lördag 9 juli 2022

Dagens fönster och lite till ....

Vaknar till blåst (kuling, står det som varning hos SMHI) och helgrå himmel, som nu har klarnat upp. 
Pv tar Harry på lång promenad och jag hinner ordna med frukosten .., lyssnar till "Ring så spelar vi" och upptäcker en fiskmåsunge eller vad det nu är .., som sitter uppflugen på den påle där vi förankrat oss, ja, en av två. 


Först trodde jag att det var något knarr i någon tamp eller staglina, men det visade sig vara den lilla ungen som ropar på mat - eller mamma - och för kanske tjugo minuter sedan kom hon och gav hen en liten sprattlande fisk. Det tog en stund innan ungen lyckades få ned den i magen, men det gick. 
Och vilket sjå den har att hålla sig kvar på pålen!

"Fönster ....?" tänker ni. 

Jodå, jag öppnade kapellfönstret och önskade att min gamla Canon med större objektiv än mobilens, hade varit i tjänst. Eller fungerat. 


Så här såg det ut innan jag drog undan kapellet. 

För övrigt?

Här ska göras en inköpslista. Det ska bli nya gympaskor till pv ., en liten bricka .., pålägg, ja, lite sånt. Harry ska få sina klor klippta. Tvätten som vi lämnade hos Majas Tvättinrättning ska tas om hand och en ny laddning köras. Vi ska be att få låna en dammsugare och städa båten. Ja, lite sånt.

Ps. Höll på att glömma veckans nutidstest i DN. 

Bedrövligt resultat: jag fick 6 rätt av 10 och pv 8 av 10.  

Följande missade jag: kyrkan i Sthlm, undergruppen av Covid 19, musikfrågan .., samt glaciärraset (alltså bergskedjan).  

På språktestet gick det bättre. 11/12. Inväntar pv:s resultat .., han sitter med det just nu. Nu är det klart. Han hade fel på samma ord som jag själv .., det sista. Ds.

fredag 8 juli 2022

Fredagkväll i Limhamn ...

Sitter i mörkret och skriver i båten. Högljudd musik hörs från restaurangen på land .., jag gick just förbi och ååå, sickna taktfasta rytmer och alla dansade .., kanske något arabiskt .., i alla fall underbart!

Båthamnen här i Limhamn är så fin. Allra finast är toalett, - och duschhusen som är i samma byggnad, men ändå åtskilda. Rent och fräscht. 

I Helsingborg var det trista toaletter/duschar .., såna här rostfria toastolar som mest brukar finnas på rastplatser och duschdraperi med litet duschutrymme. (Dessutom endast två gästtoaletter).

I Torekov fräscha duschrum med möjlighet att stänga dörren om sig och rejäl plats att hänga kläder. 

Priserna: För ett dygns hyra av båtplats, el och tillgång till dusch/toalett: 

Torekov 375:- 

Helsingborg och Limhamn: 200:-.

Visserligen är läget kanon i Helsingborg, men för övrigt .. bedrövligt så dyrt!Bäst idag: härliga hundmöten där Harry lärde sig att å, så trevligt det kan vara med fullkomligt främmande hundar och oj, så dom lekte! Jag kände sån glädje för hans skull. 
Lägg därtill trevliga människor. 
Ja, jag tycker verkligen att skåningar är ett särdeles trivsamt släkte.

Och så förstås att ha fått träffa minstingen med familj, där det bjöds på ljuvlig middag!

Nu är jag så trött så jag nästan somnar. Wi-fi fanns inte att tillgå i går, men se, ikväll hoppade den in av sig själv. Ja, vi har ju legat här tidigare.

onsdag 6 juli 2022

Klockan 12.02.

Eftersom jag har utslagsröst vad beträffar avfärd, blir vi kvar här tills i morgon. 

Det är en snäll kapten på den här båten. 

Utslagsrösten fälldes efter att jag hört kaptenen prata med sin kompis Tompe i Limhamn. Han och ytterligare en segelkamrat hade varit i Dragör på Själland och skulle segla hem till Limhamn; det är ju ingen lång sträcka. Då händer det som jag hört andra berätta om: plötsligt, som från ingenstans, drar mörka moln in och det blir närapå storm och höga vågor! 

Seglet där framme på båten går sönder .., och även rorkulten (pinnen man styr rodret med) och Tompe säger till pv att detta var - på riktigt - en nära-döden-upplevelse. Då är han ändå en sån typ som älskar att köra fort med sin motorcykel och inte är särskilt räddlivad. 

Det var efter att jag lyssnat till detta, som min utslagsröst föll.


Klockan 11.00 

Nu står två personer och stirrar på vindmätaren. 

Harry sover. 

Dags för 11-kaffe.

Torekov, dag 3 (möjligen av en evighet ...).


Vaknar till än mer blåst än igårkväll och tror knappt mina ögon. Precis bara bakom vår båt ligger restaurangen Varvet och där, på långväggen, sitter något som drar, åtminstone många seglares blickar till sig; där kan man nämligen - på en digital anordning - läsa av vindhastigheten. 
Topp och medel. 
Nyss var topp 14 m/sek.

Redan när jag vaknade vid halv sju, såg jag män (ja, enbart män) stå med blickarna riktade uppåt, mot dom där magiska siffrorna. Tretton sekundmeter var det ett tag och rak västlig vind. 

"Ja, det jobbiga blir fram tills vi passerat Kullens fyr, sen får vi vinden i ryggen, bra fart och mycket ström också (alltså i vattnet). Det enda är att det kan bli gungigt", säger pv.

Det låter trevligt. ...


Nu börjar rutinerna sätta sig också. 
Eller återvända. 
Medan pv tar harry på morgonrundan, fixar jag frukost .., bäddar och gör "fint". 
Efteråt diskar pv, medan Harry sover gott. 

Natten mot idag låg han i fören hos husse och oj, vad jag har sovit gott! En liten solcellslampa - inköpt hos Claes Olsson - lyste som en liten fyrbåk när jag tittade upp mot sittbrunnen .., så hemtrevligt det blev. 

Och nu vaknar andra seglare till liv. 
Den som har god syn kanske (på bilden) upptäcker en kvinna på väg upp på land. Hon och hennes man ligger i mellanbåten, den lilla t.v. kom igåreftermiddag. I den närmaste kajen ligger ett par från Nederländerna.


Och här utsikten från akterruffen där jag har mitt krypin 
Solcellslampan uppe till höger.
Tänk, att man kan bli så glad för en liten lampa!

Annat?
Efter två hela dagar här börjar man i alla fall bli bekant med dom närmaste båtgrannarna. "Det lyckliga paret" visar sig inte vara ett äkta par ..., danskarna framför oss, dom som har hunden Kajsa, siktar på Varberg men inväntar bättre vindar ..., mannen från Västerås i minsta båten här i hamnen, har haft ryggskott och inväntar en bättre rygg (seglar ensam, men med en liten hund i sällskap). Han ska hela vägen hem till Västerås och får runda Skåne och därefter längs kusen och slutligen ta sig in i Södertälje kanal och så vidare in i Mälaren. 

Ja, ungefär så. 
Nu ska jag ta mig en simtur, duscha och tvätta håret och sen får vi se vad det blir av det hela. 
Ajöken, sa fröken.

   Dagens fönster ...

"Här är resten av fönstren i samma uthus, en f.d lagård. 


Vi sover i hörnrummet med öppet fönster". 

Så skriver ellem, på vift i Österbotten i Finland. 

//Och titta, vilka timmerstockar till väggar! Underbart! skriver Elisabet.

tisdag 5 juli 2022

Dagens fönster ....
Den här bilden visar fyren i Jävre, där fyra kurskompisar sedan 1978 sammanstrålade med en kursare som hade utställning i Fyrvaktarstugan."

Så skrev den flitiga fönsterfångerskan ellem! 

Tack, säger jag.  

Fyren i Jävre, Skags fyr är en av Sveriges äldsta fyrar. Den var i bruk utanför Örnsköldsvik 1871-1957. Fyren flyttades och monterades upp vid Jävre på 70- talet. Den är skänkt av sjöfartsverket till minne av fyrbyggartraditionen i bygden.

Tisdag i Torekov ....

Dag 2 på båten. 

Svårt med uppkoppling här i hamnen, men jag passar på medan det fungerar. Då får det bli en snabb resumé. 

Vi lämnade Skallkroken 11.40 igår och lade till här i Torekov exakt fyra timmar senare. Dom första två timmarna av seglatsen var tämligen som den brukar vara ., men därefter tog vinden i och sista timmen eller timmarna .., då var det så där som om vi befann oss på - i ordets rätta bemärkelse - ett lutande plan! 

Eller: som att försöka gå upprätt i Lustiga Huset på Gröna Lund. 

Att ens tänka tanken att gå en trappa ner i ruffen och hämta kaffe ., det var bara att glömma! Harry, som varit så orolig under första sträckan, sov lugnt intill mig där jag satt och höll i mig. 

Nåja, det gick bra. 
Fullt i hamnen när vi kom fram (och då var det mörkblå-lila-moln bakom oss) och då var det kuling här i hamnen och inte alldeles lätt att lägga sig vid någon annan båt .., vinden tog tag i vår båt! På andra sidan "viken" (vi ligger längst in i hamnen) gick det bra och vi har en båt med hemmahamn i Halmstad intill oss, så vi får kliva över deras Maxi 909 för att ta oss i land. Pv bär Harry när han ska av. 

Tanken var att vi skulle segla vidare idag, men det blåser på gränsen till lika mycket som igår, upp mot tolv sekundmeter just nu. I morgon lär det ska vara betydligt bättre (för oss) vindar, visserligen motvind som innebär kryssande, men ..., ja, det får gå. 

En sak är säker och det tänkte jag redan innan jag slog mig i slang med en man som älskar att segla: det gäller att vara  f l e x i b e l. Att inte bryta ihop om planerna måste ändras. Tur att jag har med mig en Bodil Malmsten-bok .., tur att vi kan lyssna på radio .., tur att jag kan gå och simma i det här härliga havet (älskar att bada just här, djupt på en gång!) ..., mycket att titta på. Tur också att man är pensionär. 

Inte en endaste båt har lämnat hamnen ännu. Intill oss ligger holländare, tyskar, danskar (alltid många danskar) och igårkväll kom en 20-meters segelbåt som heter Ocean of Hope som tydligen varit ute på långsegling .., och en segelbåt med STOR ukrainsk flagga ligger snett framför oss. Den båten heter "Liberty". 

Nu ska jag klicka på publicera för att se vad som händer. 

Och ser man på, bilder kunde jag få in idag också!

söndag 3 juli 2022

Söndagkväll ...

Ömsom solsken, ömsom hällregn. Vi packar och packar och jag har i åtanke att jag -sist vi seglade -förmanade mig själv att INTE ta med så mycket kläder .., jag använde ändå bara ett fåtal! Och tvätta kan man ju ofta göra i någon av hamnarna. Eller i Bunkeflostrand. Eller i Bjäresjö, kanske. 

Men jag tar med mig vitt A4-papper och tänker att frimärken får jag inte glömma och bästa pennorna. Och så allt det andra, förstås. Bilden: från en annan seglats, för två år sedan. 

Ikväll har vi haft två besök. Först Magnus som sitter i valberedningen för Vägföreningen och som försökte övertala pv att ta sig an ordförandeskapet under i alla fall ett års tid. Det lyckades. Magnus och hans hustru har sålt sitt hus, bara en bit bort från oss, och köpt ett annat - några hundratal meter uppför den branta backen och med vacker utsikt över havet - och det huset ska rivas och så ska det byggas nytt. En hel del surr om bygglov och annat blev det. Och om roadracing , dubbelseende och släktforskning. 

Någon timme senare knackade det återigen på dörren. 

Då var det Ecke och Britts äldste son J som tittade in. Mera prat. En hel del om resor (Gotland och Albanien) .., om cancerbehandling (strålning) .., och enorm trötthet. Vi sa att om han önskade kunde han ta något av våra rum  när vi ändå är borta, ja, om han drabbas av längtan till Stensjö, då Ecke och Britt under en månads tid flyttar in till stan och J:s bror med stor familj bor i det gula huset.

"Ja, ja, det är mycket med det jordiska ...", brukade min mamma säga. 


Nu ska jag packa det sista. 
Eller näst sista. 
Sigge har fått fästingmedel och hela tiden medan jag skrivit detta, har jag hört rödstjärtens ihärdiga varningsrop. Dom är nog irriterade på herr S.Nilsson.

Jag ska säga en sak: jag  ä l s k a r  dessa stjärtvippande fåglar som kommer flygande och i ett huj sätter sig på diverse spadskaft .., eller någon annan ledig pinne som råkar befinna sig på tomten.

   Söndagsfönstret ...


... fångades i Österbotten i Finland och den som hade storhåven med sig, jo, det var ellem. 

Tack! Så omtänksamt av dig! säger jag.