lördag 8 april 2023

 Påskaftonen 2023 ....


Hemma igen. Vilken härlig mini-resa det blev. Vi förlorade måndagen på grund av ändrade flygtider, men det gick ju bra ändå. 

Vad var bäst? 

För pv:s del var det besöket i muséet inte långt ifrån där vi bodde .., det som handlade om Andra Världskriget och kanske om Polens historia i just detta.  

Faktiskt var han nästan salig efteråt. Inte av glädje, men av fascination över hur intressant - och skrämmande - det var. 

Här en länk just dit.

För egen del är det alla möten med olika människor som etsat sig fast. 

Till exempel den där vänlige portieren som hela tiden blev nedtystad av sin chef - han som prompt skulle tala om för oss vad vi MÅSTE se .., men också Nathalia, 21 år - även hon portier - och sååå vänlig och rar! Eller den tredje portieren, han som läste en bok på SVENSKA som handlade om Erik den XIV:e ..., eller frukostpersonalen ..., eller servitören på restaurang Euro .., eller de tre männen från Stockholm som också besökte samma restaurang och satt och diskuterade olika ämnen och efteråt tackade jag dem och sa att det var som att lyssna till Studio 1 i P1. Det handlade om muslimska kvinnor, sharialagar, Indien, flyttningen av hus i Kiruna, utvinning av kobolt .., energiförsörjning och annat. En av de tre männen hade ofta en avvikande uppfattning och då var det ju ännu mer intressant att höra på deras prat. 


Bäst var också besöket på långfredagens marknad, bara några minuters promenad från hotellet. 

Så många stånd med vackert exponerade varor och där var äldre och yngre (mest äldre kvinnor) som handlade och jag hade kunnat bli där hur länge som helst. 

De här stånden stod utomhus, men så fanns en saluhall alldeles intill och där var köerna långa till de olika köttdiskarna och jag tänkte att där inne kan det inte ha varit lätt att vara vegan eller vegetarian. 

De två tågresorna till Gdynia och Sopot, var också något som jag tyckte så mycket om. 

Att åka tåg innebär ju att man ser så mycket "vid-sidan-on". 

Tack livet, vill jag säga. Tack som gav mig möjlighet att uppleva allt detta. (Och klockringningen från kyrkan alldeles intill vårt hotell, inte att förglömma!). Och den ljuvliga frukosten. Det också. Och tack till Pv som är ett sånt bra ressällskap.

torsdag 6 april 2023

Kväller i rum 406 ...


Idag blev en bättre dag. Vi promenerade till köpcentrat som heter Forum (lätt att komma ihåg, så hette biografen i Malå) och sedan är det inte långt till järnvägsstationen. 

Den här gången blev Gdynia målet. Nej, det blev inget direkt mål .., då ingen av stationerna där tåget stannade lockade det minsta. 

Men det gjorde ju inget, vi tänkte att då tar vi samma tåg tillbaka (biljetten räcker i tre timmar). 

Det gjorde den INTE. En barsk tågvärdinna förklarade att det gäller bara om man åker åt ett håll. Jaha, ja. 

Vi inväntade ett återvändande tåg och hoppade av i Sopot, där vi var igår. Och apropå "hoppa av", så kan jag meddela att glappet mellan den öppnade tågdörren och perrongen känns som en ravin! Jag undrar hur många människor som ramlar ner mellan tåg och perrong? Och fullkomligt livsfarligt måste det vara om någon är rejält vimmelkantig eller handikappad. Själv tar jag liksom  s - a - t - s  för att komma levande på perrongen.

Såklart hade pv tagit med sig termos plus pulverkaffe och chokladkexen. Ja, man får ju inte missa 11-kaffet, även om man sitter på ett tåg i Polen. 

En luggsliten tiggare kom förbi och ville få ett kex och det fick han förstås. 

Strosade sedan omkring i Sopot .., jag längtade efter lunch (det gör aldrig pv) och vi slank in på något som såg oerhört enkelt ut,  med en slags delikatessdisk fylld med  byttor där jag knappt visste vad nånting var. 

På alla skyltar var det bara låååånga ord och mest konsonanter. 

Nå, det blev kokt kyckling med  likaledes kokt potatis .., samt rårivna rotfrukter till - allt så gott, allt under uppsyn av den icke-hungrige-sambon.

Pv skulle lätt kunna vara utan mat hela dagen, möjligen om han får i sig kakor eller något wienerbröd. 

För mig är det helt omöjligt. Får jag inte mat mitt på dagen, blir jag darrig. 


Så tog vi tåget tillbaka till Gdansk ., känner oss numera hemma och hittar riktigt bra (i alla fall pv) och vi har pratat länge med mannen i receptionen som kunde det mesta om Erik den XIV:e och ikväll blev det surr om olika språkgrupper. 

"Varför blev du inte lärare ...?" frågade jag. 

Nej, det ville han inte .., förresten var han den tredje i släkten som arbetade inom hotellbranschen, men hans föräldrar hade däremot arbetat på sjön - mamman som steward på någon båt -.

Om han var lillebror, som jag trodde?

Nej då, han var äldst och hade bara en lillasyster. För mig själv gissade jag på hans ålder ..., ja, kanske 50? Nix. Han var född 1979, hade alltså lätt kunnat vara min son!

För övrigt? Ja, det blev middag på den indiska restaurangen Shanti med underbart god mat. Pv valde kyckling och jag lamm .., med citronris och naanbröd till. Trevlig personal också. Lagom starkt .., så där så det blev till att snyta sig, men ändå inte eldigt.

Från någon cd-spelare hördes härlig musik och till slut lämnade pv bordet och gick till disken och frågade vad detta nu var som spelades?

Jo, det var en samlingsskiva (eller skiva och skiva, men ni förstår ..) och detta finns på Spotify och Youtube under namnet "Whiskey blues". 

Nu är klockan halv sju. Polsk tv visar en mässa och detta är sista kvällen i Gdansk. Kanske någonsin. 

Det har varit en fin resa. Och pv är bästa reskompisen. Såå omtänksam.

 Och här kommer .....


... en Glad Påsk-hälsning till den som tittat in här!

Skärtorsdag .., Dagens Fönster och lite till.


Den här fiskpyntade husgaveln ligger inte långt från vårt hotell och vi passerar den ofta. 

Det är sannerligen inte den enda fasaden där utsmyckningen har med med fisk/fiske att göra och det kan man ju förstå, med tanke på läget vid havet. 

Igår bestämde vi oss för att ta tåget till Sopot, som ligger mellan Gdansk och Gdynia och någonstans läste jag att Sopot kunde vara Polens/Östersjöns Båstad. 

Det tog tid att hitta järnvägsstationen, men resten gick bra ...., billigt var det också. Själva tågresan tog kanske femton minuter och det blev en resa baklänges i tiden. 

På höger sida om tåget såg vi bostadsområden vilka påminde mig om Belgrad 1986 ..., stooora hyreshuskomplex .., ratigt och skräpigt ..., och JÄTTELIKA pipelines vilka löpte ovan jord och det är väl där den ryska gasen haft sin väg. Och vi såg något som liknade soptippar, men med gamla däck .., och där var hundar och ganska mycket nedklottrat. "Dead Putin!" läste jag på en husgavel. 


Ju närmare Sopot vi kom, desto finare blev omgivningarna. 

Och så framme. 

Vi tänkte oss till havet och stod villrådiga en stund .., det var lite mulet och svårt att veta vilket väderstreck vi skulle ta sikte på, men det gick bra. Är det någonting pv är suverän  på, så är det just sådant .., och ett enormt lokalsinne har han!

På toppen av en lång backe (ner mot havet) upptäckte vi en sååå vacker kyrka; inte häften så prålig som Mariakyrkan i Gdansk. 

Dörren var öppen .., där fanns såklart biktbås och en äldre dam satt på en av bänkarna. 


Och så här såg den ut från utsidan. Alldeles intill, i en pytteliten park, pågick vårstädning. 

Det förvånar oss hela tiden att så snart det krattas eller klipps ner buskar, så är där alltid tre, fyra, fem arbetare, alla iklädda gula reflexjackor och alla räfsor är orangefärgade. 

Av någon för mig outgrundlig anledning, kände jag mig så kraftlös igår. Kanske hade jag - som annars dricker mycket vatten - helt enkelt druckit för lite?

Såväl i Sopot (så många vackra hus vi såg, förresten!) som i Gdansk, finns det gott om bänkar att slå sig ned på och samma sak gäller offentliga toaletter. 

På de senare kostar det  4 zloty (ungefär en svensk tia) att gå in .., somliga är helt gratis. Alla - utan undantag - har varit sååå fräscha och fina! Den här skylten satt på en vanlig port till ett hus och när man öppnade dörren, så - i ett litet bås - satt en äldre dam och virkade och tog betalt för besöket. 

Samma pris där. 

Värt att notera är att höjden på toalettstolarna är av dagismodell .., man kommer väldigt nära golvet.

Åter till Sopot. 

Då blev det promenad till Europas längsta träbrygga (511 meter lång om jag minns rätt) och längst där ute förevigade jag gästhamnen. 

"Där kanske vi kan ligga om vi kommer hit med båten ...", sa pv. 

Medan jag skrivit detta har pv varit ute på egen-promenad ut till en ö där det byggs för fullt. Nu har han kommit hem igen ("hem" - tänk, så snabbt ett hotellrum blir ens hem) och berättar om byggnadsarbetare som står på nionde eller tionde våningen, visserligen iförda hjälmar, men med en simpel träbräda som räcke - det var allt -. 

Inga särskilda planer för dagen, förutom att vi bokat bord på Shanti - en indisk restaurang -. Vi fick nådigast tid klockan 16.00. Ja, ja. Det går det med. 

Medaljutdelning till den som tagit sig ända till slutet av inlägget, blir någon gång i maj. 

Nu ska vi ut igen!

tisdag 4 april 2023

Spridda skurar från idag ... 


Så kan vi snart lägga dag 1 i Gdansk till handlingarna. 

Hela eftermiddagen strosade vi omkring lite planlöst .., tittade in i närbutiken och köpte pulverkaffe (pv hittade chokladfyllda kex till sig själv) .., jag besökte "Drogerian" och inhandlade en hårborste (min blev kvar i Bunkeflo) och vi tittade in i Mariakyrkan, som lär vara en av världens största tegelkyrkor. 

Tjugofem tusen besökare lär rymmas där inne samtidigt .

Kyrkan byggdes mellan åren 1342 - 1502 och där inne vandrade vi omkring ett bra tag. 

Det ska villigt erkännas att stora, pråliga kyrkor är inte något som väcker känslor hos mig, nej, det blir för mycket 

Mest fascinerad (förutom själva byggnadskonsten, förstås) var jag av de vackra golven .., alla stenplattor och minnesstenar ..., och hur fint ljuset kom in genom fönstren. 


Sånt här .. (del av en minnesplatta eller någon slags lock på en grav där under golvet) stod jag länge och tittade på. 

Där inne kom andra besökare och tände röda små värmeljus och stod där stilla en stund .., andra slog sig ned på någon bänk ..., ja, ungefär så. 

Vi pratade också om det här med hur olika man kan uppleva saker och ting. 

Pv tänkte på hur vacker akustiken skulle bli vid körsång .., jag föll pladask för en målning av en helt okänd konstnär .., ska försöka fånga den på bild vad det lider, 

Och pv har inga problem med det storslagna, medan jag själv föredrar små, enkla kyrkor. 

Men g o l v e n ....! Och hur lent och svalt det måste vara, detta att gå barfota på ett sånt golv, särskilt en het sommardag. 


Middag blev det på en restaurang med mest polska rätter på menyn. 

På valde stekt kyckling med tillbehör, för min del blev det fisksoppa. 

Den såg inte särskilt läcker ut när servitören kom ut med tallriken, men hjälp, så god den var! 

På gatan - utanför restaurangen - stod en äldre, kortvuxen kvinna och sjöng likt en näktergal. Det var helt sanslöst vilken röst hon hade!! 

En av sångerna kände jag direkt igen - även om texten var på ett annat språk - det var ju "Ack, Värmeland du sköna ...". 

Nu i sängen (två enkelsängar). Pv tittar på tv4:s nyheter från tidigare ikväll .., just nu handlar det om Donald Trump. 

Inga bestämda planer inför morgondagen. Det får bli som det blir.

 Gdansk, tisdag vid lunchtid. 

Sitter på en bänk här vid floden (vattnet är grönbrunt) och tittar på när människor passerar. 

Det är soligt, men kallt i vinden. Många har mössor, halsdukar och stickevantar. 

Lämnade av pv vid museet  som handlar om Andra världskriget, men jag valde att avstå. Har i stället strosat omkring och fångat vardagsbilder .., tittat på sjöfåglar .., njutit av solsken .., lyssnat till danska, tyska, norska och svenska - förbipasserande-prat - fragment av meningar. 

Hotellet där vi bor är 3-stjärnigt men sååå fint! Rummet är stort och har två stora fönster .., och frånsett en smutsig heltäckningsmatta så är det jättebra! Tv :n visar endast polska kanaler, men det spelar ju ingen roll när man har mobilen med.


Här är gatan där vi bor. Lugnt och fridfullt, trots av befinner oss mitt i centrum.  

Ungefär så.

måndag 3 april 2023

Måndag, avresekväll ....


Detta blev ännu en sån helt ljuvlig dag. Varmt oh skönt .., vi tog den allra minste på promenad ner till havet (man kommer inte ända fram, men ändå) och jag såg vårens första sädesärlor och ja, ni förstår. 

Rosenribsen blommade .., scilla och påskliljor och hos sonen med familj är det dags att sätta fart på robotgräsklipparen. 

Nu har vi ätit middag  - en jättegod paj med sallad - och ska om någon halvtimme få skjuts till Hyllie och därefter raka spåret med tåg till Kastrup. 

Det är perfekt. Man kliver av tåget och tar rulltrappan upp, så är det bara att trava iväg till säkerhetskontrollen. 

Ha det så gott! Vid halv ett natten mot idag, blir det väl till att krypa till kojs. 

Ajöken, sa fröken.

   Måndagsfönstret ....


Ännu ett fönsterbidrag från Guy i Arvidsjaur! 

Tack snälla! säger jag.

 Söndag i Skåne. Och pv satte farthållaren på 92 km/timmen när vi åkte hemifrån och det tog oss nästan exakt två timmar att köra de arton milen hit till Bunkeflostrand. 

Har aldrig sett så mycket vatten vid sidan av vägen .., vilket säger en hel del om hur mycket regn det har kommit! 

Stora fält var fyllda med gäss .., åkrarna gröna och himlen knallblå. 

Det blev till att köra direkt till kalaset, det som hölls på en stor lekplats inte långt från havet. Fem plusgrader och ljuvligt i lä.

Där fanns två grillplatser, vindskydd, en offentlig och superfräsch toalett, gungor, klätterställning och en jättelik boulebana.

Maja och Anders hade dukat upp med två tårtor och allehanda kakor och Festisar och det var kaffe i termos  och Fiskedamm, där fyraåringens pappa hade ritat figurerna och jag kände genast igen hans sätt att teckna! 

Roligt att träffa mellandottern/barnet som inte längre är något barn, utan fyller 47 år i maj. Och så var där ju 4-åringens morfar och mormor.., och farfar och Karin kom från Bjäresjö och det visade sig att Lykke inte var i löpen, så Harry fick följa med dem hem igen, när kalaset var tillända.

Då hade det innan dess grillats korv och kamraterna hade fått testa alla presenterna och det jagades efter varandra och var på det hela taget full fart.

Väldigt trevligt var det! 

Väl hemkomna igen har vi lekt med den som i morgon fyller 8 månader och är go som gull. Inget i världen är så roligt som att gömma sig i en koja  - och vi har nu fått ta en filt och hålla  ovanför oss och oj, så spännande  det är!! 

I morgon är det måndag. Pv ska hämta Elliot från förskolan .., vi ska gå på långpromenad om det är fint väder och båda  föräldrarna är fria, så det blir trevligt. 

Nu mot sängen!

söndag 2 april 2023

Dagens fönster ...


... fångades hos friherrinnan, ja, det var igår. 

Den här underbart vackra fikonplantan har hela vintern huserat i källarförrådet, men har nu ÄNTLIGEN fått komma upp i ljuset! 

Den har fullt med knoppar och på en av grenarna hänger ett litet fikon .., kanske halva storleken i jämförelse med ett moget dito. 

Trädet tillhör egentligen väninnan A-M, men nu får det stå hos friherrinnan tills det blir varmare ute .., då hamnar det hos sin rätta "matte". 

Visst är det vackert!