lördag 8 juni 2024

Lördagkväll ...

Råkar klicka bort ett redan publicerat inlägg, ja, ja, min dator har blivit halvkrasslig (vi övriga är helkrassliga ...) och plötsligt kan jag inte förändra storleken på bilderna om jag skriver i google.chrome, utan får då byta till en annan webbläsare och får på så sätta skutta mellan de båda och då blir det som det blir. Och plötsligt kan jag inte heller t.ex. rödmarkera en länk, däremot så här i texten. 

Sånt kan vara irriterande. 

Den här dagen har mest bestått av skyfall och ännu mera skyfall. Lägg därtill friska vindar, så förstår ni. En enda gång har jag varit utomhus och det var när jag fyllde på solrosfrön till fåglar och ekorrar. Pv har haft sitt värdskap i hamnen (det näst sista), vi har gemensamt kämpat med såväl gårdagens som dagens korsord i DN och vi har tittat på friidrotts-VM och vi har sett Zlatan avtackas, ja, för alla år i landslaget och detta på en fullsatt Friends arena i Stockholm. (Vissa av hans mål kan jag ännu minnas och får gåshud när jag tänker på dem.)


Nåväl. I inlägget som hux flux försvann, berättade jag om ett slags minnesord över en man i Bohuslän - hans namn var Axel Bryngelsson - och den som skrev om denne man, det var hans brorson Ola och det hela publicerades här på bloggen för exakt tio år sedan, men jag läste det i Göteborgsposten. 

Såna minnesord är det finaste jag vet. Det blir som skimrande små pärlor .., som ett radband nästan och bokstäverna framkallar en bild av någon som jag aldrig har träffat, men ändå - genom texten - lär känna. I alla fall lite.

Underbart är det! 

Om någon vill läsa fortsättningen på brorsonens text om sin farbror, kan man då klicka på den här länken. Där  renskrev jag det hela.

fredag 7 juni 2024

Ytterst, ytterst sevärt .... 

... var gårdagens program "Dagen D" i SVT 2.

Att höra röster från de som var med - från olika sidor - från amerikanska, tyska, brittiska soldater, ja, så alldeles oerhört intressant och skrämmande var det. 

Här en länk om nu någon .....

Och så något annat: nu måste någon synnerligen kreativ människa hos SVT ha fått anställning .., så många påhittiga illustrationer som vi bjuds på numera. Det märks mest i nyhetsinslagen.

Om röster, dagens quiz och dagens väder ....

Ligger i sängen och lyssnar till P1-morgon. Värd är Elias Wahlberg och jag tänker att den mannen har så otroligt behaglig röst. Han låter lugn och sansad. 

Googlar hans namn och upptäcker att han är uppvuxen utanför Skellefteå och att han dessutom är betydligt yngre än jag föreställde mig, av rösten att döma. Då tänker jag .., sitter ens egen dialekt så djupt rotad inombords, att man (jag) per automatik upplever den som tryggare än andra dialekter? Ja, det är väl inte direkt otroligt. Men dessutom var det ingen utpräglad västerbottniska som denne Elias talade.

Dagens DN-quiz gick någorlunda. Åtta av tio rätt. Så fort man ska välja mellan olika procenttal eller årtal, är det kört för egen del. 

Vädret? För närvarande mulet, men helt okej. Klockan 19.00 ska regnet komma.  

Och så inleds friidrotts-EM idag. Hurra!

Dagens fönster ...


... fångades i hamnföreningens lokal i Skallkroken, ja, det var i onsdagskväll. 

Pv är ju hamnvärd hela veckan, men hamnvakt var Christian (med i samma bom-gäng som pv) och han hade med sig familjens charmtroll Shiva. 

En lagotto, trodde jag, men det var det inte .., det här visade sig vara en fransk ras som egentligen ska ha betydligt längre päls, men det menade ägarna var för bökigt och jag tycker att hon var sååå fin så här!

Att Bengt och hans kompis var i färd med att förbereda mastning på Bengts båt, tyckte Shiva var himla intressant.

torsdag 6 juni 2024

När man är morgonpigg  ...

... kan man förslagsvis lyssna till Vetenskapsradion Forskarliv och då få ta del av en människa som sprider sån glädje rakt genom etern, nämligen forskaren Francisko Vilaplana som vill göra matavfallet ätbart. Den mannen lät så ..., fylld av liv, så jag lyssnade av bara farten. Så här ser han ut. Foto: KTH. 

Och här finns en länk till programmet, om någon är intresserad. (Spelar oboe gör han också).

Dagens fönster ...


En liten fin hund som tittar ut genom ett fönster; en hund som påminner liite om en engelsk setter (i alla fall på nosen .., som nog är längre hos en riktig setter) och som fångades av den nyklippta madamen i Porto. (Ja, enligt egen utsago). 

Tack annannan! säger jag.

onsdag 5 juni 2024

Lång väntan, men det blev ordnat ...

Ja, så här roligt var det när man påminde om Lille Plupp. Kom till folktandvården en timme i förväg och satt och läste Hallandspostens begravningsnotiser, där man kunde ta del av vad som spelats för musik under begravningsakten. Sååå intressant! 

Det var en hel del populär musik ., det var Laleh, Koppången, Magnus Uggla och andra artister/sånger som jag just nu inte kommer ihåg, men jag ska försöka hitta en gårdagens HP och följa upp det mer noggrant. I alla fall för mig själv. Sådant tycker jag är himla intressant. 

Tandläkaren - en rar kvinna som hela tiden nynnade på någon slags trudelutt och det kändes så tryggt - gapskrattade när hon såg min egna praktiska lösning på glugg-eländet. Vanligt tuggummi. Ja, jag höll munnen stängd när jag kom ihåg det, men glömde bort mig när andra patienter i väntrummet hejade (det gjorde alla!).

Det hjälpte ju inte utseendemässigt, men det kändes åtskilligt bättre .., inte så vasst och inte som om jag hade ett gruvschakt i munnen. 

Rar var även tandsköterskan. När det sprutade som mest vatten i ansiktet vid isättningen av den provisoriska plastlagningen, använde hon inte enbart sugen, utan höll för halva ansiktet med ett så lent papper. 

Någon krona var det inte tal om. Dels för att där är så ont om lediga tider för sådant som tar tid, men också för att jag på så sätt sparar in flera, flera tusen kronor. Ja, ja, nu gäller det att äta med andakt.

Så var det klart! Så glad jag blev! Av bara farten gick jag in i den Icabutik som ligger alldeles intill Folktvandvården .., den är såååå fin och jag köpte en härlig bukett färsk sparris och senare ikväll: en liter färska hallands-jordgubbar. 

Trettonhundra kronor gick tandkalaset på och det överlever jag, men roligt var det ju inte. 

Nu är det kväller. Det har slutat att regna och blåsa .., pv förpackar den ugnsplåt med lasagne som han gjorde idag (för att frysa in portionsvis), men den blev inte så god som vanligt .., vilket jag skyller på den oerhört grovrivna och smaklösa ost som han hade inhandlat och använt sig av. 

Har varit så trött idag. Somnade ute på altanen efter tandläkarbesöket .., kanske någon slags anspänning som släppte. Senare på eftermiddagen bjöd Eva och den halvlånge på underbart goda gravlaxbaguetter från Lyngalax ...det var när pv hade sitt fjärde pass som hamnvärd. På lördag återvänder herrskapet hemåt.


På familjechatten kom ikväll bilder på två av tre ätteläggar. Här den äldsta som visar hur arbetskläderna ser ut på Malå sjukstuga/hälsocentral-vad-ni-vill-kalla det. Inte ofta jag ser henne i klänning och absolut inte i träskor, men nu händer det. Pv kallar dem trätofflor.

Nu har alltså först min mamma arbetat på sjukstugan och därefter min äldsta syster som arbetade där en sommar (båda sjuksköterskor) och nu den äldsta.

Varje gång jag  pratar med henne, säger hon hur mycket hon trivs på mottagningen. Vilken enorm skillnad i jämförelse med CIVA på Karolinska. 

"Men här kan man ju prata med patienterna, det kunde man inte där .., dom flesta, för att inte säga nästan alla, låg ju i respirator!", säger hon.  

Och detta att kunna cykla till jobbet på fem ynka minuter, slippa köer på E4:an och ha nära till allt.


Och AP - Oxe och mellanbarn  - med hästen Tristan. Aldrig tycks hon så glad, som när hon är i stallet!

Och Tristan tycks supertrött .., kanske var det slutet av dagen och dags att vila i spiltan?

Nu ska jag lyssna till Aktuellt och Estlands premiärminister Kaija Kallas, en kvinna som jag storligen beundrar.

I morgon vårt lands nationaldag. Firar vi det på något särskilt sätt ...? Nej, egentligen inte. Men kanske borde pv få en Sverigebakelse, om nu en sådan finns ..:?

Ajöken, sa fröken.

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren som är Bert i Luleå: 

"Har idag varit på studieresa med Norrbottens Senioruniversitet till Gunnarsbyn i Råneälvens dalgång. Besök i grosshandlarvillan som är i ursprungsskick så långt möjligt. Gardinuppsättningen är original från 1902."

Tack Bert! säger jag. 

Jättefina bilder därifrån finns att titta på här. Till Norrbotten hoppas jag verkligen få komma i höst.

 Onsdag ...

 

Tanken var att jag i söndagsmorse skulle ta tåget till Skåne, ansluta med sonen och så skulle vi hämta ved hos min syster i Västerstad. Pv befann sig då i Ljungby där han varit på studentfest och han i sin tur skulle ta regionbussen till Halmstad och så skulle jag komma hem på kvällen. 

Det var tanken det.

På morgonen ångrade jag mig, tog bilen till Bunkeflo och det är inte mer än sjutton mil, men kändes som hundrasjutton! På väg dit tänkte jag att ..., ja, men pv kan ju lifta med kompisen Tompe som också varit på samma studentjubileum och som bor i Limhamn.

"Då kan du ju åka hem med mig ikväll ..?" föreslog jag. 

Så blev det. Pv anslöt verkligen .., och vi åkte tillsammans till min syster, veden packades in i släpvagnen som mer var som ett "skåp" (mängder med ved!!) och på väg till Bunkeflo igen, säger sonen "men ni får så gärna sova över, det är bara trevligt!" Ringde friherrinnan och frågade om hon kunde tänka sig att ge Sigge mat - inga problem -  och så blev det övernattning i Skåne. 

På måndagmorgonen när vi var på väg att göra oss klara för avresa, sa sonen att .."men jag kanske skulle ta pojkarna och följa med .., jag har ju semester och M arbetar ..?"

Tänkte, när vi körde hemåt, att vi är åtminstone tämligen flexibla i den här familjen; planer kan snabbt ändras! 

Knappt hade vi klivit ur bilarna, så åkte pv och Anders till friherrinans väninna A-M och monterade en köks-ö åt henne. Det tog fyra timmar och under tiden var jag hemma med pojkarna. Jag kan säga ..., att tack och lov för Sommarskuggan på youtube!

Från 17- 19 var pv hamnvärd och vi var där .., femåringen försökte fånga krabbor, men det blåste för mycket. Tidigt sänggående på kvällen, även farmor var trött. 

Och gårdagen .., promenad ner till havet, hamburgare (nytt recept med dijonsenap i smeten) till lunch och hej och tack och ett fullkomligt eko av tystnad bredde ut sig i huset!

Bilden visar han som snart fyller 2 år och vet vad han vill. Allra mest ville han klappa Sigge på magen och det kan jag säga .., att det uppskattades  i n t e  av Sigge. Lite gråt blev det när Sigge protesterade med en eller flera vassa klor .., men så är det ju, man får ta det onda med det goda.


Det märks på pälsen att Sigge är en gammal katt.

Då blir pälsen så där lite raggig. 

"Sigge, Sigge, Sigge ..!" hördes mest hela tiden. 

Och den lille ekorren som sitter och knaprar på solrosfrön, blev också en favorit, men den rackaren ville ju aldrig sitta stilla när 2-åringen närmade sig, till dennes bedrövelse.

Och oj, vilken lycka att ha en sån underbart snäll storebror! Det var ju det jag själv önskade mig, men aldrig fick, i stället två betydligt äldre systrar - vilket ju också blev bra -, men ändå.


Igårkväll - då var det bara vi två igen - och jag gjorde pv sällskap till hamnen .., en stor segelbåt med hemmahamn i Skåne sökte skydd under stundande oväder och det gjorde även en helt underbar dutt-dutt-båt.., en gammaldags motorbåt, men för övrigt var det lugnt. 

Alla tio ställplatserna var upptagna, Sju från Tyskland, två från Belgien och en svensk husbil. 

Idag skyfall och rejäl blåst och jag lyckades bita sönder en framtand igår (skulle knipsa av en plastgrej, så urbota dumt av mig!). Egentligen en fyllning som tackade för sig. Akuttid efter lunch hos Folktandvården i Söndrum.

Har provisoriskt fixat det med A6-tuggummi. Det fungerar så jag länge jag inte tuggar på hårt bröd.

tisdag 4 juni 2024

Dagens fönster ...


Monet berättar: "Det här fönstret är från den sk ”Lilla Salongen” där hyresgästerna här ofta träffas för egna middagar, föredrag eller födelsedagsfester. Då får man låna lokalerna gratis så det är ju ståndsmässigt värre!"

(Det handlar alltså om det seniorboende där Monet och hennes make numera tillbringar sina dagar. Tack! säger jag. )

söndag 2 juni 2024

Dagens fönster och Tom Alandh ...

Vaknar tidigt som alltid, men för ovanlighetens skull stiger jag upp redan halv sex. 

Det är en fin morgon. Vindstilla. 

Sigge tycks så häpen när han upptäcker mig där han ligger på soffan i uterummet, men gör mig sällskap längs vägen. 

Hämtar DN och upptäcker att flädern blommar. Sigge fortsätter ner mot havet till.

Själv tänker jag jag på det underbara programmet jag lyssnade till tidigare på morgonen, nämligen "Söndagsintervjun" med Magnus Wicklin som programledare. Det här avsnittet hade dokumentärfilmaren Tom Alandh som gäst. 

U n d e r b a r t att lyssna till! 

Här en länk om någon är intresserad.