lördag 8 juni 2019

Dagens fönster ...

 

"Hej!

Skickar ett fönster från kyrstaden i Öjebyn, utanför Piteå. Där finns ca 150 fina kyrkstugor kring den gamla kyrkan. Det är inte lika mycket som i världsarvet Gammelstad i Luleå, som har tre gånger så många.

Fin miljö. Den gamla korskyrkan delar "tomt" med ett separat klocktorn som räknas som den förmodligen äldsta, bevarade byggnaden i Norrbotten. Byggd på 1400-talet och ombyggd de tidiga åren på 1500-talet."


// Så skriver Bert Bodin i Luleå och vilken somrigt vacker bild det blev! Tack snälla!

fredag 7 juni 2019

Dagens fönster ...


Ett fönster som fångades i Laxå och av den här madamen.

Tack och bock! säger jag.

torsdag 6 juni 2019

Nationaldagen ....


Och hade här nu funnits den här flaggstången som jag förärades - muntligt - av en viss herr pv för x antal år sedan (det är många nu),. då hade jag genast på morgonen gått ut och hissat flaggan, men så blev det inte. Jag gick ut och gav fåglarna mat i stället.
Här finns mängder med duvor som var morgon sitter på parad på altantaket (det gamla) och så snart jag har fyllt på frön och det börjat falla ner smulor, så är dom där och pickar i sig det hela.
Tidigare fick jag skyffla bort skal, det behövs inte längre, men det är ett fasligt flaxande och duvorna är så oerhört skygga (det är inte som på Trafalgar Square) och minsta rörelse från min sida, så flyger alla upp och så börjar det om igen.


Så .., i stället för flagghissning blev det således frukost till fåglarna och sen slog jag mig ner i den provisoriska uteplatsen under körsbärsträdet (för att vara rättvis skuggar även ett gammalt plommonträd) och där satt jag och bara njöt av en redan då varm morgon.
Vad var klockan?
Kanske sex?


Vattnade också; främst i växthuset där det nu äntligen satt fart!
Salladen kan vi njuta av redan nu och tomaterna har blommor.
Och tänka sig, att så här grönt är det verkligen! Inget filter alls har använts.

Igårkväll middag i Skallkrokens hamn, tillsammans med Eva från Tyresö och hennes halvlånge man och nu var det verkligen vår tur att bjuda. Svängde förbi fiskbilen utanför Hemköp och köpte rökt hel makrill, en liten paté och några fiskbiffar (torra, inte särskilt goda) och en bytta romsås med sista bäst-före-datum (din fick vi gratis; säljaren garanterade att den var okej och det var den också) och så kokade pv färskpotatis på en el-platta som stod på piren, ja,  det var himla trevligt.
Jag tror att jag badade  t i o  gånger .., det var så ljuvligt härligt i havet igår!

Båtar kom och gick .., det blev småprat med andra båtmänniskor .., en man satt och fiskade och fick tre plattfiskar och jag fick äntligen se hur sandmask ser ut! Dessa ser vi spåren av på botten av havet; det ser ut som små pyramider av bajssträngar, jag ska se om jag hittar en länk.
Jo, här.
Mannens pappa vadade omkring och hade som nånting som liknade en "borr" som han grävde sig ner i botten med, jaha, han letade alltså den där sandmasken och några stycken fick han upp och lade i en liten bytta. Just den masken lär vara smaskens för plattfiskar, ja, se där vad man får lära sig!


Bäst ändå idag - hittills - är ändå att jag kom så nära lille ekorren som med stor frenesi ägnade sig åt sin frukost. Den där ekorrmataren, den är så suveränt bra!
Var gång ekorren böjde sig fram för att med huvudet putta upp locket, tog jag ett steg framåt.
Således var jag bara knappt halvmetern ifrån honom/henne och vi tittade på varandra länge ..., och han vädrade med morrhåren och jag stod blick stilla.

Så började den här dagen.
Men firandet då?
Ja, vi är usla firare av vårt land, som vi ändå tycker så mycket om.
Det blir nog upp mot trettio grader varmt idag och vill jag vara någonstans, så är det vid havet.
Men en fin sjätte juni önskar jag er alla - ni som firar och ni som håller er i stillhet -!

Dagens fönster ....


"På utflykt. Hittills med privatchaufför. Jag är ensam passagerare på bussen.

Allt gott.
Cecilia N."

// Tack! säger jag.

onsdag 5 juni 2019

Någon ska baka bröd och en annan köpa solrosfrön ...

Bilden är inte tagen idag.

Klockan 08:40

Friska vindar.
Morgonstudion och intervjuer med Malin Baryard och hennes före detta hästskötare och prat om ryttartävlingarna som ska gå av stapeln på Stockholms stadion nästa helg. Mera? Ny skiva med musik skriven av Avicci och prat om omdömen i ordning och uppförande i skolan. Jag frågar pv vad han tycker? Nja, han är inte så värst pepp på det. Däremot tycker han att det borde vara obligatoriskt med att i betyget skriva in antalet frånvarotimmar.

Harry är glad.
Han och pv gick på sedvanlig morgonpromenad och så blev det bus med en annan hund - en 1-årig tik - och för en stund sedan ringde äldsta dottern och berättade att hon (efter nattjobbet) åkt ut med Charlie (deras hund) och han hade träffat två andra tikar och det hade blivit mycket bus och bad i nån sjö och en trevlig matte som pratade norska, ja, lite sånt.

Själv har jag gett fåglarna frö (ja, jag fortsätter), men nu blir det sista säcken jag köper för i vår.
Jag undrar hur mycket dom gömmer undan i sprickor och håligheter. Nötväckan är den som blir mest frustrerad om det blir tomt i fröautomaterna och dom töms hur snabbt som helst.


Det känns som en bra dag det här.
Ångrade mig angående passet på midsommarafton och sms:ade Linn och sa att jag kan ta det. Linn har alltid varit så vänlig och ställt upp om jag själv behövt hjälp med ett pass, så det ska nog gå bra. Tolv till sju är passet - kanske stänger vi då -?

Lyssnar till nyheterna.
Neddragningar hos Volvo lastvagnar och etthundrafemtio anställda som får gå.
Vilket eländigt besked att få så här inför sommaren!
En enda gång har jag varit orolig inför eventuell arbetslöshet och det var när jag efter någon månad som ensamseglare fick höra att den lilla butiken där jag då arbetade, den skulle förmodligen läggas ned. Så blev det inte, men fy, så nervöst det blev inombords.

Nu ska jag åka till Lantmännen och köpa solrosfrö, medan pv ägnar sig åt brödbak.


Dagens fönster ...


"Kan det här räknas som ett dagens fönster ..?" skriver Bodil på jobbet.

Jag tittar på mobilskärmen i ungefär en sekund och säger sedan att "OM det kan!"

Och var finns detta vackra?
Jo, i Grekland.

Tack snälla, rara! säger jag.

tisdag 4 juni 2019

Och så blev det tisdag ...


Tidigt sms från J på jobbet.
Kan jag ta ett pass från nio till två?
Tackar nej, skriver att jag vill få ordning på ögonen först; i lördags mådde jag nästan illa när jag såg så suddigt. Att säga nej tack känns hemskt.
Än värre blir det senare på dagen när alltid så rara Linn undrar om jag vill ta hennes pass på midsommarafton, från tolv till sju.

Jag minns i fjol hur snopen jag blev vid upptäckten att mitt sista pass i affären skulle vara på själva midsommaraftonen, men så ville Emma byta och bli ledig dagen därpå i stället och vilken lättnad det var. Midsommarafton eller egentligen dagen innan, brukar vara hysteriskt stressig.
Det kan ju hända att jag ångrar mig.

Tidigare idag en titt på Morgonstudion och där är en liten intervju med Carina Bergfeldt, deras utrikeskorrespondent i Washington. (Eller i hela USA, kanske?) Hon får berätta om när hon av en händelse råkar få veta att hon och hennes bröder har en dittills okänd halvbror i USA och så vägen för att hitta honom. Så finurligt gjord är dokumentären!! Såå bra!
Här är en länk till programmet om någon vill titta.

Annat sevärt?
Ja, dokumentären "Jag brinner".
Den såg jag igårkväll och höll andan mest hela tiden.
Här är en länk, utifall att ...

I landet Halland brinner det inte; solen strålar och jag har badat tre gånger idag. Simmat ganska länge. Ja, det var så ljuvligt så det var inte sant.
Och nu kom pv precis hem från hamnen i Skallkroken där han vaxat däcket och sittbrunnen, satt på segel och "lite annat småpyssel", som han uttrycker det. Nästa helg tänker han cykla Vätternrundan.

Dagens fönster och en termometer ...


Det här tycker jag är en så filurig bild och den som höll i kameran skrev att den - bilden - kanske inte ens kvalade in som fönstervariant, men det tycker jag verkligen att den gör! För övrigt har jag inget kval, inte av den sorten i alla fall.

Nå, vem tror ni nu har varit så filurig?
Ja, det var ju en dum fråga, för det syns ju nere i det högra hörnet!

Guy, i Arvidsjaur.
Vi som är släkt på långt håll.

Och tack snälla, säger jag.

(Ps. På den här sidan finns en bloggläsare som absolut inte tycker om uttrycket tack-snälla och varje gång jag skriver just så, tänker jag på henne. Men det kan inte hjälpas, hur jag än försöker variera mig, så vill jag ju ändå skriva just "tack snälla!" Nu tänker jag vara konsekvent och skriva just så! Kram till dig du härliga människa .., du får uthärda! Ds.)


måndag 3 juni 2019

Morgon i landet Halland ...


Det är inte klokt som det har åskat natten mot idag!
Och vid en knall skakade hela huset - eller om det inte var någon knall, utan bara blixten -?
Till och med att sängen rörde sig!

Strömmen gick.
Vid halv tre gick radion igång och jag lyssnade till reprisen av USA-podden och tänkte, för hundrade gången, att den amerikanske presidenten är så unik i sitt oborstade (läs: ohövliga) sätt att vara! Detta hur han förminskar sina motståndare med öknamn, ja, han är som en buffel som stångar sig fram!


Pv som är inne på sluttampen av terminen (kanske den allra sista jobbdagen innan han tar sommarfritt?)  tog sin cykel och gav sig av. Då var klockan kring sex, kanske halv sju.

En halvtimme senare var jag uppe och kände mig pigg.
Gav småfåglarna mat (just nu hör jag ekorren smälla i locket till mataren ...) .., tittade på Morgonstudion i SVT och Victoria Silvstedt. Vilken skärpt kvinna! tänker jag. Det tänkte jag kanske inte förut, men nu gör jag det. Och lite (eller ganska mycket) skäms jag över vilka fördomar man har dragits - och dras med -. Där sitter en snygg, blond och välmejkad kvinna i lika snygg klänning och blandar engelska ord med svenska och säkert väcker det irritation hos många - kanske hade jag också blivit irriterad förr om åren - men nu blir jag det  i n t e.

Jag tycker att hon gör det bra! Hon kör sitt race och tjänar mycket pengar. Placerar dem tydligen vettigt också och har nu inlett ett samarbete eller är delägare i ett start-up-företag. Hon är min absoluta motsats, men det hindrar ju inte att man kan lyfta på den hatt man aldrig har ägt och säga att hon gör det bra! Härligt med starka kvinnor!Dagens fönster ...


"Hej!

Här på Alsters herrgård i Karlstad föddes och bodde han som skrev Dans bort i vägen och Anitha. Här finns ett härligt herrgårdscafé och lunchställe. Naturen runt om är också värt ett besök.

Fönster fanns också att fånga både från in och utsidan.

Vassego från Turtlan på hemester."

//Tack snälla! säger jag.


söndag 2 juni 2019

Sammanfattning av en söndag ....


Det känns som om det går så fort just nu.
Juni månad.
Min bästa vän från tiden i Malå fyller år idag - sextiosju -.
Åren rusar iväg!

Men en härlig söndag blev det!
Mycket pyssel på tomten och i växthuset ., jag har flyttat om och planterat till större krukor och hinkar och känt en ofattbar glädje över hur fin rabatten är, den som jag nästan tycker är min, frånsett den stora Ingrid-Bergman-rosen, men för övrigt är allt planterat av mig.
Det är väl det där med att sätta spår.
Att göra avtryck.

Efter tio år i landet Halland känner jag mig hemma - men ändå inte -.
Ibland som en hyresgäst.
Eller en tillfälligt inneboende.
Ungefär som när jag pendlade från Ystad och hit.
Men det gör ingenting; det är helt okej.


Upptäckte idag - till min stora glädje - att blåregnet har börjat blomma!
När såg jag blåregn för första gången?
Kanske den första sommaren som ensamseglare?
En musikafton på en innergård på det som en gång var Engelska bokcaféet i Ystad.
Jag gick dit tillsammans med en kvinna vars namn jag glömt bort och där var kullerstenar på hela gården och från ett tak  v ä l l d e   blåregnet ner och det doftade himmelskt.

Om jag inte missminner mig rökte jag Blend menthol, ja, det hade jag börjat med efter att inte ha rökt alls. I ett års tid skulle jag komma att vara rökare, trots stort motstånd från framför allt sonen.
Mellanbarnet - AP - konstaterade sakligt att det där nog bara var en "fas", snart skulle mamman börja gå på disco också, men dithän kom jag aldrig.

Nästa minne av blåregn kommer från Helsingborg.
En loftgång i ett hyreshus i Adolfsberg.
Blåregnet var flera meter högt och lutade man sig ut över räcket på loftgången och kikade in bland blåregnsgrenarna, kunde man upptäcka herr eller fru Duva som turades om att sköta sina småttingar.

Men ni har vi alltså ett eget.
Det var jag som köpte det - i Ystad - (genialiskt med ett blommande blåregnsträd på Åbergs Trädgård .., hur många var vi som föll pladask ...?).
Och ja, vi vet att såväl blommorna som frukten är giftiga, men ännu har vi inga småttingar som ska norpa sig nånting av detta.

Nog hade jag tänkt mig ännu en bild, men se, det vill sig inte.
Då får det vara på det viset.

I morgon väntar telefontid med läkaren Per, angående ögonen.
Vi får väl se .. kanske har han fått besked angående allergitestet.
Tänk .., om han skulle meddela att jag är allergisk mot pälsdjur.
Ja, bara  t ä n k.
Söndagsfönstret ....


"Förra året tappade jag bort en etikett så de småplantor som jag trodde var aubretia visade sig vara blomstertobak. Ingen konventionell balkongblomma!

Men nu vet vi att den trivs på balkongen och övervintrar och självsår sig. Och den har ju så vacker färg."

Vem skriver så, tror ni?
Jo, det här fönstret fångades i Porto hemma hos annannan!
Tack snälla! säger jag.