lördag 19 augusti 2023

Lördagsfönstret …


Så här skriver fönsterfångerskan: 

”Hej Bettan! Sååå roligt att träffa på er idag ❤️ hoppas ni får en skön o rolig helg i Karlstad. 

Skickar dig ännu ett fönster, denna gång från Norrqvarn med en liten skymt av Göta Kanal mellan träden. 

Gör med den vad du vill. 

Må så gott o många kramar från oss. Bodil.”

Tack, tack, tack! säger jag, 


fredag 18 augusti 2023

Bomstads Camping, Värmland.

Efter vad som kändes som en evighetslång dag i bilen (vi körde via Ullared, Kinntorp. Sjötorp …) och skog, skog, skog, så tog vi lång paus just i Sjötorp. 

Det är där som man slussas ut till Vänern och nu ville väl pv visa mig att det inte är så knepigt det där..
Mötte Mange och Bodil (ägarna till Hemköp i Haverdal) vilka var ute på en längre roadtrip, bland annat i Bohuslän. Så himla roligt detta var! 

 
Efteråt lunch/middag på Kajutan i närheten. Fläsknoisette med smörslungad potatis - kors i all sin dar så gott! Vi kunde sitta ute, det var vindstilla och skönt. 

Sista sträckan hit till campingen körde jag (vi stod länge i låååång bilkö pga trafikolyckor) och nu har vi installerat oss i en liten röd stuga på 14 kvm. Det går utmärkt! 

Så här ser det ut. 

En pytteliten köksdel, ett fällbord, två sköna stolar,  en dubbelsäng + ett mindre badrum. Altan hör till, med bord och två stolar. Jo, helt okej. 

Nu ska jag ta mig en promenad i omgivningarna!


torsdag 17 augusti 2023

Efteråt ....

Torsdag. Så är det - som alltid efter småttingars besök - alldeles tyst och tomt här inne. Ingen 4-åring med gott om energi som kommer krypande in till sin farmor på morgnarna .., ingen 1-åring som plötsligt kunde gå FYRA steg här i vardagsrummet (under jubel och applåder) och inget kvällsprat om oviktigheter och kanske även om det som är viktigt, ja, som det är när man har besök.

Hemma i Skåne har internet och tv legat nere (just hos dom) och att då komma till landet Halland är allt detta fungerar, kan ju bli himla trevligt. Aldrig har jag tittat på så många barnprogram! Nicke Nyfiken (på bilden handlar det om allergier), Smurfarna (mest älskat) och  Bluey!

Men nu: tomt. 

Tvättmaskinen är inne på tredje rundan .., det har dammsugits uppe och nere .., haft besök av grannen Annelie som berättat om sitt scenografjobb (någon frågade) och hur intressant var inte det att få tal del av något som - för en själv - är helt främmande. 

Vilket arbete! 

Och om vikten av att ha bra ljussättare .., vittnade hon också!

Så här såg det ut igår när eken skulle fällas. Jag höll på att svimma när jag kom dit och upptäckte sonen som klättrat flera meter upp i eken, allt för att fästa några linor! Hjälp! 

Därefter var pv redo med motorsågen och det blev en rejäl fällning och att ta reda på resterna ägnar sig pv åt idag. 

Klockan 15.00 är vi bjudna på eftermiddagskaffe hos grannen Birgitta (barnstolen är nu desinficerad och återlämnad) och ett surströmmingskalas-datum hos oss är bestämt. 

Återstår nu att packa och göra allt klart inför resan till Värmland i morgon. (Fick nyss en bild av en mig närstående som låtit tatuera in en streckgubbe på sin arm! Den allra mest underbara tatuering jag någonsin sett!)

Dagens fönster ...

..., fångades i Skattlösberg i Dalarna och det var Ulrika som hittat fönsterhåven och fick fångst på en gång! Ett typiskt Ulrika-fönster. Om någon inte känner till det, så bor Ulrika numera i just Skattlösberg - i Dan-Andersson-land - och skriver att "Här har jag hittat mitt sammanhang. På så många plan."

Tack för fönstret! säger jag.

Nu vet jag inte om Ulrika har någon blogg längre Ulrika, men hon finns på instagram, på ika_swe.

tisdag 15 augusti 2023

 Sexton blev det ....


Ännu en fin dag. 

Lite regn, men inte mer än att det inte spelade någon roll. Vi körde till Skallkroken och ingenting kan konkurrera med krabbfiske, i alla fall för en 4-åring och hans mamma. 

Spannen - som i vanliga fall är en skurhink - fylldes nu av totalt sexton krabbor, varav någon visade sig vara riktigt, riktigt  stor.  

Efteråt blev det sedvanligt krabbrace och det är alltid lika roligt att se hur dessa små djur springer sidledes till vattnet .., nerför bryggan och tjopp, i!

På bryggan kom en man och en kvinna med två barnbarn (flickor på 5 och 9 år och såååå fint klädda!) och när vi pratat en stund, sa kvinnan att "Ja, jag glömmer aldrig när du körde hem från Ankaret en kväll och stannade mig och tackade för att jag hade så bra reflexutrustning, ja, jag var ute med hunden och även den hade reflexsele!" 

Ja, just det, det kom jag ihåg. Det är rent hemskt så många människor som när det blir höst eller vinter, helt sonika struntar i reflexer och det är inget annat än ett mirakel att inte fler blir påkörda!

Badade i omgångar. Längsta badet också för i år. Tyvärr är vattnet ännu grumligt och nästan insjöfärgat (så där gulbrunt) - det är väl efter ovädret - och det känns inte fullt lika angenämt som tidigare. Nåväl, det blir väl bra så småningom. 

Tisdag och Dagens Fönster ....


Ännu inget regn och enligt SMHI ska det så förbli idag, nej, se det ska det inte ser jag, det väntas åskskurar mellan fyra och fem. 

Ja, man får vara glad åt det lilla. 

Fönstren fångades inne i Halmstad, inte långt ifrån där Harry fick sina klor klippta igår. 

Husen är relativt nybyggda, kanske var det inflyttning i våras och sämre skapelser har jag sett. Trist bara med nästan noll grönytor. 


En härlig eftermiddag blev det när sonen med familj igår kom körande från Skåne. Eftersom solen strålade och det var VARMT ute, så gick vi ner till stranden och där var nu inte många turister kvar .,. några enstaka bara. 

Lille Viggo kröp omkring och upptäckte tångruskor och stenar och vågade dyka under vattnet ("dyka" = pappan höll i honom och tvärsänkte ner den lille) och tyckte tydligen att det var kul. 

Trettiosjuåringen påstod sig känna något som rörde sig under fotsulorna när han vadade ut .., det var säkert små plattfiskar som virvlade iväg och 4-åringen funderade över sandmaskens lämningar. (Bilden här ovan för). Detta är alltså maskens exkrementhögar och dessa består av sand, då masken livnär sig på organismer vilka fastnar på sandkorn och kvar blir då just sand-skit, helt enkelt. 

Till en början tyckte jag att detta var så vedervärdigt äckligt .., det kändes ju som om det var stora mask-bon man försökte undvika!

Just nu ..., VM-semifinal på tv .., en 4-åring som vill allt annat än att vänta tills matchen är slut. 

Kanske blir det krabbfiske, måhända ett besök på Svedinos bil,-motormuseum i Ugglarp .., kanske ett bad i havet. 

Det gäller ju att parera åskan. 

I köket står Maja och i barnstolen sitter den yngste som är HUNGRIG. 

Barnstolen har vi fått låna av underbara grannen Birgitta, men nu ska vi själva se till att vi har en sådan! 

måndag 14 augusti 2023

 Dagens fönster och "Det orange kuvertet" ....

 

Fönstret fångades nu på morgonen inne i växthuset. 

Det är den tiden nu. Imma på fönstren och spindelväv. 

Dagg i gräset.

Vinrankans blad är så vackra, tycker jag .., men vi har aldrig fått så liten skörd av druvor. 

Sitter i soffan Ektorp och skriver .., och tittar på Nyhetsmorgon och den vanliga reklamen. 

En handlar om att gå i pension lite mer på deltid. 

Rubriken är "Det orange kuvertet".  För mig låter det helt galet!

Nu ska jag dammsuga i mitt sovrum, ty där ska ikväll två småttingar och deras pappa och mamma sova.

Stor glädje!

 

söndag 13 augusti 2023

     Oriven .... 

 

Vaknar vid 4-tiden och känner mig ..., just "oriven" inombords. Det är ju underligt att man ena gången lämnar sömnen och upplever sig sååå pigg och alert, medan en annan dag .., då kan det vara precis det motsatta och det förunderliga är ju ändå att man inte begriper vad det beror på. 

Så var det idag. 

Vid 10-tiden ringde friherrinnan och berättade att hon längtade efter Monicas goda bröd, det som bakas på dinkelmjöl och lite annat och hade jag möjlighet att ...? Det hade jag. Tog bilen och körde till Steninge, friherrinnan högläste receptet och jag agerade bagare.

Upptäckte sedan att detta var fullkornsdinkel; det var förstås därför som jag skippade flera deciliter av mjölet .., det hade blivit för kompakt annars.  Diskade undan och passade sedan på att dammsuga med hennes .., ja, en sån här laddbar historia med långt skaft. Det var premiär för min del och ganska tungt, inget jag tänker satsa på, men så här till nöds gick det bra. Efteråt tog vi kaffe ute vid trädgårdsbordet. Grannfrun Madeleine stod på sin altan och småpratade lite med oss. Av katten Tiger såg vi inte en skymt.

Särskilt varmt var det inte, men ändå .., det kändes bra.

Mellan varven gick jag in i köket och kollade till brödet .., tog ut formen och lät patienten avgöra .., ja, då tog vi tio minuter till. Sen till affären, när allt var klart .., jag visste att vi inte hade några hasselnötter hemma.

I kön till kassan upptäckte jag Hilda som en gång (även i sommar) arbetade hos oss. Ett jobbpass återstod.  

Jag frågade vad hon skulle göra sedan?

Jo, hon hade tydligen tillbringat ett år i Los Angeles och nu längtade hon tillbaka - sade sig inte vara klar med USA - och skulle återvända och fortsätta pluggandet (marknadsföring etc).  

"Man har ju bara ett liv, alltså måste man ta vara på det ..!", sa denna rara Hilda.

Själv kände jag mig som vore jag sjuhundratjugotvå år, men om brödet i ugnen blir bra, kanske det bättrar sig.

Åtminstone doftar det gott.

Dagens fönster ...

.... fångades i Estland - närmare bestämt i Tallin - och det var annannan som sin vana trogen hade håven redo. Tack du flitiga fönsterfångerska! säger jag.