lördag 30 december 2023

 Och så ett kvällsfönster ... 

 

Idag, medan jag satt här i soffan Ektorp och förstrött tittade på Tour de Ski och alla kval-lopp, plingade det till i min inkorg. 

Å, det var ett fint fönster från en för mig helt okänd avsändare - Lena Stensson i Falkenberg -.

Så här skriver hon: "Hej! Jag gillar dina inlägg med Dagens fönster och tänkte att jag kunde bidra med ett juligt sådant. 

Granarna har jag målat med filmjölk och snöstjärnorna har jag virkat och sedan stärkt i florsocker blandat med vatten. Ha ett fint nyår!"

// Tack detsamma Lena! säger jag och så glad man blir när någon tycker om fönsterbilderna.

Dagens fönster ... och lite till.


... fångades av systerdottern Rita under ett besök i grannlandet i väster. 

Det kom en hel svärm med fönster faktiskt och jag passar på att lägga in bidrag med julmotiv, ty vips, så känns det som vår! 

Den här natten blev helt snurrig och klockan var tre innan jag somnade (tänkte på dig Bettan i Lund .., du som lägger dig halv tre!). 

Lyssnade till Anna-Lena Lauréns Vinterprat i P1 .., det var mycket allvar i det pratet och jag lyssnade och hade min vänstra hand nära Harry  under tiden och  han kändes så varm .., och just innan tre fick han lägga sig hos husse i stället. 

Det är så härligt med djur! När jag lämnar sängen mitt i natten .., då tittar Harry upp lite försiktigt och väntar på vad jag ska säga. Om jag bara tänder en liten lampa och säger .."matte ska bara kissa lite ..", då kurar han ihop sig och sover vidare. Men om jag stannar upp och tittar på honom och säger "om du vill, kan du få sova hos husse ...?", då lämnar han sängen bums och hoppar sedan upp till pv och kurar ihop sig vid hans ben. Det blir alltid ett varmt välkomnande för den fyrbente. 

Några timmar senare, när vi alla var uppstigna, berättade pv att han också lyssnat till samma program. Hon är så bra, Anna-Lena Laurén. Och hennes kärva ("tjääärva) finlandssvenska, går rakt in i mitt hjärta.

Lördag idag och årets näst sista dag. I vanliga fall brukar jag ha gjort en summering över året som gått, men dithän har jag ännu inte kommit.

Kanske inte en summering, men väl en lista med svar, det bjöd mossfolk på igår och listor är ju alltid trivsamma. Jag minns att bloggaren Anna i Sheffield ("Steelcityanna" hette väl bloggen?), hon hade ofta listor på sin sida.

Här  är i alla fall mossfolks lista!

Idag börjar Tour de Ski .., det är grått och mulet ute och jag har funderingar på att betala 99:- och titta på den här filmen - - bilden här intill - ikväll. 

Egentligen är det Halmstad Filmstudios första film för vårsäsongen, men det är inte alldeles säkert att vi är hemma den måndagen och även om film alltid är bäst på bio, så har jag inga som helst problem att sitta hemma och titta.

Så här skriver DN:s recensent Helena Lindblad om filmen. Ja, ett litet utdrag. 

"Nae Young och Hae Sung är inte mer än mellanstadiekids och tävlar med varandra om vem som har bäst betyg, ibland intill tårarnas gräns. Men under ytan finns ett urstarkt band och de varmaste av känslor. ”Jag kommer nog att gifta mig med honom” säger hon om vännen till sin mamma, som genast ordnar en ”dejt” där barnen kan leka tillsammans i en regnig park – en underbar liten scen filmad som en gudomlig lucka i tiden.


Det är signifikativt för långfilmsdebuterande Celine Songs alltigenom underbara debut ”Past lives” att den där leken, redan i det ögonblicket man ser den, har karaktären av ett bitterljuvt minne. Frågan vad vi gör av våra minnen i takt med att vi förändras och utvecklas, är centrala i filmhöstens mest existentiellt romantiska film."

 

Regissör är den koreansk-kanadensiska Celine Songs - helt ny bekantskap för mig - vilket kanske inte är underligt, det här är hennes debutfilm! Ja, det ska bli spännande. (Googlar man på Celine Songs är det enbart Celine Dions sånger som kommer upp i flödet).

Det var allt just nu. Nu har jag i alla fall tömt ett av hjärnas fack.

fredag 29 december 2023

I slutet av december ...


Hällregn även idag. Pv läser morgontidningen (snart är prenumerationen tillända ...buuuhu!) .., Harry gör inget annat än sover och Sigge kom högljutt jamande upp till mitt sovrum tidigt i morse: han var  h u n g r i g  och tyckte väl att det var dags för frukost!

Att det på köksbordet fanns en skål med torrfoder, garnerat med kattgodis, tycktes inte vara tillräckligt. 

Gick ner, kokade lite fisk till honom och nu ligger denne kattherre och tronar likt en kung på sängen i gästrummet!

Lyssnade igårkväll till Radiokorrespndenterna och tänker var gång att SR:s utrikeskorrespondent Maria Persson Löfgren är en formidabel klippa, på samma sätt som Joakim Paasikivi.

Och apropå ingenting .., ser ni den lilla vita blomman i bildens mitt? 

Tänk .., nu i slutet av december, så står den där och är så fin!

För övrigt kan meddelas att såväl sonen i Bunkeflo, som hans svärfar i Limhamn, samt pv .., alla har dom legat däckade och känt sig risiga efter julens äventyr. 

Så här såg det ut igår .., pv under täcket på soffan Ektorp. 

Tillfrisknandet - i alla fall för hans del - gick ändå snabbt, idag är han på benen igen. 

Körde till affären igårkväll och köpte butikens sista covid-test (innehöll endast 1 testkit) för 30 kronor, men jag vet inte .., det kanske inte behövs?

Fick telefonsamtal från äldsta dottern, som vanligt på väg hem från nattjobbet. Hon tar nu hundarna med sig och kör till landet utanför Norrtälje, allt för att slippa detta otyg, vilka nu inför nyår skjuts även dagtid och en av hundarna är fullkomligt vettskrämd för raketer, då någon  - för några år sedan -  slängt en smällare just intill honom!  Vilka idioter, rent ut sagt!

Ännu mera för övrigt? Den sista raden i min systers dagliga mejl från  Australien, den lyder så här: "Så kan jag berätta att ytterligare en ung man blev biten till döds av en haj i helgen, cirka 3 timmars bilväg härifrån. Huvva!!!"

Arma anhöriga och nog är det tur att man bor i ett hajfritt land, säger jag bara.

Dagens fönster och lite till ...


Ännu ett fönster fångat i Ystad och som, år efter år, brukar visas i december månad. Fångat av mig själv, förstås och fåret - som mest liknar ett marsvin - var en julklapp från min syster i Australien. 

Jo, jag tänkte på gårdagens norska dokumentär, den jag såg på SVT-play. Där fick vi följa den envise  Tor-Evert (ständigt dessa norska dubbelnamn!) Johansen som kämpade med att bygga sig ett hus och som så småningom träffade en processingenjör - en till synes såå rar kvinna från Danmark - som kom att flytta till honom. 
Å, dom såg ut att vara så lyckliga!

Men så berättade kvinnan om hur svårt det kunde vara att inte ingå i ett sammanhang. Tor-Evert hade byggvänner på plats mest hela sommaren .., hon hade svårt att helt och fullt komma in i det norska språket ("det är inte alls så likt det danska som man kanske inbillar sig!"förklarade hon) och inget arbete hade hon ju heller till en början. 

Så småningom fick hon plats som tandsköterska eller något liknande (ja, just det ..., tandläkaresekreterare, tror jag det översattes som), fick egen inkomst och det blev förstås mer socialt än att endast gå hemmavid där uppe på branta sluttningen, till en början utan rinnande vatten och med utedass. 

Precis så var det för mig själv när vi flyttade till först Sollentuna, så till Ystad och sist av allt hit till Halland. S o m  jag saknade arbetet i butik .., att träffa människor hela dagarna .., att känna sig som en del i en grupp med samma mål. Hur lätt är det inte då att tappa självkänslan? 
Första flytten, då hade exet börjat på polisskolan och jag var hemma med en då 1-årig liten tös, själv var jag 19 år och kände till en början inte en människa. 
Andra flytten gick det bättre. Då hade jag inlett min strålande karriär som kassörska, arbetade fredag - söndag och älskade arbetet, ja, hade lätt som plätt kunnat arbeta gratis! Plötsligt kändes allt så mycket enklare. 

Och sista flytten, hit till Halland .., ja, då var det samma sak i ett halvårs tid. Ett fast arbete hade jag sagt upp i Ystad och fler än en menade att hur kunde man vara så naiv, att bryta upp och tro sig hitta ett nytt arbete vid femtiosex års ålder? 
Men det gick ju bra och jag minns första gången när jag på moped susade hem från affären i Haverdal - då hade jag arbetat ett bra tag - och en kund från affären vinkade så glatt åt mig från sidan av vägen! Plötsligt var man (jag) en del i ett livspussel, om än en aldrig så liten bit!

Allt det tänkte jag på medan jag såg dokumentären från Norge.

torsdag 28 december 2023

Och så ett kvällsfönster ... 


Här kommer ännu ett skånskt fönster. 

Så här skriver avsändaren, som är bettan(kax).

"På kvällsrundan får jag syn på detta fönster. Det som bor där ser ut att leva efter mottot more is more."

Tack Bettan! säger jag.

Idag .... 

Det är väl så här det är. Regn och rusk och rejäl blåst. 

Skönt att ha pv hemma. Harry sover djupt .., vi har pratat med Sonja, min syster och nu väntar Ecke och Britt. 

Och jag har letat och letat efter flaskan med Apotekarnes julmust, men se, den är försvunnen. 

Jul, - eller påskmust, är den enda läsk jag dricker och till lunch blev det uppvärmda spjäll med potatisgratäng och någon skiva gravad lax .., tänk, så gott det hade varit med julmust! 

Det blev vatten i stället.

Igår bokade vi färjebiljett från Karlshamn till Klaipeda i Litauen. Det hade blivit bra mycket billigare att välja flyget från Köpenhamn, men nu valde vi det här alternativet. 

Tänkte, när detta bestämdes, att det ju är himla härligt att åka tåg och en fyra timmars tågresa från Klaipeda till Vilnius, skulle bara bli trevligt. Nu visar det sig att det blir buss, då det är elektrifiering av järnvägen på gång och .., ja, då blir det buss i tre timmar i stället. Det går det med.

Vardag ..., Anna och Magnus och Dagens Fönster.


Vaknar tidigt. Lyssnar till P1-morgon och fascineras  - som alltid - sååå av programledaren Anna Hernek, det är hon som är på bilden till vänster och den togs av Mattias Ahlm.

Denna Anna Hernek, hon är så otroligt proffsig och för min inre syn står hon likt en skeppare på en båt och styr alla inslag med fast hand och inte en enda gång stakar hon sig!

Hon låter effektiv och energisk .., och när jag googlar hennes namn, får jag veta att hon är sextiosju år och kanske har hon redan gått i pension och hoppar in extra under julens helger. I så fall: vilken sjuhelsickes vikarie!

I dagens program kan man ta del av en intervju med Magnus Müller från Varberg. Han är en sån här hjälte som samlar ihop förnödenheter (vinterkläder, torrmat och annat) och kör iväg till Ukraina och .., minns jag rätt var detta det elfte besöket där.

Här kan man lyssna till denne man som har min stora beundran.


En annan människa som jag beundrar är Trafikverkets Bengt Olsson. Denne till synes så ofattbart lugne man, sitter nu och berättar om trafikläget i vårt land och om någon utstrålar  l u g n, så är det denne herr Olsson.

Från ellem i Skellefteå kom den här artikeln via mejl. På bilden skymtar forum-biografens vackra neonskylt och kyrkan till vänster .., där min pappa begravdes/jordfästes och där en liten Anders döptes. Och på torget står julgranen som nu - lite snötyngd - inte är fullt lika anskrämlig som den först tycktes vara. 

Grattis Malå till att hamna på 3:e plats i denna underliga "tävling" om bästa julkommun. Jämtländska Åre och värmländska Kil kom före och tack ellem för omtanken med artikeln.


Dagens fönster ser ut så här och fångades av min systerdotter - Rita - henne känner ni väl till vid det här laget. 

Tack Rita! (Hennes mamma heter Rigmor och hennes pappa Robert .., det var på R:ens tidevarv det blev såna namn och hade dom fått en son, hade han fått heta Rickard, det namnet tyckte min syster om.)

Ps. Stort hurra idag! Upptäckte, när jag loggade in på Pensionsmyndigheten, att jag får sjuhundra kronor mer i pension under kommande år.  Månatligen, alltså. Hurra! Hurra! Ds.

onsdag 27 december 2023

Ett kvällsfönster från Skåneland ... 


... närmare bestämt från madame Hedgren i Trelleborg. 

Tack Kerstin!

Dagens fönster ...


Från madamen i  Porto kommer här ett fönster som åtminstone gör mig glad. 

Där är en blommande amaryllis, eller kanske två ..,  och måhända är det Josef och Maria och ett litet äldre Jesusbarn .., en virkad duk på ett bord .., och någonting som liknar en avlång glasvas, längst till vänster på bilden. 

En stund senare, när jag verkligen försöker leta i bilden, upptäcker jag två ansikten till höger om den stora amaryllisen ...? Är det möjligen några keramikfigurer ...?

Tack annannan! säger jag. 


Och så här vackert blir fönstret, inramat av kakel!

tisdag 26 december 2023

Livgivande tv-program ....

Inte är väl det underligt att norrmännen är så bra skidåkning .,. tänker jag. Dom tycks ju ha sån tåga, sån omåttlig sisu, rent ut sagt! 

Som Tor-Evert Johansen t.ex. 

Vilket program! Vilka människor!

Dagens fönster ....

"Fönster från vårt grannland ..." stod det på ämnesraden i mejlet. 

Jag gissar på att dessa kanske fångades i Helsingör i Danmark och den som hade håven redo, var min systerdotter Rita! 

Tack Rita! säger jag.

Annandag Jul 2023 ...


Och så är vi - efter två dagars julfirande i Skåne - återbördade till  landet Halland .., till en glad katt som fått kokt fisk och tillsyn av friherrinnan och till småfåglar vilka ätit upp precis alla frön. Nu är det påfyllt. 

Och påfyllt även inombords .., med två av tre barn med respektive på plats och ystra småttingar vilka bara väntade på att få öppna sina paket och där var även sonens  svärförälddrar och en snäll tomte som pratade skånska.

På juldagen tog Anna med sig Elliot och gick på bio och såg en Bamsefilm och att äta popcorn när man är på biograf, det är minsann en happening bara det, i alla fall för en kille som fyller 5 år i början av april.

Efteråt blev det födelsedagsfirande av svärsonen Micke som just idag på Annandagen fyller 52 år. Jag bakade en nötkaketårta som absolut inte ville växa på höjden (ja, bakpulvret var med), men den gick väl ner ändå och därefter åkte vi hemöver. Mycket trafik på E6:an, men bra väglag och det hela gick geschwindt. 

Är man "dagvill" i vanliga fall, blir  det än värre när en måndag förvandlas till helgdag och likadant med en vanlig tisdag. Vad sker en sån här dag ..? Jo, jag tittar på "På Spåret", allt medan pv ägnar sig åt flyttstädning i Halmstad. Nu är det slut på hans vikariat och adjö till att stiga upp i ottan och cykla iväg hemifrån i mörker. 

Själv ska jag betala in medlemsavgiften till Halmstad Filmstudio - den här terminen tänker jag köra in till Halmstad, parkera intill slottet, promenera på ojämn gatsten till Röda Kvarn och - hopefully - hitta en ledig stol på biografens balkong. Att titta på tio filmer (plus ytterligare en film om man går på årsmötet) kostar 400 kronor och det är ju otroligt billigt! Årets första film visas den 28:e januari, på Karl-dagen och det är den här filmen. 

Funderar också på att uppleva Händels Messias i Sankt Nikolaikyrkan, kl.16.00 på söndag. 


Någon timme eller två innan vi lämnade Skåne, tog sonen och jag själv ett dopp i deras pool. 

S v i n k a l l t, men så underbart efteråt!