lördag 25 mars 2023

 Och har ni missat att läsa det här underbara inlägget ....

... så tipsar jag er om det just nu. 

Nu vet ni.

   Pappas födelsedag ., och Barbro och Svens!

Våffeldagen idag och vi har minsann kalasat på Garants våfflor (mix) och Edvin, 5 år i sommar, tyckte att det var väldigt gott, men vem tycker inte det? 

Och så födelsedagar. Först min pappas. Här står han med något slags mätredskap .., det är på idrottsplatsen i Malå - som då hette Malåträsk -.

Mannen i mitten hette Sören Lundgren och drev Lundgrens bageri. Var morgon när klasskamraten Gunilla och jag gick till skolan, passerade vi baksidan av bageriet där deras sötlimpor låg på avsvalning .., förpackade i vaxat papper. Jysses, så gott det doftade! Sören hade två söner, varav den ene - Fred - blev konstnär. I vårt vardagsrum hemma fanns en oljemålning med motiv av någon häst; det var just denne Fred som hållit i penseln. 

Längst till höger står pappas bästa kompis - Mauritz Brännström -, en gång vinnare av Vasaloppet, sedemera innehavare av Brännströms Järn och Sportaffär och där det bland annat doftade läder, förmodligen från alla hundkoppel som hängde prydligt till försäljning. Utanför affären fanns även en Gulf-pump, med bensin alltså. Mauritz var från Norsjö och var så otroligt snäll, som en nallebjörn. 

Var vecka träffades familjerna. Ena veckan hos oss, nästa hemma hos oss Brännströms. Kaffe och kaka och lite småprat. Någon timme eller två. På övervåningen hos Mauritz och Gunborg hade de två sönerna sina rum och det var där jag för allra första gången fick lyssna till en skiva med Lill-Babs. På konvolutet stod hon intill en björk och undrade om Klas-Göran ännu var kär i henne. 

Dagen efter en sådan tillsammanskväll, det var lördagen den14:e december 1974, kom mamma till sjukstugan för ett nattpass och blir då avlöst av en annan sköterska som ber mamma att möta upp en kvinna som precis förlorat sin man. Inte en aning har mamma om vem det gäller, men till hennes förfäran visar det sig då, att det var denne Mauritz som - under bilkörning i samhället - hade drabbats av hjärtfel, parkerat bilen vid sidan av vägen och där bara somnat in. Någon hade berättat det för hans fru Gunborg som hade svårt att ta in det hela., nu ville hon se honom själv! Kunde det verkligen vara möjligt!?

Jag minns hur ledsen mamma var. 

"Jag gick i förväg ner till kylrummet och där utanför stod Mauritz stora stövlar .., det grep mig så hårt och snart skulle Gunborg komma och jag visste knappt hur jag skulle kunna hålla ihop mig själv .., fine, rare Mauritz ...", skrev mamma i brevet som kom veckan därpå. 

Dagen dessförrinnan hade allt varit som vanligt. Nu var han död, inte äldre än sextio år. 

Det tog pappa hårt, det där att Mauritz inte längre fanns. Eller kanske mera: att det gick så fort, utan att någon anat att något var på tok. Pappa som aldrig tillåtit någon av husets stövare att sova i dubbelsängen, han ändrade sig nu ., och till min förvåning upptäckte jag under ett besök hemma i Malå att stövaren glatt kröp upp och kurade intill pappa i sängen, det vill säga, när mamma arbetade natt. 

"Ja, du förstår Elisabet .., det känns som lite tryggare ...", sa han. 

Två år senare var även pappa död, han hann bara bli sextiosex år. Såväl Mauritz som pappa var vältränade, rökte inte och var ytterst måttliga med alkohol. Så kan det gå.

Men .., h a d e pappa varit i  livet, hade han fyllt 113 år just idag. Grattis pappa!

Grattis säger jag även till den alltid så rara Barbro i Tranemo - walkaboutsweden - och även Sven Teglund i Luleå! Även dessa har födelsedag just idag!

      Dagens fönster ... 

Den här tiden i mars för många år sedan (tappade bort årtalet) kom den här fönsterbilden från Guy, som då befann sig på resa i Vietnam. När det ännu en gång är regn och rusk i landet Halland - i alla fall här i Stensjö - så får det bli en somrig bild.

Så här skrev han, herr Jonsson (och jag tackar ännu en gång .., tack-tack!)

 "Ett fönster, utan glasruta, i en restaurang i Hanoi.

Fönstret fungerar som också som altare, därav frukten och rökelsepinnarna.

Hälsningar Guy.

fredag 24 mars 2023

Nu är den här!

Samma datum som den brukar dyka upp. 

Den satt på grannens tv-antenn och flöjtade så fint. 

L y  c k a!

#staren har kommit

Snart bara tio dagar kvar ....

Ja, tills vi får spankulera på den här gatan som heter Stragniarska och ligger i Gdansk. Vårt hotell är det bruna huset vid pilen och det heter Celestine och är 3-stjärnigt. 

En kyrka ligger i närheten och jag hoppas på klockklang ..., men det kanske jag är ensam om.

Polen, ja. 

Efter att ha tittat på tv-nyheterna är jag i alla fall evigt tacksam att vi inte bokade fyra dagar i Paris, där det just nu råder mer eller mindre kaos. Kanske mest "mer"

Vem skulle inte vilja gå i pension vid sextiotvå års ålder, för att inte säga sextio? Men hur skulle det finansieras, med tanke på hur mycket längre vi människor lever? Jag förstår helt ärligt inte hur man tänker. Det innebär väl ändå att dels måste var och en lägga undan betydligt mera till pensionen - eller räknar man med att staten ska lösa det hela -?

Tänkte att det skulle vara intressant att ta del av när medborgare i andra länder går i pension. Det kan man göra här. 

Värt att veta är att i Norge, Sverige, Finland, Canada och USA är pensionsåldern flexibel.

Tapetsering, nutidsquiz, ordquiz och regn och rusk (k a n  ni tänka er ..!)


Först kan jag ju berätta att så här ser det ut nästan dagligen när jag passerar nere vid Eckes lillstuga, den som numera är målad i någon slags blågrå färg. Ser ni uppe på taknocken, där sitter herr och fru Kaja och det ser likadant ut varje vår. Då är det ömsint värre och så snart herrskapet tror att man inte ser dem, då flyger de till skorstenen och tänker sig att inreda dess inre .., men akta er, om man råkar ta fram mobilen/kameran, då låtsas de som ingenting alls är på gång. Jag  ä l s k a r  kajor. Dessutom lär de hålla ihop livet ut och det är ju sympatiskt, ja, alltså om nu kärleken består och ingen av dem är ute och vänstrar och har sig. 

Så till veckans nutidsquiz i DN. Såväl pv som jag själv hade 8 rätt av10. Jag hade fel på sportfrågan, samt fråga 5, den som hade rubriken "Böcker", men jag gissade på några frågor.  Det gick bättre på ordquizet: 11 av 12 för oss båda, men fel på olika frågor. För min del var det fel på fråga 10.


Bilderna i det här inlägget är båda från samma månad, men år 2017. S o m  jag tyckte om det här minnesordet från Dagens Nyheter och allra mest själva slutklämmen. 

Den det handlade om, Pelle Bäckman, var en för mig okänd man. 

Fint skrivet av hans vän Staffan Westfal. 

För övrigt kan jag berätta att den allra sista tapetvåden, visade sig bli fylld med bubblor - större och mindre - så där blir det nog till att göra om det hela. Aj, aj, aj. Lite dålig stämning infann sig ett tag. Den går nog över. (Ja, den dåliga stämningen, alltså).

Dagens fönster ...


På självaste kvinnodagen den 8:e mars, kom en hel svärm portugisiska fönster till min mobil. 

Det här var ett av dem och ni anar väl vem som höll i håven. 

Just det. 

Tack annannan!

torsdag 23 mars 2023

Glädjen över en fin tapet .... 


Tänk, att man kan bli så själaglad - rent av lycklig - över en tapet. 

Men så är det. 

När pv satte upp de första våderna greps jag något som liknade panik ..., och såg för min inre syn hur hela köket skulle bli ett enda virrvarr av blommor och blader. 

Så blev det inte. 

Det blev hur fint som helst.  Och varje gång jag nu kommer in i köket, då får jag en känsla av att jag befinner mig i närheten av en somrig äng. 

Skåpdörrarna kommer att målas i vitt, liksom lister och annat. 

Några tavlor lär jag inte sätta upp .., det blir för mycket av det goda, men det kanske inte heller behövs. 

Rören på väggen är av koppar och var - innan målningen - mörkt bruna och jag avskydde dem och kunde inte begripa hur man ens kunde komma på tanken att ha rören utanpå väggen. Bad pv att måla dem vita och nu tänker jag knappt på dem. 

Köksstolarna målades i någon slags lindblomsgrön färg för något eller några år sedan ., återstår att se  hur vi gör med bordet. Hunden Molly som vi hade hand om under flera veckors tid, lyckades att krafsa på bordsskivan, så antingen målar vi om det, eller så får det bli ett nytt köksbord. 

Nu  är klockan snart tjugo i tio på kvällen. Frånsett kanske två timmars paus, har  pv varit igång mest hela tiden. Själv har jag röjt det som gått att röja .., dammsugit, rastat Harry, krånglat mig förbi tapetserarbordet som tar upp en stor del av köket .., åkt och handlat och hämtat ut ett paket i Slöinge, räfsat en stund och slutligen tagit siesta under den timme som solen visade sig!!! Det kändes som ett smärre mirakel.

    Vad hände i Gibraltarsund ....?

Ja, det funderade jag på .., när jag tidigare i veckan strosade omkring på den lilla kyrkogården i Falkenberg. Googlade sedan på denne Adolf Fredrik Blackstadius som föddes 1784 och dog vid 42 års ålder, just i Gibraltarsund? (Ser att det på nätet stavas Gibraltar sund, men jag skriver ihop det). 

Mest troligt är väl att sjökaptenen, herr Blackstadius, drunknade? Då var året 1826. Hur lång tid tog det innan hans hustru Anna Fredrika fick veta att hon nu var änka? (Kollar djupet i sundet .., hjälp, 900 meter!!)

Den 23:e maj 1813 ingick paret äktenskap och därefter kom fyra barn till världen, två söner och två döttrar, födda 1814, 1816, 1822 och 1824. De äldsta sönerna var då 14, respektive 10 år, döttrarna endast 4 och 2 år. Och Anna Fredrika själv, hon var då 41 år.En av sönerna, Johan Blackstadius född 1816 i Falkenberg, har titeln "Historiemålare", när man söker på hans namn. 

Pennteckningen är gjord av en J.A. Wetterbergh 1861.

Här kan man såväl se bilden (den lånade jag  därifrån), samt läsa om denne Johan och hans äventyrliga uppväxt!

Ja, nu vet man det. 

Intressant .., ska försöka luska vidare och se vad som hände med övriga syskon.

Dagens fönster ...


Så här skrev avsändaren, då, när det plingade till i min mobil: "Lördag för två veckor sedan var en bra fönsterfångardag, men sedan har de blivit liggande i håven ...". 

Men nu är somliga av dem på plats och idag var det här fönstrets tur. Oj, så jag tycker om insynsskyddet!

Tack annannan!

onsdag 22 mars 2023

Mycket på gång ....

I tretton år har jag delat hus och hem med pv och nästan alla rum - frånsett hans sovrum (dvs det som en gång var Hildas rum, med eget badrum till) har fått nya väggar. 

Tapeter, alltså. Eller målats om. 

Dock inte köket, men nu är det på gång. Nej, jag ville inte ha grå eller helt vita väggar, jag ville bli glad när jag skulle komma in i köket. Den första våden är uppe .., det var nästan så jag inte vågade titta. 

Färgerna är milda och  går lite i lindblomsgrönt och det kan jag  säga, att den röda, rätt så stora trasmattan, den kommer att hamna någon annanstans. 

Vissa människor vet precis hur dom vill ha det. Det gör inte vi. Inte jag, i alla fall. 

När jag i förrgår pratade med sonen, sa han ... "Men du har väl ändå någon målbild, mamma?" Nej, det hade jag inte. Däremot visste jag hur jag INTE ville ha det. Ja, ja, det kanske inte alls blir så bra som vi hoppats på, men då får vi leva med detta i tio år till. (Om man nu alls är i livet då). 

Snart bara en vecka kvar innan vi ger oss av till Polen. Friherrinnan har lovat att ge Sigge mat och gosa lite med honom. Så underbart med fina vänner. (Bilden från igår, när vi promenerade på Falkenbergs gator. Idag har det regnat  precis hela dagen.)

Apropå Ica:s reklam ....

Den som jag tyckte var så vansinnigt enjängd, ja, den här veckan tycker jag att Ica-reklamen - den där prisskyltarna ska sättas upp - är helt suveränt bra. 

Och allra bäst är Jerry som sitter i kassan och begär legitimation när den unge killen vill köpa energidryck.

Han - Jerry - lyckas se så härligt nonchalant ut, men med glimten i ögat!

Dagens fönster ...


.... fångades i förbifarten  när pv stannade till hos cykelreparatören i Harplinge - för övrigt just då inte på plats -. 

Nu är dock cykeln inlämnad. Återstår att se om reparatören med gott rykte kan fixa den.Läcker skylt, tycker jag. 

Till och med väldigt läcker.

tisdag 21 mars 2023

Två mil norrut ...Mitt emot klockmakaren herr Glamheden, där finns den här - i mina ögon - så vackra kyrkan och medan vi väntade på att herr G skulle äta lunch, så strosade jag omkring här på kyrkogården, allt medan pv rastade Harry. 

Kyrkan är Falkenbergs äldsta byggnad och byggdes omkring år 1300. 

Där finns inte många gravstenar, men jag tog mig en titt på de få som fanns .., många var rejält till åren komna, med text som nästan var osynlig.

Olika delar av vårt land, visar olika yrkesgrupper samlade på kyrkogårdar. 

Hemma är det "Gruvarb" eller nu och då någon "Hemmansägare". I Ystad var det "Officerare" eller Lotsar .., Sjömän hur många som helst, eller olika riksdagsmän och där fanns skådespelare och andra s.k. kändisar. I Bohuslän "Fiskare" och större gravstenar vilka vittnar om unga män vilka drunknat långt ute till havs.


Och grusgången så fint krattad, nästan så jag inte ville sätta mina sandalklädda fötter på gruset.Vilket livsöde döljer sig här ...? 

Att först förlora en liten Anna som endast hann vara vid liv i tretton dagar. 

Vad hände ..? 

Och året därpå ännu en liten Anna som inte heller fick något långt liv. 

Tre år bara, knappt det. Missade 3-årskalaset med lite drygt en månad. 

Oj, så mycket sorg och så många tårar. Så många varför. 


I parken utanför (där finns bland annat mängder med olika rosbuskar, med tydliga namnskyltar som visar vad respektive ros heter), står den här skulpturen. 

Tre töser, nära varandra. 

"Konfirmanderna", heter skapelsen och skulptörens namn är Erik Nilsson. 

Den skänktes år 1956 till Sällskapet Kulturfrämjandet.

Detalj av den ena flickans hand. 

Kan det vara psalmboken som hon håller i, eller kanske en liten bibel?

Följande står att läsa om Erik Nilsson: "Eric Nilsson  föddes 1903 i Harplinge i Halland och avled 1982 i Harplinge. "Skulptören" kallar vi honom i det dagliga talet och det var han – skulptör och mycket mer därtill. Hans far hade snickerifabrik i Harplinge och som barn började han i Döderhultarns anda att skära till figurer av överblivna träbitar från verk- staden. Men hans framtid fanns inte där. Han ville bli konstnär. Under fyra år utbildade han sig vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och under ett år hos skulptören Charles Despiau vid Maison Watteau i Paris.

 Eric Nilsson blev en synnerligen verksam konstnär. Vida omkring i landet är hans konst, både kyrklig och profan, älskad av många. Denna bok följer honom i spåren och dokumenterar i ord och bild hans gärning."

Texten kommer från en bok författad av Ulla Thureson och finns på bokförlaget Vulkan. Ska försöka få fatt i boken på biblioteket, eller möjligen på Bokbörsen.se


Ännu en detalj. En bukett i samma flickas högra hand. 

Ja, detta var vad jag hann titta på, under de tjugo minuter det tog för herr klockmakaren att äta sin lunch. 

Punkt.

 Enligt önskemål ....


Bert i Luleå önskade få receptet på brödet som jag bakade idag. Det kommer ursprungligen från lindasbakskola.se.

Så här var det: 

3 ägg, 2 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, 3 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt, 5 dl havremjöl (finns bland det vanliga mjölsorterna i butiken), samt 2 dl blandade frön, t.ex. solroskärnor, pumpafrön, linfrön etc, (Jag tog mer än 2 dl). 

Till garnering: blandade frön. 

Sätt ugnen på 180 grader, vispa sedan äggen fluffiga i en rymlig bunke. Tillsätt resten av ingredienserna, allra sist fröna och blanda till en kladdig deg. 

Stjälp upp degen i en limpform, ca 1.5 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över blandade frön. Grädda limpan längst ner i ugnen i 55 minuter. Ta upp papperet och limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor. Jag tyckte brödet blev supergott, men säg vilket nybakat bröd som inte är smarrigt! 

   Dagens fönster ...

 .... finns på målningen gjord av konstnären Ellen Trotzig och jag tror att bilden visades här på sidan, ja, att det var i samband med att annannan besökt en utställning där just hennes (Ellens) alster ställdes ut. Det kan ha varit på Ystad konstmuseum. 

Underbara färger! tycker jag. Och en vacker hand.

    En vanlig tisdag ....


   Foto: Michael Benanav, NY Times.

   Tisdagmorgon. Tur att man står stadigt, ty för ovanlighetens skulle är det riktigt fint ute när klockan       är sju på morgonen! Då har Sigge redan varit igång sedan femtiden, då han kom promenerande in i         mitt sovrum och högljutt deklarerade att nu ville han ha FRUKOST! (I vanliga fall vill han då gå ut,       kanske har vi glömt att ställa pannrumsdörren på glänt - där är ju kattluckan -, men så var det inte nu).

   Ganska lustigt är det ju, att Sigge  i n t e  går in till pv, nej, han vet att där blir det inget     uppstigande klockan fem för att servera fjortonåringen lite kattmat.

   Och nu, några timmar senare, är vi på gång att starta dagen mer på riktigt. Jag läser mejlet från min syster i Australien och hon skriver bland annat följande: "Natten mot igår hade vi nog den värsta stormen vi haft på länge och det var ett under att inte fönsterrutor och tak flög iväg. Stora träd slets upp med rötterna lite över allt, men inte här i Hallett Cove, som tur var. På eftermiddagen hade det lugnat ner sig och min tomt såg förfärlig ut, med löv, kvistar och skräp precis överallt, så jag röjde upp det värsta."

Här ett klipp från 7 News, det handlar om stormen. 

Nu blir det till att sätta lite fart. En tur till Falkenberg står på schemat .., mera räfsning .., jag ska baka ett bröd på havremjöl, bikarbonat och en massa frön .., ska bli intressant att se hur det blir.

Over and out!

måndag 20 mars 2023

   Dagens fönster ... och lite till. 

Ja, den här våren bjuder sannerligen inte på solsken så där så man tröttnar på det, nej, nu norpar jag en bild från i somras, en dag när det var ljust och fint ute, ja, så pass att jag fick dra för spetsgardinen för att sila ljuset.

Vaknade i morse till dimma, duggregn och allt vad därtill hör. Det är inte annorlunda nu. 

På agendan? Köpte igår en stor förpackning blandfärs till bra pris och av detta har jag nu på morgonen gjort två stora laddningar med kålpudding. Den ena omgången är klar, den andra bidar sin tid i ugnen. Sååå skönt att kunna frysa in i portionsförpackningar och bara ta fram när det passar. 

Under tiden - medan jag stod och vid spisen och stekte vitkål - beskar pv äppelräden (vi har två) och tog in två skottkärrelass med ved och lite senare idag blir det en tur till posten i Harplinge och kanske även till Falkenberg (tapeterna till köket har kommit)  och 11-kaffe har vi redan hunnit med. 

Det är väl ungefär så spännande tillvaron kan bli. Intill mig ligger Sigge och en bit bort Harry. Båda sover ihopkurade. Och den kinesiske - alltid leende - presidenten i Kina ska nu hälsa på den inte såå ofta smajlande president Putin,. 

Själv koncentrerar jag mig på kålpuddingen.

söndag 19 mars 2023

    En söndag i mars ...

Tänk, sedan i början av veckan har vi skymtat små blåsippesällskap i den häck som växer mellan Ecke och Britts tomt och Ejdervägen. Bilden är från ett tidigare år, men ni förstår väl ändå. På min vackra almanacka - den jag köpte av illustratören Henning Trollbäck - har jag inte bara skrivit in blåsippans uppdykande, utan även att vi nu har mängder med bofinkar vid fröautomaterna. Härligt!

Det är mycket möjligt att bofinkarna hållit sig på andra platser - här i närheten - i vinter, men jag har i alla fall inte sett till dem tidigare. Nu väntar jag otåligt på sädesärlan ., därefter brukar det rassla till och så fylls det på allt eftersom. Tyckte mig även se en stenknäck på samma ställe,  jo, den tillhör tydligen stannfåglarna!

Vi har idag ätit lunch på Haverdals Golfrestaurang - en helt ljuvlig lunch -! Dagens rätt var Dansk fläskstek med knaprig svål .., potatis, sås, brysselkål, flera skålar med ugnsrostade rotsaker (kålrot, morot, palsternacka, lite paprika), strimlad rödkål (och även varm rödkål) och till detta äppelkompott - som en slags äppelmos men med stora äppelbitar/klyftor i), ja, det var det godaste jag ätit där någon gång. Blomkålssoppa till förrätt, för den som så önskade. 

Och precis nu åkte pv iväg för att hämta upp körkompisen Lotta och därefter iväg till Holms kyrka. Konserten börjar klockan 16.00, så det är mer än två timmar att finslipa på sångerna, innan det där dags för uppträdande. Här en länk till kyrkan.

Roligt också med svenskt guld i skidstafetten! Det behövs sannerligen, i tider när man som medborgare i det här landet känner sig känner sig som slängd på soptippen (tänker på Erdogan). Tack alla härliga skidåkare och andra idrottsmän som håller fanan högt! hälsar Elisabet.

Dagens fönster ...


Ännu ett fynd från den portugisiska håven kommer här! 

Försöker utröna vad. texten på skylten betyder. "Prohibida" är väl ändå förbjudet ...? Aha, kanske att det är förbjudet för affischering?

Tack annannan för bilden!

Så enkel. Så fin.