lördag 15 december 2012

In i tvättmaskinen bara!

Börjar man klockan tolv en lördag, är det som att kastas rakt in i en centrifug!

Full fart är det!
Jackpot på V75 och nästan alla ska spela och det är julhandel och postärenden - mängder med brev som ska skickas runt världen -, paket som har postats i England eller USA och har annorlunda frimärken eller stämplar (ja, t,om handstilen är annorlunda) ligger på hyllorna ..., och mellan varven ska det växlas pengar, fyllas på mera gröna förbetalda påsar, jag beställer hem tilläggsporton (50 kronorsmärken) och vanliga inrikes häften .., och så är det mejeriet, brödet, osten, fylla på frukten och kaffet, bära ut tomkartonger till containern .., ja, det aldrig slut.

Kunderna är stressade.

Somliga önskar God Jul.
Någon ska till Florida i två veckor, andra till Thailand och en tredje har kommit hem från Kanarieöarna men ska återvända efter jul.
En äldre man frågar när vi börjar sälja dom goda semlorna?
"På annandagen ...", svarar jag.
Mannen ler.
Och längtar.

Och så slår vädret om.

Från ett stadigt högtryck och inte tillstymmelse till värk, blir det töväder - regn och ishalka - och likt ett pistolskott kommer värk i knän, tår, fingrar och ja, alla leder, men mest i höger knä där protesen finns och där jag - enligt läkarna - helt omöjligt kan ha ont .,. men det spränger så där så när jag kommer hem uthärdar jag inte ., jag ligger i soffan och pv masserar eller stryker försiktigt och efter en Alvedon och lite massage, försvinner det onda.

Det är som en dröm.

På arbetsbänken står en skål med nybakade havreflarn och den stekta fisken var överjordiskt god till middag.

Vilken pärla han är, den där pensionatsvärden.


Medan jag är på jobbet ...

... är det tänkt att herr pensionatsvärden ska vaska golvet i badrummet, ja, inte hela tiden, men i alla fall.

Nu tror jag inte att det blir så mycket av den varan.

Är det inte quiz mot dr Böhlander, så är det Skidstudion.

(Just nu möter han Mackarooney i quizen ..., den mannen har jag tävlat med flera gånger och alltid väljer han fel kategori, ja, enligt mitt sätt att se det. "Nu ska jag på jobbet, du får spela mot min sambo. Bered dig på pisk!", skrev jag. Det blev det också och herr pv är  m y c k e t  nöjd.)

Lördag ...

Det har snöat och blåst rejält i natt  .., pv har skottat mängder, allt medan jag ordnade frukost och samtidigt lyssnade till detta förfärliga som har hänt i USA med skolbarn och lärare som sköts så kallblodigt.

Var får människor att göra sånt här?
Jag fattar det inte.

Nu återstår två timmar här hemma, innan det är dags att ge sig iväg och påbörja fyra-dagars-skiftet.
Vi lever tvärtomliv nu, pv och jag själv.
Han räknar ner till jullovet - nästan tre veckors ledighet - och själv tar jag sats inför det motsatta.

Just nu sitter han i soffan Ektorp och spelar quiz mot "Dr Böhlander". Igår fick han pisk av henne, första gången någonsin, och jag antar att hon är alldeles omåttligt nöjd.

Det är inte han.

Dagens fönster ...

... eller i alla fall en del av det.

Finns hur som helst i ett litet gult hus nere vid bäcken.

På andra sidan vägen.

fredag 14 december 2012

Ja, just det ....

Man  k a n   ju faktiskt sluta att elda.

I tid.

Och så ett eftermiddagsfönster ....

... som nog trogna läsare känner igen.

Eckes, förstås.

Lite senare: bäst att förtydliga .., fönstret är det gamla vanliga som jag ofta fotograferar, men bilden togs idag på förmiddan.

Ledig dag ...

Frånsett idag, så återstår nu två lediga dagar innan det blir julafton - nästa onsdag och lördag -, sen är det rally mest hela tiden - söndag, måndag, julafton, juldagen, annandagen, fredag, lördag, söndag, måndag, tisdag och jag tänker att det blir bra med så många röda dagar på schemat.

Alltså gör jag inte mer än det jag har lust med.
Det finns människor som stressar sig halvt ihjäl före jul, men dit hör inte övertecknad.


Jag dricker ganska många koppar kaffe .., läser DN .., tittar på Musikhjälpen i tv och känner hur mycket jag tycker om denne Timbuktu som uppträdde på Slagthuset i Malmö där vi var på personalfest, ja, under ystadtiden ..., och jag tycker att han är så otroligt sympatisk och där är förskolesmåttingar som bidrar med enkronor och där är en pojke från Lerbergsskolan som i direktsändning säger att hans morbror är bäst i världen och om han vågade göra just detta - säga det i direktsändning - skulle den snälle och påhittige morbrodern skänka femhundra kronor och det hoppas man förstås att han gör .., och själv sms:ar jag in och önskar att Mauro Scocco ska få sjunga om ett vykort från New York.

Sen åker jag och handlar fågelmat .., postar vinsten till Eva i Tyresö och Monets paket har redan gått iväg .., köper en säck perfekt-i-kaminstorlek-ved och får hjälp av en schangdobel äldre man att kånka säcken till bilen .., åker hemåt, skivar äpplen åt koltrastarna .,. tittar på skidskytte .., kokar kaffe .., skriver julkort .., får ny Norran-almanacka med posten och blir överlycklig .., jag tänder en brasa och några ljus och gosar med harry.

På bilden står han och span-lyssnar efter brevbäraren i sin gula postbil.

Ja, så ser en ledig i landet Halland ut.

Glädjebilder ... 
I letandet efter en annan bild, ramlar jag över en hel drös med glädje. 
Och närhet. 
Och värme.

Stockholm klockan 9.32


"Bilfönster .., snöigt och vackert i Stockholm!" skriver AP.

Mamman blir glad.

Dagens fönster ...

... speglar sig i väggklockan, den som en gång hängde på köksväggen i mitt barndomshem.

Och som ännu tidigare fanns i Kalvträsk där min pappa växte upp.

torsdag 13 december 2012

Kväller ...

Och jag sitter i soffan Ektorp och tävlar i mobilquiz ..., får pisk och vinner om vartannat .., sen blir det Kinas mat och jag fascineras av fotot ... googlar och upptäcker att det är samme fantastiske filmare där som i Solens Mat ...., han heter Per Anders Rudelius och till honom skickar jag ett mejl.

I loppisfåtöljen sitter pv och läser boken som ni ser på bilden.
Den har han kämpat med i ett par dagars tid nu .., han läser den på bussen till och från jobbet och ibland om kvällarna och han säger att den är så förfärligt spännande och hemsk, nästan så det är otäckt.

Ingen bok för mig alltså.

I morse hade jag ett mejl från min syster i Australien och vi får veta att hennes man inte längre ligger på ICU / intensiven, utan på vanlig vårdavdelning .., och han räknar dagarna tills strålningen är över (fem eller sex gånger till) och tänk, när han för första gången på månader ska få äta riktig mat, (när han kan svälja och prata ordentligt igen ...), å, då vill han ha oxfilé, det är vad han längtar efter!

Jag frågar henne om prognosen och hon säger att läkarna från sekund ett har varit otroligt öppna och till sist bad hon dem att inte berätta allt .., det blev alltför skrämmande; för mycket att ta in.

Och hon berättar också om trettioniogradig värme och att hon gärna skulle vilja ha en snödriva (med lös snö) utanför knuten, så där så hon kunde svalka sig lite ..., och så får vi veta att hon lever på antingen kinesisk eller thailändsk mat, ja, nu när hon är ensam i huset på den där stora kullen varifrån man från köksfönstret skymtar Indiska Oceanen.

Jag är glad i flera timmar efter att jag läst hennes brev.


Och så ett eftermiddagsfönster ...


.... från Hedgrenskan i Skåne.

Sååå vackert!

Landet Halland, vid tvåtiden.

Och titta, så fint träden speglar sig i bäcken.Och så här lät det när jag hade parketat bilen utanför affären i morse.
Då var klockan tio i åtta.
Nästan som vår var det.
Ja, lät det.

Vintervilan inledd ...Aldrig hör jag yngsta dottern sååå lycklig, som när hon är i stallet hos sin häst eller när hon pratar om lilla Nelly, hunden.

Till mobilen kommer ofta bilder - igår kom den här - "Fiéri tror visst att vintervilan börjat", stod det.

Det finns många som har den där känslan för djur.

En annan är den här madamen.

Torsdagsfönstret ...

Ett annat slags liv.

Den lilla 1:an i Ystad .., 31 kvadratmeter och fyra höga fönster .., livlig trafik där utanför och grannen Erik ovanför .., Erik som rökte så mycket.

Och Eriks domp-steg mot golvet som var mitt tak.
Öppet fönster och doft av nybakat bröd från Möllers Bageri.

Det här var mitt livs första egna lägenhet; jag var fyrtionio år när den blev min - eller när jag fick nyckeln - och sju år senare hade allt möjligt annat hänt och en dag i mitten av juli tog jag mitt pick och pack och flyttade till ett annat land.

Till landet Halland.

onsdag 12 december 2012

Nio dagar kvar ...

Enligt mayakalendern är det tydligen farewell och goodbye om nio dagar prick.

Då ska jorden gå under.

Typiskt.

Just som man är så nöjd med kaminen och tapetseringen.

DBFV för sportigajenny (som sladdar in här på slutet ...)

"Hej!

Är jag försent ute? Om inte så var det bästa för sportigajenny förra veckan konserten med Tommy Körberg i kulturhuset Spira här i Jönköping! Vilken röst den mannen har. Att en del låtar var helt nya för mig spelar absolut ingen roll.

En annan höjdpunkt förra veckan var då jag lyckades fixa två biljetter till Springsteens konsert på Friends Arena den 3 maj nästa år åt syrran och hennes sambo!

Bilden som inte är av någon vidare kvalitet är tagen med min ajfån, som varit i backen flera gånger, från andra balkong där i Spira. Men nånstans där på bilden kan man ana herr Körberg och hans band!

//sportigajenny"

Dagens lista ...

Från pv:s brorsdotter Joanna, som tillbringat de senaste åren, minst fem,  i London, kommer den här listan.
Så här skriver hon:

"Hej Elisabet!

Hoppas allt är bra med er.

Jag var bara tvungen att dela denna med dig, om du fortfarande samlar inköpslistor.

Den låg utanför min dörr i går morse, här i London. Jag vet inte vems den är, den tillhör varken mig eller mina flatmates. men däremot någon som kanske borde se över sina matvanor!

3 x Corn on the cob (tre majskolvar)
4 apple pies (äppelpajer)
4 por wings (jag tror de menar fyra portioner "wings", alltså chicken wings som man äter här...)
Bottle of coke (En flaska coca cola)
Can of pepsi (En burk pepsi)
Chocholate thing (Choklad-sak)

Tyckte det var rätt kul! 

Annars är allt bra i London, frostigt och kallt. Det kommer rök ur munnen på toaletten... när man är snål student och inte vill sätta på dyra (gas)värmen...

Kram på er!
Joanna."

Och här är vinnarna ...!Anledningen att Gösta får vara Notarius Publicus, ja, det är först och främst för att han är hemma och tillgänglig medan det är dagsljus, och för att han, precis som Sonja, är så underbart rar .., men sen finns det ännu en orsak: vi äter lunch tillsammans och det är så himla trevligt! 

Mellan varven passade vi på att kolla hur vi håller armarna/händerna, så där i kors.
Gösta hade en alldeles egen variant.

 
Alla tre höll vi helt olika. Här är Sonja. 
Jag själv har höger hand uppe på vänster arm.
Och ni? 

På väg hemåt, vid trakten av Särdal. 
Höööga snödrivor efter plogbilens framfart.

Idag blev det gemensam "förning" ..., mat från båda hållen och till kaffet bjöds vi på Sonjas underbart saftiga lussekatter!

Men få se nu .., vad var det nu för glädje som ni delade med er av ...?
Nio stycken var ni, jag säger åtta på filmen, men nio var ni som låg i skålen.

Jo, Ulrika berättade lyriskt om en middag tillsammans med goda vänner och hur mycket sånt betyder .., inget märkvärdigt, bara den där gemenskapen ..., och annannan i Portugal gladdes åt att en ansökan om forskningsmedel nu gått vidare till andra omgången ... .. monet i Frankrike svämmar nästan över av sydfransk vardagsglädje - blå himmel och sol - .., Cecilia N i Härnösand hade varit på hopplektion med sin "trotjänarhäst" på 20 år och kände sig happy ..., Monica i Lysekil hade övernattat på Säröhus i Bohuslän ..., Eva på Frösön hade - precis som Ulrika - umgåtts med gamla, goda vänner och det hade spelats Jeopardy och varit allmänt trivsamt .., Anne i Mantorp hade fått besök av väninnan från Enköping (fem timmar tog bilresan i snöyran!) och nu ska Anne vara dag-och-natt-matte till dvärgpudeln Doris, allt medan väninnan njuter av sol och värme i Thailand ..., och så blir ännu mera pudlar: Ann i Göteborg fick nämligen vara dagmatte åt pudeln Sigge i tre dagar och Sigge låg och vaktade under Anns klippbord i ateljén ..., och slutligen var det Gunnar i Jämtland som gladdes åt att Musikhjälpen nu har kört igång i radio och tv!

Tänk, så mycket glädje!

Och min egen ...?

Tja .., konserten i Åleds kyrka (som heter Enslövs kyrka) var jättefin .., och så Göran Rosenbergs bok som jag läste ut under helgen, det var två saker som verkligen gjorde mitt hjärta varmt.

Tack för att ni var med!
Och priserna postar jag i morgon.

Och så ett eftermiddagsfönster ...

... från ett av vårt lands vackraste landskap .., från Jämtland.

Och det var Gunnar som var framme med fönsterhåven.

Dagens fönster ...

... kommer från Mantorp och från bloggvännen Anne.

I fönstret ligger - om jag inte har fel - katten Morris. Titta, så fin han är!

Och vi kan konstatera att Ann är en som vill ha koll på temperaturen (två termometrar ser jag) och som inte bor på sjunde våningen.

Alla är ju inte på Facebook ....Det var hos Ann i Göteborg jag hittade det här .., och jag blir så rörd och glad!

Mest glad.
Nja,, rörd också.

Och titta på lillkillen alldeles i slutet som nog vill ta sig en koll om det verkligen är Jesusbarnet som ligger där.
DBFV för Ann i Göteborg ...

Här gäller det att vara med näst sista gången”!
Det bästa som var förra veckan var nog ändå att lille pudeln Sigge kom och spenderade tre dagar hos mig när husse jobbade.
Han är rysansvärt skällig och ängslig och skäller på alla ljud och kommer någon in eller det ringer på dörren så går han upp i falsett.
Han fick följa med till STORARTATS ateljé och då låg han snällt och vaktade under mitt klippbord mesta tiden – eller tills det kom någon kund till min kollega Eva.
 
Efter jul ska ham flytta till Kungälv, så då får han skälla hos en ny dagmatte.
MEN en glad nyhet är också att min “gamla” daghund, storpudeln Addis, ska fira jul och nyår hos oss. Då ska hans matte fara iväg till Canada och han får stanna i Sverige. Det kommer att bli roligt och han är så himla snäll och skäller aaaaaldrig!
 
DBFV för annannan i Portugal ...

Hej,

DBFV för mig får nog lov att vara att en ansökan jag samordnar gick vidare till andra omgången i en stor europeisk utlysning av forskningsmedel.

En stor utmaning ligger framför mig, för det krävs mycket mer i andra omgången än det gör i första.

Men jag vet att jag har ett bra team att samarbeta med och att det kommer att bli lika spännande som svårt.

Hälsn
annannan

tisdag 11 december 2012

DBFV för Gunnar i Jämtland ...

Som vanligt så har jag som pensionär svårt att hålla ordning på om det i dag är förra veckan eller om det är den här veckan :-)Det bästa för mig just nu är i alla fall att programmet "Musikhjälpen" har börjat. Gina, Kodjo och Jason är fantastiska ledare av programmet.
Alla har rätt till rent vatten.
Ring in en slant och hjälp till.

Gunnar. 

// Ja, gamla farbröder må vara förlåtna för att dom inte förstår vilken vecka som gäller ..., det var förra veckan, käre Gunnar, men du får vara med ändå, hälsar bloggmadamen i Halland.


DBFV för Monica i Lysekil ...

 Hejsan!
 
Det bästa i förra veckan var helgens övernattningsbesök på "Säröhus" som ligger söder om Göteborg.
Väldigt hemtrevlig och mysig miljö, och väldigt god mat!
 
De har uppvärmd bassäng med möjlighet att också ta några simtag vidare utomhus med snö runt.
 
Man är onekligen priviligierad när man kan få en sådan fin upplevelse!
 
Hälsningar från Monica i Lysekil - där det nu också ligger några centimeter med snö.
DBFV (Det Bästa Förra Veckan) för Monet i Frankrike ...

Åh, så tråkigt att det här roliga upphör. Klart man måste vara med näst sista gången. Och som vanligt under sista tiden kan jag inte bjuda på annat än sydfransk vardagsglädje i det lilla formatet.

Lite banalt med julstjärnor förstås men de ingår i vad som gläder oss nu. Vi har adventspyntat huset och de här vackra stjärnorna är stora, ståtliga och pryder sin plats. 

Och mycket solljus får de - vi har blå himmel och sol hela tiden och gläds åt det också även om det blåser kalla nordanvindar samtidigt. 


På kullen ....

Vid tiotiden, när jag kört till affären och handlat ännu mera mat till fåglarna, öppnar restaurangen.

Jag räknar till elva koltrastar .. , mängder med pilfinkar, några gulsparvar .., en liten försiktig rödhake .., och det jag tror är bergfinkar.

Koltrastarna tycker bäst om skivade äpplen (finns just nu för 8:-kr kilot på Hemköp, dvs, om man har hemköpskort och det har vi ju ...) och det är mest koltrastherrar som tar för sig .., det är som på nobelprisutdelningen, bara en massa herrar på rad!

Efter en stund kommer lilla ekorren och hälsar på.
Nästan orädd är den och håller sig bara några meter ifrån eken när jag fyller på mat.

Då står harry och tittar ut genom rumsfönstret och skäller högt av upphetsning!

Litet inhopp från Dinah - god vän från urminnes tider -.

Elisabet: slå gärna ett slag för Musikhjälpen på din blogg.
I år samlar de pengar till Rent vatten i slummen.
Det dör ett barn varje minut pga smutsigt vatten.

Här är länken.

/Själv ska jag ringa in och önska Mauro Scocco och tillägna den Gunnar och Hilda.
DBFV för Anne i Mantorp ....

Hej på dej!

Mitt bästa var onsdagen då bästa vänninan och hennes pudel Doris kom körande i snöoväder
ända från Enköping. 5 timmar tog resan och vi var väldigt lättade att det gått bra att ta sig fram.

Dagen efter åkte väninnan tillbaka och Doris blev kvar här.
Jag ska få rå om henne i 4 veckor när matte och husse solar sig i Thailand.

Anne i Mantorp
DBFV ...... 

Idag är sista dagen för DBFV ..., för i morgon blir det dragning.

Det här är också näst sista gången för lotteriet, - då har vi haft nästan femtiotvå dragningar och det har kommit bidrag från massor med bloggvänner -, böcker, filmer, tvålar, akvarellkort från Jämtland .., det har lottats ut hot-peppar .., sand och snäckor och värmeljus .., pv:s plommonmarmelad och en vacker sjal från Göteborg .., hit har kommit portobidrag och en finurlig packtejp från Portugal och allt möjligt annat!!

Vi har haft olika Notarius Publicus; allt från pv till bettankax, hedgrenskan, Monet, Ann i Göteborg och pv:s morbror,Gösta Pehrson.

Finns bara intresset, kanske DBFV fortsätter, men utan regelbundet lotteri.

Vill ni vara med, så glöm inte att posta era bidrag!