lördag 23 juli 2022

Lördag ....


Men jag hade söndag när jag vaknade. 
Pv föreslog att vi skulle åka och simma även idag - han var ju så förfärligt slut på senast, rent så att jag blev orolig - så det gjorde vi. ¨
En fördel är ju att man - innan man ger sig iväg - kollar öppettiderna, men nu var vi ju så taggade, så det tänkte vi inte på. 

"Å, vi har hela bassängen för oss själva!" sa pv när vi närmade oss bänkarna där vi skulle lämna vår väska. 

Då upptäckte jag en man som tydligen var i färd med att dammsuga bassängen och då först .., googlade jag upp Brottet Simstadion och insåg misstaget. 

Nu var det dessutom stängt hela dagen, då det på grönområdet intill skulle vara konsert med Thomas Ledin senare ikväll. 


Där var scenarbetare igång och en jättestor lastbil stod en bit därifrån - med motorn påslagen - och väntade väl på sin tur. Hjälp, vilket arbete att sätta upp en hel scen med allt vad det innebär!

Pv berättade att vid fint väder (läs: lugna vindar) brukar många sitta i sina båtar och kan då - helt gratis - lyssna till den som uppträder. Det är bara en liten slänt ner till havet från där jag stod och inte alls långt till själva konsertområdet. Hundrafemtio meter kanske?

På andra sidan syns hamnen i Halmstad. 
Det var ju där vi låg med båten i början av veckan. 


Det är verkligen så gräsligt äckligt med fimpar och det kan jag ju säga, då jag själv kämpade för att röka i ett års tid, det var just efter skilsmässan. Ja, kämpade och kämpade, men jag tyckte verkligen att det var avstressande. 


Lite finare då med björkarna en bit ifrån papperskorgen. 
Björkar som får mig att tänka på konstnären Oskar Bergmans målningar. 

Svängde förbi Lidl för att köpa färskt frukostbröd - när vi nu ändå hade vägen förbi - men fy, vilket enbarmligt trist utbud av nygräddat bröd! Och enorma kundkorgar som man ska dra efter sig, hjälp, vad jag längtade efter en vanlig korg som man kan hänga på armen! Bra var däremot att jordgubbar säljs per kilo! Då blir det rättvist och kunder som roffar åt sig och fyller sin egen bytta mer än vad som ryms - och det händer OFTA - eller står och plockar ut dom bästa .., får då betala för sin girighet.
Trevlig ung man i kassan. Artig. 


I ren besvikelse över det trista utbudet av bröd, tittade jag in på Feldts bageri och köpte det som visade sig vara gudomligt gott - men dyrt -. 

"Ja, ja .. men det är ju i alla fall lördag ...", sa pv tröstande. 

För övrigt är vi nästan klara med lördagskrysset i DN. 
Återstår två ord i det översta högra hörnet.
Nej, nu är det bara ett.
"Kråka på dam ....", fyra bokstäver. 

Dagens fönster ....Ännu fler bilder från systerlandet i öster; från Österbotten, alltså. 

Så här skriver ellem :

Här bodde Jokkas Hilma förr. De nya ägarna har rustat upp huset ordentligt. Här går man förbi när man ska till havet och bada."

Tack!! säger jag och funderar lite över dessa människor .., Jokka och Hilma. Hur såg deras tillvaro ut?ellem skriver att Hilma var gammal redan när ellems mamma var barn, så vi får bara gissa. Och vilka frodiga ormbunkar och vilket vackert hus!

Ps. I en kommentar skriver ellem så här: En gång för länge sen när jag var på Coop, var det två karlar som demonstrerade charkvaror från Oravais. Det ligger nära ”vår” by, så jag började prata med dem förstås, för jag tycker så mycket om dialekten. Det visade sig då att den ene av dem var pappa till kvinnan som köpt Jokkas Hilmas hus! Ds. 

fredag 22 juli 2022

I slutet av juli ....... är det mer som kaos i båda rabatterna. 

I den mot väster upptäcker jag nykomlingar som bara tjoppat upp så där oförhappandes och det är ju trevligt att dom känner sig välkomna och inte behöver dom söka uppehållstillstånd heller .., inga krångliga blanketter som ska fyllas i, nej, dom kan få bo kvar där bland allt det övriga. Allra mest välkommen är en blå, högrest skönhet. 

I rabatten mot söder där har dom flesta växterna drabbats av någon slags hybris och drar iväg mot skyn i världens fart! Aklejan har sedan länge blommat ut .., gurkörten är  e n o r m .., rosorna har vissnat .., daggkåpan är på väg att tacka för sig (det vill säga: blommorna) och jag vet inte varför jag en gång tyckte att just daggkåpa skulle vara så vackert? Pilen visar eländet. 

Och aldrig i livet har jag haft vackrare pelargonior än i år! (I blomlådan vid dörren). 

Vid ytterdörren växer mynta - såväl marockansk som vanlig kattmynta - och även om det är lite hipp-som-happ .., så doftar det gott när man ibland slår sig ned på stentrappan och gosar lite med Sigge. Och det är ju för Sigges skulle som kattmyntan är på plats, men också för att jag förknippar den med den alltid så rara Lena Rydén i Ystad, mamma till sonens bästa kamrat Jonas. Deras trädgård låg i lä (dom hade ett gatuhus) och kattmyntan var meterhög nästan och påminde mer om lavendel!

På altangolvet (bilden längst till höger i översta raden) dyker det upp skott från några buskar. Jaha, välkomna ska ni vara! Och mitt livs första dahlia uppenbarade sig nu på morgonen. Söt, men nja .., jag är nog ingen dahliamänniska, tänker jag. 


Under ett besök på Ekerö hos AP och Micke, upptäckte jag Blodormrot i deras rabatter. Å, så fin den var! Visserligen varnades vi för att den lätt sprider sig (tror att även Bert i Luleå instämde i detta) och det gör den också - sprider sig -! Man får verkligen hålla den i schack och rycka upp rötter både nu och då, annars tar den över alldeles. 


Bäst av allt tycker jag om blåregnet. 

Den köptes som liten, liten planta på Åbergs Trädgård i Ystad och det är helt sanslöst så den har dragit iväg och blivit frodig, ja, den är mer som ett stort parasoll! Ibland när vi kör till hamnen, passerar vi en tomt där dom har blåregn vid infarten till huset och där har det byggts upp liksom Y-formade stöttor i trä, under själva "parasollet". 

Det är nog något i den stilen vi får göra så småningom, då den nu har vuxit sig igenom spaljén som liksom brakat samman. Och nu ska jag sluta skriva och göra mig klar för att åka med pv till hamnen. Ett dopp kanske? Han skulle fixa nåt med båten. 
 Over and out!

Tv-tips ... och nutidstestet v.29.Krag & Wirkner .., dansk dramadokumentär i fyra delar som sänds  i Svt1 och är så otroligt intressant och välspelad!
Från min barndom minns jag bara "Danmarks statsminister Jens Otto Krag" som ett namn som hördes på nyheterna. Om Helle Wirkner - inget alls. -.  

Det hela handlar om när den dåvarande danske utrikesministern J O Krag möter och blir förälskad i skådespelerskan Helle Wirkner (suveränt spelad av Katrine Greis - Rosenthal) och vad som då händer. 
Men detta är inte bara en love-story, utan blir också till rena historielektionen! Sååå bra!

Thure Lindhardt spelar herr Krag och i avsnitten blandas filmer/bilder/intervjuer från den tidsepoken, så allt vävs samman på ett genialiskt sätt. 

Serien består av fyra knappt timslånga avsnitt och finns på svt.play. 

Alla vi som älskade den danska serien Matador, minns kanske den riktiga Helle Wirkner som då spelade rollen som den sympatiska Elisabeth Friis i just Matador. S o m   jag tyckte om henne!

Och så veckans nutidstest
Det blev oavgjort mellan pv och mig själv. Åtta rätt vardera. 
Återkommer med vad jag hade fel på.


Kärlek & Skilsmässa. 
Klämmer till med ännu ett tv-tips. En SVT-dokumentär av Maud Nycander.
Så här står det i programinformationen. 

"I början av 2000-talet gjorde Maud Nycander en film om paret Lena och Johan. Två unga människor som blev blixtförälskade och skaffade barn inom ett år efter att de träffats. När Maud nu kommer tillbaka till dem har de varit tillsammans i 25 år, har tre mer eller mindre vuxna barn och är mitt uppe i en separation.  Genom tillbakablickar till de turbulenta småbarnsåren strax efter millennieskiftet och nedslag i den nutida relationen i transformation, skapas en unik skildring av ett av livets stora åtaganden - den livslånga kärleken". 

För den som genomgått en separation blir det en hel del igenkänning. 
Här en länk till programmet

Nu är det färdigtipsat.

Uppdatering: två fel hade jag på nutidstestet (iaf bättre än förra gången) och det var likadana fel som Gunnel hade. Rapparen och Natoröstningen.

Dagens fönster ....


Inte långt ifrån oss, låg den här lite luggslitna fiskebåten, ja, det var i Halmstad alltså. 

Jag tyckte att den påminde om Rasmus Nalles båt (väckte minnen från när jag läste dom sagoböckerna för ätteläggarna och nu är det minstingen i Malmö som lär känna denne filur .., Rasmus Nalle, alltså).

Det är - i alla fall för mig - alltid intressant att titta in lite i såna här båtar. Man ser verktyg och ofta urdruckna kaffemuggar, många hinkar och lite annat

Helt annorlunda än min egen före detta arbetsplats.

torsdag 21 juli 2022

Torsdag i landet Halland ...Bilden från Västra Stranden i Halmstad, dit vi seglade i förrgår. 
Två stoooora orienteringstavlor över området fanns och jag tycker att dom var helt underbara!
Så fint tecknade!


Vi lämnade hamnen vid niotiden kanske och fick den allra mest ljuvliga seglats hemöver!
Precis lagom lite eller mycket vind (läs: lite) och inte det  m i n s t a  guppigt eller gungigt, bara som att glida fram i långsamt mak. 

Två gånger tog vi var sitt dopp från båten. 
Då hade pv saktat ner farten rejält (med seglen, alltså) och så klättrar man ner vid aktern och håller sig i badstegen. Det gäller att ha ett stadigt grepp, så man inte hamnar på efterkälken. 
Vilken skillnad att bada ute i havet, än där vid Västra Stranden. 
Svalare, djupare förstås och så där härligt grönskimrande! 
Såg en enda brännmanet och den kom inte i närheten av någon av oss.

Innan vi kom så långt som till Tylösand (bilden) passerade vi Grötvik och andra ställen där människor låg och solade på klipporna .., och Tylön - som vi då hade på vår vänstra sida - (pv valde att gå in i sundet där) och sååå fint med naturhamn och fyrvaktarstugan! 

Tylösand känns som Mallorca (med hög musik) och stranden är ju evighetslång och övergår norrut till Ringenäs och Vilshärad och Haverdal. 


Det var extremt varmt i luften. 
Harry vill prompt vara nära oss på däck, men fick ha ett vått örngott över huvudet mest hela tiden. 
Ibland hoppar han självmant ner i akterruffen och ligger där i skuggan .., ibland sätter han sig upp nära husse och anar väl dofterna från land. 

Sista timmen låg jag raklång intill herr kaptenen, hade solstrålarna på min vänstra  arm .., och så lyssnade vi till Vigdis Hjorth (född 1959) som sommarpratade i måndags kanske .., men vi tog det på play. 
Såååå bra hon var! 

Dessutom underbart med en sammanhängande historia och vem skulle våga göra ett program och berätta att man suttit inne för grovt rattfylleri ,,,? Inte jag, jag hade skämts ögonen ur mig, men det vågade hon och hon gjorde det på ett så bra sätt. 
Intressant också att få ta del av hur det kan vara i ett kvinnofängelse. 

Det tog kanske fyra timmar att ta sig hem och aldrig någonsin har vi varit sååå snabba på att tömma båten på färskvaror och annat som skulle med till det gula huset! Bråttom-bråttom, för att inte förgås i värmen! 


Väl hemkomna ringde det på min mobil och rösten som säger vem som ringer sa "Gaj" och jag fattade ingenting. Jo, men det var ju Guy i Arvidsjaur! 

Skönt att det är fler än undertecknad som "fickringer" och det blev ett ganska långt samtal .., mest om hur Guy har det numera (ganska kämpigt rent fysiskt, för att inte säga  r i k t i g t  kämpigt!) ., och det var som alltid roligt att prata med honom. Guy har en sån varm och lugn röst .., om du läser här Guy, så hade du nog passat bra i en predikstol. (Bilden här ovanför kom från Guy för många, många år sedan .., då på resa i Vietnam, tror jag mig minnas).

Nu är det alltså onsdag.  
Vi inledde dagen med att köra till Brottet - en simstadion alldeles vid Västra Stranden med femtiometersbassäng och stoooora grönytor för människor att sitta på och trots att klockan bara var kring åtta då vi kom, var där redan många motionärer. Mest kvinnor förstås, men också småbarnsföräldrar i färd med att lägga ut filtar och göra sig en egen liten plats.

På banan intill min simmade en rejält storvuxen man och då menar jag   r e j ä l t .. men jysses, vilken fart han hade, som en säl! Själv trodde jag att döden var i antågande efter bara några vändor, men se det gick allt bättre och efter 400 meter tackade jag för mig, då började det bli trångt i bassängen. 
I morgon ska vi åka dit en timme tidigare.


Bilden: Annonspelare vid Brottets parkering. 

Och nu ...?
Nu har vi druckit 11-kaffe i skuggan under körsbärsträdet .., Sigge plågas i värmen och jag fuktar honom när jag kommer åt med en våt handduk .., Harry lägger sig i skuggan (just nu på soffan) och livet känns gott att leva. 

Man får sannerligen vara glad så länge man har det. 
Livet, alltså.

Dagens fönster ...


Det var när Carin gick förbi Teatermuséet i Malmö, som hon tog fram håven. 

Det tackar jag för!

onsdag 20 juli 2022

Dagens fönster ...
"Ytterligare ett fönster, då håven min var framme, från en finfin frukost tillsammans med tonåring, på en båt i Little Venice i London. För mig att ta fram i november!"

Så skrev Kattis när hon för en tid sedan semestrade i ett då ovanligt varmt (för att inte säga hett ...) London. 

Tack Kattis!

tisdag 19 juli 2022

Tisdagkväll i Halmstad …

Idag föreslog pv att vi skulle ta en tur med båten, kanske ta ett dopp i havet från densamma, ja, några timmar bara. Då föreslog jag att vi väl kunde ta sikte på antingen Glommen - norrut- eller Grötvik, alternativt Halmstad (då blir det söderut). 

Tjopp bara, hade vi beslutat oss för det senare .., packade raskt ihop vad vi trodde oss behöva och gav oss iväg! 

Det var ovanligt lite vind idag och det hela tog  t i d. 

Vi passerade Tylösand med sina låååånga, vita stränder (packade med människor!) .., Tylön med sin fyr och före detta fyrvaktarbostad …, så blev det klipphällar och här och där låg någon naturist och solade och sist av allt seglade vi in i Halmstads hamn där Nissan mynnar i havet.

Man kan gå ännu längre in, ligga nära Slottet, alltså mitt i stan, men vi valde den här hamnen. Här finns stora silos och Stena Linefärjan som går till Grenå på Jylland kom och gick och intill hamnen finns ställplatser för husbilar och det vimlar av dem! 

Den gröna färgen längs bryggan signalerar att detta är gästplatser. Sååå fin grön färg! 

Utanför husbilarna sitter ofta herr och fru i var sin solstol och där finns campingbord och många har somnat i solen och norrmännen skrattar högt och tycks uppspelta. Det står nästan alltid vinglas på borden och var och varannan verkar ha hund. 

Senare idag tog vi ett dopp i det evighetsgrunda och inte alls salta havet - det som var brungult (märks att Nissan tar med sig humus) och påminde om en sjö eller tjärn några mil från Malå - det var där vi skulle avlägga magisterproven i simskolan, vi skulle hoppa från fem meter och jag skippade märket (vågade helt enkelt inte), vägrade att hoppa och fick ros i land. Lite pinsamt var det allt. 

Det var då det.

Efter havsbadet tog jag en dusch. Det var spartanskt, men helt okej. Det känns konstigt att befinna sig så nära Stensjö och ändå är det så …, annorlunda. Hamnvärden kom och sa att ordinarie avgift är 200:-, men det är en överenskommelse att Skallkroken, Grötvik och Halmstads två hamnar bara tar 50 kronor av gäster från dessa fyra hamnar. Aha .., synd att vi inte visste det innan vi betalade i automaten.

Nåja, nu vet vi. 

Nu är klockan tio och det är tämligen tyst här omkring.Pv ligger i förpiken och jag och Harry i akterruffen. Här är så mysigt! Men …, här är MYGG!! 

Godnatt!

Dagens fönster och en hel svärm elcparkcyklar ... 

Hej Elisabet,

"Hej Elisabet! 

Trots min onda fot lunkade jag ner till Malmö C (det lär ju vara bra att röra på sig i vardagen :-)
Såg att Teatermuseet bytt dekorationer i sina fönster och tänkte oå dig. Kanske var du förbi vid ditt besök i staden nyligen?Blev förvånad över alla sparkcyklar vid Petri kyrka! 
Räknade till 24 st och flera fanns parkerade på kyrkosidan! Åker kyrkobesökarna elscooter till förrättningen..? V
Vet att fotbollssupportrar gör det till matchen efter uppvärmningen på Ölcaféet.

Carin."

//Och tack snälla! säger Elisabet.
 

måndag 18 juli 2022

Klockan 08:40 ........ i morgonbitti, ska jag infinna mig på vårdcentralen i Slöinge. 

Sedan jag hade hjärtkrånglet har jag ätit blodförtunnande medicin, men det är inte klokt vilka enorma blåmärken som sedan uppenbarat sig på min kropp! Tredubbel handstorlek till exempel när jag råkade stöta till ljumsken på båten .., med resultat att jag inte velat bada offentligt.  

Och blåmärken på rygg, armar och ben! 

Sköterskan som ringde upp mig var vänligheten själv och sa, som i ett ps, att ordinarie läkare var på ledighet och kanske är det någon ny, oerfaren som ska ta emot mig. Ja, det får man väl räkna med. Jag undrade mest om det verkligen ska vara så här ...? 

För övrigt?

Tittar på VM-friidrotten från USA och tänker att jag tycker att SVT är så bra! Där är André Pops och Alhaji Jeng som sköter kvällssändningen och jag vill ge dem högsta betyg! 

Högsta betyg även till Moder Natur som så generöst bjuder på bigarråer, utan att det kostar mig ett enda öre! Det gäller att passa på; när som helst kommer stora flockar av starar och länsar träden i ett nafs!

Dagens fönster ...

Från ellem - på besök i Österbotten i Finland - kom en liten svärm av fönster. 

Jag börjar med den här bilden och så här skriver hon: "Gamla fönster som snart försvinner eftersom huset ska rivas. Här bodde min morbror och moster - Valdemar och Vivi - så det är många minnen samlade här".

Tack ellem! (Och så intressant med lite fakta om bilden, men det är ju långt ifrån alltid att det går).

söndag 17 juli 2022

 Nån slags resumé ... över en söndag i juli.


En skön söndag. Vaknade tidigt. Lyssnade till någon Sommarpratare som jag somnade ifrån och sedan tog Hans Rosenfeldt vid - jag tyckte väl att jag kände igen mycket av pratet -. Det måste ju vara ett flera år gammalt program.

Så frukost tillsammans i vardagsrummet. Ischias-känning. Kunde knappt röra mig, men ormsalva och massage från husets herre gjorde susen. 

Lunch på golfkrogen i Haverdal. Slottsstek och en salladsbuffé med allt möjligt gott .., picklade rotfrukter, linser, rostad majs .., det var vanvettigt gott och fräscht! Det är bara ibland det är ett sånt utbud och kvinnan som står för det hela, driver tydligen matservering på någon skola här i Halmstad. Lyckliga elever!

Efteråt ett besök på biblioteket i Harplinge (tre böcker fick följa med hem), en sväng på affären  hanns med och sist av allt ett dopp i havet. Svalt och skönt. 

Fin tysk båt låg i hamnen och en rejält stor dansk segelbåt hade valt att ligga längs med kajen.

Så hemåt. 

Hängde tvätt .., vilade i solstolen .., fick underbara fönsterbilder vilka lades in i förväg .., pv tog en löprunda och blev lycklig efteråt - av bara farten bakade han bröd och gifflar -. 

Nu fotboll och Sverige leder med 4-0. 

Inte illa. 

(Och nu är datorn så här knäpp och gör lite som den vill med placeringen av bilderna). 

Söndagsfönstret ....


I Pikeberg, i Grums kommun i Värmland - hos Mimmis design - fångade Turtlan det här fönstret. Egentligen fångade hon två, men det andra får vänta lite på sin tur. 

Glaskonstnärerna (se blommorna ...!) bakom alstren heter Karin Westman & Håkan Blomqvist.

Tack Turtlan!