lördag 18 juli 2015

mycket blir gjort

vi städar och röjer
vaskar golv
och rengör badrum

handlar madrassöverdrag
och lammfärs

sen tittar jag på klockan
och ser att det snart är dags

allt medan tony benett
sjunger om the very thought of you


Dagens fönster ...


Ett fönster från Närke ..., då är det Ulrika - som idag är i Värmland på rally -, som varit framme med håven. I morgon är det söndag, då kommer ett kyrkfönster från Skee.

fredag 17 juli 2015

Vad som sig tilldrager i landet Halland ....

"Såja, harry .., du är en ju en duktig pojke du ..."säger kloklipperskan.

Jo, Harry och Nelly har fått manikyr hos den rara kvinnan i Haverdal.
Harry, som annars skakar som ett asplöv i vinden när vi - med klotången i ena handen närmar oss -,  sitter alldeles stilla och låter sig till och med mutas med hundgodis .., han som aldrig bryr sig i mat.


Nelly bryr sig inte så värst i såna världsliga ting .., hon låter sig - om än något motvilligt - pysslas med och hoppar sedan glatt ner från den lilla altanen och tar sig en titt i trädgården, allt medan vi väntar på att harry ska bli klar.

Och sen då?

Jo, sen skuras en husvagn (den allergiske mågen kommer på besök ...), gästrummet uppe städas, golv vaskas, fönster putsas, köksfönsterkarmarna grundmålas .., en pelargonia får ny plats och ger i sin tur plats åt en vacker buskros - en gåva från pv:s faster - .., solen flödar .., himlen är ljust blå och om två timmar cyklar jag till jobbet och hoppas på ett kvällsdopp så där vid halv tio.
Dagens fönster ...


"Ett litet dassfönster från en ö sydväst om Kristinehamn.

Här ska vi stanna inatt på vår färd på Vänern.
Det guppar en hel del vid bryggan just nu. Hoppas det mojnar under natten.

Turtlan och Kapten Långstrump."

//Tack Turtlan! säger jag.

torsdag 16 juli 2015

Tur och retur ...


Så där knallblå är inte himlen, men min Iphone väljer att visa den så, utan filter, t.om.

Nåja, vackert var det i alla fall när jag alldeles nyss cyklade till Ugglarp för att köpa grönsaker till eftermiddagens fisksoppa ..., och så hemåt igen och det gäller att hålla sig vid sidan om .., ingen vägren finns och jag är livrädd att hamna för långt ut åt endera hållet, ty där är mycket trafik nu i juli.

I hagarna låg föl och vilade .., medan deras mödrar stod alldeles intill och höll lite vakt.
Stoooooora flockar med starar hade flyguppvisning .., det var till och med bilister som stannade och tittade .., helt fantastiskt var det!

Och nu bär det iväg åt andra hållet.

Nu ska jag ta sikte på fiskbilen utanför affären i Haverdal;: fisk till soppan ska inhandlas!

Här hemma håller pv ställningarna; dvs, han pysslar med köksfönstret.
en onsdagkväll ...

... går jag i säng klockan åtta noll-noll piiiiip

sover hela natten rakt av

med undantag för avdomnade händer som måste skakas igång

vaknar vid sex

stiger upp vid sju

gör mig prickig-korv-mackor

och Zoegas kaffe

och blir pigg och glad igen
En dag i juli ....


... ringer jag till bageriet i Slöinge och beställer två baguetter och när jag kommer dit för att hämta bröden, ringlar sig kön långt utanför den lilla butiken och längst fram i kön står en kvinna som har svårt att bestämma sig och i säkert tjugo minuters tid står hon där och funderar och tvekar och frågar och frågar och vi som står där och väntar och ser hur kön blir ännu längre - nu når den ut på parkeringen -, håller på att gå i atomer.

Expediten, en ung kvinna med ett varmt leende, är ett under av vänlighet och tålamod och borde få medalj!


På förmiddagen får vi besök från nordöstra Skåne; det är pv:s faster Maj-Britt och hennes man Stig och så dottern Pia med make och dotter. Alla utom Stig åker till Ullared, ja, han tycker väl att Gekås är nånting man kan avstå, nej, han blir kvar och sitter i flera timmar ute på altanen och tar det lite lugnt.


Ja, inte bara!
Efter ett besök i växthuset tycker Stig att det är dags att åtgärda lite .., så han tar hand om tomatplantorna (vi har låtit dem växa alltför ymnigt förstås ...) och en lång lönnslana blir till stång för plantorna och pv hjälper till och det blir så fint, så fint!

Och så spankulerar han omkring lite på gården .., tycker kanske att det är fler saker än växthuset som kunde åtgärdas :)


Här är Stigs vänstra hand.
Stig är 85 år, han är Skytt och fött i Gryt i nordöstra Skåne .., är mellanbarn och har arbetat med att bygga ställverk och de sista tjugo åren var han vaktmästare på ett äldreboende - där måste denne gemytlige man ha varit som klippt och skuren -, tänker jag.

När jag tar bilden av hans hand, upptäcker jag  i n t e  att två fingrar är kapade.

Men pv känner förstås till det.

"Ja, jag var fjorton år när det hände .., jag skulle klyva späntved och vips, så högg jag av fingrarna! Min storebror Gösta satte mig på cykelns pakethållare och så pinnade han iväg till Knislinge, tre kilometer bort .., och sen blev det bil till Kristianstad där ena fingertoppen - som dinglade löst bara - klipptes bort och så syddes det som var kvar ihop", berättar Gösta.

Den dialekten som Stig talar - nån slags göingemål - är för mig nästan omöjlig att förstå, om jag inte har personen framför mig. I telefon hade det varit stört omöjligt.

Här diskuterar pv och Stig det här med dialekter .., pv minns hur han som lillpojke på besök hos sin farmor, tidiga morgnar hörde sin far och sin farmor sitta och samtala vid köksbordet och hur lite han - pv -, förstod av pratet.

Stig å sin sida säger att det är konstigt det där .., för barnbarnet Kim som också bor i Bjärlöv, har inte alls den dialekten.

Så var det, den där dagen som var igår.
Dagens fönster ....


Ååå, så glad jag blir när bloggvänner eller andra har fönsterhåven med sig!

Som här .., Cecilia N på väg från Koster till Strömstad och så kommer hon ihåg .., ja, just ja, var har jag nu håven och så kommer en bild susande genom rymden!

Tack snälla! säger jag.

onsdag 15 juli 2015

Och så har jag ju den där moroten ....

En bra dag på jobbet igår. 
Underbara, rara, fina töser att jobba med och hon som är chef i charken i vanliga fall - men nu har fått ny knäled och blir hemma i ett par månader - dök upp och plötsligt hördes hennes röst i snabbtelefonen.

"Bettan .., vill du att jag ska sätta på kaffe till dig ..?" sa hon och jag, som inte visste att hon befann sig i affären, trodde nästan att det spökade. 

Men vilken glädje!

Fint i fikarummet var det när hon åkte hemåt och kaffebryggarkannan rengjord och elegant. Som jag saknar henne! Jordnära och trygg .., alltid smajlande.

Det är inte bara hon som är borta i charken, det är även hennes kompanjon som är svårt sjuk och inte vet vi hur länge hon blir hemma? Ja, hon är precis lika saknad! Som ett stort hål blir det när trogna arbetskamrater inte längre är på plats.

 

Vid kvart över nio var vi klara för dagen och vi skrattade gott, Elin och jag själv, ty hjälpas så förvirrade vi var där på slutet. Hon hade glömt att dra in grönsakerna och lägga plast över kanelbullarna, själv kom jag på att jag inte loggat ut från Svenska Spel och ATG och inte hade jag skrivit ut postpapperet med alla betaltransaktioner som varit under dagen, så det var bara att gå tillbaka till kassan och göra rätt. 

Sen cykeltur hemåt; det fortaste jag kunde. 
 


Nej, inte direkt!
Från Västerhagens dansbana (inte alls långt från affären, nån minut med cykel bara) hördes musik och jag stannade till och tog mig en titt.
Parkeringen - en enorm lägda - var fullsmockad med bilar .., och här och där stod cyklar parkerade.
En ung kvinna - kund i affären - kom ungefär samtidigt som jag själv och hon berättade att ikväll skulle hon ge dansen en chans .., ja, hennes pappa hade sagt till henne att numera bjuder även kvinnor upp, jo, nu kanske ...!


Sist av allt ett lååångt dopp i havet i Steninge!
Det blåste rejält och eftersom det ibland blir utströmmar, vågade jag inte simma iväg, utan höll mig alldeles intill piren, men ååååå, så ljuvligt!
Bilden togs efteråt, på väg hem.


Medan jag badade, stod pv på stranden och huttrade och frös och min älsklingskofta hade han tagit på sig. Några kunder från affären kom förbi, iklädda tjockjackor och alla var dom helt eniga: den som badar frivilligt en sån kväll, måste vara aningen vrickad.


Jodå, det tror jag säkert .. men härligt var det!
Ja, mer än härligt .., det bästa som finns i livet!

Och så här såg Steninge ut mot söder till.

Idag är  l e d i g!
Helt fri!
Och eftersom nån är sjuk på jobbet, blir det mer än vanligt på schemat .., lö-sö-mån-tis-tors-fre-lördag.  Ett långt pass och enormt mycket att göra, nåja, sommaren är som bekant kort och när september kommer återgår vi till ordinarie stängningstider, då är jag hemma halv nio, i stället för kvart i tio.

Och alla bad blir till glädje-längtansmorötter.
Dagens fönster ...


Det märks att det är sommartid.
Nu är det många som har fönsterhåven med sig och det tackar man för.

En av dem - som packat ner håven -, är Cecilia N.
Så här skriver hon:

"Så här ser det ut i Skövde.
Det talas mycket om hur försenade tåg är. Men vi kommer in i god tid till Skövde.
Tio minuters paus minsann."

tisdag 14 juli 2015

Han var från Norge ....

Igår på jobbet.
En norrman i 40-årsåldern kommer fram och frågar om jag vet var han kan få tag i en taxi?

Jag säger att i Haverdal finns ingen, det måste bli från Halmstad i så fall, men det blir ju dyrt.
"Ska du åka långt?" frågar jag.

Nej, han har bara handlat så mycket och tycker att det blir så förfärligt tungt att kånka på kassarna till stugan som familjen har hyrt i Haverdal, nå, men han bestämmer sig för att välja apostlahästarna.

"Men du kan låna min bil och så får du bara ställa tillbaka den sen .., den står på baksidan av affären, vänta ska jag hämta nyckeln!" säger jag och medan mannen protesterar (nej, det kan jag slett ikke!) hämtar jag nyckeln och förklarar var bilen står och att jag litar på att den kommer tillbaka, förresten är det många vittnen, så det är nog lugnt.

Mannen vågar knappt sträcka fram handen för att få nyckeln .,. men så ropar en annan kund, en kvinna som hört det hela ..."kom med mig, jag skjutsar dig till stugan, är det dina kassar som står här utanför ...?" och det är det och mannen bara gapar och fyrar av ett leende som inte går av för hackor.

Och så går han, men kommer efter några sekunder tillbaka, tar mig i handen och säger "takk  Elisabet!"

Och sen en annan kund som ska skicka ett Expressbrev till en stad i mellansverige och det tar evigheters evighet för honom att sortera papperen som ska läggas i det gröna post-kuvertet och jag väntar och väntar och väntar och säger att ..."ja, nån kurs i stresshantering behöver du då sannerligen inte gå .., för tala om att inte jaga upp sig ..", (det är nämligen så att det är bråttom, snart ska den som hämtar dagens post komma och det är ju brått att få iväg brevet ...).

Då ler mannen och säger att han faktiskt leder kurser i just stresshantering och så blir det en stunds prat om detta, allt medan han sorterar och sorterar och sorterar.

Och nej, hans brev hanns inte med, men se det bekymrade honom inte.

En härlig kväll.
Mänskliga möten.
Så mycket värme.
Ps. från Nelly ..... Ds.


Jag glömde ju det viktigaste!

Igårkväll när E slutat för kvällen, skulle vi möta henne i Steninge och så skulle vi fika och Berra och Maggan tog bilen, men pv, han satte mig i nånting som heter cykelkorg och så fick jag sitta där hela vägen till Steninge! Det var jättehäftigt!

Det blev inget fika, för det var inget särskilt fint väder, men Elisabet, hon badade ändå förstås och hon var den absolut enda på hela stranden som gjorde det, jag förstår inte, hon är nog lite knäpp ändå.
Litet brev från Nelly ....


Hej alla vänner, det är jag, Nelly som skriver!
Nu ska jag berätta vad som hände igår; det var nästan den läskigaste dagen jag har varit med om, i alla fall sedan jag kom till landet Halland.

Först gick vi på lång promenad (och jag ville inte, men var tvungen att följa med ...) förbi det där stora huset som matte inte tycker är fint ., och sen nerför hela backen och till båthamnen, där pv har sin båt. Pv, Berra, Maggan och harry gick genast ut på bryggan och jag ville också, men den där grejen man ska gå på, den har hål och den var döläskig .., jag stod länge och funderade om man kanske kunde hoppa över den och komma direkt till bryggan, men det kunde man inte.
Till sist vågade jag, men fyyyyy, så hemskt det var! 


Efteråt gick jag ner till vattnet och letade efter fina stenar, men där var inga.

Så gick vi runt lilla hamnen och såklart ville Elisabet visa hur fint det är på andra sidan den där stegen som man ska gå över; det ser liksom ut som ett A och jag tycker inte om såna, jag är precis lika höjdrädd som Elisabet och först försökte jag komma mig igenom stängslet, men Elisabet bara lyfte upp mig och pv sa .."äsch, nog fixar hon det!" och jag stod längst uppe på stegen och tänkte hoppa, men sen klättrade jag ner och det var också läskigt.


Harry, han är lite knäpp just nu.
Inte bara att han har börjat i skolan och mallar sig och försöker visa att han kan titta på husse hela tiden, nej, han är alldeles hopplös och står och gnyr och äter inte upp sin mat!

"Det är för att där är så många löptikar här just nu ...", säger pv.

Igår ville han inte alls äta upp sin mat och jag tycker ju att jag kunde få den, men pv ställer en hemsk grind framför dörren och där står jag och ser hur harry äter och det är nästan lika läskigt som att gå på den där spången med hål i !! Då får jag står så här och kika genom spjälorna och jag har lärt mig hur det låter när skålen är tom .., då börjar jag vifta på svansen, för då vet jag att om jag har tur, då kan jag få slicka skålen!

Nu har jag inte tid att skriva mera!
Hälsningar från Nelly i landet Halland.

måndag 13 juli 2015

Dagens fönster ....


Igår var vi på rally i Edane utanför Arvika.
Serviceplatsen (depån) var på området vid Brunskogs hembygdsgård där Gammelvala hålls varje sommar. Jättevackert!
http://www.gammelvala.se/

När jag inte glodde på rallybilar och pratade med rallyfolk spanade jag på fönster och det fastnade allt några i håven. :-)

Kram!
 
Resumé ....


Det gick bra på jobbet igår.
Superduktiga töser kämpade med mejerikylen och det som till en början såg ut som ett enda kaos, förvandlades innan stängning till Ordning & Reda. Sååå bra gjort!

Själv fyllde jag på frukt, sprang på ytterlagret och letade Schweppes tonic water .., skrev en liten lapp att vi måste komma ihåg att många sommargäster vill ha gin & tonic under ljumma sommarkvällar - kanske under kyliga kvällar också ... -, och en kund hade glömt sin mobiltelefon .., andra glömde snusdosor, limefrukter, en gurka, vitlök och en kvällstidning.
Det är inte klokt vad människor glömmer!

Många turister är det; väldigt många norrmän och tyskar.
Barnfamiljer från sthlms-trakten.
Alla vänliga och rara.

Kvart över nio var vi klara och jag cyklade det fortaste jag förmådde och i Steninge mötte pv och främmandet (äldsta dotterns svärföräldrar) upp och det var en magisk kväll .., solen var som en eldröd apelsin på väg ner i väster och jag tvärstannade hos friherrinnan som hade beställt två knippen dill och med mig fick jag två foliepaket med nyrökt sej ..., men så underbart snällt!

Och människor som jag inte kände igen kom ner till stranden - iklädda täckjackor, ja, såna här moderna saker, men likväl täckjackor! - och ingen ville göra mig sällskap i plurret, men åååå, vad dom missade!!

Det var det årets helt klart bästa bad.

"Jahapp .., få höra nu ...?" sa pv.

Han påstår att i alla år (det är i alla fall åtta) som han har känt mig, säger jag precis samma sak var gång jag badat i havet, nämligen ..."åååååå, så underbart, det här är det absolut bästa som finnss!"

Just så var det.

söndag 12 juli 2015

Dagens fönster ..., del 2.


Hej.
Länge sedan du fick "nåt fönster" från mig nu.

Detta fönster kommer från Ångermanlands äldsta daterade träbyggnad från år 1622. 

Detta kapell höll på rivas i slutet av 1800-talet men då skänkte kung Oscar II vid ett besök där 200 riksdaler till dess bevarande.

Ett kapell på ön Ulvön i Höga kusten dit jag varit idag.

Mvh
Mikael


Ja, det är alltså Micke .., ni vet, Efit-Micke, eller mrkludd på Instagram .. han som alltid äter så goda luncher och kör bil i jobbet, mil efter mil.
Minns jag rätt så besökte pv och jag det här underbara lilla kapellet 2009 och som vi fascinerades av väggmålningarna och historien om Harald Klock. Om detta kan ni läsa här!
Söndagmorgon ....

"Vad är det bakat på för mjöl ...?" säger mannen.

Vaknar tidigt.
Ligger och funderar över affären och hur vi idag ska få ordning i mejerikylen och hur ska vi få tid till att baxa ut höga staplar med mjölkbackar för att få överblick .., och längst inne i hörnan ... kan där finnas någon matjessill tro .., och så snart jag kommer på plats måste jag göra en stor skylt som berättar att 10 liter jordgubbar kostar 150 kronor och så skönt att postbeställningen (gröna vadderade påsar och frimärken) hanns med, men alla charkbackar .., hur ska vi fixa detta?

Allt det tänker jag på.

Någonstans missade Vår Herre eller Fru en väsentlig detalj när det gäller skapandet; det här att alla människor borde ha en avstängningsknapp, så där så att man inte ligger och tänker på sånt som man ändå inte kan påverka - i alla fall inte när man ligger i sin säng och inte ska arbeta förrän halv tre -!

Och äldsta dottern som nu gjort det tredje övertids-nattpasset på raken, ringer som vanligt när hon är på väg hem, till sängen. Hon berättar om en natt fylld av sorg och tårar; om varma kramar och förtvivlan, men nu ska hon sova i den nya sängen och hon berättar också om Emma som är i Spanien tillsammans med fem andra töser och jag skulle vara vettskrämd av oro, men det är inte mamman, hon minns sin egen första-resa-med-vänner och hur roligt dom hade, ja .., det är just därför jag är orolig ...

Vid halv åtta tar jag bilen och kör till Slöinge och betalar min skuld från igår, plus det jag handlar idag.

"Men inte hade du behövt ...!" säger den rara expediten, men att vara skyldig är det absolut värsta jag vet och nu är det ur världen och jag berättar att bankkortet hittades mellan sidan 3 och 4 i Svenska Dagbladet och nu är allt i sin ordning.

Solhaga bageri ....

Utanför bageriet sitter ett gäng herrar - cyklister - och äter frukost i den trädgård som tillhör bageriet/caféet, men även fru bagaren. Det är liksom i familjens trädgård.

Och så åker jag hemåt .., ser svalor flyga just ovanför sädesfälten på höger sida .., en strandskata blir närapå överkörd men klarar sig - det har däremot inte en grävling gjort, nu ligger den död på sidan mitt på vägbanan - och jag hoppas att den inte har ungar som nu blivit moderlösa.

Hemma har pv kaffet klart och äggen är helt perfekt kokta .., morgontidningen väntar .., och jag lyssnar lite förstrött till P1, till ett program om Tornedalen.
Jag träffade en gång en man från just Tornedalen.
Han berättade om familjens finkar som vintertid bodde i bur, men som om somrarna flög fritt och då brukade flaxa iväg till en björkdunge där dom satt och kvittrade så glatt och så, om kvällarna, flög in i buren igen.
Tänk, att man kan minnas en sån sak.


Söndagsfönstret ....


... fångades av madamen med det goda minnet.

Så här skriver hon på min fråga var bilden togs:
Det är på pastorsexpeditionen i Arnäs. I korridoren där arbetsrummen ligger. 
Jag är där och jobbar ibland när jag inte ids resa 2 1/2 mil till mitt eget skrivbord. 

Just det.

Cecilia N.