lördag 28 maj 2022

    Dagens fönster och lite (mycket) mera ...

Idag tittade jag in i en antikaffär i Getinge, 1 mil härifrån. Oj, så mycket där fanns att vila ögonen på! Det var mängder med porslin, vaser, dukar, lakan, smycken, speglar, stolar, ja, allt man kan tänka sig! Just där och då hade innehavaren fått in en laddning ljusstakar i tenn och så stod hon och googlade på vilka priser hon kunde tänka sig att sätta .., vad skulle kunder kunna tänka sig att betala? 

Butiken heter Antikt & Unikt och är väl värd ett besök, tycker i alla fall bloggmadamen. Finns också på instagram och där heter kontot antiktounikt. Skrollar man där ner till den 12:e mars, får man en guidad visning av innehavaren.

Som regel faller jag nästan alltid för såna här fina lakan. Och nej, jag har inga problem att sova på dem heller och så kan man ju förvandla dem till gardinkappor om man så önskar. 

I alla antikaffärer ser jag såna här halsband; säkerligen från dödsbon. 

Elva delar av Blå Måsen för sexhundrafemtio kronor!

Och knappar, knappar, knappar, vilket minner mig om Edet Textil i Malå, en tygaffär där det på ett litet bord just innanför dörren låg mönsterkataloger av olika slag .., och där såldes behåar - väldigt spännande då man var nybliven tonåring. (Köpte för övrigt min första behå där och kände mig såå vuxen). På hyllorna låg tygrullar och där fanns ett bord att mäta upp tygerna med ., och måttstock i trä. Tänk, vad många minnen som plötsligt vaknar till liv när man börjar nysta i härvorna. (Ja, just det, garn fanns också!) 

Mölnlycke trådrullar minns man ju. Som liten - sex, sju år kanske - fick jag ibland sortera och göra fint i mammas sylåda; det vill säga den nedersta lådan i köket. Lönen var inte särskilt stor ., kanske någon enstaka krona och jag tyckte att det där var så roligt. 

Mamma, som vuxit upp i en familj där mormor och morfar ett tag drev affär och så småningom "Rum för resande" (förutom lagården och allt annat), betalade gärna för små tjänster. Stryka örngott kunde rendera en summa av tio öre per örngott och lönen var nog inte det viktiga för mig, mer att det var roligt att hjälpa till. Största inkomsten var nog att borsta mammas tjocka hår.

Ja, allt det kom jag att tänka på, tack vara bilden av trådrullarna. 

Hej å hå!

fredag 27 maj 2022

 Ni glömmer väl inte ....

... att titta in hos Gebbe och läsa hans dagbok?


Förutom vanliga tavlor, gör  han även såna här informationsskyltar. 
Jag skulle  L Ä T T  kunna tänka mig att ha en sån här på väggen, inramad. 

Här en länk till dessa. 

Och här: illustrationer i tidskrifter!

     Spridda skurar från tre dagar i Skåne ....

Ja, så är vi då åter på hemmaplan efter fyra dagar i Skåne. Tvättmaskinen sattes igång ungefär sekund tre, så snart vi öppnat ytterdörren. Och så ropade jag på Sigge som låg i uterummet och han kontrollerade noga att inte Lykke var med och det var hon ju inte; henne lämnade vi i Lund hos Karins dotter med sambo och döttrar, då hon - Lykke - visade sig vara i löpen (eller att hon börjat löpa, som många säger). 

Bilden här ovanför visar ungefär hur det såg ut för det mesta, i all byggbråte. 

I Skåne, alltså. 


Så här kunde det också se ut. 
Ugnspannkaka, hjortron, - och lingonsylt och mjölk .., och alla verktyg ihopfösta vid sidan om. 
Lunch och middag åts där det råkade finnas plats, oftast utomhus. 
Rabarberpaj, Marias goda pasta med krämig salchicha och mycket basilika. 
Korv Stroganoff med ris. 


Byggjobb från morgon till kväll. Prat om hur det ska göras. Många skratt. 
Och framåt kvällen .., lite tystare, då var dom trötta. 


På ytterdörren. 
Husen på gatan är i lite olika stil, men inte ett enda trähus så långt ögat nådde. Mycket tegel .., och nyare hus i vit puts. Många barrväxter ., högväxta tujor ., rhododendron .., pioner på väg att blomma. 


Och gullregn i  m ä n g d e r. 
En stor, stor äng fylld med hundkäx, prästkragar och högt gräs.
Och fästingar. 
Jag, som haft ett enda fästingbett under alla år, fick två under loppet av lika många dagar. 
Det ena på vänster skuldra, det andra på halsens baksida - bara så äckligt -! 
Nu ska här vaccineras. 


Och drivor av vinbärssnäckor på marken; nästan så att man fick gå vid sidan om - i det höga gräset - för att det inte skulle krasa under fötterna! 


Och minstingen sprang runt och försökte hjälpa till ibland .., han cyklade ute på trädäcket .., ville inte bada i poolen med farmor (som var den som nyttjade den allra, allra mest!), men tyckte det var superkul att jaga pv med vattenpistolen och så fick han göra faster Mia sällskap till Ystad djurpark (stor succé, vi fick mest höra om spindeln och krokodilen) ja, lite så. 

Nu är vi alltså hemma. 
Pv tar ner "hundgården" som inte användes mer än några få gånger och jag ska hänga ut tvätt. 

Sju rätt på DN:s nutidstest. Pv hade åtta. Det hade kunnat gå betydligt sämre, ty inte ett enda nyhetsprogram har vi tittat på. (Dessutom chansade jag på minst två frågor).

   Dagens fönster ...


... kommer från Harlow Town i England. 

"Här stannar Stanstead Express", skriver madamen som hade fönsterhåven beredd. 

Tack annannan!

Vilken tur! Och lika regnigt som på bilden, har det varit här i landet Halland nu på morgonen. 

söndag 22 maj 2022

Ändrade planer ....

Jag möter honom när det är dags att rasta Lykke. Det är ett tag sedan sist och Lykke, som aldrig mött honom tidigare, blir över sig av glädje. 

"Nej, det är inte Harry som blivit långhårig!" säger jag och Lykke blir omklappad så där som om dom alltid varit bästa vänner. 

En minuts prat om ingenting, sen kommer jag ju ihåg. Ja, just ja, han har - som så många andra - fått ett cancerbesked. 

Om det pratar vi. 

Jag frågar hur han känner det?

"Panik först .., ja, ren skräck!" säger han och ler lite .., ja, nästan urskuldande.

Och jag berättar om min egen rädsla, då när läkarna trodde att jag hade en elakartad tumör i bröstet, ja, hur jag nästan blev våldsamt troende i ett huj. Nödtroende. Falsk som sjutton. Hur kunde jag ens förvänta mig - om nu Gud fanns eller finns - att han skulle bry sig när jag inte hör av mig annars?

Då ler mannen framför mig. 

"Ja, du Bettan, jag tog till flaskan först ..., som om det nu skulle hjälpa. En annan dag satte jag mig i kyrkan", säger han. 

Svagt leende igen. 

Nu väntar operation och strålning i Lund och alla planer som han haft - dom han planerade för i sommar - får kanske skrinläggas.

Så mycket mera hinns inte med, han ska in till stan och sen väntar jobb, men jo, gärna ska han komma på middag - han äter allt, kött och fisk och ja, vad som helst - och jag ger honom en kram och han säger "ni är så snälla" och så tack och hej.


    Dagens fönster och lite till ....

Klockan är snart sex på kvällen och idag har det varit full rulle. Jag har klippt gräset i omgångar .., försökt plocka bort så där allmänt .., kört flera maskiner tvätt, hängt upp och strukit .., och pv har haft besök av en ungdomskompis - Magnus - och då blev det titt på båten (som startade bums, halleluja) och nu sitter husets herre och rättar prov i naturkunskap. 

Tidigare på morgonen drabbades han av yrsel, så där som när jag får kristallsjukeanfall. Jag undrar jag om det inte är all stress med skoljobbet som tar så på honom? Han glömmer mer än vanligt och ser så trött ut Återstår endast två arbetsdagar (torsdag och fredag vecka 22) och därefter kanske någon dag med efter-arbete. Den här veckan blir han helt fri, då torsdag och fredag är helgdagar.

För en gångs skull ska jag hålla mig lite kort. I morgon tar vi till Malmö där äldsta dottern med make och Emma är på besök. Har nu strukit skjortor i parti (och inte minut) - pv är en sannerligen en skjortmänniska ...,  samt mina klänningar/tunikor. Tvättmaskinen snurrar. Och idag har hundarna kunnat vara i hundgården - den provisoriska - och oj,  så dom lekte!

Ps. Fönstret fångades inte långt ifrån där jag fångade vallmon på bild. Ds.

Over and out!