lördag 8 juli 2023

Dagens fönster …Så förvånad - men GLAD - jag blev, när den här fönsterbilden kom insusande hit till båten/mobilen idag! 

Den som hade håven med sig var ingen mindre än Ulf i Tyresö; han, ”Den halvlånge” som alltid är så vänlig och ett under av omtänksamhet när det gäller hustrun Eva. (Som åker in och ut på sjukhus och det är ideliga undersökningar och provtagning, röntgen och Gud vet allt!) 

Ja, Ulf är för övrigt vänlig inte bara mot hustrun! 

Fönstret fångades vid kyrkogården intill Katarina kyrka 

Ser ni namnet på gravstenen? Just det! 

Tack Ulf! Så vänligt av dig!


fredag 7 juli 2023

Torsdag i Skallkrokens hamn och så quizzet. 


Så är vi här igen. Vi har haft många seglatsplaner, men allt eftersom vindarna ändrats - eller SMHI:s prognoser förändrats, rättare sagt - har vi fått tänka till lite extra. 

Inte Bohuslän, då hinner vi inte hem till ett kalas. Inte Ven, då får vi dåliga vindar innan vi är hemma. Jo, minsann .., det gäller att vara flexibel. 

Nu blir det Torekov i morgon och i helgen, därefter hemåt med dotter och make och kanske stopp i Grötvik och så får vi skjutsa dem till utgångspunkten där dom då har bilen. Det ska bli såå kul! 

Och troligen får vi besök av Turtlan och hennes M imorgon eller på söndag! Såå trevligt! 

DN:s Nutidsquiz gick inget vidare: 7 rätt för mig , på 8 för pv. Aj, aj.

Bättre på ordquizzet: 10/12. 

Dagens fönster ...

 ... finns i uterummet, ja, i det där gula huset på kullen. 

Upptäckte att humlen snirklat sig in när jag någon gång ställt fönstret på glänt. 

Ja, det är ju praktiskt, som en liten krukväxt blir det. 

Tack Elisabet som upptäckte detta. 

På bilden ser man även grannens sommarhus. För någon vecka sedan, kanske två, kom Sara ner från Stockholm och igårkväll när jag gick i säng, kunde jag se hur deras vardagsrum var fyllt av goda vänner. Det gjorde mig så varm i hjärtat! 

Många gånger har jag undrat hur det ska kännas för dem - för henne och döttrarna - att komma till sommarhuset med alla minnen som hör till detta, när en i familjen inte längre finns till.

torsdag 6 juli 2023

I Nashville ...

Måhända är jag den enda av bloggvännerna som inte har följt med i tv-serien "Drömlandet", där Carina Bergfeldt och Tareq Taylor kuskar runt i södra USA och berättar och intervjuar människor - alla möjliga människor  - och jag råkade komma in i det allra sista avsnittet. 

Så intressant det var! 

Där var sångerskan som drabbats av svår cancer och vad det förde med sig för den som inte har en täckande försäkring .., och där var mannen som ordnar läger för barn vars föräldrar/förälder varit i armén och antingen tagit livet av sig efteråt, eller i själva kriget. 

Om jag minns rätt, dör fyra gånger så många soldater av självmord när de återvänder hem, än vilka som dör i själva krigen. 

Den där lägermannen .., vilken ofattbar värme han utstrålade och tänk, vad en enda människas omsorg kan betyda! 

Här en länk till programmet, om någon skulle vara intresserad.

 Torsdag i början av juli ....

Regn, regn och ännu mera regn, men kan man tänka sig, på eftermiddagen kommer solen fram! Det är rent obegripligt hur trötta vi är och att pv är det, är verkligen ovanligt. Mitt i alltsammans har han somnat på soffan Ektorp, den i uterummet. Sigge ligger i trädgårdsstolen i samma rum. 

En bil kommer på uppfarten och parkerar. Aha, det är han som ska byta ut vattenmätaren. Han ser så snäll ut .., jag tänker att han är nog en rar pappa. Eller äkta man. 

Själv bakar jag frukostbröd - min variant, typ grövre frallor gjorda på grahamsmjöl, vetemjöl, 3dl naturell yoghurt och 6 dl vatten .., solrosfrön och linfrön , salt och en liten dutt flytande honung .., och jäst, förstås -.  Fixar middag som blir Tareqs goda kyckling, som vi verkligen tycker om. Lite senare klipper jag gräsmattan, men inte hela .., en del av den får bli som en liten äng. Små styvmorsvioler växer i grupper .., sååå fina! Ibland, när jag står i köket och tittar ut, ser jag hur skatorna promenerar i det längre gräset och då skymtar endast deras huvuden och knappt det. 


Snavar över den här bilden av min mamma. Tre, fyra år och med sitt tjocka, mörka hår. Hon ser nästan sydländsk ut, om det vore inte vore för hennes blå ögon. 

Lyssnade till dagens Sommarpratare Ina Lundström, men orkade inte hänga med till slutet. Oj, så fort hon pratade .., det var som om orden kom i en enda röra, som en kaskad .., som en yster vårbäck, nej, störtflod! 

Det finns andra årets pratare som jag inte heller lyssnat klart till, nu blev det ännu en. 

När jag skrollar runt för att ta del av andras åsikter, får hon beröm. Tänk, så olika vi människor är!

Morgondagens sommarpratare är chefen för för Säkerhetspolisen, Charlotte von Essen.

Dagens fönster ..... 


Så här skriver avsändaren, som är Turtlan/Annica: 

"Hej!

Håvade in ett fönster på bakgården till Hemgården i centrala Borås. 

Vi gick dit på vår ”konstrundapromenad” i Borås, för det skulle vara loppis där idag. 

Jo det var det, men så lite. Vi fick se den fina bakgården i alla fall.

Hälsningar Annica/ Turtlan"

onsdag 5 juli 2023

Lyssnar till nyheterna .... 

Det är nästan så man dånar: TRE nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter har lämnats in! 

Lyssnade och tittade igår på en debatt mellan Thomas Bodström (en gång justitieminister i en s-regering) och Ivar Arpi. Thomas Bodström menade att för rikets säkerhet så borde det bli avslag för dessa koranbränningar och jag håller helt och hållet med. 

Om detta diskuterar vi ofta, pv och jag själv .

Hur långt får yttrandefriheten gå? Hur långt som helst? 

Om vi tillåter koranbränningar, tar vi då ansvar för följderna? 

Igår fick vi i morgonnyheterna veta att polisen ibland förlägger handlingar. Skulle det inte vara möjligt att förlägga alla dessa ansökningar? Ja, jag vet .., det är inte fair play, men det tycker jag inte att koranbränningar är heller.

Personligen tror jag att det är Ryssland som ligger bakom det hela .., ja, men så perfekt med sånt här spektakel just innan Turkiet och Ungern ska meddela beslutet om vårt lands deltagande i Nato.

Sommarpratet - idag PM Nilsson -. 

Om det sommarpratet tyckte jag alldeles omåttligt mycket om. 

Jag tyckte om berättelsen om den gamle fiskaren Oskar och hans sjöbod ..., jag tyckte om alla detaljer av vad som fanns i sjöboden och hur sommarprataren berättade var de olika fiskarna höll till och det kändes som om jag var där. 

Jag tyckte om när han berättade om sin farfars brev hem till hustrun i Karlskrona och när hans farmor låg för döden på lasarettet och vad hon då ville vila ögonen på. 

Jag tyckte också om när han pratade om hemlängtan och vad den känslan betyder för många. 

Helt ärligt tyckte jag om nästan allting. 

Morgondagens  Sommarpratare är Ina Lundström - poddare, komiker och journalist -.

Längtar till ...

Man kan längta till de mest banala saker. 

Till exempel längtar jag efter att dammsugaren - tillsammans med mig - har tagit ett varv här på bottenvåningen. 

Längtar också efter att få lyssna till PM Nilssons Sommarprat, det ska göras strax efter att dammsugaren gjort sitt. Lyssnar jag på kvällen, somnar jag ofelbart. Det är lättare att ta in pratet när jag är utvilad.

Idag ska jag också göra klocktestet - ni vet - för att se hur det står till med hjärnan. Igår kom jag nämligen inte för mitt liv på vad vårt lands justitieminister heter .., var tvungen att fråga pv. 

"Ja!! Gunnar Strömmer, ja!" 

Pinsamt. Jag tycker dessutom v ä l d i g t  bra om honom i den yrkesroll han har. Det KAN ha att göra med att herr Strömmer är en till synes trygg och lite jovialisk ångermanlänning, som inte tycks hetsa upp sig i första taget.

Dagens fönster ...


Ett fönster från Porto och då förstår ni ju vem som hade håven redo. 

Just det! 

Madame annannan. 

Tack! säger jag och undrar samtidigt om det är någon slags utbyggnad .., det mittersta fönstret med kaklet på ömse sidor?

Eller är det enbart nedtill som det tycks liksom "sväva lite" ...?

Länkar till ett av hennes inlägg från juli 2007. Ett inlägg som jag tycker sååå mycket om, men inte läste då.

Uppdatering: Om man klickar på länken, kan man läsa en dikt (eller vad man nu ska kalla det) av Elsa Grave. Henne kände jag inte till, men det gjorde pv - jag högläste nämligen det hela för honom (jag älskar hur det är skrivit av denna E.G.)

"Ja, men Elsa Grave bodde i Halmstad, jag tror att Mymmel (mamma till Hilda) har författat en bok tillsammans med Elsa Graves dotter, Angelica Ahlefeldt-Laurvig", sade pv direkt. Så lyckat.

Googlar på Elsa Grave (ja, nu blev det så att det ena gav det andra ..., det började med fönstret) och upptäckte att hon även varit konstnär. 

Som jag förstod det, är detta hennes självporträtt. 

Åååå, vilka härliga färger! Vilken blick!

tisdag 4 juli 2023

Tv-tips .... 

Av en ren händelse - vi kämpar med tidningen Vi:s korsord - råkar tv:n gå igång och där visas ett program med titeln "Tänk om". Programledare är Fredrik Lindström och det handlar om vad som kunnat hända, om inte om varit. 

Hur intressant som helst! Vilken historielektion!

Här en länk till programmet, om någon är intresserad.

Sommarpratet idag ... 

Det var Bianca Salming som berättade om sin pappa Börjes resa med ALS - denna överdjävulska sjukdom -. Vi låg i var sin del av hörnsoffan pv och jag själv och det hände att jag fick putta lite med ena foten på sambon .., då han nickat till.

När någon berättar om sin relation till sin pappa och hur det hela slutar, nej, jag vill inte betygsätta det programmet, det känns inte rätt. Mycket handlade också om hennes idrottskarriär och drömmar.

Morgondagens Sommarpratare är ålafiskaren PM Nilsson.

Minnesorden ....

Upptäcker att jag samlat på flera stycken .., minnesord eller dödsannonser (som denna), vilka satt avtryck. Som den här. 

Eller här .., flera stycken. 


Spridda rader ...., och kanske var det "skäggig kind som river mot min", som fick mig att haja till. 
Minns pappa som när han var lite-lite skäggig brukade skojkramas och hur det då kändes; hur det liksom rev mot kinden, men snällt.

Dagens fönster ....


... fångades för nio år sedan i Gerani på Kreta. 

Det var där vi var; pv, Emil och jag själv och vi bodde på det allra ljuvligaste lilla hotell, med två balkonger i lägenheten - en med morgonsol och en med kvällssol -. 

Utanför den ena kunde vi se stora fält där det odlades apelsiner .., och fågelkvittret var som en storslagen orkester. 

På den andra balkongen satt vi om kvällarna och spelade Plump. Jag kallade det för "Grekiska mästerskapet" och det var vansinnigt spännande och till slut vann Emil med en enda poäng!

Vilken härlig resa det var!
Och vi hyrde var sin moped och körde runt på den kretenska landsbygden och åt grekisk sallad till lunch. 

Tänk, så mycket glädje man har haft av dessa resor tillsammans med Emil eller Emma! Det var det enda jag sparade till. 

Pensionen ...? Nej, nej, den tänkte jag inte på och det kan ju tyckas oansvarigt och dumdristigt. 

Ångrar jag mig? Inte det minsta!

måndag 3 juli 2023

Måndag i början av juli ...


Hällregn och solsken  om och om igen och i nästa sekund åskmuller. 

Men förmiddagen blev fin. 

Jag hinner ta hand om växthuset .., binda upp tomatplantorna som växt sig höga under loppet av tio dagar och tittar till ringblommorna vilka uppenbarat sig och nu är färdiga för buketter. 

Körsbärsträden dignar av ännu inte mogna bär (såg en stooor svärm av starar komma flygande i flock över tomten .., jaha, dom planerar alltså att skörda snart), men äpplen blir det inte många av. 

Och det lilla plommonträdet som vi planterade för ett par år sedan .., ja, där kanske vi kan räkna till tio plommon på gång!

I potatislandet blommar det. Vita blommor.

Allra frodigast är ändå gurkörten (bilden) som formligen har exploderat - så där som den alltid gör i mitten av sommaren - och där surrar det av små, små humlor som kryper in i den ena blå blomman efter den andra på jakt efter mat . Det är enbart av den anledningen som gurkörten får sprida sig och ta sådan plats.

Lyssnade i förväg till P1 och Staffan Westerberg som var dagens Sommarpratare. 

Klart bäst hittills, enligt mitt sätt att se det! Har tidigare - med stor behållning - tagit del av hans "Tankar för dagen" och det här var i samma anda. Med den allra största värme och realism berättar han om sitt liv som åttionioåring .., men tittar även bakåt. Han pratar om hemtjänstens änglar som dagligen besöker och hjälper honom ..., (HUR skulle vårt land klara sig utan dessa människor ...?!) och han berättar om sin barndom, om pappan disponenten .., om resan till Paris och om livet inom teatern och mycket, mycket mera.

Högsta betyg från mig: en klar 5:a.

Dessutom fullkomligt älskade jag hans musikval!

Så här skrev Anna om programmet och hon summerade det bra, tycker jag. 

Detta pratet passar:

* om du aktivt vill lyssna till en varm berättare UTAN att förvänta dig någon särskild mening eller sensation 

* om du på riktigt har tid att lyssna

* om du fascineras över människor som gjort aktiva val i livet och valt sin rätta väg

* extra bra om du även fascineras över den bottenlösa fantasin som han låtit och låter flöda fritt

* om du vuxit upp med Lillstrumpa och Syster Yster eller Vilse i pannkakan 

Sen .., han är 89 år! Låter som max 69 och inte verkar han lida av någon minnesförlust inte. 

Morgondagens Sommarpratare är Bianca Salming. 

Efteråt åker vi en sväng till Skallkroken och kollar till båten. Allt ser bra ut. 

En tysk och en dansk båt är nu inblåsta - säkerligen i ett par dagar - då det nu tar i  ä n  mer vad gäller blåst och värst blir det väl i morgon, med vindar upp mot 24 meter/sek. 

De två tyska husbilarna, samt en ukrainsk, var försvunna. I eftermiddag enbart svenskar på parad. 

Ställplatserna måste bokas i förväg och det är i princip nästan alltid fullbokat.

Har jag sagt det tidigare ..? Jo, men det är verkligen så vackert i Haverdal!

Kom hem efter en sväng till Hallarna - beläget öster om Halmstad - där vi förgäves letat efter en viss present (som vi inte hittade, det fick bli en beställning på nätet) och kände oss trötta båda två. 

Jag har varit förkyld i nästan en veckas tid, nu är det pv:s tur. Covidtestade mig, men det var negativt, alltså endast 1 rött streck. Skönt! Så här blir det nästan var gång vi besökt småttingar, men det spelar heller ingen roll .., det är det värt.

På onsdag får vi bloggvänsbesök från Värmland. Tänk, nästa månad åker vi till Karlstad och ska vara med på deras bröllop. Två nätter i en hyrstuga och även Harry är bjuden. Såå roligt det ska bli!

Ungefär så.

Om Inger ...


Den som slagit följe med mig under många år - tänk, att ni orkat med alla hundpromenader och allt det andra - ni känner nog till att jag älskar att läsa minnesord om människor som gått bort. 

Nej, det är inte det där uppräknandet av vilka ordenssällskap den avlidne varit medlem i och dylikt, det är mer när en personlighet dyker upp bland bokstäverna. 

Som i den här dödsannonsen som Bettan i Lund så omtänksamt vidarebefordrade och som slutligen landade i min inkorg!

Tack Bettan! 

Obs. Läs ända till sista bokstaven!

Och då kommer jag ihåg ett inlägg som handlade om Göte ..., inte en annons, men ett minnesord. 

Lika underbart det!

Måndagsfönstret ...


Ett fönster från Lund, fångat av madamen som är så flink med att ha håven med sig! 

Tack du rara annannan!

(Och det är inte sååå ofta som hon har bilder i sina inlägg, men se om ni klickar på länken, så får ni se hennes fina sällskap vid kaffet).

söndag 2 juli 2023

Sommarpratarna ... 

Idag lyssnade vi båda - pv och jag själv - till Camilla Läckbergs sommarprat. Det hela handlade mest om hennes problem med att ständigt vilja vara mager, vilket sannerligen inte är det enklaste, särskilt om man tycker om såväl att laga mat, som att äta mat. Jag tillhör själv just den delen av mänskligheten, men kanske tycker jag mest om att  ä t a  maten. 

I mina dagböcker från mellanstadiet, kunde man läsa följande rader: "Onsdag. Leverbiff med lingonsylt på bespisningen. Kär i L-G."

Alltid beskrev jag vilken mat vi fått. När Anders gick en livvaktsutbildning i Polen, ringde han nästan dagligen hem och jag frågade alltid "får ni god mat, blir ni mätta?" Och han skrattade snällt och sa att "Vet du mamma, alla killar säger att det är det första deras mammor frågar efter ...!"

Camilla Läckberg träffar i sin ungdom pojkvänner som kritiserar hennes vikt och minns ännu hur orden sas.  Och jo, jag minns själv när klasskamraten Johnny under vår skolresa till Hamburg sa att "Elisabet, du får nog passa dig så du inte går upp i vikt ...". Rumpan hade väl vuxit i omfång och han sade det snällt, jag minns det inte alls som mobbing. Han var väl helt enkelt synsk ,-).

Det är om detta - hur svårt det är att hålla vikten .., om glädjen i att bli nästan-mager när hon deltar i Let´s Dance och om bristande självkänsla och vägen till framgång och en man som älskar henne oavsett vikten, det handlar om. Men medan vi lyssnade tänkte jag ungefär som Anna - dottern -. 

Så här skrev hon:


Jag ger betyget .., ja, en knapp fyra .Det som var en klar fyra var hur hon lade upp sitt prat .., inte för långa pass (alla kändes exakt lika långa) och så musik som väl passade bra till ämnet. 

För mig var det en hel del igenkänning. Jag inbillar mig ju verkligen att jag en gång i livet ska bli smal, men det vete sjutton .., nja, vi får se. Tack Anna att jag får lägga upp dina recensioner!

Ps. Morgondagens Sommarpratare är Staffan Westerberg ..., ni vet, "Vilse i pannkakan" och "Lillstrumpa och Syster yster". Jag hörde honom i ett annat program och föll pladask, så det här ser jag verkligen fram emot. Ds.

Komma-hem-fönstret ...


 

... fångades i Bäckviken på underbara ön Ven, mitt emot Landskrona. 

(Ja, någon kan ju ha glömt det ...). 

Det var jag själv som tog bilden och jag tycker att den blev så himla fin! Rosen i mitten, är väl den som gör det hela, tillsammans med de uppe i vänstra hörnet. 

Rosorna tillägnas sonen Anders som i dag fyller 37 år. Denne genomsnälle son som känns så trygg och stabil.

När vi övernattade hos dem, bad Elliot mig att berätta nånting. 

"Berätta nånting farmor!" sa han om och om igen och jag berättade om när jag var liten eller när hans egen pappa var fyra år. 

Och om min pappa, Ivar Nilsson.  

"Du vet väl om att din pappa också heter Ivar ..?" sa jag och nej, det visste han inte.  Och jag sa att om denne Ivar hade varit i livet, så hade han säkert pussat och kramat på både honom och lillebrorsan.

"Säkert skulle han ha killat dig på magen eller på benen och kanske hade du fått följa med honom och jaga hare när du blivit lite äldre ..", sa jag. 

Jaga hare ...? Aj, aj. Det var ju lite ledsamt ,-).

Söndag och hemma igen .... 


Tio dagar inalles blev vi borta och vilka ljuvliga dagar det blev! Den allra finaste segling på nervägen (övernattning i Torekov, Viken , korta stopp i Borstahusen och Barsebäck bara för att rasta Harry och äta något snabblagat till lunch) och så framme vid lunchtid i Limhan.

Möttes på piren av sonen med familj; däribland en 4-åring som hojtade "Farmor! Farmor! Farmor titta!" och den där farmorn, hon hade all möda i världen att få fast tamparna i fören (vi ligger med aktern mot land) och det var hett som i .., och svetten lackade! 

Så bjöds vi på medhavd pizza (när smakade en pizza så gott ..?) och 4-åringen bestämde sig för att sova över i båten och så blev det. Att han senare på kvällen fick en "speta" i foten, förmörkade dock äventyret. Det slutade med att hans pappa kom och agerade kirurg och fick visa att han är sjukvårdare i det militära. Vilket oändligt tålamod han visade innan spetan - med hjälp av en nål - togs ut. 


Det blev sköna dagar med mängder med bad i poolen (om jag får leva ännu ett liv, är en pool något som gärna får finnas med i tillvaron) och de två kvällar vi tillbringade/sov över hos dem, blev det Plump som spelades vid köksbordet. 

På bilden syns den vänsterhänte sonen notera vem som vann spelet den andra kvällen. Och mera ...?

Jo, men detta att få lära känna den yngste, han som i morgon blir 11 månader och i september ska börja i förskolan, samma förskola där storebror går! Han har förstås fått små, vita risgrynständer .., kryper och drar sig upp och är som ett solsken. 

Storebror har energi så det räcker att försörja halva Sverige. Tillsammans med pv hoppade dom på studsmattan hur länge som helst (och pv blev illamående), det lektes med en stor boll .., och dom gjorde följe på varenda promenad med Harry. 

Vi kom till Limhamn vid lunch på söndagen och kastade loss på torsdagmorgonen. 

Stannade därefter två nätter på UNDERBARA Ven, mitt emot Landskrona.

Ven (bilden från Bäckviken, där färjorna kommer) är som paradiset. 

Där var lugnt och fridfullt (på Midsommardagen när vi försökte få plats där, var det fullt .., hamnen är inte så stor), nu fick vi bra plats vid piren .., jag upptäckte stora sällskap av gulmåra vid badstranden (finns ingen mer somrig doft!) och jag badade hur många gånger som helst och i ett absolut kristallklart hav! Små näbbgäddsyngel simmade tillsammans .., det är sällan annars att man ser något liv i vattnet. (Minns orden "Döda havet är närmare än du tror" - det handlade om Östersjön). 

Hemåt igen igår.  Klev upp halv 6 .., iväg en timme senare och då var det kav lugnt och vi fick gå för motor i 1 timmes tid. Därefter kom duggregn. Första rastningen av Harry i Viken norr om Helsingborg, därefter lite mera vind .., och innan Mölle hade det börjat blåsa upp rejält och jag var rädd och ville att vi skulle gå in i hamnen i Mölle, vilket skulle innebära (om man läste på SMHI där det varnades för starka vindar) att vi kunde bli kvar där i ett par dagar. Nej, det ville inte pv. 

Då blev det Torekov i stället och då hade det börjat blåsa ännu mera. Jag blir rädd när båten kränger våldsamt och det knakar och smäller och Harry kasar omkring och blir orolig och ett alternativ var att Hilda skulle hämta Harry och mig i Torekov och så skulle pv segla hem båten själv. Tre timmar, kanske mera, skulle det ta. Harry rastades .., jag fixade lite fika.

Så bestämde jag mig för att följa med i båten. Om ni bara visste, vilket svårt beslut det var! 

Det var ungefär som när sonen skulle försöka få ut spetan/stickan från den lilla fotens undersida .., och hur Elliot liksom tog SATS för att klara av det där sista steget .., ni vet, när nålen ska in och göra sitt. 

Så kändes det. 

Det blev en i mina  ögon vådlig seglats, då vinden ökade och tittar man på vindmätaren, då ser man ju hur det hela tiden förändras. Ena sekunden 7 sek.meter, nästa 13! 

Och plötsligt förstår man vad uttrycket "i byarna" betyder, när man hör sjörapporten. 

Båten krängde .., lutade ibland rejält på höger sida .., åkte upp och ner och jag sneglade på vindmätaren och bad tyst till Vår Herre att "ursäkta att jag inte har hört av mig på länge, men skulle du möjligen kunna tänka dig .....?"

Att surfa vågorna och så ner igen .., att hålla i sig i träsargen för att inte kana iväg .., att ha koll på Harry som ligger på golvet och kasar hit och dit, fast vi försökte hålla hålla honom på plats i selen .., att stående försöka kissa i en dam-potta med handtag och att ha själva byttan ihopklämd mellan låren .., (enda gången det är en fördel med tjocka lår!) och när båten samtidigt gungar .., nej, alldeles enkelt är det inte!

Och någon timme eller mera innan vi kom till Skallkroken, blev det dis/dimma och alla landkonturer försvann. Å, det kändes så otryggt! Och stora färjan från Grenå - den som skulle till Halmstad - kom mot oss och pv fick i god tid ändra kurs och så in på rätta spåret igen. Det var den enda båten vi såg efter att vi lämnat Torekov.

Det började regna nåt hemskt .., och ännu inget land i sikte, men vi såg ju på gps:en att vi låg rätt i kurs, ja, det är perfekt att se tidigare "resvägar". Av hamnen syntes knappt någonting alls, inte förrän vi kom nära och ack, vilken oändlig lycka att vid sjutiden komma in i Skallkrokens hamn, ja, jag kände det som hade vi vunnit högsta vinsten. 

Då var det inte regn längre, utan skyfall! Det blev till att ta med det viktigaste från båten, svänga förbi affären och köpa något ätbart (lyxmiddag: korv med bröd!) och såväl Harry som jag själv STÖP i säng. Helt ledbruten av all spänning, men himla lycklig över att jag vågade följa med hela vägen och känslan av att jag litar på pv som kapten.

"Bra gjort!" sa pv berömmande och det lär jag leva länge på. Att jag vågade. Att jag trotsade rädslan (läs: skräcken) när det gungar våldsamt; det är just krängandet av och an som jag inte tycker är ett dugg trevligt. Nåja, jag gjorde det.

Bilden just här ovanför visar kylskåpsdörren i Bunkeflo. Minns jag rätt var det undertecknad - som under ett besök i London - inhandlade magneten.

Det var allt, hälsar Elisabet.