fredag 30 juni 2023

Ven, dag 9. 

Men dag 2 här på den här ljuvliga fågelkvittrande lilla ön.
Vi inväntar fin medvind i morgon och ägnar den här dagen åt …., ja, det som blir. 

Började med ett tidigt morgondopp alldeles intill båten! Jysses, så kristallklart vattnet är här och djupt! 
Senare idag ska vi ta bussen runt ön , om det inte blir för varmt. DSom det är just nu, är det ljuvligt! 
Flyttade vår båt närmare hamnkontoret och kan då titta på tv via mobilen och komma ut på nätet. 

Det lilla servicehuset är bedrövligt dåligt! Ingen dusch och skruttiga toaletter - ska ta bilder -. Å andra sidan är den här hamnen billigast hittills, 250:- per natt. Men tänk om du t ex har mens och har blött ner rejält och att då inte kunna duscha! Jo, jag vet .., man kan lösa det på annat sätt, men så ofräsch man skulle känna sig! 


Ögonblicksbild från här och nu. Himlen är bra mycket ljusare än bilden visar. 

Knappt någon tycks vara vaken, men vi är bara fyra gästbåtar. 
De tre danska männen seglar idag hem till Rungstedt på Själland.

Intill oss en tysk man och hans hustru. (Tror jag). Mannen passerade nyss och såg väldigt bestämd ut, så pass att Harry reagerade och OCKSÅ tycktes aningen bestämd.  

Pratade nyss med äldsta dottern, som tillsammans med hundarna befinner sig i Malå. Hon tycks vara i paradiset. 

Nutidsquizzet gick långt bättre än förväntat: 9 rätt av 10, fel på sportfrågan. Pv hade 8/10. 

Over and out. 

torsdag 29 juni 2023

Ven, torsdag dag 8 ....

Igårkväll tack och hej från Anders, Maja och småpojkarna och så övernattning i båten. Fick oväntat besök av en ungdomskompis till pv som för inte så länge sedan blivit pensionär. Den mannen vittnade om hur tomt det nu kändes, utan det här sammanhanget med arbetet. Han hade dessutom varit i en slags chefsposition - "men det var inget jag sökte, det bara blev så" - och  jag sade som jag har sagt tidigare, detta ., att jag tror att fallet blir högre om man har haft ett sånt yrke. 

Har man - som jag själv - arbetat som kassörska/affärsbiträde i hela sitt vuxna liv, blir det på ett sätt enklare. Inte på alla, men på många sätt. Det handlar, tror jag, om status. Och kompisen sade att han liksom inte visste vem han var längre. 

Om detta pratade vi länge, men även om annat. En del av pratet handlade om sorgligheter. Jag föreslog att pv skulle bjuda honom på en Martini och så satt vi där, tre personer vilka snart närmar sig sjuttio, ja, i alla fall jag, de övriga är året yngre.

Idag på morgonen avfärd från Limhamn. Mulet och grått. Tre knop, ibland fyra. 

Vi tog enklast möjliga lunch i Barsebäck (tömde nästan kylskåpet) och Harry rastades. Jag hade gärna  stannat, men pv ville passa på medan det var bra vindar och han är ju kapten på skutan, så .., ja, så blev det.

Så iväg igen. 

Lyssnade till dagens Sommarpratare, en för mig ny bekantskap - Bo Landin -.

Det handlade om vår och andras miljö och om vattentillgång och annat. 

Oerhört intressant och lika skrämmande. Jag ger det betyget  4+.

Gårdagens sommarpratare - Jessie Sommarström - berättade om resan från ett barnhem i Indien, till ett nytt liv i Sverige och framgången som Årets Kock. 

Ett på många sätt gripande och tankeväckande program, ändå kom jag på mig själv med att tänka på annat. Det programmet får 3+ av mig.

Vi är nu på paradisiska ön Ven, mitt emot Landskrona. Kom hit vid halvfyra-tiden .., fick plats långsides och strax efteråt kom en dansk båt (med målade pinuppor i fören) - med tre herrar i vår ålder. De hade seglat från någonstans på Själland och var pratglada värre. Strax därpå anlände en tysk segelbåt, där mannen och kvinnan bara exakt likadana regnkläder - illgula -.

Herr och Fru svan med fyra småttingar simmar fram och åter i hamnen .., svalor pilar fram i luften eller nära vattenytan på jakt efter mygg till kvällsmat .., och  oj, vilka vackra rosor här är ! Krångel med wifi och uppladdning av bilder, ja, ja, det får bli som det blir.

tisdag 27 juni 2023

Skåne, tisdag. 

Hostar mig igenom hela natten mot idag. Vid fyratiden lyssnar jag till gårdagens sommarpratare Axel Gordh Humlesjö som fångar mig med sitt sätt att tala och skildra sin uppväxt, med allt vad det innebär. 

Jo, det tyckte jag om och jag låg under påslakanet och lyssnade spänt hela tiden. Från mig blir betyget en 4:a. 

(Och jag minns en bekant till min pappa som var gång han på besök - någon gång per år kanske - alltid ville ”kittla” mig. När jag blev lite äldre, kanske tolv, skrattade han och undrade om jag fått några bröst. På skoj, lät det som, men jag undvek honom alltid.) 

Renée Nybergs program ska jag lyssna klart till och dagens pratare - Andreas Cervenka - nja, det blev också bara halvfärdigt. 

För övrigt .., rätt skönt ute .., massor med bad i poolen .., gos med småttingarna .., ja, lite så där. Även detta skrivs på mobilen, så det blir som det blir.

måndag 26 juni 2023

Måndag, dag 5.

Möttes igår av sonen med familj , en piratflagga och två supergoda pizzor som vi alla delade på! Senare till Bunkeflo och grillmiddag med Tommy och Karin, samt övriga familjen. 

På kvällen till båten för övernattning. Elliot - som på väg till just båten - fått en sticka/speta i foten (den satt djupt) fick den bortplockad av trygg far, men båtgrannarna befarade nog att vi höll på att mörda fyraåringen. Det gjorde ONT! 

Den utmattade lille patienten valde att sova i akterruffen med farmor.

Idag båttur från hamnen och under Öresundsbron .., mötte Natofartyg och fraktfartyg och så hem igen, då det började blåsa upp. SMHI hade varnat för åska, regn och hårda vindar. Precis så blev det! 

Ikväll måndag Plump (kortspel) när pojkarna somnat. Imorgon Viggovakt på förmiddagen och jag har fått hemsk hosta, främst nattetid. Något besök hos min syster blir det därför inte, vi får ta det senare. 

Pv kollar vindar för resten av veckan. Kanske hemresa på onsdag. 

Dagens fönster ...


I alla fall en liten pjutt av fönstret och det finns här hos oss, i Stensjö. 

Aldrig någonsin i mitt liv har mina penséer varit så frodiga! Nu är det dock mindre roligt, ty i lådan till höger, där har Sigge börjat hoppa upp för att ta sig in via - tror han - det öppna köksfönstret, det som oftast bara står liiiite på glänt för att släppa in frisk luft (läs: myggor!)

Och nu är vi alltså ut på seglats och jag kan väl bara drömma om hur dessa små skönheter ska se ut när vi återvänder hem.

söndag 25 juni 2023

Söndagförmiddag i hamnen …

Ljust blå himmel. Lätta moln. (Små lätta moln ser jag på min himmel …🎶🎶🎶, men jag trodde det var seglar på min himmel ..), barn som skrattar och barn som är ledsna .., en man på väg till servicehuset; han håller en grön necessär i ena handen. 

En annan man i vit keps som står ute på piren och fiskar. Tonåringar på väg till badet .., en mamma som säger till sin son att inte kasta bollen på piren. 

Svalor vilka pilar fram och åter. 

Pv kollar sjökortet.


 Dagens fönster ....

Så här skriver ellem, som var den som hade håven redo:  "Midsommarafton i Bonnstan är en tradition för många Skelleftebor. Då kan man hälsa på hos vänner som har kammare. Dessa fönster tillhör en av mina vänner. 


Det lilla fönstret signalerar, när det är öppet, att nån är ”hemma”. Så är det kammaren inifrån med ägarinnan i rött. De bara fötterna till vänster tillhör den sk kammarjungfrun."

// Tack allra käraste kammarjungfru! säger jag.

Söndagsfönstret ..."Hej!

Ett fönster från en kyrka utanför Linköping en strålande junidag. 

Fångat i väntan på brudparet som sen kom in så fint.

Där ute varmt. Inne i kyrkan svalt men istället en annan värme.

Turtlan."

//Tack Annica! säger jag.