lördag 6 juli 2013

Ni vet, den där känslan ........, då, när man kommer till ett nytt ställe och där redan sitter andra resenärer som varit där ett tag - kanske en vecka eller nästan två - och dom känner sig så hemtama och tittar lite nyfiket eller förstrött på dom där nyanlända .., den känslan brukar jag tycka är rätt obehaglig.

Så där som att man blir avsynad.

Den här gången kom vi fram mitt på dagen och vid poolen satt nästan ingen .., ett medelålders par bara och dom log lite .., och sen badade vi hela eftermiddagen och Det Lyckliga Paret - som kommit samtidigt med oss - satte sig i skuggan och allt eftersom kom även andra och slog sig ner och nästan hela tiden valde vi samma platser, dag efter dag, menar jag.

Och egentligen borde jag gå ner tjugo kilo och magen står åt alla håll och kanter och hade detta varit för tio år sedan, ja, då hade jag nästan inte tänkt på nånting annat.

Och jag hade jämfört mig med andra kvinnor.

Tänkt att ååå, om man bara ....! 

Den här gången var det annorlunda.

Nu tänkte jag så här .., att snart fyller jag sextio år .., ja, jag struntar blankt i det här med att ens försöka hålla in magarna .., det får vara som det vill med den saken och vet ni, hur underbart befriande den där känslan var!

Just så var det.


En dag ...


... hyr vi var sin moped och ger oss av västerut.

Västerut och söderut.

Vi har bestämt oss för att besöka det som i broschyren kallas för "En av Europas vackraste stränder", nämligen Elafonissi.

Det där med "vackraste stranden", det tar jag inte så allvarligt.
I Turkiet fanns också en sån .., och jag minns att jag frågade guiden om hon någonsin hade vandrat längs stranden i Sandhammaren i Skåne och nej, det hade hon inte och då förstod jag ju.

Nu är vi i Grekland.

Jag är till en början vettskrämd av att ens ta mig från mopeduthyrarfirman som ligger mitt i centrum av Agia Marina och där bilar kör som vore det rally mest hela tiden och det tutas och där är turistbussar och störst-går-först och jag blir kräksjuk och ber pv att vi tar några mindre vägar först och det gör vi.

Morgonen därpå startar vi resan söderut.


Efter ett par mil på behagliga vägar, viker vi av från allfartsvägen och snirklar oss ner mot havet.
Vi är nästan ensamma på stranden, där är bara en äldre brunbränd herre och så vi.
Där är gott om stickiga sjöborrar på botten och vi tar oss försiktigt ut ..., Emil snorklar lite .., solen bränner.

Och så fortsätter vi.(Den som orkar avsätta tre minuter kan få en uppfattning om hur det ser ut ..., ja, på filmen).
 
Nu bär det av rakt upp i snirkliga bergen .., tänk er stup på flera hundra meter (somliga toppar är långt mer än tusen meter höga!) och decimeterhöga hönsnät (mer som avfartsramper) och på vissa ställen får jag nästan-panik och tänker att detta kommer jag aldrig att överleva och efteråt, när vi väl snirklat oss ner från bergstopparna (det är inte så värst mycket enklare att köra moped i kraftig nerförslutning, om nu någon trodde det ..., tänk er 90-graderskurvor och hur brant som helst!) och jag har fått en blåsa i vänstra handen som mest ligger på bromshandtaget .., kommer vi då äntligen fram till Elafonissi och där är havet inte blått, utan turkosfärgat, man kan faktiskt tro att man har hamnat på en strand i Söderhavet.


Det är långgrunt och känns helt overkligt nästan .., sanden är nästan rosafärgad och överallt syns skyltar med text att vi ska hålla rent och det gör vi.

Och jag oroar mig hela tiden för hemfärden.


Det visar sig att vägen är avstängd och ingen förstår varför.
Jo, att där pågår något slags arbete och där är män som sitter i en slags kranlyft .., men till sist kommer vi att prata med en norrman som hyrt den cabriolet som skytmtar till vänster i bilden .., han berättar att biluthyraren förvarnat att vägen kanske skulle stängas och vi meddelar det holländska paret som har den svarta bilen och så vänder vi alla och åker åt andra hållet.

Pv väljer väg .., vi hamnar i nån slags bedårande dalgång där det är grönt och frodigt och fast jag har hjälm .., hörs fågelkvittret tydligt.
Och syrsorna, förstås.


Det kan se ut så här.


Och så här.

Just här stannar jag till och pv och Emil bara susar vidare .. men nu har jag bestämt mig för att fånga dom här vita blommorna på bild!


Nästan  högst uppe i bergen tar vi paus och i en pytteliten by blir det lunch.
Omelett och grekisk sallad.Det är så gott, så gott och aldrig blir man less.
Varje dag äter vi detta, till lunch och middag.
Och nej, vi tröttnar inte.

Sen ytterligare någon eller ett par timmars körande och nu är jag inte längre lika rädd och bergen är fortfarande höga, men jag tittar på pv och ser hur han gasar på i kurvorna, särskilt i uppförsbackarna och även om jag känner en slags oro, så   v å g a r   jag och tänker att den där Dagab-ordern som ska iväg på onsdag till veckan, den är väl ändå en baggis i det hela, för har jag klarat detta, då behöver jag inte vara rädd mera .., höga höjder är för mig det värsta av det värsta.


Vid åttatiden är vi hemma.
Återlämnar mopederna .., tar taxi från Agia Marina till Gerani .., badar i poolen .., spelar kort .., och jag känner mig som den lyckligaste männniskan i världen, ja, bara detta att vi överlevde!Och detta är vad Emil gör.

Intill poolen finns en bar och det är Kriztina (ursprungligen högutbildad ekonom från Ungern) och hennes man Mikaelis som driver det hela och när filmen tas dukar hon bordet; det ska bli BBQ för femton personer ..., alla är skandinaver och vi kommer - men det vet vi inte då - att hamna intill tre vänliga töser från Osby och Älmhult och en av flickorna är en avbild av Helena Bergström (skådespelerskan) och jag säger ..."du måste vara Lejon?" och det är precis vad hon är.

En härlig kväll blir det.
Husskötaren säger ...


... att det har regnat mest hela tiden då han och sambon - den blivande tvillingmamman - skött om det gula huset, harry, sigge nilsson och allt det andra.

Igår, vid tolvtiden, just när dom packat ihop sina pinaler, då kom solen!

Sol eller regn .., i växthuset har allt skjutit i höjden!

Minst en halvmeter har tomatplantorna vuxit!


En liten squash tycks vi ska få också!
L y c k a.
Jo, just det.


Tanken, när vi var på Kreta, var att jag kanske skulle köpa ett vackert fat i keramik.

Men se .., shopping, det är ju liksom inte min starka sida .., det var otroligt hett och inte hade jag lust att åka till dom närmaste - lite större - orterna, där butikerna trängs sida vid sida och alla har nästan exakt likadant utbud ..., och när vi kom till småbyarna - den där dagen när vi körde uppe i svindelhöga bergen -, ja, då hade pv så brått att susa förbi (själv saktade jag farten .., tittade på alla pelargonior som stod i plåtburkar modell större .., och vinkade till en svartklädd tant som satt uppe på en altan ...), så jag vågade inte bli kvar, i rädsla att tappa bort honom och Emil.

Så ... något keramik blev det  inte.

Men ett gäng grekiska klädnypor fick allt följa med hem.
Vilken bra souvenir!
Nu kommer jag att få soliga-dagar-känsla var gång tvätten ska upp på strecket!

Lördagsfönstret ...


Hej från lördagskväll på sommarstugan.

Just nu är Du på en grekisk ö.
(Nej, vi har kommit hem nu ..., säger Elisabet).

Jag är vid en svensk sjö.

Mammas nykokta rabarberkräm och ett fönster som speglar sig i spisen.

Hej från Turtlan

fredag 5 juli 2013

Ljud och bild ...Vi bodde verkligen på landet.

Och det bästa med lägenheten var att där fanns två - dessutom rymliga - balkonger.

En i öster och en i väster.

Morgonsol och kvällskugga.

Så här såg det ut från västerbalkongen en kväll när solen hade lagt sig för dagen.

Och så ....


.... ett kvällsfönster från norra Kreta.

Och han räknar och räknar ...

Under oss bor Pernille och Ada med sina mammor. Från Norge är dom.

Kreta.

Till vår lägenhet i Gerani är det tjugoåtta trappsteg - det är pv som håller reda på den saken; han vet också att på hans arbetsplats; Sturegymnasiet i Halmstad, är det sjuttiotvå trappsteg från entrén till mattesalen ..., och såklart vet han att i gula huset är det sjutton trappsteg upp till sängkammaren .. -, och vid första anblicken på den ganska branta grekiska trappan tänker jag att ... "hjäälp, hur ska det gå med mitt onda knä!?"

Halvvägs uppe upptäcker Emil katten Gulli. Varje dag får Gulli mat av Pernille.

Det visar sig gå hur bra som helst. 

I sju dagar blir vi borta och inte en enda gång har jag problem med knäet eller benet.

Vilken outsäglig glädje.

Och jag tänker att förmodligen är det mitt jobb som är orsaken till det hela.


I väntan på ....... att min hjärna - eller kanske ännu mera hjärtat - ska klara av att sortera alla intryck som liksom tumlar runt likt höstlöv i häftig storm .., så lägger jag in en liten filmsnutt, så där så ni kanske förstår.

Det är den sista kvällen i den lilla bondbyn Gerani på norra delen av Kreta.

På balkongen - den mot öster som har morgonsol - sitter pv och Emil och spelar backgammon.

Själv har jag slagit mig ner på soffan i allrummet .., jag sitter där och tänker på hur ljuvlig den här semestern har varit och så ofattbart avkopplande .., allt medan gardinen (den jag tycker är så vacker) fladdrar lite i vinddraget.

En bit i filmen hörs en man skratta.

Det är vår lägenhetsgranne, han som är gift med kvinnan som jag till en början tror är hans mamma.

Senare ska jag förstå att detta är nog världens lyckligaste äkta par.

I alla fall Sveriges.

Lite senare ska jag berätta mera.

tisdag 2 juli 2013

Dagens fönster ...


... kommer från Västmanland och nog ser den unge mannen i den randiga tröjan ut att kunna vara son till stickmadamen .., ja, ni vet vem .., Ulrika!