lördag 29 april 2023

Och idag ....


... skulle mamma ha blivit 102 år, om inte om hade varit. 

Här sitter hon bland oss övriga i Bjäresjö, där tydligen äldsta dottern med familj kommit på besök. Översta knappen noga knäppt i den turkosfärgade blusen. Så typiskt mamma!

Det var då det. 

Kan man läsa bloggar i himlen, så grattis kära mamma!

Stig finns inte mera ...


Pv fick idag veta att hans underbare farbror Stig Carlsson (gift med Pv:s faster Maj-Britt), gick bort igår. 

Det är inte många gånger jag träffat denne skåning, men oj, så jag tyckte om honom! Han hade en otrolig dialekt (uppvuxen i närheten av Kristianstad, i Bjärlöv) och jag hade ibland svårt att hänga med i pratet. Men vilken glimt i ögat! 

Ja, jag tyckte om honom från sekund 1.

Bilden nere t.h visar när han under ett besök här hos oss, ordnade några slanor som stöd för tomaterna i växthuset.

Lördag med Nutidskryss och lite annat.


Har nu återvänt till landet Halland och efter ett mindre "rejs" då jag gav fåglarna, Sigge och Harry mat, vattnade blommorna och packade upp, däckade jag totalt på soffan Ektorp.

Vi körde på förmiddagen från Bunkeflo via Ystad och Åbergs Trädgård (köpte 2 st Smörbollar + en planta Stormhatt), plus Möllers bageri, samt min syster i Västerstad. Satt hos henne  ute i solskenet och drack kaffe och åt hemgjord tårta, för att fira Nathalie som i morgon fyller trettionio år. 

Hemåt via bokskogar  översållade av vitsippor, ja, det var ofattbart vackert. Passerade Skäralids nationalpark (mängder med besökare!!!) och Spången där Kalle åt så god mat, ja, hjälp .. så vackert där var!


Lyssnade till Sportradion som ofta har så bra musik och jag övade mig på USA:s stater och dess huvudstäder. 

Pv har sååå mycket bättre minne än jag själv har! Jag måste alltid hänga upp minnet på någonting. Att Idahos huvudstad är Boise, t.ex, ja, då får jag tänka på Karin Boye och att det handlar om Idaho - då blir det hennes dikt om dagen som är störst. 

Halvvägs bytte vi chaufför. Pv somnade nästan bums.

Det blev underbara dagar  i Skåne. Att få hämta en 4-åring på förskolan .., att på fredagen ha ansvaret för en snart nio månaders knubbig liten krabat som är som ett solsken mest hela tiden .., men samma dag vakna vid halv sex och få besök i sängen av den knubbiges storebror, han som säger att "farmor, du har prickar ovanför munnen!" 

Efteråt synade jag mig själv i spegeln, tänkte att det måhända var tandkrämsstänk? Det var det inte, det är antingen fräknar eller åldersprickar. Det går med andra ord raskt utför.

Rent av  olustigt var veckans resultat av DN:s Nutidsquiz.

Pv och jag själv hade exakt samma  resultat och hade fel på exakt samma frågor! Sju rätt av 10 till oss båda och fel på frågorna 7 (bankernas vinster), 8 (schackfrågan) samt fråga nr 9 (teater, dragqueens). 

Uselt resultat även på orddelen - för mig i alla fall - men den fixade pv galant. 

Betydligt roligare var morgonens besök i den ganska stora dammen inte långt från där sonen med familj bor. 

I den dammen simmar MÄNGDER med små avlånga fiskar och dessa matades omsorgsfullt av den älskade 4-åringen, men var (eller heter det "vart"?) hade den jättestora fisken tagit vägen .., den som E och pv såg igår? Nu var den försvunnen!


Ledsamt att hela området med den jättelika ängen (och dammen) nu ska bebyggas. Det var där jag fångade bilden med all vildmorot i somras! Och oj, så många hundägare som promenerar där med sina fyrbeningar!

Tolvhundra bostäder - såväl flerfamiljshus som bostadsrätter och villor - ska det bli och det är ju förståeligt, många vill väl komma mer ut på landet. En som nog är lycklig, är väl den ägare av den enda pizzerian intill .., den lär nog öka omsättningen flera hundra procent när allt är klart, vilket väl tar ett par år.

Ja, så har helgen varit och ännu är den ju inte slut. Harry, som gjorde illa sig i busandet med dalmatinern Samba hos min syster, han tar sig med möda upp i soffan .., Pv rättar nationella prov i massor och jag ska nu sätta punkt för det här inlägget. Trevlig Valborg till den som tittat in här och orkat läsa till slutet!

onsdag 26 april 2023

 Kväll i uterummet ...

Tre timmars oavbrutet prat. Grillat kött .., ugnsrostade rotsaker .., pannacotta till dessert, med färska hallon och citronmeliss på toppen. 

Harry i soffan och Sigge på bordet (i alla fall när vi dukat av). 

Finns det - egentligen - någonting som är så trivsamt som att sitta vid ett bord och äta tillsammans. 

Ser ni den lilla gröna äggkoppen, den som står  på bordet? Det var så att pv idag körde in till sitt förra gymnasium och hämtade en pyttepyttepytteliten bit bladmossa av något slag och just den ska eleverna i morgon ska få titta på i mikroskop. 

Mossbiten är minimal, knappt som min lillfingernagel och den hade han lagt i en liten skål på köksbänken, med vatten i. 

När jag dukade av efter maten, lade jag potatis/morots/palsternacksresterna i den där skålen .., tänkte väl inte på att där var något annat än något litet "båss", men höll på att ramla baklänges när jag hörde pv:s förfäran! "Men vad har du gjort ..:!" ropade han. 

Det ordnade sig .., men därefter hamnade mossan i äggkoppen, så där så han hade full koll.  Uppenbarligen är den alldeles särskilt bra, då man tydligt ser klorofyllkornen. Nu vet ni det.

När det flyter på ....

Låg kvar i sängen och lyssnade till P1 nu på morgonen. 

Tänkte att det är helt obegripligt hur skickliga programledarna är .., det ena inslaget efter det andra följde och allt var intressant (och delvis skrämmande) och inte ett enda "hack" .., allt verkligen bara flöt på, likt en liten bäck på väg mot havet. 

Annat krånglar. Kärnkraftsreaktorer som stannar .., liksom pendeltågstrafik och SVT:s morgonprogram och kanske mycket annat. Igår fick den ryske ambassadören information om att fem av ambassadens anställda ska utvisas ur landet. Kanske har det något samband ...? Hmmm.

Ja, det är i alla fall vad jag tror.

Bilden: April. Vitsippetid. 

Just nu i Nyhetsmorgon sitter Pernilla Wahlgren och  berättar om sitt nya hus i New England-stil och arkitekten Thomas Sandell (delvis uppvuxen i Skellefteå) är med och förklarar han också. Ibland när man satt i kassan, kände man genast igen människor som "norrlänningar" - på själva utseendet -. Inte så att dom var bekanta, men det var något visst, helt omöjligt att förklara hur. 

Denne Thomas Sandell .., han är en sån som jag omedelbart skulle förknippa med hemifrån-män.

Här en länk till något intressant som har med dels honom - men mest med arkitektur - att göra.

(Om ni tittar på filmen, så just i början visar han hur det ser ut inuti hans "sjöhus" och där upptäcker jag att filten som ligger på sängen, det är ju en likadan filt - med som trianglar i mönstret - som den jag köpte på loppis, men med annan färgställning. Min är grönaktig. )

Väl bekomme!

    Dagens fönster ...


 "Ett rosarandigt hus. Det är ju något för Elisabet,  tänker jag. Särskilt med ett fönster som extra krydda. Bilden tagen i Sintras historiska del."

Så skriver Bert Bodin som är på semester i Portugal. Ja, "semester och semester", det är ett tjugotal Aktiva Seniorer vilka rest från Luleå och minst 10 km per dag ska avverkas och av bilderna på Berts blogg att döma, så är det rena träningslägret och - som han skriver - garanterat benstärkande! 

Hjälp, vilken kuperad terräng! Och oj, så vackert!

Tack Bert att du tog dig tid att ta fram håven! säger jag.

tisdag 25 april 2023

Om man inte vill vara utomhus ...

.... kan man ju alltid öva sig på USA:s förenta stater och var dessa ligger. 

När jag kämpade med Afrikas länder, började jag från vänster till höger och uppifrån. 

Idag tog jag från höger till vänster ..., uppifrån också. 

Vad är det som gör jag att jag inte startar längst ner? Är det för att vi läser böcker uppifrån och ner?

Nu har jag i alla fall lite koll. 

Försöker dessutom klämma in varje delstats huvudstad .., nej, jag tar nog delstaterna för sig. 


Och hu, vilka brister i ens allmänbildning som uppenbarar sig.

Dagens fönster ... och lite till. 


Så har regnperioden återkommit, om än i mindre skala. Mer som duggregn. Det gör inget. Lite skönt är det ändå. 

Tittar på Morgontv från SVT .., upptäcker därefter ett instagramkonto där man får följa en ung kvinna som - tillsammans med sin far och sin bror - tar hand om sin dementa mamma. forgetmenotroses heter kontot och kvinnan som är drabbad är betydligt yngre än vad mamma var, då, när sjukdomen visade sig hos henne. 

Igår - solsken -. 

Hade först besök av friherrinnan och senare Eva från Tyresö och hennes man. Vi satt ute i säkert 1.5 timmes tid .., och dom hade också varit i Falkenberg och även tittat in på bageriet i Slöinge. I en brun papperspåse ("Här, kan vi ha till kaffet!" sa Eva) dolde sig ett underbart danskt rågbröd och jag kokade ägg till den halvlånge och mig själv (som pålägg .., med Ejderns kaviar till, plus sallad), medan Eva föredrog ost och paprika på sin brödskiva. Eftersom Eva har diabetes gjorde jag en "nödmacka" till henne (plus ett rött äpple i klyftor), att inmundiga innan vi andra började. 

Så kom Pv hemcyklande och vi blev sittande där ute vid eken (som ännu inte börjat grönska) och pratade bland annat om den undersökning Eva ska genomgå framför. Det är tur att hennes lagvigde är - eller har varit - lärare/professor i kemi på KTH, ty undersökningen tycks nåt så fruktansvärt komplicerad, så inte en chans i världen att jag förstod ens en tiondel av det han förklarade. Den ska i alla påvisa om det finns sådant som inte bör finnas i hennes arma lungor.

Ska idag fortsätta läsandet den bok ("En annan Edith") som handlar om Edith Södergrans bilder, men såklart även om hennes eget liv. Hon drabbades ju av tuberkulos och dog ung, endast 31 år gammal. Medan jag vandrar mellan sidorna, tänker jag ofta på min farmor och farfar (Anna Elisabet och Anders Fredrik Nilsson) vilka dog av samma sjukdom, men fick leva lite drygt tio år längre. Till något sanatorium kom dom nog aldrig.

måndag 24 april 2023

Om Alfhild från Norsjö ....

Hittar ett urklipp från långt tillbaka .., ja, om långt tillbaka betyder tio år. Urklippet kom från hemtidningen Norra Västerbotten.

"Vår finaste lilla mamma har kvällen den 17 april lugnt och stilla somnat in i  en ålder av 90 år. Mamma växte upp i ett torp på Näset, tillsammans med mamma, pappa, farmor och tre syskon. Senare gick flytten till Sörbyn. På en badstrand 1939 ropade en yngling till henne ”Kom och var med på ett kort!” 
Det var pappa.
Tycke uppstod och det blev bröllop 1 augusti 1943 och sedan kom vi tre barn, 1944, 1946 och 1959. Mamma har alltid funnits hemma hos oss. Hon har under årens lopp hjälpt pappa på bilverkstaden med både kontorsarbete och ibland även vid pappas reparationer av bilar."

Så var det med Alfhild från Norsjö.

      Dagens fönster ...

På minnespromenad bland blogginläggen genom åren, tvärstannar jag vid den här bilden. 

Läser och ler. 

Så här skrev avsändaren .., det var för övrigt den 20:e april 2014. 

"Det kan vara för att det var en solfläck där ögonblicket innan som katten M lade sig tillrätta i fönstret, men jag föredrar att tänka att hon kände på sig att jag talade med dig om husdjur på bloggen. 

Hälsningar annannan (människa) och M (katt)."


söndag 23 april 2023

Älgvandring och nygifta ...

Seg söndag. Går omkring i nattlinnet under sticketröjan .., bläddrar/läser i boken som Nina Ulmaja skrivit och som handlar om Edith Södergrans bilder.

Det är oerhört mycket text och många kattbilder. 

Mest hela dagen har tv:n varit påslagen - så brukar det inte vara - men eftersom det som visats var "Den stora älgvandringen" - ett program som inte kräver så mycket deltagande - (eller rättare sagt inget deltagande alls), var det lätt att haja till när "Gifta vid första ögonkastet" gick igång. 

Aha. Nu är det nytt upplägg .., (för mig, jag såg inte förra årets) alla fyra vigslar visas och det blev bättre, tycker jag. 

Och så sitter man i soffan och följer paren (alla nervösa förstås) och tänker att "oj, hur ska det där gå ...?" och jag tänker att den lugne konstnären ser så trevlig ut och ett par tror jag verkligen kommer att matcha bra, men det vet man ju sedan tidigare, att oj, så fel man kan ha. Men  h u r  vågar man ställa upp i detta .., det är min ständiga fråga. 

Någon fler som tittat på det här avsnittet? 

Nu hör jag fågelkvitter .., vilket borde innebära att regnet har upphört. Och pv har givit sig av till Helsingborg för konsert (eller Björnekulla, egentligen) och kvar är Harry och jag själv.

Efteråt ...


Ja, efter den här fullmatade veckan då jag varit så sprängfylld av energi, blir det till sist tvärstopp. Tvärstoppet - eller i alla fall inbromsningen - inträffade vid sextiden hos friherrinnan och A-M, då vi njutit av grillad entrecôte med bakad potatis, alternativt vitlöksdoftande potatisgratäng, lägg därtill god sallad och till dessert en blåbärspannacotta. Ett slags knytkalas.

Gott vin också. (När vi kom bjöds det på lite champagne i vackra glas). Och trivsamt var det, förstås.

Vi satt i solen och det var hysteriskt varmt, fram till dess att solen skymdes av en del av taket och då blev det i stället kyligt, så A-M tog på sig jackan och tackade för sig och det dukades av och pv hjälpte till att flytta två bord och sen åkte vi hemåt. 

Däckade på soffan Ektorp, hade sprängvärk i höger långfinger (alltid detta långfinger!!), pv masserade en stund och när klockan var lite över åtta, tog jag två Alvedon och gick till sängs. Lyssnade till ett avsnitt av Sveriges Radios "Familjehemligheten" - eller bara till en del av avsnittet - sen var det godnatt. (Tog resten nu på morgonen. Oj, alla dessa hemligheter .., mammor som aldrig berättat för något av barnen vem den riktiga pappan var, osv).

Vaknade vid fyratiden - pigg som en mört - förstås. Hade haft fönstret på vid gavel hela natten .., och vilken orkester av fågelsång det var där ute! Harry intill mig. Nu är det förmiddag, klockan är nio och pv har kört till Glommen för att måla det sista på båten. SVT visar Älgvandringen .., undrar om dom har lagt ut ett kadaver för att locka fram andra djur än renar och älgar ..,. (mer spännande tv ...?). Har sett såväl järv som räv nu på morgonen, plus ett sällskap kråkor. Min syster i Skåne älskar det här programmet.

Och här utanför faller just nu ett stilla duggregn.

Söndagsfönstret ...


 ... fångades av Turtlan/Annica och visar den där underbara ljusstaken som jag köpte på loppis i Ystad. 

Den - ljusstaken - står i uterummet och där utanför satt Annica och hade det gott i solskenet, någon timme (eller kanske två) innan det var dags för hemresa. 

Själv var jag just då på språng till affären för att köpa lunchmat. Motvind dit, medvind hem. Halleluja för el-cykel!