lördag 1 april 2023

Lurad ...., eller inte.  


1:a april. Jodå, jag blev verkligen lurad hos Turtlan i Karlstad som berättade om Löfbergs Lila och om Karlstads nya satsning på kossor - jag skummade det hela och  tänkte att jaha, det var ju underligt -. 

Lurad blev jag däremot inte när jag läste på instagram hos "ingripandepoliserna". 

Så här skrev de: "Polisen i region syd genomför just nu en omfattande insats tillsammans med andra myndigheter utanför Landskronas kust. Detta då den lilla ön Ven, belägen i Öresund, efter larm från boende på ön verkar ha lossnat från havsbotten och är på drift mot fastlandet."

S om  jag log.

Och som alltid är kommentarerna minst lika roliga som själva inlägget. 

Här  är några. Det här från pendock_ribbon (som stickade så fina lovvikavantar till mig!): "Jag har ankare att låna ut!" Hasebengt skrev så här: "Synd att det inte var Skåne som lossnade och flöt mot Danmark." Och slutligen asaarmback: "Jag undrade vad det för något på gång. Konstigt att de inte har sagt något om det på lokalradion.  Kul om Ven kommer närmare Helsingborg för då kan jag som blir sjösjuk kanske simma dit."

Frånsett diverse lurendrejerier så har dagen mest gått åt till att njuta av sol och blå himmel. Nej, inte bara. Natten mot idag rev Sigge ner mängder med tomatplantor i gröna plastbyttor (stod på fönsterbrädan i tvättstugan) och därmed stod städning på programmet. Det blev sååå bra! 

Vi har packat och kollat att det viktigaste är med ..., friherrinnan kom på besök  och vi satt ute vid eken och hade det trivsamt, det kändes som vore det hundra år sedan sist! 

Räfsat har jag gjort .., pv hämtade Toyotan hos Hilda (den ska friherrinnan ta hand om, så där så hon kan ta sig hit och ge Sigge mat) och det har på det hela tagit varit den bästa av dagar. 

Jag har inte tänkt på vare sig Biden, Trump eller Ukraina. 

Och vi har fått bilder från Bjäresjö där Elliot varit på utflykt tillsammans med faster Anna (hos farfar och Karin) och oj, så spännande med skattjakt och Sommarskuggan och att vittja farfars mullvadsfälla (som var tom) och t.om att dom såg självaste påskharen skutta iväg över ängen! 

Imorgon blir det 4-årskalas och roligt blir det också att träffa AP - det var i september senast -! 

Nu minsann ska jag sträcka ut på soffan Ektorp. 

Ajöken, sa fröken!

    Dagens fönster ...


 Och inte är det svårt att veta som har tagit den bilden .., nej, just det, det var Guy i Arvidsjaur. 

Tack Guy! säger jag.

fredag 31 mars 2023

Lidl ...

Besökte Lidl igår, i akt och mening att köpa ett särskilt hundgodis som Harry fullkomligt älskar. 

Tittade på priser vad gäller frukt och grönt. Det ska jag säga; att har Lidl gått ut med att man sänker en massa priser, så  i n t e  gällde det på grönsaker och frukt. Tvåpack spetspaprika kostade 44 kr, äpplena hade verkligen ökat i pris, ja, allt var dyrare än för två, tre veckor sedan när jag tittade besökte samma butik. 

Ska bli intressant att se hur det blir fortsättningsvis. 

På Ica Maxi i Flygstaden pratade jag med en anställd vid frysdisken. Jag frågade om försäljningen av djupfrysta grönsaker ökat nu, när den färska frukten/grönsakerna har blivit dyrare. Jo, den hade ökat, men endast marginellt. 


Däremot berättade han att det flera gånger har hänt att kunder bett honom dra åt helvete, just på grund av prishöjningarna och någon hade sagt att Ica förstörde familjens liv och det var på det hela taget tufft ibland och han var ju inte ansvarig för allt som blivit dyrare.

Tur att man är friherrinna numera. 

Och inköpslistorna är från tidigare år och det är otroligt vilken skillnad det är. God Morgon-juice 2 för 20:- och det är ju nästan vad 1 paket kostar numera. Samma sak med creme fraiché.

Ja, det var tider det.

Här är friherrinnans inköpslista.(

På lappens baksida anar jag hur hon tippat något travlopp ..., ja, hur hästarna ska springa .., och det är förstås hoppet om storvinsten som hägrar.

Fredag .., DN:s nutidsquiz .., glädjeämnen och lite annat. 
Börjar väl med det som verkligen gladde: resultatet på veckans quiz. Hurra! (Var nämligen bombsäker på att jag skulle få nästan-inga-rätt, då jag knappt följt med i veckans nyheter). Ännu roligare var att jag hade ett mer rätt än pv. Min miss kom på fråga 8 (handlade om  musik, det gjorde det även för pv, men han missade även på fråga 10 (konst). 

Omvänt resultat var det i Språkquizet. 

Där hade jag bara 8 rätt av 12 och pv 11 rätt. Fråga 4, det ordet har jag aldrig i livet hört talas om ens. Det hade däremot pv .., jodå, det används i Småland. Måhända är jag den enda som inte hört det tidigare? 

I ordquizet tror jag ibland att det jag först gissar på - men inte klickar på - är för enkelt och så väljer jag då något knepigare ord.., tänker att så lätt kan det väl inte vara och så blir det fel. Det gäller t.ex. fråga 2, fråga 4 och fråga 9. 

Men nu till det allra bästa:  Förra lördagen upptäckte jag att tackorna vid Särdals kvarn, jo, att dom var så alldeles oerhört trinda om magen och jag uppmärksammade Edvin (som då var hos oss) på dem och sa att "nästa gång du kommer på besök, då förstår du .., då har säkert smålammen kommit till världen och då går dom där ute .., ja, håller sig nära sin mamma och när dom blir lite äldre, då skuttar dom omkring och leker kull med varandra och bryr sig inte så värst om mammorna". 

Nu var dom där. Lammen. Små och pyttiga .., men oj,oj, att födas i detta eländiga väder med regn och rusk!

Och i morse när jag gick ut för att ge fåglarna mat, då upptäckte jag att herr Gransångare anlänt. I vanliga fall kan jag bli halvt galen på hans enjängda sång - hela tiden samma sak -, men just idag skänkte han mig sådan glädje! I dessa orostider när Donald Trump är igång med sina valmöten och lovar anhängarna att "ta tillbaka landet" och se till att det "som stulits från dem" (valet) nu ska bli deras igen .., då gör det mig kallsvettig. Det är mycket jag inte begriper här i världen, men att människor kan bli så till sig av beundran för denne man, det övergår mitt förstånd. Och det hela påminner om maranata-möten .., pingstvänsmöten från min barndom och Trump är väckelsepredikanten och anhängarna tycks närapå saliga. Det hela är ofattbart.

Inte blir det direkt bättre heller när jag ser President Biden kliva ut ur en bil och knappt ta sig ut, ja, han nästan stapplar fram .., och går stelt och ser mest ut som en mycket gammal man .., då anar man ju vad Trump kommer att anspela på om dessa två möts i valdueller och då kommer den senare att se såå mycket mer alert ut. Bedrövligt dåligt är det ju av Biden att inte i god tid avisera hur han tänker göra - ställa upp eller inte - så att andra demokrater (vilka funderare på att ställa upp) har en chans att förbereda sig.

Det var allt. Tack för ordet! hälsar madamen som nu ska torka hallgolvet.

Dagens fönster ...


"London 09.52". 

Det är bildtexten och den som var påpasslig och tog fram håven, det var annannan. 

Bilden kom igår.

Kan bilden vara tagen från ett hotellfönster .., eller är det här mera någonstans där det arbetas?

Hur som: tack! säger jag.

torsdag 30 mars 2023

Ikväll ....

Klockan 19.00: Inside the Ambulance, brittisk serie där vi får följa ambulanspersonal på uppdrag. Ikväll hjärtbesvär, en svårt skadad kvinna som suttit i framsätet men flög till baksätet under en trafikolycka .., det var KOL, överdos av narkotika och underbar personal som man (jag) snart tycks känna som goda vänner. För ovanlighetens skull är ingen drabbad av sepsis; det hör annars till vanligheterna och fy, så orolig jag skulle bli om det hände mig själv. Det är sannerligen inget att leka med.

Klockan 21.00: "112 - Först på plats Australien". Ännu ett ambulansprogram, men nu från Melbourne. i  Lite värre sjukdomsfall här .., bland annat en kvinna som blivit biten av dödligt giftig spindel (huuuuu!!), en man som drabbats av rejäl hjärtinfarkt och fraktas med ambulans till sjukhus och själva resan tar 45 minuter. Ska han klara sig? 

Klockan 22.00: Då bär det iväg till Oslo till en förlossningsavdelning och det är som pricken över i, ja, efter all oro och sjukdom i tidigare program (även om alla klarade sig). Här kommer småttingar till världen och där är det lettiska paret som tycks så fina mot varandra och där är Lill som ska få sitt sjätte barn och det barnet föds lite för tidigt och mamman har diabetes och där är en svensk barnmorska och det är på det hela taget så himla trivsamt. 

Vad har då pv sysslat med under tiden? Jo, han har övat på sin stämma och kanske spelat på pianot .., han har tittat på sport och på Aktuellt och gick nog till sängs vid tiotiden. Som vanligt är jag uppe lite längre (ofta någon timme, minst) och nu när jag går och lägger mig, blir det nog till att lyssna till Radiokorrespondenterna i P1. Det brukar alltid vara intressant. 

Harry gjorde natt för länge sedan och det är endast Sigge och jag själv kvar här nere. 

Tack för den här dagen! vill jag säga till den som gav mig den. 

Ps. Har även bokat boende (en liten stuga) på Bomstadbadens camping i Karlstad i mitten av augusti. Två nätter och Harry får följa med. Å, så roligt det ska bli .., vi är nämligen bjudna på romantiskt kalas. Ja, det kallas väl bröllop. Ds.

Turgubben ...

Så här skriver min syster i Australien i morgonens mejl. 

"För några dagar sedan gick en man i delstaten Victoria i skogen med en nyinköpt metalldetektor av det
billigare slaget och hittade då en guldklump som vägde 2,6 kilo och värderas till 250.000 dollar.
Såna stenar snubblar jag aldrig över."

Dagens fönster ...... fångades av madamen i Porto; hon som är så flink med fönsterhåven! 

Tack annannan! 

onsdag 29 mars 2023

Torsdag Onsdag och födelsedag ...


Och regn och ännu mera regn. Kanske bra för grundvattennivån, om nu jorden kan ta emot mer av vätan?

Inget sitta-ute-i-solen idag inte, men det gör inget, det finns annat att syssla med. 

Snart är allt klart i köket. De nymålade lådorna kärvar och pv försöker med allt möjligt, men nu är han döless och väljer att titta på hockey i stället. Jag förstår honom. 

Lunchen blev idag på Haverdals golfrestaurang (fransk fiskgryta med aioli, alternativt lasagne och rejäl salladsbuffé finns också)  och till min glädje upptäckte jag den alltid så rara Carina - före detta arbetskamrat på Hemköp. Carina kom i sällskap med släktingar .., alla klädda i svart .., aha, det hade varit begravning. 

Det var Carina som ansvarade för hela mejeriavdelningen med allt vad det innebar: mjölk, fil, grädde, all yoghurt, smör, ja, allt sådant ., men hon hade även ansvaret för all ost, all sill, alla röror och som pricken över i; även för brödbeställningen, såväl allt bröd i stora frysrummet (sådant vi gräddar själva; stora jättekartonger staplade nästan upp till taket!) som brödet från Östras bageri i Halmstad.

Inte var det underligt att hon slutade något eller två i förväg. Tänk, så tungt hennes arbete måtte ha varit! Först lyfta mejeribackar och fylla in .., så ta hand om ett par lastpallar proppade med varor ..., och lägg därtill att vara så mycket i kylrum och i frysen! Hade Carina bott i Frankrike, hade hon nog hoppats på pension redan vid sextio års ålder. Liten och nätt är hon, flitig med att träna, men fick även hon byta ut båda knälederna.

Det slog mig när jag i lördags tittade på Mästarnas Mästare, att den före detta ryttaren Maria Gretzer som är en av deltagarna, ja, att hon påminner så mycket om Carina. Eller tvärtom. 


Upptäckte i mitt bildarkiv den här inköpslistan. Det är nog bra många år  sedan den skrevs. I veckan säljer t.ex  Hemköp grillad kyckling på extrapris för 59:95/st (19:95 på inköpslistan).

Blomkål i veckan på extrapris för 29:90/kg ..., äpplen absolut INTE 7:95/kg, däremot på extrapris för 25:-/kg. 

På listan säljer Lidl bananer för 9:90/kilot .., och ost för 49:95/kg. 

Ja, det är i sanning andra tider. Och så är det Emmas födelsedag idag. Tjugosex år blir hon och det finns inte ord för hur mycket jag älskar den tösen! Den bästa av reskompisar .., omtänksam .., rolig ., älskar god mat .., ambitiös .., tog tjänstledigt från fast tjänst och pluggar nu sådant som hon i princip arbetar med. Oerhört familjekär. Och mitt allra första barnbarn .., tänka sig, då var jag bara 43 år och blev mormor. Vilken glädje!

Så är livet här just nu.

Dagens fönster ...


Den 27:e mars år 2010 kom det här fönstret susande genom rymden och hamnade då i min inkorg. 

Avsändare var Turtlan - ni vet, Annica i Värmland - som då varit på besök i Barcelona och - turligt nog - hade fönsterhåven i bagaget. 

Ser ni hunden som tagit siesta och sover gott på balkongen?

Tack Annica! Du har verkligen bidragit med många fönster under årens lopp. 

tisdag 28 mars 2023

En helt annorlunda dag ... och kärleken till en svanslös hund.


Annorlunda på det viset att vi sett solen precis hela dagen. Helt otroligt! 

Minusgrader natten mot idag och även på morgonen, men därefter .., sååå ljuvligt!

I köket - ja, i fler rum än så - råder totalt kaos. Överallt ligger nymålade skåpdörrar och här och där ligger lådor som jag råkat passera - lådor vilka nyligen grundmålats - och nu är min älsklingströja också grundmålad på somliga ställen. 

Vi har fyra kassar uppställda längs väggen. Metall, hårdplast, vanlig plast och brännbart. Efter dom här dagarna är vi så döless på allt som inte använts och ändå tagit plats och när jag frågat pv "Är det här nånting som ska vara kvar ..?" har han tittat några sekunder och sedan sagt "nä". 

När hände detta senast? 

Och sen är det ju så, att i och med att jag flyttade hit, blev det dubbelt av vissa saker. Två degskrapor, flera decilitermått, flera knivar och ja, det är hur mycket som helst nu fått tacka för sig. 

Själv har jag varit utomhus mest hela dagen. Städat i växthuset ., räfsat på norrsidan .., promenerat med Harry och suttit i solen och tittat på alla småfåglar. 

Kråkor och skator inreder sina bon .., kommer flygande över tomten och mellanlandar i något träd alldeles intill sin boplats .., kollar noga om någon ska upptäcka att dom skaffat nya fina kvistar till boet .., och när ingen tittar (bara jag), blir det till att inreda. 

Rödhakarna - vilka bor vid grannens kompost - har siiirlat och sjungit och skuttat omkring på marken. En glada seglade förbi och spanade neråt. Fiskmåsar skränade. 

Nu väntar jag bara på sädesärlan. 

Staren som satt och flöjtade så försiktigt på Ingers antenn i förrgår (Inger är död sedan några år tillbaka och andra har köpt hennes superfina hus, men dessa ägare är nästan aldrig här .., sade inte någon att mannen arbetar i Bryssel, eller minns jag fel ?) har bytt sångplats; nu sitter herr Stare på grannen Birgittas tak. 

Inger lever liksom kvar ändå. När pv tar kvällsrundan, då går han antingen Margret-Inger-rundan, eller Inger-Margret-rundan. Allt beror på vilket håll han väljer. Den förstnämnda rundan är jobbigare, med brant backe rakt mot söder.

Och Harry har varit ute med mig. 

Han har legat på gräsmattan, på sin alldeles speciella plats nedanför rabatten ..., och ibland har han gått en sväng runt huset och han har jagat iväg en av grannkatterna och nu, när klockan snart är 17.00,  ligger han på soffan Ektorp och sover djupt. 

För varje vecka märker vi hur han "gamlas". Igårkväll gick han i säng vid halv åtta och kom aldrig ner. Han låg vid fotänden av min säng när jag - sent om sider - gjorde kväll (eller natt) och reagerade knappt när jag klappade om honom och sa godnatt och hur mycket jag älskar honom.

Vi säger ofta att "hjälp, hur ska det bli utan denna underbara hund ...?

Och han hör sämre och när han går uppför trappan till övervåningen, måste vi tända lyset .., annars stannar han halvvägs i trappan. Det är inte alldeles enkelt att åldras, vare sig man är hund eller människa.

Nu är det eftermiddag. Pv har givit sig av in till stan för att handla målarfärg och annat och därefter stundar körövning. Hemma vid halv tio ikväll. Själv har jag ju brittiska "Ambulansen" och klockan 21.00 är det något liknande program från Australien. 

Pensionärslivet är bara så helt ljuvligt. Vilken ynnest att få uppleva detta!

Dagens fönster ...


 

"Godkväll, här kommer ett fönster från Roslagen. Cirka 3 dm snö har kommit på ett dygn! 

Vi vill ha vår och blåsippor! 

Kram från Babsan!"

Så skrev alltså Babsan/Barbro och bilden kom igår vid sjutiden på kvällen. 

Tack Barbro! (Och hu, så hemskt ., säger jag, men vi har haft minusgrader natten mot idag, så det är väl bara en tidsfråga innan vi får ta fram snöskyffeln).

måndag 27 mars 2023

Klockan 16.00


Fortfarande solsken och blå himmel. Pv ber mig att kolla vädret tio dagar framåt, helst i Gdansk . 

Men ååå, så trevligt .., prognosen visar på  minusgrader och snö. Ja, då behöver man i alla fall inte tänka på att köpa en vårjacka och lika så gott att ta med älsklingshalsduken, inköpt i Klippan på Yllefabriken. 

"Det är Östersjön som kyler ..", förklarar pv. Här, på västkusten, är havet varmare. 

(Nu gäller det att tänka positivt). 

Men här och nu .., ja, så länge solen visar sig, blir det utomhuskaffe  tillsammans med grannen Annelie. 

Och jag har besökt affären och träffat Bodil och fått veta att personalrabatten som jag har haft i snart tio år, den bara löper vidare. Så alldeles oerhört generöst! 

Och jag har lyssnat till rödhakesiiiirrrlandet och  till fiskmåsarna ute på lilla ön och vi har även hört ljudet när stora stenbumlingar eller högar med tegel dumpas i den container som står på Måsvägen .., den där det rivs ett stort tegelhus och där det ska byggas nytt, med utsikt mot havet. Vi har även sett en glada segla ovanför tomten .., säkerligen på jakt efter något ätbart. Och gröngölingen har hörts, liksom gnäggande hästar.

Fortfarande inget regn. 

Kan det vara möjligt?

Uppdatering: Nu har årets första fästing plockats bort från Harrys päls.

Dagens fönster och plötsligt händer det .... 


Dagens fönster finns här i det gula huset - faktiskt bara bakom min rygg - där jag nu sitter och skriver. 

Sedan den här lilla fröbehållaren sattes fast på fönstret, så har detta blivit Sigges favoritplats. Jag brukar säga att han tittar på fågel-tv. 

Och var gång en modig blåmes närmar sig frölådan för att norpa sig lite frukost eller middag, är Sigge där med tassen och slår mot rutan. 

Nä, det gick inte nu heller! 

För övrigt?

Tittar på morgon-tv. Nu är det strejker i Tyskland och vilken tur att man inte bokat tågresa till Polen via Berlin, ja, just den här veckan.Dammade bokhyllan igår och upptäckte Bodil Malmstens "Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig."

Boken "Priset på vatten i Finistère" var den första av hennes alster som jag läste och jag tyckte sååå  mycket om den. Samtidigt tänkte jag att den påminde så alldeles oerhört mycket om en annan bok, en som jag fullkomligt älskade: "Liten by i Bretagne", författad långt tidigare av Harriet Hjorth.

Ja, ja. 

Nu är det ny vecka och inget vet man om vad som väntar. Pv målar i köket .., Harry och Sigge ligger här intill mig .., vi ska köra in till Halmstad för inköp av målarfärg och lite annat .., och tänk, att solen strålar just nu! 

Det är knappt att man tror sina ögon.Och mera ..? Ja, oroligheter i Israel, Putin vill placera kärnvapen i Vitryssland och i Paris såg det ut så här i förrgår. Bilden tagen av Niclas Hammarström för Expressen. Här ser man verkligen vilken uppgift människor som arbetar med sophämtning har. Vilken otroligt viktig yrkesgrupp, precis som städpersonal i övrigt. 

söndag 26 mars 2023

En söndag i slutet av mars ...


För den som inte vuxit upp med blåsippor som uti backarna står (däremot små, vita skogsstjärnor), är det lika fascinerande var gång dom dyker upp.

Något enstaka exemplar lär finnas i vår slänt, men vill man vara säker att se dem, ja, då är det på marken vid Ecke och Britts syrénhäck som gäller. 

Så här ser det ut idag. den 26:e mars. Tänk, att en liten blomma kan bli så vacker! 

Helt ärligt har jag svårt att tänka mig en Skapare - så där i biblisk mening - men hur är det bara möjligt att själva naturen kan åstadkomma nånting så fint? Nej, det övergår mitt förstånd.

En död hare låg på grannens gräsmatta igår och Harry har varit omåttligt intresserad av hårtussarna vilka ligger kvar på gräsmattan. 

Mest troligt är det väl räven som tagit den, men även rävar ska ju äta. Jag har sett en stor, grann räv  springa nere i hästhagen och jag hoppas innerligt att ingen skjuter den. 

Och så en bild från igår, när det var bomiläggning i Skallkrokens hamn. Nio män - de flesta i pensionsåldern - tillhör den grupp där pv är med och efter att dessa karlar - under flera år - har haft ansvaret för detta, går det numera geschwindt. Alla vet precis sin uppgift. 

Jag frågade pv hur många bommar det rör sig om? Ja, ett åttiotal, kanske, menade han. 

Bommarna med flottörer (tack Båthuspernilla som lärde mig namnet på dem!) är tunga och herrarna får ligga på mage och fästa dem och pv efterdrog alla skruvar och det har hänt att någon har dråsat i vattnet. Bilden visar enbart dom yttersta bomplatserna. 

Så är det här idag. Ingen sol. Bara så ni vet.

Dagens fönster ...Så här skriver avsändaren, hon som kallar sig "Hedgrenskan" och bor i Trelleborg: 

"Sitter och läser i min lilla bok om Vilhelm Hammershøi som jag köpte på Ordrupgaard. 

När jag kommer till den här bilden måste jag bara ta ett foto och skicka till dig. 

Skickar också med en bild på bokens omslag. 

              

              Här kommer den bilden. 

              Tack Kerstin! säger jag.