lördag 27 april 2024

Glädjepiller ...


Fick idag sms-svar från såväl Emma som Emil angående gemensam födelsedagsmiddag tillsammans med AP, då, när vi om drygt en vecka ska tillbringa tre dagar hos AP och katterna på Ekerö.

Ja, dottern ska på ridkurs fredag - söndag, men vi hinner i alla fall träffas på torsdagen!

Fem mil norrut och lite krångel ...


Idag bestämde vi oss för att köra till Varberg för att köpa plantor. Varberg är en lustig stad; den känns som landets absolut längsta infart ., man möter en skylt där det står Varberg, men sen tar det liksom aldrig slut. 

Lördag är största marknadsdagen och om man inte har el-bil, kan det vara ett elände att hitta en ledig p-plats. Råkar man nu ha en el-bil, då finns det alltid plats alldeles vid torget, där några laddstolpar står sp perfekt till!

Några meter framför bilen, finns den här statyn och vad tänkte jag på .., som inte försökte hitta namnet på skulptören?

De båda ungdomarna försöker fånga en boll, men det framgår inte här. 
Däremot här.

Vilka vackra kroppar! tänker jag. Och fin skulptur.

Nu vet jag: Skulpturen "Badande barn" är gjord av Bror Marklund och placerades på torget 1937. 

Ja, det är klart .., det blir väl vatten runt omkring ungdomarna sommartid!Inte många bilder blev tagna under halvtimmen som vi vandrade mellan de olika stånden, men morötterna föll mig tydligen i smaken. 

Köpte vi något?

Jo, en hängampel att ha utanför ytterdörren .., tre tomatplantor, på plantor till perennrabatten, plus tämligen frodiga salladsplantor. 

I vanliga fall VIMLAR det av odlare som säljer alla möjliga sorters plantor (grönsaker, alltså) , men nu var det ytterst sparsamt .., ja, nästan omöjligt att hitta nånting. 

Det torde väl vara den sega våren som orsakat det hela?

En korvhandlare hade skurit upp smakprover av olika styrka. Den starkaste hette Belsebub och det kan jag säga, att en hetare korv har jag aldrig i mitt liv smakat!

Mannen, som inte var av den yngre sorten, drog samma försäljningstrick hela tiden. "Ja, eftersom man inte får sälja sex i vårt land, så gäller priset 5 korvar för ..., och 7 korvar för ...". Det tyckte han nog var himla roligt.


Tidigare idag gjorde pv ett försök att få igång startmotorn och efter att ha skiftat batteri, så löste det sig. Då krånglade i stället bogpropellern. 

Så här såg det ut när herr Göransson närmade sig vår båtplats och försökte backa (då är bogpropellern underbar, det vill säga när den fungerar ..) och jag stod på bryggan, redo med båtshaken och jodå det gick bra till slut. 

Stor glädje!

Idag var det flera mindre båtar som sjösattes och då med hjälp av hamnens egen kran. Det gick bra, men där var även idag någon som fick paddla till sin båtplats, då parets utombordsmotor strejkade -  i alla fall tillfälligt -. 

Resten av dagen har gått i långsamhetens tecken. Vi borde ta hand om plantorna, men det är rent obegripligt så trötta vi är på eftermiddagarna. Nåja, det får bli plantering i morgon i stället! 

Så har dagen varit.

fredag 26 april 2024

 Fredagkväll i landet Halland ... 

En bra dag. Efter att i nästan två veckors tid känt oss hängiga (jag gissade ju på Covid ett tag), börjar det gå åt rätt håll. Om vi bara inte vore så gräsligt trötta på eftermiddagarna! Nåväl. Det hade kunnat vara långt mycket värre. 

Sjösättning idag på förmiddagen och det gick geschwindt - dubbelt så fort som förr om åren -! En ny kranbil (eller en ny kran) som tycktes nå till himlen, plockade upp den ena båten efter den andra och själva armen var så lång, så den behövde inte köra fram till raden av båtar .., den stod lugnt kvar en bra bit därifrån och nådde båtarna utan problem. Den påminde om en insekt. (Var tillverkad i Tyskland).

Som vanligt när man har med båtar att göra, krånglar det inte bara hos en, utan hos flera. Det var utombordsmotorer som vägrade starta och en inombordsmotor (vår) som gjorde likadant (förmodligen slut på batteriet) och en rätt stor motorbåt, ja, den tog in vatten och fick lyftas upp igen och i med ny bottenplugg och så i tillbaka i sjön. 

Mötte en före detta kund i affären, när jag stod ute på bryggan. Jag minns att den kvinnan anmärkte på mitt gråa hår, då för flera år sedan när jag skippade allt vad hårfärg hette. Hon kunde bara inte förstå hur man kunde förfalla på det viset. Nu började hon själv få grå hårstrån, men dessa skulle tas bort och vi kom att prata om ålder och hon sa att "jag vägrar att säga hur gammal jag är, jag säger att jag är evigt tjugoåtta!" och det står ju var och en fritt att göra så. 

"Jag är i alla fall sjuttio!" sa jag. 


Vi fick lämna vår båt vid kajen där den nu laddas upp och förhoppningsvis ska vi kunna få den på sin egen plats i morgon. Den här bilden togs för flera år sedan, då med den gamla Shipman-båten. Harry på plats i aktern, som alltid. Vi kan ha varit i Torekov. 

Och jag svängde förbi golfkrogen och köpte en portion dagens lunch och så satt vi där i den båt vi nu har och jag översköljdes av sorg och bedrövelse när jag såg den såååå tomma platsen där Harry brukade ligga eller sitta.  

Det är en tomhet som känns som det allra största gruvhål .., hur djupt som helst och jag anade att det skulle bli så här .., ja, den här allra första gången ombord utan vår fyrbente kamrat. 

Han har varit med sedan första gången jag satte min fot på båten  .., han hörde liksom till. 

Låg där intill mig - med kopplet i min hand - var gång vi var ute till havs. Bytte plats ibland .., fick vara i akterruffen sista biten innan vi kom till en ny hamn och hoppade  överlycklig upp när vi lagt till. Tittade sig omkring .., så där "jaha, är vi här, den här platsen känner jag igen!" och så snabbt ut på kissrunda med husse, allt medan jag röjde upp och fixade kaffe och hade allt klart när de båda återvände.

Och väl i hamn brukade han ligga på däck och hålla koll. 

Nu är det kväller och Muren på tv. Det programmet ser vi alltid. Har pratat med alla tre barnen ikväll. Den förste på väg hem från jobbet och prat om småttingar och tapetsering av att sovrum .., den andra om en gårdagkväll på Tyrol (Mamma Mia) i Stockholm tillsammans med före detta kollegor från KS ..., och den tredje om jobbet, om en hästkurs och hur kräsna katter är när det gäller mat. 

Mycket roligt att se fram emot ändå. Vi får besök från Karlstad över Valborgsmäss (det rara brudparet på vars bröllop vi var i augusti förra året) och sååå roligt ska det bli! En dryg vecka efter Valborg kör vi till Sthlm/Ekerö och uppvaktar AP och får förhoppningsvis äta tillsammansmiddag med AP, Emil, Emma och kanske Fabian .., vaktar två katter (då matten är på den där hästkursen) och så har pv vindkraftsmöte på lördagen. Hem igen på söndag. 

(Mötte förresten en familj som var på besök i hamnen, tillsammans med sina tre hundar. Ungerska hundar, vanvettigt skälliga och  a r g a. Paret som ägde dem varnade alla för att komma nära och jag frågade om dom verkligen skulle bita .., jo, om någon kom för nära. Så hemskt att tvingas vara på helspänn och liksom dra sig undan så snart andra människor eller hundägare passerar eller råkar komma i närheten!)

Dagens fönster ...


... finns i det som - vad det lider - ska bli ett vardagsrum här i det gula huset på kullen. Sex nya fönster ska på plats, ny panel förstås, trägolv med värmeslingor och nytt tak. Det ska bli spännande värre.

torsdag 25 april 2024

Va ...? 


Igårkväll tittade vi på Studio 65 som då handlade om nedsatt hörsel, ja, hos oss som är äldre då. 

Det handlade också om oviljan att öht använda hörapparat, även om den bevisligen behövs.

De flesta äldre tycker sig ha bra hörsel, medan anhöriga kan ha en helt annan uppfattning. Alla är ju inte heller som Gudrun Schyman (V) som vittnade om hur hon - med dålig hörsel, men ovilja att göra något åt problemet - läxat upp människor som höll något anförande och beordrade dem att tala T Y D L I G T  och att arrrtikulerrra bättre! Att problemet låg hos henne själv, tycktes inte ha slagit den forna partiledaren.

Det var mycket igenkänning i det programmet. 

När vi är på besök i Bunkeflo är deras ljud på tv:n så lågt, så jag undrar ofta om dom hör nånting av det som sägs ..? 

Nu brukar Maja höja ljudet (utan att vi sagt nånting), vilket får mig att le .., så omtänksamt av henne!  

Igår skrollade jag runt på Instagram och där var ett inlägg som handlade om syrsor. Jag förstod ingenting .., höjde ljudet på mobilen, men inte var där någon syrsa! Jaha, ja. Den kunde jag inte höra.  

Studio 65 är ett så intressant program  - det känns hemtamt - och med ofta hörvärda gäster. Dessutom tycker jag om programidén med att intervjua så kallat "vanligt folk" ute på gatan .., det betyder mycket tycker jag. Bra programledare (Anders Palmgren och med bisittare Ingmar Skoog) är det också.

Dagens fönster ....

Så här skriver avsändaren som är Monet (som bifogat 2 bilder, det här är det ena): "Det första är en helt magnifikt scilla-blommande liten ”rondell” utanför vår uteplats som jag tagit bilden ifrån. De nedre fönstren på byggnaden bakom är det här seniorboendets (obs, inte äldreboende utan helt vanliga lägenheter för 65 plus) stora pool med tillhörande bastu och stort gym - det du! 

Vi har inte varit där ännu men det lär vara fint att simma där med utsikt mot hängbjörkarna i parken ner mot Stora Värtan."

// Tack! säger jag.

onsdag 24 april 2024

Sånt man blir glad av ...

Under besöket i Bunkeflo, några dagar innan vi tog sikte på Litauen, gjorde jag Maja sällskap till plantskolan TrädgårdsPaletten i Malmö.

Det var där jag föll pladask för den lilla, bulliga vasen - som kanske inte är såå liten - för en tämligen billig penning. 

Ser fram emot att få ha riktiga blommor i vasen, i stället för dom här plastiga, men så länge får dessa duga. 

Med den här kylan, ja, då lär det väl dröja innan syrénerna får komma in.

Väntar också på en ytterkruka (som säkert blir fin som vas också) från någon firma på nätet. 

Googlade "gröna ytterkrukor" och det bara vimlade av dem, men så .., dök den upp!

 Så vacker var den på  b i l d e n, med exakt den gröna nyans jag tycker så mycket om, men det kan ju visa sig vara något helt annat, när den verkligen dyker upp. Fri retur är det i alla fall.

Ps. Röran kring Åbergs Trädgård i Ystad, vilken gick i konkurs eller i alla fall lades ner - tycks ha lagt sig. Nu såg jag på Facebook att Kjell & Lena Åberg driver det hela vidare i egen regi, om än i betydligt mindre skala. Underbart! Ds. 

tisdag 23 april 2024

Ungefär som Vinterstudion ... 

Den Stora älgvandringen hos SVT får mig att stup i två passera tv:n i vardagsrummet. Ibland gör pv mig sällskap .., då dricker vi kaffe eller knåpar lite på något kvarglömt korsord - de som vi inte hann med när vi var i Vilnius - och precis så är det just nu. 

Och så tittar vi upp och tittar på tv:n ..., ser tallgrenar och kvistar som knappt rör sig i vinden och där är sjöfåglar och kluckande vatten och nu och då någon älg.

I ugnen en mjuk pepparkaka .., solen har gått i moln och det är endast +5 ute idag.

Dagens fönster ...


... finns i uterummet, det som byggdes för x antal år sedan .., ja, det håller på att vara ett tag sedan nu. 

Och där sitter Sigge. Alldeles övertygad är han nog att det här uterummet byggdes uteslutande till hans ära, ty nästan hela sommaren ligger han där inne och gottar sig på någon trädgårdsstol. 

Att där blir varmt som i en bastu, tycks inte bekymra honom det minsta.

Nå, den här våren är det precis motsasen .., risken är att han fryser något hemskt. 

Virket som ligger ute på gräsmattan, är sånt som hämtades igår hos den byggande f.d grannen. Det här kånkas hem på skottkära och det är uppförsbacke dit (rakt upp i himlen nästan) och det blir kanske tyngre på hemvägen .., detta att bromsa skottkärran och då finns det ju tyngd i den.

måndag 22 april 2024

Hur ser en hjältemodig människa ut ...? 

Möt Halya, en 24-årig läkarstuderande som arbetar som frivillig sjukvårdare i krigets Ukraina. 

11:40 in i gårdagkvällens Rapports sändning får vi följa denna Halya som vittnar om sitt arbete.

Måndagmorgon, Tasha Tudor och älgvandring utan älgar ...


Det är rent obegripligt hur det - från år till år - kan skilja mellan hur långt våren har kommit, eller som nu, knappt kommit. Så här såg det ut för tio år sedan. Om nätterna fick då blomlådorna med sina blomster visserligen tillbringa svalare nätter i växthuset och så lade jag över dem några tunna fleecefiltar, men ändå. 
Nu, tio år senare, går det så  l å n g s a m t. 

"Den stora älgvandringen " i SVT har tagit sin början just idag. Några älgar har jag inte sett till, men å andra sidan brukar det väl inte vimla av dem så här i början av sändningarna och själv har jag mest rensat och sorterat i två av kökslådorna, så kanske har jag missat någon? Egentligen är inte själva älgarna det mest intressanta för egen del .., det är nog mer att bara följa med i naturens gång där uppe vid Ångermanälven. Titta på sjöfåglar.., se vattnet som är strömt .., närbilder på sovande gräsänder, ja, lite sånt. Nytt är att programmet även sänds i Tyskland (det kan man ju förstå, så så fascinerade som många tyska turister är av älgar). Även Finland  kan följa våra älgars vandring mot bättre betesmarker.
Det lär vara så att det finns människor som t.om planerar in semesterdagar/veckor för att följa detta äventyr. 

Följande står bl.a att läsa på SVT:s sida. 

"Precis som förra året finns det även kameror utplacerade vid en rovdjursåtel. Chanserna är med andra ord stora att vi även kan få se björn, järv eller örn. Sändningen från Kullberg kan i år också ses i Tyskland och tyska journalister har rapporterat från det som kallas ”riggen”, alltså då kamerorna placeras ut och kablar dras i terrängen. Johan Erhag, projektledare på SVT för Den stora älgvandringen, säger att alla myter om tyskarnas fascination av älgar har bekräftats. Tyskarna älskar älgar, de är oerhört pepp, säger Erhag."

Pv säger - vi sitter i vardagsrummet och han läser DN på nätet - att "ja, jag har t.om seglat på Ångermanälven ...". Han hade, tillsammans med goda vänner, seglat till Härnösand, tog sen en dagstur upp till Lunde (med båten) för att därefter vända åter till Härnösand. Vilken lång seglats! Från Halland till Skåne, upp längs östkusten till Sthlms skärgård och därefter vidare norrut till Härnösand. 

Samma sträcka hemöver förstås. 

Men Tasha Tudor ...? kanske någon tänker. 
Ja, hennes paradisiska trädgård kan man spatsera i (åtminstone andligen) om man klickar på den här länken; en länk som kom från Rexxie (fick en bok också av honom, en bok som handlade om just denna kvinna, boken står på hyllan här i vardagrsummet). 

Alldeles underbara och då menar jag verkligen UNDERBARA bilder/fotografier av denna Tasha Tudor, sååå sinnliga - finns att njuta av på den här bloggen.

För övrigt intet nytt. Sonen ringde som vanligt och innan han ens hann fråga om dagens ambitionsnivå, hade jag svarat att vi pustade ut efter barnvaktandet. När vi slutat att prata, ja, det var då jag tog mig an kökslådorna. Nu ligger på bänken ett antal små batterier, skruvar och annat som jag knappt vet vad det är, att tas om hand av husets herre. Två förpackningar Vick honung frisk hittade jag också, samt ett antal klädnypor.

Dagens fönster ...


Från Svalnäs seniorboende där Monet och hennes make nu huserar, kommer den här bilden. 

Så här skriver hon: 

"Du anar kanske det vårgrönskande trädet där framför fönstren mittemot. Idag med lätt singlande snöflingor och minus två grader den 21 april!"

//Jovisst, anar jag det! Tack Monet! säger jag.

söndag 21 april 2024

Efteråt ... 


... när mamma Maja packat in sönerna i bilen och kört nerför backen och jag stått där uppe och vinkat och kastat slängpussar, precis som när ens egna barn åker iväg, tar jag mig an dammsugaren. 

Och tvättmaskinen. 

Och tömmer damsugarpåsen, ger fåglarna frön och lite matrester .., lägger ut en tunn ullmatta som jag ska tvätta försiktigt där ute .., och jag slänger överkasten från Ikea i maskinen .., och hittar gröna små, små bollar av någon slags trolldeg under rumsbordet. 

Att ha en femåring i huset är inga problem ., men en 1.5 åring fylld med energi, som öppnar ytterdörren utan knot och spatserar iväg .., som är så spjuveraktig så det inte är sant ., ja, då vill det till att man är två som barnvaktar ,-). Passet började vid halv tio och slutade ungefär vid fyratiden. Pv kom hem just efter tolv. Vi gick långa rundan till lilla hamnen här i Stensjö där det var bomiläggning .., och på hemvägen tänkte jag att minstingen i vagnen nog ville promenera själv och det ville han, bara inte åt det håll som farmor tänkt sig. (Bilden visar 5-åringen som hittade en rakknivsmussla på stranden. Den har vi nu sparat och ska lägga i ett litet skåp med glasad ruta, där han kan förvara dyrgripar från stranden).

Ja, om jag säger som så .., så däckade jag efter femton minuter i sängen igårkväll. Intill mig låg 5-åringen och det blev lite prat - eller mycket - innan han blev allt tystare och till slut var det bara andningen jag hörde.

(Jag övergav t.om filmen Alcatraz som är så himla bra .., den blev alltför spännande och jag visste ju slutet, men ändå ...).

Bilden t.v.Knubbiga små händer och knubbiga små lår som man nästan vill äta upp. Och ingen har väl någonsin - inte ens Ecke och 5-åringen - gapat sååå stort som när pannacottan med druvor, jordgubbar och physalis kom på bordet. 


Bästa presenten ever - som jag fyndat på loppisen i Harplinge och köpt till småkillar - var i alla fall dom två gammaldags telefonerna. Som det har ringts .., till polisen, till Ica eller Hemköp .., till farbror Peter i Upplands Väsby och till faster Anna, faster Mia, till farfar och till mormor och morfar! Ja, på låtsas förstås.

Men nu är här lugnt och stilla. Gick ut och gav fåglarna matrester och slogs av att en kråka och en skata alltid kommer tillsammans, så även nu! Hörde strandskatornas typiska skrin .., ett helt sällskap flög ovanför Eckes - förmodligen på väg till eller ifrån stranden - och igår upptäckte jag två sädesärlor ute på gräsmattan. Jo, det är flera veckor sedan jag först såg dem nere i tången vid havet, men hos oss, på tomten, har jag inte skymtat dem förrän nu. Kul!

Så har helgen varit. Gläds åt att USA äntligen godkänt ekonomisk hjälp till Ukraina. Vinner Trump valet i november, kan detta ha varit den sista ekonomiska hjälpen Ukraina får från USA.

Dagens fönster ...

...  fångades här i vardagsrummet, det var igårkväll och ljuset från väster snirklade sig in och gjorde att det så så varmt och gott ut.