lördag 31 december 2022

Och så vill jag ....


... säga TACK till er alla som tittat in här under året .., för kommentarer och fönsterbidrag och ja, helt enkelt för att jag blir så glad över detta! 

Och jo, jag vet att det finns läsare som aldrig kommenterar .., ja, ni är också välkomna!

      Bilder från vintern och våren 2022 ...

I vanliga fall - förr om åren - gjorde jag en års-sammanställning vilken närapå tog halvåret att läsa eller titta på. Det ska jag befria er ifrån. Nu får det bli lite hipp som happ. Det blir spridda bilder (minnen) som gör mig glad, bara jag tänker på dem. Eller: bilder som väcker känslor hos mig.

Som den längst uppe till vänster; tavlan som blev en vinst i något konstlotteri och konstnärens namn var Kerstin Andrée och jag tycker att den är så fin, så fin. Ack, att man hade vunnit den!

Den 4:e mars .., då upptäckte jag den allra första lilla blåsippan. Alltid på samma ställe .., ett mindre sällskap ljuvligheter i häcken nere hos Ecke och Britt. Och dubbla gula tulpaner = lycka. 

Och Sigge. Tretton år gammal eller ung.

Glad blev jag även av en sån här teckning/målning/illustration. Jockum Nordström var namnet på konstnären. Denne Jockum hade också illustrerat diplomen till åkarna som genomfört Vasaloppet; det var där jag upptäckte honom. 

Blommor och grönt sprider värme - i alla fall i mitt hjärta -. Och morgonljuset.

Någon gång i våras visar Halmstad Filmstudio "Tryffeljägarna från Piemonte". Lämnar biografen med lätt hjärta. Som jag älskade den filmen.

Jag undrar hur många brittiska Ambulansprogram jag tittat på under 2022? Hur många människoöden som flimrat förbi på tv-rutan? Ofta äldre människor, som här på bilden. Det var kvinnan - Joan - som var sjuk och ambulanspersonalen skojade med henne. I sjuttiotvå år hade hon och maken varit gifta.

DN:s Åke Ekdahl är alltid en källa till glädje, i alla fall för mig. Här har han författat ett litet brev från den svartvita flugsnapparen. 


Från Portugal kommer i april en bild med två äldre herrar framför ett butiksfönster. I skyltfönstret tycks det hänga dagstidningar.  Kriget i Ukraina har kommit. Den 24:e februari inledde Putin och Ryssland den ”Specialoperation” som nu benämns KRIG. 
Så mycket oro ...., och vi är säkerligen många som fått krångel med nattsömnen sedan dess och jag tänker ofta på vilken skyddad tillvaro jag har levt i. 
Nästan som i en kokong av bomull. Någon gång under våren får jag pippi på att titta på instagramfilmer från Turkiet där blivande äkta män (med - till synes - hela släkten i släptåg) knackar på dörren hos sin blivande hustru och därefter uppvaktar henne med - ofta enorma - blomsterbuketter.
(Så gott som alla tar av sig skorna och går in i stumplästen).

Å, det är sååå intressant att se hur totalt olika männen reagerar! Att kolla in kroppsspråket.

Det är sannerligen inte många som möter blicken hos sin käresta .., blommor överlämnas raskt och så snabbt iväg in till vardagsrummet! 
Någon enstaka vågar kyssa sin älskade på kinden. 
Ibland - men inte ofta - en hand som i smyg smeker kvinnans, då, när blommorna överlämnas. 

Och jag slås av hur vackra människorna är, såväl män som kvinnor!


I april - på väg till sin läkare för hjärtkontroll - krockar min syster i Australien med en lastbil, vilket får förfärliga konsekvenser. En sjuksköterska från läkarmottagningen (den ligger i närheten) är först på plats; kollar hur det är fatt ., ringer Birgittas son sextio mil söderut och larmar ambulans.

Det ska visa sig att det inte är många hela ben i hennes kropp  .., det är väl egentligen enbart huvudet som klarat sig helt utan skador. 

Där är frakturer på bäckenet, höger arm opereras .., knäet har fått sig en rejäl smäll, liksom ena ankeln. I närapå en månads tid blir hon sängliggande med stark smärtlindring och därefter väntar tuff rehabilitering. Gångträning, etc.

Tio veckor efter kraschen sätter hon sig hon på flyget från Adelaide till Kastrup och tillbringar fem veckor hos vår äldsta syster i Skåne. 
Hon går lite långsammare än vanligt (läs: ganska mycket långsammare), men är för övrigt pigg och kry. I november fyllde hon sjuttioåtta år.  

Birgitta är - utan konkurrens - den helt klart tuffaste av oss tre syskon. (Ny bil och hund har hon också skaffat sig efter olyckan). Ännu mera i april. Då tar vi flyget (ja, flyget!) till Berlin och får tre dagar som innehåller hälsporre-elände, promenader, ännu flera promenader .., cafébesök, spårvagnsåkning, kyrkklocke-klang och jag upptäcker en man ståendes på en balkong - just då i färd med att plantera vårblommor i en balkonglåda -. 

På ett närliggande café köper vi kaffe och var sin kaka. Vi sitter ute i solskenet. 

Jag känner mig så lycklig. 


Ungefär så var våren 2022 och vintern glömde jag nästan bort. 
En fin nyårsafton och ett Gott Nytt År önskar jag er alla, ni som tittar in här. Undrar om någon alls hinner .., det är ju så mycket som ska göras. Själva firar vi i lugn och ro här hemma.
(Nu ska det bli intressant att se vad som händer med inlägget. Ibland - så där efter en timmes tid - kan bilderna flyttas ner och det blir ett jätteglapp mellan bild och text. Helt obegripligt är det). 

fredag 30 december 2022

Nu är det nära ...., quizresultat och lite annat. 


Ja, nu är det nära tills vi trillar över till ett nytt år. 2023. Nog minns jag hur ovant det kändes när vi tog skuttet in i tvåtusentalet. Nu har det redan gått tjugotvå år sedan dess. 

Som alltid här i gula huset är det tämligen lugnt. Det är en sån otrolig skillnad på sommar och vinter, ja, det är nästan som om vi går i ide från november till februari. 

Så vad gör vi? 

Knåpar på med dagens korsord .., pv rengör sina löparskidor .., jag har värmt upp Janssons (som blev så otroligt god) .., och Harry - liggandes utsträckt på soffan Ektorp - sover med djupa andetag. 

Därtill har jag inhandlat en spotlight och väl hemkommen upptäckte jag att där följde inte med någon lampa! Ååå, så dumt av mig! 

Dagens quizresultat blev som följer: Pv hade 9 rätt (fel på fråga 8, utrikes .., vetenskap) och själv hade jag 8 rätt, fel på fråga 1 (pinsamt!, handlade om EU) och fråga 6 .., vattnet som skiljer ...).

Nåja, det hade kunnat vara värre. Vi har även gottat oss åt friherrinnans goda kakor som hon hade med sig vid middagen igår. Båda sorterna var sååååååå smarriga! 

Saffransbullen var lika god den - bakad av Maja i Skåne -. 

Och ja, vi vet att sötebröd inte är hälsosamt, tro inte annat, men ack, så lycklig man blir när något sådant dyker upp, så där oförhappandes! Någon gång på förmiddagen ägnade jag en timme till att titta på SVT:s dokumentär (gjord av fenomenale Jens Lind) som handlade om prinsessan Birgitta. 

Det var mycket som kom fram som jag inte hade en aning om. 

Och precis som när mina systrars mamma gick bort vid 33 års ålder (året var 1950) och det aldrig därefter pratades om henne (pappa sa att han liksom inte vågade ta upp det, rädd att göra döttrarna ledsna och kanske var det samma känsla hon dem ...?), så vittnade prinsessan Birgitta om samma sak, ja, vid hennes fars död.

Det var "locket på." Inte en enda gång efter pappans död nämndes hans namn för döttrarna och Sibylla, som då blivit änka med fem barn, levde sitt eget liv. Det var barnjungfrun Nenne Björnberg som blev den stora tryggheten (jo, det hade man förstås läst om). 

Ett intressant program om en till synes självständig och ganska enkel kvinna/prinsessa. Hur annorlunda hade inte hennes liv sett ut om hon fått möjlighet att studera vidare till något som passade henne?

Programmet finns att se på svt.play och kan ses i hela världen. Ska i alla fall tipsa min syster - tillika namne till prinsessan - att det går att titta på. Själv inväntar jag en kortfilm "Det stora och det lilla" som sänds i SVT 1 klockan 17.30.

torsdag 29 december 2022

    Dagens fönster ...


.... fångades av mig själv i  S:t Mary Abott Church i London. 

Det är nu många år sedan jag var där, men när jag tittar på bilden, ja, då är det som att sätta sig i en tidsmaskin.

onsdag 28 december 2022

Onsdag ...

Om det är någonting jag verkligen har insett under årens lopp, så är det att vardagar .., det är min melodi.

Fyra plusgrader och hällregn .., nästan så att det inte blir ljust, trots att det är mitt på dagen, ja, så är läget i skrivande stund. 

Lugnt och fridfullt. Lite telefonsurr med den som tillsammans med fru och goda vänner ska tillbringa nyåret i Gdansk .., ytterligare lite surr med friherrinnan som ska ut på äventyr idag .., och själva ska vi åka in till stan och handla livets nödtorft. 

Har också radiolyssnat  på ett sammandrag av veckans händelser, ja, det går fort tills det är fredagmorgon  och DN:s Quiz och jag har knappt tittat på ett enda nyhetsprogram under julen och därefter. Och korsorden har vi ännu inte tagit oss an.

Kanske ska jag leta reda på en bra film och ägna onsdagkvällen åt ..., men redan kl. 16.25 visas i SVT 1 Beatrix Potters "Sagovärld" och den tycker jag sååå mycket om! 

Och Sverige blir under det närmaste halvåret ordförandeland i EU och jag hoppas verkligen att det går bra, men sätter min tilltro till dugliga (rent av begåvade) tjänstemän inom olika områden. 

Och så fasar jag för nyårsaftonen och vad Putin och hans anhang kan tänkas utsätta ukrainarna för.

Lite så är det.

Dagens fönster ...


... fångades här i det gula huset och det var i slutet av december för sju år sedan. 

Röda tulpaner även då, kan jag konstatera.

tisdag 27 december 2022

Tisdag efter jul ....


Så blev det bestämt att minstingen (som för övrigt inte är minst/yngst längre) skulle få åka hem till Skåne, mest med tanke på att det var så förfärligt ledsamt någon halvtimme igårkväll. 

Tanken var tåg, men det var så pass mycket packning och dessutom bilstolen, så det beslutades att hans mamma och vi själva skulle stämma träff i Helsingborg, vid Ikea. 

Lagom mycket trafik var det ., och packat på parkeringen utanför det blågula varuhuset, men ändå inte fullt som när vi var där den 23:e den här månaden!

Och hjälp, så roligt att få träffa sin mamma igen!! Det blev lunch tillsammans och inte förväntade jag mig att Ikeas stekta kyckling med pommes och tillbehör skulle vara så himla god, men det var den. Mör och fin! 

Sen hemåt. Vi fick veta att några minuter efter att skånegänget givit sig av, däckade 3-åringen, men jag kan säga ..., att det gjorde jag också. 

Bilden visar hur det såg ut när vi igår körde hemåt från Skåne. Sååå många bilar med takboxar såg vi då och flera av dem var norskregistrerade. 

"Kanske är det norrmän som skidsemestrat i Alperna ...?" trodde pv. 

Så kan det ha varit. 

Nu tittar vi på det senaste avsnittet av På Spåret och oj, så eländigt det går för deckarförfattarinnan och hennes partner. Det känns hemskt när det är sådan skillnad i kunskaper .., ja, jag lider med den som gissar fel och hamnar långt efteråt - poängmässigt -. Friherrinnan meddelade att "Efter fem" sänds klockan 20.00 i stället för fem timmar tidigare. Aha, då förstår jag 

Dagens fönster och lite till ..


.... fångades under juldagspromenaden i Bunkeflostrand. 

Det blev en jul tillsammans med en förväntansfull treåring .., en alltid solskensstrålande liten krabat som snart blir fem månader .., och så trivsamt sällskap alla dagarna. 

Nu är vi hemma. Stort tack till Maria P och Hilda som gav Sigge mat! (Han låg och sov på soffan när vi kom hem).

I soffan Ektorp ligger i skrivande stund treåringen (som ville följa med oss hem) och sover gott (själv tänker jag sova  i den andra halvan av soffan) och tidigare i eftermiddag blev vi bjudna till Sonjas dotter Maria, där även Sonja och Marias tvillingsöner Elliot och Alfred (åttaåringar) var. 

Så himla trevligt!

Väl hemkomna satt vi här i soffan och tittade på min favoritfilm - nästan alla kategorier  - "Mitt liv som  hund" av Lasse Hallström och med suveränt skådespel av precis alla i den filmen, inte minst en väldigt ung Anton Glanzelius! Tänk, att han satt ihopkurad intill min sida under HELA filmen .., även om jag förklarade lite av handlingen. Därefter däckade han och började längta efter mamma. Nåväl, det gick över och han somnade till slut, men nog gjorde det ont i hjärtat (alltså att han blev ledsen och saknade mamma, jag tyckte så synd om honom!)


Ett ögonblick under julen .., när han som tidigare var minstingen, kom insmygande till oss i sovrummet och kröp ner under täcket. Hunden Bosse (inhandlad på Ikea i Helsingborg) fick följa med och den fick för övrigt göra den lille resenären sällskap även hit, till landet Halland.

Så säger jag: God Fortsättning på julen till den som tittar in här! Hoppas att ni har haft det bra. Nu ska jag försöka läsa ikapp lite.