lördag 13 juli 2024

Lördagkväll i landet Halland ...


Detta blev i sanning en dag fylld av förberedelser. Gjorde redan på morgonen i ordning lammfärsen (blandat med en tredjedel nötfärs) och formade tjugofyra biffar, mer räckte det inte till. 

Stekte dem fyra och fyra och sen var det bara att låta det hela dra in såsen. 

Till detta serverades potatisgratäng, ugnsrostade rotfrukter, en skål hummus, hemgjord tzatziki, en skål grönsallad med melonbitar och allt annat som brukar höra till ..,tre olika såser (bearnaise), ja, det var väl det mesta. 

Vi fick låna grannen Birgittas ugn till grönsakerna, vår räckte helt enkelt inte till. Så vänligt av henne!

En enda liten biff blev kvar, men då hade jag även stekt några starkare korvar .., så där så ingen skulle behöva gå från bordet hungrig. Ungdomarna fick äta i uterummet, själva satt vi i vardagsrummet. Och i uterummet har de varit sedan dess!

S o m det har skrattats .., det har spelats kort, Yatzy och det springs på toaletten och jag går upp och kollar till så att alla har kuddar med örngott .., och pv drar ut dagbädden så det är fixat (i det som är Gunnars rum) där flickorna ska sova och själv ska jag ligga här på soffan Ektorp, så kan dom sitta där ute hur länge som helst och roa sig. 

Ett tag efter maten satt jag i soffan och nickade ideligen till. Det var väl någon slags anspänning som släppte, men nu, när klockan är halv tio, är jag pigg. Gick in i köket och Emil kom in och kramade om och sade snälla saker som värmde mormorshjärtat. Pv kämpar med dagens korsord i DN.

I morgonbitti ska det tydligen bli morgondopp för hela surven .., de hade med sig frukostbröd, ost, skinka och kaffe .., så det är bara att plocka fram och göra i ordning. Lägg därtill att regnet tydligen skulle upphöra, ja, men det blir bra. 

Vi pratade om yrkesval (det var innan flickorna kom, dom hade kört själva). Emil (barnbarnet) säljer bilar, William driver tillsammans med sin farbror en klädaffär i Uppsala, Anton arbetar med logistik åt företaget Vitamin Vell, Tobias har pluggat ekonomi i Umeå och har nu fått arbete på Handelsbanken i Täby och Elvis arbetar med reklam och redigerar hemsidor. 

Tänk, så annorlunda i jämförelse med hemma i! Där var det - kanske är ännu - gruvan eller SGU (Sveriges geologiska undersökning), Hultdins verkstad, sågverket eller skogen som många män hamnade i. Ska fråga damerna i sällskapet hur det ser ut för deras del. Ingen av de unga männen hade gått i sina föräldrars fotspår rent yrkesmässigt och föräldrarna torde väl vara födda i början på 70-talet.

Dagens fönster ...


S o m  jag tyckte om den till synes så enkla kyrkan i Höganäs! 

Inga krusiduller. 

Ja, den kyrkan gick rakt in mitt hjärta.

fredag 12 juli 2024

Fredagkväll i juli ... 

Så här vackert var det nere vid havet, när vi vid åttatiden tog lillrundan, pv och jag själv. 

Såg människor som satt på hällarna .., några fiskade .., andra var på väg hem, kånkandes på kylväskor och plädar. 

Det har varit en bra dag, ja, om man med "bra dag" menar att man klippt gräs, kört in till stan och handlat, tvättat fleecefiltarna och pv har bakat gifflar och kärleksmums/Snoddas, allt inför helgens besök av ungdomarna. 

Själv ska jag steka en stor laddning med lammfärsbiffar till middagen i morgon. 

Kanske var det därför det flimrade lite natten mot idag ,-).

Minns när jag 1997 skulle bjuda min före detta lärare i tyska hemifrån på fisksoppa och även om jag älskade den läraren (eller just kanske därför) - Carl-Olof Sjölund - var jag så nervös att soppan inte skulle bli god och knappt hade vi satt oss till bords, så kände jag hur det värkte i bröstet. Jag tog av mig behån .., hade svårt att få luft och till sist blev det  besök på akuten. Emma skulle döpas helgen därpå och jag grät och tänkte att jaha, nu får man inte vara med om detta .., ja, jag tänkte väl att Vår Herre hade planer på att kalla hem mig. Det är till att ta fisk-soppe-kok på allvar ,-). 

Fullt så farligt är det inte vid sjuttio års ålder.

Mitt i natten .... 


Vaknar med våldsam ångest och flimmer. Försöker distrahera mig med att lyssna til något lättsamt från radion - kanske Vetenskapsradion - men allt jag får in är president Biden som håller presskonferens. 

Oron blir inte direkt mindre av detta, även om han låter mer bestämd än tidigare. 

Man kan fråga sig vad det är med män som absolut inte kan tänka sig att ge upp sin position? 

Och nu snart mitt på dagen. Jag klipper gräset mot havssidan till. Där är mängder med vitklöver och små-små ekplantor vilka tittat upp, men tjoppas av lika snabbt. Aldrig har vi väl haft fler ekollon än i höstas och nu vill dessa växa upp och bli stora träd. 

Nej, man får inte alltid som man vill. 

Svetten rinner i ögonen och det svider och jag försöker torka tårarna så gott det går. 

Ser en hästtransport svänga in mot stallet och hagarna .., kanske hämtas några hästar till ett annat bete? Eller lämnas någon häst som varit på annat ställe?

Efter gräsklippningen duschar jag iskallt. Längtar efter bad i havet, men Halmstad kommun har gått med varningar till allmänheten  och meddelat att efter dessa våldsamma skyfall, ja, då blir det så här .., det är väl närapå avlopp som går rakt ut i Kattegatt och nu inväntas nya provresultat. 

Vi får väl se tiden an. Stackars människor i Jönköping och annorstädes där det svämmade över i källare och butiker! Vilket jobb det blir! Allt som ska avhandlas med försäkringsbolag .., minskad försäljning för affärsidkare och så vidare. 

Nu snart elvakaffe.

Dagens fönster ...


Strax efter klockan 21.00 igårkväll, plingade det till i min  mobil. 

Då kom det här fönstret, med den härliga lampan som - om jag förstått det rätt - dinglar i en tråd från taket. 

"Tror det är en designshop", skriver avändaren som är madamen  i Porto. 

Tack! säger jag och tänker att det nästan påminner om ett jordklot.

torsdag 11 juli 2024

Nya tider ...


"Nej, nu får det vara nog! Jag har blivit en soffpotatis!" sade pv tidigare ikväll. 

Han, som tidigare cyklade nästan fem mil gånger fem dagar i veckan, tappade styrfarten när han valde att bli pensionär på allvar och  n ä r  han har cyklat, har det mest blivit på elcykeln och det är ju stor skillnad i jämförelse med att trampa själv.

Och så försvann ju alla promenader med Harry; rundor hit och dit och flera kilometer per dag!

Shortsen åkte på, strumpor och skor och t-shirt och så iväg. 

En kort runda bara, mer för att känna på det hela. 

Det gick bra, men var tungt i uppförsbacken, konstarerade husets herre. 

Nöjd ändå, tror jag.

Ett guldkorn till program ... 

Av en ren händelse råkade vi tidigare ikväll titta på den här filmen, den som visade sig handla om konstnären/göteborgskoloristen Åke Göransson. Vilken pärla! Och vilket människoöde! 

Om denne Åke Göransson hade jag noll koll, men jag kände igen självporträttet på bilden, men något mer visste jag inte. Nu vet jag. Nu vet  v i.  Alldeles tysta satt vi och tog in och förundrades. 

Programmet finns på svt.play (bland  m ä n g d e r  med andra program i ungefär samma genre!) och kan ses i hela världen och i hela två år framåt. Så intressant!

Städning pågår ....


Så här såg det ut i fjol, då, när Emil och hans vänner William och Elvis tillbringade ett par dagar här i det gula huset. 

På lördag blir det nytt besök, men inte med Tylösand som dragplåster i första hand, utan mera fotbollsmatchen på måndag mellan Halmstad och AIK. 

Sju ungdomar i ungefär 25-årsåldern ska då övernatta här hos oss, från lördag till måndag. Här gäller det minsann att planera. 

Och städa ,-). 

Men sååå roligt det ska bli!

Dagens fönster ...


Det var Turtlan som fångade fönster utanför Kanalbutiken 5 knop, belägen vid "Göta kanals höjdpunkt vid slussen i Forsvik". 

Ja, så står det på nätet när jag googlar på butiken. 

Här finns en länk till detta fina.


Rött och grönt .. , så vacker kombination, tycker jag. 

Och hundkäx. 

Precis som på den undre  bilden var det när vi för evigheter sedan besökte min pappas barndomshem i Kalvträsk. Vid den då något bedagade ladugården, där växte mängder med just hundkäx  (och nässlor). Samma färger. 

Tack Turtlan! säger jag.

onsdag 10 juli 2024

För övrigt ... 

.. har jag idag läst ikapp hos Gebbes Naturliga Dagbok. 

Jag vet inte många som skriver så trivsamt och målar så fint, som denne man. (Köpte en gång en akvaraell av honom, föreställande en björktrast .., den sitter på väggen här till höger om mig).

Tänk, att besitta så mycket kunskap om blommor och blader och fåglar och allt möjligt! Ungefär som Mari Friberg och hennes Jan, som letar upp insekter av alla de slag och själv tycker jag mig inte se ett enda exemplar! 


Det var den här som hamnade hos oss. En unge, säkert .., det var inte mycket till stjärtfjädrar där inte.

Onsdag ...

Och regnet  v r ä k e r   ner. 

"Klockan 12.00 ska det komma ..., enligt SMHI!", sa pv i morse. 

Det stämde så när som på en kvart när. Och nu mullrar åskan. 

Journalisten Emmanuel Karlsten har tydligen ställt en fråga till sina läsare, ja, angående vilka Sommarpratare som stod högt i kurs. Helt enkelt: hade gått hem hos lyssnarna. 

Cecilia Uddén hade de flesta hyllat - själv gav han hennes program en 3:a -. Jennie Walldén hade fått många röster, så var det Sigge Eklund (som varit så arg för att han inte blivt tillfrågad som sommarpratare tidigare, så oehört barnsligt!), samt Birgitta Olson (före detta politiker hos liberalerna).

Och mina egna favoriter ..?

Jo, jag tyckte om delar av Lasse Åbergs prat .., Cecilia Uddéns förstås (hon kan ju det här med att förmedla vad hon ser och upplever - från flera håll - hon har en förmåga att vidga vyerna, tycker jag) ..,  astronauten Marcus Wandt (lugn, saklig, vilken resa!) och sångerskan Ellen Krauss (så vackert hon sjöng! och helt okänd för mig innan programmet sändes). 

Jennie Walldén lyssnade vi till på båten och det var intressant att följa hennes resa som adopterad och vad det ledde till; från ett liv till ett helt annat och hur hon kryssade sig fram i tillvaron. 

Den 22:a juli ser jag fram emot att lyssna till Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Ryssland och den 12:e augusti .. Alhaji Jeng, oerhört sympatisk och kunnig friidrottsexpert hos SVT. Unga influencers väcker sällan något större intresse hos mig.

Hur är det med er? Någon som vill dela med sig av sommarpratet? Något som satt avtryck?

Bilden kommer från en av Lars Lerins stora, tunga böcker med titeln Naturlära. Den ligger här på rumsbordet.

Dagens fönster ...

Från Monet kommer det här fönstret och så här skriver hon: 

"Här får du ett flerdimensionellt fönster. Ser du min man som står och stryker sina skjortor inne i sitt rum bakom sitt piano? Jag står i den häftiga  blåsten utanför på vår uteplats med håret fladdrande och skymtas med mobilkameran både i fönsterspeglingen samt i spegeln inne i rummet.

Vårt köksfönster med sin lampa och ljusstakar syns i dubbel form i den öppna terrassdörren där man också ser grannfönstren mittemot - ja, det blev en väldig röra av alltihop. I verkligheten är det lugnt, stillsamt och välbalanserat endimensionellt!

Hälsar Monet."

// Tack! säger jag. Och blåsigt tycks ni också ha haft det, av frisyren att döma.

tisdag 9 juli 2024

Dagens fönster ...


... finns i köket i ett gult hus på en kulle. Bilden togs vid halv åtta den här morgonen den 9:e juli. 

Jag stod i köket och skulle hälla upp kaffe till mig själv (pv dricker te på morgonen) och upptäckte Sigge som satt där ute och höll lite koll. Älskade Sigge!

Natten mot idag låg han i uterummet, men när jag kom ner i natt vid tretiden, hade han krupit upp i soffan Ektorp och tittade förvånat på matte. 

"Vadan detta ...? Hon brukare väl inte komma ner i köket mitt i natten ...!?" kanske han tänkte. 

Det verkar bli en fin dag. En dag fylld av solsken. Kanske ska jag klippa gräset på västersidan, den mot havet till.

måndag 8 juli 2024

I vår Herres hage ...

Helt ärligt undrar jag om där finns ett tv-program som gör en mer lycklig än just "I vår Herres hage"?

Här har vi suttit och smajlat i princip sedan programmet startade. Ja, nästan i alla fall. Britterna är fenomenala på såna här program och vilka skådespelare sen!

Någon fler som följer serien?

Den stora tröttheten ... 


Pigg i morse. Pratade länge med vännen i Falun, hon som bara längtar efter döden, men rent hopplöst är det. Den tycks aldrig komma. 

Igår skickade hon bilder via mejl som visade hennes balkongblommor och hon bad om ursäkt för "en åldrings tillkortakommanden", men bilderna var hur fina som helst! 

Och idag läggs vännen från Tyresö in på sjukhus och förbereds för operation i morgon. Ett nytt - eller i alla fall ett annorlunda liv - väntar. Stomi. Och rädslan att det ska ha spridit sig. 

Här hemma hav vi arbetat flitigt. Pv köpte sig en lie för ett tag sedan och nu slog han ängen, den upp mot slänten. Det gick väl si så där. 

Själv tömde jag krukor med sallad som vuxit sig halvmeter höga och där bladen visade sig vara beska. 

Rengjorde fågelbadet (ekorrarna har ännu inte upptäckt att vi kommit hem, eller kanske har de blivit överkörda .., eller bytt matställe, samma sak med hackspetten. Nåja, kanske återvänder dessa små vänner. (Nu fick jag svårt med de eller dem .., valde dessa, men känslan är de.)

Så ringde pv:s yngste bror och pratade evighetslänge, som det ofta blir när han hör av sig. 

Jag låg nästan raklång i trädgårdsstolen och lyssnade förstrött. Solen mot ansiktet och Pv som mest hummar eller inflikar någron mening. Det handlade om bilköp, besiktning, leukemi och skilsmässa, men det sistnämnda handlade inte om  honom. Det var inte långt ifrån att jag somnade. 

Tidigare idag städade vi ur båten riktigt, riktigt noga. Så skönt. Ingen ny seglats är planerad, inte den närmaste tiden i alla fall. 

Vi träffade en man som ofta är i hamnen och han berättade om ovädret som kom i förrgårkväll och sa att "jag såg en segelbåt på väg in i hamnen, det var just när det börjat blåsa upp så hemskt och den gungade hit och dit!" 

"Det var vår ..., det var när vi tagit ner alla segel (som redan tidigare revats, dvs, pv minskade själva segelytan på dem ) och var på väg in mot hamnen", sa jag. 

Vilken enorm tur vi hade som lämnade Höganäs så tidigt. Enligt SMHI skulle den hårda vinden inte komma förrän senare på kvällen, vid 22-tiden, men jag litar aldrig på deras prognoser. Nej, jag vill ha såväl hängslen som livrem och vill aldrig mera hamna i någon slags oväder. 

Nu ska jag bjuda pv på god middag! Ps. Underbart att högerkrafterna i Frankrike inte fick egen majoritet!! Ds.

Måndagsfönstret ...

Den här busskuren står på Kustvägen i Steninge, alldeles utanför det röda huset där såväl friherrinnan som A-M bor. 

Längre ner i backen, på samma sida, ligger Skepparstugan  (dit ska vi på räkfrossa på onsdageftermiddag tillsammans med friherrinnan som tagit så väl hand om Sigge) och  ytterligare lite längre ner, finns Göstas Café. Båda dessa ägs och drivs av Malin Brännstedt och hennes man Hans. 

På höger sida, ytterligare en bit norrut, ligger Steninge Kuststation, det som tidigare benämndes Steninge Vandrarhem. 

Där har det verkligen hänt grejer! Tre kvinnor tog över ruljangsen och där är nu ett café, där finns möjlighet att äta lunch, det är After Work och utomhusbio och mycket mera!

Fortsätter man ytterligare i tre kilometer , då kommer man till Stensjö.

Bussar in till stan eller till Falkenberg och vice versa, går nästan varje timme, ibland tätare än så. (Jag räknade till 29 hållplatser till och från Halmstad till Skipås). Helt ärligt älskar jag att åka buss. Hellre buss än tåg, faktiskt.

söndag 7 juli 2024

Vinga skär ...

Närapå fjorton dagar hemifrån. 

Vissa bilder bränner sig fast mer än andra i hjärterummet. 

Som här .., lättnaden att efter ett antal blåsdagar i Höganäs äntligen få kasta loss. Då, efter tre, fyra timmar när vi passerade Hallands Väderö och det lilla skäret Vingaskär (Vinge skär läste jag på något ställe), såg det ut så här. För övrigt är det ju bara öppet hav hela seglatsen hemöver. Inte som i Bohuslän, öar och små samhällen/fiskelägen och inga stora vågor. 

Men detta var så fint. 

Och fint var det även i Humlebaek på Själlland, på Ven och i Höganäs.

Vilodag ...

Eller inte. Pv är igång att klippa gräsmattan - den som är översållad av vitklöver -. Innan dess har vi tittat på reprisen av Antikrundan från Uppsala .., jag följde ett program (forts på Antikrundan kanske) som handlade om grundaren av Svenskt Tenn - Estrid Eriksson - och nu är det en ny pärla från SVT: om Carl Larsson. Vilken guldgruva detta ändå är. 

Vi har ingen regelrätt tv i båten, utan får titta på våra mobiler, men nu har det varit urusel täckning, så vi har i princip inte tittat på tv under nästan två veckors tid. Jo, ibland ., glimtar det till och vi kan se några minuter, men inte mera. 

Själv har jag gett fåglarna mat (inga besök ännu ..), Sigge ligger i uterummet som vanligt. 

Val i Frankrike idag. Oj, oj vilket elände det kan bli! Läste i DN igår om ett land som faller i bitar .., hatbrott mot homosexuella och människor - från såväl höger som vänster politiskt sett - angrips !. HUR ska detta sluta? 

Och i Storbritannien är det inte bättre. Nog ska de som röstade för ett utträde ur EU ångra sig. Det mesta lär ha blivit sämre. 

Och som om detta inte vore tillräckligt, är Ungern ordförandeland i EU just nu.

Dagens fönster ...

Från ellem i Skellefteå kommer den här bilden. Även hos dem  öser regnet ner. Eller i alla fall: öste. 

Älskar speglingsbilder. Tack ellem!