fredag 23 december 2022

Dan före dan ....


Igårkväll var det så dags för lillejulafton tillsammans med Hilda, Mymmel och Edvin. 

Den sistnämnde kom ju nästan direkt från förskolan och oj, så kämpigt att behöva vänta på att få öppna paketen som låg där likt frestelser under granen! 

Fyra timmar senare, ja, då trött orken. Då "flög fjädern", som vi sa hemmavid. 

Nu är jag ensam uppe. Pv, som i vanliga fall lämnar sängen vid femtiden på morgnarna, han njuter av arbetsbefrielsen .., åtminstone den som handlar om skolan.

Det är Sigge och jag själv som är uppstigna.

Gjorde DN:s nutidsquiz medan jag ännu låg i sängen. Idag kändes det ovanligt enkelt, ändå hade jag inte full pott. Nio rätt av tio och fel på fråga 10 (konstfrågan). Förmodar att många kommer att ha alla rätt och gratulerar redan i förväg! 

Medan detta skrivs, tittar jag lite på tv4. Trafikverkets Bengt Olsson är på plats .., denne man känns numera som en nära bekant. 

Nu ska jag ta tag i morgonbestyren. Kaffe, dusch, kanske en skinksmörgås - men bara kanske - . 


onsdag 21 december 2022

Pö om pö ....


Det är väl ungefär så jag tänker .., att jag tar det lite pö om pö. 

Alltså har jag idag slagit in julklappar till minstingarna i våra familjer och till julklappsspelet i Skåne och kanske ytterligare någon. Så skönt att ha det klart. 

Och jag har ringt några samtal - ett till Malå till Nils-Erik som på Facebook skrev att han kommer att sitta ensam hela julen - det är ju hemskt! 

Och så till den rara kunden från affären i Ystad, hon som på julkortet berättade att hon blivit änka för en tid sedan ..., och ett samtal till hon som i november 1971 höll mig i handen när jag - omåttligt nervös - ringde för att få besked om huruvida jag var gravid eller inte. Den kvällen låg hon en stund i min säng och så bad hon en bön om att det gick en ängel kring vårt hus och bar på två förgyllda ljus. Jag glömmer det aldrig. Dagen därpå gick jag till det som då hette Tempo och köpte bruna babykläder i den minsta storleken. 


Men nu är det många år senare.

Mycket återstår på programmet. När pv kommer hem ska vi- lite senare - köra in till stan för det allra, allra sista. 

Och ikväll tänker jag göra Janssons och lite julgodis. 

Igårkväll tittade vi på det andra avsnittet som handlar om Ingemar Stenmark och hans karriär i slalombackarna. 

(Tre avsnitt, alla i tv4).

Vilken otroligt sympatisk människa han verkar vara! 

Och så finurligt av producenten till programmet att ta med hans gamla vänner bland konkurrenterna och likaså tränare och andra ., då blev det nog åtskilligt enklare för denne inte alltför talföre västerbottning att komma till sin rätt. Detta att känna sig trygg. Att allt inte enbart handlade om honom. Ska bli intressant att se det allra sista programmet.

Tittade även på Året med kungafamiljen. Ja, har vi nu ett kungahus, kan vi väl knappast ha fått bättre representanter på den posten. Skilsmässoryktena angående Victoria och Daniel togs upp, men utan kommentarer från dem det gällde och det var väl lika bra det. Kanske har det vänts blad även där.

I morgon lär det bli ont om tid, så jag säger redan nu:  T A C K - från hjärtat tack - för alla hjärtevärmande julhälsningar som kommit dråsande i postlådan, men även hälsningar via sociala medier! Allt lika välkommet! En riktigt God Jul önskar jag er också .., ni som mellan varven öppnar dörren till bloggen och tittar in lite nu och då! Så mycket glädje ni sprider! (Bilden här ovanför visar parkeringen innan havet .., idag, alltså.)

Dagens fönster ...


För många år sedan kom det här fönstret som vykort eller möjligen som just ett dagens fönsterbidrag och det passar väl som bäst nu i juletider?

Avsändare var Lisbeth i Stockholm, hon som hade bloggen Tankevågor. 

Jag säger än en gång tack Lisbeth! 

(När jag fyllde sextio, ringde L upp mig - jag har aldrig träffat eller pratat med henne - och så sjöng hon och hennes elever "Ja, må hon leva" och jag höll på att börja gråta, så rörd blev jag! Sån är hon.) 

Och så länge jag är i livet och har minnet i behåll, värmer det minnet mitt hjärta.

tisdag 20 december 2022

På flygplatsen ....

Det finns många saker jag uppskattar när det gäller att vara pensionär och en av dem, det är alla fantastiska tv-program som man har tillgång till. 

Idag har jag till exempel tittat på kanal 12 och den brittiska dokumentären "Heathrow", där man får följa arbetet på den här enorma flygplatsen utanför London. Det är inte klokt så intressant det är och jag är så fylld av beundran för flygplatspersonalen .., att dom klarar av all stress. 

I dagens avsnitt kunde vi följa kvinnor vilka arbetade med att checka in allt bagage och det var inga nådiga mängder! Här rörde det sig om passagerare vilka skulle till Dakka i Bangladesh och inte nog med att det var halva släkter som skulle resa tillsammans, det var jättelika mängder med bagage och alldeles för mycket vikt och somliga blev på dåligt humör när dom fick välja mellan att packa om väskorna och bättre fördela vikten - alternativt betala för överskjutande kilon -. 

Innan jag tackade för mig på affären, närde jag ju en dröm om att få se hur andra människor har det på just sin arbetsplats och det här blir ju nästan som ett studiebesök. Så tacksam jag är att syn och hörsel finns kvar och därmed möjligheten att följa såna här program.

Men nu har jag studerat tillräckligt för idag och ska ta mig an sillen som ska läggas in  .., jag ska dammsuga, torka halltrappan, plocka in enris .., och slänga ett överkast i maskinen.

Här och nu  och då ...


Detalj från den utdragbara sängen som min mammas morfar, Per-Olof Hansson, hade gjort på sin fritid. 

Det var han som var småskollärare i byarna uppe kring Dikanäs och mamma berättade så ofta om honom och hur oändligt snäll han var och hur hon och kusinen Arline fick huka under katedern där han satt och höll lektion och hur han, när dom började fnittra, hyssjade dem med ena foten. 

På nätet kunde jag ta del av följande, vad beträffar denne P-O Hansson, född i Kittelfjäll den 14:e april 1867. Föräldrarna hette Hans Jonsson och Anna Karolina. De hade, förutom P-O, fyra pojkar och fyra flickor.  

Jag saxar lite i texten. Så här och texten är hämtad ur Nils Erikssons bok Vilhelmina kommuns skolhistoria.

"På den tiden bedrevs emellertid en omfattande undervisning i hemmen. Detta gällde främst läsfärdigheterna så att alla barn skulle kunna läsa sin katekes och bibliska historia så grundligt, så att de kunde den utantill. Annars löpte de risk att icke bli konfirmerade. Läskunnigheten hade det goda med sig, att barnen kunde läsa allt de kom över.  

Nybyggarsonen P-O Hansson hörde tydligen till dem  som uppövat sin läsfärdighet och sitt minne långt utöver det för den tiden vanliga. När han konfirmerades i Vilhelmina, uppmärksammade konfirmationsläraren Lars Dahlstedt honom och övertalade honom att söka in vid länsseminariet, som då var förlagt till Norsjö. Dahlstedt lånade honom först 150 kronor och de medel han ytterligare behövde." 

// Det är - i alla fall för mig - så intressant läsning, men jag lägger ut mera i morgondagens inlägg.

Dagens fönster ....


Så här skriver avsändaren, som är annannan: 

"Sitter på ett Öresundståg i Malmö och väntar på sen personal. En ordinarie personal och en som är på inskolning efter att tidigare ha kört pendeltåg i Stockholm står och pratar arbetsvillkor i förarhytten. 

Jag går inte fram och hälsar men fångar fönstret lite diskret. Tänker att du skulle varit med och tjuvlyssnat på lokförarsamtalet!"

//Tack annannan! Någon gång har jag fått följa med där framme i lokförarhytten och så otroligt intressant det var! Och så helt annorlunda i jämförelse med att sitta som passagerare.  Vilka vyer!

måndag 19 december 2022

Spridda skurar från en måndag i december ...


När jag handlat på Hemköp idag, upptäcker jag att pv har ringt. Jo, han berättar att han bitit av en tand i överkäken och står nu och väntar på bussen in till Halmstad, till Folktandvården på Nyhem. 

Jag säger att jag kan hämta upp honom, så kan vi ta en sväng förbi Clas Olsson efteråt och så blir det. 

Det här är övervåningen på vårdcentralen. Här finns även röntgenavdelning och diverse annat, och bakom ryggen där jag står, ligger tandvårdens lokaler.

En gång tidigare har jag varit där .., det var när vi för kanske fem år sedan drabbades av influensa och var sjukskrivna i veckor.

Hela tiden kommer och går människor och många kommer från andra länder och även om barnen som ropas upp är i tio, elvaårsåldern, följer föräldern med in i undersökningsrummet. Det kanske är det vanliga numera? Nästan ingen i väntrummet - förutom pv - har hängt av sig ytterkläderna. Själv sitter jag och läser en Svensk Damtidning från i höstas och intill mig ligger pv:s tjocka vinterjacka. Ett högt skåp med olika låsbara fack står i ena hörnet av lokalen .., så praktiskt, där kan man låsa in plånböcker och annat man är rädd om. Smart. 

Väntrummet är stort. Alla sitter långt från varandra.Utsikten från det första våningsplanet. 

Runt den lilla gräsplätten i mitten av bilden, fanns idag rena skridskobanan. Hemåt igen. 

Nej, det visade sig vara rent omöjligt att köra upp på backen hos oss .., bilen bara glider. 

Pv hämtar en spade och hackar sönder isen .., slängde därefter ut sand på vägen och efter knapp en timmes kämpande, kunde han köra upp. 
Så här ser gräsmattan ut. 


Och här har hackandet tagit sin början.

Klockan är nu kring  21:30 och medan jag skriver detta, slängs ett öga på Aktuellt. 

Det handlar om Putins besök i Belarus. 

Amen.


Undrens tid och så vidare ....

Plötsligt händer det! 

Vännen Eva från Tyresö ringer och efter allt prat .., det som handlat om den senaste sjukhusvistelsen och om barnbarnet Erik som är hos dem och övar sig på matematik (Den Halvlånge, f.d. lärare på KTH, är icke allenast morfar, nej, han bistår Erik med matteträningen) och om vädret och om julkortet som kommit, ja, när allt det vanliga är avhandlat, säger Eva - denna förut så totalt icke-sportintresserade kvinna - att hon igårkväll tittade på finalen i fotbolls-VM. 

Det är knappt att jag tror mina öron! 

Jodå. Så var det. Middagen intogs inte vid matbordet, utanför fram tv-apparaten, allt för att inte missa något av matchen. 

"Och jag ÄLSKAR Messi! Han är så fin och det var så roligt att dom vann!" säger hon lyriskt. 

Det låter nästan som hade hon skådat ljuset. 

Och läser du här Eva, så vet att: I love you!

                          Måndagsfönstret ...


                  Fanns i min lilla 1:a och speglar sig i den affisch som jag en gång fick via tidningen Vi.

söndag 18 december 2022

Fjärde advent och en massa dryckjom ...


Idag hade vi röjning av hyllorna i källartrappan. Trappan dit ner är brant, ja, i mina ögon närapå livsfarlig och på ena sidan av den, där finns fem hyllplan av trä och där har det under årens lopp samlats allt möjligt rat. 

På nedersta hyllan har det stått en hel hop med flaskor, varav kanske 90% visat sig vara icke-öppnade. Man kan fråga sig varför. 

Ja, en förklaring är väl att vi ytterst sällan dricker ren sprit, det är någon Martini när vi seglat och lagt till och pustat ut och samma sak med Jägermeister, som pv brukar bjuda seglarkompisarna på - även då när dagens seglats avklarats -.

Men allt det andra ..? Hur många år har dessa flaskor stått där på hyllan?


Där är en Tullamore whisky - kanske har den använts till Irish Coffee någon gång, för ingen av oss tycker om whisky; den får friherrinnan - och längst till höger här på bilden står en flaska tysk eller polsk vodka, en present från den polska familjen vars hund bet Harry i huvudet .., då, när han bara var valp, det var väl någon slags tröst i bedrövelsen.

En flaska champagne upptäckte vi .., och Gordon´s Gin (aha .., jag tycker ju om Gin & Tonic, men vi glömmer alltid bort att flaskan finns och kommer vi plötsligt ihåg att vi ju har Gin, ja, då har vi i gengäld glömt att köpa hem Schweppes tonicwater till), ungefär så är det. 

Alltså var det timligt stort sällskap med dryckjom vilka trängdes på hyllan. 

Dammiga flaskor som nu fått ny lyster. 

Bäska droppar måste vara inhandlad vid någon jul, påsk, eller midsommarhelg. Ingen av oss tycker om snaps, men när grannen Birgitta i höstas bjöd på surströmming, bjöds jag på Norrlands Akvavit, tyckte jag om den och det berodde inte enbart på namnet.

En flaska med avlång och otroligt smal etikett, märkt "Apelsinvin, 1982", upptäcktes också. Det var pv:s mor Gunvor som tydligen agerat vintillverkare. 

För övrigt kan meddelas att Gunvor - som arbetade som kontorist - på dom flesta varor som köptes hem, märkte dem med inköpsdatum och pris. 

Nå, hur smakade hennes vällagrade apelsinvin?

Jo, efter att pv testat en slatt på tungan, åkte det i slasken. 

Nu är hyllorna torkade och rengjorda .., allt som inte ska vara där har sorterats bort .., och i skrivande stund är där riktigt prydligt i mörkret.

Måtte vi nu inte fastna i frestarens garn, ja, vad beträffar dryckjom. 

Nej, nu gäller det att vara ståndaktig!

Ajöken, sa fröken.

Dagens fönster ...


I det här huset - som förmodligen sett bättre dagar - bodde tydligen min mammas morfar och mormor en del av sitt liv. När bilden togs; det måste ha varit många, många år senare, tycks det övergivet. Tre personer står där till vänster och tittar på huset .., kvinnan eller mannen i mitten pekar upp mot husgaveln .. en hund tittar mot fotografen. 

Mammas morfar hette Per-Olof Hansson och mormor Charlotta, f. Westerlund.