lördag 11 november 2023

Ett kvällsfönster från landet Halland ...


På väg ut med Harry på eftermiddagsrundan, råkade jag vända mig om och såg då solen där borta i horisonten .., men just då speglande sig i vardagsrumsfönstret.

Bästa sortens morgon ....

 Tänk,  mer än en veckas tid har jag sovit rakt av hela nätterna! Vilken ..., gåva! Eller nåd. Eller nånting.
 Vaknar utvilad. Går ut och ger fåglarna mat, allt medan Harry lyfter högerbenet vid pionen och tycks stå i en evighet och kissa. 

Kommer in ., gör i ordning frukostbrickorna .., pv har tagit Harry på rejäl promenad och jag gör i ordning Harrys macka med leverpastej (mackan skärs i små bitar och läggs på assiett) och Sigge är morgontrött och ligger ihopkurad som en boll på soffan. Eld i kaminen.

 På familjechatten plingar det till och där uppenbarar sig två små videosnuttar som visar en 1-åring i Skåne som lullar omkring med väldig fart. 

Och nu Vinterstudion. 

Hittar en bild från november 2012; den här till vänster. Jag hade besökt Postmuseét i Stockholm där det pågick en utställning om just hemligheter och den här fastnade tydligen hos mig.  

För övrigt? Mejl från min syster i Australien som skriver så här: "Igår blev en ung kvinna svårt hajbiten när hon badade i Port Noarlunga, någon km söder om Hallett Cove och bettet är tydligen runt huvudet. Fy, så hemskt!!! Enligt rapport från Flinders sjukhus, dit hon fördes i ilfart, så är hennes tillstånd allvarligt, men för närvarande stabilt."

Så skönt att man i alla fall inte behöver oroa sig för hajbett när man tar sig ett dopp i Kattegatt.

Dagens fönster ...

Så här skriver avsändaren som är den här madamen:  (Och tack för att du så ofta tar dig tid att ta fram håven!)

"Medan jag väntar på bussen i Dalby fångar jag några fönster till dig. Det här huset är så fint. Det ligger precis vid busstationen. Jag tycker mycket om byarna öster om Lund. Veberöd, Dalby och allra mest Torna Hällestad. Det ligger så fint. Om jag kommer fram medan det är ljust, kör jag gärna den vägen och sedan över Revingefältet. Fast vägen där är ofta väldigt knagglig efter alla tunga militärfordon. Det är mycket slående hur mycket mer militär verksamhet det är nu än det varit de senaste 20 åren."

// Här kan ni till exempel titta in i lanthandeln i Torna Hällestad. Och lanthandelns bagare berättar här om brödet. Och om fönsterfångerskan i Porto drabbas av våldsam hemlängtan, kan hon ju klicka in sig på youtube och ta en biltur på 51 minuter och där passera skånska byar som Snogeholm, Blentarp, Sövde, Veberöd, Torna Hällestad och Södra Sandby. Den vägen har jag själv kört många gånger, då på väg till min syster som under många år bodde i Lund.

Skulle ni ha vägarna förbi, så finns där också en vacker kyrka som troligen byggdes någon gång under 1100-talet.  Själv har jag inte besökt den, men det tänker jag minsann göra, så vacker som den tycks vara! På hemsidan kan man läsa att kyrkan håller öppet dagligen mellan kl. 9-15.

Följande finns att läsa om Torna Hällestad och man blir alldeles mörkrädd .., så var det alltså i Skåne under den här tiden. 

"I samband med det fälttåg som brukar kallas för Horns krig, som ingick i kriget mellan Sverige och Danmark 1643 till 1645, och som slutade med freden i Brömsebro 1645, så drabbades Torna Hällestad hårt. Nästan hela befolkningen sägs ha dött efter en massaker i oktober 1644 då svenska soldater under ledning av general Gustaf Horn slog till mot byn. Några månader senare brände svenskarna ner prästgården i Dalby också, vilket gjorde att Hällestad blev pastoratets moderförsamling, vilket det var fram till 1923. 1748 och 1883 drabbades Hällestad av stora bränder och bl.a. gick kyrkans arkiv

 förlorade."

fredag 10 november 2023

 Här och nu ...


Fredag. 

Ösregn, gråväder, våta eklöv på gräsmattan. 

Pv  - som mycket riktigt blev dålig natten mot idag - gör storkok som blir till lasagne och många middagar. 

Själv klarade jag mig med en lite öm överarm, ja, efter vaccinationen. 

Politikbyrån i repris hos SVT. 

Och precis nu kom ett fönster susande från annannan, nu på visit i landet Skåne.

Dagens fönster ...

... fångades av mig själv, året var 2011 och jag var på besök i Stockholm, bodde på båten Gustaf af Klint, mötte Ulrika någonstans i stan och vi tog en fika på ett café alldeles här intill. 

Många fönster blev det, men det var inte dessa som fångade mitt intresse, nej, det var dom här ystra skolungdomarna, vilka visade sig komma från Litauen. Nu var dom på skolresa och tog del av vad vår huvudstad hade att erbjuda av sevärdheter.

Hoppas att dom trivdes. 

På kvällen när jag gick till sängs i den höga våningssängen, visade stegräknaren på 29 tusen steg.

 

Ännu mera Litauen. En man från Vilnius som handlade i affären och som skulle skicka ett brev och det .., just till någon bekant i Vilnius.

Det var kväll och inga andra kunder i eller omkring kassan, så jag frågade om det var möjligt att få fånga hans vänstra hand. Inga problem, sa mannen. 

Kanske arbetade han som målare. Köpte cigaretter gjorde han också. LM, dom blå.


Och så förra hösten, då vi seglade i Bohuslän och hade lagt till i alltid så fina Skärhamn. 

Det var då dom här unga herrarna lade till alldeles intill oss och jag satt och grunnade på vilket språk som talades. 

Gissade på ryska och det var det, men dom två var ursprungligen från just Litauen, men hade ryska föräldrar.

Men var sov dom? Kanske i tält någonstans? 

Morgonen därpå paddlade dom iväg.

torsdag 9 november 2023

Dagens fönster ...

... efter en underlig natt och morgon. Mardrömmar av värsta slaget och hela tiden befinner jag mig i Malå, i det hus där jag växte upp och där jag bodde med man och barn i femton år, innan vi lyfte och tog sikte på Skåne. 

Har lyssnat på ett intressant avsnitt av USA-podden och nu på morgonen streamade vi Utrikesbyrån med gäster vilka tillförde mycket. Det var Kajsa Boglind (utan sitt knallröda läppstift, jag trodde att vi hade fel på färginställningen på tv:n!!), Andreas Utterström, samt en man från FOI vars namn jag inte kommer ihåg, jo, Björn Ottosson! Alltid lika bra programledare var som vanligt Rebecca Randhawa. 

Det mesta handlade om USA:s förhållande till omvärlden och detta att agera världspolis, eller rättare sagt, viljan att inte längre vara just detta. 

Regn och gråväder ute. 

Såväl Sigge som Harry ligger här intill mig och sover. Jag hör regndroppar mot fönsterblecket.

Och senare idag ska vi hämta upp Sonja och köra till Getinge vårdcentral, för covid-vaccinering. Vår sjätte. Alltså kommer pv att bli febrig och dålig i natt.

onsdag 8 november 2023

Medellivslängden i Sverige ....

I Dagens Nyheter idag presenteras siffror som visar just det som står i rubriken .., och hur intressant var nu inte detta! Det hjälper förstås inte att länka, om man inte har en prenumeration på tidningen, men här är lite fakta. 

Meddellivslängden för män sjunker ju längre norrut dom bor. I Överkalix är siffran 76.39 år och i t. ex Kalix 79.95, medan män i Upplands Bro kommer upp i 81.26 år och på Ekerö hela 83.10 år! I Åre kan männen också se fram emot ett längre liv än för stackarna i Överkalix, i Åre är medellivslängden för män 82.30 år! I Halmstad är siffran för män 81.44 år och i Malå 80.10 år!

Kvinnorna, då?

Jo, i Halmstad ligger medellivslängden då på 85.27 år och i Kungsbacka 86.07. Gagnef ligger också bra till, liiite högre än Kungsbacka. Hemma i Malå är siffran för kvinnor 83.74 år, i närliggande Norsjö 82.14, Bjurholm endast 81.57, men i Åre är det tydligen goda dagar, där är siffran 86.05 år. Tänk, 4 år längre (medel)-livslängd för kvinnor än i Norsjö! I Karlstad  är siffran 85.14 år.

Bilden: Mamma skulle fylla 87 tre veckor efter att hon dog. Min mormor blev 83 och Dikanäs, där hon växte upp och bodde i hela sitt liv, tillhör Vilhelmina kommun, där är siffran 82.79 år.

Skallkroken ...


Jo, det blev verkligen ett dopp i havet idag. Inte för pv. Han hade åkt rullskidor, men så gick stavspetsen av och i stället för 21 km blev det bara 7 km och han hann bli kall  innan vi kom iväg och tappade då lusten för bad.

Den här stegen som kom på plats sent i somras, den är så underlig. 

När man kommer till vattenytan, då fortsätter stegen kanske fyra ytterligare steg och det känns som om man försvinner ner i mörkret. Jag är inte rädd för djupet, men det känns olustigt. 

Nåväl. Det var i alla fall där jag nedsänkte min lekamen och det var isande kallt och jag tog verkligen sats för att doppa hela mig och någon simtur blev det inte. 

Ljuvligt efteråt. (Har ni hört det förut?)


Under tiden lullade Harry  omkring på piren och var så glad, så glad. Vi hade kaffe i termosen ., pv fick sina vaniljhjärtan och Harry fick en tunn salamiskiva av matte. 

Under sommaren som gick arbetades det flitigt med att bygga en förlängd kaj, det är den som syns här till höger.  

På motsatta sidan har det också förlängts och nu finns - tack vare dessa - allt som allt ungefär sju nya gästplatser. (Förutom alla grönmarkerade/lediga platser, särskilt sommartid när föreningens egna medlemmar är ute på vift).

Det är måndagsgruppen som tagit sig an detta med byggandet och gjutandet och den gruppen består av ett antal äldre herrar (pensionärer, kanske 8-10 stycken) som helt ideellt hjälps åt med allt sånt här. 

Andra medlemmar har sina uppgifter. 

Nästkommande lördag är det t.ex bomupptagning, kanske omkring nittio bommar som ska tas upp. Det är den gruppen pv tillhör och samma grupp sköter sedan iläggningen av alla dessa bommar till våren. 

Men allt detta ideella arbete - plus hamnvaktandet -  gör ju att föreningens ekonomi är bra. Lägg därtill inkomsterna från uthyrningen av ställplatser, detta genererar ju väldigt mycket pengar. Pv tror sig minnas att det handlar om ungefär 200 000 per år (varje plats kostar 280 kronor, men 80 kronor försvinner i moms). Och ställplatsfolket sköter sig ju helt och hållet själva.

Nu ska jag fortsätta läsandet av boken. (Ecke och Britt tittade förbi för ett par timmar sedan. Vi satt vid köksbordet, jag hade tänt några värmeljus och så bjöd vi på det sedvanliga .., nygräddade våfflor med vispad grädde och hjortronsylt. Dom hade kört ut till sommarhuset mest för att vittja musfällorna, men se, alla fällor var tomma och ostbitarna till agn, satt kvar.)

Dagens fönster och lite till ... 


Igår räfsade jag ihop mängder med nedblåsta eklöv och det gick undan, men gjorde mig förfärligt darrig. 

Pv föste sedan samman löven, pytsade dem i skottkärran och myllade ner dem i potatislandet nere vid vägen. 

Flera gånger medan jag for fram med räfsan, slängde jag blickar upp mot eken. Oj, oj, oj, det var lika många löv kvar! 

För en stund sedan ställde jag mig vid fönstret för att .. bara titta ut, och då såg det ut så här. 

Då fick det bli dagens fönster. 

Pv har åkt iväg på rullskidor. 1 timme och 45 minuter räknar han med att vara igång och då ska vi mötas i Skallkroken och tanken är ett dopp. Kaffe efteråt. 

"Det säljs billiga vaniljhjärtan på Ankaret .., du kan väl ta med några sådana ..?" bad han innan han gav sig av. (Jo, det kan jag göra, till honom .., jag är ingen större fantast av just vaniljhjärtan). 


Bilden visar löv som väntar på att falla ner  på marken ... 

Igår svängde pv förbi Ecke och Britt och återlämnade den bok av Denise Rudberg som Britt absolut tyckte att jag skulle läsa. 

Den föll mig inte särskilt i mycket smaken, kanske framför allt för det där som jag kallar för "romantiskt dravel", men på slutet, ja, då tog den sig. 

Nu fick han med sig hem den sista delen som har titeln "Den fjärde doktrinen" och det ska jag säga, att den känns rent av BRA och aningen spännande också. 

Den har jag påbörjat idag och egentligen vill jag inte åka iväg och handla och därefter ta ett dopp .., jag vill bara ägna mig åt boken!

Ska nu fixa kaffe i termos, packa ner baddräkt och handduk, köra till affären och handla (vi ska ha Sonja, hennes dotter Maria och tvillingpojkarna Elliot och Alfred på middag på fredagkväll) och idag ska det mesta handlas hem. 

Berättade för min syster i Australien om den bokade resan till Australien  Vilnius, bifogade bilder på hotellfoajén med receptionen och den fina röda mattan och det där röda på väggen som gör sitt till (vet inte vad det är). Min syster meddelade frankt att nej fy, det där var verkligen inget för henne .., hon vill ha det betydligt modernare! 

Så var det med den saken. Men  j a g   tycker att det ser gemytligt ut.

tisdag 7 november 2023

Tisdag i början av november ...

Då blir det johanssonrundan enär pv har kört in till Halmstad för diverse ärenden, däribland styrelsemöte för kören, samt övning lite senare. 

Harry är så klok. Precis som när jag hade haft covid eller när jag var lite krasslig efter hjärtgrejset, väntar han in mig hela tiden. 

Stannar lite .., vänder sig om .., så där .."är du med, matte?" 

Och jag klappar om honom och säger att han är världens finaste hund och att han ska få lite godis när vi kommer hem. Då blir han glad och viftar lite på den lilla svanstippen. 

Det är så vackert ute och den som har god syn, kan skymta silon i Falkenberg nästan halvvägs i mitten, uppe till vänster. 

Härifrån till Falkenberg är det tjugotvå kilometer och det är lika långt till Halmstad. Vi bor alltså i Falkenbergs kommun. 

Så här såg det ut. Jag undrar när man ska sluta häpna över hur vackert här är? Det händer ibland att jag tänker .., ja, men om landet Halland hade hetat Bretagne, åååå, så jag hade skickat vykort och berättat om vilket paradis här är! 

Riktigt hemmablind är jag inte ännu.

En morot av bästa sorten ....


Den som slagit följe här i bloggen under många år, vet att jag tycker så mycket om att ha någonting att längta efter. Att se fram emot. Så här har det varit för mig under hela mitt vuxna liv och man kan kanske tänka att då måtte man ju ha ett enbarmligt fattigt liv, om man alltid går och längtar till nästa äventyr. 

Känner jag det så? 
Nej, men likafullt vill jag ha en längtansmorot som dinglar där framför mig. 

Nu har jag en. 
Igårkväll bokade jag nämligen fyra övernattningar på hotell Rinno i Vilnius i Litauen. Tänk ., då ska vi komma in i den här receptionen som påminner mig om en annan reception - i London tillsammans med en då 15-årig Anna - och kanske var det därför jag föll pladask. Eller var det måhända den inbjudande röda mattan ..., ? Eller skinnsoffan?
Lägg därtill ett i våra ögon otroligt lågt pris: 2800:- för oss båda och då ingår frukost.


Vis av hur det var i Riga, med trafikljus och brusande trafik på gatan nedanför vårt hotellrum, valde jag nu "rum mot innergård". 
Det lär finnas femtio kyrkor i Vilnius, vilket väl torde borga för rejält med klockklang, vilket ju är något av det bästa jag vet!

Jag och jag och jag ...? Ja, det är nämligen så .., att om inte jag kommer med förslag på resor, så hade vi nog mest troligt suttit i en båt halva sommaren och även om jag är enjängd, så finns det trots allt gränser.

Någon av bloggvännerna som besökt Vilnius? 
Tanken är att åka båt från Karlshamn till Klaipeda och därifrån tåg till Vilnius. 
Om det är möjligt.

Dagens  fönster ...


 

"Helsingfors, 8.04 tisdagmorgon", skriver avsändaren som är annannan. 

Vilken tur för den som tycker om fönster, detta att du å jobbets vägnar susar hit och dit! 

T a c k!

måndag 6 november 2023

I bakgrunden ....

Hajade till nu på morgonen när jag tittade lite förstrött på Nyhetsmorgon i 4:an. Men å, vilken läcker illustration på skärmen i  bakgrunden! Den inbjudne gästen - Antoni Lacinai med det varma leendet - radade upp följande förslag till vad som kan orsaka osämja på jobbet, vad gäller samtalsämnen alltså. Det var dom här: Dina bästa kantarellställen, politik, religion och löner.  

Funderade på hur det var i de olika personalrum jag kommit i kontakt med och vad vi pratade om? Jo, det hände att det blev politiskt prat, men då oftast om något upprörande vi läst eller sett på tv, men inte så att vi gick in på vad var och en röstade på. 

Det här med illustrationer är filurigt, tycker jag. Tänk, vad en uttänkt sådan kan betyda för en text!

Pv tog för en tid sedan en jättebillig prenumeration på Svenska Dagbladet. Igår fick vi vårt första exemplar och döm om min förvåning när jag där upptäcker hela tre  sidor författade av Anders Teglund, son till bloggaren/Tankar-för-dagen-konstnären Sven Teglund i Luleå. 

Denne Anders arbetade en tid som cykelbud hos Foodora, om det  berättas det bland annat om i texten här t.v.

Så här står det i ingressen. " När företaget började kontrollera hur snabbt folk arbetade trodde Anders Teglund att kollegorna skulle bli upprörda. Men det fick motsatt effekt - han blev besatt av de dagliga mätningarna."

Och så vidareutvecklar han det hela .., ja, hur vi människor numera är mer eller mindre beroende av att alltid kunna mäta våra resultat. Det kan gälla stegräknare .., hur många timmar vi sover eller ligger vakna, etc. Det var en sååå intressant läsning, tycker jag!


Illustratör till hans text är Josefin Herolf. Perfekt fångat, tycker jag. 
Här en länk till hennes alster som jag tycker så mycket om. 

Anders Teglund skrev en bok - Cykelbudet - som i mycket handlade om det yrket och där utgjorde just det här mätbara en del av arbetet.
"Den statistik som summerade min prestation var färggrann.Gröna fält betydde att jag låg bra till, orange var lite varningssignal och rött var sämst."

Eller: Vid ett tillfälle programmerades appen om så att budens genomsnittliga kilometerhastighet försvann ur statistiken. Företaget insåg att det inte var så viktig data och fokuserade på antalet leveranser per timme i stället. Det gjorde många bud besvikna och de gnällde hos facket. Många började då använda en annan app där de på egen hand kunde mäta sin prestation med noggrann datainsamling. Varför bad vi själva om att bli kontrollerade?  Jo, för att den här typen av kontrollmekanismer är väldigt effektiva."
(Det har uppenbarligen med hjärnans belöningssystem att göra). 

Här en länk till Göran Greides recension av Anders Teglunds uppföljare till boken Cykelbudet. Bokens titel är Slavdrivaren.

Dagens fönster ...


I oktober kom fönster från "Exeter i England, ja, det var madamen i Porto som var där på besök och då hade håven med sig. 

Så här skrev hon, angående den här bilden: 

"Det här var inte tänkt som en fönsterbild, utan för att dokumentra kafévagnen INNE i katedralen i Exeter. Men det kom ju med ett rejält fönster! Och nu är håven tom!" 

Om man vill fördjupa sig i den här otroligt mäktiga kaedralen, kan man klicka in sig här och därefter välja "Our building", då får man en guidad rundtur på nio minuter. 

Helt fantastiskt vilket byggnadsverk!

Tack annannan!

söndag 5 november 2023

Söndag i Halland ....

En lugn söndag till att börja med. Gråmulet, men inget regn - än så länge -. 

Är ännu varm i hjärtat efter gårdagens repris av dokumentärfilmen, den  som handlade om Skogskyrkogården, gjord av Ulf von Strauss. 

Filmen spelades in under fyra år, produktionsår är - enligt SVT - 2005, men det hela är så allmängiltigt och helt underbart bara! (Har sett den tidigare, men det spelar ingen roll).

Människor som arbetar just på Skogskyrkogården berättar här om sitt arbete, och sin tillvaro .., på samma sätt som kyrkogårdens besökare också delar med sig av sina tankar och vad besöken betyder.

Inget annat än en  guldskimrande liten pärla är det här programmet och kan ses fram till den 3:e november 2025, i hela världen, dessutom ! 

Ännu senare på kvällen satt vi och funderade på någon film att titta på. Vi har sällan samma smak, pv och jag själv, i alla fall vad gäller just film .., och jag sade till pv att jag skulle FÖRSÖKA hitta en film som han kanske skulle tycka om. 

För mig går ofta amerikanska produktioner bort, men hos SF Anytime hittade jag "The Upside", baserad på en "true story". Till min förvåning var den riktigt trivsam.  Att hyra den kostar 49:-, då kan man titta på den under två dygn, om man nu inte har annat för sig ,-).  

Den som sett filmen "En oväntad vänskap" (baserad på samma historia) känner nog igen sig. Bra skådespeleri, särskilt av Nicole Kidman och mannen i rullstol, Bryan Cranston.

Söndagsfönstret ....


Och här det tredje fönstret vilka ellem i Skellefteå fångade i landsförsamlingens kyrka. 

Konstnär var Ulrik Kvist och själva utställningens tema eller namn var "Glaskonst om livet". 


Och med texter från "Din tjänare hör" av Sara Lidman. 

Tack ellem för dina fönster!