lördag 28 december 2013

På gymmet ....


Ett tiotal träd - mest poppel - har fällts nere vid vägen, den som går till havet.
Och ifrån.

Pensionatsvärden från Småland fick erbjudandet att ta hand om virket - alldeles gratis -, vilket han också gjorde.
Såja, nu fylls det på i vedskjulet och blir ett bra tillskott till nästa vinters värme.
Och säkerligen har han kämpat med mer än ett ton virke idag.


I morgon ska det klyvas.
Men då är jag på jobbet.
Men nästa år ....

ska jag!

(00:34 in i filmen står min modige chef Magnus, iklädd blå träningsjacka ...).
Det bästa ....

Så börjar allt återgå till det normala .., och kanske finns där tid över för att leta fram den där glädjen .., eller det där ögonblicket som värmde hjärtat lite extra?

Tärnan Ulrika ...

Tre stycken har redan kommit med bidrag.
Det är Ulrika, Annika i Kävlinge, samt Agnetha i Skellefteå.

Vad handlade deras glädje om?

Jo, Ulrika var överlycklig över sitt nya jobb där hon då hade varit med i luciatåget och så hade hennes älskade katt Stigge kommit flyttande hem till matte igen.

Annikas tre barn och så hennes mamma.

Annika i Kävlinge gladdes storligen åt att hennes 75-åriga mamma (som bor i Tyskland) skulle fira jul tillsammans med Annika och hennes tre barn!

I Skellefteå var Agnetha över sig av glädje, då hennes sambo Jonny blivit friskförklarad från sin struphuvudscancer ..."den bästa julklapp man kan tänka sig!" skrev hon.


Första,-  och andrapriset kommer från annannan i Portugal.
Titta bara, vilket vackert kuvert med illustration av staden Porto där Anna bor!


Två små anteckningsblock - perfekta att ha i fickan eller i handväskan -, kom från Portugal!
Tack snälla annannan! 


Tredjepriset är en liten ljusmobil som jag bara älskar!
Små pippifåglar som snurrar runt, runt av värmen från ljuset.
Det är sigge nilsson som sponsrar den vinsten - tack för det sigge -!


Så här ser den lilla asken ut.

Ja, nu vet ni och nu är det bara att sätta igång.
Jag arbetar sex dagar på raken, men eftersom pv är jullovsledig blir det ändå dragning när det är ljust ute .., vi kan väl säga att ni har till nästa lördag på er, då är även jag ledig.

Varmt välkomna med er glädje!
Mejla bara till bisse151@gmail.com .. så vet ni resten.
Här och nu ...

Där, mellan träden, står hon Gun.

Vilken glädje!
Grannarna från Värnamo har dykt upp och är i full färd med att ta hand om en björk som nu effektivt förvandlas till ved! Den idoga Gun sköter kvarnen, allt medan maken knackar på vår ytterdörr och tas emot av en ivrigt svansviftande Harry!


Julkortsglädje i en korg på bordet och dvd-skivorna med de tio avsnitten av Bron.


Sigge Nilsson  - som varit ensam hemma medan vi varit borta - , (ni kan vara lugna, grannen en bit bort har sett till honom och så kan han gå ut och in som han vill genom kattluckan .., han låg på soffan och sov när vi kom hem, ja, sigge alltså) tycks nöjd med att ha fått harry som sällskap igen.

Nu är allt som vanligt.

En dag kvar ...


... av julens fem dagar långa ledighet, alltså.
Så helt ljuvligt har det varit. 

Och när vi väl är hemma ägnar vi fredagkvällen åt att titta på tre avsnitt av dansk/svenska kriminalserien Bron och det är ju liksom som att titta baklänges (eftersom vi redan sett säsong 2), men ändå lika bra, ja,  faktiskt  m i n s t   lika bra!

Det här var min julklapp till pv och tänk, att jag hade lyckats med rimmet så till den milda grad att han inte hade en susning om vad som väntade!
(Han ger en flaggstång, jag en tv-serie .., det är lite skillnad på paketen ,-)


Och nu är det lördagmorgon .., Ring-så-spelar-vi och frukost .., ösning av segelbåt ..., och nu väntar rullskidåkning, tvätt av kläder .., pv ska ta hand om några nedfällda popplar .., och jag ska dammsuga och plocka undan lite.

Och så ska jag läsa julkort som kommit (tack snälla, rara alla!) och njuta av den här sista lediga dagen på ett tag. Från och med i morgon blir det rally .., sön-mån-tis-ons.torsdag och fredag.
Det ska nog gå bra.

Ser ni änglaspelet på bilden?
Jag är väl den enda som aldrig har haft ett sånt och så en kväll tipsade den storartade Ann i Göteborg mig om sidan änglaspel.se och halv två en natt satt jag och beställde änglaspel, med såväl änglar som små fåglar som snurrar runt!
Det är inte klokt att man kan bli så lycklig av en sån liten pyttig sak!

Just nu, i skrivande stund, plingar det hejvilt och änglarna snurrar runt, runt.
Den fina korgen till höger om änglaspelet, den kommer från Hilda, Patrik och Hildas mamma Mymmel .., underbara färger i grönt och blått!
Och ett bonusfönster från Skåne ...


Så här ser det ut i Kävlinge, ja, från Annikas köksfönster.

En här-och-nu-bild.

Jag kan säga att i Stensjö regnar det inte .., men himlen är gråmulen.

Tack snälla för fönstret!
Dagens fönster ....

Det var en bra bit till marken. Fröautomaterena fick tas in med hjälp av ett metspö. Typ.

Vi satt i det stora och ombonade köket hos Anna-Lena i Tumba och från köksbordet såg man ut genom fönstret där småfåglar hela tiden - utom när jag stod redo med kameran - flög fram och åter och hämtade mat! Mesar, steglitsar, en nötväcka och någon tita.

En enda gång tidigare har jag varit med om den känslan .., den där rofyllda känslan när man egentligen kan sitta i timmar och bara titta ut och förundras över alla fåglarna .., och det var hos Solveig i Dalarna.
Det var likadant.

Och mellan varven hos Anna-Lena och John blev det tyst vid matbordet .., kaffekopparna stod där för sig själva och väntade på att bli urdruckna, i ett brödfat låt hembakade struvor, pepparkakor och lussekatter ..., allt medan fyra människor - som egentligen inte alls kände varandra -  satt förundrade och tittade ut genom ett fönster med handblåst glas.

Just så var det.

fredag 27 december 2013

Och så var man hemma igen ...


Och alldeles över sig av tacksamhet är man att såväl upp, - som nerresan gick bra.
På uppvägen var det knappt någon trafik .., värre var det idag och lägg därtill varningar på radion om blixthalka.

Det blev ett fint julfirande.

Julafton tillsammans med barn och barnbarn och lilla Nelly ..., god mat förstås, Släppträskbröd som Gerd i Norsjö förärat oss - smakade himmelskt, tack snälla ! -,  juldagskvällen hos Emil och Emmas farfar och farmor och lite annorlunda julmat (julkorv på grekiskt vis bland annat - jättegott -!, en vidunderligt god paté .., strimlad rödkålssallad .., ljuvliga spjäll .., pajer ...) och sist av allt på kvällen blev det byte av julklapparna, dom där som "man vill bli av med".
Pv hade tagit med sig en jordglob från tiden innan nationsgränserna förändrades och själv bidrog jag med en tavla.

Tänk, att en jordglob kan bli till sån glädje! 
Emil och Emmas småkusiner, som mest lekte agenter (iförda lösmustascher och mörka glasögon) blev alldeles till sig av jordgloben och på bilden längst nere t.v. sitter dom och letar efter Sverige.

Herr Oxe. Lillebror. Uppvuxen i Colchester, England.

Igår - annandagen - var det rejrunda som gällde. 
Först iväg till födelsedagsbarnet Micke som fyllde år och bjöd på kaffe och svärmors bondkakor .., därefter färja från Ekerö över till fastlandet och en sväng till Tumba Bruk där pralinvinnerskan Anna-Lena i Tumba bor tillsammans med maken John - någon kanske minns honom med fjäderprydd huvudbonad från ett inlägg för flera år sedan -?


Dom visade sig bo i den vackraste lägenhet jag någonsin i mitt liv stigit in i!
En tjänstemannabostad på 150 kvm från Brukets storhetstid och ,med såväl höga som djupa fönster med handblåst glas, ja, men åååå, så fint!

Det här med minimalistisk inredningsstil, det är i alla fall inget för John  och Anna-Lena, nej, där fanns stora rum med gamla, härliga möbler, de flesta fyndade på auktioner, berättade Anna-Lena.
 
På bilden här ovanför - tagen i köket i Tumba -, syns tre småsyskonhänder, en är Oxe, en Kräfta, en Jungfru och en Stenbock.
Jungfrun är mellanbarn.
Oxen är 61 år, Kräftan 51, Jungfrun 58 och Stenbocken näst äldst.

Och på den där skalan mellan 1 - 10 ..., säger sig Madame Kräfta trivas så där som ...., 9.5 med jobbet och kanske var det tillvaron i stort också?


Ett besök hos Eva och hennes Långe Make i Tyresö hanns också med.
Såna här små gubbar lekte Anders med i timmar när han var liten .., nu hade Eva köpt dem till maken, eftersom han en gång varit brandsoldat.
Underbart!

Kvällarna i Väsby har bestått av barnbarnsmassage och dottermassage, armpill .., och så har det spelats såväl backgammon som Plump.

Nu är vi hemma igen och regnet öööööser ner .., pv har tagit harry med sig för att ösa båten ..., och för första gången någonsin (i min Stensjöhistoria) var huset uppvärmt när vi kom hem!
Halleluja!

Tack till alla som skänkte så mycket glädje till den här julen!

onsdag 25 december 2013

Juldagsfönstret ….Det strålar en stjärna förunderligt blid .., hörs från stora tv:n, den som är som en bioduk nästan.
Ute är det grått och mulet …, igårmorse såg jag två rådjur som spankulerade på tomten …, och just nu spelar Emil och pv backgammon, allt medan mågen putsar kylskåpsdörren.

Och julafton blev utdelning av klappar och god mat och Kalle förstås.
Den som var uppe till halv tre natten mot igår, gick först av alla i säng.
Innan dess tittade vi på hyllningskonserten till Silvia och jag fascinerades av herrarna Dyall och Mirro, ja, alla musikalartisterna som var bara såååå bra!

God Fortsättning till alla rara vänner! säger hon som är på vift.

Och bilden, som jag tycker så mycket om, togs av en madame i Norge, som jag inte längre hittar i bloggvärlden. Det var hennes lillebror som tittade ut genom fönstret.
"Bror i hytte", tror jag bildtexten löd.

tisdag 24 december 2013

Julaftonsmorgon ….


Resan upp till norr gick bara bra.
Nästan ingen trafik, ja, ibland kändes det ungefär som om man körde mellan Malå och Skellefteå!
Torra vägar .., allt flöt på bra.

Framme i Väsby en minut före utsatt tid och den utsatta tiden hade pv förutspått och då var det ingen gps med i bilden.  Sen blev det prat och prat och Plump och Backgammon och massage av Emmas ben och jag fastnade framför tv:n och såg filmen vars titel jag inte kommer  på … som handlar om den stammande brittiske prinsen som blev kung, med suveräne Colin Firth i huvudrollen, ja, alla andra roller spelas förresten lika bra!
Halv tre gick jag i säng, jättepigg!

Nu är det förmiddag.
Pv och Emil spelar en andra omgång av backgammon, någon ser på hyllningarna till Drottning Silvia .., en tredje ligger på soffan Ektorp och harry hänger Emma i hälarna.

En riktigt fin julafton önskar jag er alla!
Nu ska vi ge oss ut och handla lite.

måndag 23 december 2013

Dan-före-dan-fönstret ...

På bussen på väg från Tyskland - det var under Icatiden -.

Brått-brått.
Någon har satt en deg till gifflar .., någon annan gör sig klar för arbete.
Behåletande.
Packande.
"Har du lagt ner medicinen ...?"

Regnet har upphört.

Nu återstår fyra timmar på jobbet, därefter femtiofem mil längs E6:an.

En riktigt God Jul önskar jag er alla och särskilt alla ni som inte fick något julkort!
Bedrövligt är ordet.

söndag 22 december 2013

Kväller och tankar hit och dit ...


Full fart ena dagen och ingen fart alls - i det närmaste stiltje - den andra.

Man ligger på soffan Ektorp eller sitter i loppisfåtöljen och njuter av en konsert på tv .., eller ser en film som man tycker är bland det bästa man har sett på länge .., tar sig en skinkmacka med urstark halmstadsenap och äppelmos ..., dricker julmust ..., tänder ljus .., löser lite korsord ..., tänker att affärerna nog är öppna på julaftonsförmiddag .., pratar med äldsta dottern som är på väg till sitt nattarbete ..,  tänker på moster Lisbet .., får en bild av min pappa och andra idrottsungdomar från Kalvträsk ..., och en annan bild från farbror Göstas 50-årsdag.

Pappa i mitten i främre raden i vitt linne.
Så här står det och jag läser och ler:
"Den här tidens ungdom var inte bortskämd med några fina idrottslänggningar. Stavhopparen fick finna sig i att dala ned i ett nyplöjt potatisland. Längdlöparna fick tävla på allmän grusväg. Spjut-, och diskuskastarna fick uppsöka någon väl avbetad betesvall, där även kulstötarna fick hålla till med sina tränings, - och tävlingsprogram. Byalagens fotbollsmatcher utkämpades även på sådana platser. På dessa enkla arenor kämpade de vidare med liv och lust."


Och annonsen då farbror Gösta fyllde 50.
Han flyttade ofta, men den längsta tiden bodde han i Alvesta, i Småland. 
En rolig prick .., med mängder av små rävar bakom öronen! 
Vi brukade spela kort när han kom på besök .., Bismarck .., världens roligaste kortspel och jag tyckte så oerhört mycket om honom!

Sånt kan man göra. 
I morgon börjar jag arbeta klockan tio-noll-noll-piiiip och slutar fyra timmar senare. 
Håll tummarna att det blir en olycksfri uppresa!
 
Dagens fönster ...


.... kommer från Skåneland, ja, det är Annika i Kävlinge som fångat fönstret hos dottern.
Juligt och fint. Och pelargoniorna ser ut som mina just nu. Aningen spretiga.

Tack snälla Annika!