fredag 26 maj 2023

Dagens fönster, förvandling .., veckans nutidsquiz och lite till ...

 

Fönstret finns här hos oss och hackspetten också. Igår fick fröhållaren besök av herr eller fru Kråka .., och hen ställde till det så att hållaren tippade överstyr, men detta ska åtgärdas idag.

Dessutom ska fönstret - äntligen - putsas, på såväl ut, - som insida.

Förvandlingen? Jo, det gäller experten som igårmorse fick någon slags hjärnsläpp hos SVT, men senare på kvällen var briljant! Så totalt underbart!

Läser hos SVT att det är stor brist på deltidsbrandmän i sommar. Det finns mycket här i världen man kan känna oro för .., - skogsbränder - är för mig är rena fasan. 

Eller bränder, rent allmänt. I veckan utbröt brand på Moostorps gård (i närheten av Slöinge) och en ladugård, samt en stycknings - och charkanläggning förstördes och ett 30-tal kor brann inne. Så hemskt!

 

 

Bilden t.h. Utdrag ur sms-prat med pv.

Nutidskrysset? Det gick - till min förvåning - bra.Visste med en gång att när  j a g  har fel på årtal, då klarar pv det (han har sånt fantastiskt minne när det gäller dylikt) och  jag skickade ett sms och fick svar en stund senare.

Jodå. Han hade gissat på två av frågorna, men det spelar ju ingen roll .., det blev ändå rätt. Själv hade jag fel på frågan om Världen. (Min fråga till honom skulle förstås vara: Vilka frågor gissade du på?)

Ordquizet gick sämre för mig. 7 rätt av 10. Veckans quiz ansågs LÄTT. Och det är det ju när man kan orden. Pinsamt av mig.

Nu är morgonens bestyr avklarade .., nu ska jag ut och titta till luktärteplantorna vilka hamnade i jorden igårkväll. Eller i rabatten. 

Sigge har inte visat sig på morgonen, Harry sover djupt, så där som han så ofta gör numera. 

Solen strålar .., och olika nyhetinslag fladdrar förbi hos SVT. Det är flyglarm över Kiev .., President Erdogan ser ut som den suraste mannen på jordklotet och kan i alla fall inte anklagas för att försöka charma in sig hos den turkiska befolkningen .., och Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin ser i ett tv-klipp ut som den allra värsta av män - så fullständigt rasande -, ja, frågan är om han inte puttar ner herr Erdogan till andraplatsen. 

Den platsen får han för övrigt dela med Alexandr Lukasjenko, presidenten i Belarus. Tänk om man hade vuxit upp i Kopys i Vitryssland i stället för i Malå, då hade jag kanske varit klasskamrat med denne lismande herr Lukasjenko, ty vi är jämngamla. I klass 7 A i Malå hette pojkarna inte Alexandr, utan Dan, Johnny, Bosse, Mats, Martin, Rolf, Gunnar, Torbjörn, Stig och andra namn som ytterst få gossebarn heter numera.

 Och sist av allt får jag tips om en bra dansk kriminalserie - "Dna" - vilken lär finnas på SVT Play. Tack för det!

torsdag 25 maj 2023

Spridda skurar från en torsdag i maj ..

Torsdag. 

Planterar luktärteplantorna och dessa får njuta av Antjes fina planteringsjord, den som är så helt annorlunda än den som jag köpte i livsmedelsaffären. 

Nu återstår trådar som blomstren får klättra i.

Skriver en lista för att komma ihåg det som ska handlas hem i morgon. Hittar en annan lista .., aha, det var när vi skulle tillbringa nästan en vecka på Vindöns camping i Bohuslän. Ljuvliga dagar var det. Det var då det.

Pv rättar matteprov .., vita ark som täcker ekbordet där vi tidigare hade den stationära datorn. 

Har mycket att lyssna på. USA-podden, Radiokorrespondenterna Ryssland och så detta. Jaha, då visste vi det. 

Men vi  vet ju också att allt är mer eller mindre farligt - det går i vågor - och de allra flesta väljer ändå att ta det som passar en bäst. Somliga vet precis hur det ska vara .., andra vet och gör ändå tvärtom. Det är väl så det är.

Ångestfyllt ...

Och till säkerhetsexperten som idag på morgonen, i SVT:s Morgonstudion, tappade tråden helt och blev allt mer nervös .., vill jag bara säga: det är i allra högsta grad mänskligt .., det blir som en blackout och jag kan bara ana skräcken inombords. 

Jag har själv varit med om det - men inte i en tv-studio -. 

Du kommer säkert tillbaka!

Dagens fönster ...

.... finns i ett gult hus på en kulle, ja, i mitt sovrum helt enkelt. 

Bilden togs nu på morgonen vid halvsjutiden.  

Fönstret öppet hela natten och jag har lyssnat till kattugglan och senare, till näktergalen.

onsdag 24 maj 2023

Medan köttet  puttrar i järngrytan ...

... står jag och hackar champinjoner och tittar mellan varven ut genom fönstret. 

På gräsmattan ser jag ett sällskap starar och några småfåglar .., alla går dom och letar mask, nu när det har regnat i ett närapå ett dygn och kanske allra mest när vi själva (inkl. hund och katt) befinner oss inomhus. 

Det har varit en dimmig morgon och natten mot idag hördes kattugglans hoande hur länge som helst.

Nu är ekorren på besök. Och hackspetten har redan försett sig med solrosfrön.

I var sin del av soffan ligger Sigge och Harry och jag ska hänga ut tvätt. 

Å, alla dessa djur som sprider så mycket glädje.

Tänker på bilden AP skickade till familjechatten och jag vet inte var hon hittade den, men den löd så här .., skrivet med barn-stil: "Om du någonsin känner dig ledsen, titta på dina händer och tänk på alla söta djur som du har klappat."

Dagens fönster ...


... fångades av hedgrenskan, då på liten holiday på Själland. 

Huset finns i Helsingör. 

Tack Kerstin!

tisdag 23 maj 2023

Så får vi veta .... 


... att vår sommarhusgranne Jockum Catoni, inte längre finns i livet. Den 15:e maj somnade han in. 

Nog hade vi tänkt att det var ovanligt att vi inte sett till dem under hela vintern och inte till påsk heller, ja, förutom en helg i vintras när Sara plötsligt dök upp, då hon ändå var å jobbets vägnar i Varberg. 

Den 14:e maj när vi var i Upplands Väsby, ringde hon och berättade att Jockum var så sjuk och att det nog närmade sig slutet. Ja, hon ville att  vi skulle veta.

Jag höll på att svimma. 

Jockum .., denne superenergiske man .., (nu spelar det ju ingen roll hur energisk man är om man drabbas av svår sjukdom, men jag blev ändå så ställd!)  .., och flera gånger har jag här på bloggen berättat om hans till synes outsinliga energi. Hur han, så snart bilen var tömd, började med gräsklippning av tomten (och nog måtte han ha varit världens snabbaste gräsklippare!), därefter var det trimmerns tur och ogräsrensning bland kullerstenarna (men där kanske Sara skötte det mesta ...) och knappt var det klart, så tog han cykeln och någon av döttrarna med sig och så susade dom iväg. Full fart! Hej å hå!

Eller så var det surfande i bra vågor eller SUP-brädor eller någon slags träning på tomten och sent om kvällarna när jag stod i nattlinnet och tittade ut genom fönstret, såg jag hela familjen - Jockum, Sara och de två tonårsdöttrarna - sitta tillsammans vid bordet i uterummet (som är inomhus) och ägna sig åt något spel och hur många gånger som helst tänkte jag att ..., jag har nog aldrig sett en mer sammansvetsad familj. Allt tycktes dom göra tillsammans.

Vid det här samtalet  fick vi veta att han varit sjuk för två år sedan och nu blev det återfall och metastaser och inget att göra. 

Dagen efter samtalet var det alltså slut. 

Femtiofyra år ung blev denne man, han som alltid tycktes så fylld av glädje till livet. 

Bilden tog jag ikväll och visar kullerstensgången till sommarhusets baksida.Till och med maskrosorna tycks bedrövade.

Titta-in-tips ...

Att smaken är som den berömda baken, det vet vi ju alla. 

Mig faller i alla fall Gebbe Björkmans alster i smaken! 

Här kan man ta en titt på dem. (Glöm inte att klicka upp bilderna!)


Här den tavla jag själv köpte jag av denne herr Björkman och som jag tycker så mycket om.

Tyvärr sitter den lite avigt till, ovanför byrån här till höger om mig, men åt det hållet faller inte ofta blicken. 

Den borde få en bättre plats.

(Lyssnar just nu till Mix Megapol. Så mycket bra musik ., det är nästan så att fingrarna mot tangenterna följer takten i musiken. Just nu Avicii med Without you ...

Ebba var sig inte lik ...

 Bilden: Strandskatan som ruvar på ägg. Tre stycken senast jag tittade. 

Igår, när pv kommit hem från jobbet (han räknar ner nu .. aldrig mera en fast tjänst!) blev det ett par timmar i Skallkroken. 

För varje vecka blir det fler båtgrannar att heja på.

Igår var Anders där, han den pratglade med skägg .., han som alltid drömmer om att finna den rätta - dvs en kvinna som delar hans intresse för segling, skidåkning och annat -. Alldeles enkelt är det inte. 

Anders har en tik (fågelhund) som heter Ebba och Ebba och Harry har alltid haft sån bra relation och ofta står Harry vid Anders båt och vill sååå gärna hoppa över till den där fina och smidiga Ebba. 

Igår var det helt annorlunda. Ebba låg under vindskyddets bord och när Harry närmade sig, var det nästan så att hon högg mot honom! Jag såg direkt att hon inte var sig lik och Harry tycktes så förvånad .., "men vad har hänt nu .., vi som är såna kamrater ...?" tycktes han tänka och lommade motvilligt därifrån (och vågade sedan inte gå förbi nära där hon låg). 

"Vad har hänt med Ebba ...? Hon ser inte frisk ut ...?" sade jag till hennes husse. 

Det visade sig då att hon, vid nio års ålder, nu har drabbats av cancer i bukspottkörteln och är under behandling. Stackars lilla Ebba .., så trött och slut på hon var. 

En vanlig måndag i slutet av maj var nio av tio ställplatser upptagna (bilden är från i höstas) och några av bilarna hade kommit från Tyskland. 

Vilken inkomstkälla dessa ställplatser är för Hamnföreningen!  Här finns en länk till Skallkroken med sååå fina bilder! 

Numera är det förtidsbokning av platserna som gäller, vilket nog är bra. 

Förr hände det ofta att husbilar stod i kö och väntade på att någon skulle ge sig av .., k a n s k e  kunde det bli någon ledig plats med utsikt över havet och härlig solnedgång till kvällsdrinken?Just nu pågår en utbyggnad av piren .., en ramp byggs vid inloppet och det kan ju bli perfekt för två - inte alltför stora båtar - att där ligga långsides! 

Allt arbete sker på frivillig basis .., det är äldre män - förmodligen pensionärer allesammans - som bygger och har sig. 

Inkomsterna från ställplatserna gör att ekonomin i föreningen är väldigt stabil .., förutom detta (och rampen på andra sidan, den som syns på bilden), byggs nu också en mindre stuga, typ för hamnkapten/hamnvärden, ja, lite sånt.

Här under ett utdrag från föreningens hemsida.

"Tack vare flera pionjärers arbete kunde hamnplanerna förverkligas i mitten av 1970-talet. Grundkostnaderna med gjutarbeten, stolpar och annat hade beräknats till 4.5 miljoner av kommunen. Men genom att föreningen byggde i egen regi och oavlönat blev kostnaden bara 450 000 kronor. Genom ett system med arbetsplikt gjorde båtägare med olika yrkeskunskaper ovärderliga insatser. Alla kunde bidra med något.
I och med att det mesta utförts ideellt är hamnen idag skuldfri och dessutom ägare av hamnområdet. Det köpet blev klart 1996 till en kostnad av 240 000 kronor."

Dagens fönster ...


... fångades i fjol, när vi tillbringade några dagar i Berlin. 

Det här var bara någon halvminuts promenadväg från Transit Loft - hotellet där vi bodde - och jag tyckte så mycket om husen och själva gatan. 

Där fanns ett café ., några restauranger, en blomsterhandel och lite annat och ganska mycket - påminde det om Regementsgatan i Ystad ., i husen mitt emot gamla Sparbanken. 

Tänk, vad jag tyckte om Berlin! Eller: tänk, så jag tyckte om  stadsdelen Prenzlaurberg, där hotellet låg och såklart ännu ligger.

Nu är det kväll när detta skrivs. 

Klockan närmar sig elva och jag är trött. Har klippt mycket gräs idag .., och vi har varit i hamnen och fixat med båten. Kaptenen tilldelade mig såväl skruvmejsel som hylsnyckel och så dirigerade han vad som skulle göras. Det gick bra det med. Efteråt dopp i havet. Kanske femton grader varmt i vattnet. K a n s k e. Skönt efteråt - som alltid -.

måndag 22 maj 2023

   Ack, om man hade en hammock ...!


 

Femåringar ..., vilken underbar ålder!

Till min namne .... 


 

 ... som jag i ett inlägg för någon vecka sedan kallade för "Kristina" .., om du bara visste hur dessa frön av sorten Ponderosa växer och har sig!

Dessutom har det blivit plantor över till friherrinnan och hennes väninna i Steninge.

Nu ska det bli spännande att se vad det blir för ljuvligheter av dom små fröna - dom som låg tillsammans i ett melittafilter!

Nu säger jag det igen: TACK, du rara Elisabet!

      Dagens fönster ....... 

.... fångades i Lilla Stensjö för ett antal år sedan och det var jag själv som hade håven redo. Tack Elisabet, det var snällt av dig att tänka på fönsterleverans, då, när du passerade där på andra sidan kustvägen.

söndag 21 maj 2023

Världens bästa Sonja har födelsedag .. men inte idag!


Nej, i morgon uppnår hon den aktningsvärda åldern av nittio år. 

Hurra, hurra, hurra  för dig Sonja! 

Jag vet inte många som är så GENUINT snäll och omtänksam, som denna Sonja. Och vilken mormor! Tänk, att långt upp i åttioårsåldern var hon mellan varven dagmamma åt sin dotters tvillingpojkar, vilka nu är nio år fyllda. 

Sonja har arbetat som distriktssköterska ..., hon är inte den som tar plats .., kanske tog Gösta (lika underbar han) den platsen, men inte i negativ bemärkelse. 

Sonja är som navet i släkten numera. Idag blev vi bjudna på lunch på Tylöhus och det var hennes två barn Mats och Maria (fina Ann finns inte mera, det är hon som är på bilden längst uppe till vänster .., hon har randig tröja) med barnen Martin (med flickvän Hannah från Växjö, rar och fin och lite rödhårig, ska göra tjejklassikern i år) och Marias söner Alfred och Elliot, samt Mats, Marias och även pv:s kusin Olof med barnen Sara och Simon. Och så pv och jag själv. Alltsammans så trevligt!

Att komma in en ny släkt när man är femtiofem år, är inte alldeles enkelt, men det har gått hur bra som helst. Tänk, vad det betyder mycket .., den biten.Tidigare ikväll upptäckte jag min före detta svåger Connys dotter Martina på instagram och jag skrev och undrade hur hon hade det numera. Jo, hon hade sagt upp sig som förskollärare och susat iväg till San Francisco och arbetade nu - och stortrivdes - som au pair hos en rar familj. Hon berättade då att hon hade ett särskilt konto för USA-delen. 

Jag frågade om det kontot var för enbart de allra närmaste - vilket jag såklart hade förstått - men o m  så inte var fallet, så vågade jag i alla fall fråga om det gick att följa henne. Fick följande svar: "Det är klart du får Elisabet, du tillhör  ju också vänner/familjen, så det är självklart!"  

Hur mycket betyder inte det? Svar: hur mycket som helst!

Nu kom jag på avvägar som vanligt .., det var Sonjas födelsedag det gällde, men också detta med att komma in i en ny släkt.


Här en bild från den eländiga pandemitiden, då, när vi hälsade på Sonja som då hade hamnat på ett korttidsboende efter en höftoperation. 

Det var knappt att vi hörde vad vi sade och inte fick man krama om varandra heller .., ja, det kändes som om man besökte ett fängelse. Nåja, tanken var ju god.

Och här i Skallkroken, året var 2019, med en av tvillingpojkarna - Alfred eller Elliot -. Nu, när dom är äldre, ser jag skillnad på dem, men det var värre förr. Jo, Alfred är det nog.

  Dagens fönster ... 


 Så här skriver avsändaren, som är Kattis i Närke: "Ikväll här en fönsterspegling i vår teve."

// Tack Kattis! Så glad jag blev!