lördag 23 januari 2016

Lördagsfönstret ....


Nu har ju herrn i Jämtland återvänt från äventyret i Sydafrika (ett besök på hans blogg rekommenderas verkligen, nu visar han hur det var ...!)  och då passade han på att fånga ett fönster, ja, hemma i Vaplan, alltså.

Tack Gunnar!

fredag 22 januari 2016

Innan jobbet ...


Det blir mest en lång väntan på att åka till affären, den här fredagen.
Jag tar hundarna och går på promenad .., det är isigt och kallt och Nelly har bråttom hem.

Väl inomhus skuttar jag  runt på Facebook och ser en film som polisen lagt ut; en äldre kvinna som blir rånad av en man i obestämbar ålder och när en ung mamma med två småttingar i sällskap försöker hejda ficktjuven, åker hon på däng, sen spottar han henne i ansiktet. Det är nästan så jag börjar koka inombords när jag tittar på filmen.

Annat skänker glädje.
Den lilla boken som handlar om Skottland, t.ex, den som kom från Lund och Bettankax.
Då sitter jag i soffan och planerar lite .., funderar på hur vi ska göra och om det här med att åka tåg från Edinburgh till södra England och lite så där.
Man kan göra tvärtom också. 
Åååå, det lockar  v e r k l i g e n!

Tittar ut.
Ser att koltrastarna ätit upp precis varenda äppelskiva som jag slängt ut tidigare på morgonen.
Skär upp nya ..., och irriteras över att hanarna tar för sig och hela tiden puttar undan honorna.
Och en liten rödhake har inte en chans att få sig en smakbit!
Det är väl som det är.
Ungefär som när Gösta Ekman skulle hylla Birgitta Andersson på Guldbaggegalan och helt tog över.

Sånt kan man fundera över en fredag i slutet av januari, någon timme innan det är dags att åka till jobbet. Sen väntar ledig helg. Halleluja!
Dagens fönster ...


Helt underbart finurligt är det ju, det här med att man kan göra vykort från egna bilder och så åker dom iväg till en glad mottagare.
Det är Posten som tänkt till och jag har själv använt den tjänsten otaliga gånger; jag tycker verkligen att det är så finurligt.

Häromdagen kom det här fina kortet med ett så vackert fönster som motiv!


Vem som är avsändare framgick inte, men jag törs nog garantera att det är Annika i Kävlinge.

Tack snälla, rara!
Framtiden .....?


Från Christina i Norrtälje kom det här kortet och det är nog inte särskilt svårt att räkna ut
vad som åsyftas ? Kan det vara min badkompis friherrinnan och jag själv ...?

Måhända titeln är "Efter badet"?

Tack Christina!
Var gång jag ser kortet ler jag!

torsdag 21 januari 2016

En vanlig torsdag ....


.... kan man omöjligt sova som vanligt, bara för att det vankas ett förmiddagspass, så när klockan är sex och jag egentligen ska stiga upp, är jag mer död än levande. Jag fattar inte .., det måste vara ett ålderstecken detta att varje liten förändring skapar sån oro inombords.

Och jag låg vaken och tänkte på kassorna och undrade hur dom skulle stämma och allt möjligt annat och det förstår jag inte heller, för jag känner mig inte som en odugling i kassan. Till min oerhörda glädje visade det sig att dom stämde nästan på   p r i c k e n!

Kom på plats fyrtiofem minuter innan ordinarie arbetstid, gräddade bröd och hade gott om tid, ja, då tog jag in kassorna och gjorde klart för Erik och tur var det, för sen ringde han och meddelade att bilen inte ville starta och nu skulle han bli hämtad av chefen och bara en stund senare ringde det igen, då var det Annika som berättade att bussen var försenad.
Ååå, sicken tur att jag var där i så god tid!

Och mejeriet är en dröm att ta hand om.
Att  g r o v j o b b a.
Att flytta mjölkpackar och snabbt registrera vad som behövs fyllas på .., att ställa i ordning och kolla datum, å, jag älskar den känslan .., den där när det nästan värker i armarna!

Slutade klockan ett .., åkte hem och rastade hundarna .., tog bilden här ovanför .., sen iväg till Halmstad där pv mötte upp och så gick vi på kvart-över-tre-bio.


Vi såg filmen om Ove.
När alla går igång och hyllar storartat och säger att "den måste du bara se!", tar det emot, men det är ju precis så jag själv gör.
Biosalongen var sprängfylld med människor i tämligen hög ålder och jag looog för mig själv och tänkte att ja, så här blir det, när någon kommer och ska in i mitten av bänkraden och alla tanter och farbröder (läs: kvinnor och män) har svårt att resa sig; det tar liksom tid.

Vad tyckte vi om filmen?
Pv skrattade och hade nog nära till tårarna också .., han gav dem bums "minst en åtta av tio!"
Själv hade jag aningen svårt för början, men från mitten och framåt tyckte jag om den.
Av mig får den ..., tja, mellan sex och sju av tio.
Att Rolf Lassgård fick en guldbagge för sin gestaltning av Ove, det förvånar mig inte.

Dagens fönster ...


... kommer från Ulrika, som alltid har fönsterhåven tillgänglig.

Tack snälla!

onsdag 20 januari 2016

Ledig dag ...


Tänk, att det är sån skillnad på att vara fri från jobbet och vara frisk, än att vara hemma och må så där halvbra och få dåligt samvete om man skriver att ååå, så vackert det är ute och vilken ljuvlig dag!
Nu kan man bre på, precis som vanligt.
Tycka att tillvaron är himla bra.

Pv har varit hemma sedan före jul och det är nog bra att vi båda börjar arbeta och jag säger ibland att men hur ska det gå när vi går i pension, för båda är vi ju vana vid att ha ensamtid. Det finns människor som vill vara tillsammans precis varenda sekund av dagen, men dit hör inte jag och då tänker väl människor att .. "men så hemskt, hur kan hon ...!"
Ja, det kan man fråga sig.
Och det är ju inte så att jag på något enda vis är förhindrad att göra precis vad jag vill, nej, så är det inte, det är bara det att .., ja, att det är skönt att ibland vara ensam hemma.

Sigge är nog också en ensamvarg.
Mest hela dagarna ligger han i den rottingfåtölj som han utsett till sin och nu fick jag flytta den närmare fönstret, ty där vill han också vara .., sitta där på fönsterbrädan och titta ut på domherrar, koltrastar och nån nötväcka som springer upp och ned på trädstammen, men det där med gos är helt överreklamerat tycker han och bäst som man stryker honom över pälsen kan han sätta tänderna i ens händer, jo, jo.Och vi tar bilen och kör till Haverdal.
Vattnar pelargonian hos Ulf och Eva och tar bilder som visar hur fint det blir, nu när deras stuga renoveras.
Det är iiiisande kallt på stranden!
Nelly lullar på lite efter oss andra, som alltid.Att ta fram kameran och ta några bilder innebär stelfrusna fingrar ....


Men hjälp, så fint där är!
Efteråt tittar vi in i affären och handlar sånt som är extra billigt.
Falukorv för 10:- /400gram .., färsk kyckling (kokas just nu) för 29:95/kilot och så lite annat.
Barilla pasta för 5:-/paketet.Och vi svänger förbi friherrinnan som har ringt och meddelat att hon har en present till mig.
Hon bor i sina morföräldrars hus i Steninge och där, i köket, är det varmt och gott från vedspisen och i den bakar hon bröd ..., känner ni doften, tro ...?
Tänk, att man kan bli så själsligt jordad av en vedspis!
Vi säger ofta att en sån borde vi ha .., så praktiskt om strömmen tackar för sig och vilken härlig värmekälla.
Hur många av oss har inte haft mor, - eller farföräldrar (eller rent av föräldrar) som haft en vedspis i köket ..? Jag minns mormors .., och hos pappas kusin Sigge i Kalvträsk ..., och jag minns där där spiralformade spiskroken .., vattenkranen som satt där på ena sidan ...,  och jag minns också vedspisen hos min före detta mans mormor - hos Anna i Gargnäs -, bakade hon inte mjukkakor i just den ...?

Nåja.
Presenten visar sig vara ett sååå fint nattlinne i allra lenaste bomull ..., ja, det blir nånting att möta grannarna i när fåglarna ska få mat!  Tack snälla, rara Lena!
Skräcken ...Från Cruella/Helena kom det här lilla klippet susande genom rymden.
"Gissar att du förstår känslan ...", skriver hon.

OM jag gör!!

Detta är fasornas fasa och jag kan för mitt liv inte begripa att det inte finns nån slags "flash" som dyker upp med  s t o r a   bokstäver på datorskärmen när man råkar knappa fel, eller när det blir en orimligt stor beställning.
Att den som gör i ordning lasten till chauffören ska hålla koll, nej, det går förstås inte ., dom har väl en lista på vad som ska iväg och så är det bra med det. Men en tydlig varning eller signal eller vad som helst som väcker den som beställer, det vore bra.

Och sånt här har alla som arbetar i butik varit med om, om än kanske inte i såå stora mängder.

Själv råkade jag knappa fel när jag - i lilla kvartersbutiken i Ystad -  skulle beställa två flak jordgubbar (24 askar) och i stället fick 24  flak! Jag höll på att dåna!
Nå, jag tänkte att här gäller det att tänka till, så inom tio minuter slog jag mig ned på kontoret och ringde runt till alla Ystads äldreboenden och frågade om dom inte kände för att bjuda sina brukare på färska jordgubbar ... (ja, dom skulle såklart säljas, inte ges bort) och så tog jag min egen bil, packade in jordgubbarna och körde runt och levererade. Det funkade! Vilken oerhörd lättnad!

Och Joakim på mitt nuvarande jobb, han skulle beställa två kartonger kex och när leveransen kom, ja, då visade det sig att vi fått två pallar med kex och det kan jag säga att det är många kexförpackningar det ,-)

Det är mycket som kan gå fel när man sitter där med beställningsdosan.
Man kan råka knappa in fel datum (så mejerileveransen kommer första veckan i mars, i stället för första veckan i januari ...., men jag upptäckte det i tid ... huvva!) , någon kund kan komma och fråga var ströbrödet finns just som man ska avsluta beställningen och så kommer ytterligare någon och frågar var rostad lök finns och vips, har man fått för sig att man klickat iväg beställningen, men det har man inte alls gjort.

Så där kan det vara.
Nu vet ni.
Och tack Helena för klippet!
Jag håller tummarna för Martin Henrysson.


Dagens fönster ...


Ja, undrar just om ni kan gissa var det här fönstret kommer ifrån?
Vad tror ni ...?
Titta riktigt noga.

Här kommer svaret:

Hej Elisabet,
Förstått av vad du skrivit att du firade födelsedag i fredags.
..och vad skickar man då - ett fönster naturligtvis..
Detta kommer från England och sitter på ett hus från 1800-talet.


Avsändare är min namne i Värmland, hon som är gift med Eilert, min före detta lekkamrat i unga år.
Du får gärna berätta var i England det här fönstret finns, om du vill.

tisdag 19 januari 2016

Ortosen och jag ...

Igår hade jag den där skenan på mig från elva till sex.
Det var bara hemskt.
Varmt, svettigt, klumpigt.

Idag har den varit på sedan niotiden i morse och tills jag kom hem kvart över åtta.

Varmt, svettigt, men det har fungerat och stundvis har jag nästan glömt att den är där.
Jag kan inte längre sitta i kassan, då skenan går så långt upp på låret, så det blir till att stå som ett A mest hela tiden. Bredbent, fördelandes tyngden.

Jag har varit i mejeriet och tagit hand om såväl Wapnös som Arlas leveranser och det var många tunga mejeribackar att lyfta ner och placera rätt, men peppar, peppar, så har jag inte haft ont i knäet och det är inte mer svullet än vanligt.

Over and out.
Dagens fönster ...


... blir ett fönster i dubbel bemärkelse.

Dels vårt eget .., och så ett fönster mot Världen.
Mot Indien.

Ååå, hur roligt är det inte med ett riktigt vykort i postlådan!!

Tisdag ...


Detta är vad som möter ens ögon vid halv åtta på morgonen.
Hela världen (ja, hela och hela ...) är blåaktig. Och vit.
Och det är alldeles  t y s t, nej, inte helt .., och när jag öppnar fönstret hörs dånet från havet och det är inte ofta man hör det .., men idag, jo.


Att ge fåglarna mat är prio 1.
Ja, för mig, alltså.
"Vet du om målarna har kommit ...?" frågar jag pv.
I någon veckas tid har en målarfirma arbetat i det som en gång var Gun och Görans hus .., nu ska det målas vitt inomhus och bli modernt och jag tänker att kanske är det inte den ultimata drömmen att upptäcka en sextiotvåårig madame iklädd sitt Cellbesnattlinne och gummistövlar, ja, så där det första man gör på morgonen?
Men jag går ut ändå.
Fyller på tre fröautomater och slänger ut gammalt bröd.

Bykpojkar, heter klädnypor på finlandssvenska.

Tänker sen att det är inte särskilt länge kvar tills man kan hänga ut nytvättade lakan.
Det går fortare än man tror.
Sommarsemesterplaneringen stannade av helt när vi var som mest orkeslösa och den har inte kommit igång ännu. Inget semesterschema finns heller på jobbet.
Jag frågar lite löst när Carina och Johanna har tänkt sig vara lediga eller vill vara lediga.
Funderar över olika alternativ .., ja, ja .., man kan åka till Skottland och Cornwall i slutet av juni också.I körsbärsträdet sitter lille ekorren, han eller hon som var morgon kommer på besök.
Inte bryr hen sig om nån semesterplanering .., viktigare är att hålla sig vid liv över vintern .., att inte bli uppäten av någon katt eller rovfågel .., eller att bli överkörd och sedan ligga död på kustvägen.Tittar på Gomorron Sverige och tänker att den boken ska jag beställa.
Tänker också att det här med vilka programledare som sitter i soffan, verkligen spelar roll.
Och man märker tydligt hur den ene - tillsammans med en annan programledare - blir helt annorlunda; tar mer plats .., och med någon annan .., liksom tystnar och försvinner.

Så är det ju för oss alla, inte bara i arbetslivet, utan rent allmänt.


När klockan är tio tar pv hundarna och går på den lite längre rundan.
Pv, som haft lunginflammation, är snart helt återställd och funderar på att återvända till skolan och alla eleverna på torsdag. Då har han varit hemma i två veckor.
Nelly .., som varit så förskräckt var gång jag hostat .., börjar bli lite gladare.
Nu sitter hon hos oss i soffan och viftar på svansen lite mer än vanligt.
Men se .., att gå på promenad i snö .., näää, där går gränsen!
Bara fem, tio minuter efter att den här bilden tas, kommer pv tillbaka, nu med Nelly.
Sen går han vidare med den vanvettigt pilske harry, vars hjärna helt upptas av löptiken Elsa, en elegant och graciös dalmatinertik.

måndag 18 januari 2016

Resumé ...


Stiger upp vid sextiden  (men har sovit oroligt; ett tydligt ålderstecken, detta att minsta förändring i rutinerna skapar svårigheter att sova ordentligt .., ytterst irriterande är det ..) och vid åttatiden ger vi oss iväg. Det är kyligt ute, men temperaturen åker hit och dit och Radio Halland varnar för svår halka och för rådjur som hamnat på fel sida om viltstängslet, ja, kring Snapparp.

Och solen på väg upp.
Så vackert, så vackert!

Stannar till inne i Hässleholm för lite inköp på Ica Kvantum.
Vilken underbart välsorterad och fin butik, ja, jag undrar om jag någonsin har sett en så fin affär!
Och trevlig kassörska är det också .., pratglad och vänlig.

På Instagram berättar jag om besöket,detta att jag ska"tvärhandla".
Tvärhandla? undrar någon.
Och Gerd i Norsjö fyller i: man kan tvärfara, tväräta, tvärgå och tvärtittain och tvärhandla. Man kan nog tvärdiska också. Och tvärplockaundan. Vilket användbart ord!
När man tvärhandlar gör man det snabbt .., och tvärgår till man till grannen blir man inte borta länge.
Turtlan - på väg hem från värmen - berättar att det där tvär-ordet används även i Värmland.


Entrén eller foajén ser ut så här på Hässleholms sjukhus.
Ortopedteknikern heter Paul och har sin mottagning i samma plan som entrén och vi är två stycken som väntar utanför hans rum .., det är jag själv och så en kvinna som visar sig komma från Ystad och som har exakt samma dialekt som Bettankax!
Jag älskar skånska.
Och hon säger att "ibland så söker verkligen smärtan mig .. jääää, den verrkligen söker mig!"
Det uttrycket hade jag aldrig hört förrän jag kom till Skåne. Även i Halland kan jag höra det.
Vi pratar lite om Ica Supermarket och Fridhems Livs och om krånglande knäproteser och lite annat.


Inne i mottagningsrummet finns förutom Paul även ortosförsäljaren - en stilig man från Småland - och så en trevlig kvinna som heter Björk i förnamn och kommer från Island.
Det blir mycket prat och skratt.
Pv - som står i ena hörnet och får instruktioner hur ortosen ska hamna rätt - (det är inte alldeles enkelt att få den på plats) blir utfrågad om Vasaloppet och all cykling.
Paul säger att han är djupt imponerad.

"Njaaaa .., det är väl ändå ingenting ..", säger pv, men jo, jag ser nog att han blir glad.

Ortosen visar sig vara gräsligt otymplig och när jag har den på mig kan man tro att jag har brädbitar under byxan! Ni ser själva .., och den går från vristen till närapå-ljumsken! Klumpig och varm. I åtta timmar bar jag den - sen fick den vila i  omklädningsrummet på jobbet .., ååå, det kändes som om mitt ben vägde 1 gram just då, när den kommit av!

Nåja, det är bara att vänja sig.
I fem veckor ska jag ha den, sen blir det röntgen i Hässleholm och utvärdering .., och så blir det väl fortsatt kämpande ytterligare någon månad.

Nu ska jag gå i säng!
Jag är så trött så att jag ser dubbelt.

Dagens fönster ...


På Ringvägen hemma i Malå, bara någon minuts promenad från vårt hus, där växte Carita upp.
Hon var klasskamrat med Äldsta Dottern och kom så småningom att hamna i Skåne.
Men nästan lika ofta är hon i London.

Carita är universitetslektor i engelska .., hon är endabarn och Stenbock, precis som jag själv.
Ja, stjärntecknet är detsamma, alltså.
Dessutom är hon sambo med en Stenbock, tillika klasskamrat från högstadietiden i Malå.

När jag i fredags klev in i sextiotvårshagen, då fick jag den här bilden av henne .., och såklart var där några fönster också.

Underbart snällt!
Och omtänksamt!

Tack Carita.

// När vi för några somrar sedan besökte Malå, då mötte vi på parkeringen bakom Ica Caritas föräldrar, Siv och Tage. Vi hade aldrig umgåtts hemma, men man hejade ju på varandra såklart.
Och då - till min oerhörda förvåning - kom denne långe Tage fram och kramade om mig  och så säger han ..."vet du Elisabet, jag läs din blogg varje dag!" Jag trodde inte mina öron. Och jag blev så glad .., så innerligt, innerligt glad och jag kan liksom inte förklara varför.
För en tid sedan, kanske en månad eller två, dog Tage. Och Carita, hon växer för var dag som fotograf. Hennes malmöbilder i svartvitt är underbara!

söndag 17 januari 2016

Hoppla pålle! 


Hälsar man på hos sin storasyster (som man fick följa till stallet när man var lillkille), då är det en uppenbar risk att man får testa på det här med att rida.

Så här såg det ut på debuten idag.

Vad ni inte ser, är när den där tjuognioåringen dråsar i backen!

(Vad han tyckte? Skitkul!, sa han).
Ett lördagkvällsfönster på en söndag ...


Hej!

Igår lördagkväll blev det middag på en grekisk restaurang. Mycket bra och mycket gott.

Där genom några glasdörrar fångade jag detta lite annorlunda fönster för på en lucka hade de "klistrat" på bilden med fönstret med antagligen det egeiska havet nedanför. På köpet kom lite speglingar med och två röda tombackar med returglas. Ja de har sånt här fortfarande.

Kvalitén är lite sådär när jag fångar med min telefonkamera.

Hola från Söderöver.

Turtlan


// Tack snälla, rara Annica!
Sjuttonde januari ...


Kallt ute, men strålande sol.
Ljus överallt, även inomhus!


Nu väntar en sån fin tid!
Solstråleskuggor ..., blommor mot en skåpdörr.
Kanske kaffe mot söderväggen.
Talgoxepjut.
Som ett nytt liv.


Och vi tar bilen och kör ner till lilla hamnen.
Efter elva dagars innevistelse känns benen darriga, men allt detta ändå .., ja, men det är som att få en injektion av livslust, glädje och styrka, rakt in i själen eller blodomloppet!

Efteråt blir det kaffe och en macka.
Pv åker och handlar.
Hans byxor hänger löst på honom .., jag undrar hur många kilo han har tappat under den här svängen?
Och nää, sånt drabbar inte mig.
Det spelar ingen roll hur sjuk jag än känner mig, matlusten finns där nästan alltid.

Men nu ska allt bli bättre.
I morgonbitti vankas bilfärd till Hässleholm för utprovande av "skenan" och så blir det träff med kirurg, sjukgymnast, ortopedteknikern Paul förstås och representanten för ortosföretaget.
Spännande!
Och tänk .., under två veckors tid har jag inte ens tänkt en sekund på mitt knä!
Inte en gång har jag haft ont!
Inte tillstymmelse till värk!
Söndagsfönstret ...


Sjutton grader kallt visar termometern nu på morgonen.
Det är nog det kyligaste jag har varit med om, ja, under mina år här i Halland.

Fort ut för att ge småfåglarna mat!
Solrosfrön och tunt skivade äpplen.

Och jag upptäcker att herr eller fru Hare har varit på besök i natt.
Och ett rådjur.