torsdag 23 november 2023

Dagens fönster ...

Nu blev det lite hastigt här .., ty pv har fått fatt i en ackumulatortank som ska hämtas i Kåseberga, utanför Ystad. Först hade han visat intresse för en liknande tank i Sthlm, men den plockades av någon annan spekulant. Den här var tiotusen kronor billigare och finns alltså i Skåne. Båda begagnade, men den här är i alla fall tjugotvå år nyare än vår gamla.

Alltså blir det en tur söderut under de närmaste dagarna. En sväng förbi min syster ute på landet, därefter Kåseberga,  kanske titta in hos exet och hans fru (lämna ägg) och så Bunkeflo. Så himla trevligt!

onsdag 22 november 2023

Tack Elin Jönsson!


Svt:s och SR:s utrikeskorrespondenter gör ett så bra jobb, tycker jag. Ikväll ett lååångt reportage i Aktuellt, där Elin Jönsson med fotograf Lars Lyrefelt intervjuat och fått följa två olika familjer i Lutsk och Kharkiv och där vi som tittare får se hur deras vardag ser ut. 

Här satt vi tysta i vardagsrummet - en i fåtöljen, en i soffan Ektorp - och tänkte på hur olika våra liv är. Här i Halland - och där - i Ukraina. Men ändå: så mycket som är lika. 

Ett annorlunda reportage var det.
Missade någon detta, går det att klicka in sig här och ungefär 24 minuter lite drygt in i Aktuellt, börjar reportaget. 


Ännu mera onsdag ...


Så blev det återigen en natt fylld av icke-sömn, spring-i-benen och en slags oroskänsla, utan att jag kan peka vad det är som orsakar allt detta. 

Medicinen? Kanske. 

Kryper nära, nära Harry och för en gångs skull ligger han kvar intill mig. Vilken trygghet. 

Lyssnar till diverse olika radioprogram (jag vet - inte särskilt lyckat) och vid tretiden ger jag upp, och tar mig an SVT-play. 

Tittar på programmet "Gift" som är annorlunda, där gifta par ställer frågor till varandra som kanske inte ställts tidigare. Kors, så ärliga och uppriktiga människor är och jag blir så varm inombords .., tänker .,. hur vågar dom?!

I det första avsnittet möter vi Stine och Jacob som varit gifta 1.5 år. 

Så här står det som programförklaring: 

"Hur gör jag dig till en bättre person? Vad tror du att jag tycker är det mest irriterande med dig? Modiga gifta par ställer oväntade frågor till varandra." Här en länk till programmet som jag fann riktigt intressant.

Minns när pv och jag själv nyss hade börjat vara tillsammans och jag frågade honom om det var någonting han irriterade sig på, ja, som jag gjorde eller .., ja, ni förstår. 

Jo, det var det. (Va? ?!) Och ville jag veta det ..? 

Det visade sig att han tyckte att jag slängde för mycket mat. Jaha, inte värre än så, tänkte jag. I den lilla 1:an fanns nämligen ingen frys, endast ett pyttelitet frysfack längst uppe i kylskåpet och där rymdes inte mycket .., kanske ett paket ärtor, om ens det. 

Numera slänger jag  i n t e  mycket mat, knappt nånting, utan håller koll i kylskåpet så sånt med kort datum används först. 

Frågade han mig om jag irriterade mig på något? Nej, det kan jag inte minnas. Om han gjorde det nu, skulle jag svara detta att han ofta struntar i att knyta sina skosnören när han går ut. Jag tycker att det är höjden av lättja, men han kanske ser det annorlunda.

Dagens fönster ...


... speglade sig i dörren här i vardagsrummet igår. 

Så egentligen var det ju gårdagens fönster.

Onsdag ....

Det är klart att man ska vara tacksam för alla årets månader och man känner sig nästan som en månads-mobbare, men ..., november är så mörk, så mörk. Det beror såklart även på att vi inte ser några gatlysen eller ljus från vårt boningshus.

Nåväl, om en månad vänder det. Bara vetskapen om att så blir det, gör att det blir lättare. 

Igår såg det ut så här när solen började tänka på att göra kväll. Sååå vackert var det!

Efter att ha legat vaken till halv fyra natten mot idag, börjar jag äntligen - nu kvart  över tio - att känna mig som en människa. Ska nu klä om och hjälpa pv lite röjning. Vi har hyrt en släpvagn med galler från affären .., ja, det är det vanliga, garaget ,-).

tisdag 21 november 2023

Dagens fönster ...

Igår gjorde jag ungefär så där som Stationsvakt gjorde för ett par år sedan .., han strosade omkring i olika städer och samhällen runt om på vår jord, ja, via Google Maps, alltså. Det är ju så helt fantastiskt intressant! 

Innan vi åkte till Cornwall gjorde jag sammaledes, klickade in namnet på vårt AirBnb-boende i lilla Millbrook och "vandrade" längs bygatorna. När vi sedan kom körandes dit, kände jag genast igen mig. 

Igårkväll gjorde jag sammaledes, men då i Vilnius. Upptäckte en georgisk restaurang nio minuters promenadväg från hotellet ...., kollade menyerna ., tänkte, hjälp så intressant .., vandrade vidare .., ja, lite så där. 

Likadant var det när vi besökte Liverpool. Det är därifrån den här bilden kommer.

 

Emil var ju med oss och vi tog en fika på Tate Café och allt kändes bra. 

Så roligt att resa tillsammans med ett vuxet barnbarn!

måndag 20 november 2023

Är jag den enda .....?

Säger till pv att visst är det skillnad  på nyhetsuppläsare i SVT nu, i jämförelse med tidigare år?

Sååå himla propert klädda numera! 

Såg även en bild från Sveriges Radio där den eminente programledaren Mikael Kulle satt i kavaj och slips och sände från P1-studion! 

Stiligt!

Och så en ny måndag ...


Läser mejl från min syster i Australien. Från att ha varit halvt döende för ett par år sedan, brutit närapå alla kroppens ben och krossat bäckenet och därefter varit mer eller mindre "ämlig", är hon nu den mest effektiva människa jag vet. 

I varje mejl berättar hon om dagens sysslor. Hon har räfsat på tomten, rengjort fågelbadet, putsat alla fönster, klippt ner vinrankan, rensat ogräs, ja, det aldrig slut. 

Visserligen får hon dagen därpå förfärligt ont i sitt ena ben, men det går ju förhoppningsöver, skriver hon.

Hennes tre år äldre syster i Skåne, lever ett helt annorlunda liv. Enligt egen utsago tillbringar hon mycket tid i den härliga hörnsoffan och hon läser Skånska Dagbladet från första till sista sidan och löser korsord. Tar det mer som piano, helt enkelt. Jag förmodar att hon kommer att överleva oss alla.

Själv har jag tagit en härlig promenad tillsammans med Harry. Vi sneddade över gårdsplanen på Stora Stensjö, förbi alla hästarna som är så nyfikna och så in i fårhagen som, sedan en tid tillbaka, är helt tom på får. Då är man liksom på toppen av åsen. Smala  stigar där fåren trampat hela sommaren. Och miljoners fårlortar.Det vita huset med grått tak kallas allmänt för Tullhuset, riktigt varför vet jag inte. 
"Tja, jag tror att namnet härrör från den tiden när en massa sten och tegel levererades nerifrån hamnen ..., kanske var det då någon slags tullstation?", säger pv. 
(Nu har jag kollat upp det hela med Lennart, han som är uppvuxen här i Stensjö. Jodå, så var det. Stenen fraktades på pråmar ut till Fågelholmen, den där pv simmade runt, runt inför Vansbrosimmet.)

Går man längs stigen på husets hitsida, är man snart vid X-grinden och därerfter är det nerförsbacke mot havet. 
Harry lullar på lite som han vill när vi går här, samtidigt som han håller koll. 
"Är du med matte ...?" 
Jo, hon är med. 
Gud, som jag älskar den hunden!


Kommer hem. 
På familjechatten får vi veta att exet nu har genomgått sin första grå-starr-operation .., och pv, han sitter vid skrivbordet och letar en anteckning till Kyrkokören .., och Harry har tagit siesta. 

Till vänster här syns min skärmbild på datorn. Bilden togs i somras eller höstas vid den så kallade "Morgonbryggan" i Torekov. 

Där tog jag minst två dopp per dag. Ser ni mannen längst till vänster som får en klapp på kinden av sin fru? Så glad jag blev att det råkade komma med på bild, för det var inte meningen. 

På bildskärmen finns även mindre bilder, såna som jag kallar för hjärtevärmarbilder. 


Det här  är en av dem. Mamma som på den geriatriska avdelningen på Ystad lasarett får besök av Anders, som då går på gymnasiet alldeles intill sjukhuset. 


Och en somrig bild, tagen från toppen av Tjamstabacken hemma i Malå, är en annan som alltid finns  på bildskärmen.

Nu ska jag ta mig an Svenska Dagbladets korsord som vi löser tillsammans, pv och jag själv.

Dagens fönster ...Grannen Annelie, hon som ibland tar sig an Sigge och ger honom mat och kärlek när vi är bortresta, har kvar sin lägenhet i Stockholm och detta är vad hon kan se när hon tittar ut. 

Så totalt underbart! 

Tack Annelie att jag fick låna bilden!

söndag 19 november 2023

Dagens fönster ...


... var en gång mitt och det var förstås i lilla ettan i Ystad. 
Pappershästen var en adventshälsning från Anja Notini och den trivdes så bra där bland småänglarna.

Underlig dag idag. 
Det känns som om jag har svagström inuti kroppen. Diskar och far fram med dammsugaren. Byter överdrag på soffan Ektorp och upptäcker sand mellan dynorna. Fyller på med mat till fåglarna. Harry som inte har kräkts i natt, ska även idag få kokt kyckling med ris. 

När allt är klart, ligger jag raklång och läser Elin Grelssons roman "Inget ska växa över mig". Elin är dotter till bloggvännen Eva på Frösön - numera Rödön - och jag tycker om sättet hon skriver  på, Elin, alltså. 
Somligt känns igen. 
Känslan av att ha lämnat en tillvaro för en annan, i hennes fall Jämtland för ett nytt liv i Stockholm. 
Kanske också känslan av främlingskap såväl "hemma" som i allt det nya. Detta att befinna sig mitt emellan.

Nu Vinterstudion.