lördag 2 september 2023

 Och som av en händelse …

 

… kom detta upp! 

Det här med morgonrockandet tänker jag knappt på längre, det står ju var och en fritt att klä sig hur man vill. Men jag minns i början, hur häpen jag var över detta. 

Kan meddela att det är inte jag som har skrivit till Svenska Dagbladets etikettsexpert.


Bilden tog pv i morse och visar kön till ett av Torekovs bagerier.  Det var kön som var det primära. 

Endast 1 herre tycks komma från morgondoppet.

Här och nu ...


Fortfarande i Torekov. Nu är parkeringen här vid hamnen fylld av bilar - pv har idag endast räknat till fyra Porschar - men det blir kanske flera? 

Många cykelturister är här och från min utsiktsplats här i båten, ser jag flera motorcyklar. 

Vi har promenerat till Ica Nära - inte långt från kyrkan - och där fungerade inte betalafunktionen (med kort), men TÄNK, att jag hade sådan tur att mitt kort gick igenom! 

Kunde sedan på nätet konstatera att betalkrånglet tydligen gällt hela Ica-koncernen. Å, stackars personal i kassorna! Få har kontanter och det blev ett strul i de två kassorna när jag var där .,, någon kom med anslag som skulle sättas upp, men då började det ordna upp sig. 

Två korta bad i ett liiiite svalt hav och så strömt .., har vi hunnit med. Det var tur att man inte gav sig ut på någon längre simtur, ty det var rejält strömt i vattnet. Ingen kö på bryggorna. 

Upptäckte kunder från affären i Haverdal .., och båtgrannarnas segelbåt har ersatts av en stor motorbåt. Den ljuvliga delikatessbutiken med rökta räkor och annat gott, har stängt för säsongen, men det var väntat. 

Läser DN på nätet och konstaterar att Nobelstiftelsen ändrat sig och nu inte längre tänker bjuda in vare sig ryska, belarusiska eller iranska ambassadörer till prisutdelningen. Det tycker jag var bra! 

Mindre bra att min syster i Australien nu - återigen - ligger inlagd på sjukhus. Vätska i lungorna. Det var precis vad min pappa hade också och det slutade illa.

På vift och Dagens fönster …

Bilden från gårdagkvälkens insegling till hamnen i Torekov. 

Tänk, i princip halvvägs till Torekov och i bra väder, ser man såväl Haverdal som Halmstad! (Om det inte är regn och dimma, som den där mindre angenäma hemfärden i juli någon gång ..). 

Och kyrktornet i Torekov ser man de därpå följande två timmarna. Första gången vi seglade hit och pv sa ”ja, men nu tycker jag mig se kyrktornet!”, då trodde jag att vi var framme alldeles strax. 

Så var det verkligen inte!


fredag 1 september 2023

Dagens fönster ...

Alldeles pinfärska är dom också! Så här skriver avsändaren: "Tar en paus på min cykeltur och fångar några fönster. Och skular från regnet under lönnen på det andra fotot ...". 

Tack annannan! Och vilken vacker folkskola!

Det andra fotot kommer vad det lider. Tänker på ordet "skular" som är  helt obekant för mig. Och då tänker jag vidare .., på Skuleberget i Ångermanland. Undrar om det "Skule" har någon liknande betydelse? Googlar. Aha!

Synonymer till skula

 Ps. Klicka gärna på avsändar-länken. Tycker sååå mycket om det inlägget från 2:a juni i år.

Från Prag. Ds.

 Hurra, hurra!

 

Ja, för min syster Rigmor som fyller år just idag. Det är för mig helt obegripligt att hon blir åttiotvå år. Världens snällaste storasyster. 

Nästan varje dag telefonpratas vi. Inga långa samtal .., mest om idrott som vi sett på tv .., skidåkning förstås ..., och hon kan allt om Världscupens deltagare, såväl på längden som utför.

En hejare på historia är hon, sydde, stickade och broderade väldigt mycket förr om åren. Löser korsord och läser Skånska Dagbladet. Har arbetat som dialyssköterska på Lunds lasarett och åt havregrynsgröt till lunch.

 Pv har också födelsedag idag. Jag undrar jag var bilden togs, kanske när han arbetade på Sturegymnasiet?

I höst har han anmält sig till vikariepolen och det är ju suveränt, då noterar man vilka dagar man kan arbeta och det blev just idag - i Kvibille skola - på mellanstadiet och med matematik förstås.

Skönt att inte ha fast tjänst, med allt vad det innebär av betygsättning, nationella prov, mentorskap och annat. 

När han slutat för dagen, bär det av på seglats till Torekov. Sista turen för i år (frånsett när vi ska hem igen).  Stort grattis till er båda - ni som betyder så mycket i mitt liv -.

torsdag 31 augusti 2023

Glommen, 31:a augusti 2023 ...


Glommen är som paradiset och ändå inget märkvärdigt. 

Fiskebåtar vid kajen .., en skruttig pizzeria - i alla fall skyltningen - män som står och pratar vid några av dom röda husen där det förvaras .., ja, vad? Fiskegrejor, kanske. 

Hela tiden hörs skrän från gäss och fiskmåsar vilka står i det grunda vattnet till vänster om fyren, men utanför bild. Fyren heter Morups Tånge.

Vi hämtar båttrailern som pv nu köpt och som ska köras till sin rätta hemmahamn. 

Det faller skyfallsliknande regn hela vägen hem och jag har haft sovrumsfönstret öppet och pv är inte glad. 

Men då, när vi körde iväg, var det strålande solsken.

Man kan fråga sig vad det är som gör att man tycker så mycket om hamnar?

Inte är jag uppvuxen vid en sådan heller. Vi hade ju bara ån och den var stor och vacker, men inget hav.  

Kanske är det att det så ofta pågår nånting i en hamn? Båtar kommer och går .., det fladdrar i linor och ibland doftar det fisk. 

I Glommen ligger fiskebåtarna på rad. Någon heter Simrishamn och vid sidan om den, på landbacken, står en röd Volvo 740 och den är gammal och skruttig och jag ser att sätena där framme lutar så mycket bakåt, så det måste vara som att köra liggande. 

En ung man pysslar med högtalarna i bilen (tre enorma sådana) och jag frågar hur han alls kan se nånting av vägen, jodå, det är inga problem, säger han.

Dagens fönster ...


Ett fönster från det fagra Skåne och det var annannan som höll i håven. 

Tack du flitiga fönsterfångerska! säger jag. 

Torsdagmorgon i landet Halland ...

Bilden: Stranden i Haverdal. Bilden togs alldeles nyss av Evas man - den halvlånge - 

Eva och maken går varje morgon - nästan oavsett väderlek - en lång promenad längs stranden i Haverdal. Det har blivit en slags ritual och det är ofta samma människor som möts ., somliga med hundar .., någon annan gymnastiserar .., en man gör solhälsning .., det hejas och hälsas och jag förstår hur mycket det här betyder. Det märks också tydligt hur mycket bättre Eva - med sin reumatism och lungsjukdom - mår här nere. 

Innan dom vänder och går tillbaka till stugan, blir det paus på en "bänk" - jag tror att det är en nedfallen stock helt enkelt (rätta mig om jag har fel, Eva). Det var då bilden togs och sms-texten lyder: "Utsikt från vår sittplats på stranden. Toppen av Kullaberg skymtar vid horisonten." 

Tack för bilden, Ulf! (Jag bad dem fånga ögonblicket).

Vid  7-tiden i morse ringde telefonen. Det var friherinnan som berättade att Tiger varit sjuk i tre dagar och nu var han ännu sämre och hon undrade om vi kunde skjutsa A-M och Tiger till veterinären. 

Det blev pv som fick agera chaufför, ty ingen av damerna kan ju, som det är nu, vare sig bära katten eller kattburen och nu blir det färd till djursjukhuset i Slöinge.

Vi håller tummarna att det går bra och att den fine Tiger kryar på sig. 

Sist av allt ett instagramtips: lubnaelshanti_sr.

Lubna El -Shanti är SR:s korrespondent i Ukraina och lyckas med såväl ord som bilder - och på ett såå fint och ömsint sätt - fånga vardagen i krigets Ukraina.

För övrigt planerar vi att segla till Torekov i helgen. Det tycks ska bli soligt och fint och bra vindar. Om tre veckor är det dags för båtupptagning, så det här blir nog årets sista seglats.

onsdag 30 augusti 2023

Helt fel hade jag ....

Det var det skånska huset som annannan fångat på bild - i alla fall delvis - och jag skrev i inlägget att jag trodde att originalfönstren kanske hade varit "nättare". Nej då, dom ser ju nästan likadana ut. 

Men varför tycker jag då att det undre fönstret är vackrare, det förstår jag inte?

Halmstad ....

Trots tretton år i Halland, har jag egentligen ingen särskild relation till Halmstad. Inte som till Ystad, men det kan ju ha med så mycket annat att göra. Vackert är det ändå .., här står jag på Österbro och tittar ut över Nissan och det - i mina ögon - vansinnigt vackra biblioteket.

Dagens fönster ....


"I den irländska staden Galway gick jag förbi ett fönster som jag ryggade till för. Det var lite kusligt."

Så skrev Bert i Luleå och jag säger tack snälla, för fönstret och att du tog dig tid att ta fram håven!

tisdag 29 augusti 2023

En annat tänk ...


Tänk .., att man skulle bli nästan sjuttio år, innan man kom på att allt inte behöver göras på en gång!

Så mycket som hinns med, om man tar små pauser mellan varven. Eller ännu bättre: längre pauser. 

Som idag .., då har jag dammsugit här nere, torkat golven (vilket inte innebär att mattorna tas ut), tagit mig an badrummet .., paketerat och frusit in färs .., tvättat bilen, rastat Harry ., vattnat i växthuset och rensat lite ogräs. 

När tröttheten tagit överhand - och det gjorde den mellan varven - har jag tagit sikte på antingen trädgårdsstolen eller den numera så skruttiga soffan Ektorp. 

Pv har städat bilen invärtes .., lagat till en långpanna med het lasagne (underbart god!), rastat Harry i omgångar, dragit upp soptunnan och spolat ur den och nu är han på körövning. (Jo, han har suttit vid pianot och övat också). Han vilar  i n t e  mellan allt detta, men så brukar han gå i säng före mig också. 

 Jag glömde säga att han i morse var med när Vivab-bilen kom för att hämta soptunnor, ja, det gällde områden där chauffören kräver större svängrum för att vända sopbilen; det tog tid.  Det här med Vägföreningen och att vara ordförande; det är långt mer jobb än man tror.

 När pv åkt in till stan, tog jag cykeln till stranden. Kvällsdopp på gång. 

Frånsett ett gäng kanadagäss vilka simmade så prydligt på rad, var jag ensam i vattnet. 

Längre ut såg jag två motorbåtar ge sig av och jag såg fiskespön och att det var två män i varje båt. Vita små fjädrar guppade i vattnet - som var grumligt efter allt regnande -  men det blev ett skönt dopp. På stranden en död säl och en trut som väntade på ett skrovmål, bar jag nu gav mig av. 

Nu sitter jag här i soffan med Harry intill mig. Han har gått Kvarntorpsrundan tillsammans med husse idag och den är lång och oj, vad han (Harry) har sovit efteråt!

 

Ja, så mycket på rad var det inte på bilden här ovanför. 

Men här .... 

I morgon ska jag skjutsa friherrinnan till vårdcentralen i Gullbrandstorp för borttagning av agrafferna och senare på eftermiddagen blir det middag tillsammans med Eva och den halvlånge. Ungefär så. 

Och i Ukraina krigas det och ännu inte utslagen Renfana finns i en vas här på rumsbordet och i Gokväll sitter underbare Martin Rörby och berättar om FN-skrapan i NY.

Dagens fönster ...

Måhända är madame annannan på besök i Skåne, ty idag kom ett fång fönster just därifrån. 

Här ser man hur fönstren i det säkerligen gamla huset är utbytta. Dessa ser nästan ut som våra, nja, inte riktigt och oj, vilken skillnad mot originalfönstren, tänker jag (som inte ens har sett dem!). Jag menar, originialen har nog varit aningen nättare. Eller finare, enligt mitt sätt att se det.

Tack snälla annannan! säger jag.

måndag 28 augusti 2023

Måndag i landet Halland ...

Vaknar än en gång "oriven" och förstår inte vad som händer i ens kropp och själ. Piggnar till allt eftersom. Ringer till friherrinnan och frågar om hon är sugen på halv-tolvkaffe med våfflor? 

Tänka sig, det är hon!  

Svänger förbi Hemköp och handlar grädde och lite annat som är på extrapris (och som vi ändå ska ha) och hämtar så upp madame Wattsgård, som försiktigt, försiktigt sätter sig på passagerarplatsen. 

Om jag säger att jag är livrädd att hon ska ramla, är det en underdrift.

Allt går bra. Vi sitter ute i solskenet (under den gröna parasollen) och det känns väldigt välbekant och detta är första gången sedan det ödesdigra fallet för tre veckor sedan, ja, som Lena lämnar hemmet, frånsett sjukhusvistelsen.

Några timmar senare blir det en sväng in till Halmstad. Pv har tid hos tandhygienisten (skräckens skräck) och jag tittar in hos 3 (mobiloperatören) med vanvettigt serviceminded ung man som tar emot och försöker hjälpa mig efter bästa förmåga och därefter upptäckter jag en drop-in-frisering i ett källarplan nära Nissan. Tittar in, får omedelbart klipptid och en kvinnlig frisörskeelev tar hand om min kalufs och fixar till det med den äran. Åh, hon är så rar. Mjuk på handen när hon masserar hårbotten (håret (tvättas) och är så lyhörd. Blundar jag är hon tyst .., tittar jag upp .., ja, då inleds ett samtal. Såna frisörskor tycker jag om! Billigt är det också: 300:-! 

 

Annat ..?

När jag för någon tid sedan fick vackra fönster från Tallin, fångade av  annannan, blev jag så peppad på just Tallin. 

Sedan, när jag tittat mig omkring ännu mera, föll jag pladask för något helt annat; nämligen Riga i Lettland! 

I våras Gdansk, nu Riga i slutet av september. Förra våren Berlin. 

Det här är hotellet vi ska bo på, "Monika Centrum Hotel" heter det. Först hade jag bokat ett annat hotell, beläget i Gamla Stan, men så läste jag recensionerna där många klagade på högljutt skrål från närliggande krogar och då erinrade jag mig skräcknätterna i Torekov i somras, då jag omöjligen kunde sova JUST på grund av högljudd musik och alla dessa berusade män vilka har en benägenhet att bli skräniga och kaxiga, då, när spriten intagits i alltför rikliga mängder. 

Det här hotellet ligger i diplomatkvarteren och är dyrare än det jag först bokade (men det må vara ... 3900 sv.kr för tre nätter, inklusive frukost), alltså 1300:- per natt, ungefär som Stationen i Ystad. Kanske mindre gemytligt område, men det må vara hänt. 

"Och tänk, vi har balkong, där kan vi sitta - eller stå - (ute i hällregnet, lika så gott att vara beredd ...) och blicka ut över världen!" säger jag till pv.

Och tack annannan för inspirationen .., det blev i alla fall ett baltiskt land!

Måndagsfönstret ...


"Ett litet fönster i Bunratty, där jag för en stund sedan stoppade för ett mellanmål."

/Kort och koncist skriver han, herr Bodin, just nu på holiday på Irland. 

Ett slott finns minsann i Bunratty - som för övrigt ligger i  nordvästra delen av landet - och det ser ut så här.  

Tack Bert! Omtänksamt av dig.

söndag 27 augusti 2023

Spridda skurar en morgon i slutet av augusti ....

* Älskar hårschamporeklamen med Henrik Lundqvist och den hunsade mannen (suveränt spelad av VEM ...?) som tvingas lyda herr Lundqvists order om att ta bort ordet "mjäll".  Så bra agerat av dem båda! 

(Glömmer för övrigt aldrig min tågresa från Halmstad till Ystad, då det i Ängelholm klev på några flickor vilka utbildade sig till frisörer. Efter en stunds resande skrattade flickorna och sa att det var ju rent otroligt att folk ännu använde sig av just det hårschampot (H&S) .., "det är ju f*n rena cykeloljan!" sa dom.)

* Beundrar storligen A Lennart Julin, expertkommentator nu under friidrotts-VM. Den mannen tycks vara ett levande orakel och under morgonens sändning av maratonloppet i Budapest, hann denne Julin - så där i förbifarten bara - berätta om landet Djiboutis historia.

* Lyssnade nu på morgonen till Vetenskapspodden. Programrubriken var "Flykten från nyheterna när kriser dominerar". Såå hörvärt!

 * Brukar nästan alltid lyssna till P1:s Naturmorgon. Igår sändes det från Bornholm .., och jag minns med glädje dagarna där i augusti 2015. Morgonen i Svaneke när jag öppnade altandörren och detta var vad jag såg .., svalor på rad och "småtjattret" och glädjen .., och jag slog mig ner på en stol av plast och bara tog in allt detta. Dagen därpå var dom borta.

 

* Minns också kyrkogården i Nexö - där den för mig okända Matilde  - gjort en så fin teckning till sin mormor som inte längre var i livet. 

* Idag är det verkligen söndag ("dagvill" är ett bra uttryck och stämmer ofta på mig) och pv gav sig vid åttatiden iväg på cykel till Harplinge och huset som fräschas upp utvändigt. Skönt för dem med solsken i stället för skyfall och åska.

* Och tänk, så glad man får vara för alla minnen, tänk, så trist när allt sådant faller ifrån (om det nu gör det). Alla möten med människor vilka satt avtryck i ens hjärta. All glädje man fått vara med om.

Söndagsfönstret ....fångat på en lördag.


Så här skriver avsändaren som är Maja i Tyresö. 

"Ett fönster idag, fabriksförsäljningen vid Gustavsbergs porslinsmuseum. 

Blå Blom och likadana, men utan blommor. 

Mycket folk, vi tittade på badrumsutställningen Ted och jag. " 

// Tack Maja! Så vänligt av dig att ta med håven.