lördag 12 mars 2016

Dagens fönster ....

... finns i ett gult hus på en kulle och den väldigt uppmärksamme kanske noterar att där är olika gardiner. Jo, det beror på att jag - när linneskåpet röjdes - hittade en lång linnegardin som jag glömt att jag hade, nu testar jag bara .., kanske åker såna upp i stället för spetsgardinerna?

"Men du har ju olika gardiner ...?" sa pv som är en Vän av Ordning.

Sånt bekymrar inte mig.

Det kan man ha om man vill.
Ombytta roller ....

A-M i fikarummet.

För några dagar sedan kom ett sms från Erik på jobbet; han undrade om vi kunde byta rakt av, så där så att han skulle ta mitt eftermiddagspass och jag hans förmiddag - idag, alltså -, ja, det var nån fotbollsmatch där han skulle vara med.

Jodå, det gick ju bra.

Att arbeta förmiddag innebär nästan helt andra kunder!
I vanliga fall har jag mest män eller kvinnor som kommit från respektive arbete och nu ska handla middagsmat, men en lördagförmiddag, då är det mest äldre kunder; morgonpigga tanter och farbröder och där är smålänningar som kommit från Gislaved, Jönköping eller Ljungby för att titta till sina sommarhus och där är en kvinna som har vuxit upp i Umeå och en annan kvinna som tillbringat ungdomen i Helsingborg och det blir på det hela taget en hel del småprat.

Från morgonen är det A-M i charken, Carina i mejeriet och jag själv och alla är vi där långt innan arbetstiden egentligen tar sin början. Nej, det är verkligen inte vettigt, men kanske gör vi det för att inte bli så stressade ..,  å, det är så härligt att kunna göra allt i lugn och ro och hinna småprata lite med varandra. Och för ovanlighetens skull har jag sällskap i fikarummet, då vid elvatiden, när Joakim har anslutit!

Klockan två är min dag över (enbart kassajobb) och jag har med mig go-fika hem och pv - som har agerat frisör och är så fin - har kaffet klart och intill oss sitter harry och nelly och hoppas att det ska falla ner nån liten räka på golvet. Det kan hända att det gör just det.


Inom loppet av tio minuter har min behå åkt av och det är så ljuvligt så det är inte sant!
Och pv berättar att han suttit i flera timmar och tittat på svt-play, ja, hela Vasaloppet i repris har han sett! Själv berättar jag om glädjen i jobbet .., hur underbart det är att känna sig trygg .., att veta hur det fungerar .., såna gånger nästan spricker hjärtat och jag säger att jag bara älskar mitt jobb!

Så många gånger har jag hört människor säga ..."ja, i värsta fall får man väl ta nåt jobb på Konsum eller Ica". Dom skulle bara veta! Så många rara kunder som man har förmånen att träffa .., fina arbetskamrater och ja, så mycket glädje, helt enkelt.

Och nu strålar solen och jag ska - innan jag går ut - ta mig an morgontidningarna.

fredag 11 mars 2016

Fredagsfönstret ...


På väg till jobbet, sittandes i en tunnelbanevagn, fångar AP dagens fönster.
Å, det tackar mamman för!
Dags igen ...


Det var vid åttatiden igårkväll kanske .., han satt i loppisfåtöljen mitt emot kaminen och så - plötsligt - sa han ..., "ja, nu har jag flimmer igen". Att åka in till akuten var inte att tänka på, vi hade ätit middag och då händer ju inget eftersom han ska sövas.
I vanliga fall sjunker hans puls, nu blev det tvärtom - den gick aningen snabbare - och jag kände hur den slog fyra slag och sen skuttade iväg och så började allt om igen.

Natten blev lugn.
Jag drömde att jag var gravid och låg på förlossningen, helt lugn, trots att det var trettio år sedan sist.
Och sen drömde jag om kungen och Silvia.

På väg från sjukhuset ..., jag försökte fånga solen.

Det är tur att man tillhör de morgonpiggas skara, ty vid sextiden fick jag agera färdtjänst och skjutsade så in pv till sjukhuset. Solen var som en stor, härlig blodgrape och det syns verkligen inte på bilden, där den knappt syns där lite ovanför bilen .., men oj, så vackert det var!


Väl hemma igen körde jag raka spåret ner mot havet.
Att det har varit minusgrader natten mot idag, märktes tydligt.
Det  f r a s a d e  i gräset.


Och i motljus.
Sen hemåt ..., varmt kaffe och ostmacka .., nyhetspanelen i SVT och med en programledare som gått i pension men återvänt (jag tycker att han är så ... forcerad!) och jag tänker att min gomorron-favorit är Alexander Norén - inte visste jag att hans syster är Carolina Norén, hon som kan så mycket om melodifestivalen -.
Ja, det är förvisso mycket man inte vet här i livet.


torsdag 10 mars 2016

Dagens fönster ...


Mer gråmulet idag, i alla fall nu på morgonen.

Då får ett somrigt fönster från Kyrkås sprida värme.

Det var Ulrika (som jag tror är där just nu) som hade håven redo, då, när det begav sig.


onsdag 9 mars 2016

En onsdag ....


Det här med lediga dagar, det är verkligen som bäst.
(Och ändå kan man älska sitt jobb, det är ju lite underligt).

Vad gör man då på en sån dag?
Jo, man kör ett par omgångar tvätt i maskinen och hänger sedan ut somligt av det på strecket och tänk, att det  t o r k a r!

Och man svänger förbi friherrinnan i akt och mening att lämna spelbilagan från igår (hon tippar ju på hästar och affären säljer hennes andelar), men se, den glömmer jag förstås .., men hon har dukat upp till förmiddagsfika vid garageväggen och det är på det hela taget helt ljuvligt.
"Men hör! Lärkan!!" utbrister jag.
Så är det.
Nu är den här.


Man kan också svänga förbi blomsterhandeln och köpa vårlökar och annat och få det planterat i en korg och sen susa iväg till pv:s moster som nu har lämnat en paradvåning mitt emot Nissan och slottet och i stället flyttat in en tvåa i Harplinge.
En ljuvlig tvåa med uteplats och från vardasgrummet (som har stora fönster) har hon utsikt mot väderkvarnen och himlen är som en ostkupa där utanför.

"Men åååå, så fint! Så här hade jag gärna bott i Ystad!" säger jag hänfört. 
Sonja är måttligt förtjust.
Helt ärligt så ångrar hon sig nästan.
Kanske är det kämpandet med att få allt på plats och hela livet som blivit så annorlunda - tillvaron som änka - och först många år i hus och sen i våningen i Halmstad .., och nu här, mer på landet, visserligen nära barnbarnen, men ändå.

Vad mera gör man på den där lediga dagen?
Jo, man tar hundarna och går på ganska lång promenad och blir galen på nelly som vägrar att följa med och bara sätter sig på rumpan en lååååång stund och vi går vidare och först efter kanske tio minuters väntan kommer hon lullande och sen har hon bråttom hem.
Då är hon minsann glad och sprallig.

DN till vänster med kraftigare rubriker ....

Och så kan man läsa Svenska Dagbladet som för en tid sedan erbjöd en superbillig provprenumeration.
Tycker jag om den?
Nej.
Den känns ...spretig, men det kanske är ren ovana.
Och måhända är det inbillning, men nog tycker jag att det är betydligt mer alkoholreklam i SvD.
Nåja, vi är bara i början av provläsandet, vi får väl se.
Upphittat ....


Oj, nu härjar lössen på dagis/skolan igen!

Eva på Tyresö, hennes barnbarn Erik, ja, det var han som hittade listan.
Tack snälla!
"Hej, det är Anita!"

Sittande i trädgårdsstolen - en så kallad micropaus i solskenet - ringer mobilen.
Det är Anita från försäkringskassan som vill få kompletterande uppgifter, därefter ska pengarna betalas ut.

En bra stund pratar vi .., jag rabblar upp mitt rullande schema och hon antecknar, hela tiden vänligheten personifierad och jag säger att jag är fylld av beundran för alla regler dom ska ha i huvudet och jag fattar inte hur dom kan hålla isär allt och jo, jag vet, det är deras arbete, men ändå!
 
Det visar sig att Anita är nästan jämnårig med mig och räknar sig som en inventarie på jobbet, ungefär som jag själv då. Hon låter oerhörd trygg.

"Då så Elisabet, jag ska lägga in dina uppgifter här så har du nog pengarna på fredag, allra senast på måndag ...", säger hon.

Jo, men det känns bra.Långt efter alla andra .....

Oxe, född 1975

När jag tittar på min spotifysida ser jag vad sonen lyssnar på.
Nån "Jack Johnson" ...?
Klickar och lyssnar.
Men så bra!!
Och jag har inte ens hört talas om den mannen!

 

Dagens fönster ...


Ååå, den lilla hussvalan som startade sitt liv i Kina och så småningom hamnade i en butik i Sälen och sist av allt hos en västerbottensmadame i ett gult hus i landet Halland, den hänger nu i en tråd i fönstret som vetter mot havet till.

På något sätt fastfrusen i sin rörelse.
Inga snabba vingslag!
Inget bo att flyga till.
Inga små hungriga sval-barn att fånga flugor till.

I skrivande stund har den fastnat med näbben i spetsgardinen.

tisdag 8 mars 2016

Dagens fönster ...


... fångades i ... Transtrand kanske, någon mil från Sälen?

Pv vet säkert och kommer att rätta mig om jag har fel.


En lillebrors vänsterhand ...


Det här med vänsterhandsfångandet, det tog nästan slut när tågresorna till och från Helsingborg eller Halmstad upphörde. Men tänk, sån tur då ...., när där finns andra som drar upp håven och kollar fångsten. Som Ulrika, till exempel. Och vilken fin bild du har tagit och vilken lugn och trygg hand!
Så här skriver hon:

"Handen tillhör en 38-årig rallyförare och egenföretagare som lagar bilar, målar hus och bygger och gör allt möjligt och som har tre döttrar och höns, hund och katt.
På frågan hur bra han trivs med sitt jobb blir svaret 9. Han hatar pappersarbetet, annars hade det nog blivit full pott. :-)
På frågan hur bra han trivs med livet just nu: 8
Han är yngst av 6 syskon. Vädur.
Och den som höll i håven säger att han är oerhört snäll och omtänksam och rolig."

Tack du rara Ulrika och snart tjoppar rallyförarens hand in på rätt sida.
Roadtrip till Skåne ...


Igår tog sig sonen till Ystad, där han ju tillbringade hela skoltiden.
Genom rymden susade bilder till mamman och jag greps av våldsam skånelängtan!
Hur många gånger har jag inte promenerat här, eller cyklat, på väg från stranden, den som ligger borta vid nya kyrkogården, lite västerut.

Och alldeles osökt tänker jag på annannan i Portugal, som ofta sig längta efter ystadbilder.
(klicka gärna på länken och sen hennes länk .., jag looooog och ska visa smålänningen när han kommer hem!)


En liten talgoxe som tar igen sig, fångade han också, sonen.


Och en hungrig blåmes.
Eller kanske mätt ..?
Lite fundersam kanske över vad tillvaron (läs: fröautomaten) har att erbjuda.


En tur till Kåseberga hanns också med och sillamacka på rågbröd.
Om en månad är jag där.
I alla fall i Ystad.

Och alla bilder tog sonen.

måndag 7 mars 2016

Om varför en kinesisk sjuksköterska kan få sig en smäll på kinden

På väg hem från Dalarna lyssnade vi till reprisen av utsökta Godmorgon Världen i P1.
Det var särskilt ett reportage som gick rakt in i hjärtat och som fick oss att sitta alldeles tysta i bilen ; det handlade om kinesisk sjukvård.

Krönikör var Johan Bergendorff och efteråt sa vi unisont: "men tänk, det här hade vi ingen aning om!"

Vill man ta del av hur det kan gå till i Kina om man blir sjuk, då klickar man in sig här och hoppar fram till ungefär 1.33.30 i programmet.
På en vecka ....


... händer det mycket.

Det som bara var en ynka liten grodd, har då vuxit till .., ja, titta på bilden bara!

På en vecka kan också en grön gräsmatta förvandlas till en enda sörja av snö och jord.


Dagens fönster ...

Den lilla koppen som inhandlades i Sälen får vila ut på fönsterbrädan.

Det blev en lång dag igår.
Upp klockan sex för att börja städa stugan i Sälen, därefter evighetslånga köer längs vasaloppsspåret, snöglopp och gråmulet mest hela tiden och jag tänkte tack-och-lov att pv inte åkte skidor, då hade jag fått sitta själv i bilen hela dagen och långt in på kvällen.

Nu turades vi om vid ratten.

Så här såg det ut i Evertsberg ...

Vi åkte ifrån  ett närapå vårlikt Halland och kom hem till ett vitt landskap!
Ja, ja, det vet man ju hur mars och april kan vara, men liiite snopet var det allt.

Och en skön morgon har det varit .., småprat med sigge och hundarna .., frön som planterats har skjutit i höjden .., en liten, liten pelargonia har knoppar .., och i kylskåpet hittade jag hemgjord ostkaka - jo, jo - det förstår ju vem som har lämnat den! Tack friherrinnan.

Nu stundar vardag.
Jobb från klockan tre och det känns bra det också.
På operationsbordet ...

Och allra mest tänker jag på Rexxie idag.

Lycka till!