lördag 24 februari 2024

Apropå mobilen ....

Den glädjen blev kortvarig. Nu är den - om möjligt - ännu tokigare än tidigare. Nu fladdrar olika sidor förbi i en strid ström och att skicka några bilder av nerklippt klematis till sonen, blev ett äventyr som framkallade illamående. Markerade jag tre bilder, ville den skicka iväg tio - vilka som helst -! 

Nej, jag orkade inte med den längre, stängde av den - kanske för gott - och åker in i övermorgon till Halmstad. Går det, så går det, hälsar en ganska deppig madame.

Magi eller nånting ... 

Igår eller förrgår blev min Iphone fullständigt snurrig. Det var omöjligt att skriva bokstaven m, utan att det blev en hel rad med sådana .., mmmmmmmmm och inte gick det att "radera" heller, nej, jag fick "markera allt" och klicka bort det där långa ordet. Skulle jag skriva någonting, fick jag liksom smyyga mig fram på tangentbordet och varje bokstav trycktes ned med största försiktighet. 

Igårkväll utbröt det stora vansinnet, ja, på mobilen. Nu dök det upp sidor kors och tvärs, flimrade och hade sig .., och jag blev nästan illamående bara av att försöka få någon slags ordning på eländet. Det gick inte alls. 

Tänkte att ja, ja, jag åker in till Halmstad i morgon och hör om den är inne på sista versen, eller rent av är döende. För ovanlighetens skull kände jag mig inte ens desperat, mest bara bedrövad över att besöket mest troligt torde resultera i flera tusen kronors minskning på mitt bankkonto. 

Nu på morgonen tog jag mig an mobilen, även den här gången med stooor försiktighet .., liksom närmade mig den så där som vore där en sprängladdning innanför skärmen. Till min förvåning visade den sig vara precis som vanligt! Allt fungerade och fungerar fortfarande

H u r  är detta möjligt? 

Visar det sig att oredan var tillfällig, blir jag mer än lycklig ..,ja, då blir jag rent av överlycklig!

          Dagens fönster ...

          ... fångades i Rom, där AP och Micke var på någon slags lillsemester och där det mesta tycks ha hunnits med. Och fönsterhåven var uppenbarligen nedpackad. Det tackar man för! Tack Anna!

fredag 23 februari 2024

Hemma igen ...

Två nätter med mindre sömn än jag behöver - som alltid när vi inte är hemma - och däckar totalt efter hemkomsten, men först får Sigge mat och gos .., jag slänger tvätt i maskinen och harry får duscha och bli fin i pälsen (det är tack vare dig Henke Lundqvist!) och jag tänker på mamma som utan knot använde hundschampo när vårt eget var slut, sååå typiskt henne. 

Nattade 4-åringen en av kvällarna. Han har så många funderingar om livet och döden och nu var ju frågan hur gamla vi egentligen var och när skulle vi dö och jag sa som man gör att det vet vi inte, har vi tur, så kanske man får leva tills han är får köra moped kanske? 

Och Harry som har fått jättemycket grått hår runt huvudet och under hakan, tänk om han dör snart!

Den som är fyra men snart fyller fem .., älskar Sommarskuggan men tycker inte om monster. 

"Ibland farmor, ibland vill jag inte sova, för jag drömmer om monster ..", förklarar han. 

"Oj, så hemskt .,. det är väl som när farmor drömmer om höga höjder!" säger jag. 

Då pratar vi om hur det är att vara rädd och jag säger att när jag var liten, kanske fem år, då brukade min mamma sitta vid sängkanten och be Gud-som-haver för mig, prick varje kväll - om hon inte arbetade alltså - och jag sa att det kan vi göra, jag kan be att du inte ska drömma om monster. 

Så det gör vi. Eller jag. Av bara farten ber jag för alla i vår närhet. Jag tänkte att detta är ju ett vågspel, för tänk, om han vaknar och berättar att han drömt förfärliga saker om ruskiga monster, men se, det hade han inte! Inte ett enda monster dök upp under natten!

För övrigt ...? Pv som chansat på att köpa en billigare Vasaloppsbiljett, ägnar en del tid åt att titta på sidan startplatser.se där priserna är höga på startplatser där någon ångrat sig eller kanske blivit sjuk och det går väl si så där. En vecka kvar, lite drygt. 

"Det löser sig ..", säger han trosvisst. 

Ja, ja. Vi får väl se.

Förmodligen snart avliden ...

Igår fick min mobil absolut spader. Skriver jag en bokstav, blir det en hel radda och det är nästan hopplöst att radera dem. Får väl höra med någon mer kunnig människa än jag själv, när vi kommer hem. Jag har INTE lust att lägga en hel drös pengar på ny Iphone, även om jag skulle vilja ha en bättre kamera. 

Vi får väl se. 

Ganska soligt och fint här i Skåne nu på morgonen. Pigga småttingar. Nybryggt kaffe. God ost från Lidl, någon slags Hawarti. En trött hund. Skator som letar kvistar och pinnar till renoveringen av boet. En pappa som sover efter kvälls/nattpasset. Och snart är fågelholken, den som 4-åringen och pv byggt, färdig att sätta upp i något träd. 

onsdag 21 februari 2024

Onsdag i landet Skåne ... 

Apropå längtansmorötter som jag är expert på att hänga upp framför min näsa. Dessa var från 2015 och jag kan säga att Sing-a-lop- moroten, den blev aldrig av, men det övriga. Nu har jag Litauen, men också en övernattning i Ystad någon gång i vår och kanske något annat. 

Min tjänstepension tackade ju för sig i december och med flera tusen kronor mindre in på kontot var månad, ja, men det märks såklart tydligt. Men jag  h o p p a s  att det blir av, det jag längtar efter. 

Vi körde ner till Skåne vid 11-tiden och det var duggregn och grått och trist. Svängde förbi Laholm där vi skulle titta på en bil, men se det var nog Bluff & Båg med det företaget, så efter att ha irrat omkring och letat sjlva bilfirman .., slutligen funnit det som kanske en gång varit en sådan .., gav vi upp och styrde kosan mot Bunkeflo. 

Ju längre söderut vi kom, desto mer såg vi av översvämmade - för att inte säga helt dränkta - åkrar och ängar! Och när vi närmade oss Malmö, fick vi vika ner solskydden i bilen och himlen var klarblå! Härligt! Sonen bjöd på kaffe ute vid husknuten .., hos grannen såg jag blommande vintergäck och snödroppar .., och över himlen kom fågelsträck efter fågelsträck flygande! 

Borde leta upp en frisörska som klipper upp lite där bak. Bilden togs för två år sedan kanske, då jag för första gången på 45 år lät det långa håret falla för saxen. Tänk, att man kan ha så lockigt hår! 

Å andra sidan är det inte enkelt att hitta en frisör so kan det här med självfall, men kanske ändå. 

Nu är det kväll. Båda pojkarna sover .., deras mamma och pappa arbetar - den ena natt, den andre kommer hem någon gång efter midnatt -. 

På soffan ligger han som är storebror och sover gott och i dubbelsängen där vi ska sova, där ligger lillebrorsan.

tisdag 20 februari 2024

På agendan ... 


Efter en ljuvlig natt med sömn långt fram på morgonkvisten (i alla fall till fyrasnåret!) har dagen såklart känts helt annorlunda. 

Bättre. 

Har tagit Harry på promenad och sett och hört bäcken porla .,  hört hästarna gnägga och tänkt på dom två rävarna som pv såg häromkvällen; dom som sprang tillsammans över vägen, bara en bit bort. 

Å, så jag tycker om rävar! Och ja, jag vet att rävar kan ta död på katter, men jag är inte vare sig vegan eller vegetarian och äter således såväl kyckling, som griskött och annat kött också. Kött från fina kor, bland annat, kor som jag tycker så mycket om. 

Alltså kan jag inte bli förargad på räven om han äter upp Sigge, men däremot kan jag bli ledsen.

Och så har jag idag vandrat omkring på Vilnius gator, via Google Maps. 

Här, i det rosafärgade huset, ligger hotellet och alldeles intill finns en nepalisisk restaurang - men, så underbart - !  Och jag har tittat på kartan över staden och upptäckt att vårt hotell ligger som i en triangel, ungefär som en skuren bit camenbertost .., och när jag väl kom på detta, blev det enklare att orientera sig! 

Ett judiskt museum finns i närheten, liksom Vilnius Moderna Museum. Ett illusionsmuseum finns också, plus en massa andra sevärdheter. 

Och femtio kyrkor, så klockklang lär jag inte behöva sakna, även om det kanske inte ringer i alla. 

Kontaktade tidigare idag DFDS:s kundtjänst och hörde mig för huruvida vi kan få avboka färjebiljetten, om - utifall att tikarna i Bjäresjö skulle löpa precis när Harry ska vara där -. Inga problem. Avbokning inom 1 vecka kostar 150:-/biljett/person och det är ju inget, i jämförelse om man avbokar samma dag, då får man endast igen halva kostnaden, för oss skulle det innebära att 1500:- förloras. (Skulle tikarna löpa, den ena eller båda, flyttar vi fram resan 1 månad).

Snabbt och vänligt svar fick jag. All heder åt Sara på kundtjänst!

Om att skriva brev ...

Letar en sak, hittar något annat. Ett inlägg från 2018 när jag suttit och läst brev som mamma skrivit till sin lillasyster Lisbet, av mamma  alltid kallad "Bisse". Efter moster Lisbeths död, fick jag av hennes döttrar en kartong fylld med mammas brev. Läser och ler. 

I början av brevet märker jag tydligt att mamma är trött och även besviken över den bristfälliga kontakten med syskonen, men ingen av dem är intresserad av att sitta med penna och författa brev och det kan ju inte ha kommit som en överraskning för mamma. 
Gunvor som nämns, var även hon lillasyster till mamma, född som förstabarn i mormors andra äktenskap - Lisbet är nummer två - och Gunvor är även mamma till den flitigt vävande mellansystern.


"Kära Bisse och co!

Hjärtligt tack för brev n:o 3.
Det är nog bäst att Du håller reda på räkningen, så du inte överanstränger Dig. Men mycket roligt så länge detta varar. Har även skrivit brev till mor Betty idag. Fick brev från Gunvor som säger att mamma klagar på att ingen skriver. Förstår, att denna någon är jag. I alla fall så sände jag brev till henne i veckan när vi var upp till Tartagal. Själv hade jag väl ett 15-tal brev att hämta. Men så är jag också en flitig brevskrivare, något som jag tror är en absolut förutsättning för att  brev, ja, det är ju  att själv sända några. 

Bilden här under visar mamma som delar ut bröd och mediciner till väntande indianer.


Vägen upp till Tartagal var nu inte den bästa vi åkt någon gång. Sjutton timmar tog färden upp.
När vi kom till det värsta surstället som vi absolut inte skulle ha tagit oss över, si då ..., efter cirka 15 minuter, kommer en traktor som var på väg att hjälpa en bil som suttit fast från fredag till tisdag!
Det blir en oerhörd påfrestning för bilarna när de ska kränga genom gräsliga gropar, köras genom formliga dikbildningar - så där så de hänger på underredet både nu och då. 

Nerresan gick dessbättre på bara elva timmar, men även då fick vi traktorhjälp över det stället vilket vi absolut inte skulle ha tagit oss över själva. Bara en enda lervälling med hemska gropar i! Den traktorn var på väg ner för att hjälpa en bil som suttit fast de två dygn vi varit i Tartagal.

När vi skulle ner igen var vi ett femtontal personer på flaket, tillsammans med bensinfat, stora säckar med mjöl, brödpåsar, gasoltuber med mera. Jag log i smyg, när en ung fröken klev på och försiktigt borstade bort lite jord från sina långbyxor. "Vänta du lilla vän", tänkte jag.
När vi elva timmar senare kom fram, var hon, såväl som alla vi andra, bara jord och smuts. Hon var vit av skräck när bilen krängde så vi tumlade om varandra, men innan vi var här nere så hade hon morskat upp sig. Hon skulle arbeta som lärare i en by några mil härifrån.

Själv satt jag och tänkte på det förunderliga i att jag över huvud taget fanns med på detta flak.
Aldrig hade jag väl någonsin fantiserat om att en dag sitta inklämd på ett lastbilsflak nere i Chaco, bland bensinfat, indianer och crioller, men jag kände mig så lycklig.
Ingen jäkt. Ingen stress.
Vi kommer när vi kommer; alla tålmodiga och lugna.

Jag har alltid med ett extra förråd av bröd och kläder, ty det är alltid några utfattiga som inte haft råd att köpa detta för resan, och ofta är ungarna utan skyddskläder när det regnar.
Då känns det meningsfullt att vara medresenär och kunna erbjuda bröd och kläder.

Ha det nu så gott med Din lille dotterson och dina barn och din fine Örjan. Klart att jag ber för er alla. Till sist de innerligaste hälsningar från er bortlupna syster, moster och svägerska.

Ann-Gerd."

Dagens fönster ...


"Vill du ha ett fönsterbidrag till? 

Det/de finns i bakom katten som leker kurragömma bland blommorna på köksbordet!"

//Så skriver Monet. 

Tack! säger jag.

måndag 19 februari 2024

Dagens fönster ...


Hos cykelreparatören i Harplinge.

Cykleln står klar att hämta inne på gården. 

Eftersom batteriet ligger hemma och vilar sig, säger pv att han cyklar hem den, så kan jag svänga förbi såväl biblioteket som Ankaret. 

Så blir det.

Måndag ...


Så är tillvaron som vanligt igen, efter en ovanligt hektisk helg. Besök av såväl den äldsta som kört ner för att hämta hundarna och i lördags kom Tommy och Karin med sina två ystra fyrbeningar och tänk, SMHI:s prognos stämde på pricken .., vi satt ute solen i någon timmes tid - minst - och därefter middag i uterummet. 

Söndagmorgon packade dottern bilen inför resan till landet Uppland och vi sade att .., undrar när vi ses nästa gång, ty i slutet av mars går flyttlasset till Malå. Många mil blir det, minst etthundratrettio, enkel väg. Nåja, det ska nog gå det med. Man kan ju säga att vi är duktiga på att sprida ut oss i familjen. Några bor längst i söder .., vi bor tjugo mil ytterligare norrut, AP och Micke på Ekerö och så nästa rejält norrut! När jag var tjugofyra år flyttade mamma till Sydamerika och återvände för gott när jag var fyrtiofyra. Det gick det med. 

Gråmulet idag. Vi kör Lillebäcksvägen i Halmstad och lämnar pannacotta till Ecke och Britt. Dom väntar besök och har dukat sååå vackert i köket och vänt köksbordet och möblerat om lite, oj, så fint det blev, men säkerligen  aningen bökigt för den som inte ser ett enda dugg, inte ens minsta strimma ljus. 

Efteråt lämnar jag av pv i utkanten av Harplinge där min elcykel varit på vårbehandling (han ska cykla hem dem) och själv tittar jag in på biblioteket i Harplinge. En vägg täcks nästan helt av böcker vilka kanske mest läses av kvinnor och jag förundras alltid över böckernas omslag .., för mig signalerar dessa omslag hjärta-smärta-mitt-livs-novell, men så behöver det ju inte alls vara .., det kanske är jag själv som är förfärligt fördomsfull? Någon måste till syvende och sist ha klurat ut att det här säljer? Intressant även med olika typsnitt.


För övrigt? Slut på skidskytte och ingen längdåkning på ett tag och det är nästan skönt. 

Har återigen sovit dåligt och haft drömmar som jag inte tagit mig ur förrän mitt på dagen .., alltså själva olustkänslan. 

Lyssnade i stället till P1:s Naturmorgon som - åtminstone delvis - handlade om Vattenriket i Kristianstad. En mer engagerad reporter än en av kvinnorna i redaktionen, ja, det tror jag inte existerar, men ibland låter det som om hon är i någon slags extas. Idag gällde det en utter.

Nyheterna senare på morgonen berättar hur Alexei Navalnys mor inte får se sin sons döde kropp och det är så bedrövligt eländigt hur Putin och hans anhang behandlar människor! 

Det är så skamligt och uselt och människor som lagt blommor för att hedra den döde, ja, dom åker i fängelse! Hur kan Putin se sig själv i spegeln utan att vika ner blicken? Sover styrets herrar gott om natten? Och den som tycker att det är fel och sitter vid Putins bord .., hur känner den sig? En gång kanske man ställs till svars för sina gärningar. 

Underbare Bono i U2 sade vad han tyckte om detta.  Vilket civilkurage!