lördag 7 januari 2012

Och så några kvällsfönster ..


... modell mindre, från Frankrike.

Madame Monet höll i fönsterhåven.

I den lilla ettan.
pElle sitter och tittar på världen där utanför.

Arbetar sju timmar i affären.
Tolv till sju.

En kvinna i min ålder upprörs storligen över att Aftonbladet igår kostade tre kronor mer än vanligt och hon tycker att det var skamligt och varför var det så .., och jag säger - men vänligt - att det är trots allt ett fritt val att köpa tidningen och igår var det helgdag, det var därför tidningspriset höjts, men det är inget vi gör, det sköter tidningarna själva om.

På eftermiddagen kommer en kund som egentligen är från Gargnäs - utanför Malå -, men bor här nere, och tänk, jag blir lika glad var gång - fast jag egentligen inte fattar varför - det är kanske för att vi delar samma dialekt?

En annan kund frågar om Västerbotten och berättar att han själv har bott i en mindre by inte långt härifrån - eller mer som ett samhälle kanske - och hur svårt det var att komma in i byagemenskapen, nästan omöjligt, men i Haverdal har det varit så mycket enklare, ja, om detta berättar han när jag vittnade om min ångest för att lämna Ystad .., det tog mig ju flera år att ta ett sånt beslut!

Det finns människor som vågar göra allt möjligt - utan betänketid -.

Louise Hoffsten - en av stjärnorna på slottet -, rymde till Paris när hon var femton år och min mamma kom att tillbringa tjugo år i Bolivia och kunde inte ett ord spanska när hon gav sig av och någon annan emigrerar till Australien.

En kvinna som handlar i affären skilde sig och gifte om sig utan något mellanrum och mannen hade hon träffat på en dejtingsida och det hela gick på nolltid.

"Men att du vågar ...!" säger jag.

"Ingen fara, jag litar på magkänslan!" svarar hon trosvisst.

Själv velar jag länge, länge och tycker att detta att flytta trettio mil norrut och lämna den lilla ettan, är ett steg lika stort som att byta liv.

Och det gör man ju.
Egentligen.

Och det är högtryck och lågtryck om vartannat och ena dagen leker livet och man går vid havet och känner sig pånyttfödd ...., men dagen därpå, med hällregn och gråväder, ramlar man ihop i soffan och pv smörjer in med Voltaren Gel och det är som att ha mött Frälsaren och vi tittar på Stjärnor samlade på ett slott och jag tänker att egentligen har jag - i allmänhet - aningen svårt för skådespelare, men Kim Anderzon, henne gillar jag verkligen ..., och jag fascineras av hennes ansikte som visar spår av liv och ålder och jag blir glad när hon inte har straaaaamat upp huden, ja, verkligt glad blir jag .., så där så att jag skulle vilja ge henne en kram .., och Johan Rheborgs humor, den går rakt in i mitt hjärta!

Ny arbetsdag i morgon.
Sju timmar.

Och tulpanerna är lika vackra idag, som igår.

And the winner is ....Stort grattis till vinnarna!
Klockan 11.00 ny dragning i Uppmuntringslotteriet.

Sist var det Anitha i Bureå som vann tröstpriset och Lilla B i Västmanland som tog hem förstapriset!

(Så här såg det ut när där förra omgångens tröstpristagare fick post ...).

Ska jag vara ärlig är det nog ingen större skillnad på vinsterna ...

I skrivande stund vet jag redan vilka som vann .., jag håller nämligen på att ladda upp filmen.

Att det blev två damer, kan jag ju berätta.
(Inga fler män finns nämligen i skålen ...).

Dagens fönster ...


Duktiga fotografen SoF har varit på besök i landet Halland och väldigt nära, till och med .., ajabaja om hon och maken inte svänger förbi det gula huset nästa gång .., då blir det bannor!

Nåväl, i stället blev det utflykt till Grimeton, inte långt från Varberg.

Det var där madamen fångade alla dessa fönster!

// Inlägget skrevs igår, fredagkväll, och bara någon timme efteråt, sätter jag mig ner för att titta på Kunskapskanalen. Döm om min förvåning när programmet handlar om just Grimeton! Det var fantastiskt. Bland annat visades hur sändning av signaler gick till och att signalen från Grimeton nådde tvärs över Atlanten till Amerika!

fredag 6 januari 2012

På spåret ....

Här hölls det - i alla fall från min sida - på den forne fotbollsspelaren och hans medtävlerska.

New Delhi tog jag rätt kvickt och Jan Guillou nästan direkt.

Pv visste på pricken att det var Lillebror Söderlund som skrivit melodin och att titeln var "En valsmelodi".

Det indiska brödet kunde vi inte och det var mycket annat vi inte heller visste svaret på.

Har intresseföreningen noterat ...?

Tankar om starka kvinnor ...Ingela kom på lite mera ...

Min egen pappa var en man som inte satte några gränser för vad flickor fick och förväntades kunna. Både jag och min syster och vår bror fick delta i alla slags arbeten hemma. Det var självklart att ingen "slapp" för att man tillhörde det ena eller andra könet. Det har säkert lika stor betydelse som de starka kvinnoförebilderna.

Monica i Skellefteå sa ...

Jag känner igen mig själv i mycket av det som sägs.
I min släkt har det också funnits starka kvinnor.Kvinnor som nog vetat att de varit starkare än männen,men använt sin list och låtit männen tro att de har bestämt fast det egentligen varit kvinnorna!
Det har inte funnits någon plats att vara svag när man ensam skött om hem ,barn och djur medan mannen varit borta på dagsverke eller arbetat borta i längre perioder.

Ingela sa...

Så kan det förstås vara! Jag har liknande förebilder i mitt liv och jag har inte varit någon särskilt engagerad feminist. Därmed har jag inte känt några begränsningar om vad man får eller klarar av. Eller valt bort saker av genus-skäl.

Däremot kan jag numera känna av en slags misstro eller lite nedlåtande behandling av oss 50+kvinnor. Ibland kan jag tycka att vi inte riktigt räknas till de som är "inne" eller viktiga. Kan känna att livsåskådning, intressen o.s.v. inte riktigt passar in i de sammanhang där det finns makt och där beslut fattas.

Monica sa...

Jag tror att filmerna väcker massor hos betraktaren som finns och funnits i deras eget liv och så reagerar var och en efter vad de upplevt själva.

Min far som 2011 skulle fyllt 100 år var synnerligen jämlik, blev nog lite hånad kanske av andra män men med den styrka och självrespekt han hade så struntade han fullkomligt i det och jag tror faktiskt han påverkade så andra män i omgivningen tog efter hans handlande fast i smyg så det gladde deras fruar.

Och bakgrunden i hans släkt var mycket stabil och med väldigt goda människor med en tåga och självrespekt och jag ser det går i arv, är fantastiskt intressant och spännande att uppleva. Och för egen del finns det inte på kartan att jag inte skulle kunna eller våga något för att jag är kvinna, nej precis tvärtom tänker jag:-).

I min yrkesomgivning florerar mycket "härskartekniker" men jag brukar ta ned männen på jorden igen och de vill skyndsamt byta ämne för det osar dumhet runt dem och så korkade vill de inte framstå eller att någon ska förstå det;-).

Sen orättvisor och allt, det finns förstås och jag tror inte heller det bara är 50-åriga kvinnor som "uträknas" utan 50-åriga män också. Och kompetensen är så olika, får var och en visa den brukar det leda till respekt så småningom. Kul du hade skrivit på din byrå;-), ja man ska inte tillåta någon att sätta sig på en.

Dinah sa ...

Jag vet egentligen inte vad detta handlar om. Jag halkar in ibland och hamnar mitt i nåt och så är jag borta långa perioder.......

Men jag läste din fina skildring om starka kvinnor, och jag tror att det är så i norrland, att kvinnorna är starka. Jag vet nog bara nån enstaka som låter sig kuvas.

Själv uppvuxen i ett matriarkat (sju systrar och två bröder) där vi sett på bröderna och andra karlar med ett visst överseende. Syskonen som föddes på den tiden då det var finare att få pojkar, och i ett småbruk var det inte bara finare, det var dessutom nödvändigt, och mina bröder som föddes först efter 3 flickor sågs som guds gåva till mänskligheten (av omgivningen)

Min pappa sa vid tillfälle (när flickornas skara utökats betydligt medan pojkarna aldrig blev fler än 2) att "nog hade det varit detsamma om pojkarna också varit flickor". Han ansåg helt enkelt att flickorna gjorde ett nog så gott jobb som pojkarna.

Detta att det manliga släktet har fördelar i arbetslivet - vilket de ju har - tyder väl snarare på att de tillhör de svaga och måste "tröstas" och daltas med för att orka.

SoF sa...

Intressant.
Själv har jag bara sett Kokvinnorna så jag kan ju inte göra någon jämförelse mellan hur man skildrar män respektive kvinnor.

Det enda som jag tänkte på när jag såg Kokvinnorna var bristen på hygien, förhållandet i stallet och att jag inte var speciellt sugen på mjölk efteråt...
Men detta kanske säger detta mer om mig än om filmen. ;)

SoF

Härs och Tvärs
sa...

jag brukar lite skämtsamt men på fullaste allvar säga att jag blivit uppmostrad.. fem mostrar, starka kvinnor som peppat och hurrat, förmanat och kommit med kloka ord.

Jag hör deras, och min mammas ord i huvudet ibland.. och nej jag tänker nästan aldrig i genusperspektiv heller

Bästa vänner ...


En sak är säker: pv är harrys absolut bäste vän.

Efter duschen och någon timme senare, ja, när kompisen åkt hem med husse och matte, då hoppar harry upp och lägger sig i soffan, med huvudet på husses arm.

Tryggt och gott är det.

Hockey på tv.

Frasiga tulpaner på rumsbordet.

Och matte dricker julmust och frågar om någon är kaffesugen?

Efteråt ...


.... blir det badkaret som gäller!

Då har harry och kompisen elvis varit ute och busat i timmar!

Av och an har dom sprungit på tomten .., rusat uppför slänten och ner igen .., försökt ta pinnen av den andre och slutligen tillsammans-grävt en halvmeterdjup grop fylld med lera och vatten!

Det var efter detta som det blev allmän rengöring.

Och ikväll lär tvättmaskinen gå het ..., det skulle ju torkas efteråt också.

Om arv och miljö, kokvinnor och komän ...


Pappa. Vädur. Envis. Egensinnig. Humoristisk. Dansant.
Trodde sig vara herre i sitt hus.

I efterdyningarna av Peter Gerdehags dokumentärer "Kokvinnorna" och "Landet som inte längre är" - båda två filmer som jag fann helt fantastiska - blev det diskussioner både här och på andra bloggar om sättet som filmaren har skildrat dom här människornas liv på och även på dom medverkandes situation.

En av bloggvännerna blir omåttligt irriterad på att män och kvinnor - enligt hennes sätt att se det -, skildras på helt olika sätt och att även hon själv upplever det hela annorlunda, när det gäller män som visas.

Idag på morgonen, det var vid frukosten, slog det mig att jag sällan, för att inte säga aldrig, tänker i genusperspektiv.

Min pappa var född 1910 och var minst tjugo år äldre än mina klasskamraters pappor.
Han hade växt upp med en oerhört auktoritär pappa och pappa var, om än världens snällaste, ganska sträng.

Jag var den som först skulle komma in på kvällarna .., under en period fick jag inte åka på skoldans till Adak eller Kristineberg, för där hade varit nån som druckit sig berusad - nåt som jag inte ens hade en tanke på - och jag fick inte ha jeans som jag skrivit Beatles på, med svart tuschpenna.

Sånt.

Och jag var lillasyster och mina systrar hade flyttat hemifrån och styrde sina egna liv, medan jag sprattlade emot allt vad jag kunde för att känna mig självständig.

Och det gjorde jag - sprattlade -.

Jag v ä g r a d e att låta mig kuvas.

Fick jag inte ha jeansen, så gick jag till skolan i äckliga elastabyxor, men bytte geschwint om till jeans på kommunalhusets toalett, belägen i närheten av skolan.

Fick jag inte åka på skoldans, så åkte jag ändå.
Fick jag inte åka till Fäbodvallen i Lycksele mitt i veckan på dans, så gjorde jag det (och hamnade i våldsam bilolycka .., det var väl straffet ,-).

På baksidan av byrån i mitt flickrum skrev jag med blyertspenna: "jag ska aldrig låta någon bestämma över mig!"


Bilden tagen i Bolivia.
På baksidan har mamma skrivit: "Ja, man kan tro att jag är nyss uppstigen från graven ...".

Min mamma var sannerligen en stark kvinna och sa ofta - filurigt leende - till oss döttrar: "Ja, men flickor, låt pappa tro att han är herre i sitt hus" och tänk, det trodde han!

Och vi visste - med en slags inuti-ömhet - att så var det inte alls.

Å, så vi älskade honom för detta!


Mormor som tidigt blev änka med tre små barn .., drev affär och lagård och som så småningom gifte om sig och fick ytterligare tre barn.

Särskilt elegant var hon inte, men genomsnäll.

Och stark kvinna .., är nog bara förnamnet.


Fr.v. moster Gunvor (oerhört kreativ, konstnärlig, blom,- och djurälskande kvinna, tillika mamma till "mellansystern"), mamma (jag tycker ibland att Emma är lik henne), den blinde morbror Ivan som dog ung och moster Margit (synsk, rolig, glad, sprallig och smart!).
Och snöklädda fjäll i bakgrunden.

Och min mormor och mina mostrar var också starka madamer och min ena syster en äventyrerska som först susade iväg till New York och därefter emigrerade till Australien och min andra syster köpte sig ett alldeles eget hus ute på det skånska landet och förverkligade sin dröm på egen hand.


Och här sitter min mormors mor och far tillsammans med sina barn och barnbarn!
Kvinnor så långt ögat når, ja, förutom den lille Ivan och mammas morbror Nestor.
Mamma sitter t.h. om sin mormor och bakom henne, moster Margit och min egen mormor.

I vuxen ålder har jag, kanske av naturliga skäl (jag tänker på det som skrevs på baksidan av byrån) haft svårt med manliga chefer som domderat och jag har haft tre rejäla konflikter med manliga chefer, såna jag upplevt som antingen orättvisa eller allmänt stöddiga och den siste var dessutom totalt inkompetent och drev - på ett års tid - den lilla butiken i konkurs.


"Dr Böhlander" - Maria -, som vid 11 års ålder susar iväg till sin mormor i Bolivia.
En orädd tös.
Här tillsammans med en rar indiantant.

Två egna döttrar har jag haft lyckan att få och det kan jag ju säga, att det är inga damer som man "sätter sig på" i första taget ,-)

Allt det här tänker jag på nu på morgonen och plötsligt förstår jag min totala brist på det här med att se tillvaron i genusperspektiv; det finns inte hos mig, kanske för att jag alltid har varit omgiven av starka kvinnor och jag har faktiskt alltid känt mig själv som en sådan.

Då menar jag stark i betydelsen att jag inte har känt mig kuvad.
Räddlivad är jag ju, det vet väl alla som har läst här .., och trygghet vill jag ha, men aldrig att jag låter någon man bestämma över mig!

Och jodå, det finns manliga arbetskamrater som har haft fler förmåner än undertecknad, men å andra sidan tycker jag att dom har varit värda det också, och har dom inte varit det, så har dom haft en slags jävlar-anamma i sig och sett till att dom fått bättre villkor.

Det här "samtalet" om filmerna och manligt och kvinnligt .., tänk, att det skulle ta mig femtiosju år innan jag - helt plötsligt - upptäcker varför jag själv tänker som jag gör.

Det är ju nästan som att ha legat på divanen och genomgått någon slags terapi!

Så härmed ett stort tack till alla "terapeuter", alla ni underbara bloggvänner .., Monet i Frankrike, du Bloggblad med din uppväxt, Steel City Anna med sina funderingar, Annas mamma Monica och alla ni andra som vänder och vrider på stenar och berikar diskussionstillvaron!

Tack och I love You!

Ledig dag ...


Och lågtrycket har givit sig av och kropp och själ fylls av till synes oändlig energi, men mer än så .., av total glädje .., och när jag går nere vid havet och harry springer och skuttar vid vattenbrynet .,. då känns det som om hjärtat ska gå i bitar.

På väg hem, hör jag småfågelkvitter.


Och mot lagårdsväggen spelar solstrålarna och längs lilla vägen kommer grannarna Ingrid och Mats gående och jag platsar harry som sätter sig alldeles, alldeles stilla och väntar tills dom har passerat, men blir det för mycket .., då bara måste han få hälsa, för Mats vänder sig om och säger ..., "åååå, så duktig du är harry, vad du kan!"

Så det blir en stunds småprat om vädret som är så övermåttan ljuvligt och om småfågelkvittret och hur man trivs i landet Halland och om stövare (Ingrid är uppvuxen i Småland och i hennes föräldrahem fanns smålandsstövare ..) och det känns bra med grann-prat.

Faktiskt känns det som om jag skulle vilja utbrista i sån här sång ...

Trettondagsfönstret ...


fanns - och finns kanske ännu - i Ystad.

När bilden togs, 2008, var där ett Engelskt Bokcafé, men där serverades även sopplunch, ja, det var närapå himmelskt där inne!

Och titta, så finurligt .., detta att placera soppskålen på en trave böcker bara!

Längst ner syns en röd pil, som pekar på titeln Ellis Island.

Ja, just det ja .., det var på den tiden när Ulrika kallade sig "ellis".

torsdag 5 januari 2012

Här och nu .., avsnitt 750.


En underlig natt - som aldrig kändes av - helt obegripligt var det!
Och man vaknar till Trettondagsafton och arbete från klockan ett.

I julgranen hänger den rödlackerade ängeln, inhandlad i fjol på julmarknad i Hyde Park i London.
Tack för den resan Maria!


Frukostdags.
En morgontrött sigge nilsson har hoppat upp och satt sig på mattes stol.
Han vill ha cheddarost i små bitar och får det också.
Äggkoppen är en present från min störstasyster.
Jag har haft den i säkert tio år, om inte mera.
Det händer ibland att pv ställer fram en annan äggkopp till mig, men då byter jag genast till den här .., såå mycket tycker jag om den!


Nybakade scones och pv:s marmelad = torsdagslycka.
(Nej, det är inte herrn i huset som bakat dem .., det är madame själv).


När vi äter frukost eller middag, får harry inte vara vid köksbordet.

Numera räcker det med att vi håller upp ett finger .., eller visar handflatan .., eller som en morgon när jag klappade om honom och viskade ..."harry, du vet ju att det är frukost nu ...?"

Då tittade han på mig med sina vemodiga ögon och lämnade köket.


Slutade arbeta klockan 19.00 igår .., kom hem och hade vrålont i vänster knä .., i ena rummet satt pv:s dotter med pojkvän och brorsdottern med sin jämtländske dito (pojkvän, alltså) och jag slog mig ner i vardagsrummet och drog djupa andetag, tog två Iprén och vaknade till liv först någon timme senare.

Då, vid halvtiotiden, kom pv in med dagens post!
Ett alldeles u n d e r b a r t brev från Jämtland blev till något som var långt mycket mer effektivt än alla Iprén .., och jag läste och looooooog!


Här sitter presenten!
En liten valpig harry på husses bröst.
Så länge får detta vackra hänga i julgranen.
Och harry tackade glatt och tog emot hundgodiset som också fanns i paketet!


Ett uppmuntringsbrev till pv fanns också med.

Bara så ni vet: det här "lotteriet" ger nog mest glädje till oss själva.
Vi har verkligen sååå roligt när det ska bli dragning!
Och jag säger det igen: ni får i n t e förvänta er dyrbara och ståtliga vinster .., det är bara på låtsas det här.

Dagens fönster ...


Dublin, 2008.

Där, i bussen, känns det som om vi vore på väg i ett rymdskepp .., för allt som syns är någon slags mjölkig dimma och jag tänker att så här kan livet vara ibland .,. vi sitter här på våra säten, nära varandra och ändå för oss själva och tillvaron susar förbi där utanför.

Man är liksom på väg, mot ett okänt mål.

Ungefär så.

onsdag 4 januari 2012

Lite om vinnarna ...Förstapriset i den nionde dragningen av Uppmuntringslotteriet, ja, det går till Västmanland och till den leg. fästingforskaren Lilla B.

Sällan, för att inte säga aldrig, har väl sådan grundlig forskning presenterats på en blogg och med allra största intresse följde bloggvännerna de arma fästingarnas öden och äventyr i en glasburk!

Lilla B:s blogg är som ett grönsaksland och man blir varm i hjärtat var gång man tittar in.

Där är växthuset med alla blomster och där är chili till höger och vänster (en burk med het sådan kom susande med posten hit till landet Halland!) och .., ja, det mesta som har med odlande att göra!

Tröstpriset - en liten tvål från Falkenberg, vykortet, samt snäckor och sand, går till Bureå i Västerbotten .., nämligen till Anitha.

För nästan på dagen exakt ett år sedan förändrades Anithas tillvaro kapitalt, då hennes Per-Erik somnade in i sömnen. Några månader tidigare hade dom varit här på besök .., vi satt här i skrivarrummet och åt lammstek med potatisgratäng och jag tror aldrig i hela mitt liv att jag har haft en mer tacksam gäst än denne Per-Erik.

"Men sä djääääävulskt gott!" sa han om och om igen.

Nu har Anitha flyttat från huset i Adak, inte långt från Malå .., och bor nu nära vattnet i Bureå.
Till Skåne när hon en ständig längtan och kanske, kanske att vi får se henne här i det gula huset till sommaren?

Stort grattis till er båda nu!

Nästa dragning: nu på lördag klockan 11.00 piiiiip.

En timme innan ...


... det är dags att ge sig av till jobbet, tar vi en sväng ner till stranden.

Åååå hjälp, som det blåser!

Jag virar halsduken runt kapuschongen och vi går ner till vattnet - någon strand finns inte kvar - och fast jag håller mig nära land, kommer vågorna mellan varven alldeles inpå mig.

Och uppe på ängen springer harry av och an och husse är bästa kompisen och jag tänker att detta är nästan mitt favoritväder ..., så friskt känns det och nu blir det kaffe och sedan iväg!


Och så här ser det ut hos grannarna ..., titta, så grön gräsmattan är!

(Till min glädje upptäcker jag att deras gräsmatta också mest består av mossa, precis som vår.
Ja, men det är ju rätt bekvämt och skönt att gå på också, om man tänker efter.)

And the winner is ....Obs!
Detta spelades in i förrgår.
Idag sitter vi i n t e ute och dricker kaffe på altanen ...

Idag får man hålla i hatten när man vistas utomhus.
Femtiofyra minuter ...

... kvar till den nionde dragningen i Uppmuntringslotteriet.

Ja, just nu, alltså.

I skrivande stund.

Dagens fönster ...


Medan vi - här i landet Halland - spatserar omkring på nästan sommargröna gräsmattor, har vintern kommit på allvar hem till Västerbotten.

Eller Lappland, om ni så vill.

Det är Ingela i Malå som skickat bilden, som visar utsikten för deras fönster.

Less på skottningen är dom också.

Här i det gula huset finns det en som skulle ge nästan vad som helst för all den snön, men ..., här finns också en madame som tycker att det är helt enkelt underbart att slippa snö och kyla!

tisdag 3 januari 2012

Här och nu ...


Nästan storm ute, men regnet har upphört.

"Inte långt ifrån att det är stjärnklart ...", säger pv som kvällsrastat harry.

Lågtryck slår konsekvent undan benen för mig, så är det alltid, men man kommer ju igen och numera vet jag ju att så är det och det är bara att uthärda.

Hela kvällen ägnas åt tv-tittande eller att blunda.

James Bond på 4:an-film och pv, som påstår att han aaaaldrig såg på tv innan han fick en sambo, han tittar hur ofta som helst och mr Bond klättrar uppför ett lodrät berg i Grekland och dinglar i linor som snart ska gå av och medan mr Bond såklart klarar av alla strapatser, småpratar jag med harry, som idag har fått duscha i badkaret och nu doftar ganska gott.

Mellan varven tänker jag på den förstfödda och vad hon har varit med om idag.
Det är nästan så att jag mår illa.

För en hundradels sekund tänker jag att jag borde ringa till mamma och berätta.

I stället slår jag en signal till moster Lisbet i Vilhelmina och samtalet blir kort.

"Ja, egentligen vill jag bara säga ... I love You!"

"Eliza ..., I love you, too!" svarar hon och jag hör leendet genom luren.

Hon låter precis på pricken som min mamma.

Sen säger vi hej och tack.
testen ....

idag var den där dagen när hon skulle få prova på

ja, testa det där jobbet som hon alltid drömt om

det som jag - mot vilken ersättning som helst -

aldrig skulle våga ge mig på

så hon åkte dit

fick vara med om två obduktioner

och sa - flera timmar senare -

"ja, du förstår ..., det var hur intressant som helst mamma!"

hon lät allvarligare än vanligt

och berättade att hela vägen hem från detta

satt hon tyst i bilen för sig själv

ingen radio

inget mobilpratande

"jag ville liksom landa först"

så sa hon

den förstfödda

hon som är lika orädd som sin mormor


// och sonen arbetar som polis i malmö

bråk i rosengård

uppeldade bilar

stenkastning

och två ihjälskjutna på tre arbetspass

att arbeta som kassörska i hemköp

ter sig som rena söndagsskolan

Beskedet ...Det var några veckor före jul som hon upptäckte knölen.

Och detta var inte första gången, det har gått några år sedan det ena bröstet opererades.

Nu kom oron tillbaka och det togs prover och så återstod en enda lång väntan.

"Är du orolig ..?" sa jag.

"Nja, inte så farligt ...", svarade hon som alltid tycks så lugn.

Idag lade hon sin vänstra arm runt mina axlar och så loooog hon varmt och sa att ..."vet du, på själva julaftonen ringde läkaren och berättade att nu hade dom fått resultatet .., det var inte cancer".

Det kan man ju förstå, att en bättre och finare julklapp kunde hon omöjligen ha fått.

I postsäcken ...


... ligger nu första, - och andraprisvinsterna i Uppmuntringslotteriet.

Var redo Gunnar och Motvillig Blogg!
Till anonym som frågade om ..., ja, "prenumeration".

Nej du .., jag har ingen aning om hur man gör.

Men här uppdateras så ofta så det är väl bara att titta in när andan faller på ,-)

Tisdagsfönstret ...


... kommer från Dijon i Frankrike och är fångat av madame Monet.

I Dijon har jag själv övernattat, ja, i mitt tidigare liv, närmare bestämt 1992.

Inte var vi några hejare på franska och skulle så beställa en överdådig trerättersmiddag för att fira mina barns fars 40-årsdag.

När den högdragne servitören väl kom spatserande med maten, visade det sig att vi beställt nån slags sill (typ saltsill) till förrätt och ytterligare en (för oss obekant) fisk till huvudrätt, ja, se det var ett fiasko som hette duga.

Det här fönstret finns i ett före detta gammalt hem, numera omgjort till hotell, berättar Monet.

Sugna på att resa till Dijon?

Här finns hotellalternativ och här lite information om vad som händer i Dijon.

måndag 2 januari 2012

Ett kvällsfönster från Bohuslän ...


"Hej Elisabet!
Här kommer ett fönster med utsikt från bussen på färjan på vägen hem till Lysekil från nyårsfirande hos mamma i Vänersborg.
Plötsligt såg jag det fina ljuset, och skyndade mig att ta upp kameran.
Gott Nytt År till er alla i det gula huset på kullen i landet Halland, från Monica i Bohuslän!"

Förlåt ...Jo, jag vet att ni vet .., att jag tycker oerhört mycket om programmet med Skavlan.

Och bäst i Skavlan, det är - enligt mitt sätt att se det - Niklas med sina frågor.

Med risk att verka banal, säger jag att detta (se filmsnutten här ovanför) var det som berörde mig mest.

Det här fick mig att smajla.

För att inte tala om det här.

Här och nu .., avsnitt 749.


Det må så vara att klimatet är helt bakvänt, men ack, så ljufvligt att bo i landet Halland, ja, när det i början av januari är sex grader varmt och helt snöfritt!

Nytvättade lakan hängs ut på tork och vi tar fikapaus på altanen .., sitter med korslagda ben och dricker kaffe och solen orkar inte upp över krönet på kullen, men det är väl inte sååå långt ifrån och kanske om några veckor...? säger vi.

Och jag hittar två påsar med kvarglömda lökar från i höstas och tar helt sonika och pytsar dem i jorden. Pärlhyacinter och pingstliljor! Tänk, ingen tjäle i januari!

Vid ettiden tar jag har harry med mig och går ner till stranden.
Sand ska inhämtas.

Solen gömmer sig bakom molnen, men det är ljummet i luften.
I vattenbrynet simmar sjöfåglar.


Efter alla stormar är strandlinjen förändrad; mycket brantare och mängder med skräp har drivit iland!


Mest plastförpackningar .., det är tomflaskor med danskt text och en flaska Ajax fönsterputs och där är drivved, snören, platspåsar, ja, all möjligt bråte!


Det är inte många veckor kvar nu till Vasaloppet och pv har börjat träna hårt.
Idag blir det tio "rundor" längs den nästan lodräta backen .., tio gånger upp och ner och jag vågar inte ens titta på, så brant är det!

Drömmer jag om jobbet, så drömmer pv om Vasaloppet eller Vätternrundan.
Ja, det är väl så det är förstås .., varav hjärtat är fullt .., och så vidare.

Här sitter han och skriver in antalet tillryggalagda kilometer.
Allt antecknas noga.

Jo, jo.

// Och vill ni lyssna till något vidunderligt vackert, så kan ni ju klicka här.

Vinnarna ...Den här gången gick förstapriset till Motvillig Blogg.

Ååå, jag fick riktigt tänka till två varv extra, för - för mig - är Motvillig Blogg bara "Panter" och egentligen heter hon ju Lena och bor i Västergötland.

Eftersom den motvilliga bloggerskan brukar tillbringa delar av sommaren inte långt från affären där jag arbetar, ser jag henne då och då.

Hon är lugn och till synes oerhört trygg .., jag skulle mer än gärna ha haft henne som lärare!

Här är hon och stort grattis till dig, Lena!
Boken "Tjyvlyssnat" kommer med posten .., så du får gärna skicka din adress!

Tröstpriset går till Jämtland, till ett rött hus på en kulle där ingen mindre än Gunnar bor.

Gunnar har varit här flera gånger och är en kär gäst i det gula huset.

Ett stort vykort med bild på Särdals Kvarn, samt en liten träsked - och så sand och snäckor - går alltså rejält norröver.

Nästa dragning: nu på onsdag klockan 11.00 pip.
Åtta sex ....

Det var telefonnumret till sjukstugans mottagning i Malå, ja, då på 60-talet.

Mamma älskade att vara där ute, bland sänkarör och eterflaskor, suturtrådar och böjda nålar.

"Kom här Eliza så får du följa mig till mottagningen!" sa hon ibland när jag var på besök, oftast på söndagar när ingen annan var där .., när väntrummet låg tomt och öde.

Hade jag tur .., fick jag ta blodprov på mammas utsträckta finger och det hände att hon visade mig det vita skåpet med allehanda operationsinstrument och ibland fick jag följa henne och ta fram röntgenbilder.

Mottagningen var som himmelriket.

Det finns förstås andra mottagningar i vårt land och på en av dem arbetar en bloggmadame, tillika läkare, från norr.

Jag har sagt det förut och säger det igen: jag ä l s k a r hennes reflekterande inlägg.

Här tittar hon bakåt.

Tisdagsfönstret ...... finns i ett rött hus på en kulle, allt uti landet Småland.

Och genom fönstret skymtar mylta och harry som leker med varandra.

I t i m m a r!

söndag 1 januari 2012

Nyårsdagen ...


Svågern har köpt sig och hustrun var sin el-cykel och att höra honom vittna om glädjen med dessa, ja, det är ungefär som att höra en väckelsepredikant i Pingstkyrkan ...

Egentligen är jag ungefär lika hemkär som yngsta dottern, ja, med en skillnad: jag tycker oerhört mycket om att resa utomlands, men här hemmavid vill jag helst bara avlägga snabba besök och det tog många år innan jag övernattade hos min syster i Skåne.

Min mamma var likadan.
Hon kunde ta bilen och hinna med Dikanäs, Tresund och Vilhelmina - allt på en dag - och så hem igen på kvällen!

Man kan undra varför man är på det viset?

Nu var det emellertid bestämt att vi idag skulle åka till Småland, till pv:s bror och svägerska .., och jag sa att ..."ja, ja, men inte hela dagen väl ..?" och det säger jag till en som glatt och till synes obesvärat följer med och hälsar på mina barn och goda vänner utan minsta knot!

Aldrig ett enda knorrande!

Ja, jag vet .., det är hemskt.

Vi åkte på förmiddagen och på väg till det röda huset i skogen, frågade jag pv hur långt det är mellan Ljungby och Växjö?

"Sex mil", svarade han.

Då bestämde jag mig - så där tjopp bara -, för att åka och hälsa på den nyligen hjärtopererade vännen, fast först stannade jag till hos svägerskan och svågern och drack kaffe och småpratade lite.

För den som har vuxit upp i norra norrlands inland och fjälltrakter, ja, då är sex mil ingenting och E25:an går mellan höga granar och tallar och det var dimma och hällregn och tack och lov för GPS (svågerns) som enkelt lotsade mig till rätt adress i Växjö.

Vilken underbar uppfinning!


Den gode vännen, han hade ingen aning om att jag skulle komma, så jag ringde lite försiktigt på dörren och efter en stund öppnades densamma och där stod han, i landstingets t-shirt och lite blek om nosen, men ändå, jo, det var ju han!

Ååå, det kändes bra!

En timme kanske var jag där .., tv:n var påslagen och visade backhoppning och vi pratade om hjärtat och operationen och hur länge han nu blir sjukskriven och jag frågade om ångest och rädsla och hur det var med hans barn och lite sånt.


Och i bokstavsordning står dom minsann.
Precis som pv:s cd-skivor - innan någon gjorde entré i hans hem -.

Jag vet nog ingen som har fler dvd-filmer än den opererade, och nästan alla filmer är såna som jag själv tycker om!

"Hörru .., du har inga till övers, tja, så där som du vill sponsra uppmuntringslotteriet med ..?" sa jag och försökte blinka lite så där *blink*blink* och tänk, det hade han!

Två stycken!!

Ja, så vände jag åter mot Ljungby och GPS:en hade plötsligt insomnat, men vaknade till liv efter en stund och jag tryckte världsvant på destinationen "Hem" och ser man på .., jag kom verkligen tillbaka till utgångspunkten!

Ljuvligt god middag bjöds det på .. (hemodlade palsternackor, morötter och potatis utgjorde stommen i gratängen, lägg därtill julköttbullar som var sååå smarriga!) och därefter glass och kaffe till efterrätt och harry lekte timmavis med Mylta och mellan varven låg han i hennes fåtölj ..,. och dom där få timmarna vi skulle vara där, ja, det blev till hela dagen och långt in på kvällen och det kändes också bra och jag fick en kram av svägerskan och sa att ..."men nästa gång, då ska jag sova över!"

Det handlar väl förmodligen om nån slags trygghet.

Hemresan gick fint, förutom att vi höll på att bli galna när vi inte kom på vem det var som sjöng "When I´m cleaning windows" ..., och trots att vi gick alfabetet fram,- och baklänges, näää.

Sen sa radioprataren namnet (George Formby) och vi utbrast .."ja, men just ja!!"

Nu är vi hemma.

Eld i pannan (femton grader varmt i huset) .., tända ljus .., och en film i svt 2 som är som gjord för mig .., den måste jag titta på om den finns på play.

Det är samme fotograf som har gjort Kokvinnorna och Hästmannen, tror jag.Just innan vi ska åka, ja, på morgonen, anar harry oråd.

Utan att vi ens så mycket som nämner ordet "bil", förstår han vad som är på gång och plötsligt har han hoppat upp hos sigge nilsson och pElle som ligger nära varandra på gästsängen .., men det hjälper ju inte ett dugg ..., katterna åker ut på altanen (där dom kan gå ut och in som dom vill) och harry tvingas motvilligt ta ett skutt in i bilen och tänk, på alla milen kräks han inte en enda gång!

Det tar sig.

Söndagsfönstret ...


... fanns på Mariagatans innergård i Ystad.

Och jag minns ännu, hur tydligt som helst, d u n s e n när den röda porten till innergården stängdes.