lördag 15 oktober 2016

Dagens fönster ....


För någon vecka sedan tillbringade chefen och hans fru några dagar i Sorrento, i Italien.
Alldeles lyriska var dom efteråt!

"Ja, tre och en halv vecka i USA på olika platser .., vet du, det här var nästan bättre, vilka underbara dagar!" sa chefen och visade bilder från sin mobil.

Och ett fönster hade han också att dela med sig av - utsikten från badrummet -!


I flödet av bilder dök även den här upp.

"Åå, men den kan du väl också mejla mig!" bad jag.

Och se, det gjorde han.

Tack Mange! Vilken snäll chef du ändå är!

fredag 14 oktober 2016

Dagar att minnas ....


Det är väl snart två år som lilla Nelly har bott hos oss och det är nog - helt ärligt - först nu som jag tycker att jag lärt känna henne på riktigt. Från början var hon såååå jobbig, enveten och tjurig - men egentligen var det ju jag som liksom klampade på - och då blev det fel.
Den madamen har sån  i n t e g r i t e t.
Hon  v ä g r a d e  helt enkelt att följa med på promenadrundorna, vände om och sprang hemåt.

Nu, är allt annorlunda.

Hon får gå kopplad bara tills vi kommit över själva Ejdervägen, sen får hon vara lös och varje gång hon kommer till mig klappar jag om henne och säger att hon är såååå fin och hon blir så glad och viftar på svansen, ja, hon ler med hela ansiktet, om man nu kan säga så om en hund.

Idag var hon mer sprallig än nånsin!
Skutthoppade över torkade vattenpölar ..., svischade förbi harry i en våldsam fart och var på det hela taget som ett litet yrväder!


Vi gick johanssonrundan .., förbi fabrikörens jättelika hus där det alltid är tomt och tyst ., sen nerför åsen och mot havet till .., slog oss ned på den där "bänken"av nästan murket trä och satt där en bra stund och bara hade det skönt .., tittade ut över havet (ja, det gjorde jag, inte hundarna) och jag såg fiskmåsar spatsera nere i vattenbrynet och jag tänkte att hjäp, så lågt vattnet står!


Och ack att man hade varit förutseende och tagit med sig kaffetermosen och lite av den där goda lammsteken från igår!
Harry, som i två veckors tid varit helt oregerlig då dalmatinern Elsa löper som värst .., börjar äntligen lugna ner sig och ja, ni behöver inte säga det - oj, om jag hade stått på mig - pv ville absolut inte låta kastrera harry som unghund, men inser nu att det hade varit det allra bästa.

Men nu är det mer den vanlige harry ..., han som är den snällaste av snällaste och så mjuk och fin!
Han som mer eller mindre avgudar sin husse och skriiiker av glädje när denne efterlängtade smålänning kommer hem från jobbet.


Utanför fabrikörens hus står nånting som liknar en milsten, men som nog inte är det, i alla fall finns där ingen text, men oj, så vackert ljuset föll just där!


Och mot söder till ..... ljuset som silades genom löven!


För att inte tala om den ljuvliga poppelns blad - då är vi nästan hemmavid -!
Finns där nånting som doftar mer ... sinnligt, än poppel,. särskilt när det regnat?


Annat som gör hjärtat glatt ...., två månaders helgprenumeration på Göteborgs-Posten, en tidning som jag verkligen tycker om. Men nog känns det som om man utnyttjar tidningarna dåliga ekonomi - 39:- för åtta helgers läsning, det är ju nästan som att få den gratis!


När vi kommer hem, ser det efter en stund ut så här.
Nära, nära harry vill nelly ligga.
Alltid.

Och nu väntar snart arbete - tre till åtta -.
Det ska väl gå bra och sen ledig helg!
Vad Lillan i Cornwall upptäckte ....


Gårdagens fönsterbild från ett soldattorp - fångat av Ulrika - , fick Lillan i Cornwall att höra av sig.
Så här skriver hon och jag tycker att det är så otroligt alltsammans:

"Jag har upptäckt att en ana till mig, Daniel (Larsson) Blanck som var korpral mellan 1777 0ch 1806 i Norra Vedbo Kompani hade nummer 97, och måste således ha bott i torpet på Ulrikas bild. Det är väl rätt fantastiskt ändå?"

Lillan i Cornwall
Dagens fönster, ringblomssalva och lite Kent ...


Fredag.
Ljust, ljust blå himmel .., mängder med fåglar som flyger i flock (kajor ...?) ..., påfyllning i fröautomaterna .., SVT:s gomorronprogram i bakgrunden .., och en ledig helg som väntar.

Om du Elisabeth i Värmland läser här, så ska du veta att din ringblomssalva nästan gör underverk för stela knän! Eller om det är massagen kombinerat med salvan? 

Efter att mormor kasat omkull med hyrmoppen, ville Emil hellre åka med Kent.

Annat trevligt?
Vi hade Hilda och Patrik på middag igår (dom bjöd - jättegott var det!) och det pratades om viktigheter som kommer att gå av stapeln till våren och tidigare på kvällen hade jag - för första gången på jättelänge - ringt till Kent i Växjö.

Det var Kent från Växjö som gjorde en då liten Emil och mig sällskap till Samos och det har varit dåligt med kontakt dom senaste åren. Ååå, så roligt att höra hans röst!
Och denne smålänning som ett tag hade sån otur med ett ben som kraschade - bokstavligen - och ett hjärta som krånglade mer än lovligt, han lät pigg och kry och som alltid så glad.
Härligt!
Och nej, vi sällskapade aldrig, men blev goda vänner.

torsdag 13 oktober 2016

Läge för magkatarr kanske ...?

I det gamla ekskåpet trängs skivor av Bob Dylan

Blir inte detta en dag som går till historien, då vet inte jag!
Och jag undrar hur det har sett ut på världens all nyhetsredaktioner?
Hur hinna med allt som hänt!?
Kanske måste extrapersonal kallas in?
Mera kaffe!
Hämta energidrycker!
Ont i magen!

Först får pv:s store favorit Bob Dylan nobelpriset i litteratur .., så får vi veta att den thailändske kungen Bhumibol har avlidit och som om det nu inte vore tillräckligt, så meddelas det att prinsessan Christina har blodcancer och så har norska charmtrollet/duracellkaninen Therese Johaug fastnat i en dopingkontroll .. , ja, det var knappt att man trodde sina ögon när man skrollade ner på nyhetssidorna!!

Enligt Johaug har hon använt läppbalsam som landslagsläkaren godkänt och den läkaren lär nog få det (har det säkert redan ...) hett om öronen i grannlandet. Intressant var det att se helt skilda kommentarer på olika sidor .., ja, hos norska nrk.sport där var det idel medömkan och "vi tror på dig Therese", och om jag säger som så .., så lät det inte riktigt lika gulligt på svt.sport på instagram.

Nåväl.
I det gula huset på kullen, där händer inte alltför stora saker.
En lammstek har precis tagits ut ur ugnen och hur nånting kan bli så himmelskt gott, enbart med salt och vitlöksklyftor (instoppade i steken), det övergår mitt förstånd! Lägg därtill en knaprig stekyta.
Mitt högra ben är nu sämre än någonsin och det är ett enda haltande ..., pv håller på att göra en äppelkaka .., och om en stund kommer Hilda och Patrik hit och ska bjuda på brutna potatisar och soyabitar - men det blir nog lammkött kanske för oss som inte är veganer - ja, till potatisarna.

Anne-Marie frontar i delikatesshyllan ....

Trivsamt på jobbet.
Förmiddagspass .., fika tillsammans med Erik och småprat med Anne-Marie i charken.
Cornelia i kassan .., denna så rara och goa tös!
Visade henne hur man skickar tillbaka icke uthämtade paket eller rek och det känns så bra att för en gångs skulle hinna med såna bitar.
Och så mejeriet förstås och jag har det betydligt enklare än Carina som är ansvarig för den biten (och mer än så) och som har alla leveranser från Dagab, ååå, så jag beundrar henne!
På bilden här ovanför skymtar Anne-Maries armar.
Anne-Marie har arbetat i butik i drygt tjugo år, varav sexton på Hemköp i Haverdal .., hon har tio barnbarn och har redan köpt och slagit in julklappar till dem alla!
Det ni!

"Kan du ta lastpallarna när du ändå ...?" frågar Erik. Jodå, det kan han.

Vid niotiden på morgonen kommer chauffören med fruktleveransen.
Han har då varit igång i många timmar, ja, jag tror att dom börjar vid ett-tiden på natten med att hämta bilarna och sen är det full fart.
"Men hur kan du lasta av varorna mitt i natten till andra butiker ..?" frågar jag.
Jo, chaufförerna är som alla andra anställda och kan öppna och lämna ifrån sig varorna.
Ahaaa .., det hade jag noll koll på! 

Jag har sagt det förut och säger det igen: chaufförer är en yrkesgrupp som - enligt mitt sätt att se det - nästan alltid är såa trevliga och pratglada typer!
Den här chauffören kommer från Helsingborg och det hade jag kunnat räkna ut utan att veta det, ty den dialekten lärde jag mig att känna igen efter åren med den lurvige helsingborgaren.

Återstår nu en arbetsdag, därefter ledig helg.
Elva arbetsdagar kvar innan vi åker till Danmark!
Så underbart att ha nånting att längta till! 7

Och tänk .., att jag äntligen ska få titta in i Michael och Anna Anchers hem!

(Mer om skånska dialekter hittar du här ...).
Torsdagsfönstret ....


.... är ett soldattorp tillhörande Norra Wedbo Kompani.

Ulrika agerade fönsterfångerska.

onsdag 12 oktober 2016

lycka ...

två månaders helgprenumeration på Göteborgs Posten
till en kostnad av 39 kronor

#snartkonkursigen
ingen insikt alls ....

kyckling som kokar på spisen
(kokt kyckling med stark currysås .., ris och grönsaker - himmelskt gott -!)
partiledardebatt hos SVT
jag har två favoriter men röstar inte på någon av dem
jonas sjöstedt och isabella löwin
balanserade
ja
lugn är även herr åkesson
men inte heller honom röstar jag påLediga-dags-fönstret ....


.... kommer från Ystad och det är rara vännen Solbritt som fångade det i flykten.

"Ett arbetarbarackfönster", skriver hon.

Tack snälla! säger jag.


Solbritt var kund i affären där jag en gång arbetade och på Sturups flygplats träffades vi så där helt apropå - det var länge sedan, sju år tillbaka - och det var då jag passade på att fånga hennes vänstra hand. Visst är den fin!
Resumé över en dag ....


Bra dag på jobbet igår - allt beror på hur mycket man hinner med -!
Och där är underbara småttingar som förgyller ens tillvaro.

Bella, till exempel, som går i första klass och berättade om glädjen i att ha fått läxa och när jag frågade vad som var roligast i skolan fick jag och några kunder veta att  .., jo, det var när fröken tar fram den röda mattan och så får man berätta om nånting som man har blivit glad av och jag tänkte att det ju var ungefär som Uppmuntringslotteriet.

Och så var där lillkillen som är fyra år och som själv konstaterade att han är "väldigt envis".
Jo, minsann.
Snart ska han kalas och fylla fem år och han berättade var han bor - "nära Annies gård" - och jag sa att det var ju bra att veta, om han nu skulle bjuda mig på kalaset.

Då tittade han läääänge på mig och sa sedan ..."näää, ingen i affären får komma på mitt kalas!"
Så var det med den saken.

Annat?
Veckotidningarna som vi hittills har fått på tisdagar och torsdagar, har nu ändrat leverans till måndag och onsdag i stället och på anslagstavlan på lagret sitter ett anslag om medarbetare-samtal. Det är nog första gången under många, många år som jag har varit med om nåt sånt! Nästa vecka är det min tur och på onsdag ska jag tillbaka till Hässleholm för träff med den kirurg som för sju år sedan satte skalpellen i mitt högra knä.
Den nya antiinflammatoriska medicinen som jag fick, den visade sig ge biverkningar i form av svullna händer och fötter, så den sattes ut.
En läkare i Ystad sa en gång leende att läkemedelsindustrin borde ha Elisabet Nilsson som testperson när det gäller biverkningar, så jag kanske borde söka nytt arbete ...

Med Emil på Samos ....

Avslutade dagen - som då hade blivit till kväll - med att ligga i sängen och lyssna till Nordegren och Epstein, där detta att få barnbarn och vad det "för med sig" diskuterades.
För mig har det enbart inneburit stor och innerlig glädje.

Knepigt blev det förstås när den äktenskapliga skutan kapsejsade och jag blev ensamseglare i en liten 1:a på 30 kvm och inte kunde ha Emil och Emma  hemma hos mig som tidigare - ja, som när jag bodde i huset med deras morfar - men det fungerade ändå på nåt vis, mest för att deras mamma var suverän på att ta dem till mig; dels för att sova över eller att göra mormor sällskap på stranden.

Och sen alla resorna vi gjorde tillsammans!
Så underbart snällt av deras mamma och pappa och låta dem åka med mormor!


Och med Emma i Grekland ..., på Kefalonia, tror jag.

Nordegren & Epstein är för mig en slags trygghet.
Alla kvällar - måndag till och med torsdag - lyssnar jag på dem vid läggdags.
Och aldrig en enda gång att jag inte somnar ifrån efter halva programmet, men då blir det repris igen.

Slut på resumén.

tisdag 11 oktober 2016

Tisdagsfönstret ...


... fångades på Ven, ja, för några år sedan.

Det var en sån där underbar sommardag, jag hade inte känt pv så värst länge och visste inget om nåt uppbrott till landet Halland.

måndag 10 oktober 2016

Tionde oktober ...


Ååå, jag tycker verkligen om hösten!
Klar och mild luft .., ljumma vindar.
Allt har liksom lugnat ner sig.
I hagarna vid Lilla Stensjö går fåren och betar .., och jag hör kacklandet från alla tusentals höns som går ute i sina hägn.
Några duvor sitter på det gamla lagårdstaket .., jag räknar till sju stycken.


Det har regnat natten mot idag och på morgonen.
Betbladen påminner om daggkåpeblad.
Ingen lärka sjunger i skyn; inga tofsvipor .., men om några månader så..!


Och när jag närmar mig det gula huset får jag - om inte en chock, så närapå -.
Plötsligt är vägen avskuren och jag som ska köra till jobbet om några timmar!

"Inte en chans .., vi är nog inte klara förrän i eftermiddag, kanske vid sjutiden ...", säger mannen i den gula dressen, han som har en cigarett i munnen hela tiden medan han pratar.

Det hade kanske inte gjort nånting om boende längs vägen aviserats med en lapp i postlådan om att detta skulle ske. Faktiskt.
Nattinatti med två andra i sovrummet ....


Måndag och ny vecka.
Himlen är gråmulen och småfåglarna väntar på frukost.
Jag dricker kaffe ur älsklingsmuggen - den som inhandlades i Skärhamn, i Bohuslän - och lyssnar till tv-prat;  det handlar om kvällens VM-kvalmatch i fotboll, om komikern Ann Westin och så nattens debatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

I en en och halv timme låg vi vakna - pv och jag själv - och lyssnade till den verbala duellen mellan de båda presidentkandidaterna och alldeles tysta var vi och flera gånger sa jag ..."är du vaken?" och jo, pv - han som stiger upp klockan fem var morgon - var verkligen vaken.

Och jag tänkte, som så många gånger tidigare, att hur är det möjligt att USA med en befolkning på över 300 miljoner människor .., ja, men hur kan det komma sig att man vaskar fram en presidentkandidat som Donald Trump?

I nattens debatt fick "vanliga människor" ställa frågor (i förväg godkända) till de båda kandidaterna och den allra sista frågan fick mig att le: dom ombads nämligen att säga en positiv sak om sin motståndare. Hillary Clinton svarade att hon ...., "respekterade" hans barn (vilket jag tycker var aningen fegt ...) och till min oerhörda förvåning sa Donald Trump att han beundrade sin motståndares envishet; helt enkelt att hon är en fighter.

Ja, tänk om varje debatt kunde avslutas med nånting sånt!

I efterdyningarna av debatten tittade jag lite förstrött på en repris av live-sändningen från nattens spektakel. Om man vill se hur trycka-på-knappen-leenden ser ut, så kan man klicka sig fram till 1:43:00 i inspelningen och framåt.

Särskilt herr Trump (men även H.C) kan den konsten; ungefär som såna här sprattelgubbar/dockor där man drar i ett snöre och så flaxar dom med armar och ben och kanske ler dom också
Fortsätter man och tittar ytterligare några minuter, upptäcker man fru Trump som står där bland alla människorna och ser ut som en främmande liten fågel och så ensam hon verkar .., det är nästan så att jag tycker synd om henne!

Så var det med den natten.

Theresas vänstra hand. Hon är Skytt.

Och jag tänkte på Theresa, den unga kvinnan från Chicago som igårkväll handlade i affären.
Hon, som ingenjör, var här å arbetets vägnar, men eftersom hennes släkt på pappans sida en emigrerat från Eldsberga i Halland till trakten av Chicago, så hade hon flugit hit några dagar tidigare för att se var släkten hade sitt ursprung.
Det var första gången hon besökte Sverige.
Just innan hon tackade för sig och lämnade affären, så frågade hon om vi följer med i den amerikanska presidentvalsdebatten och jag sa att jo, verkligen!
"Vinner Donald Trump och blir president, då vill jag flytta till Sverige!" sa hon och log.

söndag 9 oktober 2016

Söndagsfönstret ....


... fångades av AP som i helgen är i Skåneland.

Tack Anna!
Det var omtänksamt av dig!
Bästa dagen ....


Nånting som verkligen fascinerar mig, det är det här att så gott som alla hästar som vi möter eller passerar, dom struntar högaktningsfullt i harry, men se nelly,   h o n   är intressant!

På lillrundan ser vi ibland åtta hästar i fyra olika hagar och alla följer dom nelly med blicken; somliga går fram till staketet och försöker komma nära henne, andra kommer lullande och stannar en bit ifrån.

När vi går johansson-rundan och då promenerar längs havet, då har man ett femton-tjugotal islandshästar som åskådare. Igår var särskilt en av hästarna så underbart go och fin och stod länge och lät sig gosas med och man kunde nästan tro att han var förälskad i nelly!


Harry vill gärna hålla sig nära husse och frustar hästarna till .., ja, då är det nog bäst att gå hemåt i snabb takt, tycker han.
Men den där skruttan som är tretton år ..., hon bryr sig inte, nej, hon låter hästarna nooooosa på henne och tycks totalt obekymrad!Och hästen .., den slog helt enkelt följe med oss.
Det är filmat i motljus och inte mycket man ser, men ändå .., ni kanske anar känslan!