lördag 19 september 2020

 Det man minns och lite annat ...


Igår, när vi hade låst stuga nr 1 och packat bilen så den var absolut fylld till bristningsgränsen, bestämde vi oss för att ta ett dopp i havet. 
Femton grader, hade en kvinna sagt att det var. 

Så det gjorde vi. 
Inte skymten av en manet såg vi, däremot - så snart vi klivit upp - kom en hel flock med småfiskar och simmade fram och åter och fram och åter! 
Å, det gjorde mig så glad!
Det var som en liten barnkammare! 


För övrigt?
Jo, vi har nu på morgonen löst DN:s korsord och jag tänkte att korsordsmakaren var tämligen less på såna här konstruktioner just den här dagen .., t.ex fanns i en ruta: "Blir sena" och svaret är då "utan". 

Men just ovanför hittar man: "Blir utan" och då är svaret såklart "sena". Kanske ringde telefonen just då .., eller så höll maten på att brännas vid .., eller kanske fick konstruktören plötsligt besök och glömde bort att variera sig?
Nåja. 
Nu är det löst och för en gångs skull var det jag som klarade långordet  på tjugotvå bokstäver. (Jag skrev nog 27 någon gång, det var då till att ta i!). 


Medan jag suttit här och skrivit, har det varit helt tyst här inne. 
Ingen radio. 
Ingen musik från Spotify. 

Det är då jag hör musspring från någonstans i köket. 
Ååå, så hemskt. 
Sätter genast igång "Evening jazz"på ganska hög volym och sparkar lite på bänklisterna. 
Ropar på Sigge (som aldrig bryr sig ändå, totalt ointresserad av inomhusmöss) och hoppas att jazz inte är vad små möss vill höra. 

I eftermiddag vankas ankbröst på Tångvägen och för en stund sedan tog jag ut första plåten med nygräddat bröd, modell grövre. 

Ungefär så.

fredag 18 september 2020

 Resumé från några dagar i Bohuslän ....


(Först av allt: min så älskade laptop som avled i Ystad, fick jag tillbaka från Elgiganten för två veckor sedan. Efter tio dagar var det bara flimmer på skärmen. Den är nu återigen inlämnad och vi får se hur det går. Garantin går ut i slutet av oktober. Något bloggande från annan plats än här hemma, blev uteslutet. Bloggerappen på mobilen fungerade inte heller. Det har den gjort tidigare).

Jaha, så har Blogger tagit bort möjligheten att använda sig av den "gamla mallen" och då blir det nog till att tacka för sig, om man (jag) inte känner sig bekväm med det här nya. Aldrig får nånting vara beständigt! Och jag som har trivts så bra med den ursprungliga varianten! 
Bilden här ovanför symboliserar hur det har varit; pv som sliter från morgon till vid femtiden om aftnarna ..,  tar bort teakbrädor, gummilister, en enorm dansk radioutrustning (där ska det bli skåp) .., han har plockat bort hundratals bultar och muttrar och slutligen slipat hela däcket. 


Vi har tagit minst ett dagligt dopp i havet. 
Jag har bränt mig på en jättelik manet. 
Sexton grader i vattnet, femton idag. 
Friskt och skönt! 


Medan pv slitit, har jag fixat lunch och middag. 
Igår grillades det fläskfilé (som vi fått överta av sommarhusgrannarna) och eftersom stugan inte är utrustad med ugn, gjorde jag så att jag råstekte tunt, tunt skivad potatis och svamp och så pytsade jag i lite grädde, så där så att det skulle stek-koka liksom. Sallad till! Och ett gott rött vin. Men så ljuvligt! Vi satt ute på verandan och sa unisont att livet verkligen kan vara härligt! 


Detta var utsikten. Solen går ned bakom skogskanten i mitten, så vi missar själva solnedgången .. får liksom inte följa med till slutet, men det duger bra så här. 
Vi noterade tidvattnet också. ..., kanske två decimeters skillnad. 
Pv säger att på vissa ställen i Bohuslän kan det skilja så mycket som fyra decimeter! 


Båten står inne i en enorm hangar (nya båtar tillkom under dom här dagarna) och det var här inne jag tog mig upp på stegen och så på däck och nästan kräktes av rädsla. Än värre var det vid tanken på att jag skulle ta mig ned igen! Alla stag och linor är ju bortplockade och jag såg för min inre syn hur jag skulle dråsa i backen och tack och adjö, sextiosex år blev jag.

Om det är högt?
Tja, allt är ju relativt. 
Treochenhalvmeter är det upp till däcket, men det räcker för mig. 
Och det var  i n t e  långt ifrån att jag började gråta, då, innan jag lugnat mig lite. 

"Det var ju också så att .., ja, jag hade helt enkelt inget val. Jag  m å s t e  övervinna rädslan! Hade jag kommit mig upp, fick jag se till att ta mig ner. 
Det gjorde jag också, men oj, så hemskt innan jag kom dithän! 

Nu har pv gjort allt som han kan bidra med (vilket minskar den totala kostnaden med drygt sextiotusen kronor!), sen blir båten kvar här .., den ska in i en "varmhall" och i januari (tror dom) ska nya teakdäcket på plats. Till våren ska så pv upp igen och måla och vaxa båten och så sjösätts den just där i Bohuslän. Förhoppningsvis seglar vi då vidare norrut. 


Ingenstans har jag sett så många suterränghus som här i Bohuslän! 
Så icke detta, som är beläget precis mitt emot campingen.


På väg till varvet passerar jag stupräta bergväggar på höger sida och lika branta "stup" på min vänstra sida. Det var knappt att jag vågade mig fram och ta bilden. 
I slutet av tomterna - mot vägen till - kunde man se avloppslock ..., mängder av dem! 
Förmodligen för att det skulle bli för krångligt att spränga sig ned i berget och lägga in avloppsrör? 


Naturen påminner om den på Ekerö, när vi hälsar på AP. 
Otroliga mängder med ormbunkar (eller nån slags spjutbräken, välj själva) .., lite rödklöver, harklöver.., och gula .. kan det vara nån slags fibblor? (Liknar små maskrosor på höga stjälkar). 


På väg hem stannade vi till och rastade Harry vid parkeringen till Sundsby säteri. 
Där mötte vi den här lilla damen .., Stina heter hon, är tio veckor och är en Cavalier King Charles spaniel. Ägaren till kenneln där hunden köpts, hade berättat att nu i coronatider när hemarbetade människor köpt hundar i parti och minut, visar det sig att det redan blivit flera omplaceringar av sålda valpar! Många kanske inte tänkte på vilket jobb det är att ha hund. 
Men sååå fin var hon, lilla Stina. 

Nu är vi i alla fall hemma. 
Medan pv gjorde det sista på båten, städade jag ur stugan (snabbt gjort) och tänk, att komma hem till varmt vatten i kranen .., vilken lyx! Och vilken ynnest att ha ett badrum och toalett inom räckhåll! Lycka! 
Ändå kan jag verkligen rekommendera Vindöns Camping på norra Orust! 
Så trivsamt! 

Nu återstår att se hur det här blir när det är klart och jag klickat på "publicera".
Håll tummarna!

Har tittat nu. Hur får jag bort all luft här under ...? Det var ju lätt som en plätt tidigare, bara att gå till HTML och fixa det. Här hittar jag inte. Jo, kanske. (Så typiskt mig att knorra över nånting som jag inte ens testat ordentligt! Fy skäms Elisabet!)

måndag 14 september 2020

 Denna dagen ett liv ...

Hos Timehop på instagram dyker den här bilden upp. När kan den vara tagen? Maria tycks vara nio, tio år kanske .., i början av 80-talet? Då borde mamma ha varit kring sextio.

Av texten att döma kan man förstå att det varit klädinsamling .., mängder av tjugokilospaket som paketerats och nu skulle gå med container till Bolivia och där, på plats, delas ut till behövande. Mamma sitter i mitten längst fram, med en av Marias klasskamrater i sitt knä, ja, där är tre klasskamrater, ser jag

Kvinnorna är nog företrädesvis mest arbetskamrater till mamma, från sjukstugan hemma.Ett fåtal känner jag igen .., Elsa Eriksson, Ing-Britt Eriksson också .., Maria Wännstedt och Syster Persson. Kanske Hildegard Renström längst bak?

Dagens fönster .....


... fångades i Hajstorp, vid Göta Kanal och hjälp, vilka vackra fönster, ja, hela huset!

Det var hönsmadamen Ulrika som hade håven redo och det tackar jag för!

söndag 13 september 2020

Dom som lever loppan .....


Ja, inte är det vi i alla fall.
När klockan var kvart över nio igårkväll, hade vi båda krupit i säng.
Innan dess kunde det se ut så här.
Från min underslaf var detta utsikten om jag vred huvudet åt vänster.
Korsordet (DN:s) gick fram och åter mellan spjälorna.
"Nä, nu får du ta över en stund!" brukar pv säga.
Långordet längst till vänster är hans specialitet, så och den här gången.


Och ännu tidigare på dagen stannade jag till vid utsiktsplatsen mellan Henån och Vindön, där vi bor.
Ja, här är så vackert så det är inte sant.


Och åt andra hållet, i motljus.
"Det är det som är det bästa med att segla i Bohuslän .., att gå mellan alla öarna och inte blåser det så hemskt heller ...", brukar pv säga.

Nu är klockan halv nio.
Vaknade av och till hela natten .., men pv påstår att jag har "fört oljud" och trots att han flera gånger tydligen sagt till mig .., så vaknade jag inte! Han ställde diagnosen posttraumatiskt syndrom ..., ja, efter den där hemska upp, - och nedstigningen i segelbåten.

Innan han vaknade, låg jag och surfade runt och hamnade då på Jonas Sjöstedts avtackning från riksdagen. S o m  jag rördes - ja, djupt in i hjärtat - när han framförde sitt tack till riksdagens städpersonal .., till restaurangpersonalen och "världens trevligaste säkerhetsvakter".
Å, så jag önskar denne till synes så genomsympatiske man (tillika västerbottning, men det är oviktigt i sammanhanget) ett härligt "vanligt liv"!

Nu blir det promenad med Harry i blåsten.