torsdag 27 juni 2019

Dagens fönster ...


"Möte på universitetet i Bern. Som det står på karaffen för övrigt".
skriver annannan.

Jag tänkte att det var ju hemskt så mörk bilden var, i förgrunden, och försökte ljusa upp den.
Det gick ju bra. Sen kom jag på att det kanske var tanken det, att människorna inte skulle synas i bild, så det blev till att mörka den igen.

Och stackars den som ska putsa det fönstret!! Inget för mig och mina 1,64 cm.

onsdag 26 juni 2019

Äventyr ombord ....


Ja, det blev struligare än beräknat att ta sig den relativt korta sträckan mellan Helsingborg och hamnen på Råå. Pv gav sig av på förmiddan, men vinden som då utlovats och så kom så där lagom, den tackade för sig och försvann helt och hållet. Motorn ville han absolut inte använda (om den skär, ja, då är det ju kört), så han låg stilla och inväntade bättre vindar. Dessvärre är det motström i rännan mellan Helsingör och Helsingborg, så hela tiden drev båten tillbaka till utgångsläget.

"Fy fasen, till sist kände jag igen ansiktet på turbåtens kapten, han undrade nog vad det var för idiot som hela tiden låg på samma ställe ..!" sa pv.

Och otäckt nära dem, tyckte han sig vara!

Så där höll det på mest hela dagen och Turtlans sambo Martin, han som är sjöräddare, tyckte att det v ar en enkel match att ringa sjöräddningen på Råå, deras båt låg ändå inne och så skulle inte pv ligga där mitt rännan, ja, allt eftersom drev han närmare den danska sidan.
Så blev det, sjöräddarna kom, men fick då larm om ett haveri på en båt där fem barn var ombord och dom frågade om pv kunde vänta och det kunde han förstås.

Men .., då kom lite vind och någon räddningspatrull behövdes inte och så kunde han då lägga till som planerat. Vid inköp av middagsmat, då kom det här på tal och kocken eller vem det nu var, berättade att hans kompis är en hejare på att reparera motorer och han - kompisen - skulle dyka upp nu på morgonen vid tio och titta på motorn.
Nu blir det till att hålla tummarna!!

Ps. Notera stegen vid båten! Såååå omtänksamt! Mindre bra var frånvaron av wi-fi-kod. När man betalar hamnavgiften (ofta i en automat) får man en lång remsa med koder till dusch/wc etc och även då wi-fi-koden. Så icke här. Ren tur att någon som han mötte hade koll, så kunde pv vidarebefordra koden till andra nytillkomna. Ds.
Dagens fönster ...


Från Jamtli i Östersund kommer det här fönstret och om ni tittar riktigt noga, då ser ni nog vem fotografen var. Just det. Ulrika.

Tack snälla! säger jag.

tisdag 25 juni 2019

Det bästa för Ulrika ...


"Och om vi ännu höll på med veckans bästa, så vore detta en stark kandidat.
Sååå roligt att träffa Gunnar igen!" skriver Ulrika som är i färd med att börja ett nytt liv.
I Laxå.
Det ni.

Och Ulrika, du skrev på din blogg tror jag, att det var nio år sedan vi hade bloggträffen i Steninge.
Du, det är tio år sedan. Det var halvåret innan pv:s mamma Gunvor lämnade oss. Eller världen.
Dagens fönster, nr 3 ....


Ja, här kommer ännu fler fönster! 
Hade det hängt badhanddukar på räckena, ja, då hade jag kanske tänkt att detta var hotell i något land långt, långt söderut. Men se, så är det inte. Nej, tvärtom, dom här kommer norrifrån, från Norrtälje! 

Så här skriver madamen med den jättelika håven: 

"Ser att du ville ha många! Här från nybyggda hus i totalt omgjorda hamnen i Norrtälje där högt blandas med lågt längs mysig hamnpromenad med restauranger, caféer och nya butiker. Högst upp blir magnifik utsikt över havet!"

Se där! 

Och jag säger tack snälla Monet! (Och ju högre upp man kommer, desto högre blir hyran).

Tisdag i juni ...
(Löningsdag för somliga ...)


Tjugosex grader varmt.
Jag tänker på friherrinnan som idag kör hem från Dalarna och inte har air condition i bilen, oj, så varmt det ska bli!! Själv tog jag en betydligt kortare tur till affären och till min glädje upptäckte jag att Valentin, tiggaren som under ett par år suttit utanför butiksentrén (men inte åratal i följd), han hade nu återvänt efter vad jag trodde var ett års frånvaro.

"Men Valentin!! Så roligt att se dig!" utbrast jag och jag gav honom nåt som liknade en halv kram och en äldre man tittade surt på mig, men det var precis så det kändes .., jätteroligt att se honom igen, denne alltid så vänlige Valentin.

Och jag var inte ensam om den känslan.
I kön var det fler än jag som tog ut ett större belopp än vad vi handlat för och så brukar det vara när Valentin är på plats. Jag handlade spolarvätska och fick då hjälp av Valentin, ja, han hällde i och jag höll upp motorhuven (hittade inte pinnen som man hakar fast huven med) och han berättade att familjen hemmavid mår bra och jag frågade var han hade sin gula bil? Nej, nu hade han en bättre bil och så pekade han och jag tänkte att det kan minsann behövas när man har den som bostad.

Och nej, tiggeri skapar inget välstånd och hade jag blivit lika glad om någon annan tiggare suttit där?
Säkert inte. Alldeles garanterat är det så att ju närmare man lär känna eller bli bekant med en människa, desto svårare är det att förkasta den människans val. Och tvärtom.
Så jag struntar i att det kanske är fel i längden, jag satsar på Valentin.


Det här med människor är ju så fascinerande.
Huset på bilden är det vi (pv och jag själv) kallar för Polska Ambassaden och det är enbart för att där bor kanske tio, tolv polacker vilka alla arbetar här i närheten - många på slakteriet i Harplinge -.
Det är män i trettioårsåldern -  kanske mer än så - och dom brukar ofta handla bröd och läsk i affären.

En av männen är mer pratglad än övriga.
Ofta när han är inne och handlar ler han så glatt och vi brukar småprata lite och tanken har mer än en gång seglat genom mitt huvud, att han ser ut att vara så ..., ja, begåvad, helt enkelt.
Hur kan man se sånt?
K a n  man det?
Jo, det tycker jag.
Han har en slags energi i blicken som många av dom andra inte har .., han verkar tycka om livet och går ofta omkring med ett varmt leende. Men mest handlar det om den där energin.
(Och då menar jag inte stress).


Till en början - för några år sedan - var männens bilpark av det mer skruttiga slaget.
Så är det  i n t e  numera.
Och jag fick för en tid sedan - av någon av dem - veta att lönerna här i Sverige är så oändligt mycket högre än hemma i Polen, så det är klart att standarden på bilarna förändras i taket med saldot på kontot.

Av dom här fyra bilarna är tre av märket Audi och den längst bort är en Nissan, tror jag.
Igår när jag tog min promenad med harry förbi den här gården, stod tre av männen i ett intilliggande garage och höll på och mekade med en släpvagn och en av dem var den här som jag tycker ser så skärpt ut.
Jag hejade på dem och det blev lite småprat och mannen med all energin i blicken, han lämnade garaget och kom och klappade Harry lite bakom öronen och jag frågade om dom snart skulle ha semester, men nej, det vankas jobb hela sommaren.

"Du, den där röda bilen, den nyaste .., är det din?" frågade jag.
Då blev han så förvånad och loooog ännu mera och sa att jo, det var det ju.

Jag förstod det.

Han verkar ha sån framåtanda den unge mannen och när vi gick därifrån, Harry och jag själv, grunnade jag på det där med energin i blicken och att han, på nåt underligt vis, verkar tycka att livet är helt okej och att han vill ha nåt mera.


Så har jag pratat med pv som skulle kasta loss med sikte på Råå.
Å, här gäller att hålla tummar och tår!
Igårkväll fick vi - via messenger - sånt stöd och pepp från Turtlan och hennes sjöräddare Martin och det finns liksom inga ord för hur snällt det var!! Martin hade letat fram uppgifter om den motor som sitter i båten och olika knep att reparera, ja jag var så innerligt tacksam för så omtänksamma vänner!

När jag tidigare idag telefonsurrade med sonen, pratade vi om det här med KASAM - känslan av att befinna sig i ett sammanhang - och hur viktigt det är för att vi människor ska må bra.
Nu undrade han om det inte kändes tomt utan alla dagar på jobbet?
Och arbetskamraterna och kunderna?
Ja, särskilt som allt det nästan har varit prio 1 i mitt liv.

Jag sa att nej, det känns bra nu.
Hemskt till en början, nästan så jag blev orolig och tänkte söka hjälp (men jag visste ju vad det berodde på), men nu, nu känner jag mig helt hemma med den här tillvaron.
Men sammanhanget då?
Då sa jag att ... ja, men instagram och bloggen är ju också ett sammanhang och alla människor man kommer i kontakt med där, ja, det betyder väl så mycket, så nej, jag känner mig inte ett dugg ensam och ens egen familj är ju som bjälklaget i det hela.

Men det är klart, är man lite drygt trettio, då måste det väl te sig underligt?
Fattigt, rent av.

Ja, det var som synes många tankar så här en tisdag i slutet av juni.
Medaljerna som brukar utdelas till den som orkat läsa till slutet, dom har tagit slut, så det är bara att säga tack till den som hängde med till den sista raden.
T a c k!

Vad tänker ni själva på idag?
Eller du?

(Lyssnar till härlig musik från Spotify Paul Rey - Fool for you -.)

Dagens fönster nr 2 ....
(Eller ... jag kan inte räkna dem alla ..!)


Det sker stora saker här i världen .., ja, jag har fått en fönsterbild från pv!
Och att han, mitt i eländet med båtmotorn tar sig tid att gå ner i ruffen och ta fram fönsterhåven .., det kallar jag omtänksamhet!

Här ligger han i alla fall i norra hamnen i Helsingborg och väntar på att vinden ska mojna lite, så han kan segla vidare till Råå och - hopefully - få hjälp med motoreländet.

Och apropå fönstret, så sa pv, "ja, den här fönsterbilden kommer väl in i maj nästa år ....".
Nej då .
Jag lovade att den skulle få samsas med annannans här under .., det har hon säkert inget emot.

Tack pv!
Dagens fönster ...


"Butiksfönster i Porto. (En affär med hantverk och andrahandsvaror)."

Så skriver annannan, ni vet, madamen i Portugal.

Tack! säger jag.

måndag 24 juni 2019

Brunnslocket ...


Ja, jag älskar vackra brunnslock.
Punkt.
Kvällens fönster ...


Ett fönster från Strömsunds hembygdsgård .., kommer via Ulrika

Strömsund, ja. Där blev getingstungen en gång .., först i Vilhelmina hos moster Lisbet, sen körde vi vidare och handlade på Ica i Strömsund och då blev jag stungen för andra gången .., i samma fot! 
Förmodligen hade getingen inte dött och på nåt sätt hamnat mellan fot och sandalen. Ååå, så ont jag hade! Den där Icabutiken var så vansinnigt fin, med massor av lokala produkter! 


Och utanför hembygdsgården stod Jorm ..., skriver Ulrika.

Tack snälla för bilderna! säger jag.
Kväller i landet Halland ...


Fröken Pion.
Vilken ljuvlighet.


Och av en händelse - verkligen av en händelse - upptäcker jag den här skönheten nere i slänten.
Jag har inte ens vetat att den fanns där! Nu blommar den allt vad den kan!
I det hiet brukar gärdsmygen hålla till. Och familjen skata.


Uppe i backen, där vi förut hade potatisland, där har pv planterat morötter och lite annat.
Här upptäckte jag små, mogna jordgubbar, eller är det smultron? Nej, det är jordgubbar.


En fråga: kan sallad självså sig?
Vi har inte satt sallad i landet.


Och så Sigge Nilsson som tar igen sig i uterummet, nu när det är kväller och inte är så fruktansvärt varmt där inne. Inte ute heller, för den delen. Tio år är han nu.

Och pv har ringt från hamnen i Helsingborg.
Det hade varit ett äventyr minsann .., från att ha varit helt vindstilla nästan, började det blåsa nåt hemskt och att då ensam styra in och reva segel och sköta motorn och hitta plats .,. jo, men det hade gått bra. I tolv timmar har han varit till havs och lär vara kolsvart. Och ja, han har solskyddsmedel.
Nu ska han i morgon ta sig till Råå, några kilometer söderut, för att där kanske kunna ta sig en bättre titt eller få hjälp med det här med oljan.

Ja, det är så det är.
Nu ska jag ta mig en tallrik pasta.
Mölle tur och retur ...


Ja, här kommer lite spridda skurar med ögonblick från den hastigt påkomna trippen till Mölle, lite söder om Ängelholm. Det är kanske tjugo år sedan jag första gången besökte Mölle (och samtidigt då Kullens fyr) och jag minns att jag nästan tappade andan. Det var var så osvenskt, alltsammans. Och där uppe på sluttningen ligger hotellet som en prinsestårta!

Trots att det inte är högsäsong, var det inte gott om lediga kajplatser. På sommaren är ju många möllebor ute och seglar och då är det enklare; nu hade dels pv, men också sex, sju andra båtar lagt sig längs kajen och några med större båtar hade hittat vanliga lediga platser.
Framför oss hade vi en motorbåt med några glada tonårsflickor som tycktes ha trevligt en bra bit in på natten och akterut låg en segelbåt från Gdansk i Polen.
Bakom den, en dansk båt.

Att ligga längs kajen var i fjol rena drömmen; sååå enkelt att ta sig i och ur.
Nu var det ett gap ner till sidan av båten och det var knappt att jag kunde hasa mig ner och alltid lika spännande är det när harry ska upp och ner, ja, upp är aldrig några problem, men ner .., då vill han gärna gå via den blå sprayhooden, men UTAN DEN och hoppa ner i sittbrunnen.
Vingelutrymmet längs båten är lika med max - och då menar jag max - 2 dm.
Vi får lösa på det på nåt vis för harry.


Pv bjöd på varm toast när vi kom och harry fick också smaka.
Sen blev det en jobbig natt då jag vred och vände mig tusen gånger och när klockan var tre gav jag upp; struntade i att försöka sova .., låg i stället och lyssnade till P1 och Bannerheds bevingade vänner. Intill mig sov såväl pv som harry (som då puttats ner till en bädd på golvet, mellan oss).


Vid halv sju steg pv upp och tog harry på promenad.
Då hade redan vid sextiden den polske mannen på sin båt dels kommit ut iklädd en stilig pyjamas i grått .., promenerat till dusch/toaletten, återvänt och därefter - övriga; fru och barn, tycktes ännu sova - kastade han loss och puttrade ut ur hamnen.
Danska kvinnan i båten intill, önskade honom lycka till på färden!
Ser ni hotellet uppe på berget? Håll med om att det liknar en gräddtårta!


På hamnplanen i Mölle finns den här skulpturen - Ruffagubben - gjord av konstnären Jonas Högström. Är den inte helt underbar!! Jag må vara stockkonservativ, men å, så jag tycker om statyer/skulpturer av vanliga människor. I norra Tyskland och även i Holland, såg vi en hel del av det slaget.


För den som är intresserad av detaljer (här är en!) är ju bara en sån här sak som skosnören nåt som får mig att le och bli inutivarm!


Eller som här; katten som stryker sig så keligt mot mannens fot!
Nåväl.
Åkte hem vid åttansnåret kanske .., och jag hade ju tänkt fånga så många bilder, men ljuset var på tok för skarpt, så det fick vara. Att köra med solglasögonen på, är som att hamna i himmelriket. Allt det skarpa ljuset försvinner och moln och träd och allt, blir klarare, mer distinkt och mera färg blir det också. Flera gånger sköt jag upp glasögonen och kollade .., nej, det var mycket vackrare med än utan.


Körde E6:an förstås .., sen till Harplinge där jag köpte frö till fåglarna .., en sväng på affären jag också med - Hemköp, alltså - och oj, vad dom jobbade, då det i princip varit tomt i dom flesta diskar nu sedan midsommar! Annika stod i kassan .., Cornelia A och Erik hjälptes åt i frukten ., Anna var i mejeriet ., Pernilla i charken och Magnus i frysavdelningen.
Handlade .., småpratade lite med Joakim (butikschefen) som idag går på semester. Han såg glad ut och berättade om sjuåriga dottern som nu ska börja i simskola.

Och så hemåt då.
Började med att ge fåglarna mat .., tog mig sedan an växthuset och alla blommor på altanen .., satte robotgräsklipparen på laddning .., slängde en tvätt i maskinen .., och nu ska jag ta harry på promenad. Han är såååå trött (kanske mest mentalt) efter natten på båten. Vilken miljöträning det blir för honom!
(Och för mig).
Pv tar idag sikte på Råå, lite söder om Helsingborg.

Ajöken, sa fröken.

söndag 23 juni 2019

Tre kvällsfönster och en vattenkanna ...


Sommar och värme genererar uppenbarligen fönsterfångargenen! Aldrig på månader har så många fönster kommit susande genom rymden (eller ledningar); antingen som sms eller på messenger eller som här, i mejlen.

Det här fönstret fångades i alla fall av madamen som var modig och gav sig av till Agadir i Marocko! Henne kommer ni väl ihåg? Minns jag rätt arbetade hon som reseledare och hon heter Catharina Bernardtz. Ett växthus har denna Catharina och hon skriver själv att det är mer som en djungel! Ja, en sak är säker, du lär i alla fall få hundrafalt fler tomater än vi själva!

Så här skrev hon den 8:e juni 2009.


En bonusbild från kolonilotten (jag förmodar att det är där växthuset finns) följer med.
Visst ser det härligt ut!


Så kommer ännu ett fönster från Trelleborg, nämligen från Hedgrenskan.
"Hittade ett fönster i badrummet ...", skriver hon.
Det var tur för mig det, säger jag.


Det tredje fönstret finns i landet Östergötland - i Mantop - hos Anne.
Anne-i-Mantorp, ja.
Två blommor skymtar jag till höger .., en digital termometer och så har Anne berättat att utanför har det planterats en allé av körsbärsträd, vilket hon lät glad över.
Hoppas att du har kryat på dig lite Anne! (Eller mycket).

Just nu ringer pv och säger att han har glömt (men han skyller på mig) en sladd som gör att han kan få elektricitet till båten och nu är han i Mölle och saknar sladden. Jahapp. Bara att ge sig iväg! Då blir det övernattning där. Godnatt! Eller gokväll!
Skepp ohoj! 


Vid niotiden skjutsade jag pv till Skallkrokens hamn och någon timme senare var han iväg.
Oj, så mycket som ska packas och tas med och som inte får glömmas .., och sen tillkommer ju mina saker när jag själv (och Harry) ansluter! Utrymmet i båten är sannerligen inte stort och det gäller ju verkligen att ha koll och veta var allt finns.
Smörgåsgrillen glömde han, men den tar jag med.


Och så här vackert var det när kom.
Enligt SMHI skulle vindarna komma vid tiotiden och det gjorde dom också.
Knappt hade pv kommit ut ur gattet i hamnen, så kunde han hissa segel och nu har han hört av sig och meddelat att han är kring Laholmsbukten och siktar på att kanske hinna till Mölle idag.
Och kanske kommer hans lillebror och ansluter och gör honom sällskap en bit på färden.
Vi får se.
Födelsedag ....


Visserligen var det kalas för två veckor sedan, men det är just idag han fyller tjugo!
Världens finaste Emil!
Snäll, go, mjuk, rar, ingen som Tar Plats, han bara är där.

Stort grattis på födelsedagen! säger mormor.
(Och nej, han läser inte här, men jag kan ju ändå gratulera honom).
Dagens fönster ...


Från Hede i Härjedalen kommer det här robusta - och vackra - fönstret - som ju är två - och just där tog Ulrika fram håven .., ni anar inte vilken fångst hon fick -!

Tack Ulrika!!