torsdag 2 maj 2019

Dagens fönster ...


.... kanske känns igen?

Det är från lilla gula huset hos grannen.

Nu ska där göras om .., det ska installeras dusch och toalett, då en av sönerna tar över det hela.

onsdag 1 maj 2019

Dagens fönster ...


... kommer från Pershyttan i Bergslagen och det var Ulrika som höll i håven.

Här kan man läsa mer om just Pershyttan.
Hur intressant som helst är det!

tisdag 30 april 2019

Valborgsmäss ...


Och i skrivande stund ser jag en sån fn fågel i eken .., men se, den schasades raskt bort från grenen. Kan det ha varit en stenknäck? Ja, det var det, konstaterar jag.

Det har varit en solig förmiddag och nu, när klockan är ett, är det mulet.
Eller i alla fall inte soligt.
På promenaden med Harry såg det ut så här vid "Polska ambassaden".


Och mot kustvägen till ., så här. För en vecka sedan var åkern alldeles brun och torr; knappt ett enda strå syntes! Nu, är det så grönt så man tror knappt att det är sant.


Väl hemma igen upptäckte jag sigge som låg och sov så gott i växthuset. 
Lagom varmt var där också.


Av frun och herrn från Tyresö fick jag låna Håkan Nessers "Från doktor Klimkes horisont"; en samling noveller helt enkelt. Igår när jag satt i Skallkrokens hamn och väntade på pv, läste jag den andra novellen, "Förrättningen". Jo, den var väldigt bra. 
Intressant med tycke och smak när det gäller böcker. 
Måns Wadensjös "Monopolet" som  j a g  tyckte så mycket om (hög igenkänning) tyckte Eva var bara skrutt. Hon är otroligt förtjust i alster av Theodor Kallifatides, det är inte jag, men jag har heller inte läst så många av hans verk, så jag får börja om - och testa på nytt -. 
Nåja, det säger kanske en hel del om en själv, när man tyckte väldigt mycket om att läsa Gerda Anttis vardagsskildringar där det lilla blev det stora .., eller där inte så mycket hände. SOM jag tyckte om hennes alster.


Men den här novellen av herr Nesser .., den var alltså väldigt bra, enligt mitt sätt att se det.

Nu är klockan tio över ett. 
Om två timmar ska jag vara på plats i affären, för ett pass till kvart över åtta.
Harry sover ihopkurad på soffan ..., getingsticket som jag fick igår (nästan i vänster armhåla) svider lite ..., och jag hör tickandet från köksklockan.Dagens fönster ...


... kommer från Skåne, ja, från Trelleborg och Hedgrenskan.

Ett fönster i ett fönster .., skriver hon.


Från henne kom även den här bilden igår - det var på messenger - och jag tycker att den är så finså den får vara med och sprida valborgsmässoglädje!

På instagram eller var det möjligen på facebook, ja, strunt samma, pratades det om maj månad.
Så här skriver då Kerstin:
"Älskar maj! Det är min favoritmånad" Men älskar också augusti med ljumma kvällar när det blir mörkt. Tända ljus och mysa. 
Idag åt vi middag på balkongen för första gången i år. Fönstren öppna så alla ljuden och dofterna kunde komma in. Underbart!"

Tack Kerstin, för både det ena och det andra!

måndag 29 april 2019

Och så blev det ny vecka ...


Men först var det söndag.
Jag jobbade extra, klev upp i ottan och var på jobbet kvart över sju då jag kände mig osäker på den nya bakugnen och det är inte lite bröd som ska bakas och helst på vara på plats när vi öppnar klockan åtta. Den nya ugnen rymmer många fler - och större - plåtar än den gamla och det var tungt att ta ut heta plåtar med matbröd och därtill ont om svängrum när sedan bröden skulle sättas i bakvagnen och göras redo att forslas ut till brödskåpen. 
Dålig bild, men jag fick det inte ljusare. 

Hämtades av pv vid halv tre och då var jag såååå slut på. 
Ögonen hade svämmat över mest hela tiden, men där var underbara kunder och så fina möten.


Där var en ung man (ja, om trettiosex är "ung", men det är det ju ...) som hämtade ut ett paket och jag frågade om efternamnet, ja, om det var italienskt och det var det och sen gav det ena det andra. 
Han berättade att det var hans far som emigrerat från Italien (från trakten av Venedig, men inte nära havet) och han berättade också om sommarlov hos farföräldrarna vilka nu båda var döda, men en faster har han kvar och jo, han känner sig som en blandning av såväl Italien som Sverige. 
Perfekt är det ju under fotbolls-VM, då håller han mest på Italien, men när det gäller hockey, då är det Sverige! 


Och där var också det äldre paret där mannen nu plötsligt gick med krycka och jag tänkte att det var nånting mera .., och i ett ögonblick av ensamhet i kassan, böjde sig kvinnan fram och förklarade att maken drabbats av en stroke och ja, det var kämpigt förstås.

Ja, så är det, så fort kan tillvaron förändras, från den ena dagen till den andra. 
Det gäller att ta-vara-på och glädjas åt det man kan. 
Till exempel en kvist med blommande hägg! 
Tack pv! (Han visste inte att det var hägg .., med en doft lika ljuvlig som poppelns och framför allt en doft som påminner om min barndom. Vi hade en hägg nedanför gungan i slänten mot sjön).


Stöp i soffan på eftermiddagen och sov hårt i säkert en timmes tid. 
Senare på kvällen hände nåt så obehagligt. 

Jag hade gått i säng och somnat, sov djupt och hårt .., när pv lite senare kommer upp och in i sängkammaren för att säga godnatt och då vaknar jag och blir hysteriskt rädd, så där så jag skriker hejdlöst rakt ut!! Helt obegripligt att jag blev så rädd och det kan jag säga att det blev pv också, och Harry, han blev inte bara rädd; han blev vettskrämd, hoppade ner från sängen och gick raka spåret in till husse och sov där. 

Så blev det morgon och jag kom ner till köket där pv var i färd med att göra sig i ordning för att cykla till sitt gamla jobb. Två dagars arbete där väntar honom. 
Själv är jag fri, men ska arbeta extra för Charlotte i morgoneftermiddag.

Tog bilen och körde till Harplinge och köpte - förhoppningsvis för sista gången innan vintern - en säck med fågelfrö, men sen får dom nog klara sig själva resten av sommaren. I bagageluckan hade jag även med mig några plantor med lövkoja. Det här med dofter betyder mycket. Och lövkojan, den förknippar jag med sommar och blomsterhandeln hemma i Malå.


Nu inväntar jag friherrinnan som har åkt till Ullarp för att köpa ägg, även till mig. 
Vi åker ju upp till Sthlm senare i veckan och äldsta dottern ville gärna ha några flak med hemägg.
Det blir kaffe ute i solskenet och jag är så glad för lilla fröken Akleja som är så mild och ljuv i färgerna när den slår ut! Det är den allra finaste aklejan jag har fått fatt i.


Kommer ni ihåg dom här dunkarna som pv köpt hem och som skulle ta hand om regnvattnet från garagetaket och en från hustaket. Den här dunken fylldes under en regndag!! Det har varit rapsolja i den, så vattnet har en liten gulaktig färg.

Den andra behållaren fylldes lika snabbt, så nu har vi i alla fall två tusen liter vatten att pytsa ut till buskar och rabatter, om det skulle behövas. Men en sak återstår; att på ett finurligt kunna tappa ut vattnet via en slang. Sen ska vi plantera (vi = pv) HUMLE som får slingra sig upp för dom hemska rören, så ska det väl se bättre ut. Eller kanske helt enkelt bygga en ram av trä runt?


Annat som är vackrare: ett blommande körsbärsträd! 


Och spireabuskarna som jag klippte ner så hårt antingen i fjol eller förrfjol, dom blommar nu överdådigt. En bit ifrån dem står dom (ja, här blandas dem och dom .., "de" kan jag inte skriva, det känns helfel) andra spireorna som är högre oss själva och så bruna och spretiga; dom ska sågas ned efter blomningen, så blir dom kanske som nya nästa år?

Apropå stavning. 
Såg i Morgonstudion i morse en skylt som skulle visa namnet på SVT:s korrespondent i Spanien, där det ju har varit val. Han heter Christoffer Wendick, men en osäker textare hade drämt till med CKristoffer, med såväl C som K. Ja, det gäller att gardera sig. Och svenska dagbladet på instagram, där stavades busken/trädet sälg med j. Tur att man är i gott sällskap. Det här med stavning och grammatik är inte det enklaste.

Ja, nu blev det ett superlångt inlägg. 
Så är det ibland. (nästan alltid).
Dagens fönster ....


Ett härligt kreativt skyltat fönster från Värmland - tror jag - i alla fall är det madame Turtlan som tagit bilden. Kanske du kan förklara .., jag har bara bilden kvar, inte texten. Nej, det är från Trollhättan, där Turtlan tillbringat en hel del tid, ja, den senaste tiden.

Tack för att du tog dig tid! säger jag.

söndag 28 april 2019

Söndagsfönstret ....... fångades i Pershyttan och det var Ulrika som höll i håven.

Tack! säger jag.