fredag 26 januari 2024

Tre dagar ...

Onsdag. Bilresa till Stockholm. Pratglad ex-man sitter i framsätet och surrar med likaledes surrig pv. Harry och jag själv i baksätet. Revbensspjäll, kaffe, Sverigekaka. Ahlgrens bilar. Ständig koll av laddning. Ska vi klara oss. 

Torsdag. En hit-och-dit-dag. Hälsar på äldsta dottern, nu med annat boende. Rena landet. Hästar i hagen intill. Lunch på liten restaurang inte långt från Upplands Väsby och jag äter mitt livs godaste svampsoppa. Ja, den godaste soppan överhuvudtaget. Pv och exet monterar två Ikea-byråer hos dottern. 

Klockan 18.00 middag på Nonnos i U.V. Emma och Emil ansluter. Vi är sju personer runt bordet. Många män vid andra bord. Jag äter stora, stora räkor i het sås/sky. En förrätt, men det räcker för mig. Prat med barnbarnen som blir 25 och 27 i år. På Ekerö ska de två andra barnbarnen komma på kvällen,  en blir 5 i början av april, den andre 2 år i början av augusti. 

Fredag. Halv fyra på natten kommer skåningarna. Tre laddningar behövdes .., trötta barn i bilen. På förmiddagen blir det korvgrillning i lekparken någon kilometer från huset .., det blåser isvindar och är svinhalt. 

Harry har kräkts i omgångar. På eftermiddagen bjuder exet på sin specialitet, världens godaste pita med bröd och så allt det andra. Pigga och glada småttingar. Handboll på tv. Två matcher. Godisskål på bordet. Hittar en hallonbåt. Hej-på-dig-du-det var-länge-sedan. Sverige förlorar handbollsmatchen i en dramatisk slutsekund. Vi deppar lite. Jag tar en punschpralin.

På en madrass på golvet i vardagsrummet somnar fyraåringen och hans faster. Harry sover på soffan. Jag går upp först av alla. Nu hör jag dem prata där nere. En diskmaskin startas. Ska snart skriva till min syster. I morgonbitti ska jag bjudas på tårta, men det är en HEMLIGHET.

tisdag 23 januari 2024

Aktuellt ...


SVT:s Elin Jönsson som rapporterar från Charkiv i Ukraina .., hennes reportage i kväll efter dagens robotattack mot ett bostadshus,  s o m   det satte sig i hjärtat. 

I reportaget stod en kvinna - vit i ansiktet - och pratade i sin mobil. Hennes barn fanns kvar i det  raserade huset. 

Och en ung man hade sin pappa i samma hus. På bottenplanet. Samma oro där.

Å, jag känner ett sånt oresonligt hat mot den ryska ledningen, så det finns liksom inga gränser.

Upp och ner ...


Ena dagen vinter, blåis på Ejdervägen och friska vindar. 

Morgonen därpå vaknar man till .., någonting helt annat. 

Det är helt obegripiligt. 

Vid halv 11 slog jag mig ned i trädgårdsstolen och lyssnade till ett kvitter som mest påminde om vårdrillar. 

Allra gladast tycktes talgoxen vara. 

Bad pv att ställa julgranen vid fröautomen, så har småfåglarna någonsans att gömma sig, när sparvhöken dyker upp. Eller ner. 


Och jag hängde ut tvätt .., påslakan och örngott som ska följa med till landet Uppland och allt hann torka i eftermiddagsvinden. Underbart!Och en bild bort mot Eckes till. Lite snö som ligger kvar, men inte mycket. 

För övrigt? Jo, lyssnade ett fantastiskt intressant avsnitt av Kinapodden, som tog upp detta med valet i Taiwan. 
Hanna Wahlberg var programledare och var  sååå bra! 

Så mycket jag inte kände till när det gäller Taiwan och jag tänkte, när jag låg där i sängen och hade Harry nära mig, att det är en sån gåva att få bli äldre och kunna ta till sig sånt här!

En länk till programmet finns här.

Mera? För några dagar sedan gick jag in på min mobil och klickade in mig på svt.se, valde kanal och ville se vilka program som visats tidigare under dagen, alltså, som jag missat. Det gick inte. Inte en chans i världen att jag fick fram hela dagens utbud. Kontaktade kundtjänst och frågade om det blivit något fel , eller vad som hänt? Vet jag inte vad jag har missat, får jag ju scrolla mig igenom hela svt.play. 

Idag kom svaret. 

"Hej Elisabet,

Tack för ditt mejl.

I SVT Play-appen för mobila enheter har vi i dagsläget bara tablån för dagen, och man ser bara kommande program. Vi ser dock att det kan vara bra att jobba vidare på detta då en del av publiken efterfrågar att kunna se mer av tablån i mobilapparna. Jag lyfter det vidare som ett förbättringsförslag.

På www.svtplay.se/kanaler så finns den fullständiga tablå, med alla dagens program och tablå både framåt och bakåt i tiden."

Vänligen,
Josephine
Publikredaktör

Dagens fönster ...


Ännu ett fönster från Acksjöns kapell i Karlstad, ja, beläget på en kulle i Mariebergsskogen. 

Sååå fint där var! 

Tack Turtlan! Förstår att det kapellet betyder nånting alldeles extra för er.

måndag 22 januari 2024

En slags rikedom ...

I stekpannan finns renskav från Idre, via mellanlandning i landet Uppland och så hit då. 

I kastrullen skedpalt - ungefär som klimp, men större -. 

På bordet: tallrik, bestick, glas, lingonsylt, Bregott och så småningom mjölk. 

När min äldsta syster bodde i Lund, då blev vi av och till bjudna på renkött med skedpalt och det var himmelskt gott. Robert, pappa till min systerdotter, är till hälften same - på mamma Lauras sida - och när Rita varit på besök i Arvidsjaur och hälsat på faderskapet, då har hon med sig renkött hem. 

Nu är inte skedpalt vad pv drömmer om .., så han gör eget potatismos till sig.  

Vilken middag detta ska bli!

Hur skedpalt ser ut? Jo, det kan Njurunda Ryttarförening visa er. Vanlig palt (det många kallar pitepalt, men vi sa bara ”palt”)  görs på malen eller riven potatis , salt, korn/vetemjöl och så rimmat fläsk i bitar.) Inget ägg och ingen mjölk i smeten. Grannen Ann-Britt i Malå gjorde t ex palt på potatismos!

(Man kan även göra skedpalt och även vanlig palt, på blod, men det har jag liksom inte längtat efter, trots att jag älskar blodpudding.) 

Ny vecka, ny giv ...

Och så tackade vintern för sig - måhända tillfälligt - men ändå. Vaknade vid 4-tiden, hade svårt att somna om och två timmar senare lämnade vi sängvärmen, harry och jag själv. 

Upptäckte en liten våt ekorre som satt på marken och försökte hitta nedfallna solrosfrön .., nej, jag uthärdade inte, den såg så eländig ut och med pytte-pytte-myrsteg tog jag mig fram på gräsmattan som var som en isbana och slängde helt enkelt ut fröna vid foten av eken. 

Någon promenad med harry blev det inte. Han fick gå och kissa uppe i slänten. 

I skrivande stund har den förlorade husbonden återvänt till landet Halland och är just nu i färd med att skotta/hacka sönder isen på nerfarten. 

Idag ska tydligen undret ske: elektrikern ska komma och detta innan klockan 13.00 när jag har tid på vårdcentralen i Slöinge. Det är bara att hoppas. 

Skönt att ha pv hemma. Harry, som tycktes så deppig, blev glad när han hörde husse öppna dörren, men sen var det slut på det roliga och nu sover han som vanligt på soffan, med Sigge intill sig.

Dagens fönster ...


Från Annica - Turtlan - i Karlstad kom den här bilden i helgen. 

Det här var det lilla, fina kapellet där hon och Martin gifte sig i augusti. 

Så fin vigsel detta var och så gemytligt hela alltet var!

"Ett litet bidrag från fönsterhåven nu i vinterskrud. Ja du vet var det är. 

Vi kikade in och kom ihåg. Blev glada inombords. Tänkte att det var en så kul dag.

Nu idag var kapellet stängt och säkert kallt därinne. Hoppas det står öppet någon annan gång för rogivande gå in där med alla fina fönster.

Vinterhälsningar från Solastan

Annica."

söndag 21 januari 2024

 Helgdag ...

Mildare väder idag. På promenaden med Harry får man gå med m-y-r-s-t-e-g  då vägen är en enda isbana, ja, frånsett just i mitten, mellan hjulpsåren. Alltså håller jag mig rejält vid sidan om, i någon slags djupare skarsnö. Nej, jag har inte broddar, av den enkla anledningen att jag tycker att det ger mig långt sämre balans. Jag får helt enkelt gå vid sidan om. 

Det fullkomligt  v i m l a r  av spår, precis överallt! Noterar att vi har haft besök av älg på tomten natten mot idag .., stora klövspår, men inte ett enda äpple fanns att kalasa på i trädet, så det blev nog ett fattigt besök för älgen.Ringer och gratulerar vännen Kent (68 år) tidigare i Småland, numera i Kristianstad, där han övertagit sitt föräldrahem.

Vill även säga ett stort GRATTIS till "Kalaspuff" det vill säga Pernilla i Skåne, som fyller jämnt idag.  Hurra, hurra, även för dig!

Pernilla känns som en lillasyster och det var denna Pernilla som en gång för många år sedan förärade mig en påse  cocosprickar som kom med posten. Vilken överraskning! Och vilken  glädje!

Bilden t.v. kommer från boken "Liten by i Bretagne" av Harriet Hjorth; en bok som jag aldrig kan släppa taget om.

Var känner man sig hemma? I Malå, förstås .., men också i Ystad, här i Stensjö och en gång i en liten by i Aostadalen i Italien. När jag besöker Dikanäs, känns det också som hemma. Kanske finns där några rottrådar som ger sig tillkänna?

Det har, frånsett det evinnerliga eldandet, varit en bra helg. Frånsett tre ynka rutor på lördagskrysset i DN, klarade jag korsordet på egen hand. (Ringde Karin i Bjäresjö och så fixade vi det tillsammans).

Nutidskrysset var ovanligt enkelt, det såg jag att fler än undertecknad tyckte och det handlade om popcorn i olika varianter. Nej, där fick jag hjälp med dipsåsens namn - hur kunde jag inte komma på det -? Tack Karin! Men TÄNK att jag klarade långordet och fort gick det ., det har nästan aldrig hänt. Det ordet (tidningen längst ner) brukar pv ta sig an.

Använde mig av den eminenta pennan som Babsan snällt förärade mig för ett bra tag sedan! Den är perfekt till korsord, med suddgummi upptill, men det glömde jag - som synes - bort.

Upptäcker nya gäster vid fågelbordet .., en trast av något slag, kanske en björktrast? Ljusare på bröstet, ljusare på hela kroppen. I Malå vimlade det av björktrastar, men aldrig en enda gång tänkte jag - så där mer detaljerat - på hur dom såg ut. 

Nu drömmer jag om att få besök av stjärtmesar, men det har ännu aldrig hänt. Hos Solveig i Dalarna, där är dom minsann, men inte här. Rekommenderar verkligen ett besök hos henne, hon skriver så jordnära och fint och kommer från trakten av Arjeplog i Norrbotten från början.

Skidåkning på kanal 6. Tänker göra lite nytta, så snart det är överstökat. Harry sover ihopkurad. Jag borde nog elda lite, men har ingen större lust.

Dagens fönster ...Så här skriver avsändaren som är annannan i Portugal: 

"Nu är juldekorationerna och katterna på plats i fönstret!"

Så himla omtänksamt att lägga en mjuk kudde för katterna att vila på  och så vackert med den röda .. gardinen!


Och så här såg det ut i juletider. 

Ska jag säga vad jag tror? Jo, jag tror att där innanför bor någon alldeles omåttlig vänlig människa, säkert en kvinna.

En omtänksam människa.

Tack annannan som tog ett så-här-ser-det-ut-idagfönster. Kanske förändras det till påsk eller när det blir sommar?

Och i fönstret här t.v., skymtar också en vänlig kvinna; en skånska.