torsdag 21 december 2017

Nej, jag ska inte ...!


... för hundratrettioelfte gången berätta om hur underbart det har varit att arbeta förmiddagspass tillsammans med ystra och energiska ungdomar och att jag tänkte - när jag åkte hemåt - att jag nästan skulle kunna spricka av den där arbetsglädjen!
Nej. Inget mer om det.


Det kan väl knappast ha undgått särskilt många människor att det från och med idag bara blir ljusare och ljusare ute! För ett par år sedan gick vi ner till stranden i Steninge - friherrinnan och jag själv - och firade med ett iskallt dopp och därefter glögg och pepparkakor!
Där satt vi och även om det  s e r  ut att vara aningen kylslaget, så var det inte så farligt.


Ja, så är det .., nu blir det inte mörkare.
Tänk!
I affären berättade en kund att nu skulle hon snart börja så frön ....., åå, det kändes så hoppfullt!


På julaftonens morgon är det Brooks och jag som arbetar och jag har nyss pratat med chefen och fått ok med att låna hem kaffetermosarna och fylla dem med varm glögg redan innan jag åker till jobbet och så ska jag duka upp med pepparkakor och lussekatter och jo, jag ska göra riktigt fin .., lite enris också i glögghörnan.


Pv - som ju heter Thomas och har namnsdag idag - har nu jullov fram till och med den sjunde januari.Innan han börjar cykla till skolan igen, kommer uterummet att vara klart, det är jag helt övertygad om! Nu återstår att lista runt skjutdörrsektionen och i hörnorna och vid taket och så ska fönsterfoder och fönsterbrädor målas.
Men tänk .., att vi kanske kan bjuda in lillejulaftonfrämmandet (som inte är nåt främmande, utan mina barns pappa, hans fru, Anders, Mymmel, Hilda och Patrik) på glögg och tilltugg inne i uterummet! Vilken glädje.


Vad vi ska göra med det gamla uterummet .., där jag för första gången träffade Sonja och Gösta ..., det vet vi inte riktigt. Jag föreslog att det helt enkelt skulle rivas, men det vägrar pv .., det får bli ett stort vardagsrum vad det lider. Och nej, bilden är inte från idag.Hittar en bild av moster Gunvor. Fina moster Gunvor som tyckte så mycket om blommor och var en sån djurvän! Gunvor var alltså mamma till mellansystern och hennes - mellansysterns - inlägg från idag kom jag att älska! Det var så mänskligt ..., och jag greps av sån ömhet för henne!


Så här såg det ut för ett par år sedan .., där uppe till höger skymtar det som jag kallar för "Rexxies hus", han tyckte ju att det var så fint. Snart dråsar det nog i backen.

Ja, nu har jag skrivit av mig lite, men jag har inte berättat att idag efter jobbet gjorde jag den tredje sillvarianten inför lillejulafton. Nu finns här vanlig inlagd sill (glasmästarmodellen), citronsill och skärgårdssill. Så roligt!

Ajöken, sa fröken.


Dagens fönster ....


... ett par olika varianter (så synd att dom spröjsade togs bort!), finns i det hus där min mamma och mina mostrar och två morbröder växte upp.

I Dikanäs, i södra Lappland.

onsdag 20 december 2017

Tittut!


Onsdag betyder ledig dag och oj, så ljuvligt!
Igår slogs nog årsbästa vad beträffar antalet inkommande postpaket och enligt schemat skulle det bara vara Malin och jag själv (frånsett Cornelia i delikatessen), men nu stannade Mange kvar och hjälpte oss. Han tömde dom enorma pappemballagen - sprängfyllda med paket - lastade paketen på vagnar som togs till kassan och så registrerade jag och fyllde på i hyllor och på golv.

När den allra sista vagnens paket skulle plockas upp, hade jag så ont i höften så jag ville gråta, men det behövde jag inte ens knysta om ..,. Mange tog resten. U n d e r b a r t!

Innan kvällen var tillända hade så många paket lämnats ut, så jag kunde "möblera om" lite i hyllorna;  ja, ta från högen som stod på golvet och flytta dem till själva paketavdelningen. Och hyllavsnitt där det var väldigt trångbott, ja, där fick paketen nya platser.
Härligt .., och så mycket mer lättarbetat när det är inte är så vansinnigt trångt på de olika hyllplanen!

Kom hem vid halv nio och hade föreslagit friherrinnan att titta förbi innan hon nu på morgonen skulle åka till Västmanland (jag lär mig Ulrika ,-) och tanken var att jag skulle göra minipajer med Wästerbottensost, men jag var så slut på, så något sådant var inte ens att tänka på, nej, det blev nåt mera lättsamt.

Sen ny dag.
Ny giv.
Nu på morgonen en sväng till Flygstaden för att köpa julklapp till jobbet.
Vi ska ha ett lotteri och nu hoppas jag att den som får mitt paket blir glad - det skulle jag bli -.Och så har jag sett till att Lantmännen i Harplinge ökar sin vinst rejält i år, då jag snart kan bli grossist när det gäller små ljusslingor! En av slingorna fungerade inte och inte hade jag kvittot kvar heller, men se det var inga problem alls, det var bara att komma och få en ny förpackning!
Ååå, så jag tycker om såna människor som hyser tillit till kunderna!

Hos Lantmännen finns nästan allting, framför allt nu i juletider, ja, det är lite som Panduro!
Och alltid så fint exponerat är det, tänk, vad sånt gör.


En fin och tät julgran har också inhandlats, men inte i Harplinge, utan i affären i Haverdal.
Chefens svåger (en storvuxen och alltid så vänligt leende man i 45-årsåldern) är det som står för leveransen av granarna och jag undrar om vi någonsin har haft ett så fint exemplar.

Stört omöjligt var det för mig att rycka upp granen från den ställning den stod i, men då sprang genast Valentin - mannen som alltid sitter på en låda utanför butiken och får pengar - fram och erbjöd mig sin hjälp! Vilken pärla! Inte bara lyfte han upp den; han nätade den också och bar den till bilen och pytsade in den. (Ja, han fick rejält betalt).
Tänk, om denne genomsympatiske man kunde få ett arbete, i stället för att sitta där ute i kylan och duggregnet!


Nu ska här städas lite .., hundarna ska på promenad .., och från min utsiktspunkt här vid datorn ser jag ett ständigt flaxande vid fröhuset .., och så har jag lagt ut kokt ris, gammalt bröd och äppelskivor och åtminstone lilla rödhaken verkar belåten.

Ja, så fortgår livet här i landet Halland.
Och detta lyssnar jag till i skrivande stund.
Och apropå norska ...

Då kommer jag ihåg nånting annat! 
I Bentes det bästa hade jag skrivit att det skulle bli så skönt för henne med hiss i nya lägenheten, ja, på grund av dåliga lungor. Nej, så var det inte, i alla fall inte enbart; Bente är diagnosticerad för ME och om det kan man ta del av här, vad det handlar om, för den som inte vet.
ttps://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio/3948313?utm_source=maloueftertio_fb&utm_campaign=maloueftertio

Läsvärt ....

... tycker jag att detta är.
All glädjen .....


Oj, så mycket som gjorde oss varma inombords!
Nu blir det lite gott och blandat här.
Ulrika skriver så här:
"Torsdagsträffen. Veckans träff var den sista för terminen och åh så mysigt vi hade det! Jättehärlig sång av en duktig sångerska och sen fika. Surret kring borden på torsdagarna...jag älskar det! Gemenskapen och glädjen, det är så fint när man vet att många av personerna där lever ensamma liv annars.
Och jag fick en lång pratstund med en person jag tycker såå mycket om. Han har varit med om mycket spännande i sitt liv och det är alltid roligt att prata med honom och få ta del av hans minnen. Han är musiker och har bl.a. spelat på Nalen i sin ungdom".


I Karlstad hade Turtlan (Annica) bjudit hem sitt gamla jobbgäng och det hade känts bra, om än aningen vemodigt. Och Eva på Frösön hade slagit in julklappar och fångat ett vackert träd som badade i ljus.


Ann i Göteborg hade nu stickat färdigt tröjan till sonen i London; han hade själv - efter moget övervägande - fått välja färger och nu var den klar och skulle skickas till England.
I Steninge, på Gamla Vägen, hade friherrinnan pyntat så fint vid sin entré och Ulrika hade fått förlängt arbete i ett halvårs tid och hade dessutom fått vara med vid julblommeutdelningen - stor glädje -!
Från Hallsberg kom ett sms som gjorde mig så innerligt glad!
Och så var det ju det här med resan till Skåne.


Barbro - walkaboutsweden - hade fångat rimfrostiga träd (vilka bilder!!) och Cecilia N slog till med hela tre det-bästa-varianter. Så här skriver hon:
"Ja nu är ju frågan vilket som är bäst.
Kandidater:
Musikhjälpen
Bilbo, vår hund. Han brukar "hjälpa till". T ex så kommer han med en strumpa på morgonen och när jag då säger "Hämta den andra!" så hämtar han den andra också. Igår gjorde jag två nystan. Så ramlade det ena iväg på golvet. Då visade jag honom det jag hade och så sade jag: "Hämta den andra!" och då hämtade han det som hade farit iväg!
ÄR inte det fantastiskt?!
Tredje kandidaten är det vackra vinterlandskapet jag har omkring mig. (Men tvättbrädet i snö som jag kör över är inte inräknat i den här kategorin.)"


Kerstin i Dalarna (lifelivingitnow) har hela hjärtat fyllt med resan till Gotland.
Så här fångade hon minnena!
Vilken duktig fotograf du är, Kerstin!


Och så är det Anns tröja i närbild .., min systers fönster från i söndags och slutligen Lena i Östersund som skriver så här:
"Med tända ljus som ger ett mjukt sken, gott kaffe i favoritmuggen, stickning som ligger och väntar och i soffan ligger ett paket till någon som just idag äääntligen fyller 6 är. Just här och nu känns det som allra bäst. Kram från Lena i Östersund".

Nu har jag nog fått med er alla?
Från hjärtat:  t a c k, för att ni så generöst delar med er!

 

tisdag 19 december 2017

Dagens fönster ...


... kommer från Ystad och caféet som är beläget i gamla järnvägsstationen.

I caféets lokaler var det även frukostservering till B&B-gästerna i samma byggnad.

Underbart!

måndag 18 december 2017

Kusinen ....

Ikväll i kassan.
En tös som handlar med sin pappa.
Hon har tappat tre tänder i överkäken och har mörkt hår.

"Hej Bettan!" säger hon.

Och så är det som om hon tvekar lite.
Sen kommer det.

"Vet du, idag dog min kusin, hon var nitton år och nu är familjen på sjukhuset ...", säger hon.

Och jag säger att det var förfärligt ledsamt.

"Men vet du Bettan .., i mitt rum har jag en stor affisch med bilder av alla som jag tycker om och där är hon också, min kusin alltså, ja, på bilden, då kan man titta på den alltid".

Så var det.


Dagens fönster och förlåt ....


Ja, förlåt för att ni har fått klara er alldeles själva här med era bidrag; men det var en överraskning för Anders att vi skulle samlas i Ystad och jag har inte kunnat berätta eller ta emot era bidrag som vanligt. Knappt att jag påminde er, men det skötte ni ju så bra själva!
Ni är - det har jag sagt så många gånger -  u n d e r b a r a!
Ungefär som gäster/goda vänner som tittar in i huset och man är ute, men dom slår sig ned ändå och ordnar fint för sig.

Så: tack!

Nu bär det av till jobbet (ledig onsdag och lördag i veckan, arbetar julafton, juldagen och annanandagen, men det är okej) och så ska jag sammanställa all glädjen ikväll eller i morgon.

Adios amigos!
Mitt eget bästa ...


Det är så många känslor som är i svaj efter den här härliga helgen i Skåne, så jag tror att jag mest lägger in bilder. En tillsammanskväll med alla tre barnen (Anders och Maja här ovanför), med båda döttrarna, en måg, Emma, mina barns pappa och hans Karin och så pv och jag själv.
Middag på Store Thor beläget precis vid rådhuset i Ystad.
Underbar mat och mycket skratt och prat.


Alla tre barnen på samma bild och så Emma i vänstra hörnet och pv:s ryggtavla.


Elisabeth, storasyster och Oxe. Drömmer om att ha ett eget café.

En massa härliga möten blev det också.
Kunder från lilla kvartersbutiken där jag arbetade och som var så otroooligt vänliga och rara!
Här syns min namnes händer; det var hon som gav oss frukostkupongerna och nyckeln till rummet.
Vi bodde på "Stationen" - beläget nästan på perrongen i Ystad -.
Ett kanonboende i all enkelhet.

Åse till vänster. storasyster och Våg. Har arbetat 45 år inom barnomsorgen, nu är hon frukostvärdinnan.

Frukostmatsalen är också en cafédel och den arrenderas eller ägs av Anette, kvinnan till höger på bilden. Kvinnan till vänster heter Åse och fixade frukosten .., båda två kunder från lilla affären och sååå trevligt var det att se dem igen!Ingången från perrongen och till caféet/frukostmatsalen.Här satt vi och åt frukost. Inget överdåd, ingen äggröra och ingen bacon, men fint ändå.
Lagom mycket.Och till min glädje upptäckte jag NATURELL yoghurt utan en massa socker!Det var så ombonat och juligt i hela byggnaden.
En elektrisk ljusstake i hotellrummets fönster (det är inget hotell, ett Bed & Breakfast)
och små tomtar och .., ja, mysigt, helt enkelt.


Efter middagen på stan, åkte vi alla till Bjäresjö där barnens pappa bor med sin Karin.
Då blev det glögg och pepparkakor och lite annat och några badade i sån här spa-grej-utomhus.
Anna (som för övrigt också badade) gosade med en ur-trött Nelly. Kanske var det söndagmorgon?
Och så tryggt när riktiga matte är på plats.Mera från Stationen.
Ett duschförhänge som gjorde mig glad.
En röd krok som också gladde.
Svartvitrutigt klinkers på golvet, svart toaletterullehållare och svart toaborste.
Nån hade bevisligen tänkt till.


I frukostmatsalen ...Och utanför ...


Innan vi lämnar Ystad svänger vi in på Ica Kvantum, som ligger perfekt på väg norrut.
Just som jag betalar ser jag en kvinna som står och ler så varmt en bit en annan disk och hon ser så bekant ut .., är det mig hon ler mot ...? Jo, det är ju Eva, min före detta arbetskamrat Lasses fru!
Om man ser så här glad och snäll ut, då är man nog passande att arbeta inom servicesektorn och det är precis vad Eva är!
Så  v a r m  och go!
Vi pratar en stund ., mest om prostatacancer och bromsmedicin och livet som tar krumsprång.Sen kör vi raka språret till Västerstad 7105,  till min rödvitrandiga syster som numera nästan bara bär blått. Harry känner igen sig när vägen börjar slingra sig och blir överlycklig över att få träffa dalmatinern Tara.


Min syster bjuder på glögg och hembakade pepparkakor och en annan sorts kakor ., därefter blir det rödbetssoppa (supergod!) och hon som är min syster säger att hon älskar domherrar, ja, t.om smörkniven har en målad domherre längst upp. Så här såg servetten ut som låg i mitt knä.


Och så hemåt, men först förbi Lärkesholm - helt okänd mark för oss båda - där jag tänker överlämna en stor bukett blommor till Åsa, hon som i flera jular på raken har skickat den allra mest ljuvliga tulpanbukett modell jättestor och denna Åsa har jag bara träffat en enda gång på kanske femtio år!
Nu skulle jag överraska, men se, det ska man inte göra, för den man tänker överraska kanske inte är hemma och så blev det. Nu fick hennes granne en julbukett i stället!
Om du läser här Åsa, så vet du att tanken var god! 

Ja, inte blev det bara bilder som jag hade tänkt, men det kanske ingen hade förväntat sig heller.
Allt som allt: en helg fylld av glädje och gemenskap!
Tack livet!
Det bästa för Turtlan i Karlstad ...


 Hej!

Veckans bästa var när mitt snart ”gamla” jobbgäng var här i onsdags kväll på glögg, mat och kaka på det. Inte alla men det flesta var här och vi hade så kul och mysigt. Prat och skratt. Djupa samtal och klokheter.

Jag kommer att sakna gänget när jag efter nyår byter arbetsplats. Utan tvekan är det så. Men de finns ju kvar tänker jag.

Men som veckans bästa var det här ett lätt val.
Tack för en fin kväll!

// Turtlan
Det bästa för friherrinnan i Steninge ...


Jo, det bästa för friherrinnan det är att hon nu har pyntat och gjort fint på verandan; julgranen är på plats och småtomtarna och spaden och kransen på väggen. Är det jul, så är det!


Att hon lyckades pricka in sex av sju hästar på lördagens V75:a, ja, det blev också till glädje.
Lena är en hejare på det här med trav och fast vi har andra som gör andelar som vi säljer i affären, så är det hennes andelar som säljs mest och som också oftast ger vinst, om än inte så stora vinster.
Men aldrig att jag glömmer när nästan alla arbetskamrater hade köpt Lenas andel - utom jag - och sedan glatt kom och hämtade över fyratusen kronor vardera några dagar senare!
(Den här gången - sex rätt - blir det 113 kronor per andel -).

söndag 17 december 2017

Och det bästa för Lena i Östersund ...Med tända ljus som ger ett mjukt sken, gott kaffe i favoritmuggen, stickning som ligger och väntar och i soffan ligger ett paket till någon som just idag äääntligen fyller 6 är.

Just här och nu känns det som allra bäst.

Kram från Lena i Östersund
Det bästa för Barbro i Brämhult ....
(walkaboutsweden ....)


Hej E och alla andra deltagare!

Jag låter bilderna tala för sig själva den här veckan (och befarar att det mesta töar bort nästa vecka)
.


Det bästa för Eva på Frösön ....

Hej!
Det bästa har varit att mamma har piggnat till efter att ha fått lämna sjukhuset i måndags. Helt otroligt att en, snart 95-åring, kan "komma tillbaka" efter att ha varit så sjuk. Men, en dag i taget, hon är mycket trött och vill helst bara sova.


Det andra bästa var igår kväll då vi var hos svåger och svägerska på Rödön, tillsammans med några av våra barn. Den traditionsenliga "julklappsbingon", där jag inte hade någon större lycka detta år men trevligt ändå.Det var så sagolikt vackert ute, sådär så man blir alldeles tagen.

Kram Eva
Det bästa för Cecilia N ....


Ja nu är ju frågan vilket som är bäst.
Kandidater:
Musikhjälpen

Bilbo, vår hund. Han brukar "hjälpa till". T ex så kommer han med en strumpa på morgonen och när jag då säger "Hämta den andra!" så hämtar han den andra också. Igår gjorde jag två nystan. Så ramlade det ena iväg på golvet. Då visade jag honom det jag hade och så sade jag: "Hämta den andra!" och då hämtade han det som hade farit iväg!
ÄR inte det fantastiskt?!

Tredje kandidaten är det vackra vinterlandskapet jag har omkring mig. (Men tvättbrädet i snö som jag kör över är inte inräknat i den här kategorin.)

Cecilia N