lördag 1 februari 2014

En annorlunda förmiddag i landet Halland ...


Arbetskamraten som nu har tackat för sig och ska leva friherrinnedagar, har bjudit på champagnebrunch hemma hos sig och jag är en av dom inbjudna.
Om man står och tittar ut vid fönstret på bilden, ser man - sommartid - Stigs kossor och så havet.

Ååå, det blir så himla trevligt!

Där är även A-M som just nu är sjukskriven och har samma knäelände som jag själv och vi skojar och säger att vi kanske hamnar på samma sal efter operationen .., och snett mitt emot mig sitter friherrinnans moster som har två nya knän och så blir det förstås prat om detta också.

Allt är underbart gott .., där är olika sorters snittar, små krustader fyllda med smetana, citron, räkor och lite dill .., där är en stor paj och sist av allt bjuds vi på Lenas egenhändigt gjorda ostkaka med jordgubbssylt och vispad grädde till!


I köket just innan vi ska till att sätta oss till bords.
Där finns en vacker katt och så hunden Shejk som håller vakt och skäller så snart han ser någon passera ute vid vägen, den som går längs havet.


En av snittarna ...


En liten fågel sitter framför mitt glas och funderar över tillvaron, medan pratet går fram och tillbaka. Skrattet också.
Framför mig sitter en kvinna som är 78 år och hennes mamma är 103 år och sköter sig själv, har inte ens glasögon! Jag har någonstans läst att Hallands befolkning har den - i genomsnitt - högsta levnadsåldern i vårt land, ja, det förvånar mig inte.

Vad pratar vi mera om?
Jo, om tipskuponger (ett av paren har drivit en spelaffär) .., inloggningstrubbel .., pensionsglädje .., pastorsexpeditionsarbete (att göra fel i ATG-maskinen må vara en sak, men tänk, om man råkar dödförklara någon av misstag !!) ..., kaffesorter (jag frågar, alla köper nästan olika sorters kaffe och vi är dom enda som dricker Zoegas ...) och det pratas resor (Island eller Jukkasjärvi, säger friherrinnan att hon drömmer om ...och pv (som efter tre timmar kommer och hämtar sin sambo) säger skrattande att hon kan få komma och bo i vårt igenfrusna växthus och jodå, vi ska bjuda på whisky och så kan hon låtsas att detta är ett ishotell ..) ..,  och sen åker vi hemåt och upptäcker att det har börjat töa och det är aningen slirigt att köra uppför backen till det gula huset.

Där väntar en överlycklig harry.
Och så var det med den härliga förmiddagen.

Dagens fönster ...


Detta är vad jag ser när jag står vid köksfönstret och gör i ordning för frukosten.
Sista kvällen med Lena ...


Ja, så har då Lena tackat för sig och avslutat sin yrkesverksamma tid på Hemköp.
Precis som jag själv har hon arbetat hela sitt vuxna liv i butik och att det tär på kroppen, det kan jag lova er alla .., hårda stengolv (stenhårda golv, kan man säga ...) , tunga lyft och många gånger oerhört stressigt.
Men roligt!

Nu är det i alla fall över.
Och på fikarumsbordet stod vackra blombuketter, där var ett stort kuvert från en kund .., och det blev kramar och mycket småprat om detta vad hon nu ska syssla med .., och frågor om hur det kändes den här sista kvällen?

"Bra!" sa Lena och log.


Och så fixade hon tidningsreturerna för sista gången.


Och namnskylten fick följa med hem .., ja, har vi tur kanske Lena gör små inhopp så där när det krisar sig i affären.

Åååå, så jag kommer att sakna henne!

fredag 31 januari 2014

Kommer ni ihåg ...

... det här?
Därför älskar jag DN ...


Hanne Kjöller - en av mina favoriter -.Och Lena Sundström ....


Fortsättning på det övre klippet.
Herrar som retar mig ....


Det är lustigt det där, hur det fungerar i Vår Herres Hage.

När min mamma någon gång på 90-talet kom hem på besök, hade vi ett ganska stort akvarium.
Där fanns olika sorters fiskar, men särskilt en av dem utmärkte sig - det var en Scalare - och den var en riktig mobbartyp .., oj, så den sjasade iväg dom andra fiskarna när det vankades mat och somliga fick gömma sig bakom små gröna växter och mamma, hon var så omåttligt irriterad på den där Scalaren, ja, det hände att hon tåg den lilla akvariehåven och försökte daska till fisken när den var mer än lovligt egenyttig och ilsken.

Hennes uppfostran lyckades inget vidare.

Så småningom avled herr Scalare och vi tänkte att nu blir det nog lugnt och fridfullt i akvariet.
Nej, då började en av de andra fiskarna, den som fått mest på pälsen den nu bortgångne mobbaren, då började  d e n  att vara elak mot sina tidigare kamrater!
Då gav mamma upp.

Ungefär så är det här ute på gården.
Varje morgon skivar jag fyra, fem äpplen och lägger ut dem vid vedhögen; det är väl tänkt till koltrastarna. Men se koltrastherrarna är hopplösa och så fruktansvärt egoistiska och vill alltid ha äppelskivorna för sig själva .., ååå, så dom jagar iväg dom andra fåglarna - särskilt koltrasthonorna -!

Det där har irriterat mig, så jag försöker lägga äppelskivorna lite här och där, så det blir svårare med bevakningen, men det har inte hjälpt nämvärt.

Men se .., nu har en ny  herre-på-täppan uppenbarat sig; nämligen herr Björktrast!

Och nu åker koltrastarna på däng och jagas iväg med våldsamt kraft och ensam bland allt frukten står nu herr Björktrast och äter frukost eller middag.

Så är det med livet på landet.
Och jag har givit upp som fredsmäklare.
Nr 30. En grej jag är himla bra på ...

Längtar till London och  möten med vänliga människor ..

Lätt som en plätt.
Jag är bra på att längta ....


Jag längtar till exempel efter att få börja köra moppe till och från jobbet.


Längtar efter att få hissa flaggan. 


Längtar efter att få simma och dyka i havet.


Och längtar efter färg på benen ...

Det är min nästan bästa gren.
Längtansgrenen.

Nr 29. Dagens middagstips ...

Det får bli detta, som jag just nu längtar mig fördärvad efter.
Nr 28. En bok jag vill o-tipsa om ...


Till skillnad från många andra så känner jag aldrig något behov av att tvunget läsa ut en bok som jag genast inte kommer överens med.
Det kan förstås innebära att man missar en hel drös med bra böcker - och då menar jag böcker som jag själv kanske skulle finna väldigt intressanta och läsvärda - om jag bara tog mig tid och letade upp det där Tålamodet.

En sån bok som kanske skulle uppfylla allt det där som är bra, är "Min plats i Skåne".
Jag köpte den mest för titeln och för att bilderna föll mig i smaken.


Vad är det då som gör att vi inte blev bästa vänner, boken och jag?
Ja ..., kanske är det dom stora sjoken med text; sammanpressade stycken som ger mig andnöd.
Eller närapå.

Eller så är det papperets struktur?
Lite strävt så där.

Nåja, jag ska  nog ge den en chans till.
Sen kanske jag tipsar om den.
Igårkväll ...


.. .när jag bara blev piggare och piggare, ramlade jag rakt in i en film som jag till en början trodde var en dokumentär, ja, kanske rent av en serie?

Det handlade om en skolklass i Frankrike - i ett invandrartätt område - och så får man följa elever och lärare och allt utspelar sig antingen i klassrummet, på rektorsexpeditionen eller i lärarnas samlingsrum. Lite på skolgården också.

Jag trodde faktiskt inte mina ögon när jag upptäckte att det hela inte var en dokumentär, utan en helt vanlig film, må så vara att huvudrollsinnehavaren verkligen har arbetat (kanske gör det ännu) som lärare och själv har skrivit en bok om detta.

Filmen slutade klockan 01:00 och jag är glad att jag inte arbetar förmiddag idag.
Helt fantastisk var den .., vilka skådespelarprestationer!

Nu har jag beställt filmen; kanske - men bara kanske - att pv vill titta på den (men han kanske får nog av allt detta på jobbet ..?) sedan ska den få bli vinst i evighetslotteriet.

Mellan väggarna
Fransk långfilm från 2008.

I en fransk förortsskola förbereder sig lärarna för ett nytt läsår. Med högt satta ambitioner möter de sina elever, men det konfliktfyllda livet utanför skolans väggar kryper sig på. Läraren François försöker bryta den onda cirkeln och skapa ordning, men eleverna ifrågasätter både hans auktoritet och hans budskap. 
Regi: Laurent Cantet. 
I rollerna: Francois Begaudeau, Nassim Amrabt, Laura Baquela, Cherif Bounaidja Rachedi, Juliette Demaille m.fl. (Entre les murs) 

Här en recension av filmen.
Fredagsfönstret ...


Eckes, förstås.
Sista dagen ....


Ikväll arbetar jag för sista gången tillsammans med Lena.

Jag har redan en klump i halsen .

torsdag 30 januari 2014

Kompisar ...


Och tänk, så härligt att få ligga där tillsammans på mattes tröja.
Till vinnarna ...


Den här gången blev det Eva i Tyresö som drog förstapriset (fyra van-Gogh-kort skänkta av Annika i Kävlinge) ..,. Anne i Mantorp (som jag pratat med alldeles nyss, tack för många glada skratt!), hon får chili med ursprung från Rom och den chilin har dragits upp av madame Birgitta i Västmanland .., och sist av allt, så får Turtlan i Karlstad såna här poletter som man har till kundvagnen - det  är självaste herr Notarius Publicus som står för den schangdobla gåvan -, ja, han var på vindkraftsmöte i lördags och det var då dessa hamnade här i huset.

Grattis till er alla tre och tack till er som skänkt vinsterna!


Så kan jag passa på att skicka en hälsning till vår andra NP,  nämligen Gösta.
Han har hunnit med att ligga på sjukhus en sväng och jag har alldeles nyss pratat med Sonja, som berättade att nu var det bättre med honom.

Här Gösta kommer en hälsning från oss bloggvärlden!
Dagens fönster ...


Nog är det ändå fantastiskt!

Tänka sig, att en sjuksköterska som heter Anna-Lena susar iväg på låååång holiday till bland annat Nya Zeeland och i resväskan finns inte bara kläder, nej, även en fönsterhåv!

Här är ett av alla fönster som hon lyckades fånga.

Tack Anna-Lena! säger jag.


onsdag 29 januari 2014

Och så blev det dragning ...Grattis till tre vinnare och tack alla som bidrog med glädjen!
Eftermiddagsprat ...


Medan det brinner i kaminen och just när vi har fått en juniorvärldsmästarinna i skidåkning (sprint), ringer jag till min storasyster, hon som aldrig missar en sändning som har med skidor att göra.

"Ja, det där blev ju bra ...!" säger jag först av allt.

Precis på pricken förstår hon vad jag menar.

Sen böljar pratet fram och tillbaka.

Vi avverkar viktigheter så där som ..., älsklingsgodis (till exempel cocosprickar eller Ahlgrens bilar - bäst till biobesöket - och jag kommer ihåg Nickel och Zig Zag ..hon tycker om jungfrubröst/geléhallon ...) ., och vi avhandlar glutenfritt mjöl till pajdeg .., bokcirklar .., snöskottning .., hundar .., mörkrädsla eller inte (inte) ..., Kinshasa Symphony ..., Bluebird .., Philomenia .., Arvidsjaur .., quiz i Lund .., pappa (att han tyckte om Center choklad och pariservåfflor, såna med grädde mellan .., och mazariner ., och vi säger unisont hur snäll pappa var och hur omtänksam ..., vi kommer ihåg dom där små prydnadskrukorna som såg ut som åsnor med en korg baktill och där, i korgen, fanns små pyttetulpaner, såna fick vi systrar till jul .., bara så där för att han var så snäll ...) och vi pratar också om olydiga hundar (nån har bitit sönder en grön yllefilt, den med älgar på och det var inte Harry) ..., ja, det blev ett ovanligt långt samtal.

Efteråt tänker jag på hur oändligt mycket jag tycker om min syster.
En vanlig onsdag ...


Då blir det promenad med harry .., snöskottning .., fågelmatning .., Zoegas och en macka (läs: två) .., eldning i panna och kamin ..., fixande av lunch som blir vegetarisk .., skidåkning på tv .., och planerande inför kvällens dragning i lotteriet.

Bordet översvämmas av småsaker.
Chilipåsar, bokmärken,  örhängen .., vinster .., pennor .. nästan utslagna tulpaner och lite annat smått och gott.

Där ute slåss koltrastarna om maten.

Glädje en ledig dag ...Omtittning på utvalda delar från filmen Kinshasa Symphony.

Å, Annika i Kävlinge .., vilken glädje detta blev!
Dagens fönster ...


Puss o hej och ute yr snön, de har just plogat på gården. Jag ska promenera med Camilla om en stund. Mitt köksfönster förresten. ♡♥♡♥♡

Annika i Kävlinge.
Och detta borde visas i alla skolor ...


tisdag 28 januari 2014

Det bästa för Bloggblad i Söderköping ...


Nu ska jag hänga på!  

Det bästa i veckan var helgen utflykt till en stad jag aldrig varit i – för att hälsa på en människa jag aldrig träffat…

Härliga vinterdagar med promenader och avkoppling och en prästvigning som pricken över i. Åh, vad jag njöt av alltihop.

(Men så trött jag har varit idag… det kostar på att åka på semester!) 

Hälsningar Bloggblad.
Det bästa för mossfolk ....


Det absolut, alla gånger, bästa i veckan har varit att få se Pricken igen!

mossfolk.
Det bästa för Turtlan i Värmland ...


Vår tur upp i bergen på Gran Canaria blev en dag att minnas. Lite på måfå valde vi en väg upp mot bergen från kusten och hotellen.

Tänk vilket litet paradis det fanns längs slingervägarna. Underbara naturscenerier och små fina byar.Efter lunch på Casa Antonio i byn Santa Lucia så åkte vi ner mot kusten igen. Där vid fyren i Maspalomas så möttes vi av vågor och surfare. Ååå det var så härligt.

Det gav en massa minnen från andra resor. Jag satt där och bara insöp vad jag såg och hörde.
Vågorna som rullade in och surfarna som kom upp på vågen en kort stund.

(Det är bara en sak som är negativt med det hela.... Jag blir ännu mer ressugen)

Otroligt mycket!

Turtlan
harry ....


Ååå, denne underbare kamrat som nu övar sig i att gå fot - lös - så det ska fungera den dagen jag stapplar omkring med kryckor och inte kan hålla honom i koppel.

Det går över förväntan.

Men se när man kommer ner mot havet till .., då .., blir det svårt att inte spritta iväg .., då måste man sätta sig och sitta alldeles still och vänta på matte!
En liten diamant! 


Från vännen Annika i Kävlinge kom i mitten av januari en alldeles underbar liten sak. 
En diamant.
En dvd-film med titeln Kinshasa Symphony, gjord av Claus Wischmann och Martin Baer.


Filmen har blivit liggande på bordet här intill mig, men igårkväll, totalt dödens slut på efter bara sex timmars arbete - och med överdjävulsk knäsmärta! - tog jag mig an den.
Det var som att ....., få en injektion av livsglädje rakt in i hjärtat!


Filmen, som är en dokumentär, handlar om ett antal människor som är med i en kör i Kinshasa, (Kongo) och som tillsammans övar för att uppföra ett verk av Beethoven och så får man följa körövningarna, men man får även ta del av några av medlemmarnas vardagsliv.


Det är bara så intressant!


Och aldrig någonsin har jag sett vackrare människor, såväl män som kvinnor!
Aldrig!

Nu har jag från England beställt ännu ett exemplar av filmen .., och den ska få bli vinst i Uppmuntringslotteriet - ett eget litet speciallotteri där den som tror sig tycka om en sån här film får vara med - så den inte bara blir liggande.

Tack Annika! säger jag igen.
Dagens fönster ...


.... kommer från den här madamen. 

Tack snälla, rara! säger jag.


måndag 27 januari 2014

Idag ...... ser det ut så här i landet Halland.


Jag kokar fisk till mig själv .., förbereder för arbete .., sopar golvet i sängkammaren .., saknar en gammaldags, hederlig skurkäpp, finns såna att köpa numera? Ni vet, en sån med borste längst ut.


Veckans vinster ....


Ja, vem skulle inte vilja ha fyra vackra kort med tillhörande kuvert, målade av herr van Gogh?
Nu ni, har ni chansen!
När jag tittar på bandet runt korten, då tänker jag att dom där nog kommer från Annika i Kävlinge.
Visst är det så, Annika?


Sååå generösa är ni bloggvänner .., här kommer inte bara kort, utan även het chili från Rom!
Någon som behöver lite upphettning i dessa kyliga januaridagar ...?
Det är Lilla B - Birgitta i Västmanland - som står för den vinsten.

Tack snälla rara vinstgiverskor!

Ska vi säga att det blir dragning på onsdag?
Då har ni två dagar på er .., åtta stycken har redan delat med sig av sin glädje och det behöver inte vara exakt den här veckan .., allt handlar ju om själva .., ja, det som gjorde hjärtat varmt!

Kom igen nu govänner!

Skattkistan ...

Ja, så känns det.

Som om han har öppnat en skattkista och låter oss titta in.
Nr 27. Om jag (under pistolhot) blev tvingad att spela i ett band ...Nja, kunde jag bara spela .., så skulle ingen behöva hålla en pistol mot mig .., det här hade jag gärna varit med på!

Jag hade kunnat sitta där ute på flanken och jag skulle ha smajlat mest hela tiden av glädje.

Nr 26. Den bästa frukosten är ju som vi alla vet ...


Å, det finns många bästa frukostar.
Här är en .., från Samos i Grekland, tillsammans med pv.
Jag har köpt yoghurt och flytande honung och pv har lagt fram sin hjärtmedicin och fixat te till sig.


Samma ö, men några år tidigare och då med Emil som ressällskap.
Nästan likadan frukost också .., och jag tänker att mycket handlar förstås om sällskapet.

Kassörskan - min kollega - heter Anna.

Eller Kefalonia med Emma .., då vi först går och handlar lite färskt bröd och yoghurt och sedan gör vår egen frukost och sitter ute i morgonsolen och funderar över hur dagen ska bli?


Eller när våren eller sommaren är här och jag tar kaffekoppen med mig och har gjort en macka av Östras Frukostgrova med herrgårdsost på och så sitter jag där på stentrappan och tittar ut över den lilla plätt av världen som inte är min, men där jag lever mina dagar.

Eller barndomens frukostar: sommartid filbryta med rökt fläsk i skivor .., och vintertid gröt med lingonsylt och mjölk.

Ja, ungefär så har jag det med mina frukostar.
Dagens fönster ...


.... kommer från madamen som är så överlycklig över sitt arbete och sina arbetskamrater och som tycker sig ha hamnat alldeles rätt och har en sån här fin kisse boendes hos sig.

Ulrika, allstå.

söndag 26 januari 2014

Kväller ...

Gammal bild, nån vecka efter att protesen kommit på plats.

Efter två veckor med högtryck och nästan-inga-bekymmer-alls-med-mina-knän - med ljuvliga dagar då jag kunnat promenera nästan hur som helst ! -, ja, då kommer snön farande och allt exploderar och när arbetsdagen är tillända, kan jag knappt ta mig till bilen, än mindre bära in matkassen.

Så är det alltså.
När jag tidigare berättat om den våldsamma skillnaden i hur man känner av väderomslag efter en knäprotesoperation, så har läkarna mest hummat.
Nu har jag läst på en läkarsida om just detta; att många patienter efter isättandet av en protes, blir mycket känsligare för omslag i vädret.

Ja, ja.

Fullt upp på jobbet.
Fyrtiotvå rekommenderade brev på raken (med mottagningsbevis därtill), ja, jag kan lova att nu kan jag den saken!

Och en vänlig man som sa ..."vilken fin dialekt du har, var kommer du ifrån ...?"
Han sa det så snällt, så jag blev alldeles inutivarm.

Arbetskamraten berättade om kvinnan som vunnit över sextio tusen kronor på en V75-andel.
Oj, oj, oj.

Hemkommen bjöds jag på lammkotletter och ett ljuvligt gott rött vin ..., tittade på Så ska det låta .., lite på intervjun med vår statsminister ..., allt medan pv spelar quiz, något som har tagit honom helt i besittning.