lördag 6 oktober 2012

Brief encounter ...


... heter filmen från 1946, med Celia Johnson och Trevor Howard i huvudrollerna.
(Svensk titel: Kort möte).

Av en slump hyrde jag den på biblioteket .., tyckte väl att Noel Coward (som fanns med där bland texten) lät lovande och kanske var det omslaget också?

Ikväll har vi tittat på den.

Och jag säger bara en sak: vilken magnifik skådespelerska denna Celia Johnson var!!

Född 1908 .., död 1982 (hon spelade bridge med några goda vänner, drabbades av en stroke och dog några timmar senare).

Filmen var så  annorlunda .., vi satt och tittade på den pv och jag själv och sa ideligen "men ååå, så bra hon är!"

Vad den handlar om?

Jo, en förortshemmafru som under ett cafébesök råkar träffa en för henne helt okänd man - spelad av Trevor Howard - och hur hennes tillvaro i ett slag förändras. Det är kvinnan som berättar i filmen, den spelas upp baklänges och är inte så förutsägbar ..., helt förstummade var vi över denna Celia Johnsons skådespeleri!

Celia Johnson var gift med Peter Fleming, för övrigt bror till Ian Fleming.

Igenkänning ...

Mannen som ska returnera ett paket är väl i dryga sextioårsåldern och jag frågar om han är norrifrån .., han har en sån där lugn och stillsam hemifrånröst, men nej, det är han inte.

"Men nu vet jag vem du är ...", säger han leende.

Det visar sig att han är gift med min f.d. svärmors syster, Annika .., och henne har jag inte träffat på säkert trettio år, men jag vet att dom har lämnat Göteborg och flyttat till Steninge och mannen säger att Annika sitter i bilen, så jag följer honom ut på parkeringen och där står hon och ser ut som en yngre kopia av den kvinna som varit min svärmor i evigheters evighet, i alla fall i trettiofyra år ..., och jag blir så innerligt glad och varm av den där kramen som kommer ...., och lite småprat blir det förstås och vi säger att vi måste träffas och dricka kaffe nån gång.

Förutom min syster i Hörby, så är släkten spridd för vinden och två av barnen bor i Sthlms-trakten och sonen i Malmö, ja, jag känner jag mig ofta som ett ..., rö i vinden bara .., och varje tecken på att Höra Samman - till nästan vilket pris som helst - fyller mig med sådan otrolig glädje!
Det där fyrtioårskalaset hos äldsta dottern, då vi var samlade allihopa, det var nästan det bästa jag har varit med om.

Och den känslan, höra-samman-känslan (fast man knappt har träffats) ., den kände jag just då, där ute på parkeringen utanför Hemköp.

Sen kom jag hem vid halv nio och bjöds på ostgratinerad kassler i nån slags lite hetare sås och nu ska jag sträääcka ut benen och titta på film, allt medan pv lagar en innerslang till cykeln.

Bilden visar hur det såg ut hos mina barns farmor.
Hon hette Eva, född Lindberg, var född och uppvuxen i Gargnäs i Västerbotten och var en reslig kvinna som inte hymlade.
Hos henne rådde minsann Ordning & Reda, precis som hos grannen Bengtsson.
Eva, Agnetha och ni andra ...

Eva på Frösön har väntat länge på att få vinna .., och igårkväll hände det!
Grattis Eva!

Boken som jag läste flitigt ...
Förstapriset är en alamanacka med motiv från Elsa Beskows "Tomtebobarnen", en bok som lästes flitigt i min barndom och ååå, så jag tyckte synd om lilltösen på bilden, ja, när det var dags att börja skola hos Fröken Uggla (eller herr) och oron för hur det skulle gå.

I Skelleftehamn bor Agnetha och det här är nog hennes andra disktrasevinst ,-)
En liten gratisreflex från jobbet följer med också, så du inte blir påkörd där uppe i västerbottensmörkret.

Och här ligger ni andra och rutschar omkring i träskålen.

Nå, men vad var det ni berättade om nu ...?

Jo, Anne i Mantorp hade varit på bio tillsammans med sin familj och sett filmen Modig .., Kerstin i Skåne vittnade om glädjen i några telefonsamtal med döttrarna .., Ulrika hade varit på världens bästa bröllop i trakten av Alingsås .., Eva från Tyresö hade hittat svamp i dikesrenen .., Cecilia N gladdes åt att hon hade gjort maken sällskap i skogen .., annannan hade varit på konsert i Casa de Música och där råkat hamna intill en yogabekant (men nu var det inte yogabekantingen som var veckans bästa), ja, annannan hade faktiskt svårt att välja bland veckans bästa ..., Turtlan och hennes M hade i alla fall åkt på sommarens sista båttur och ätit pytt-i.-panna med ägg .., mossfolk berättade om en skogstur med maken och hunden Cosmos och där hade det blivit varm choklad ..., och ellem hade plockat tranbär ...

Foto: ellem
... och skrev om "det var som små, röda pärlor i mossan!" ..., Agnetha hade lämnat Skellefteå och åkt söderut, till Obbola utanför Umeå, där hon träffat sina barnbarn .., och Eva på Frösön, hon hade investerat i nya kängor som minsann skulle underlätta alla promenader, ja, nu skulle det bli andra bullar av! .., och Ann i Göteborg, hon hade begivit sig till Helsingborg - på en nätverksträff - och hennes inlägg bubblar av all god mat .., det är Janssons Frestelse och Gammeldansk och det är kalvlever Anglais och så ett besök hos Tant Thea och alla vackra garner!

Själv hade jag, tillsammans med pv och harry, åkt fem kilometer norrut, till stranden i Ugglarp och helt ljuvligt var det och t ä n k, det regnade inte på hela tiden!

Tack snälla för att ni delar med er!!

Dagens fönster ...

... finns i landet Halland och inte långt ifrån det gula huset på kullen.

Och ser jag inte fel, är nog glaset i fönstret handblåst .., sååå vackert!

fredag 5 oktober 2012

En film med handling ...Det var nog Mian eller Cecilia N som en gång kommenterade att jag tagit en film med handling (det var väl den där broöppningen) och kommentaren var nog aningen ironisk ..., men se nu .., nu har jag hittat en film som verkligen har en handling som heter duga!

Varsågoda! Här har filmfotografen, Stefan Nilsson, (nej, vi är nog inte släkt) varit i farten igen!

Men man måste säga att han är duktig! Och här är vinnarna ....Det blev likadant den här gången, att batteriet visade sig vara på upphällningen.

Nu förstår jag varför: med den gamla kameran tog jag mest bara bilder i minsta formatet, det gör jag inte numera .., och då tar batteriet förstås slut betydligt fortare?

Nåja, vi hann få fram såväl förstapris, - som tröstprisvinnare.

Stort grattis till er båda!

pElle ... 17 år.

Ja, han kan vara arton också.

Vid husknuten ...

... växer pv:s rosor.

Och upp genom springorna på altangolvet .., växer min pepparmynta.

Och så går vi åt andra hållet ...

Igår tog jag vägen ner mot havet och så hemåt.
Idag väljer jag att gå mot kustvägen till.
På vänster sida finns fem totalt fem grannar .., Ecke och Britt, Elizabeth med zäta, Bengtssons, Nilssons och en nyinflyttad familj vars namn jag inte känner till.
Det här vita är Bengtssons och det har, liksom pv:s (som köptes relativt billigt för 25 år sedan kanske) tidigare varit arbetarbostad, men har byggts ut rätt rejält.
Här ..., råder Ordning & Reda, ja, hos Bengtssons, alltså.
Den vackra stenmuren tillhör vår närmaste granne .., en bit längre upp mot backen är muren utbytt mot en gärdesgård av slanor .., helt underbar är den! 

Sen kommer alltså Nilssons.
Smålänningar, precis som pv.
Huset byggdes för kanske fem, sex år sedan och är av det modernare slaget.
"När vi byggde så tänkte vi på att här ska vi åldras, så här finns inga trösklar och stora ytor att röra sig på ..", säger husets herre, som för övrigt är hjärtsjuk och åker fram och åter till sjukhuset i Lund.
Just som jag passerar kommer frun i huset ut .., rökrutan är liksom där utanför dörren.
"Hej Elisabet! Är du ledig idag?" säger hon och jag svarar att jo, det är jag och nu gäller det att passa på mellan regnskurarna.

Det här är sista huset på vänster sida.
Tidigare var det målat i en iskall blå färg och det har varit till salu hur länge som helst, men nu har en familj flyttat in och inte en enda gång har jag sett dem - eller om det nu är bara en man -?
Gardiner och persienner är alltid fördragna .., för mig tycks det som som huset bara är nertjoppat från skyn!
Till den hjärtsjuke grannens lycka, är ägaren till det vita huset läkare.
Och något större trädgårdsintresse tycks de båda grannarna inte besväras av.

Mitt emot Nilssons och granne med det gula huset på kullen, ligger ett i mina ögon så fint hus.
Ja, hela alltet är vackert .., enkelt och ändå så .., ja, så fint!
Sommartid hörs här barnbarnsröster och ljudet från en robotgräsklippare och på taket till gäststugan sitter om våren en ihärdigt siiiirlande stare!
Titta noga på den stenlagda innergården .., där finns knappt ett grässtrå, men så höll också en ihärdig trädgårdsmästare på att driva mig till vansinne i våras .., ty från morgon till kväll använde han nån slags maskin för att få bort allt ogräs!

Sista huset på höger sida, just innan man kommer till kustvägen, där bor sonen till den förre ägaren av huset.
Jag skulle kunna möta dem på gatan och inte ha en susning om vem det är!

Och nu har tomten styckats av och nu pågår bygget av ännu ett hus av det modernare slaget .., alltså mellan huset på förra bilden och det som jag tycker är så fint, med grinden.

I slänten växer rödklöver, rölleka och lupiner ... och nån slags kärringtand, tror jag.
Å, vad jag tycker att vildvuxet är vackert!


Såja, då lämnar vi Ejdervägen och kommer ut på gamla kustvägen.

Där ligger Lilla Stensjö Gård ..., ett gammalt och i mina ögon charmigt hus, lite vint och snett, men med en slags själ inombords.

Och här är porten.
En katt finns nog också i huset.

Där vinklar jag av och tar harry med mig på en skogspromenad.

Och sen ut på Kustvägen igen .., och så svänger jag vänster in mot åkrarna och har havet rakt framför mig, men ser det inte. 

Till vänster i bilden skymtar det tidigare blå huset som nu blivit vitt .., samt Nilssons skapelse.

Går man bara rakt fram, kommer man till dom två nybyggda stenhusen som fanns på bloggen igår och ytterligare rakt fram .., ja, då uppenbarar sig Fabrikör Johanssons bygge .., samt en fiskarstuga och sen är det naturreservat och en ganska brant sluttande stig som går rakt ner mot havet.

Såja, nu har ni snart gått hela rundan ....
DBIV ....


 
I eftermiddag när pv kommer hem från jobbet, så blir det alltså dragning i uppmuntringslotteriet. 

Följande skvalpar omkring i min morfars träskål:

Eva från Tyresö

Eva på Frösön

Cecilia N i Härnösand

Ann i Göteborg 

Anne i Mantorp

Kerstin Hedgren i Skåne (den som vill vara med och stötta insamlingen till Cancerfonden, ja, "Kerstins insamling", kan klicka in sig här ...).

Ulrika i Kopparberg

annannan i Porto

Agnetha i Skellefteå

Turtlan (hoppas, hoppas att det blir bra med din pappa!) i Karlstad

samt

mossfolk i Örebro

Dagens fönster ...

... kommer från Härnösand, ja, det är Cecilia N som var framme med fönsterhåven.

Det här är familjen N:s köksfönster, skriver Cecilia.

torsdag 4 oktober 2012

Och så en extrahälsning ....


... till Turtlan i Karlstad .., som har det jobbigt just nu.

I morgon blir det dragning ....

... i uppmuntringslotteriet.

Ja, bara så ni vet.

Jag har varit så slut på, att vare sig ork eller lust har infunnit sig.

Men nu.Ni

Tro.

Och så ett eftermiddagsfönster ...

... som kommit susande genom rymden från Skåne, närmare bestämt från Kerstin Hedgren.

Kerstin är en av alla kvinnor som har drabbats av bröstcancer - och klarat livhanken -, så där så man tänker att man nästan blir haffad av någon otäcking, men hinner stänga dörren om sig och pusta ut!

På sin facebooksida har Kerstin dragit igång en insamling till Cancerfonden.
Man kan skänka allt från 1 krona till 1 miljon, ja, mer än så också - och så förstås allt däremellan -, för så är det ju, att alla bidrag behövs!

Vill ni vara med och hjälpa till, så kan ni klicka in er här.


Lillrundan ...Nästan alltid när pv rastar harry, väljer han Kvarntorpsrundan.
Då cyklar han längs grusvägen mellan två åkrar, svänger vänster rakt ner mot sommarstugeområdet vid hästhagen .., genom hästhagen .., längs lilla stigen, ner till båthamnen och så hem längs lilla vägen och havet på höger sida.

Jag går som regel åt andra hållet.

Först ner mot stranden och idag är detta vad jag ser .., en massa fåglar längst ute på lilla ön, men för långt borta för att jag ska kunna identifiera dem.

Havet är grått och vresigt.
Det dåååånar, fast vågorna inte är höga.

Från Jämtland och Norrbotten kommer de mest fantastiska bilder på höstfärger.
Det här är allt jag hittar.

Så här ser det ut nu .., borta är alla sommarblommorna!
Överallt ligger hästlortar och igårkväll hittade harry ett sälkadaver som han - överlycklig - rullade sig i, till husses ilska och förtvivlan.

Det blev till att duscha och få schampo i pälsen och jag hörde hur pv stod inne i badrummet och muttrade och gormade på harry ..., "varför ska du göra såna här saker .., fy, vad du luktar illa!"

Idag fick harry gå i koppel.

Och så vinklar vi av från grusvägen och går rakt upp för åsen .., kommer först till en fiskarstuga där någon klipper gräs .., därefter passerar vi fabrikör Johanssons bygge som nu är klart och inte en enda gång har vi sett någon människa där!

En välkomnande infart, måste man säga.
Eller inte.

Sen kommer nästa hus .., som är byggt 1809. 
Bakom det här huset finns ännu ett hus, mer som ett gårdshus, mycket lägre och enklare.

Två nästan identiska hus har tillkommit det senaste året.
Båda byggda av Haaks stenhus. 
Det här är det senaste bygget och här har ännu ingen flyttat in, men en av bilarna hade dekalen "Byggstädning" på ena långsidan .., så det dröjer nog inte länge nu förrän husägarna är på plats.

Och här är deras grannar.
Det här huset som har något år på nacken, har flera gångvägar fyllda med en slags singel .., och varje gång jag ser det tänker jag på hur obekvämt det måste vara att gå barfota där på sommaren.

Såna här gångar.
På åkern bakom springer rävar och små kaniner .., ibland går där en älgfamilj och så finns ju alla harar och rådjur, förstås.

Sen svänger vi vänster och passerar "polska ambassaden" och även där finns ett litet gårdshus.
Här, på gården, finns flera träd och alltid när man går förbi hörs flaxandet och tjattret från kajor, skator, duvor och andra fåglar.

På det jättestora lagårdstaket sitter ett sällskap och gör sig morgonfina.

Nästan hemma.
I det lilla röda huset som en gång var arbetarbostad (ligger just nedanför vårt gula .., eller pv:s), bor Elizabeth med z. Hon hyr huset och trots att hon har bott här i flera, flera månader, kanske ett år, har jag bara sett henne ett fåtal gånger!

Bakom det röda huset rinner bäcken ....

.., som passerar Eckes hus, det bortre är själva boningshuset, eller sommarstugan.

"Etthundrasextio år gammalt är huset", förklarade Ecke när vi senast möttes.

Såja, då är vi nästan hemma och nu ska jag tömma tvättmaskinen!


Boktips ...


Cosmos matte berättar om sina lästa böcker och då ska jag också komma med ett tips .., för det ska jag säga er .., att det var länge sedan jag läste en sån oerhört gripande historia.

Ytterst läsvärd!

Och tänk, av en ren händelse ramlade jag över den på biblioteket.

Ps. En blogg har hon också, författarinnan. Den hittar man här. Ds.


Så här ser det norska omslaget ut.

Nja, jag föredrar det övre.

Torsdagsfönstret ...


... finns i ett litet gult hus nedanför en kulle, allt uti landet Halland.

Där det bara regnar och regnar och regnar och regnar och regnar och regnar.

onsdag 3 oktober 2012

Apropå Åbergs Trädgård... ja, dagens fönster var därifrån och jag skrev att Åbergs Trädgård, det är nästan som paradiset, ja, fast kanske lite överdrivet ...?

Den lilla videosnutten visar Kjell Åberg .., denne underbare man som är så varm och sätter sån prägel på hela trädgården! Och den undre bilden visar hustrun Lena .., driftig och energisk och påhittig och gladlynt!

Och så, apropå paradiset .., kommenterar annannan så här:

annannan sa...
"Nja, varför inte? Ett slags paradis i alla fall, ett exempel på hur man kan _åstadkomma_ ett paradis med hjälp av händer, hjärta och tankar. 
 
Mostern och jag var där för en och en halv månad sedan, en halvregnig halvvarm dag. Vi mötte Kjell Åberg direkt på vägen in och han (som inte känner oss mer än han känner någon annan kund) stannade och frågade om det var något vi undrade över.
 
(Det var det. Ifall caféet var öppet och vad som var lämpligt att plantera på en kyrkogård i slutet av augusti). Sedan åt vi himmelska kakor (som chokladbiskvier men med rabarberkompott i stället för smörkräm) och jag köpte mörkröda sirliga höstöga att sätta i krukorna vid trappan i föräldrahemmet. De är otroligt vackra mot stengrunden och den vitkalkade väggen. Om de är kvar nästa gång jag kommer hem ska jag fotografera dem.
 
Ett paradis som man kan ta med sig en liten bit av när man åker."

Dagens fönster ...

... fångades i ett av växthusen på Åbergs Trädgård i Ystad.

Paradiset på jorden, tänkte jag skriva, men det var kanske att ta i.

Men underbart vackert är det där.

tisdag 2 oktober 2012

DBIV för Cecilia N i Härnsösand ...

Det är nog att jag följde med maken ut i skogen i måndags. 
 
Vackert väder och det blev bär plockade också.
 
Det sket sig ....

Dom där tre hellediga dagarna som glittrade för mitt inre, dom försvann all världens väg.

I morgon blir det jobb från åtta till två .., torsdag fyra till åtta, men fredag, dåååå kanske ...!

Nåja, jag gör som mamma .., "lever med siktet inställt på lönen".

Hon brukade leende säga just detta och menade då förstås den himmelska lönen.

Själv tänker jag på nästa lönebesked.

På resekontot finns nu - efter äventyret i London - endast tusen kronor!

Jo, men då blir det jättebra med extrajobb.

På´t igen bara!

En vanlig tisdag ...

Glädjerader från Eva från Tyresö som vet att någon tycker om små fågelfjädrar ....
Då tejpar hon fast en sån.
Och hon berättar om svampplockning och våfflor.

Och björnbär.
Jag läser och blir varm i hjärtat.

En vanlig tisdag innan det är dags att åka till affären, kan man titta på underbara Katherine Hepburn och likaledes lika underbare Spencer Tracy!


Vilken film! 
Vilka skådespelare!

Innan man lämnar sängvärmen kan man läsa några sidor från låneboken och man tänker att med vissa författare är det så att man alltid känner sig hemmastadd.