onsdag 18 september 2024

Malå ...

Hemresa med flyg från Sturup till Bromma på måndagmorgon., hämtning av hundarna hos Emma och Fabian .., därefter sätta sig i bilen och köra till Malå. Framme vid 1-tiden på natten .., packa upp, somna vid halv tre och iväg till sjukstugan och arbetet halv åtta. Så blev det för Maria.

Det gick det med. 

Igårkväll kom den här bilden från när hon tog kvällsrundan med Charlie  och Steven. Månen där till höger om Tjamstaberget. Pv planerar att åka på träningsläger (längdskidor) till just Malå i november. Vi får väl se hur det blir. 

Onsdag i landet Halland ... 

Vardagsliv igen. Pv hade körövning - enbart med basarna - igårkväll, hemma hos någon av dem i Vilshärad. Konsert i stora kyrkan i Halmstad i början av oktober. 

Och innan dess - igår, alltså - kaffe med tårta hos Ecke och Britt, tillsammans med grannarna Birgitta och Annelie. 

Och tvättmaskinen snurrade .., kläder på tork ute i solskenet .., växthuskoll (ingen skörd att tala om i år .., lite tomater bara) .., klippte ner några buskar ..,  pv spikade i det som ska bli ett vardagsrum, ja, men så där höll det på. 

Jag beställde mängder med bilder från Önskefoto och gjorde INTE en färdig fotobok, utan tänker göra precis som med Emma och Emils semestrar med mormor, dvs, klistra in och skriva  under/intill bilderna. 

Är jag omodern? Svar: definitivt! Enjängd, kan man också säga.


Och när jag väljer bland bilderna blir det så många leenden. 

Som när jag hade simmat i havet (minst 25 grader varmt!) och kom upp och letade mina läsglasögon, t.ex. 

Dom satt på huvudet. 


Eller glädjen över att Elliot ville sova hos "farmor och Thomas" och skärmtiden brydde vi oss inte så värst mycket om just då. 

Innan vår sängkamrat somnade läste jag om Hattstugan och berättade om Ivar och Ann-Gerd och om min mormor Betty som ensam fick ta hand om Ann-Gerd och hennes syskon, då när Johan Erhard - min morfar - dog så olycksaligt ung. 

"Berätta mera farmor!" sa Elliot och jag berättade om kossor och getter och ladugården i Dikanäs .., och om moster Gunvor där den lilla killingen fick stå på köksbordet och få pälsen fönad av mina kusiner, ja, allt jag kunde komma ihåg försökte jag berätta om.

Vaknade tidigt av att pv lagt sig åt andra hållet.


Hattstugan, ja. Sååå läskig mellan varven och smisk får tomtemors barn också. 

Lite gör jag om historien och förklarar så gott det går .., och jag retar mig omåttligt på att Tomtegubben kallt räknar med att Tomtemor ska flytta till honom, då efter att hennes lilla stuga brunnit ner. 

"Men ditt hus kan minsann också duga, det får bli vår lilla sommarstuga ...", säger han självsäkert.

Medan jag skrivit detta har vi tittat på reprisen av Sherwood och nu är det sista delen av sex.  

Ny omgång har börjat sändas hos SVT och vi vill vara i fas.

Ajöken, sa fröken.

Dagens fönster ...


Bert i Luleå har - tillsammans med andra frisksportare - begivit sig till Österrike för en vandringsresa i sköna alper, men ack, den idoga gruppen vandrare vaknade upp till decimeterdjup snö!! 

"Vandringsresa i sköna alper ....", borde kanske ha skrivits som "strapatsrika promenader/utflykter."

Så tråkigt när det som man längtat efter blir till något helt annat.  

Men .., ett vackert och blom-omgärdat fönster, det fick han i alla fall med och det tackar jag för. Tack Bert!

tisdag 17 september 2024

Glimtar ....



En förmiddag i Grekland.  Yoga på stranden. 

Ledaren är finska och det är inte någon stor grupp, men två i gruppen är AP och Micke. 

Till höger om palmen står en 5-åring från Bunkeflo och tittar förundrat på vad faster och farbror sysslar med.













I kanske 45 minuter pågick yogan och deltagandet var gratis.

Dagens fönster ...


Från ellem i Skellefteå  kommer här en annorlunda - men så läcker - fönsterbild! 

"En fönsterbåge med olika glasassietter i. Kul! ellem", skriver hon. 

Och  t a c k! säger jag.

måndag 16 september 2024

Under sker ...(att jag inte bloggat på flera dagar .. kanske håller man på att bli någorlunda normal.)

Så är vi då hemma igen, efter en helt ljuvlig semester i Agia Marina på Kreta. Egentligen mitt mellan Platanias och Chania (men längre till Chania). Vi hade noll förväntningar på boendet, då resan bestämdes i all hast, men oj, så positivt överraskade vi blev! Då det tog evigheter att ladda upp bilder till bloggen, får det bli så här i stället. Detta är från Tuis hemsida på nätet och visar poolen där småpojkarna (särskilt Elliot) tillbringade massor av tid! 

En trappa ner fanns havet. Där var rader med solstolar som kostade 5 euro för 2 stolar och 1 parasoll. Billigt, tyckte vi. (Anna och Micke hade varit i Kroatien tidigare i år och var närmast chockade över hur dyrt det var att hyra stolar där.) Att bara ligga utan parasoll skulle i alla fall inte jag klara; det hade blivit på tok för hett.  

Mot en deposition av kanske 5 euro fick man varje dag från receptionen en fräsch badhandduk/dag att ta med till stranden/poolen, bara byta ut den sedan! (Hotellets vita badhanddukar fick inte tas med). Många hade egna, jag körde med både-och.

Så här såg vårt rum ut. 

Tre av veckans nätter sov Elliot hos oss och det var hur trivsamt som helst. Badrummet var stort och fräscht, men h u r  kan det komma sig att Grekland (eller iaf Kreta) ännu inte har ett bättre avloppssystem! För fyrtiotvå år sedan besökte vi Rhodos och då skulle allt begagnat toalettpapper läggas i en pedalhink intill toaletten och det var likadant nu! 

Vi hade sol från morgon till kväll på vår balkong och hade det inte funnit air condition på rummet, hade man avlidit av värmeslag. Tjocka gardiner som höll värmen någorlunda i schack, drog vi för så snart vi lämnade rummet. En liten kyl fanns och en kokplatta. 


Så här såg innergården ut, från vårt håll. I huset till vänster - på marknivå - bodde Anders med familj och intill dem, Maria som delade rum med Tommy. 

Där på den grå stenläggningen som löper mot kl.11.00, där sprang Elliot när han hade övernattat hos oss och skulle hem till mamma, pappa och Viggo på morgnarna. 

Så välordnat och fint på innergårdarna!

Vi hade halvpension och valde att äta frukost och lunch på hotellet. Aldrig någonsin har jag varit med om så fräsch och fin buffémat! 

Där var alltid MÄNGDER med grönsaker .., det var råkost i olika former, det var färska skivade frukter, grekisk sallad, oliver, gurkor som inte var skivade, utan mer som kuber .., och där var skivade rödbetor (ugnsrostade), linser, bönor, majs .., ja, allt man kan tänka sig. Lägg därtill underbart god äggröra med paprika och örter, kokta ägg, stekta ägg, omeletter, pommes för den som så önskade .., ris också med lite grönsaker i .., där fanns korvar, stekta champinjoner och tomater, någon slags bönröra, och till luncherna tillkom fisk och någon form av kött. Pasta fanns alltid - bra när man småbarn med sig -. Igår lamm i bitar och t.om Viggo bad att få mera! Ja, det var makalöst så gott allt detta var och kändes sååå fräscht.

Hotellet Chrispy Beach Resort får 3+ i betyg av TUI och det övergår mitt förstånd, hur det inte får högre betyg. 

Huvudleden från Chania och vidare mot Platanias, den ligger kanske fem minuter ifrån hotellet, men trafiken upplevdes aldrig störande. 

Igårkväll när vi blev upphämtade av transferbussen och den tog oss till flygplatsen, slogs jag av hur otroligt  förändrat där blivit längs vägen! 

Det är tjugo år sedan jag var där med Emma .., nu var det hotell precis överallt och var det inte hotell, så var det supermarkets eller minimarkets och enormt med trafik! 

Bilden togs på vår balkong då Elliot visade mig sina älskade Pokémonkort. 

Jag frågade pv idag vad han skulle minnas mest från den här resan? Jo, det var när Viggo lärde sig säga "Elvakaffe!" och när han, tillsammans med pv sjöng "Cadillac" (Hepstars .., den som minns), den där strofen "ohhhh, ohhhh, ohhh .. Cadillac!" Viggo satt på pv:s mage på solstolen och så sjöng dom - om och om och om igen - just den strofen och det är inte klokt vilken rytm den gossen har i sig!

Och elvakaffet .., det kom pv med var morgon till stranden! Då hade han vattenkokaren och Nescafé, plus kaffekoppar med sig, plus något gott till. 

"Får jag ett E .., får jag ett L .., får jag ett V .."och så vidare ropade han och avslutade med: "Vad blir det?" och vi ropade unisont: "ELVAKAFFE!" och så blev det. 

Nu ska jag befria er från detta och i stället slänga tvätt i maskinen, nu, när vattnet kommit åter. Vi fick sms-meddelande från tre grannar att idag måndag skulle det torrläggas här på gatan. Så omtänksamt! 

Ska även skriva till min syster i Australien, som blev rejält sjuk under hemresan och vid uppehållet i Doa, däckade rejält. Jag är helt förvissad om att det var Covid. Hon hade haft feber, torrhosta, ont i alla leder och var förbi av trötthet och även vår andra syster och systerdottern där var dåliga. Det var systerdottern som varit på gruppresa i Uzbekistan som var den första som insjuknade.

Ajöken, sa fröken.

Dagens fönster ...

Från den för dagen nyopererade madamen i Karlstad - Turtlan - kom här ett av tre fönster, som får bli till ett uppiggningsdito! I skrivande stund meddelade hon att operationen är tillända .. att sjukhuslakanen är finare än vad hon tänkt sig .., och att ryggmärgsbedövningen inte tog riktigt, så det blev narkos. 

Men nu är det avklarat, Turtlan! Nu går det bara framåt! (Och tack för dina fönster!)