lördag 2 februari 2013

Eftermiddag ...


Jag putsar fönster .., pensionatsvärden ordnar med middag (stekt torsk - det absolut bästa jag vet -!) .., elden sprakar i kaminen och snart ska mörkret falla.


På bordet ligger den fina julklappen från husets herre.
Uppslagen.
Den är så tung att jag bara klarar av att bläddra i den korta stunder, annars knorrar höger handled; den som två gånger varit ute i elände.

Och nu är det lördagkväll och snart Melodfestival.
Intresset är måttligt från en av husets medlemmar.
Nåja, han kan ju ägna sig åt frågequizzen eller nåt.

Ecke är tillbaka ...


Alltid lika roligt är det när sommarhusgrannarna börjar dyka upp.

Idag hörs dunset av ved som landar i en skottkärra .., det visar sig vara Ecke och hans son som arbetar ute på tomten.

Det plockas kvistar och pinnar efter trädfällningen häromsistens och Ecke berättar (på sin härliga ystaddialekt ..) att den där stora boken vid bäcken, den planterades för över femtio år sedan - av honom -, och rhododendronbuskarna som skymtar till höger om honom, det är såna som han också har planterat själv, ja, från skott av dom där köpta en bit mot vägen till.


Harry blir överlycklig av att träffa Ecke!

"Tänk, den hunden är verkligen så glad jämt och viftar alltid på svansen ...!" säger Britt leende.

Men om möjligt ännu gladare blir harry när han upptäcker någon annan som kommer där borta på vägen .....

Uflykt norrut ...


Och så tar vi bilen och kör norrut, mot Varberg.
Det är vår i luften.
Nästan hela tiden ser vi < formade fågelsträck - gäss allesammans -, och det är ett sånt där ljus som kommer i mitten av mars .., och jag säger till pv att nu börjar jag snart vänta besök av herr Lärka.

Bakom ryggen ...

Vi tar en annan väg en vanligt och stannar till här - kan det heta Boberg ? - och bakom ryggen har jag dammen där vattnet brukar forsa fram ..., nu är det lugnare.Böjer man sig fram över "räcket" som är stenarna som ni ser på bilden, kan man lätt som en plätt falla ner ..., det är inget högt skydd det här och å, så orolig jag skulle vara om jag bodde så nära bron och vattnet och hade småttingar!Så här ser lilla byn ut.I mitt enjängda liv har jag två "hovleverantörer" när det gäller kläder.
Egentligen tre.
Först var det danska UNO med underbara linnekläder som jag använde tills dom föll i små bitar, sen finns ju den härliga linnemadamen i Göteborg - STORARTAT -  (igår kom förresten sjalen, den som mossfolk vann och som var en gåva från STORARTAT, och så här skriver mottagaren i en kommentar: .mossfolk sa...och igår kom sjalen med posten. Jag älskar den!) och så har jag en drygt sextioårig kvinna i Varberg som syr upp linnekläder och av henne har jag beställt en tunika/jacka, det är den ni anar skymten av på bilden här ovanför.

Av linnedamen får jag alldeles gratis en slags hatt-mössa - bild kommer - den blir perfekt som lotterivinst till hösten! 

Det vet jag ju, att pv, han tycker att det är komplett vansinne att köra totalt tio mil för att hämta en jacka, men jag tycker annorlunda.Tanken är att vi ska stanna någonstans vid havet och dricka kaffe, men solen flödar och husägaren kommer på att han inte har öppnat för solfångarna och då ändrar vi oss och kör raka spåret hemåt.

Kaffetermosen och fikabrödet plockas fram och så sitter vid söderväggen, med utsikt över fröautomaterna som fylls på och blåmesar kvittrar glatt och vårligt och jag säger att snart kommer nog snödropparna att titta upp.


Ja, han hade nog kunnat sitta hos husse också.

"Och hade pElle varit i livet nu och inte legat i frysboxen, så hade han säkert snurrat runt våra ben och önskat bli ompysslad, ja, helst av allt hade han velat sitta i mattes knä ..", säger  jag.


Inifrån vardagsrummet hörs Vinterstudioprat .., på diskbänken står bedagade tulpaner vilka ska hamna i komposten - men tänk, vackra ändå!! - och pensionatsvärden har givit sig ut på rullskidåkning och solen flödar och ååå, så underbart det är med en ledig lördag!

Ledig lördag ...


Och halva natten ligger jag vaken och kan omöjligen somna; lyssnar först till Karlavagnen och vanvettigt pratglada människor som aldrig ger sig och Peter Wahlbeck som gör sitt bästa .., och sedan nattradion och programledaren Magnus Leijon och nya människor som ringer in och önskar musik och någon är onykter och säger att han är "ensam för tillfället" och att han "ska ta sig en grogg" och Magnus - som låter så sympatisk - avslutar samtalet med att säga "ta det lugnt med groggen ...".

All denna ensamhet, tänker jag.

När klockan är fem har jag ännu inte somnat och då är det tävling - Sverigeresan eller vad den heter - och en man från Hässleholm vinner med 3 - 2.
Det rätta svaret är Åhus.

Hela natten har harry legat i Hildas rum.
Och pv,  han sover som vanligt så vansinnigt gott ..., den mannen somnar inom loppet av fem minuter, ja, så fort han blundar!

Men nu är det morgon och någon - en med lång svans - har varit olydig och jagat två älgar ..., någon annan - med hästsvans - har fixat frukosten och tänk, DN väntar och vi är lediga båda två och ska köra till Varberg och  Bara Vara.

I fönstret ut mot havet till, blommar orkidén, den som pv fick av sina arbetskamrater, då, för åtta år sedan när hans pappa Viking lämnade jordelivet.

"Vet du Elisabet, idag är det nog exakt fem år sedan vi träffades första gången och du kom körande hit till pensionatet och åt räkgryta med god aptit ...", säger pv.

Ja, det där med räkgrytan säger han inte, men tänker det nog.

Foto: AP

När jag kollar min mobil, hittar jag en bild från AP.
"Morgon", står det.
Och Mickel Räv som smyger omkring i frostnupet gräs där ute på Ekerö.

Dagens fönster ...

Bilden togs igår.

... är säkerligen bekant.

I det fönstret speglar sig världen - den del av världen där jag promenerar omkring -.

Det är Eckes fönster.


fredag 1 februari 2013

Elva dagar kvar ...

Första gången för Stafettvasan. Pv kramar om" dr Böhlander".

Ja, elva arbetsdagar, alltså, sen bär det av till Sälen och alla loppen och samvaron där uppe.

Elva dagar, det är ju ingenting. 

Och jag jobbar eftermiddag med Lena som har två år kvar till pensionen och det är jättemycket folk .., nästan som vårvinter...,  och köerna växer och man hinner inte så mycket mera än det viktigaste; att fylla på i mejeriet och frukten och så vara kassörska förstås.

Kommer hem halv nio och har missat halva På Spåret.

Äter middag, tittar på Skavlan och mår fysiskt illa av att höra Anna Wahlgren prata om sin dotter och mest är det bara ledsamt och på gränsen till vidrigt och inte har väl mammans aktier stigit så värst mycket efter deltagandet i kvällens program.

Jag tänker på kunden (en man) som hela tiden berättar om vårdnadstvisten mot sin fru och rättegången och jag vill inte ta ställning och pratar om annat .., och så känns det nu också, när jag lyssnar till  A.W i sin röda klänning.

På soffan Ektorp halvligger pv som är trött efter veckans arbete.
Vi har ätit god mat och druckit gott vin och sällan, för att inte säga aldrig, har en ledig helg känts så ljuvlig.


I India i land ...


.... bak Himalayas rand ..., där har en kvinna suttit och vävt en matta som nu ligger på vårt golv i vardagsrummet.

Känner jag sigge nilsson väl, kommer han att jubla inombords.

"Ååå, sicken fin klösbräda! Heja matte!" tänker han nog.

Själv kommer jag att tänka på den indiska kvinnan.

Vad tänkte hon på när mattan vävdes?

Hur ser hennes liv ut?

Försäljaren berättade att man faktiskt kan beställa en röllakanmatta i önskad modell, men det tar tid, minst sex månader innan man har den i sin hand.

Det tycker jag inte är så farligt?

I sängkammaren vill jag nämligen ha en låååång och inte alltför bred matta, från dörr till fönster nästan.

Sex månader ...?

Då hinner jag spara också.

Kommer ni ihåg den filuriga texten av Lennart Hellsing .?

I India land bak Himalayas rand,
där händer det konstiga saker ibland.
Där bodde en trollkarl som trollade så
att åtta blev nitton och nitton blev två.

Han trollade så att ett berg kunde bli
en fettisdagsbulle med vispgrädde i,
och vattnet som flöt i en flod ett, tu, tre
förvandlades till både kaffe och te.

Han trolleritrollade också så att
ett nötskal stack ut som en ståtlig fregatt
och stjärnorna trillane ner som guldsand
och månen föll som en citron i hans hand.

Men kejsar'n av Kina han sa: Jag slår vad
att ingen förvandlar sig till lemonad!
Ha ha, ropte trollkarln, se då på min kraft
och vips ett,tu, tre blev han till ett glas saft.

Men solen sken het över risfält och älv
och trollkarln blev törstig och drack opp sig själv.
Det skedde i misshugg som ni nog förstår
och det har han ångrat i sjuhundra år.

Morgonpromenad i februari ..


Första februari.
Nu går det fort!
Fåglarna kvittrar lite mer än igår, harry glömmer bort sig och jagar ekorren ute vid eken .., och jag hör trummandet från en hackspett - vilket påminner om signaturen till ett naturprogram i Sveriges Radio -.Bakom ödehuset (det som darling Rexxie funderade på att hyra .., tills han såg bilden) står den stora, granna råbocken och harry  v ä d r a r ....., står där med nosen i luften och jag hojtar att han ska bli kvar, allt medan råbocken skuttar iväg.

Allt jag ser är en vit rumpa som försvinner in bland träden.


Det finns andra ödehus längs promenadvägen.
Fabrikör Johanssons, till exempel.

Inte en enda gång har jag satt fabrikören eller hans familj i huset; det står där bara som ett monument över nånting som man inte begriper .., kanske att "har man pengar kan man göra ungefär vad man vill, även spränga bort berg och bygga ett mastodonthus och försegla allt med höga stenmurar och en grind som är i klass med såna som man ser i filmer med James Bond - man bara väntar att några stora hundar - typ Dobermann - ska komma rusande mot grinden och visa alla tänderna.Men vi fortsätter ner mot havet till och jag aktar mig för att halka på isfläckarna.
Det är fullkomligt vindstilla.
T y s t.
Här, nära havet, hörs inte en fågel.
Ingenting.Harry springer av och an .., upptäcker en kanin .., försöker  - i jakten på den där läckra frukosten - krypa under stängslet, men får bannor av matte och kaninen skuttar iväg.

Att få Harry att sitta stilla mer än fem sekunder, är inte det enklaste.

Men det går.

Sen vandrar vi hemåt.

Tre listor från Västerås ...

 Dom här listorna har bott i min kollega Jessicas handväska och sicken tur, att hon kom på att skicka dem via rymden till landet Halland! 

Tack snälla, rara!

Dagens fönster ...


Häromdagen när vi körde runt på ön så stannade vi till där öns store konstnär bott, César Manrique om han är bekant.

Ett annorlunda hem, numera museum och galleri. Byggt ibland lavasten. Härlig konst och miljö.

Där fångade jag ett härligt litet toafönster till dig.

Turtlan
 

torsdag 31 januari 2013

Upphittat ...


... i en hylla bland chipsen på Ica Kvantum i Falkenberg.

Blått ...


Efteråt (efter kaffet utomhus) tar jag bilen och kör ner till lilla hamnen. 
Vägen är slingrig och efter den våldsamma blåsten har vågorna slagit upp långt upp mot land och vissa delar av vägen har skurits av och där är nu små, små diken .., ungefär såna som man själv gjorde hemma i Malå innan Ringvägen asfalterats.
Då .., på våren, i maj. 
På 60-talet.
Då, när vi spelade kula eller drog med hälen i jorden och gjorde små fåror ner mot diket; jo, jag kommer på pricken ihåg känslan.
Sånt kan man komma ihåg en sån här dag.

Parkerar nere vid vattnet.
Det är bara harry och jag själv som är där, för övrigt är parkeringen öde och tom.Och båtarna ligger intill varandra och bidar sin tid.
I år tog sig pv samman och tog upp lilla Askeladdbåten.
Den väntar också.I hela hamnen har isen delvis brutits upp.
Man kan tro att någon jätte använt en pizza-slizer och skurit upp det hela med väldigt raka snitt.
Borta vid stenmuren/kajen upptäcker harry en mink som slinker in bland stenarna och det blir väldigt svårt att få honom - harry alltså - därifrån.Men vi har tillstånd.
Ett orangefärgat litet märke på vänster sida av framrutan.
Sommartid - när turisterna är här, då händer det att man blir åthutad av någon kaxig typ som inte talar halländska .., ja, för att man kör bil till hamnen, men då pekar man bara på märket och smajlar lite.
Jaha, ja.
Just det.
Fordonstrafik förbjudet inom naturreservatet, men inte för båtägarna.


 

Hamnen är liksom delad i två delar och mellan dom delarna finns en bäck.
Där har nu en ispropp fastnat .., den ser ut som en trekantig ostbit.
Herrgårdsost. Typ.
Inte bara minkar trivs bland allt stenskravel, här finns även gott om orm, ja, sommartid.Två båtar (möjligen tre) togs aldrig upp i somras.
Det här är en av dem.
En fin segelbåt i trä.

En vanlig dag ...

Mattias. Världens Snällaste Butikschef.

Jobb från kvart i nio till ett.
Fyller på bröd - dels vårt eget som Anne-Marie redan har gräddat - och så Östras.
Tar hand om mejerileveranserna .., ordnar beställningen från Skånemejerier (tänker på LindaLotta) och från Wapnö.
Prickar av .., signerar.
Fikar tillsammans med Mattias.
Varannan torsdag arbetar jag förmiddag och det är enda gången jag har någon att prata med i fikarummet.
Vad surrar vi om?
Det nya  morotsbrödet ..., och gårdagens kundkortskväll.

Löser sedan Lena till frukost.
Tar emot värdeposten och stora brev.
Textar och fixar blädderblocket som står i entrén .., berättar att Lenas V75-andelar kommer att finnas i helgen och då vet jag många kunder som blir lyckliga.
"Jaha, är det Picasso som är i farten ...?" säger en äldre herre och smajlar snällt.
Beställer hönsfrimärken. postogram och vackra påsar med blommotiv.
Småpratar med Mattias som sitter på chefens kontor och funderar över frukt -, och gröntbeställningen till Hembergs.


Sista timmen hoppar jag in som andrakassörska och fyller in kolonialvaror.
Satsar på godis, papper och schampo som alltsammans är nära kassorna.När klockan är ett, tackar jag för mig.
"Jobbar du i morgon?" frågar Lena.
Jo, det gör jag.
"Bra, då får vi arbeta tillsammans, det är inte ofta!" säger hon och det gör mig glad.

Kör hemåt.
Häpnar över hur isen brutits upp likt knäckebröd bara .., ja, det är när jag passerar Steninge och jag svänger in på parkeringen och går ner till stranden.Piren ligger dold under isflaken ..., och ett sällskap kajor har upptäckt nya sittplatser.Hela tiden hörs  d å n e t   av vågorna som som slår mot ismassan ..., och jag tänker att oj, sån tur att man inte är sjöman eller kvinna och måste vara ute till  havs en sån  här dag.


Sen är jag hemma.
Solen flödar .., gräset är grönt .., jag hör talgoxepjut och svimmar nästan av lycka.
Gör mig kaffe och tar en macka .. , harry leker med en boll .., sigge nilsson spatserar upp mot slänten och vänder sig ideligen om ..., jag tänker på pElle som ligger i frysen och hjärtat fylls av ett slags vemod .., och så tänker jag på Turtlan som inte längre har sin pappa i livet ..., skickar ett sms med bild av kaffekoppen till barnen ..., får ett sms av sonen som har namnsdag.

Ja, just det. 
Det är Ivar idag. 
Det heter han efter den morfar han aldrig hann träffa.

Dagens fönster ...


Hej Elisabet.
 
Jag skickar en bild med flera fönster.
 
Ett av fönstren är en reflex på väggen av det fina vädret på förmiddagen i dag 30. januari 2013.
Det är lugnet före stormen, och när jag skriver detta har vinden friskat på,
molnen dragit upp, och det har hunnit att bli mörkt ute.
Jag måste ut ett par turer i kväll, och jag hoppas på att inte "blåsa bort".
 
Hälsningar från Monica i ett blåsigt Lysekil.
 
Ps. Blomman på bordet har fått sin andra stängel med tre klockor.
(den förra stängelen fick fyra klockor) Ds.

onsdag 30 januari 2013

Och här är dagens vinnare!Idag hade jag bestämt mig för att filma med den riktiga kameran, men se den bara stoppade efter några minuter, så det var till att ta fram Iphonen och så fick den träda i tjänst.Förstapriset: två örngott (tack Eva i Tyresö!) och en pizza-slizer/skärare (tack Sonja & Gösta!)  går till ..., ja, en som i alla fall brukar äta pizza, det har jag minsann sett.
Grattis, grattis!

Alla vinster är nu postade, även den vackra och lena scarfen som går till Närke!Andrapristagaren får välja mellan flera olika böcker vilka alla syns på filmen.
Grattis till dig!
Och du kan behöva lite avkoppling med läsning, det tror jag bestämt.
Här sitter Gösta och bläddrar i dagboken som han tyckte var så fin.
Böckerna har sponsrats av Biggan i Hudiksvall, Gösta, Eva i Tyresö, samt Ulrika.


Sonja och Gösta bjuder på fisk från ugnen och underbart god potatismos till .., plus grönsaker och sallad och julmust!
Sen blir det prat om allt möjligt; mest om pElle som inte längre finns .., om tal eller inte tal vid begravningar .., och Gösta säger - efter dragningen - att han känner sig trött och aningen orkeslös, kanske ska han ändå gå till sin doktor?


En liten hälsning skrivs till vinnaren av pizzaskäraren/örngotten.


Sen åker jag hemåt.
Solen  f l ö d a r!
Tänk, i morse var det deprimerande helgrått ute, som gjort för att man skulle vilja dra täcket över huvudet och inte titta fram förrän i början av april!
Några timmar senare känns det som  v å r  i luften!

Helt obegripligt!
Men lika ljuvligt!

Kontroll ....


"25 minuter" står det på gps:en att det ska ta att åka från Stensjö till bilprovningen på Åkarevägen i Falkenberg och det är precis vad det gör också.

Till Falkenberg hittar jag alltid, men just till Bilprovningen ..., nja?
Och en sak är säker: gps:en måste vara Guds gåva till mänskligheten, eller i alla fall en av dom bästa uppfinningarna! 

Som vanligt är jag där alldeles för tidigt.

Går in och anmäler mig (sånt fixar man själv via en datorskärm numera, jaha, det visste jag inte ...) och sen tar jag harry på kissrunda medan vi väntar på vår tur. Det är mycket att noooosa på när man är på främmande mark .., många grässtrån som ska undersökas .., många tuvor som ska revirmarkeras.

Det är inte ofta som jag lämnar någon bil till besiktning, men likväl tycker jag - ja, trots denna begränsade erfarenhet - att dom som arbetar just där är synnerligen trevliga typer!
I Ystad hade vi många av dem som kunder; alltid så vänliga och trevliga var dom!

Och medan Saaben står där inne och får domen (ett bromsrör som börjat rosta ..., bland annat), har vi gått in igen och jag läser Metro och ser en annons som jag tycker är himla bra.


Den här.


Kör sedan hemåt igen och efter Heberg svänger jag av mot en för mig helt obekant väg till Slöinge.
Vackra, röda trähus med ännu vackrare fönster står lite här och där; många är dom inte.
Ett av dem heter Klockaregården.
Vägen slingrar sig neråt och jag tänker på Guy som i en kommentar skrev att Halland är så platt.
Jo, jo.


Stannar till i Slöinge vid lilla bageriet och köper levainbröd och tre glaserade bullar (till dragningen ...) och utanför det röda huset, ser jag murgrönan så glansig och fin i rabatten.
Dålig skärpa, men det får ni ta .. , jag hade bara mobilen med mig.

Lämnar Slöinge.
Passerar djursjukhuset och känner hur det hugger till i hjärtat.

Sen hemma igen.
Brygger kaffe och tar en macka .., lyssnar till fågelsång från någon exotisk regnskog .., drömmer om vår och inser att jag borde städa.

Ungefär så.Om att känna sig trygg ...

Turistguiden i London, i vit skjorta längst till höger - tala om trygg i sin yrkesroll - !

Att se hur människor utvecklas - från att ha varit i det närmaste vettskrämda - till att i stället utstråla en slags ljuvlig trygghet, det är nånting som jag tycker är så helt underbart!

Till stor del tror jag att det beror på egna erfarenheter.
Skräcken när jag började med ansvaret för kassaräkningen i Ystad .., och tiden här i Halland med om möjligt ännu värre rädsla att göra fel bland hästspelare eller Lottokuponger, ja, den känslan kan jag lätt som en plätt känna igen.


Minns ni Åsa Bodén, meteorolog hos SVT som nästan skakade var gång hon - i alla fall i början - skulle berätta om morgondagens väder!

Åååå, sicken ångest jag själv hade .., ja, det var nån slags medkänsla för henne!
(Hon kanske inte alls var nervös, men det var det hon - i alla fall i mina ögon - utstrålade!)

När Studio Ett:s eminente Anders Holmberg gick över till SVT, då hade jag samma känsla.
Alldeles stel satt han i nyhetsstudion och jag vred mig likt en mask i soffan.

Nu ..,. är han varm i kläderna och utstrålar ett avslappnat lugn!
H ä r l i g t!

Och själv känner jag precis samma sak; nu är jag helt trygg i min yrkesroll igen och allt blir förstås så oändligt mycket roligare!

Rami Shaban ... som dirigerar med inlevelse.

Igårkväll, i programmet Maestro, där olika kändisar får lära sig den svåra konsten att dirigera, där kunde man uppleva just det där, ni vet .., när det lossnar .., när någon hittar en Nyckel som befriar.

Det hände fotbollsmålvakten Rami Shaban och jag satt i soffan och bara njöt.

Fyrtiosju minuter in i programmet börjar förvandlingen.