lördag 6 maj 2023

 Letar något, hittar någonting annat ...


Aldrig så fint skrivna avslutningsord från olika chefer i all ära, men att få ett sånt här sms från en liten tös som brukade göra sin mamma sällskap i butiken, det slår det mesta.

Jag funderar på att rama in det och ha det i mitt sovrum.

Att ha det som ett innerligt varmt minne.

Pompa och ståt och lite annat ...

Halva lördagen ägnades åt kröningen av Kung Charles och Drottning Camilla. Arma människor att uthärda detta i så många timmar! 

Och att fösa ut dem på balkongen för att vinka till folket och att då bära kronorna, så där så den nyblivne kungen och hans gemål, knappt vågade röra sig, av rädsla att huvudbonaderna skulle trilla ner. 

Att britterna är MÄSTARE på att fira, därom råder i alla fall  inga tvivel. Hoppas nu att dagens huvudpersoner får slå sig ned och bara slappa resten av kvällen. Så där ..., sjunka ner i var sin fåtölj (gärna med fotpall) ., eld i kaminen (det regnade ju i London idag) och så var sin skön pläd över benen. Måhända också ett glas eller två med gin & tonic. 

Pv lämnade tv-tittandet åt sitt öde, cyklade till Skallkroken för att fixa lite med båten, men mest blev det nog att hjälpa andra. Här var det ett par som nyligen köpt en begagnad segelbåt (dom var från Kungälv egentligen) och det var premiär för mastning för deras del och pv bistod dem. På bilden är det herrn i familjen som är på gång att sätta fast vindmätaren på masten; ett äventyr som sannerligen inte är något för den som lätt drabbas av akrofobi.

Och så här ser det ut på tomten just nu. Tittar just på svt:s Muren, ett frågesportprogram som vi verkligen tycker om. Älgvandringen inte att förglömma, men några älgar som simmar över Ångermanälven ser man inte till. En sak till: Gebbe i min länklista, skriver om detta som jag själv reagerat över - att jag aldrig har sett så  f å   sädesärlor och aldrig hört så lite fågelsång som i vår.

   Dagens fönster ...

Under ett besök hos tv-kändisarna Mandelmanns tog Irene Lundmark Alm fram fönsterhåven och vips, hade hon fångat fyra fönster i ett enda svep! Så omtänksamt av dig, Irene. 

I vanliga fall bor Irene i Hemmingen, inte så långt från Norsjö och Malå. 

Tack! säger jag.

fredag 5 maj 2023

En bra dag ....

Soligt och fint även idag, men frisk östanvind. Vi har svårt att hitta riktig lä vid huset - det har jag lärt mig när jag sett på arkitektprogram att sånt är viktigt -, men det tänktes det nog inte på när det här byggdes som arbetarbostad, ungefär 1935.

Tre likadana hus, tämligen små, byggdes då och åtminstone två av dem - pv:s och Birgittas - är utbyggda. Men lä .., nja. 

En som nog inte bryr sig så mycket i den saken, är hackspetten som idag kom på mer närgånget besök. Ja

Jag hade lagt ostbitar (såna här slattar bara) i den lilla trälådan och det ska jag säga, att det uppskattades storligen. 

Ser ni att det ser ut som besökaren har randiga knäskydd på sig?
Precis när vi var på väg till Haverdals golfrestaurang för att äta lunch, ringde Ecke. Han berättade att han och Britt skulle köra ut till Stensjö idag och ville vi komma och dricka kaffe med dem? Vi tackade ja.

Tanken var att vi skulle sitta vid deras västervägg, men det blåste för mycket, så de bad att få ta vårt uterum i stället, där är det ju alltid lä. 

Så då hamnade vi här. 

Grannen Annelie var också bjuden och Britt hade med sig kaffetermos, koppar och fat och hembakade bullar och allt dukades upp i uterummet. 

Bilden av vinbärsbuskarna togs hos Ecke och Britt. 

Ja, så hamnade vi i vårt uterum i stället. Ecke hade med sig två rökta-korvskivor till Harry (gissa, om Harry håller sig nära honom sedan ...). Allt möjligt hann vi prata om. Namn som syftar på ens yrke, till exempel. En rånare hette något så passande som Rånman i efternamn .., där var Lisa Frost som är meteorolog .., och Benny Ruus inte att förglömma, han var nykterhetskonsulent från Värmland, om pv minns rätt. 

Vi hann även med att diskutera kläder som man tycker extra mycket om och Ecke vittnade om  klädbutiken med herrkläder från Skottland, den butiken fanns på Brogatan i Halmstad för evigheter sedan (billigt var det också, sa Ecke) och jackan som han har på sig, är nog tjugo år gammal och den är innerligt älskad. Ecke är  a l l t i d  snyggt klädd; har en egen stil, helt enkelt.

Anneli som sitter intill Ecke, var iklädd sin sticketröja och hon visade hur otroligt sliten den var. 
"Titta, här är ett hål och titta, här har den fransat upp sig!" sa hon, och vi förstod hur mycket den betyder. Annelie är scenograf och ska arbeta med polisserien som utspelar sig i Malmö, nu i höst. Hon är också Sigges exrtraskötare, jämte friherrinnan. 

Och Britt, hon berättade att hon hade lust att slinga håret .., å, hon var så less på sitt silvriga hår! 

Om att backa sin bil så det blir plåtskador, det hanns minsann också med. Nej, jag nämner inga namn, men kan säga så mycket som att ett av namnen börjar på E och slutar på t. 

Sist av allt avhandlades morgondagens kröning av kung Charles. 
Åtminstone två i sällskapet skulle titta, en - han som är blind - tänkte däremot lyssna på radiosändningen. 

Så var den här dagen.

 Uppdatering igen och en annorlunda semesterresa ..

  Jo, ordquizet fanns med, men jag trodde att det var förra veckans. 

  11 rätt av 12. Hade fel på fråga 6. Har aldrig hört  d e n  betydelsen av ordet tidigare.

  Sista frågan var en ren chansning och att den blev rätt, var enbart tur.

  Och resan ...? 

  Jo, jag ringde min syster i Skåne och hon berättade att dottern Rita nu var på semester. 

  "Du kan  a l d r i g   gissa var hon är!" sa min syster. 

  Nej, det kunde jag inte. Hon och väninnan ska tillbringa en vecka i Jordanien. 

  Det hade jag inte sett komma. Så intressant!

Fredag .., ett smutsigt fönster, Nutidsquiz och lite annat. 


Börjar med DN:s quiz. Idag hade jag 8 rätt av 10. Fel på fråga nr 5 (Världen), samt fråga nr 10 (Utrikes). Ren gissning på musikfrågan.

Lika många poäng hade även pv, men jag vet inte vilka frågor han missade. (Uppdatering: musik och utrikes). 

(Orddelens quiz har inte dykt upp ännu.)

Och ännu en morgon med flödande solsken bjuds vi på. Fick litet samtal från Bunkeflo och fyraåringen på väg till förskolan. 

"Farmor .., du glömde ett hårspänne hos oss", fick jag veta. 

Om ni tycker att fönstret här bakom mig behöver putsas, så håller jag med. Men det är hopplöst, för Sigge sätter sig ofta precis just här och viftar med tassen och nosar mot glaset, i tron att han ska kunna få sig en liten blåmes till frukost eller middag. Tänk, vad den lilla fröbehållaren har varit - och är - till glädje! (Inhandlades i ett museum eller möjligen i ett slott i Edinburgh av min systerdotter). 

Hade mejl från min syster i Australien nu på morgonen. Hon berättade i förrgår att hennes hund Beau - helt plötsligt - när han satt intill henne på soffan, hade blivit alldeles som galen och bitit henne på såväl armen, som i låret och på ena benet!

Han hade legat i hennes knä och hon skulle vika undan håret från hans ögon, då allt detta hände. 

Det här var tredje gången han uppvisade sånt här beteende och nu hade han fått återvända till det ställe varifrån han kom, (någon slags "shelter") - då, när hans husse hade gått hädan. 

Man tror att hunden är betydligt äldre än vad som uppgivits och att den antingen drabbats av någon sjukdom (eventuellt en hjärntumör) eller helt enkelt blivit dement. Så ledsamt, såväl för Beau som för min syster.

För övrigt? Tittar lite förstrött på Kunskapskanalen och den stora älgvandringen, den som inte är så stor ., endast en älg har simmat över älven och man börjar befara att älgarna kanske valt en annan övergång, en där kameran inte når dem. Nå, vilsamt är det i alla fall och har man inte tidigare vetat hur en knipa ser ut, så vet man det nu.

(I skrivande stund är det en ko med två kalvar - måste väl vara fjolårskalvar - som spankulerar omkring och kanske, men bara  k a n s k e, funderar på att ta sig en simtur över till andra sidan.)

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren, som var den rara madamen i Värmland. 

"Fönsterhåven var med när några av oss i Värmlandsgänget samlades innan kvällens middag på kursen som gavs på Hotell Tylösand häromveckan. 

Då var det sommarväder. En i gänget hade turen få ett rum med bästa havsutsikt. 

Där på balkongen fick håven fånga både fönster, hav och en sol på väg ner."

// Tack Turtlan/Annica! säger jag.

torsdag 4 maj 2023

 Kväller ...


Vackert kvällsljus och vitsippor i backen. 

Har hittills aldrig hört så lite fågelsång som den här våren och aldrig sett så få sädelsärlor. 

Men när jag gick ut för att fånga ljuset .., flöjtades det. 


Och på andra sidan vägen, mot fabrikör Johansson till, ser det ut så här. 

Hoppas att grannarna från Täby låter klippa ner sin nyponroshäck när de kommer i sommar. 

Gun och Göran kapade den varje vår, nästan till botten .., malde kvistarna till nåt slags flis och oj, så fin häcken blev. 

Nu är den mest gles och tämligen ranglig.

När man gått vilse ...

Idag på morgonen somnade jag om, då, när pv givit sig av till jobbet. Sov fruktansvärt djupt och hade de mest fasansfulla mardrömmar. Och alltid samma sak: Jag ska till affären och arbeta, men nu (befinner mig såklart i Malå) vet jag inte vilken av butikerna jag arbetar i ., och utanför Burwalls bok,- och pappershandel har någon grävt en jättelik grop, mer som grunden till ett hus och där håller jag på att ramla ner. 

Så där håller det  på och i drömmen tänker jag att "jaha, nu är det min tur att drabbas av Alzheimer". 

Alltid denna skräck.

Vaknar och är helt "oriven" inombords. 

Så småningom blir det bättre .., och nästan helt bra känns det när jag går ut för att ge fåglarna mat och herr Fasan kommer  springande emot mig och stannar kanske halvmetern från min utsträckta hand, men vågar sig ända fram .., nej, där går gränsen. Fasantuppen fick mig att blir mentalt jordad. Så underbart det var! Och helt ärligt tror jag att han kommer att våga äta ur min hand, jag ska bara ge honom  t i d.

Annat ...? Tv visar Nyhetsmorgon där en familj med trillingflickor berättar om sin tillvaro. Någon i studion har givit töserna gröna överstrykningspennor och A4-papper och allt jag tänker är att oj, oj, dom vita tv4-sofforna löper nog uppenbar risk att bli gröna, men föräldrarna tycks helt lugna. 

Tänk, chansen (eller risken, välj själv) att bli förälder till enäggstrillingar är 1 på 200 miljoner!

Här en bild från gårdagen, när båten skulle fraktas till hemmahamnen i Skallkroken. Ägaren av den lilla marinan - Leif - kom med sin fyrhjulsdrivna bil och bogserade/drog ut båten (den är ju tung, väger nästan 7 ton!) och jag höll andan. 

Helt bekymmersfritt var det inte .., han fick backa in igen, så den inte skulle fastna halvvägs ute.

Glommen är som paradiset. I väntan på kranbilen slog vi oss ned på lastpallar mot söderväggen och framför oss såg vi fyren och där var strandskator och svanar och bara så fint.  Fem äldre herrar (ja, i alla fall äldre än oss) satt och småpratade på några bänkar vid det som tydligen är en liten "kiosk" där man kan köpa kaffe för 15 kronor .., och ett sällskap kvinnor (från Borås, visade det sig) hade tagit en dagsutflykt just till Glommen. Pratglada och rara. 


Hemma igen vid fem-sextiden och då hade båten lyfts i plurret och jag tog emot pv och slängde ut tamparna till honom och Harry blev sååå glad över att husse inte seglade sin kos! 

Nu är båten vaxad och bottenmålad och den är så fin, så fin. Tänk, hur skruttig den såg ut när pv köpte den! 

Och tryggt med ny motor också, även om det var ett eller två år sedan kanske. 

I helgen ska nog masten på komma på plats, om det inte blåser för mycket. 

Jo, det tar sig.

onsdag 3 maj 2023

        Lite bättre ....


Det är ju underligt - eller kanske inte - att man ena veckan kan vara sprängfylld av energi, så där så det nästan inte finns några gränser .., för att några dagar senare känna sig mer som en latmask. Kanske berodde det på att jag hade längtat så förfärligt efter resan till Skåne och att det resulterade i någon slags mental trötthet. Efteråt, alltså. 

pElle var också trött mellan varven och allra tröttast var han såklart på sluttampen av sitt liv. Lilla pElle .., du var verkligen en fin katt. 

Någonting helt annat. Igårkväll råkade jag se ett inslag på Instagram .., det var den amerikanske republikanen - tillika talmannen i USA:s representanthus - Kevin McCarthy som under ett besök i Israel höll en presskonferens.  

Denne McCarthy blev då tillfrågad av en rysk journalist, ja, om denne hade fattat det rätt, att McC sviktade i stödet till Ukraina. 

Det kan jag säga att det gjorde han inte och det klargjorde han med besked. McCarthy tyckte att det var bedrövligt att Ryssland angripit Ukraina och borde dra sig ut. 

Detta gjorde mig så innerligt glad - eller kanske mer tacksam och rörd - att det finns andra sorters republikaner än Donald Trump, som ju minsann har aviserat att blir han vald till president, kan det bli andra bullar av för Ukraina - dvs - inte alls samma stöd. 
All heder åt denne Kevin McCarthy och jag skickade ett DM och tackade från hjärtat för vad han hade uttryckt. Om jag tror att han läser hundratusen meddelanden? Knappast, men jag ville ändå ha det sagt. 

Nu kom pv hem från jobbet och nu bär det iväg till Glommen! 
Ajöken, sa fröken.

Onsdagsfönstret ...


Klockan 21.57 kom gårdagens fönster till min inkorg. 

Nästan exakt en timme tidigare, kom det här bidraget! 

Å, så glad man blir!

Avsändaren, som var Turtlan/Annica, skrev så här: 

"Hej!Fångade ett fönster på hotellet (Tylöbäck) i Tylösandsområdet häromveckan. 

Hela hotellet var byggt i enplan på pålar. 

Blev glad när jag såg det här fönstret som nästan blir som en tavla.

Bra att ha brandsläckaren väl synlig också.

//Tack Annica, säger jag.

tisdag 2 maj 2023

    En solig dag ...

Och plötsligt känns det  n ä s t a n   som sommar. Nästan. På väg ner till hästhagen blommar slån och det är som naturen badar i vitt! Vitsippor på marken, vitt på buskarna, t.om våra brudspireor börjar blomma. Tänk, att något så fint, kan bli så anskrämligt, då, när blomningen är över.

Så här såg det ut när Harry och jag själv kom hem efter en sväng till Harplinge och Haverdal. Mesta delen av hans vakna tid sover han, förutom när husse kommer hem från jobbet .., då vet glädjen inga gränser och hur det går till att föryngras sååå på några minuter, övergår mitt förstånd. Då är det full sprutt.


Här syns all slån som blommar i vitt! Syrénerna väntar på sin tur .., det är inte långt borta nu. 

Precis när jag skriver detta ringer pv. Han var på väg till körövning, men hade missat att kolla mejlen. Där stod att läsa att körledaren Karin är sjuk och någon övning skulle det inte bli. 

Nu är han i Halmstad på jakt efter sista omgången solrosfrön till fåglar och ekorrar. Och ja, jag inser att de klarar sig galant utan våra frön, men det är ju så oherrans trevligt att se dem komma flygande var gång jag fyller på åt dem. 

Har för övrigt ägnat någon timme åt att klippa gräset. Roboten i all ära, men på vissa ställen av gräsmattan tar den sämre, så nu fick den elektriska varianten träda i tjänst. 

Bra motion också att gå fram och tillbaka i vad som känns som en evighet.  Ska ta resten i morgon. 

Detta såg jag idag: takläggning med vass från Polen av alla ställen. Passerade först, men vände åter .., tänkte att kanske att allt är klart nästa gång jag kommer förbi?

Mannen på taket förklarade hur det hela går till och att han lägger ungefär 8 kvm per dag och hade han inte suttit så högt upp så det var lite knepigt att höra vad han sa och hade jag nu inte velat störa honom i jobbet, så hade frågorna haglat. 

Då hade jag till exempel velat fråga varför man väljer vass, i stället för halm .., och är den polska vassen särskilt lämpad och i så fall varför? Jag skulle också ha frågat vad som är knepigast med yrket .., hur lång tid det tar att lära sig det hela .., och hur kom det sig att just han började att lägga tak? 

Säkert hade jag också frågat om den där skalan från 1 - 10, hur han trivs med jobbet.

 Tisdagmorgon i landet Halland ...


Vaknar vid halv 5 och kan inte somna om! Lyssnar i stället till det senaste avsnittet av Europapodden som handlar om spänningen på Balkan. 

Vilket otroligt intressant program och jag önskar att jag hade haft en helt vanlig, hederlig karta inom räckhåll, så hade det varit ännu bättre. 

Tänk, om intresset för geografi och historia - under skoltiden - bara hade varit en tiondel av hur det är nu! 

Nu, när man snart är sjuttio, är det ju nästan fullproppat i hjärnans alla arkiv. 

Där ligger hundratals PLU-nummer och skvalpar och där är oväsentligheter som vad alla mina klasskamrater hette (alla deras namn, inte bara tilltalsnamnet!) och  Jacobs tolv söner i åldersordning och så alla andra minnen. Huller om buller är det och ingen ordning alls. Och så .., ska man pytsa in ytterligare kunskaper! Nåväl. Sååå tacksam är jag för Sveriges Radio och allt man får ta del av därifrån! 

Tittar lite förstrött på Nyhetsmorgon medan detta skrivs. Musikrecensenten Jan Gradvall berättar om Pugh Rogefeldt, till vilken jag inte hade någon större relation, eller egentligen ingen alls. 

Och igårkväll, när pv äntligen var klar med rättningen av alla nationella prov i matematik, tog vi oss an det första avsnittet av brittiska tv-serien (3 delar) "Jakten på Raoul Moat".  (Sänds i SVT, vi tittade på play).

Huuuuu, så ruggigt spännande det var och jag kan säga att jag kollade noga att pannrums, - och ytterdörren var ordentligt låsta innan vi gick till sängs. Att serien dessutom är verklighetsbaserad, gjorde det hela än värre. Excellenta skådespelare, som alltid när det gäller brittiska produktioner.

Nu mot diskbänken framåt marsch!

(Bilden på de, i mina ögon, sååå fina små blommorna, togs igår. Minns jag rätt, är detta Rosenbräcka. Någon slags Saxifraga. Den växer så fint i en trätunna - modell lägre - här ute vid rabatten.)

    Dagens fönster ...

... kom seglande till min inkorg klockan 21.57 igårkväll. Upptäckte det nu på morgonen och så glad jag blev! Tack Pernilla! säger jag.

Så här skrev avsändaren: 

"Tog med mig dottern för en hotellövernattning och turistande i vår egen hemstad. Den härliga fönsternischen fem våningar upp från Drottninggatan blev snabbt hennes favoritplats. Särskilt efter att vi beundrat körsbärsblomningen i Kungsträdgården och besökt vikingamarknaden i samma "park" i Valborgsmässoaftonsdagens isande vindar. 


Hotellet är gamla Sergel Plaza som numer går under namnet Downtown Camper och hade ett, på bästa sätt, rätt annorlunda koncept."

/Båthuspernilla

måndag 1 maj 2023

Betydelsen av ett namn ...

Vännen Ingrid ringer från Dalarna. 

Hon berättar att hon har varit i Sveg och fått vara med på dop, ja, det var ett av barnbarnsbarnen, en liten flicka som nu förärats namnet Helmi. 

Helmi. 

Det låter som ett namn som kunde vara vanligt hemifrån. 

När jag googlar visar det sig att Helmi har finskt ursprung och betyder PÄRLA. Men hjälp, så fint! Tänk, att heta något som betyder pärla! 

Helmi förekommer även i Egypten, men då som ett mansnamn och med betydelse av tålamod eller dröm, allt enligt Wikipedia.

Nu vet ni det, om ni nu inte redan hade koll på det hela.

1:a majfönstret ...


Så här skriver avsändaren - Irene Lundmark Alm  - som bor i Hemmingen, hemma i Västerbotten

"En vacker entré med vacker veranda i Åhus."

// Ja, jysses vilken vacker vernda ., tänk, att sitta där och dricka morgonkaffe! säger bloggmadamen. 

Tack Irene!

Måndag i maj ... 

S o m   jag tycker om den här månaden! Minns så väl känslan av att sommarlovet började närma sig .., till och med fröken Hedvig tycktes mindre barsk än vanligt .., man kunde cykla till skolan och vi hade ofta stövarvalpar på våren. Så  u n d e r b a r t   det var!

Och så - långt, långt senare - blev jag tvåbarnsmamma just i maj. Den tionde. Allt kändes så enkelt .., jag var tjugotvå år och i familjen fanns då även en liten fyraåring. Jo, somliga börjar tidigt.

Och nu .., ett ynka halvår kvar tills man fyller sjuttio. 

För övrigt? Efter att ha varit så eländig och knappt tagit sig upp i soffan, är nu Harry nästan sig själv igen. Sååå skönt. 

Ingen sol syns ännu, pv eldar i kaminen .., och ska lite senare köra till Glommen och förbereda det sista inför att båten ska i plurret, mest troligt på onsdagkväll.

Kanske är det någon här som ska gå i ett 1:a majtåg någonstans ., kanske någon annan sitter hemma och ägnar sig åt att lösa korsord? 

Själv har jag gått i ett enda majtåg och det var när min syster var på besök i Sthlm och ville ha sällskap, kanske 1974 eller något sånt?


Nu ska jag ta och läsa DN på nätet .., det kan behövas inför fredagens quiz. Och så är det ju pluggandet av olika stater i USA. Ännu kommer jag ihåg att Idahos huvudstad heter Boise ., att huvudstaden i Vermont heter Montpelier, staten New Yorks huvudstad är Albany och - överkurs: - att huvudstaden i Equatorial Guinea (i Afrika) heter Mala  Malabo (tack Gunnel!).  

Ps. Läser på om Idaho och tänk, vad man kan få veta! En tredjedel av all potatis i USA odlas i Idaho och McDonald´s - som är en av världens största potatisuppköpare - handlar den mesta potatisen från just Idaho. Ds.

Over and out! hälsar Elisabet (som för övrigt beställt ett nytt långt nattlinne i 100% bomull, med långa ärmar t.om, då jag ofta fryser om händerna och kan dra in dem i ärmen).

söndag 30 april 2023

Valborgsfönstret och lite till ...

... fanns här i det gula huset, då, innan alla fönster byttes ut. Och där sitter mamma Ann-Gerd och tittar ut och där är glaset som Emma en gång gav mig i julklapp, med granar och tomtar i papp som är liksom ditklistrade på glaset. 

Gardinen med alla blommorna, förvandlades så småningom till svepning när pElle gick hädan. 


Och sista april idag. Kungen har födelsedag .., det ska eldas majbrasor och Harry är justerad i ena bakbenet, efter att igår ha busat våldsamt med dalmatinern Samba. Pv hjälper sin kusin Maria med att forsla bort grenar och annat .., och jag ska slänga överkasten Indira i tvättmaskinen. Det är bra torkväder idag.


Igår när vi körde från Ystad, upptäckte vi stora ängar fyllda med gullvivor!! Aldrig i mitt liv har jag sett såna mängder! I vår rabatt .., ser det ut så här. Jo, man blir minsann glad av det lilla också.