lördag 15 oktober 2022

Lördag .....


Ljummen luft. Daggvått gräs som under dagen torkar upp och jag tänker att i morgon, ja, men i morgon ska det bli av att klippa gräsmattan!

Tar Harry på sedvanliga rundan (borde byta rundor dagligen - bryta mönstret -  men det glömde jag!) och upptäcker J som plockar ner äpplen från det stora trädet. 

Han har en finurlig - uppenbarligen hemgjord - "håv", med vilken äpplena av sorten Belle de Boskoop tas ned. 

Vi pratar om väder och vind och jag blir glad när han säger att jag "är fin i håret". 

Vi pratar också om hans strålbehandling och konsekvensen av denna ..,  och om oro och rädsla. 

Om utgången av valet talar vi däremot inte. 

Under tiden har pv tagit bilen och kört till Glommen och båten som nu står inomhus, skyddad för väder och vind. På hemvägen handlar han extremt frodiga broccoli, samt röd,- och blomkål, allt hos Ugglarps Grönt.


Det är en fin dag.

Marken är alldeles gul av nedfallna björklöv. 

Aldrig tidigare har jag tänkt på hur mycket dessa påminner om Malå och alla björkar som stod på ömse sidor av Ringvägen! 

Domänverkets kontor på samma gata hette - i alla fall på sextitalet - Björkbo - och då förstår man ju. 

Och jägmästarens tomt var översållad av björkar!

På Domänverkets garagevägg satt i min barndom en slags fågelbur av trä och där fanns en KORP! 

En levande korp! 

Hur kan detta ha gått till? Har jag bara drömt det hela?

Och nere mot sjön, i höga björkar, kunde man vintertid se stora sällskap av orrar sittandes uppflugna i trädtopparna. Vi såg dem vårt köksfönster.

Och i Domänverkets garage stod en vessla - en slags bandvagn - som kördes av farbror Olle. Det hände att vi barn fick hoppa upp i vesslan och så körde Olle upp och ner för den ganska branta slänten ner mot isen. På morgnarna kunde man ställa klockan efter denne man .., några minuter innan sju kom han gående, på väg till sitt värv. Kanske var han någon slags Domänverkets vaktmästare? Olle med fru Valborg och dotter Maria - med vilken jag för övrigt var klasskamrat - bodde fyra hus bort från oss, alldeles nere i kurvan. 

Allt detta kom jag att tänka på när jag idag promenerade bland alla björklöven.

fredag 14 oktober 2022

Dagens fönster och lite till ...


Katten som spanade ut i fönsterglipan, den fanns i en av lägenheterna på Mariagatan i Ystad.  

Ofta när jag gick till jobbet och valde den lilla stenlagda vägen på innergården, då kunde man upptäcka den här och ännu en katt som satt och tittade ut. 

Sååå fina!

När detta skrivs är klockan snart tio och vi LÄR ska få veta hur det har gått med regeringsbildningen. 

Ja, det blir intressant. 

Hann nu på morgonen lyssna lite-lite på nyhetspanelen i tv4 och trodde väl knappt mina öron när DN:s Björn Wiman sade sig nära en liten förhoppning om att Carl Bildt skulle bli utrikesminister. 

Hörde jag verkligen rätt? Ska göra mig en kopp kaffe och sitta här i soffan - med Sigge intill mig - (Harry har fått göra pv sällskap till Glommen .., masten ska flyttas). Tända ljus på bordet. Gråmulet ute. 

Igårkväll UNDERBART god laxgryta hos Eva och den halvlånge! När jag får receptet ska jag lägga ut det här på sidan. 

Nutidskrysset i DN: 8 rätt för mig, 7 för pv.

torsdag 13 oktober 2022

 Spridda skurar från några dagar norröver ...


Dagar som bestod av hundrastning, hundrastning, hundrastning, promenader., dopp i Norrviken (ljuvligt!) .., tv-tittande ..,  fläskpannkaka, nybakade  gifflar ., borttappade  fingervantar ., pendeltåg-tunnelbana-buss-promenader .., Waldemarsudde, konstutställning, varm korv, trötta ben.

M hade arbetat natten mot lördag och så blev det samma sak natten mot söndag och söndageftermiddag hade hon jobb på en fotbollsmatch (sjukvårdsteamet) och måndag och tisdag var det heldags-introduktion på Karolinska, nu på Trauma/Operation.

Jag kan säga att det var en mör madame som kom hem om kvällarna.

På tisdagen hade jag klipptid och sade till frisörskan att hon fick "fria händer" Flera decimeter hår föll på golvet och så klippte hon upp håret rejält och jag trodde inte mina ögon när jag såg slutresultatet!! Hur kunde håret bli så lockigt och detta var ingen permanent. Hon bara pillrade lite i kalufsen.

Kände inte alls igen mig och skyndade ut i solskenet (då till Waldemarsudde) .., duschade när jag kom hem och började hitta igen mig själv. Ja, ja. Jag var ändå såååå less på att ha håret flygande i ansiktet när det blåser; åtminstone så slipper jag den biten. Det kändes skönt. Och fullt så lockigt är det inte idag.

Hemåt igår onsdag. 

Det strulade med laddningen av bilen - eller att hitta laddstolpar med rejäl effekt - och aldrig har en hemresa tagit längre tid. Tur att vi är pensionärer och inte har någon tid att passa.

Mellanlandning blev det i Värnamo hos Anders S., en bekant till pv från evigheter tillbaka (föräldrarna umgicks) och där hämtades den elmotor som pv köpt för ett år sedan (just av denne Anders) ., och som ska hamna i den gamla segelbåten. Den (båten) ska - hopefully - säjas, men det har jag hört talas om i flera år nu. 

Vi kom hem sent .., hade då irrat runt i Hyltebruk där  gatorna var avstängda både här och där - mest där - och orangefärgade pilar visade vägen, men inte dit vi hade tänkt oss. 

Så småningom fick vi tips om en laddstolpe vid Coop och halleluja, vilken lycka. Hög effekt,  dessutom. Och så hemåt längs Nissastigen, i kolsvart mörker. Allt gick bra. 

Det är nu femtiotvå år sedan jag var med i den bilolycka som så lätt hade kunnat få förödande konsekvenser för såväl chauffören som för mig själv och allt sedan dess är jag livrädd för bilkörning nattetid. Eller mörker. (Vår olycka inträffade vid halv fyratiden en mörk morgon i oktober).

Och så Stensjö. Vi mer eller mindre  s t ö p   i säng. Harry nära matte .., nära, nära. Han låg där intill mig  hela natten. Sigge kom nu på morgonen och jamade som till hälsning. Jag kokade fisk ., strök honom över pälsen och tackade högre makter att vi har så fina grannar/vänner som ger Sigge mat när vi är borta. Helt ovärdeligt är det.

Nu är klockan tjugo i fyra. I fåtöljen här intill sitter pv och sover .., på min vänstra sida ligger Harry med benen i vädret - sover han också -. Ett tänt ljus på bordet. Nordegren & Epstein från P1. Om en timme är vi bjudna på middag hos  Eva och hennes halvlånge man. Det är sista kvällen dom är här nu för i år och det dröjer väl tills fram emot påsk innan vi ses igen. 

Inväntar hur det blir med regeringsbildandet och känner en sån oändlig tacksamhet för Andreas Norlén, talmannen. I dessa tider med så mycket otrygghet för så många, känns han som en stadig klippa. 

Ungefär så.

 Long time no see .., och Dagens Fönster.Jag börjar med bilden till vänster. Ett fönster lite där vid ytterkanten .., ett pensionat i Gamla Linköping och en flicka som tycks så omåttligt levnadsglad och sprallig och somrig - allt på en gång -. 

Så här skriver avsändaren: "Var på minisemester med dåvarande 7-åringen i Gamla Linköping i fjol. 

Vi bodde inne på pensionat Hilma Winblad i ett rum med lågt i tak och fönster ut mot en av kullerstensgatorna. 

Helt fantastiskt var det."

Nog blir man glad av den bilden! 

Här en länk till pensionatet och jag säger tack snälla Båthuspernilla för bilderna!
Grönt är skönt .., det vet ju alla!  Ja, här skulle jag lätt kunna tänka mig att övernatta!

söndag 9 oktober 2022

Smått och gott från Gamla Linköping ....Linköping var verkligen en ny bekantskap för mig!

Flera av mina före detta arbetskamrater har pluggat just där .., vännen Ingrid i Falun har gått i flickskola där .., och när jag berättade om L-köping på instagram, så uppenbarades att flera av ig-vännerna också studerat eller arbetat - eller vantrivts - just där.

Innan vi gav oss av norrut, så stannade vi till i Gamla Linköping, som ju är ett slags museum - typ Skansen - med gamla hus och byggnader (är väl samma sak ...) som flyttats från sin ordinarie plats och nu finns samlade på ett ställe. 

Helt underbart var det! 

Där var postkontor, affärer, repslagare, plåtslageri, en gammal skola, barnbokhandel ., en brandstation .., ja, men allt man kan tänka sig! 

Och inte minst vackra trädgårdar att besöka! Nu var vi där så tidigt på morgonen, men klockan tio öppnade det mesta och så kunde man då titta in och se hur där såg ut! Dit ska vi återvända. Tre utedass på den gamla flickskolans innergård. 


Och överallt kuller, - eller gatsten! 

För ett antal år sedan, innan den sista knäoperationen, hade det varit i det närmaste omöjligt att vandra omkring på såna gator! 

Nu: inga som helt problem!


På en av innergårdarna stod ett äppelträd av sorten Åkerö och jag tänkte då återigen på Ella Amdahl i Adak som längtade så mycket efter just dessa äpplen. 

Om såna finns i himlen, hoppas jag att Ella upptäcker dem!


Vackra grindar såg vi  hur många som helst av!


Och gamla skyltar!I en broschyr kunde vi se hur där ser ut när det är vår eller sommar .., oj, oj, oj, så fint!

Men nu var det höst. 

Oktober. 

Birgitta hade namnsdag. 

Och Britt.


Ja, det var lite bilder därifrån det. 

Log åt hur olika man uppleva en stad. Lisen som jag känner från alla åren i Malå, hon skrev så här i en kommentar på instagram: 

"Jobbade 6 månader på Länsstyrelsen i Linköping, åren 1966-1967. Stansade mantalslängder på ackord. Kunde inte infoga mig i att säga ni, i stället för du. Har alltid duat folk, hög som låg. Det var ett enormt ögontjäneri på jobbet. Försökte jag tilltala någon vid rött trafikljus blev det lucka-lucka. Landskapet var alldeles för platt för mig, ingenting att vila ögonen på. I slutet av mars blommade en massa konstiga blommor i gräsmattorna. Det var ju då vi hade vår bästa tid i norr, snö, snö! Nej, Linköping var ingenting för mig och exet. Han hoppade av sin lärarutbildning , åkte hem till Malå och tog lärarvikariat. Där satt jag med min uppsägningstid, övergiven. Åkte tillbaka till snörika Norrland, fick jobb hos  polisen i Malå 2/5 1967. Jag har "suttit inne" hela mitt yrkesliv och njutit av att bo i ett län med fyra årstider."

Så olika kan det vara! 

Själv flyttade jag  f r å n  Malå till dom där underliga blommorna på gräsmattorna och älskade att slippa meterhöga snödrivor som aldrig ville smälta, i alla fall inte så snabbt som jag önskade!

Tänk, sådan tur att vi människor är olika! Kanske till och med att vi har det i generna .., det menade i alla fall Svante Päbo.Såååå fina skyltar! 

Och ögoncacao ..., utrört i en kopp med lite mjölk, socker eller grädde. 

Barndomsminne, rakt av.

Det blev chokladröra det och som godis!

Nu ska jag gå ut i solskenet! 

Alla tre hundarna sover .., 

Emma pluggar.

 Dagens fönster ....


... fångades av mig själv och det hände sig igår när vi strosade omkring i Gamla Linköping - museiområdet som visade sig vara helt underbart fint -! 

Cloetta hör uppenbarligen till Linköping. Nu är jag visserligen en Maraboufantast, men min pappa t.ex, han älskade Center och ofta när han promenerade till kiosken hemma för att köpa Aftonbladet, då fick en rulle Center göra honom sällskap hem. 

Och kexchoklad hittar jag allt som oftast i pv:s ryggsäck eller på hans rum .., eller i kylskåpet .., och min före detta svägerska, hon hade nästan alltid en skål med Bridgeblandning ståendes på bordet. 

Såja. Nu vet ni.