lördag 26 december 2015

Igår ....


Piren är flera meter hög och ändå såg det ut så här!

Vilka krafter.

Bilden togs av Tommy E.
På jobbet ...

Ingen större hets bland kunderna .., mest är det kompletteringshandling och så mängder, mängder med chips och godis.

För att inte tala om alla som idag har spelat på hästar, på Lotto eller köpt Trisslotter.
När jag förundrad berättar det här för en kund som just satsat på travet, så säger han att det borde jag väl ha förstått .., det är ju för att många har ont om pengar nu efter jul och hoppas på en vinst, ja, antingen på hästar eller på nåt annat spel!

"Har du verkligen inte tänkt den tanken ..?" säger mannen.

Nej, det har jag inte.

Inte för mitt liv skulle jag våga satsa pengar på spel, om jag nu hade ont om den varan.
Pengar, alltså.

Jag skulle  a l d r i g  våga.Efteråt ....


Ja, jag påstod bestämt att jag inte alls hade drabbats av någon julstress, men man kan ju ha fel, för så här - som på bilden - kändes det igårkväll. När allt var över.


Eller så här: med alla ljusen nedbrunna.
Men det blev ett härligt julfirande; det mest stillsamma hittills.Och tänk, att små tomtar av plast - tomtar som skiftar färg - kan sprida sån glädje!
Babsans lilla Noelle i Norge, hon säger i ett videoklipp att hon "bare  e l s k e r  Petter Northug!", och hon säger det med sån bravur.  Precis så är det med mig och dessa tomtar, inhandlade på Clas Ohlsons, 3 för 49:-.Från Skåne kom på julaftonen mina barns pappa och så Anders (som arbetat dag och såklart blev det ett väpnat rån som försenade ankomsten ...)  och det kan ju många tycka är underligt - hur kan man fira på det viset ! - men det tycker inte vi.
Och i Skåne firade pappans fru jul med sina fyra döttrar med familjer och släkt ..., i Ghana julade AP och Micke och i Upplands Väsby arbetade äldsta dottern bland yttepyttesmåttingar på KS .., Emma låg på en strand i Thailand och övriga var hos farmor och farfar på Ljungvägen.

När det sista programmet i årets julkalender (som jag älskade hela vägen fram!) sändes, togs detta upp med hur det kan se ut i olika familjer och hur olika man kan fira jul.
Alldeles varm i hjärtat blev jag!


Det blev ett på alla sätt och vis stillsamt julfirande.
Maten förstås .., och så satt vi i vardagsrummet och tittade lite på tv .., delade ut låtsasjulklappar - nytt och gammalt - ...,  Anders började bli sjuk .., jag kände mig bättre.

Igår, mitt på dagen, tog vi en tur ner till lilla hamnen.
Det var soligt och fint .., blåste rejält, så där så skummet  y r d e  från havet - det liknade snö! - och det var så vackert så där så man nästan tappade andan!
Och vågorna slog upp över klipporna .., harry sprang som en galning - vild av glädje att alla var med - och lilla Nelly fick spatt och sprang runt-runt-runt hon också och alla stod vi där och log.

Foto: pappan

Anders lär ska ha skägg fram tills i april och jag tycker att han kan ha det betydligt längre.

Foto: Anders

Andra har kortare skägg.Så här glad var lilla pigan!! Anders tog bilden.


När allt lagt sig till ro och skåneherrarna vänt söderut .., såg det ut så här i Gunnars Rum.
Tala om två utslagna kompisar!

Och nu är det lördag och jag ska arbeta från klockan två .., full fart till och med nästa fredag, frånsett min lediga onsdag.

Den nya almanackan har invigts.
Tisdagen den femte januari är det återbesök i Hässleholm för utprovning av den där skenan, eller bandaget som läkaren kallar det.
Och den nittonde mars är det "Night of the Proms" i Friends Arena - tack för det Maria -!
Det ska bli jätteroligt!  (Ja, om jag nu lyckas byta helg).

Och finns där någon som läser bloggar under julhelgen, så önskar jag er En God Fortsättning!

Från Turtlan i Karlstad kom vinster till glädjelotteriet, så lite senare idag ska jag lägga ut bilder på just dessa och så kan ni börja klura ut vad som gjorde er lite varma i hjärtat!
Jag kan på en gång säga vad som gjorde mitt hjärta varmt; det var den helt magiska insamlingen till flyktingar som kommit till USA och det är denna - i mina ögon - så fantastiske Brandon Stanton som drar igång allting.
Ibland tänker man ju .., "tänk om alla människor gav bara en femma var .., vad det skulle betyda!"  Precis så var det igår och förrgår med den här insamlingen.
Annandagsfönstret ...


... finns i ett gult hus på en kulle, allt uti landet Halland.

Och där, i det rummet där fönstret är, där ligger en trött pensionatsvärd och sover gott, tillsammans med en stor och en liten hund. Nåja, han var uppe tidigt och rastade åtminstone en av hundarna, så det är honom väl unnat att vila ut.

torsdag 24 december 2015

Från Kerstin i Dalarna ....


.... kommer en God-Jul-hälsning som jag lägger in här.

Och vid pilen uppe till vänster, där sitter din fina domherren av garn, gjord av den STORARTADE madamen i Göteborg - det var hon som stod för vinsten den gången -.

Det lär ska hänga ännu en fågel i granen, men den ser jag inte.

Kerstin - nybliven mormor till en liten dalmas -  kan man hitta på Instagram under namnet lifelivingitnow.
onsdag 23 december 2015

Lillejulafton en kväll i förväg ...


Och det blir förstås alldeles på tok för mycket mat, men det är väl det vanliga.
Vi är sex personer runt bordet , tre färre än i fjol, men det går det med.
På bordet i köket trängs veganmat med julskinka och prinskorvar.
Pv har slagit på stort och gjort en underbart god Skagenröra efter ett recept i tv, ja, han såg Lasse Kronér göra detta och nu säger vi alla att "men åååå, så gott!" och pv ser ut att bli nöjd, ja, rent av lite mallig.

Annat går på tok.
Mymmels " inlagda morotsslantar (lövtunna) som vi föll pladask och liksom inte fick nog av i fjol, dom smakar annorlunda i år.
"Ååå, det är för att jag inte hittade det rätta receptet!" säger hon leende och friherrinnan som är en ärlig typ, säger att dom i fjol var hundra gånger godare och så hade dom  en annan färg.

Och friherrinnans omtalade långkål, den fick ligga för länge i stekpannan och vi skojar och säger att grönkålschips minsann inte är det sämsta. (Idag jag ätit upp resterna av grönkålen och torrt eller inte, så tyckte jag om det!)

Och vi öppnar paket - inte många men vettiga saker -  och det vackraste julpapperet har Mymmel (Hildas mamma) slagit in sin klappar med och jag tänker att man nästan skulle kunna ha det som en fondvägg, om det nu inte vore för att jag inte vill ha vinterkänsla året om.


Papperet från Lagerhaus och är också så fint. Titta bara!
Det skulle man också kunna ha som fondvägg!

I fem timmar blir vi sittande runt bordet och Nelly vill inget hellre än att få smaka av Hildas goda mjuka pepparkaka med lingon ovanpå .., ååååå, så gärna hon vill få en liten (läs: stor!) smakbit, allt medan Harry ligger på soffan och sover.

Och vi pratar om det fortsatta firandet.
För vår blir det lugnt .., men ungdomarna får liksom tre julaftnar .., någon annan ska göra Paris under fyra dagar och friherrinnan firar jullunch med oss i morgon, men själva julafton hos goda vänner i Haverdal.


Så här ser det ut när det är dags att säga tack och hej.
Det är dom grönklädda skorna som ska till Paris. Ett ben fattas - det är friherrinnans -.

Och nu är det dan för dan och vi har tagit ett "kärringadopp" i havet - vilket betyder att vi inte gick i från stegen då vågorna hela tiden slog över rejält - nej, vi gick i från land och kastade oss inte oförfärat i, utan lät vågorna skölja över det mesta av oss.

I morgon stundar detta.
Dagens fönster ...


... finns här i landet Halland.

Ser ni småtomtarna på fönsterbrädan?
Tänk, vad jag tycker om dom!
Dom ändrar färg och är väl så fel inredningsmässigt som det kan bli .., men jag blir så innerligt glad av dem.
Finns på Clas Olssons för en tämligen billig peng!

tisdag 22 december 2015

Dan före dan, före dan ...


Igår var det sista dagen för mig på jobbet, ja, fram tills nu på lördag klockan tre.
Det var inte långt ifrån att ångesten kom krypande enbart vid tanken på alla paket som skulle komma och hur skulle dom få plats .., men det ordnade sig.
Och lika roligt är det var gång man hämtar ett paket till en kund, ett paket där man tydligt ser att här är det julklappar ..., eller att det står att det är till barnbarnen si och så. Mängder med paket kommer från leksaksföretag!

Nåt större kaos var det inte heller bland kunderna.
Malin kollade datum på kolonialen och jag tog mig an ost, juice etc.

Det är Carina som är ansvarig för den avdelningen och jag har inte ord för hur mycket jag beundrar henne och hennes jobb! Tänk, att försöka få till rätt mängd varor inför julen eller andra storhelger när det gäller färskvaror!
Det får absolut inte bli för lite, men inte heller för mycket, så att det slutar med rent svinn.
Och det som gick bra i fjoljulas, kanske inte alls är nån storsäljare i år?

Carina sköter om beställningen på all sill, all ost (en stor avdelning), alla juicer och all yoghurt, hela mejerikylen och som om nu inte detta vore tillräckligt, så har hon hand om beställningen av allt bröd som vi själva gräddar och bara den biten fyller ett eget frysrum!
Mellan varven är hon också rastavlösare i kassan.

På samma sätt är det med Anne-Marie i charken.
Vilken ångest det måtte vara att få ordning på beställningarna!

Nåväl.
Kvällen susade iväg i en väldig fart och det blev många god-jul-önskningar från rara kunder och väl hemkommen bröt förkylningen från helvetet ut (tack snälle pv!), men nu är det ju så  .., att en kvinnlig förkylning inte går att jämföra med en manlig, så jag ska väl inte klaga.
Bara lite.

När jag blir förkyld, spränger det i såväl över, - som underkäken .., ja, det känns som om det är tandvärk i stället för fyllda bihålor!

Men nu stundar adventskalender (jag älskar den fortfarande, gårdagens 70-tal var på pricken fångat!), en skinkmacka (tunnbröd och Garants goda färdigkokta för 39:90 kilot) .., och så Västervikssenap, som fungerar precis som Nezeril nässpray.

måndag 21 december 2015

Måndagsfönstret ...


.... är grannens, ja, eller egentligen inte, för huset är ju redan sålt och står nu tomt i väntan på dom nya ägarna. Men ungefär så här är det idag. Ett blått ljus ute.

Och vår julgran, den är så vacker, så vacker .., jag har aldrig i hela mitt liv haft en finare julgran!

söndag 20 december 2015

Söndag ...


Helgen blir så lugn, så lugn.
Lördagkväll är vi båda förbi av trötthet och ingenting förstår vi.
Och pv är ju förkyld, förstås.
Dagen har bjudit på storhandling och inköp av gran och inte så mycket mera.

Och så blir det söndag.
För mig ligger julafton hur långt bort som helst, det är som om jag blivit totalt "dygnsvill" och jag tänker att nu gäller det att gunga friskt i den nya gungstolen.

Vid halv tolv ringer friherrinnan och undrar om vi ska ta ett dopp, så det gör vi.
Det är östlig vind och gräsligt kallt i vattnet, men det underliga är att det är precis tvärtom när man kommer upp. Inte det minsta kylslaget!

Och vi åker hem till Stensjö och friherrinnan har med sig nybakade havrekex (efter alla åren i Skåne och nu i Halland upptäcker jag att jag numera säger "tjex" lika ofta som "kex") och vi sitter vid köksbordet med alla fyra adventsljusen tända och jag tänker att egentligen är ju detta allt som behövs.

Sen städas det lite.
Pv sitter vid pianot och klinkar .., kören Västanvind har konsert i Vallås kyrka, men jag blir kvar hemma och ska förbereda lite inför lillejulafton på tisdag.

Från Maria kommer ett sms .., vill vi följa med dem på Night of the Proms i Friends Arena den nittonde mars? Ååå, jag kollar i kalendern och ser att det just då är jobbarhelg, men kanske, kanske att man kan byta helg med någon annan, eller ordna det på nåt annat vis?

Nog vore det roligt.

Dagens fönster ....


Titta, så vackert fönstret i Gideå kyrka speglar sig i altartavlan!

Fantastiskt!

Det var Cecilia N som påpassligt fångade bilden (exakt klockan kvart över ett igår!) och om Gideå kyrka och just altartavlan kan ni läsa här. (Är inte målningen underbar!!)

Tack Cecilia!