fredag 10 april 2015

Skynda er i säng! 

... säger jag av omtanke om er.


Resumé ...Äntligen är sexdagarspasset sjudagarspassset över!

Trevliga kunder som vanligt ., en underbar arbetskamrat ..., och mycket att göra.
Vi ligger efter i mejerikylen och det är ett sjå att tömma en lastpall med varor ..., och så kommer postburen och där är en ung man som vare sig har avi eller ett kollinummer och han vill att jag ska leta igenom alla hyllorna efter ett viktigt paket och nåt sånt hittar jag inte, "men du kan väl leta en gång till ...?" säger han och kön i min kassa är låååång och jag säger att nej, du det går inte, du kan väl kolla hemma om du inte har ett kollinummer som jag kan söka på och ja, då gör han så.

Och så kommer lille goe fyraåringen L med sin mamma, hon, vars mormor en gång var god vän med mig i Malå. Denne lille L, han är så go så det vore en enkel sak att äta upp honom och pratglad är han och vet mitt namn och han säger att jag uttalar hans namn fel .., "så här är det!" säger han och alla kunderna ler.

Så har vi haft besök av en hemköpskontrollant som gått igenom butiken.
Allt kontrolleras och betygsätts!
Finns där några varor med utgånget datum ..., finns där felaktiga etiketter eller etiketter i fel storlek ., hur ser gavlarna ut ..., ja, allt sånt. Om man säger som så .., att det blir en lätt stressad stämning i affären just då, så är det kanske ingen underdrift.

Mot havet till ....

Sen hemåt.
Dis och dimma mot havet till.
Jag tänker på hon som har fått det där Hemska Beskedet .., hur ska hon ha det ikväll .., hur går hennes tankar ...?
Känner hon sig ensam där ute på livets stora savann?
Har hon någon eld inom synhåll?
Anar hon doften av rovdjur?
Sånt tänker jag på.

Och nu är det kväller.
I dörren möter jag fina Hilda på väg hem till sig; hon har varit hos sin mattelärarpappa och ägnat sig åt logaritmer. Själv ska jag dricka kaffe och äta en macka med Gottfrids leverpastej som pålägg.

Tack livet.


Idag ...


Sjätte arbetsdagen på raken och nej, jag vet, det är ingenting om man jämför med kvinnor i Indien eller annorstädes, men ändå .., jo, men hjälp, så skönt att det nu snart är helg!

Den här, den sjätte dagen, tar jag hundarna på promenad .., ser små sällskap av vitsippor vid Eckes syrénhäck .., tittar på Västnytt och tänker att uppläserskan ju är en närapå avbild av bloggerskan i Närke, ni vet, hon med det där nagellacket som är nåt alldeles extra.

Sen ringer telefonen.
Någon i andra änden gråter och är förtvivlad.
Berättar.
Oj, oj, oj.
Så, nu vet vi det, en gemensam bekant har fått det besked hon absolut inte ville ha.

Funderar länge om jag ska våga höra av mig.
Vågar jag alls skicka ett sms?

Tänker att det får bära eller brista.
Till slut går det iväg.
Får ett ömsint svar.
Och jag tänker ännu mera att så lite vi vet om vad som väntar oss.
Ena dagen är det så och nästa dag talar någon om för dig att nu är det så här.
Nya iskalla fakta att förhålla sig till.Men lilla Nelly .., hon skuttar och är glad och rullar sig lösgruset där häst och sulky nyss
farit fram. För henne är livet här och nu.

Huvudsaken att hon får mat.

Och snart bär det av till jobbet, allt medan John Coltrane spelar "Naima" för mig.
Ja, jag vet ....Nu har jag snöat in på detta igen .., men det är verkligen så intressant, som att få möta en massa okända människor som berättar lite om sitt liv - även om det nu bara handlar om deras musikval -.

Det här är också - enligt mitt sätt att se det - en så välgjord film.

Lite krumelurig.

Tack som delade med er, ni människor i Krasnoyarsk.

(Visste ni att Krasnoyarsk är den tredje största staden i Sibirien? Jag visste det inte.)


Dagens fönster ...


 ... kommer från Dalarna och visar ett före detta lokstall i Vikmanshyttan.

Titta på detaljerna! Vilken yrkesskicklighet! 

Då anar ni nog att det var Ulrika som höll i håven.

torsdag 9 april 2015

Men vi tar väl London också ....Som jag älskar detta!

Och Argentina!

En gång - i ett annat liv - promenerade jag på gatorna i Buenos Aires.
Telefontrådar och elledningar hängde likt spindelnät i luften .., överallt spelades musik av Abba, vi gick på nån slags cirkusföreställning där skyddsnät var ett okänt begrepp ..., människor hade välputsade skor, men offentliga toaletter var en mardröm.

Promenerar på gatorna i Buenos Aires, det gör alla dessa människor också.
Och berättar vad dom lyssnar till.
Det slår mig att jag sitter och ler mest hela tiden när argentinarna berättar vad dom lyssnar till.  Dels är det bra filmat av någon som jag tror verkligen är intresserad av människor och har humor ..,  en slags inutivärme! Och så är det inte bara artonåringar som intervjuas.
Greg Henkel & Agustin Norverto heter de som gjort filmen (bra att textar musikvalet .., det tackar jag för!) 

(Det finns en film från Stockholm också, men den är så rörigt filmad, så där så man nästan får migrän, så den får vara).
En vanlig dag ...


..., när man är så trött så man tror att man ska falla omkull .., när man efter dagens värv sitter i en trädgårdsstol ute på altanen och mest av allt känner att man vill gråta av nån slags obegriplig total .., ja, just trötthet och nya protesknät värker för första gången på evigheter ..., och så blir man då bjuden till fina vänner i sitt lilla sommarhus nära havet i Haverdal .., ja, då blir allting så oändligt mycket lättare.

På deras uteplats står en stor - verkligen stor - keramikkruka fylld med de allra ljufvligaste tulpaner Det är som en tavla!
Helt fantastiskt!


Och det bjuds på fiskmiddag och efteråt rabarberpaj ...


Och sen promenad till stranden - det tar en minut, om ens det - och fast det inte är mer än kanske sju kilometer från Haverdal till Stensjö, är stranden här säkerligen tio gånger bredare!


Någon som är är fjorton år, tar sig ett kvällsdopp i iskalla havet.
Ack och ve för långgrunt vatten! Pinan blir så mycket läääääängre.
Kvar på stranden står vi övriga .., en morfar och en mormor .., en pensionatsvärd och en kassörska och en glad liten hund som heter nelly.


På väg tillbaka från stranden .., ser vi mängder med vildkaprifol som nu börjar grönska!Och Eva har plockat små, små blommor vars namn jag redan har glömt.
Nånting med fy .., tror jag.
Någon som vet ...?
(Lägger ut samma fråga på facebook och får svar inom en minut:  vårfryle!)
Tänk, det har jag aldrig någonsin hört talas om.

Och nu är det kväller och livet känns mer trivsamt och tröttheten inte fullt så total.

Jo.
Det blir nog bra.
Det bästa för friherrinnan i Steninge ...

I väntan på kusinbarnet ...

Det bästa denna veckan .., det har varit många saker, men efter en evighet har vi fått fart på datorn igen, kusinen har varit nere och tittat till sina domäner och fick igång den.

Sedan stannade mitt kusinbarn kvar, denna är det ju påsklov.
Så idag blev det en tur till stan (jag är inte så jätteglad för att gå ut och in i butiker, men en ny klänning blev det i alla fall ), sen var jag nöjd och vilade mig på en bänk medan madam tog en extra tur.

Belöningen blev en god latt.
Sist av allt hem till solstolen.

Friherrinnan
Dagens fönster ...


Vissna tulpaner .., sticklingar på en bräda ..., en slags kom-ihåg-lista med alla extrapassen och tider att inte glömma .., vårdcentralen i Slöinge .., ortopeden Hässleholm ..., postträffen i början av maj ..., och på ett litet block nära kaffekoppen: tågtider till Stockholm och nåt årsmöte.

Klockan är lite över sju.
Solen är redan uppe och fåglarna äter frukost.

Jo, det blir nog en fin dag det här.Det var länge sen nu .., jag älskar ju såna här små filmer!


onsdag 8 april 2015

I morgon ....

... är det förmiddagspass igen, precis som idag.
Alltså borde man göra natt snart .., men jag har däckat på soffan - ungefär som sportigajenny brukar göra - och visserligen hållit mig vaken, men inte mer än så heller.


Två nya hjälpredor har tillkommit; en sextonårig tös och en förmodligen lika ung kille och tösen fick i uppgift att hjälpa mig med mejerileveransen från Dagab, allt medan pojken fyllde in kolonialvaror.
Det finns inte ord nog för hur imponerad jag är av dom ungdomar som vi får till affären!
Skärpta, på hugget .., i stort sett självgående!

"Hur känns det ...? Lite pirrigt ...?" frågade jag henne, när vi stod tillsammans inne i mejerikylen.
Jo, just så var det.
Sexton år och första riktiga sommarjobbet som väntar .., men först lite träning.
Nog måste det kännas aningen nervöst ..., och jag berättade om min första dag i affären .., känslan när jag stod där ute på lastbryggan och knappade in lösenordet ..., dörren som öppnades .., och oron att inte göra ett bra jobb .., att inte få vänner bland arbetskamraterna .., att inte känna sig som en del i ett lag.

Jag kom hem vid halv ett ..,. då blev det ett besök hos Folktandvården där den nya bettskenan hämtades ut .., den ligger nu i ett tjusigt rosafärgat etui, men fy farao, så hemskt det är att ha denna pryl i munnen! Det säger väl nånting om hur ett förhållande är, när man av sin sambo får en bettskena i present ,-) Tack pv!

Därefter stundade ett besök på Bilprovningen .., jag satt ute i solen och väntade i nån halvtimme .., det var ofattbart varmt, nästan som högsommarvärme .., sms:ade sonen och påminde om gula-febern-vaccinationen ..., tittade på Instagrambilder ..., kände glädje över just detta med Instagram - det är som att ta ett skutt ut i världen -, så många som delar med sig av sina bilder och några rader med funderingar.
Människor i New York såväl som i Älvsbyn.


Imorgon är det återigen ett förmiddagspass, nu mitt eget och då ska jag ta hand om min egen Arlabeställning .., ja, man får hoppas att den blir någorlunda.

På eftermiddagen middag hos vännerna från Tyresö och idag är det förresten födelsedag för lilla Nelly .., hon ska få en bit Gottfrids leverkorv .., det är mumma det!

Idag såg jag förresten vårens första citronfjäril ..., och herr stares käresta tycks ha kommit .., idag satt dom tillsammans uppe på taknocken, just ovanför den tegelpanna där dom varje sommar hyr en liten 1:a. Förhoppningsvis blir det på samma sätt även i år. Och småttingar, förstås.

(Och här är en som också skulle behöva en bettskena ,-)
Dagens fönster ...


... från Vikmanshyttan i Dalarna kommer det här fönstret.

Så vackert.

Så vackert.

Ulrika höll i håven.

tisdag 7 april 2015

Resumé ....


Kommer till affären och det som skulle vara gjort på förmiddagen, är inte gjort.
I nittio minuter arbetar jag det snabbaste jag kan .., varvar kassa två med att fylla in tre vagnar från mejeriet och det är så underbart skönt när allt är på plats och jag får veta att ordinarie mejeriansvarig är sjuk och kan jag möjligen arbeta i morgon på min lediga dag och ja, det är mejeri och bröd och beställa varor från Dagab till på fredag; nåt jag inte har gjort sedan den där våldsamt stressiga sommaren 2013.

Jag säger att det nog ordnar sig, bara jag får ändra tiden hos Folktandvården och det går bra.
Sen är det full fart igen. Tidningarna kommer, men dom tar duktiga Louise hand om, allt medan jag gör annat som måste hinnas med och så varvar vi arbetsuppgifter den sista timmen och det känns bra.


Mannen som sitter och tigger utanför affären, han kommer in och vill köpa varma spjäll - det är just när jag är rastavlösare i charken - och han står framför mig och räknar småpengarna i sin hand .., tio kronor eller tolv har han .., det räcker inte ..., jag väger spjällbiten, den kostar tjugo kronor .., och mannen räknar om igen enkronorna .., nej, jag uthärdar inte .., utan hämtar en tjuga från min plånbok och gömmer den i mannens hand och så kan han äta spjäll och köpa bröd och mitt samvete lättar och jag vet mycket väl att detta att dela ut allmosor definitivt inte är någon lösning; kanske vore det bättre om mannen på sin skylt skrev att han önskade ett arbete - vilket som helst -, men nu är det som det är, ja, men hur ska man bära sig åt för att inte bry sig; att stänga av helt och hållet?

Och ja, jag fattar inte hur den här situationen ska lösas?
Det gör väl å andra sidan ingen annan heller och det måste hur som helst vara svårt för politiker att veta precis vad som är rätt? Ska bostäder upplåtas åt alla människor som kommer hit från Rumänien eller andra fattiga länder? Ska hemlösa från vårt land också få bostäder på samma villkor? Vem står för försörjningen? Ska alla dessa som inte har bostad gå före andra bostadssökande i eventuella köer?
Kommuner som redan nu har ont om pengar .., hur ska allt finansieras?
Ja, men det är så svårt så det är inte sant! 


Sen hemåt.
Faller ihop i en hög, men bjuds på middag av pv. 
Vi tittar på Veckans Brott och säger - unisont - att Leif GW Persson är helt underbar.
Pv blåser bubblor i sitt plaströr .., nelly och harry ligger nära-nära-varandra på soffan Ektorp.

Och i morgon ska jag upp i ottan och jag har ingen större lust, men tänker på lönen.
Bara gula-febern-vaccinet går på nästan femhundra kronor .., det är man får tänka och allt går i Västerbotten brukade mamma säga, ja, det fungerar nog i Halland också.

Godnatt!
Det bästa för Eva på Frösön ...


Hej på dig!

Det bästa i veckan är hela påskhelgen, jag kan inte ta ut bara en sak. Jag sammanfattar den i ett collage. Påsken, min bästa högtid. Vår äldsta kom hem och det kändes extra kul då hon inte var hit under jul.

En dag på fjället med bl a champagne och tårta (svägerskans verk). En dag vid stugan i skogsbrynet. Påskaftonsmiddag med alla barnen, svärdottern och gamla mor. Och så påskdagsmässa i Östersunds stora kyrka. En intensiv med så härlig helg. Solsken och skratt, det förgyller verkligen livet.

Kram Eva
Det bästa för Ann i Göteborg ...

Vilken vårligt vacker duk! Ann.

Det bästa den här veckan var absolut påskafton.
Då kom 2 av 3 söner och Eva på påskplock med äggmålning och skattjakt och det är lika roligt varje gång.
Johan, som jobbar i delikatessen på Coop, hade med sig fantastisk “Pata Negra” och underbara mögelostar. Han vet vad mamman tycker om.
Innan det bli mat, så måste dock äggen målas och det görs med olika grad av entusiasm, med med stor koncentration.
“Sedan åto vi!”, som mamma skrev i en skoluppsats på 30-talet.
 

Efter maten blev det skattjakt, som går till så att alla får en lapp med en skattkarta på. Kartan består av en rebus och när man löst rebusen börjar man leta.
Skatten är ett påskägg med diverse innehåll. I år innehöll alla ett Kinderegg (ja, det är roligt med Kinderegg, fast man fyllt 25) + nåt annat.
Det kunde vara mörkrostade kaffebönor till kaffeälskaren, Valrhonachoklad till chokladälskaren och en liten stickad brosch till broschälskaren!

Alla var glada! Vi skrattade mycket och påsken förflöt sedan i matens och lathetens tecken.
Härligt var det!
Kram 
Ann 
//Elisabet skriver: här kan man läsa om andra länders påsktraditioner ...

I Ungern .., där får man nog se till att bära våtdräkt.
Och om ni - utmattade av allt firande -, har glömt hur det går till i vårt eget land, så kan ni uppgradera minnet här. 


Det bästa för Gunnar i Jämtland ...


Det bästa den här veckan är alla vårtecken som dyker upp.
 
 
Från lilla soliga tussilagon och rabarberknoppar till koltrastar, måsar, tranor och uttrar på vårisens kant.

/ Gunnar i Vaplan /
Dagens fönster ...


..... kommer från Monet i Frankrike.

Underbart!

Solljus och tulpaner!

Precis vad som behövs en tisdag i april när himlen är helgrå.

Det bästa för Kattis ...

Vilken kille! säger Elisabet.

Det bästa i veckan, det är ledig tid med såväl stor som liten son, det att vara alla tillsammans.
//Kattis.
Det bästa  ...
 
Det här är veckans vinst; en målning som AP köpt i Ghana och som nu lottas ut. 
Ett tröstpris kommer också att finnas. 

Vill du vara med och dela med dig av det som värmde just ditt hjärta lite mer än vanligt?

Mejla i så fall glädjen till bisse151@gmail.com, så lägger jag in bidragen allt eftersom.

måndag 6 april 2015

Dagens fönster ...


Igår, vid det trivsamma våffelkalaset, hade Eva i Tyresö med sig två små vykort - modell väldigt gamla -som blev mina.

Och ser man på .., där hittar man även dagens fönster!

(Och i Sveriges Radio P4/Sverigeresan är det nu Malå och Kriberg som gäller. Kul!)
Mitt eget bästa ....


Våffelkalas en påskdag ute på altanen .., strååålande sol och fågelkvitter och fina vänner från Tyresö.
Så mycket glädje och Evas röda tröja som syns i förgrunden och en tonåring som har lärt sig att sticka och det första han ska göra är inte en grytlapp, nej, sockar! Fyra stickor!!
Och på bordet ...,hjortronsylt och grädde, tuppar, hönor och små, små vaktelägg i en trådkorg.


Och så Nelly förstås, som får en halv gräddförpackning (tom) som hon får roa sig med och det händer mest hela tiden att den där förpackningen fastnar på hennes nos och så lullar hon omkring och ser aningen underlig ut och vi bara ler.


Det var en skruttdag på jobbet igår - i alla fall de sista timmarna - och jag kände mig sannerligen inte som nån bra kassörska och ville bara försvinna från jordens yta och en dam tappade största burken med lingonsylt rakt i golvet vid min kassa och har man svårt att böja knäna och nå golvet, var det inte det enklaste att skrapa ihop glas och sylt och kön växte och tack och lov att snälla Johanna hjälpte mig!

Då var det skönt att komma hem, få ett telefonsamtal från friherrinnan och hon - som gör ett andelsspel i veckan till affären - hon hade nu för tredje gången prickat in 7 rätt och vi blev inte miljonärer, men ändå .., ungefär 360 kronor att hämta ut idag känns ju rätt trevligt.
Det bästa var att jag äntligen var med på tåget!

Den gången när var och en som köpt hennes andel för 50 kronor kunde kvittera ut över 4000:-, ja, då hade jag förstås stått över.
Nåja, liten glädje är också glädje.

Och sist av allt glädjen över hur absurd tillvaron kan vara.
Nu på morgonen berättade pv att han hade drömt om nästa års Vasalopp, ja, att han missat bussen som skulle ta honom till Öppet Spår.
Jag undrar jag vem av oss som hamnar på gruppboende först ....?
Eller vi kanske får dela rum?


Den där stora handen ...


"Du skulle haft din egen hand eller annat som "tändsticksask"
att jämföra med!" skriver ellem i sin kommentar till mannen från Kemijärvis stora hand.

Jodå, jag tog en sån bild också, men man kanske inte märker hur liten min blev i jämförelse :)
Den försvann helt när vi tog i hand :)
Det bästa för Helena/Cruella ....


Ett år utan vårvinter är inte fullständigt, så jag är så ofantligt glad att snön föll lagom till påsk och möjliggjorde skidåkning!//Helena/Cruella

// Helena: den andra bilden du har skickat - om det är en bild - den är lika omöjlig att få upp som förra gången ..., kan du inte testa igen?
Det bästa för Barbro i Uppsala ....


Hej på dig.

Det första bästa i veckan är hemligt än så länge men det värmer mitt ❤️, det andra bästa en enkel påskmiddag med svåger och svägerskan.

Det var jag som lagade varmrätten denna gång, ytterst ovanligt men det blev gott.

Barbro.

söndag 5 april 2015

Det bästa för Eva i Tyresö ...

Vem behöver kamera! Inte Eva, i alla fall.


Det bästa var i månens sken igårkväll när Erik sköt av de upphittade raketerna från nyåret och tände stubben som han hade med sig från i julas.

Vi satt på Eriks stock och månen var som en strålkastare!!!
Havet brusade svagt.     

Eva i Tyresö i Haverdal
Påskdagsfönstret ...


...speglar sig i en växthusdörr.

Det ser ut att bli en alldeles övermåttan ljuvlig söndag.
Påskafton ...

Det har varit full fart i butiken mest hela dagen .., alla kassorna har varit igång och chefen har fått ringa den som är bakjour för att hjälpa till i mejerikylen. Och den som får avlösning i kassan är trött och säger att åååå Bettan, det har varit såååå mycket, men hjälp, så skönt att nu få komma hem!

Vi är två som arbetar eftermiddag och jag - som varit så orolig för att vi skulle vara för -, har inte alls samma stress, ty dom flesta kunderna kanske äter middag med sina släktingar eller promenerar på stranden eller deltar i påskdoppet (tre unga töser kommer senare in och handlar och är våta i håret .., jodå, det har varit dopp i havet, precis som på julaftonens morgon) och jag står i kassan och Joakim är på golvet och det är på det hela taget ganska trivsamt.

Kunder kommer och går.

Där är cyklisterna - män i tajta trikåer - som har cyklat tio mil och nu bara måste få i sig en chokladkaka och kanske några bananer .., nu är energin oåterkalleligen slut .., där är stamkunderna och där är min namne, en kvinna i åttioårsåldern och det blir lite småprat och en varm påskkram och där är också en soligt leende Eva från Tyresö!Den allra sista kunden för dagen är en man i femtioårsåldern kanske .., han är fyrkantig hela han och har de absolut största händer jag någonsin i hela mitt liv har sett!

"Men det var det värsta ....., oj, så stora händer du har!" säger jag och mannen ler lite och vänder och vrider på händerna och säger att joo, hans pappa hade likadana. Lika stora.

Och jag frågar om jag möjligen får ta en bild och jodå, det går bra det, så jag skyndar mig att hämta kameran och min arbetskamrat Joakim - som inte känner till denna min vurm för händer -, han tror väl knappt sina öron eller ögon!

Det visar sig att mannen med de stora händerna - dom är som björnlabbar -, kommer från Kemijärvi i finska Lappland .., han har tre systrar, arbetar som bilmekaniker och är Skorpion.

När jag - efter att bilden tagits -, tar i hand och tackar för vänligheten  (han har lika varma händer som min pappa hade ...), försvinner min hand i den där stoooora och Joakim står intill och ler och skakar på huvudet och sen är det kväller och vi låser butiksdörrarna och åker hemåt.

Jo, men det kändes bra.

// Även i Varberg, lite längre norrut, var det ett påskdopp.