lördag 12 juni 2021

Så blev det …Nytt besök på akuten. Vänligt bemötande. Få patienter till en början. Röntgen .., träff med ny läkare (såå snäll!), borttagning av gips (började nästan gråta, så mycket mindre spänt/ont blev det!) .., samt besked om operation i början av veckan och ny gips. 

Fick skjuts dit och hem av vännerna från Tyresö, några timmar senare var jag bjuden på grillade hamburgare hos friherrinnan och Anne-Marie. Sååå gott! Och så skjuts hem efter middagen och nu är jag mer eller mindre slut på.   

Bilden visar grillmästarinnan i aktion. Det blåste nog  styv kuling och bordsduk och vinglas blåste till marken! (Dock inte mitt glas). 

Hade hoppats på seglingsbilder från Bohuslän och Pv har lovat, lovat och lovat, men han vet nog inte hur man gör, för några bilder kommer inte. Nu ger jag upp. I stället kommer en bild från gipsrummet. Ser ni kedjan nere till vänster? Med den spändes överarmen eller axeln fast, för att hålla emot när läkaren droooog i handen. Det rasslade som om man vore ett djur som skulle kedjas fast. Den gröna slangen tillhör lustgasen. Gud, så skönt att slippa detta!

Ajöken, sa fröken! 

fredag 11 juni 2021

 Berättelsen om Axel på Gillholmen ...


Och fortsättningen kommer här under.

 .....inhägnad, och var så roliga att titta på.

Jag och min bror brukade fånga räkor och små krabbor, till att mata kycklingarna med. Framför ladugården låg ett trädgårdsland, där allt man kan önska sig växte. Annie odlade också lite blommor för skojs skull. I vattnet, nära huset, låg en liten brygga med två träekor. En stor för Axel och en liten till Annie. Bakom huset var en stor grön äng, där korna betade.
Ibland hände det att korna tyckte att gräset började ta slut och vadade då över ett sund till Sunnholmen. Då tog Annie sin lilla eka och rodde över för att kunna mjölka.

Det var alltid så trevligt att komma till Gillholmen. Axel eller Annie vinkade in oss i köket. Så gick Axel ner till sin brygga och drog in en sump, en låda med små hål i, där fångade fiskar kan leva men inte rymma. Ibland var det ål och ibland var det rödspätta. Axel rensade dem och sen fick Annie fiskarna och kokade dem i en gryta. Axel gick ut till trädgårdslandet och grävde upp potatis och de grönsaker som han tyckte passade, exempelvis sallad och rädisor. Det var alltid gott att få så färsk mat. Särskilt potatisarna, tyckte jag var något helt annat än det vi köper i butikerna.

Min bror och jag kunde leka så mycket. Vi byggde segelbåtar som fraktade gods från hamn till hamn. Till slut blev vi så skickliga att vi kunde bygga segelbåtar som seglade över till en liten ö, vände och kom tillbaka. Axel var alltid på gott humör när han träffade mig och min bror. Han brukade hitta på sånger om mig som han sjöng. Det var nog så att Axel sörjde väldigt mycket att han själv inte hade fått någon son.

På kvällarna satt Pappa och Axel på berget och talade om livet. Glädjeämnen och bekymmer.
Jag hörde Axel klaga på att han var så fattig. Då sa min pappa: "Axel, du är en av de rikaste människorna på jorden. Du som får leva i det här oerhört vackra, stilla och naturliga. Långt från stadens brus och larm. Jag skulle inte tveka en sekund om jag fick byta med dig."

Axel var en av de sista riktiga fiskarbönderna i Sverige.
Det han framför allt livnärde sig på var ålfiske.
Nu är Axel död, det är idag på dagen 17 år sedan. (Han levde 11/11 1904 - 8/6 1997).
Ålen är närmast utrotad och fiskarbonden är ett minne blott.

Ola Bryngelsson.


// Elisabet skriver: 
Det här inlägget i GP skrevs den tionde juni 2014 och jag föll pladask när jag läste det!

torsdag 10 juni 2021

Sol och blå himmel från morgon till kväll! Och det har varit såååå varmt ute! Pv har arbetat hårt och förberett kvällens avresa till Bohuslän, tillsammans med hans bror och en gemensam bekant till bröderna. 

Imorgon ska seglatsen till hemmahamnen i Skallkroken anträdas och detta blir väl en riktig ”gubbasegling”. Pv har packat med mat och dryck och det blir säkert trevligt för dem. Förhoppningsvis är dom småländska herrarna hemma igen på söndagkväll; ja, om vindarna är med dem. 

Själv har jag inte gjort så mycket, då jag haft förfärligt ont i handen. Fingrarna liknar tjocka prinskorvar och det kan ju vara värmen som gör att dom svullnar så hemskt? 

Har i alla fall kommit på hur jag kan sätta upp håret, även om det inte blir som tidigare. Det är svårt, men det går. Med hjälp av en hemköpspåse lindade vi in den gipsade armen och då vågade jag mig in i duschen och det fungerade perfekt! 

Så här såg det ut för ett år sedan, då vi var ute på vift med båten. Ni kanske undrar hur Pv gör med bilen? 

Jo, den åker han upp och hämtar när dom väl kommit hem. Det gäller att tänka på logistiken. Ungefär så har vi det, här i Halland. (Bilderna är från förra sommarens äventyr). 

onsdag 9 juni 2021

Och så blev det onsdag ....
 
Full fart hela dagen. I alla fall nästan. Först ett besök hos frissan och jag sa ”klipp kort!” men nej, det ville hon absolut inte. Kanske är hon orolig att en sådan omdaning skulle bli ångestfylld, vilket är högst troligt ..., men några decimeter kapades i alla fall. 
Det är   k n a p p t   att det går att sätta upp! 
Och hjälp, så lockigt det blev! 

Vid halv ett åkte sällskapet iväg till golfbanan och jag renbäddade och vaskade trappan till övervåningen, slängde tvätt i maskinen, vattnade i växthuset, tog hand om tvätten, kämpade så jag nästan började gråta med att få in kuddarna i örngotten (det svåraste hittills) och påslakan och täcke .., nej, dom fick vara. 
Tog Harry på promenad och satte mig sedan i solstolen och vilade. 

Fem timmar senare kom golfarna hem och då var det mesta förberett och klart. Eckes Britt hade dessutom kommit över med en rabarberpaj som var HELT olik allt vi sett i den vägen. 
”Här har du att bjuda dina gäster på ikväll!” sa Britt. 
Tänk, så generöst! Så oändligt omtänksamt! 
(Vi tog den efter middagen  och den var ner syrlig än än söt! Såååå god!) 

I nästan fyra timmar satt vi  ute på altanen och vilken junikväll vi bjöds på! Mycket prat om olika resor, brist på lokalsinne, höga höjder, minstingen förstås (”bara detta att vi pratar om honom gör mig varm i hjärtat!” sa han som är morfar) .., och rondellkörning hann vi också med, precis som när Eva och hennes halvlånge man var här! På bilden är det Monica som förklarar. 
 
Nu är jag så trött så ögonen går i kors! Ska svara på era tidigare kommentarer imorgon! Och mobilens kamera lever sitt eget liv sedan jag var på sjukhuset. Plötsligt har jag ingen kamera - det är bara svart - för att fungera bra några timmar senare! Man kan bli galen för mindre.  

Ajöken, sa fröken. 

tisdag 8 juni 2021

 Eftermiddag ....

Vissa saker är knepigare än andra, ja, med endast en hand tillgänglig. 

Det är t ex i det närmaste hopplöst att skiva ost, då jag skivar med höger och håller fast osten med vänster hand. Ber då pv att i förväg ordna med några med skivor, så är den saken ordnad. 

Kaffepaket kan vara näst intill omöjliga att öppna med TVÅ händer. Ser nu till att kaffeburken är välfylld om jag är solokvist hemma. 

Att diska är svårt, men inte omöjligt. Skippar diskborste, använder scrubbi. 


Behån har fått gå till vila. Adjö, på ett tag! 

Knepigast av allt är att sätta upp håret och jag som ALDRIG har det annat än uppsatt. 

Har idag haft besök av Eva från Tyresö med sin halvlånge make. Dom hade med sig laxbaguetter från Lynga lax och så kaffe till detta och prat i uterummet i dryga två timmar. 

Så rart av dem!

Tisdag vid halv elva ...

Jaha, tredje gången gillt! 

Första gången jag fick en handledsfraktur var några veckor efter min mammas bortgång. Då halkade jag på en liten plastbit på jobbet i Ystad, blev sjukskriven i en dryg månad - vilken tillbringades här hos pv -. Det var tretton år sedan. 

Tre år senare - då bodde jag här - hade jag arbetat två veckor i Haverdal, halkade på en isfläck på gården och samma sak då. 

Och så nu: jag tänkte själv fixa att kånka den vråltunga stengodskrukan till altanen och det gick jättebra att ”snurra” den på gräsmattan och det gick bra att lyfta upp den också - men sen .., stöp jag raklång och om ni inte kände vibrationerna i marken - så kunde dessa nog iaf registreras på seismografen i Uppsala! 

Jaha, nu kommer texten vid sidan om, ja, ja. 

På en gång i såg jag vad som hänt! Det växte som en bulle direkt på handleden och den var sned! Och pv kom som ett skott och tänkte garanterat att ”helvete, nu ryker seglingen!”, men han var som alltid snäll och hjälpte mig att byta kläder och sätta upp håret (en kurs han måste gå, om jag inte kortklipper mig) och sen iväg till akuten. 

Där var det KAOS, någon hade suttit hela dagen i väntrummet och efter ett par timmar kom en sjuksköterska och sa att vi skulle förbereda oss på att kanske få komma på röntgen - möjligen - vid midnatt! 

Vi var då några stycken som valde att åka hem och återvända nästa morgon. 

Det gjorde jag också. 

Nu var det närapå tomt i väntrummet, endast en annan kvinna och jag själv.

Snabb röntgen, sen kontakt med ung läkare och så småningom fick jag ligga på en säng, fick bedövning, morfin och lustgas och så skulle då benen i handen dras tillrätta - reponeras - och detta förfärliga spektakel visste jag minsann hur det gick till, det hade jag sett, då, när den brittiska dokumentären "Akuten" sändes i SVT. Om jag säger som så, så blev jag inom tio sekunder kruttorr i munnen när jag insåg vad som väntade. 

Kanske har ni redan läst detta på instagram och då blir det så tjatigt. 

Kan iaf konstatera att jag numera är även halländsk kräkmästare - morfin är helt enkelt INTE min cup of Tea -.

Skriver mera senare,

söndag 6 juni 2021

Dagens fönster ....


Och så här skriver avsändaren. 

"Det finns inga regler för vad  man får hänga för tvätt i Portos världsarvskvarter, men det här överkastet tycker jag passar särskilt bra!" 

Det tycker för övrigt jag med. 
Och en fågel fångades i flykten också! 

Söndagmorgon och gnäggande hästar ...


Man vaknar klockan fyra och det är likadant som igår. Blå himmel. Ingen vind. 
Lyssnar till reprisen av Naturmorgon, men inte länge. Somnar om. Drömmer att jag arbetar på lilla Fridhems Livs i Ystad och jag är ensam i butiken och där finns ingen växel i kassorna och nästan inga varor. I två år har jag varit pensionär - sedan ett år tillbaka utan inhopp - och fortfarande dessa drömmar! 

Vid åttatiden äter vi frukost under eken. Trädgårdsbordet som igår flyttades till skugga under körsbärsträdet, åker fram och tillbaka. Säger till pv att vi borde ha tre trädgårdsgrupper.

En hackspett trummar ..., och Erlands hästar gnäggar som tokiga. 
En av dem är spattigare än övriga ..,det är en unghingst (bilden) som fullkomligt spritter av energi och hästskötaren förklarar att den hästen är nyligen kastrerad (vi såg ett mindre öppet sår på testikeln). I hagen mitt emot går två ston. 

När klockan är nio ger sig pv ut på rullskidor. 
Det är AP som hetsat honom, då hon igår ringde och meddelade att hon nu avverkat  den första milen på rullskidor (ja, nu i sommar alltså) och hon pratade om "Vasaloppet 2022" och backarna kring Evertsberg. 
Mer behövdes alltså inte. 
Nu är han taggad.
Nu är han på gång.