lördag 5 augusti 2023

Pridevecka ....

För sju år sedan råkade vi befinna oss i Edinburgh precis när det var dags för Pride. Vi gick inte med i tåget, men kände oss så otroligt upprymda av all denna glädje. 

Till skillnad från andra pridetåg jag sett - mest på tv - var det här inte så ekivokt, faktiskt inte det minsta och jag som är rätt blyg ibland, tyckte att det var helt perfekt. 

Och jag tänkte att vilken oerhörd ynnest att ha fötts i ett land där människor av samma kön kan gifta sig med varandra - om det är vad man vill - och inte riskerar man fängelse för att man råkat förälska sig i någon av samma kön. Tänk, att detta ska vara så provocerande! Helt obegripligt är det.

Tack någon att jag råkade födas i det här landet!

Lördagkväll .....


Detta är utsikten från min systers infart på gården och jag älskar den. 

I mitten av bilden skymtar en kossa, men där var en hel flock när vi gick till sängs igårkväll. 

I gästrummet finns en mörk  rullgardin och den hade systerdottern dragit ned när vi kom, men den ville jag absolut inte ha nerdragen, så den åkte upp vid läggdags och jag ställde fönstret på vid gavel, bara för att få in  frisk luft. Öppet hela natten! Det var helt underbart! 

Vid tre, fyratiden på morgonen upptäckte jag att himlen var närapå orangefärgad där längst borta vid det som väl kan liknas vid horisonten, men som bara döljer vägen från Sjöbo till Hörby. 

Funderade på att stiga upp, ta mobilen och fånga allt det vackra, men nej, jag orkade inte. Ja, men ni kan väl tänka er hur fint det var! 

I en hage intill går hästar och en del av min systers stora tomt arrenderas ut till någon granne som har får och samma sak är det med hagen där hästarna går. 

Pv ägnade några timmar åt att fälla höga pilträd vilka blåst omkull. Min systerdotter och hennes dotter (56, respektive 39 år) tilldelades äran att agera bärare av träden (vilka sågades i lämpliga bitar) och dessa hamnade slutligen i vårt bagageutrymme. 

"Perfekt .., det blir i alla fall ved till kanske tre veckors förbrukning ...", sa pv nöjt. 

I Västerstad växer rabarbern så man tror att den är genmanipulerad. 

"Ta så ni skäms!" sa systerdottern, men kunde vi verkligen det?

"Jodå, vi drunknar i rabarber!", fortsatte hon och nu har såväl gänget i Bunkeflostrand, som Majas föräldrar, friherrinnan och vi själva mängder med rabarber! Dessa på bilden är bara en bråkdel av skörden!

Allt som allt blev det en fin resa och i morgon fortsätter jag skrivandet. 

(Och stackars pv:s bror med fru och vänner som nu har vår båt och ska segla i Bohuslän! SMHI visar att det ska blåsa nåt förfärligt i veckan som kommer, för att inte tala om regnet som ska komma!)

fredag 4 augusti 2023

Dagens fönster ...


"Porto en julikväll, utsikt över gatan Rua Passos Manuel, mitt i centrum."

Från annannan, förstås. 

Tänk, så många fönster vi under årens lopp fått vila ögonen på, just från Porto! 

Det tackar man för!

Och så här skrev hon i juli 2016 .., det handlade om detta med semester och vad vi längtar efter/drömmer om.

torsdag 3 augusti 2023

Förmiddag i landet Halland. 

Frukost i vardagsrummet .., kaffet blev för svagt (pv dricker te) och vi skrollar lite förstrött mellan SVT:s Morgonstudion och Nyhetsmorgon i fyran. Det märks att det är sommar .., där är unga vikarier som famlar lite efter orden och jag får ont i magen och tänker att oj, så modiga dom ändå är, som vågar stå där i direktsändning framför halva svenska folket .


Förutom trädgårdslysing, är det verkligen tomt på blomster i rabatterna. 

Tröstar med mig gurkörten som tycks leva i evighet, samt kungsmyntan/oreganon. Den plantan fick jag av systerdottern. 

Tyvärr tar ormbunkarna över och nästan kväver den arma myntan, men det ska väl gå att ordna till.

Lyssnade till ett sååå intressant avsnitt av Naturmorgon, som delvis handlade om kungsmynta, men också om "Brittisk blåvingesuccé med öländsk hjälp".  Här finns en länk till programmet.

Nätter när inte sömnen infinner sig, då väljer jag ofta att lyssna till just Naturmorgon. Det känns tryggt. 

För övrigt? Har beställt hem surströmming till Hemköp, eller jag har inte beställt, det har underbara Cornelia (hon som nu sommarjobbar och annan tid läser till lantmätare) gjort .., såväl Röda Ulven som Oskars. Dessa ljuvligheter skulle komma hem först nästa fredag, men då kan vi vara i Bohuslän, så vi får planera in surströmmingskalas när vi kommit hem. Kanske efter bröllopet i Värmland? 

Det är ju inte alldeles nödvändigt att äta denna delikatess enbart när det är helg. Hemma åt vi det lika gärna till vardags.

Dagens fönster ...

Jo, men jag berättade väl att Erik hade storhåven med sig, då, när han för några veckor sedan - tillsammans med flickvännen Lucia - bilade till Sicilien och hem igen, under loppet av två veckor. 

Här syns ett av alla fönster som han fångade. 

Tack Erik för att du tog dig tid!

onsdag 2 augusti 2023

Haverdal tur och retur ...

Medan pv rastar Harry, kör jag till affären. Det är onsdag idag - alltså kommer varubilen med stor leverans - och överallt mellan hyllgångarna ser jag ungdomar fronta och göra fint. Kanske har bilen redan kommit? 

Emma står i kassan. Hon har inte många veckor kvar i butiken, nej, hon ska läsa psykologi, sociologi och tredje terminen kriminologi - i huvudsak på distans -. Bra gjort att bryta sig loss .., hur trivsamt arbetet i butik än kan vara. 

Köper Malwina jordgubbar, kattmat och bröd. Tänker att jag måste komma igång att baka eget bröd, t.om pv har tappat styrfarten vad beträffar bak.

Och så hemåt. 

Passerar och möter morgonpigga joggare .., och där är två kvinnor som promenerar i rask takt och med svängande armar .., lycramän med små rumpor kommer susande i vådlig hastighet och som vanligt finns det män (oftast män) som inte använder sig av gång/cykelbanan, nej, ute på själva kustvägen ska det cyklas och där finns ju knappt tillstymmelse till vägren.

På vänster sida - mot havet till - står sedan länge utblommad raps och lite längre fram ett fält med frodigt grön sockermajs.

Tittar jag till höger, är där ett stort fält med honungsfacelia och det ser nästan ut som lavendel - ja, allt det lilafärgade -! 

Kör genom Steninge. Två tyskregistrerade husbilar där det nog sovs gott, står nedanför Skepparstugan .., på parkeringen inte långt från havet. Och vid vandrarhemmet - med ny ägarkonstellation - är de full fart numera. Det är after-beach-kvällar, yoga, mängder med bord för lunch/cafégäster .., ja, det tar liksom aldrig slut. Utomhusbio har där också varit!

Och så hemma i Stensjö. På uppfarten står sommarhursgrannen med sin dotter .., dom ska idag köra till Lund och kvittera ut nyckeln till dotterns lägenhet. I fem år ska hon vara lunda-bo och plugga på universitetet. Så mycket som blev annorlunda för dem .., förlusten av en pappa/make .., ena dottern som lämnar Täby för Lund och allt vad därtill kommer. 

Tänk, idag för 51 år sedan, blev jag mamma för första gången, då kom en 3820 gram tung Maria till världen. 

Bilden uppe till höger visar när vi tillbringade de första tre månaderna hemma i Malå hos mina föräldrar. Tommy - den nyblivne fadern - gjorde sista månaderna av värnplikten och det kändes tryggt att vara där hemma .., arton år var jag och pappan två år äldre. Inte mycket till mogna föräldrar, men tänk, det har - detta till trots - gått bra för den tösen här i livet.

Orädd, självständig, arbetsvillig, snabb och omtänksam .., är egenskaper jag förknippar med henne.

Stort GRATTIS Maria!

Dagens fönster ....


Fyra nyligen fångade fönster från Tallin, kom susande till inkorgen igår. 

Det här är det första och visar utsikten från hotellrummet.

Vem som höll i håven? 

Jo, annannan som är på konferens å jobbets vägnar.

Tack, tack! säger jag.

Och så här skrev hon den 9:e juli 2008. Det handlar om skaldjursris.

tisdag 1 augusti 2023

Åker hemåt ....

... men först till affären för att handla fläskytterfilé, kycklinglårfilé, samt kycklingklubbor. Allt är på extrapris och allt är sådant vi brukar tillaga och tycka om. Coop har dessutom Arla Herrgårdsost på extrapris ("extrapris ..."?) för 99:-/kilot. Två ostar får följa med i kassen. 

(För någon tid sedan köpte jag Norrlandsost ovanligt billigt, men aldrig mera! Den gick bra att hyvla ett tag, därefter blev den som gummi.)

Sen hemåt. 

Lyssnar till presskonferensen angående vårt lands säkerhet och känner mig så modfälld. Vilket elände vi har hamnat i. Och den ryske presidenten gnuggar förmodligen händerna av glädje och Erdogan sitter väl med benen i kors och tänker att bättre än så här blir det troligen inte. 

Så många människor som just nu hatar vårt land och vad det står för.

Halvvägs hemma börjar det regna.


Sommarpratet i P1 ....

Gårdagens sommarpratare var sångerskan/låtskriverskan Sofia Karlsson och hennes prat lyssnade jag till nu på morgonen. Nej, det gav mig inget, men vacker sångröst har hon. 

Dagens pratare är Max Tegmark, forskare inom AI och fysik.  

Favoriter - hittills - har för mig varit: Staffan Westerberg, Eva Armini, PM Nilsson, Tilde Addenbrooke, Sven Björklund och David Thurfjell. 

Några har jag missat, så den-bästa-listan kan komma att kompletteras när - och om -  jag lyssnar ifatt.

Dagens Eko ......

Lyssnar till nyheterna på morgonen.

Säger till pv att jag snart har lust att emigrera. Men till vilket land?

Norge ...? Ja, då blir det ju lätt med språket i alla fall.

Finland ...? Omöjligt. Se on kieli, joka on niin vaikeaa.

Island ...? 

Och längre söderut är helt otänkbart för den som är glad i temperaturer runt +18 grader. 

Letandet fortsätter.

Dagens fönster ...

I den stora håven med italienska fönster .., där hittade jag detta. Och jodå, där finns ett fönster minsann! 

Undrar vem som varit så påhittig med blomsterarrangemanget? 

Tack Erik, för att du tog dig tid att stanna upp och ta fram mobilen!

måndag 31 juli 2023

 Snart ny månad ...


Hällregn - ibland skyfall - mest hela dagen, frånsett några stunder av solsken. 

Tar Harry på promenad, medan pv cyklar till affären.  (Det är just en sån där stund när regnet håller sig borta).

Pratar med en av grannarna som klipper gräset på andra sidan vägen. Eller: han upphör med klippandet när vi närmar oss.

Hade jag mött honom någon annanstans, hade jag inte haft en aning om att det är han och hans fru som köpt huset fyra hus bort på samma sida. 

I vanliga fall bor familjen  i Halmstad, men har nu detta som sommarhus. 

Omtänksam är han också. Drar inte igång gräsklipparen, utifall att Harry skulle bli rädd. Det blir han inte. 

Han nosar försiktigt på grannens byxor och på hans högra hand, sedan lullar han vidare.

I nästa hus står en hopp-borg på tomten och där hoppar en tonårig kille hur länge som helst. En hög häck skymmer sikten, men hans huvud dyker upp med jämna mellanrum, eller rumpan, när han slår volter.  Hopp, hopp, hopp, hopp, hopp, hopp! låter det.

Tomt på parkeringen. Inte en endaste bil. 

 
För sju år sedan togs den här bilden och så här skrev jag: "När klockan var tolv var jag klar för dagen.

Handlade hos Hampus som satt i kassa tre och han sa att "ja, men Bettan det är ju för att det är fredag som det är så många kunder och så soligt och fint ute" och jag tänkte, senare när jag körde hem, att stackars Hampus vet inte att det är torsdag idag!

Kom hem och hjälpte pv att plocka bort med det han är sysselsatt med .., kände mig trött och sliten .., hade värk i benen och var stel, men så kom regnet och det var väl det förstås .,. och vi åkte till Göstas och åt middag .., pv valde som alltid deras goda hamburgare med smarrriga pommes frites, själv tog jag fisksoppa och det ångrade jag sannerligen inte! Sååå läcker! Men inget för dig kära friherrinnan, ty där var gott om timjan!

Nu mot soffan Ektorp!
Och vår tv fungerar inte. Det var ju kul." 

Numera sitter inte längre Hampus i kassan, han är läkare.

 
Tiden hastar. Nu har jag varit pensionär i snart fem år. Så mycket som har hänt. 

Tittar i skrivande stund på Axesskanalen som visar finurliga sätt att bygga sig boningar - det gäller i djurens värld -. Axess har verkligen många intressanta program! 

Klockan 20.00 visar Axess programmet "Gräshoppan och människan", en dokumentär som visar hur enorma svärmar av gräshoppor på Madagaskar kan ödelägga fattiga människors enda inkomstkällor.

Måndagsfönstret ...

Så här skriver fönsterfångerskan: "Det här fönstret fångade jag en dag i början av juli när jag hade ätit lunch på lokal. I Porto är det väldigt ofta så att gatuhusen ligger på ett plan och deras bakgårdar på ett annat - som kan vara både högre och lägre. 

Här på caféet (eller téet, för det är deras specialitet) i Rota do Chá får man gå upp en trappa till trädgården. Det är helt ljuvligt där, påminner om Engelska Bokcaféet i Ystad."


 

// För den som aldrig hann besöka Engelska Bokcaféet i Ystad, kan jag tala om att det var som paradiset. Bilden här ovanför, togs just där, ja, från utsidan. 

Så här skrev jag på Malåsidan - det var någon gång 2005 -, när jag vittnade om denna lilla pärla. 

Engelska Bokcaféet är mitt smultronställe i Ystad. Det är som himlen; ja, det kan knappast, enligt mitt sätt att se det, vara bättre där? 
De första åren i stan, huserade Alina Högasten just här och drev själva café-delen, jämte biblioteket där medlemmar får låna hem böcker på engelska eller bara sitta och läsa eller bläddra, medan man dricker kaffe. 
Alina hade ett livsöde värt en film: utsmugglad just i tid för att klara sig från nazisterna .., kom till England .., åkte till Italien, på tåget träffade hon Hans Högasten .., gifte sig med denne mycket äldre man från Ystad och tillsammans var dom så driftiga; hade Z-möbler, konstgalleri och så detta då. Alina dog i cancer för flera år sedan; tänk, hon gick /rörde sig precis som min mamma, lite framåtlutad och med full fart.  

Och inte var det väl svårt att räkna ut vem som höll i fönsterhåven. Nej, just det. Och här skriver hon om vad hon skulle göra när hon fyllt sextiofyra år.

söndag 30 juli 2023

Sommarpratet ...

Idag var det författaren och professorn i religionsvetenskap - David Thurfjells - tur att underhålla oss .., alla vi som kanske ligger i en hängmatta, sitter i en trädgårdsstol eller bakar bröd och har radion inställd på P1. 

Själv satt jag tillbakalutad i trädgårdsstolen. 

Och vilket sommarprat det blev! 

Vilken röst! Vilken rytm! Och vilken musik!

Jag tyckte om  p r e c i s  allt.

Tack David Thurfjell.

Morgondagens sommarvärd är sångerskan Sofia Karlsson.

Dagens fönster ...

Erik heter en helt underbar ung man som är barnbarn till Eva från Tyresö och hennes man och så är han  son till Maja, hon vars fönster hamnade på bloggen igår

Med Erik är det så att han är en sådan stor personlighet. För några år sedan tillbringade han ett helt år ute i den jämtländska skogen i typ en kåta som han själv hade ordnat - inspirerad av Magnus Torgeby - som gjort precis detta -. 

Alla fyra årstider ville han - Erik - uppleva och klarade det galant.

Vad han levde på? Mest havregrynsgröt, berättar hans mormor.

Nu studerar han till skogsmästare (har två år kvar) och sommarjobbar som trädgårdsmästare på Drottningholm.

För någon tid sedan körde Erik och flickvännen Lucia bil från Tyresö till Sicilien och jag hälsade honom att om han nu fick tid över, så fick han gärna fånga några fönster. 

Det kan ni tro att han har gjort och det här är det första. 

Så här skriver han: "Hej Elisabet! Här kommer några fönster från Sicilien. Jag har fler fönster från resan om du vill ha! De första (varav detta är ett av dem) är från ön Ortigia utanför Siracusa. Hälsningar Erik."

Tack Erik! säger jag. 

//Här  en 16 minuter kort eller lång film från Ortigia med titeln "Siracusa Street Food - Ortigia".   Masino Zummo är tydligen namnet på den (alldeles oerhört) pratglade mannen som tar oss runt. Oj, oj. Är männen i Italien så högljudda, tycker jag synd om deras fruar/flickvänner.


Tar med text och bilder från ett inlägg på min blogg; det var i januari 2021 och där fick vi veta mera om  Eriks tid i den jämtländska skogen. 

Så här såg det ytterst spartanska boendet ut. 

Någon skoter hade han inte, utan tog sig fram med snöskor.

Så här berättade han: "Hej Elisabet! Nu är jag tillbaka i skogen. Blev så glad i morse när jag steg av tåget, det var så ljust av snön och kallt, 20 minusgrader! Första gången jag har pannlampa med mig nu, hittills har jag bara använt fotogenlyktor."

Och så får vi veta att det är ståhöjd inne i kåtan, han staplar ved och hänger upp kläder runt kaminen. 
Där inne blir det då 23 grader varmt och elden glöder mest. 
 
 
Hur han sover? Jo, i en tjock sovsäck med syntetfyllning, dun tål inte fukt lika bra, förklarar han.
Jag frågar om han inte är rädd?
Nej, inte alls. 
Han har ibland sällskap av nån orädd lavskrika och små möss och sorkar får smulor som blir över.
 
Vad är planen?
Det hela är väl någon sorts utmaning och till hösten hoppas Erik komma in på en skoglig utbildning i Uppsala, för att sedan fortsätta med nåt liknande i Östergötland. (Och det gjorde han alltså, kom in på den utbildningen).
Och författaren Torgeby, han bor någon halvmil bort från kåtan och där brukar Erik hälsa på. Av någon annan fick han en död tupp som han tog vara på.