lördag 6 maj 2017

Lördag .., tuff dag för pv.


När detta skrivs är klockan snart 14.00 och om fyrtiofem minuter ska pv, tillsammans med en hel drös andra människor - många från Gripen Crossfit i Malmö - kasta sig ut i en tävling som åtminstone jag aldrig i livet hade klarat, eller ens tänkt på.

Allt började med att han såg hur Anders på sin facebooksida skrivit att han anmält sig till Toughest i Malmö (som för övrigt arrangeras av Anders ungdomskompis, en kreativ kille, ursprungligen från Härnösand) och då skrev/kommenterade pv att det skulle han kanske också göra.
Och så gjorde han det.

Fyrtio hinder ska klaras av, därefter tänker han cykla till kompisen Tompe som han övernattat hos, duscha och sen iväg med tåget till Halmstad.
För en stund sedan ringde pv .., då satt han och åt fish ´n chips, ja, hans brorson Hannes med flickvän finns på området med sin vagn Fisky Business.
Känner jag pv rätt, bestod förmodligen frukosten av bröd, ost och marmelad och lite te.

Ja, ja.
Jag är i alla fall fylld av beundran över att han vågar sig i kast med nåt sånt här.
Lycka till! säger jag.Och här kan man se vad som väntar ...
Dagens fönster ....


... finns i Närke, ja, det är köksfönstret hos Ulrika. 

Tack snälla! säger jag.

fredag 5 maj 2017

Någon vacker dag i maj ....


.. så blir det stranden i Steninge.
Det är friherrinnan och jag själv, för övrigt är stranden tom.
Aldrig att jag begriper detta!
Ser ni henne?
Hon står där uppe vid kanten och fixar med solstolen (den som ska gå sönder innan vi tackar för oss).


Och så här ser det ut mot havet till.
Så otroligt lågt vattenstånd!

Åååå, så vackert det var idag!
Iskallt i vattnet, så vi bara blaskade av oss - friherrinnan mer än undertecknad -.
Den här passar väl som bäst ...?När vi varit där i två timmar drar vi oss hemöver och då börjar den sedvanliga proceduren .., var har friherrinnan sina nycklar, alternativt glasögon ,-)

Åt andra hållet .., mot söder.

Så beslutar jag mig för att ta cykeln och köra till affären i Haverdal och handla.
Pv har satt sig på tåget till Malmö där han ska övernatta hos goda vänner, för att i morgon delta i en Toughest-tävling i samma stad.

Halvvägs till Haverdal trillar den vänstra pedalen i gatan och efter mycket bök och stök får jag den på plats. Hinner inte så långt, så händer samma sak igen .., sätter fast den provisoriskt och klarar mig i alla fall till affären.

Där blir det det vanliga .., lite småprat med arbetskamraterna .., om semesteräventyr ., om Rhodos ., och om allehanda förvecklingar.
Bodil - chefens fru - kommer ut på lagret; hon har nya glasögon och har slingat håret och är så himla fin i detta nya!

När jag handlat klart blir det ännu mera prat, nu utanför affären.
Somliga frågar om jag har semester .., nej, just ja, jag har haft krångel med protesen, ja, nu kommer dom ihåg och en kvinna - som kanske är sjukgymnast - hör att jag har problem med att sitta på en stol och lyfta det nyopererade benet i rät vinkel uppåt och så förklarar hon ..., säger att jag MÅSTE verkligen försöka, annars kommer det inte att bli bra.
Rara människor allesammans!
 

Och så cyklar jag iväg.
Vid Särdal tutar en kund som kör förbi .., och i en gammal halländsk länga står en kvinna i fönstret och vinkar glatt när jag passerar. Ååå, hjärtat blir mer än varmt .., det känns som om det ska gå sönder! Det här att vara en del av ett samhällspussel, betyder så oändligt mycket!

Just när jag har rullat i vådlig nerför sista backen och kommer till Steninge, ett par hundra meter från friherrinnans hus, lossnar pedalen igen!
Nu är det stört omöjligt att få den plats och medan jag står där och kämpar och blir svart om händerna, kommer en kund från affären - mannen på bilden - och frågar vad som hänt?
Han är ute och rastar sin danska gårdshund, hon heter Alice och är en glatt svansviftande liten madame.

Jo, men jag förklarar det här med pedalen och mannen gör några försök att få den på plats, men icke .., och så säger han att jag kan följa honom upp till huset där han bor, där har han en skiftnyckel ., ja, han bor bara en liten bit därifrån, så det gör jag och efter en stund är pedalen på plats.
Vilken ängel!  
Vilken glädje!
Lasse Bengtsson heter den här vardagshjälten!

Nu är det kväller och harry funderar vart husse har tagit vägen?
Kommer han inte hem snart?
Nej, så blir det inte.
Ikväll är det bara vi som är hemma.
Harry, Nelly och jag själv.
Sigge är ute på vift och kommer inte hem förrän tidiga morgnar.

En trevlig fredagkväll önskar jag den som eventuellt tittar in här!

Dagens fönster ...Från Ungern och Budapest kommer den här bilden, fångad av Karin, gift med mina barns pappa.
Tack snälla! säger jag.
Så omtänksamt!Här en något pratig liten film som två ungdomar gjort med tips om saker att göra i Budapest.Och här en film där man får förslag på ungerska delikatesser.
(På familjechatten berättar Tommy om hur billigt det är att äta på restaurang, ja, där alltså).Man kan besöka marknaden också.

Själv har jag aldrig varit i vare sig Ungern eller Budapest, men onekligen så lockar det.

torsdag 4 maj 2017

Summering ...


Ja, vad blev det av den här dagen?
Jo, det blev frukost/brunch tillsammans med friherrinnan. Inte på stranden som det var tänkt,
men i vårt växthus, där det var lä och skönt och gott att vara!

Och två hundar och en katt gjorde oss sällskap och vi pratade om allt möjligt; bland annat om att jag borde lobotomeras, för jag KAN verkligen inte släppa tankarna på jobbet fast jag är ledig.
När jag tittar in i affären tänker jag ibland .."oj, har dom inte gjort fint i fruktdisken ännu?" eller "är det slut med frontningen?" och det är ju fullkomligt vansinnigt, dessutom ska jag om ett och ett halvt år träda in i pensionärernas skara och innan dess  m å s t e   jag ha lärt mig att koppla bort jobbet. 

Friherrinnan skrattar gott åt detta mitt bekymmer.
Hon tillhörde den lyckliga skaran som - i samma stund hon stämplade ut - tänkte på annat än jobbet.
Ja, så var det i alla fall när hon arbetade och för att må bra, så är det väl det ska fungera också,
men så här har det alltid varit för mig.Nåväl.
När friherrinnan tackat för sig, tog jag mig an växthuset.
Planterade sticklingar i större krukor, sopade golvet och röjde lite allmänt .., jo, det kändes bra.
Stöp som vanligt vid ettiden .., samma procedur dag efter dag, men piggnar till några timmar senare.


Påskduken får ligga kvar på bordet så länge och i bakgrunden skymtar grannen Ingers sommarhus.
Här, där vi bor, finns inte många året-runt-boende och det är inte många bilar per dag som passerar längs vägen, som för övrigt är en återvändsgata.

Men idag .., eller ikväll .., kom trettioen mullrande motorcyklar och körde ner mot havet till, där det blev fika på hällarna!


Det finns fyra byggnader på grannens tomt. Först själva boningshuset, så två mindre (dom på bilden) och så ett avlångt som kanske en gång varit stall och så finns förstås den där mossbelupna jordkällaren som är så fin!

Och vinkrankan har vaknat till liv!


Mera?
Ja, jag körde till Slöinge och hämtade ut ett Adlibris-paket i matbutiken och inte långt därifrån ligger Sia-glassbutiken (och fabriken) och eftersom pv är en stor glassälskare (inte jag) blev jag ombedd att köpa hem andrasorterings-varianter som säljs till halva priset.

På väg ut ur butiken låg självaste frestaren och lurade och jodå, jag åkte dit och köpte mig ett rån med två kulor lemoncurd. God, men vansinnigt söt! Flera gånger på väg hem tänkte jag slänga ut glassen genom fönstret, in i skogen, men jag hade en bil bakom mig och nja, glassen fick ätas upp.

Vad var det då för bok jag hämtat ut?
Jo, den här. 
Det var nämligen så att jag i ett inlägg berättade om min morbror Ivan Westerlund i Dikanäs, han som var blind och drabbad av epilepsi och så småningom hamnade på Umedalens sinnessjukhus och där dog han, bara knappt tjugo år.

Om denne Ivan vet jag egentligen nästan ingenting, annat än små fragment som mamma berättat när jag var yngre och hon ännu levde.
Att Ivan alltid grät när han skulle sättas på bussen till Umeå .., att han ibland gick vilse när han besökt utedasset i lagården och hur dom hittade honom gråtande i någon snödriva.
Denne Ivan som syns på olika svartvita fotografier och som alltid tittar åt fel håll, eller åt ett annat håll än alla dom andra.


Här står han i mitten i den översta raden.
Denne unge man som jag inte vet just nånting om och det gör mig så ont .., det är som om han inte har funnits.
Ivan .., Ivan Bernhard .., vad tänkte och kände du? 
Hur ensamt blev ditt liv på Umedalens sjukhus?
Vad dog du av?
Ingenting vet jag och boken som jag nu har liggande här på bordet, den tar upp just det här .., alla barn som hamnade på sinnesslöanstalter som det då hette.
Och den som tipsade om boken, det var Rexxie och till dig säger jag: stort tack!

Nu blir det bingen och i morgonkväll åker pv tåg till Skåne för att övernatta hos goda vänner och på lördag väntar toughest-tävlingen, med start 14.45 för hans del. Fyrtio hinder ska han ta sig över.

Ajöken, sa fröken.


Dagens fönster ....


Så här skriver Annica i Värmland - i Karlstad - om fönsterbilderna som hon skickade igår.
Underbara bilder!! Tack snälla, rara!

"Hej!

I den delen av sjukhuset som jag arbetar finns ett trapphus upp till våning sex. Där mellan femte och sjätte våningen har en duva byggt sig ett bo och ligger nu och ruvar.

På något sätt så märkte hon inte att vi stod nära fönstret på insidan. Hur hönsnätet hamnat där så perfekt är också ett mysterium men det ger ett bra stöd för boet
.


 
Gick sen ner en våning och fotade från ett annat fönster. Duvan låg kvar så lugnt och fönstret speglar henne. Så vi har vårt eget lilla fågelbo på mitt arbete. Vi får hålla span och se om det blir några duvungar.

Annica / Turtlan"

onsdag 3 maj 2017

Onsdag i början av maj ....


Och nu har poppeln fått blad och ni anar inte - eller kanske att ni gör - hur ljuvligt det doftar!
Jag smider planer på att gräva upp några rotskott att plantera i vår backe, eller nere mot vägen till, men när jag sedan läser på olika sidor om vilka förfärliga utlöpare poppeln skickar iväg och hur rötterna saboterar nedgrävda rör .., nja, då vet jag inte.
Men kanske uppe i slänten?


Nu sjunger vitsipporna på sista versen!
Egentligen har jag svårt för det här med En Skapare, men om nu allt bara är en slump .., ja, men hur kan nånting bli så vanvettigt vackert?!


Nere vid vägen, alldeles intill segelbåten (som i vår ska flytta till en riktig hamn och få en riktig båtplats)har boken ändrat färg.


Och på andra sidan bäcken, den som mynnar ut i havet, ser det ut så här.
Det lilla huset som snart tippar omkull (och som vi tror en gång har varit en kvarn) kallar jag numera för Rexxies hus. Han drömde ju om att få ta hand om det här och tänk, så trevligt det hade varit!
Uppe på berghällen till höger om huset, har jag sett en stor råbock som står där så majestätiskt och spanar ut över världen.


Vänder man ansiktet uppåt, är detta vad man ser ....


Och detta!I flera dagar, ja, säkert en veckas tid, har jag sett hur herr Duva enträget uppvaktat sin käresta, men utan resultat. Nej, så snart hon kommit för nära och fastän han vippat på stjärten upp och ner och upp och ner, har hon bara puttat iväg honom. Men inte idag! Idag satt dom på en gren uppe i den gamla björken till vänster på bilden och det vänslades alldeles omåttligt!Senare på eftermiddagen, när friherrinnan kommit tillbaka från läkarbesöket (mycket nöjd och belåten, alla värden var bra!) stämde vi träff nere på stranden i Steninge.
Jodå, jag hade baddräkten med mig, men tappade sugen när det visade sig att piren var nycementerad och avstängd (alltså inget dopp från stegen), nej, man skulle gå ut i det långgrunda vattnet och där, halvvägs till Danmark, nedsänka sin lekamen.
Det gjorde jag inte.
Men friherrinan tog ett hastigt dopp och kom upp och sa som alltid att det var såååå skönt i vattnet.
(Jag brukar säga att det är skönt efteråt ...).Lite senare anslöt två andra kvinnor, varav den ena nog är halländsk mästarinna i att vara friskus när det gäller iskalla bad. Vi såg henne vinterbada en gång .., hon låg i och simmade som vore hon i det allra varmaste Medelhav!

Efteråt blev det prat om allt möjligt och eftersom friherrinan - som vanligt - inte hittade sina glasögon (det brukar vara bilnycklarna), handlade det mesta om vårt bristande närminne, ja, alla fyra hade vi samma bekymmer. Många skratt blev det om just detta.

Och  jo, glasögonen fanns såklart i friherrinnans ryggsäck.
Hur prydligt som helst instoppade i ett elegant fack.

Nu är det eftermiddag, nästan kväll .., och jag ska ordna med middag till herr pv och i morgon har vi stämt träff igen, på stranden. Då ska nog även jag ta mig ett dopp.
Ännu ett sörmlandsfönster ...


Och det var Ulrika - just då i sjunde himlen, tror jag - som agerade fönsterfångerska.

tisdag 2 maj 2017

Halvtid ...


Ja, i morgon är det sju veckor sedan jag senast klädde om mig för att åka till affären och jobbet; det var den fjortonde mars som vi vid niotiden på morgonen körde till Hässleholm och ortopeden och jag bad att få ratta bilen - allt för att skingra tankarna - och jag kan nästan i detalj minnas allt som hände fram tills det var dags att sövas; det är som inetsat i minnet!

Jag minns den unge mannen som skulle få sin skadade menisk åtgärdad och när jag togs in förberedelserummet och fick ta av mig det mesta och lägga mig på det som senare visade sig vara ett operationsbord på hjul, då såg jag hur mannen låg på en likadan rullbår/bord och han skakade som ett asplöv - hela kroppen hoppade liksom - och han såg helt borta ut och någon sköterska bredde över honom en filt och sa "oj, vad han fryser!"

Och jag minns narkosläkaren - en ung kvinna - som satt på min vänstra sida och strök med tummen och pekfingret på min vänstra hand och hur hon ideligen vände blicken upp mot en skärm där mitt blodtryck visades och hon sa .."ja, men det är på väg neråt Elisabet".

Nu är allt över och jag vill inte göra om det.


Återstår så sex veckor av ytterligare rehabilitering .., av sträcka och tänja och böja och gå på promenader och resa sig upp och ner från stolar - om och om igen -.
Tanken är att jag sedan ska arbeta nån slags halvtid - tre timmar om dagen - i minst två veckors tid och sedan är det vanligt schema som gäller i sex veckor, innan jag har riktig semester.

Det har, än så länge, varit en kylig rehabtillvaro, men nu tycks det som om det vänder.
Nu är det bara en tidsfråga innan allt slår ut.
Den stora boken i slänten ner mot vägen till, den har stoooora, svällande knoppar .., och björkarna skirar försiktigt i ljusaste grönt.
Och i rabatten, den mot väster, blommar älsklingstulpanerna, dom där små, söta sakerna som är på bilden här ovanför. Som jag älskar dem!


Spireorna är trögstartade, men kommer så snart dom också.
Grannen Ingers vita länga skymtar där i mitten av bilden.
Av alla som här på Ejdervägen vet jag ingen som har så fint som Inger; där är flera vita längor och det påminner på nåt vis om nåt spanskt ..., absolut inget prål, bara så enkelt och så vackert.  

Och så finns där en jordkällare - helt övervuxen av mossa - som på pricken ser ut som den lilla stugan som tomtegubben hade, ja, ni som har läst Hattstugan kanske förstår vad jag menar?

På Ingers tomt har hennes son nu ägnat någon timme eller två åt att försöka få fart på gräsklipparen av robotmodell. En stor boxer har han med sig; den sitter kopplad och igår hade harry helt sonika gjort ett stående hopp rakt över gärsgården och hälsat på, men lika raskt hoppat hem igen.
Den hunden - boxern - är kastrerad, så det gick bra.


Pingstliljor är mina favoriter, men många har vi inte.


Det var en glädjens dag igår - i alla fall så här lokalt -, i mitt hjärta.
Mellanbarnet vann sin första dressyrtävling tillsammans med fina hästen Gabbe och då blir man så här överlycklig! Jag har helt sonika lånat bilden och vet inte vem som agerade fotograf, men jag hoppas att det är nån snäll en som inte blir arg.


Och äldsta dottern ..., hennes ständiga glädje över familjens nytillskott, lille Charlie, ja, den vet liksom inga gränser! På vår familjechatt syns ett ständigt flöde av de allra mest ljuvliga bilder på en svartlockig lurvtuss och alla längtar vi förstås efter att få träffa den här krabaten, så där på riktigt!

Foto: Ulf Palm /TT

Annat känns mindre lustfyllt.
Att det i vår upplysta tid finns nynazister som spatserar omkring på gator och torg, är för mig en gåta. Jo, vi har yttrandefrihet i vårt land, men nog känns det kluvet detta att se vitskjortade män och kvinnor och alla ser likadana ut och ingenting förstår man.
Hur är det möjligt?!
Och nej, förintelsen .., har den verkligen inträffat?
Jag säger det igen: hur är det möjligt?
Hur kan någon vettig människa vilja ansluta sig till nånting sånt här?
Och hur känner deras föräldrar sig?


Så nånting helt annat - lika skrämmande - men på ett annat sätt.
På SVT-play finns programmet "Sista skörden" som tar upp det här med odlande och hur människor fördärvar det där yttersta, tunna jordlagret som till sist blir helt sterilt .,. där finns inte en endaste liten daggmask, det hela liknar mera cement.

I programmet pratar en rundmagad man från USA - en jordbrukare - och jag tänkte först när jag såg honom att jaha, han är väl en sån som bara ser till pengar, men oj, så fel jag hade!

Vilket intressant och viktig program det här är!
Här är länken om någon är intresserad.

Ja, det var några tisdagstankar den andra dagen i maj.
Hoppas att ni alla har det bra och ditt humör ändrat sig fina Ulrika!


Tisdagsfönstret ...


Flitigaste fönsterfångerskan fann flera fönster ..., på utflykten till landet "Sörmland".

Och tänk att hon hade håven med sig!

Tack gulle-Ulrika!

måndag 1 maj 2017

Dagens fönster ...


Nej, ännu är inte påskpyntet bortplockat .., jag tänker som sagt var på hur trist det måtte vara för alla småkycklingarna att återigen hamna i en brun papplåda och ligga där i ett helt år!

Alltså tar jag in en liten bukett vitsippor .., planerar att putsa fönsterna i morgon och gläds åt alla smådjuren där på fönsterbrädan!

(Passserar tv:n där Fråga Doktorn är programmet för stunden och  upptäcker då att programledarinnan har skaffat sig rejäla lösögonfransar).
Sista april och viktig tävling ....


Igår var vi bjudna till Hilda och Patrik som bor ute i Bäckagård; ett hyreshusområde i allmännyttan som i mina ögon är så fint och välskött och där är så lummigt och grönt! På innergården blommar körsbärsträd och där är gott om buskar. Cykelavstånd in till centrum i Halmstad och till havet - helt perfekt -!

Nu var det sextioårskalas!
Hilda har fyllt 29 och Patrik 31.Och nej, det var inte bara vi, där vimlade av småttingar och där var en höggravid svägerska, där var bröder och svärföräldrar och en svartlockig hund! Och av alla gästerna så hade nog minst fem deltagit i en Toughest-tävling och det var inte bara männen på kalaset! (filmen) Imponerande!
Det är just den tävlingen som pv ska delta i nästa helg, ja, jag säger inget mera.

Hilda - som vuxit upp som endabarn till pv och Mymmel - hon har hamnat i en släkt där det är många syskon och minst lika många syskonbarn, så himla härligt .., och jag tänkte att så skulle jag också ha velat ha det och tänk, att ha syskon som inte bor så långt ifrån varandra!Veganska smörgåstårtor ..., nej, det hade jag aldrig testat tidigare .., m e n  så gott det var!
Två varianter hade Hilda gjort; jag tror att det var den här (bilden) jag tyckte var i en klass för sig.Här är den andra!


Vad gjorde vi?
Jo, där var ett slags Melodikryss (konstruerat av 29-åringen) som vi skulle lösa - vi delades in i tre olika lag - och tack och lov för pv som är en hejare på melodier och allt som har med musik att göra! Stor lycka; vi vann!
Två frågor förblev olösta: det ena var namnet på en musikkompositör (till filmmusik) och så fick vi veta några olika filmer som personen i fråga komponerat musiken till, men se, där gick alla bet.
Svaret på den vågräta raden tredje uppifrån visade sig vara Hans Zimmer; en favorit hos Hilda.

Ännu en fråga var för knepig för oss; svaret var Wien.
Nåväl, vi vann ändå och det var ju skönt för den som är tävlingsinriktad!Och då tar jag samma bild igen; för här är vinsten och mannen som som tittar så förundrat mot taket, det är Patriks pappa - en sprallig man som gått i pension -.
Och så förstapriset då .., blomman!
Ja, det var kul!

Så åkte vi hemåt och tog det lugnt ..,  skink,- och broccolipaj med sallad blev valborgsmiddag .., pv höll på lite med altanen och jag planterade två tämligen robusta plantor med timjan och satte ut dom nyinköpta blommorna (det var det här med pelargoner eller pelargonior) i växthuset ....,och vi tittade på Mästarnas mästare och sen blev det inte så mycket mera.

Jo, vi var förbi på affären och handlade lite och dom var två i kassan och mycket kunder hade det varit hela dagen och jag smöööög in i mejerikylen och puttade fram lite mjölk så där försiktigt och åååå, så jag hade velat vara kvar och göra fint och fylla på och hjälpa till!

Idag är det alltså 1:a maj. 
Ååå, så jag tycker om maj månad!
Några planer? Nja, jag ska fixa i växthuset .., mina barns pappa kommer körande från Ystad med Meja (labradoren) som vi ska ha hand om i tio dagar (harry går redan med spända öron och väntar ...) .., friherrinnan pratade igår om att kanske ta ett dopp i havet och i så fall gör jag henne sällskap (osäkert om jag doppar mig dock) och när Meja kommer, då tar vi till Göstas Café i Steninge och äter lunch.
Tvätt snurrar i maskinen, annan tvätt hänger på sträcket.

Ungefär så.
Mer märkvärdig är inte tillvaron, men det är tillräckligt för mig.


söndag 30 april 2017

Sista-april-fönstret ....


... får bli Eckes, från lillhuset, det där huset som jag så gärna skulle vilja köpa och ha,
som en slags säkerhet. Men där finns nog vare sig vatten eller avlopp.
Valborgsmässoafton - då -.


Idag är det Valborgsmässoafton och det är knappt man tror sina ögon, ty solen flödar, himlen är blå och så här - som på bilden - såg det ut igårkväll när jag råkade vända mig om och tittade ut över den lilla plätt av världen där jag bor .., ner mot havet till.
Så vackert det var!

Valborgsmäss ..., det är för mig norra norrlands inland och fjälltrakter .., snöfläckar på marken och sällan gröna gräsmattor. Det är manskören som står framför kommunalhuset och sjunger så fint .., många har trenchcoat och några har studentmössa på huvudet (då, på 60-talet, känner jag inte en enda människa som har tagit studenten) och en av dem som sjunger är Fred Holmlund, han som är gift med Britta - båda arbetar som apotekare och Britta pratar skånska -.

Valborgsmäss är också grannens pojke Bosse och hans kompis Rolf som skjuter häxpipor och andra smällare; det är fyrverkeri från gamla kommunalhusets tak och massor med människor där nedanför - på torget och längs Storgatan - och alla roppar "åååååå!" när fyrverkeripjäserna skjuts av mot himlen.
Alla vackrast är "vattenfallet" som alltid avslutar det hela.
Som ett regn av silver är det som flödar ner från taket och mot marken!

Gammal bild av Malå .... jag växte upp på Udden till vänster på bilden.

Det är samhällets brandkår hemma som sköter om det här med fyrverkeriet..
Högt uppe på taket ser man brandmännen huka och sätta fyr.
Där är Ingelas pappa Tomas och där är också min bästa kamrat Gunillas pappa, han som heter Folke och i sin ungdom var duktig slalomåkare.

När fyrverkeriet är slut och vi applåderat, går alla hemåt och ingen hund skakar av rädsla; dom flesta har nämligen jakthundar som är vana vid smällar och skott.

Ibland (mest på 60-talet) har vi som bor på Udden ordnat med egen majbrasa, oftast nere på isen som alltid ligger kvar till slutet av maj månad. Så småningom - långt senare - blir det brasor uppe i Tjamstabacken eller nere i "sjöparken" nära det nya kommunalhuset; det som på 80-talet hamnar på vykort, men inte är ett dugg vackert.

Nu är det ett annat liv .., nu bor jag i landet Halland och något kommunalhustak med fyrverkeri finns i alla fall inte här, i Stensjö, men kanske någon majbrasa i Steninge eller Eftra och där står säkerligen mängder med människor, men ingen som jag känner så där som man gjorde hemma. Kanske några kunder från affären .. kanske lite småprat .., men inget vattenfall och ingen grannpojke som skjuter häxpipor.