lördag 9 maj 2015

Dagens fönster ...


Hos Ulrika i Närke finns nu även "The Stig".., och här ligger han och sover så gott, så gott på finaste sängen, det vill säga, på fönsterbrädan.

fredag 8 maj 2015

Kväller ...

"Visst, jag kommer och hämtar dig!" sa hon.
 
Skönt med tre lediga dagar ..., lördag, söndag och måndag och jag börjar inte förrän två på tisdag!
Ljuvligheter.

Och trivsamt på jobbet.
Fyllde in vagn på vagn med mejerivaror .., frontade och gjorde fint .., kollade datum ...,(magra ostar är ofta i risksonen ...) ...,gräddade bröd .., var andrakassörska och rastavlöserska .., träffade lille Ivani och Louis (som är så go så man nästan dånar!) , vars mormor Anita en gång bodde i Malå ..., pratade om den stundande semestern på Bornholm med Bodil .., och moppade sedan hemåt.

Men innan dess ... 

Jo, det visade sig att idag var sista dagen för att ombesiktiga vår bil .,. och det kom jag på när klockan var halv tolv - jag skulle vara på affären vid kvart i tre - och innan dess skulle dragkroken eller fästet på bilen fixas, hur det nu skulle gå till, för pv hade försökt på alla möjliga sätt, utan att lyckas. Det - fästet - ska alltså gå att dela och det var stört omöjligt för honom!

Körde raka spåret till Statoils verkstad i Getinge, för att om möjligt få något råd av verkstadskillarna.
Kvinnan i receptionen förklarade att herrarna var på lunch, men hon skulle höra med dem - dom är tillbaka om tio minuter - sa hon.

Och dom kom och jag fick lämna bilen och om jag hade tur, kanske, kanske dom skulle kunna fixa den. Ringde friherrinnan som kom och hämtade mig (nästan en mil är det) och så fort hem för att göra mig i ordning för jobbet.

Då, efter en dryg timme, ringer telefonen!
Det är från Statoil .., bilen är klar och färdig att hämta, men då är klockan nästan halv tre och jag måste åka till affären .., ringer friherrinnan, jo, hon kan åka och hämta bilen - jag stannar till hos henne och lämnar betalkort och besiktningspapper .., moppar till affären, allt medan den bästa av väninnor hämtar bilen, betalar, kör in till stan för ombesiktning och allt ordnar sig!
 
Nu kan vi åka till Skåne och inte vara oroliga att bli stoppade!

En sak är säker: riktiga vänner är ovärdeliga!
Fredag ....Vaknar till solsken!
Förra natten stod fönstret på vid gavel, natten mot idag var det blåsigt och inte så varmt, fönstret var bara liiiite öppet, men ändå .., hur ljuvligt är det inte att höra utifrånljud ..!

Går på morgonpromenad med hundarna .., har på mig den rosa toppluvan och tänker att egentligen borde man få ha mössa året om och det får man ju.

Väljer lillrundan .., och nelly lullar på hundra meter bakom oss, som alltid.
Överallt ska hon noooosa .., och precis där harry har lyft på bakbenet, ja, där måste hon kissa.
Sista biten, ja, innan vi kommer till kustvägen, ropar jag in henne (då ska det kopplas när vi går över vägen) och då kommer hon skuttande som en liten kanin - fort-fort-fort -!

Upptäcker ett litet bestånd av Förgät-mig-ej som växer vilt vid en stenmur, just vid en träddunge.
Ahaa ....!
Dit ska jag nog åka innan jobbet börjar idag.I Lilla Stensjö kommer tre traktorer och svänger samfällt in på lagårdsplanen.
Två av männen kliver ut och står och småpratar lite ..., och jag tänker att det väl förmodligen ska gödslas?

Inte långt därifrån ligger hönseriet, där det för dagen är ovanligt tyst.
Inte en enda tupp hörs gala!
Nej, ännu är hönsen inomhus, men stängslet är i det närmaste komplett, nu fattas bara grinden.


Och så hemma igen.
Då går strömmen!
För tusende gången har slangen till tvättmaskinen krånglat sig ur fästet och vatten runnit ut på golvet .., nu  m å s t e  den sättas fast ordentligt!

Planterar om Blomman-för-dagen-sticklingarna och funderar på att ordna en liten slingra-sig-runt-ställning i krukan, så det blir fint. Tre krukor blir det - tack Eva i Tyresö -, det var ju frön från dig och det känns lite som att ha dig här på besök!

Sen slår jag mig ner på stentrappan och drar djupa andetag.
Tittar jag till vänster, är detta vad jag ser.
Trädgårdsprogramledare säger alltid att rabatterna ska hållas enhetliga .., här råder mer som hött-om-bött-reda ... och ibland flyttas det om och till slut ska nog marken bli helt täckt av blomster.

Dom två små bladen förgätmigej - från Tradera -, har det inte lätt.
En tjock mördarsnigel ligger intill bladen och tar igen sig .., den har förstås haft rena kalaset och numera känner jag ingen ånger; tvärtom, jag tar spaden och klyver den rakt av och slänger bort delarna .., sedan strör jag kaffesump och habanero-peppar runt de arma bladen .., nu får vi se om det hjälper?

Och precis nu ringde friherrinnan och vill bjuda på en 11-kopp.
Det tackar man inte nej till .., det blir till att ta moppen och susa iväg.

L y c k a!

torsdag 7 maj 2015

På postträffen ...

"Ja, jag själv håller mest på med re-brandning ...", säger en av kurlsedarna.

Jaha, ja.

Hon hjälper till att skylta om i butikerna.
Glädjefnatt ....


Det är nästan ett år sedan min moped tackade för sig och i kanske två månaders tid har reparatören väntat på reservdelar från Danmark, men häromdagen fick jag ett telefonsamtal med beskedet att nu, äntligen .., hade åtminstone den mest väsentliga delen kommit och om jag ville, kunde jag hämta moppen nu idag, onsdag.

O m  jag ville!

Så efter en hektisk förmiddag i mejerikylen (och brödet och kassaräkningen) körde jag till villaområdet lite utanför Haverdal och där stod moppen och väntade så troget på mig!
Vilken oändlig glädje!

Tog på mig hjälmen .., virade den härliga yllehalsduken från Klippans Yllefabrik runt halsen (tack älskade systerdotter!) och tog sikte norrut. Svängde in på affären och handlade det mest akuta ., körde sedan hemåt och kyligt var det - bilden är från något tidigare år -, men i Särdal blommade rapsen och i Steninge kände jag - som alltid - doften av salt och hav och fylldes av en oändlig glädje!

Och ja, ni har helt rätt - såklart är vanligt cyklande eller el-cyklande för den delen - betydligt mer hälsosamt .., men glädjen i att känna vinden mot kinden och bara detta att  k ö r a  moppe, den är för mig obeskrivlig!

Nu är jag hemma .., har druckit gott kaffe .., lyssnar till härlig musik och ska städa bort inför fredagen.
En dag kvar, sen stundar tre lediga dagar på raken!
Klockan 07:15

Ser ni hästarna ...?

Morgonrundan med hundarna.
Regnvåt asfalt och mördarsniglar överallt!
Dom ligger som bruna streck på marken .., äter på varandra eller är redan döda.

Och så gransångaren .., ååå, så han sjunger!

Doft av poppel (jag ska be pv att vi sätter ett skott .., det kommer han inte att vilja, men då gör jag det i smyyyyyyg ....) ..., och den doften gör mig lika lycklig och inutivarm som när jag cvklade längs Ringvägen och kom till Seth och Barbro Lundström som hade en hägg på tomten och när den blommade .., då blev man nästan salig!

Nu blir det arbete till klockan ett och sedan ska jag - halleluja!!! - hämta min moppe!

Äntligen, äntligen har den alltid så vänlige Lasse fått tag i alla delarna och nu är den klar.

Dagens fönster ...


Hur glad och tacksam blir man inte när bloggvänner på resa - bland all annan packning - har kommit ihåg att lägga i fönsterhåven!?

Det är precis vad den här filuren har gjort.

Tack snälla!
Det bästa för Eva i Tyresö ....


Soppteatern idag!
En jazzkonsert om Billie Holliday med en vacker mörk tjej - Anna Sise  - som sjöng och Martin Sjöstedt som spelade på flygel och basfiol.
De var jättebra båda två.

Men Martin var förtrollande med sina jazzsolon. Särskilt på sin basfiol.
Jag hade en rosenbukett till Martin  som jag lämnade fram och Anna fick en bukett av någon annan,   annars hade de fått dela.

Martins mor och jag gick i samma klass i många år och är mycket goda vänner.
Hon har pratat om Martins förmåga att spela jazz men jag förstod nog inte.........
Nu förstår jag.!!!!!         
Eva i Tyresö

onsdag 6 maj 2015

Alltid steget före ...

Här, på Quality hotell vid Eurostop, hölls mötet ...

Idag var det postansvarig-träff för ett tjugotal butiksanställda; alla från Halland.
Ja, det var personal från Ica Maxi, från Netto i Heberg (två damer som jag genast kände igen och vi har en gemensam bekant från Malå, men boendes i Heberg) .., där var chefen för Coop i Getinge och så var det kvinnor och män från Laholm och Torup.

En enda kände jag igen sedan den förra träffen och vi råkade hamna vid samma bord.

Tre timmar var avsatta och det var alldeles lagom och ganska mycket hanns med; mest handlade det om ideliga bedrägerier .., människor som beställer hem varor (oftast från Zalando!) i andras namn och lyckas skaffa sig falska id-handlingar .., och jag bara gapade, för nåt sånt har vi inte haft hos oss, däremot var det ytterst vanligt förekommande i somliga butiker!
Alltid ligger brottslingarna steget före!

Och så diskuterades detta med kunder som tycker att det är självklart att mannen kan hämta ut hustruns paket utan att ha hennes id-kort .., eller alla som kommer in och säger "ja, jag väntar ett paket, kan ni kolla om det har kommit ..., och nej, jag har inget sms-meddelande och nej, jag har inget kollinummer heller, men ni kan väl titta efter ...?" och den totala oförståelsen hos somliga över att man måste ha ett giltigt id-kort/pass när paket/rek ska hämtas ut.

Det var en blandad deltagarskara; i alla åldrar.
En av damerna visade sig ha endast fem arbetsdagar kvar .., sen blir även hon friherrinna och hon skulle nu hjälpa barnbarnsflickorna som tävlade i voltige .., ååå, det skulle det bli så härligt!

Halv ett bjöds vi på lunch.
Innan vi ens svalt sista tuggan, kom en stressad servitör och tog såväl tallrik som bestick och gick sin väg. Ojdå .., här var det inte fråga om att testa något annat från buffén!

Snart så ....

Sen hemåt.
Satte mig ute i solskenet och nästan-somnade  .., lyssnade till sommarljuden ..,  det var sydliga vindar som tog med sig den fullkomligt underbara doften från popplarna nere vid vägen ..,  och efter vilan blev det gräsklippning och småpyssel och med posten kom två små blad med rötter - det var Förgätmigej som jag köpt via Tradera - och båda två har kommit i jorden och även om jag kände mig aningen besviken (bilden visade en planta, inte två blad), så blir det nog bra i slutänden.
Hopefully.

Och nu är det kväller och hockey (orkar inte ..) och i morgon arbetar jag förmiddag och så är det bara fredag kvar och sen stundar  h e l g och skånebesök och dååå, ska jag ta med håven och fånga en hel drös med ystadbilder! Så roligt det ska bli!


Vänner ...


Livet tillsammans med skatan håller sakta men säkert på att förändras.
Från att lite förstrött ha hämtat brödbitar eller annat överblivet och sedan flaxat iväg, har den nu blivit mer som en kär vän.

När jag, alldeles nyss, stod vid diskbänken och tittade ut, mötte jag plötsligt skatans blick.
Den satt på överdelen av trädgårdsstolen och tittade rakt in i köket .., så där som .., näää, nu får du allt skärpa dig Elisabet, här finns ju rakt ingenting till frukost!

"Oj, förlåt fru Skata (jag har bestämt att det är en fru), detta ska genast åtgärdas!" sa jag och skyndade ut med lite torrt bröd.

Såja, nu är den nöjd och glad igen.

Det är jag med.

Tänk, att en liten skata kan sprida sån glädje!


tisdag 5 maj 2015

Dagens fönster ...


.... fanns i ett gult hus på en kulle, allt uti det fagra landet Halland.

Och igår beställde pv ytterligare sex nya fönster vilka kommer någon gång i slutet av juni, så nu har han fullt upp med jobb i sommar.
Bäst igår ...


Det var nog lilla Filippa som är ett enda stort solsken och som glatt kom bakom kassan och glädjestrålande berättade (jag frågade om hon hade fått ridstövlar ..) att hon idag minsann hade ridit på en häst och galopperat och hon visade hur man skulle få stopp på hästen (ptroooo!) och få igång densamme och hur högt hon hade hoppat med honom .., allt medan Filippas mamma stod intill och skakade på huvudet och loooog.

Jodå, nog hade den lilla fröken fått sitta upp på hästen (hela dagisgruppen var där), men så mycket mer var det kanske inte och jag sa att i fantasins värld kan man nog hoppa över världens högsta hinder och galoppera över prärien i en vådlig fart och Filippa bara nickade och log.
Jodå, det var just så. 

Under en längre tid har vi haft det tämligen turbulent i butiken.
Först slutade Peter i charken, sen hans bäste kompis Mattias - båda gick till en betydligt större butik inne i Halmstad -, och någon är sjukskriven för ett eländigt knä som ska bytas ut om några veckor och någon annan är svårt sjuk och vi har fått ny personal och ännu mera ny personal och en har återvänt från mammaledighet och den som vikarierat för henne har fått nytt vikariat i Falkenberg.
På det hela taget är det en väldig omsättning av personal just nu.

Det var nog det lilla Filippa tänkte på när hon sa ..."Elisabet, varför vill så många arbeta i den här affären ...?"

Aha .., det var hon såg det! En ständig ström av nya ansikten .., till Ankaret vallfärdar alla ungdomar för att få arbete! 

Nånting annat som var trevligt igår, det var den nya kunden som kom till min kassa.

"Är du sjuksköterska ..?" frågade jag.

Nej, det var hon inte och jag förklarade att jag brukar gissa vad kunderna arbetar med och då looog kvinnan så hääääär mycket och berättade att igår var hennes första dag som pensionär, den allra första dagen och jaha, du är du förmodligen intresserad av människor .., då skulle du ha haft mitt arbete, det hade nog passat dig bra och du gissade inte så dåligt, jag har arbetat som beteendevetare inom företagshälsovården, så förmodligen är jag påverkad av detta, all kontakt med sjuksköterskor,.", sa kvinnan som nu flyttat till Getinge och skulle börja ett annat slags liv.

Det tredje som var bra, det var att jag äntligen kom ihåg vad lillkillen heter, han som alltid frågar om jag nu har lärt mig hans namn! Nu vet jag: han heter Ivani.


måndag 4 maj 2015

En vanlig måndag ...


Gråmulet ute, duggregn.


Tittar in i växthuset .., denna ständiga källa till glädje!
Upptäcker det som - förhoppningsvis - ska bli vindruvsklasar senare i sommar.


Den delen av golvet som är till vänster på bilden, har i vinter satt sig ordentligt .., sanden har väl helt enkelt runnit iväg till rabatten? I helgen plockade pv upp mängder av teglet och lade om det .., nu med mera sand under.

Nog minns jag när vi besökte Skånska Byggvaror i Helsingborg och då föll pladask för växthuset Odla! Där inne fanns då en "äkta matta" .., en fotogenlampa hängde från taket .. , där fanns ett citronträd och en ljuvlig sittgrupp. Och från en högtalare hördes inspelat fågelkvitter!
Precis så ville jag ha det!

Så här blev det.
Där inne står tre tämligen rangliga trädgårdsstolar med inte så värst snygga dynor i .., där är massor med hinkar och krukor som väntar på att få blomster i sig .., den orientaliska mattan lyser med sin frånvaro - däremot används en gammal blårandig trasmatta som sittunderlägg -, men ändå .., åååå, så vi tycker om det här lilla huset!
Man får väl ta det pö om pö.


Tar hundarna på promenad.
Eftersom där nu vimlar av hästar nere mot havet till, väljer jag andra vägar.
Nu går vi åt andra hållet .., mot kustvägen till .., förbi hönseriet och så hem igen.
Som i en cirkel.

Just här får nelly springa lös och jag överdriver inte om jag säger att det tycks som om hon hade fått raketbränsle i baken .., så fort skuttar hon iväg uppför backen till det gula huset!
Den farten har hon aldrig annars, ja, frånsett när hon upptäcker skatan ute på gräsmattan, då bär det iväg också med våldsam fart!

Och som ni ser har björklöven nu slagit ut.


Och boklöven ..., så fina, så fina!
Ännu, tjugotvå år efter att vi lämnat norra norrlands inland och fjälltrakter, känner jag en sån otrolig glädje över alla olika trädslag som finns här nere! Träd som finns i min närhet. Att ha bok och ek på tomten .., och blommande körsbärsträd .., vilken lycka!


Passerar det stora hönseriet varifrån tuppar hörs gala.
Här blir det alltid lite extra spännande för nelly .., som gärna skulle vilja veta var den där evigt galande tuppen håller hus.


Och  t ä n k .., när alla hönsen släpps ut i det jättelika hägnet ..!
Då lär det bli spännande promenader för den lilla pigan.


I Lilla Stensjö råder lugnet.
Förra våren mötte jag alltid en katt här ..., eller vi möttes inte, den sprang iväg så snart den hörde oss komma. I vår - helt lugnt -.  Allt som hörs är duvor som koooooorrar borta vid lagårdstaket, en bit till vänster, men inte med på bild.

Och snart stundar arbete.
Sju dagar på raken blir det, då min lediga onsdag förvandlas till nån sorts postträff.
Den nya kassadisplayen med touch-screen  - duttplatta - i stället för tangenter, håller på att kännas bekant, men själva arbetsställningen blir sämre. Nu står man med den högra handen/armen betydligt mera "lyft" ..., plastkasseknappen befinner sig till exempel längst uppe till höger på skärmen .., och knappen för kortbetalning har flyttats till motsatta sidan .., det är lätt att man - när kvällen kommer och tröttheten slår till -, pekar på fel "tangent".

Ont i nacken och axlarna var det evigheter (läs: säkert tio år sedan!) sen jag hade .., det har jag nu, men det kan också vara en träningssak, att man är ovan vid den nya ställningen.
Nåväl, det är väl bara att se tiden an.


Dagens fönster ...


... eller möjligen dagens blomma?

Så frodiga och fina pelargonior som jag hade i Ystad, lär jag nog inte komma i närheten av igen.
Lägenheten hade en gång varit blomsteraffär .., kanske hade den nån slags blom-själ ...?

söndag 3 maj 2015

Och här, mina vänner, är vinnarna!Jag gör som förra gången .., den som inte vill lägga tid på att titta på filmen får veta svaret här:

Ann i Göteborg vann det fina bokmärket, sponsrat av Ann i Göteborg.
Grattis Ann! Men du får sticklingen i stället :)

Bokmärket går då till friherrinnan som kan behöva ett rejält sådant - bokmärke - då hon har starr, men ska opereras nu i maj.

Grattis till er båda!
Och snart är det dragning ...

Ett av priserna - en stickling av Blomman-för-dagen ...


Och här är dom som är med och kan vinna .., antingen blomman eller det fina bokmärket, skänkt av Ann i Göteborg. 

Jo, det är ...

Kerstin i Dalarna som hade begivit sig till Uppsala och där träffat en barndomskompis, - hon som ska bli mormor - och nu har Kerstin börjat sy babykläder till den lille/lilla.  Att ta sig hem med tåg visade sig vara enklare sagt än gjort. Det blev - precis som för gunnar i vaplan - ännu en övernattning.

Ann i Göteborg  har varit på öl, - och whiskymässa i stan. Ack, vilken glädje att få spankulera omkring och provsmama öl, whisky, gin och rom! Kan man förmoda att provningen blev allt roligare allt eftersom dagen gick ...?

Det fina bokmärket .., tack Ann!

Lena i Steninge (tycker om whisky och hade säkerligen gjort Ann sällskap!) gläds över att hennes små frön nu har börjat gro och visa livsgnista .., och så har hon satt i nätdörren, så nu kan friska vindar och doft av försommar singla in i hallen och köket.

Ulrika i Närke ..., gläds åt att hon kan möta sin blick i spegeln och ser där ett glatt ansikte! Mera glädje: sonen Chrille som nyss fyllde 18 år .., hunden förstås .., en kompisträff som gjorde hjärtat glatt och så alla spelkvällar. 

Barbro i Uppsala .., hon har varit på spontantripp till Stockholm tillsammans med bror och svägerska .., förundrats över all körsbärsblomning i Kungsträdgården .., ätit härlig lunch och senare på kvällen fått vara med om årets första grillning. Se där .., en hel drös glädje! 

Min egen glädje: att vi har kommit till maj månad .., att den till synes oändliga vedhögen äntligen är uppsågad och travad ..., att det växer så det knakar i rabatterna .., och att jag har ett arbete att gå till, även om det här sjudagarspasset känns onödigt drygt.
Om Tradera ....

Den lär ska vara lindblomsgrön ...

Jo, men nu på morgonen kom ett mejl som berättade att jag vunnit (jag var kanske den enda som bjöd ..) och att tunikan/blusen nu är min! Pengarna sattes in och nu är det bara att vänta och se.
Enligt uppgift hade den kostat 699:- (av märket Kaffe - helt okänt för mig -) och nu gick den för 129:- plus frakt.

Dom fina uppläggningsfaten från Gustavsberg (Blå eld) förlorade jag, men det var inte så viktigt .., jag vill inte rusa iväg och vinna för vinningens skull, men hade jag fått dem billigt så ....

Nu återstår växterna och boken av Anja Notini. Den senare har jag själv haft, men den har nog förkommit under någon flytt.

I ett tidigare inlägg frågade jag om bloggvännernas erfarenhet av detta att köpa och sälja på Tradera.
Detta blev svaren. Tack snälla!

mossfolk sa...
Mitt favoritfynd är sonens polarn o pyret-jacka. Det kändes nästan som om jag lurade säljaren. Flera likadana jackor låg ute och såldes för flera hundra mer, men den här var riktigt dåligt fotograferad. Den såg dassig och lite solkig ut om man inte studerade bilden noga.
På posten två dagar efter vinst kom en jacka som såg alldeles ny ut! Nu får han gärna växa lite långsamt en period ;)
Faktum är att stora delar av hans garderob är traderakläder. Ja jag har allt misslyckats med ett par köp också.

gunnar i vaplan sa...
Jodå, jag ha bl a sålt ett vykort för 650:- på tradera. Det var en vykortssamlare i Uppsala som blev överlycklig över att få köpa det, de var många som budade på just detta kort :-)


Turtlan sa...
Jag har aldrig sålt något men köpt både ett och annat. Mest porslin. Ett jättefint stort fat bla.

Haft som regel inte köpa något dyrare än en summa som är ok att förlorarna jag skulle bli lurad. Alla saker jag köpt har varit godkända när de kom utom något enda vad jag minns.

Att folk tar betalt för emballage kan jag inte förstå. I en "vanlig" affär tar man ju inte betalt för det. Porto är ju såklart ok.

En variant av loppis tänker jag.

Ruta Ett sa...
Jag har sålt massor på Tradera; allt ifrån pelargonsticklingar till kläder, garn och keramik. Jag har köpt också allt möjligt; fina smycken, växter, husgeråd m.m.
Det är jätteroligt!

lifeblog sa...
Har varit Traderare sedan 2003 - säljer mest, jätteroligt, ibland blir man så överraskad av alla bud på nåt - ibland tvärtom förstås - men kul! Tristast med det är att packa, tycker det är så tråkigt ...Har sålt vinylskivor, nostalgiprylar, vykort, böcker, kläder - ja, mycket. Har köpt en del, fröer mest kanske - det sämsta var en jacka som luktade mögel men jag fick pengarna tillbaka efter retur.Lycka till bisse!!