lördag 9 september 2023

Dagens fönster ...


När den skånska madamen annannan var på besök hemmavid, cyklades det en hel del. 

Och tänk, så vänligt att då stanna till och fånga fönster! 

Tack! säger jag.

fredag 8 september 2023

Hit och dit .... 

En hel del bilkörning idag. Inköp av champagneglas i nånting som liknar kristall (de enda jag hittade på Röda Korsets Kupan i Fbg), samt en linneduk som är  s t o r och lång och ska täcka trädgårdsbordet. 

Duken inhandlades på Jysk och det är nu tredje gången jag är inne i antingen Jysk eller Rusta och där är då nästan inga kunder, däremot personal vilka tycks "göralösa".

På väg hem stannar jag till i Eftra. 

I Eftra ligger kyrkan på en höjd och det är väl på den kyrkogården  man kanske skulle hamna, om man nu önskar sig en jordbegravning, vilket jag på inga villkors vis vill vara med om. 

Dock är det Eftra församling som vi tillhör.

Inte långt från kyrkan ligger en trädgård med självplock av blommor. Så praktiskt! 

Där finns sax, hinkar med vatten att sätta blommorna i, omslagspapper och jutesnören, ja, det mesta. Man betalar efter omkretsen på stjälkarna, 15 kr per centimeter, så det gäller att plocka bort onödiga blad.

 

I en slags "tunna" ligger några vackra dahlior och simmar omkring. 

Nästan som en tavla är det. 

Sist av allt en timme på stranden här. Ser (och hör) flera barnfamiljer .., där är en liten krabat som enbart vill vara hos sin mamma och så fort mamman går för att bada, utbryter sorg och bedrövelse.

Längst till höger på bilden syns grannarna Annelie och Britt. Britt som fyller 94 år i år, hon rör sig som en femtioåring och går med spänstiga steg, men inte i vattnet, där är hon lite osäker. Gymnastiserar gör hon också. (Idag är det Annelies tur att vara "ledsagare").

Fick besök i solstolen av pv som var ute med Harry. Båda tog sig ett dopp och pv:s skar sig på en vass sten och kom från vattnet med blod längs benet. Nå, så farligt var det inte, det räckte med plåster.

Avdelningen "Dagens Ros"..

 

Hemtidningen Norra Västerbottens familjesida är gratis att titta in på och nej, jag gör det inte ofta, men nu på morgonen hände det. 

Så varm i hjärtat jag blev vid läsningen av dessa Dagens-Ros-hälsningar. 

Här är ett litet axplock. 

Tack Julia Karlsson för ett rådigt ingripande då du uppmärksammade att en av våra getter fastnat i staketet. Du är sen djurvän! /Morö Back 4H.

En famn rosor ... till Anita på Reseservice på Skellefteå lasarett som 12/7 tog sig tid att sitta med sonen så jag kunde hämta bilen. En omtänksam handling som uppskattas. /Maria och Elvis. 

Dagens ros vill vi ge till Albin på Handelsbankens kontor i Skellefteå. Tack för ett mycket trevligt och bra bemötande. Och för all hjälp. /Mamman och Sonen. 

Dagens ros till personalen på ortopeden avd 4, Skellefteå. Tack för ert alltid glada, omtänksamma och vänliga bemötande trots stress och mångas behov av er hjälp och omsorg. /Tanten med ryggont på sal 4. 

Dagens ros till Lennart Sjölund som gav mig en minnesvärd åktur i sin fina Cadillac - 58. /Lena på Norrstigen. 

Samt ... Dagens Ros till Vägverket. Äntligen försvann det förhatliga guppet efter Boviken över den lilla bron E4 mot Solbacken. när E4 fick ny beläggning. Tack, äntligen! 

Och  t a c k  säger även jag, som fick ta del av allt detta och mycket mera på familjesidan. Kunde snabbt konstatera att de som avböjer all uppvaktning på sin högtidsdag, de är som regel män.

Dagens fönster ...

... fångades för nio år sedan av ingen mindre madamen i Tranemo; hon som - på den tiden - kallade sig afBabs. Det måste väl ändå ha varit du, Barbro? 

Och kan någon människa passera ett hus med sådant tegel, utan att känna på själva husväggen? Jag kan det definitivt inte.

torsdag 7 september 2023

Bara tacka och ta emot ...


 

"Eliza, Eliza! Nu har någon ritat kryss på himlen igen!" sade mamma ofta, då när det inte begav sig längre och när hon upptäckte just det som syns på bilden - spår av flygplan -.

Om och om igen samma sak. Och i Bjäresjö, endast några mil från Sturups flygplats, där blev det många kryss på himlen. 

Varje gång jag ser detta, tänker jag på mamma och ler lite för mig själv. 

Idag blev det två timmar här nere. Pelle - grannen - på sin vanliga plats ute på Stora Skär, på klippan .., jag i en sandgrop och med lite mera lä. 

Efter någon timme kom en mormor med två barnbarn och deras mamma och en mer energisk mormor tror jag mig aldrig ha sett, eller hört. I TIMMAR lekte hon med en fyraåring och en sexåring.

Och rakt framför mig (bilden)., en äldre kvinna med sin dotter. Den äldre damen gick med stavar, men ledsagades ut i vattnet av dottern. Som det så ofta är vid havet, hörs småpratet lång väg, ja, det kommer liksom med vinden - den som ändå var närapå obefintlig -.  

Vid halv fyra fick jag sällskap av Britt och strax efteråt uppenbarade sig pv. Det känns numera hemtamt att Britt håller min hand och vi går så pass långt ut att hon kan simma, oftast ryggsim, och hon tycks så lycklig efteråt. Befriad, liksom. 

Vi kom att tala om våra föräldrar och jag fick veta att hennes mor hette Olga och hennes far Axel. Dom hade speceriaffär i Nässjö och hon berättade att fadern hade stubbat hår, ja, ända sedan tidig ungdom. Att hon hade stor respekt för honom, vittnade hon också om.

Vid femtiden blev det middag i Haverdal hos Eva och den halvlånge. 

Underbart god mat, som alltid .., och mycket prat. Idag handlade det om dialekter, koranbränningar, Muhammed, bekantas hundar vilka blivit sjuka .., bad i havet, trädgårdskonst .., Wapnö mejeri ., ungdomsjobb och mycket annat. 

Pv som sett ett korttrick på instagram visade nu oss detta och vare  sig en f.d. professor i kemi, en speciallärare, en kassörska eller en vanlig mattelärare kunde för sitt liv begripa hur detta egentligen gick till. Att det verkligen blev rätt, som det var tänkt.

Men nu, två timmar senare, när pv suttit här i vardagsrummet och gjort tricket om och om igen, säger han sig börja förstå det hela. Hur det kan bli som det blir. Att rätt kort kommer upp.

Jag ids inte ens försöka.

Så, var den här dagen. 

Tack för den!

Dagens fönster ....


"Wallåkra Stenkärlsfabrik. Rekommenderar om ni har lust till en avstickare från motorvägen, ungefär vid Glumslövs Backar."

Så skrev annannan för några dagar sedan och jag bara tackar och tar emot.

Om Wallåkra kan man få veta lite mera om man klickar på den här länken.

onsdag 6 september 2023

Onsdag ......


 ... som om ni nu inte hade koll  på vilken veckodag det är .., ja, det är ju mest jag själv som brukar blanda ihop datum. 

Från att dagen börjat aningen segt och med gråmulet ute, tog det sig allt eftersom. 

Vid tvåtiden tog jag mitt pick och pack och tog sikte på stranden. Där var Pelle - grannen - ute på klippan som vanligt och så var vi inte så många andra, inte förrän ett par timmar senare. 

Pv kom med kaffe och var sin bulle .., vi pratade länge med M från Vitabergsvägen och kom att tala om efternamn och vad sådana betyder och om förnamn och vår båt som heter Serudia, men ännu inte fått namnet på pränt. 

M berättade om en farmor eller mormor som hette Leontina, men inte i tilltalsnamn och någon annan som hette Elemina, ja, kanske var det farmor? Leontina betyder egentligen lejoninna, om ni inte visste det. I vårt land har 456 kvinnor det namnet, varav endast 73 - sjuttiotre - har det som tilltalsnamn.

Vi kom också att prata om detta att arbeta med it och teknik och allt möjligt sånt, ja, ni vet, där utvecklingen går så vansinnigt fort och ungdomar med fräscha hjärnor blir ens kollegor och det gäller att hänga med! M är tio år yngre än jag själv, trivs med sitt yrke, men känner emellanåt den där inuti-stressen. Att alltid hänga med i utvecklingen!

Mymmel - Hildas mamma - kom också ner på stranden och det blev nog en timmes surrande, mest om hur hennes sommar hade varit. 

Så ringde pv och frågade om jag var på väg hem - det var jag inte - ty Britt undrade om jag ville bli kvar och invänta henne. 

Ecke har nämligen strängeligen förbjudit henne att bada ensam och det kan jag förstå .., Britt har dålig balans och är ofta yr. 

Alltså gick vi ut hand i hand i vattnet och när vi kom ut på djupt vatten simmade hon en stund (men ville inte blöta håret, det tar sån tid att få fason på det sedan .., sa hon, denna härliga 93-åring).

Så har den här dagen varit. 

 

Så här såg min egen lilla plätt ut .., där jag hade solstolen, väskan, vattenflaskan och mobilen. 

En bok fick också följa med, men förblev oöppnad.

Sjätte september ...

Skrollar bland septemberbilder från förr om åren .., den här är från 2014. Ja, just det, det var då som någon hade ägnat sig åt att med hjälp av stenar göra en labyrint på stranden. Det måste ha tagit tid; tur att där finns gott om stenar. Vid nästa höststorm var labyrinten försvunnen. Inte ett spår av den. 

Idag ser stranden helt annorlunda ut. Stenarna uppe i slänten har spolats ner (säkerligen efter stormen Hans framfart) och där det ser ut som en mindre sjö, där är det inget vatten alls, men ett enda stenskravel! På det viset är det fascinerande att bo så nära havet .., inget är liksom bestående.

Sjätte september. Då minns jag denna. 

Onsdag idag. Pv fick återigen förfrågan från skolan i Kvibille, tackade ja och är nu på plats. Mötte honom i köket i morse och upptäckte då hans nyinköpta skjorta och höll på att ramla baklänges! Det var som att kastas tillbaka till 70-talet, till ränder och färger som jag mest förknippar med trädgårdsmöbler.  

"Men jag tycker att den är snygg ..", sa han mycket bestämt.

Ja, jag är ju sannerligen ingen stilikon, så det är väl bara att vänja sig.

För övrigt kan meddelas att det idag kom ett mejl från min syster som ÄNTLIGEN har fått lämna sjukhuset! "Vill bara tala om att jag har nu kommit hem och att allt är bra. Skriver mer i morgon och berättar ...", är det korta meddelandet, men det räcker ju. Härligt!

Lyssnar just nu till utifrån-ljudet från en spillkråka. 

här låter den, om någon inte hade kläm på det.

Dagens fönster ...


"Detta fönster med en liten trevlig pall står här och bara väntar på dig! 

Utsikt mot stora plataner!"

Kakel på husväggen, då anar man att det är annannan som varit i farten!

Tack du trogna och flitiga fönsterfångerska!

(Och så rart att du upptäckte pallen. Kan man älska pallar? Svar: ja, det kan man!

Men jag fattar inte .., är det öppet där nere där pallen står? Då kan ju ett barn eller ett djur trilla ner?


Platanen. 

Tänk, att plataner finns att beskåda på Österporttorg i Ystad, inte långt från där jag bodde under åren som ensamseglare. 

Aldrig hade jag sett ett sådant träd tidigare! 

Apropå Ystad, så såg jag ikväll en film på instagram, där det meddelades att legendariska Åbergs Trädgård utanför Ystad - på Öja - ska läggas ned. 

Sååå ledsamt! 

Det handlar tydligen inte om låg försäljning, utan det är själva arrendet som ställer till det.

tisdag 5 september 2023

Dagens fönster ...

 

... hastigt fångade i flykten, då jag så gärna ville få med båtgrannen från Hornbaek, han som var åttioett år och så otroligt spänstig! Här på gång att ta ned den stora danska flaggan inför natten.

Eftersom hans kone/hustru hade svårt att ta sig fram, kan man anta att han är den som sköter det mesta ombord, vad beträffar själva seglingen. 

Ja, jag var så imponerad! Och absolut .., jag tror - och vet - att människor tio, tjugo år äldre än undertecknad kan vara hur pigga och alerta som helst, men detta till trots blev jag så förvånad.

Kanske beror det på att min alltid så vältränade pappa (som verkligen levde sunt) gick bort så tidigt och mamma blev ju nästan nittio, men de sista fem åren var ju bedrövliga.Här en närbild av huset vid hamnen. Jag använde ett annat filter, sååå gult är inte huset. 

Gelateriabaren tycktes stängd för säsongen,så även den ljuvliga butiken "Delikatessen" - liten är den - men oj, så goda rökta räkor vi köpte där i somras, plus saffransaioli och en nybakad baguette. 

Även Riccardos glassbutik, alldeles i närheten av där vi hade båten, var igenbommad.

måndag 4 september 2023

Gungig hemfärd ... 

Dagen börjar med solsken och tvätt av kapellfönstren .., därefter var sitt dopp i havet. Det är fortfarande grumligt, men härligt svalt. 

På väg till båten för att ge oss av, blir det en stunds småprat med den danske mannen, han som såg ut att vara så gymnastisk. Jodå, vi får veta att han är 81 år och har arbetat med precis allt möjligt. Som ung gick han tidigt till sjöss ., han har arbetat som lärare, militär ("det är därifrån jag har fått min spänst", förklarar han skrattande när jag säger att det är ju inte klokt hur alert han tycks vara) och han också arbetat som kock och inte minst champinjonodlare! 

I fyrtio år har han varit ägare till sin segelbåt (den närmast i bild) och den är supersnabb, säger han. Blåser det 2 meter/sek kan den göra 4 knop och han har totalt seglat flera varv runt jorden, om man lägger samman alla sjömil. Hemmahamn är Hornbaek på Själland.

Mannen är kortvuxen och har vitt - lite yvigt, pojkaktigt hår - och hela han utstrålar så mycket energi, men mest av allt  g l ä d j e. Livsglädje, kanske.

När jag igårkväll passerade deras båt, hörde jag hur den energiske och hans fru (det var hon som gick med hjälp av rullator) pratade och skrattade så gott där inifrån båten. 

"Dom kanske nyss har träffats, kanske via Tinder ...?" säger jag till pv. 

Nej, så var det inte alls. Vi fick veta att fruns 60-årsdag hade firats hos en bekant till dem båda; en sjökapten i Grötvik, inte långt från Halmstad, men det var länge sedan.


Vid 10-tiden kastade vi loss. Det visade sig bli en betydligt gungigare hemfärd än åtminstone jag väntat mig. 

Ingen stark vind, ändå åkte vi upp och ner och hit och dit och när pv skulle förbereda tampar och fendrar innan vi kom till Skallkroken, hade jag all möda i världen att hålla kursen. 

"Det är för att vi har vinden precis bakom oss, då svajar den hit och dit ...", förklarade han.

Nåja, det gick bra. Kaptenen själv och en snutt av Harry, med huvudet nära husse. Det känns tryggt. 

Harry vet precis när det är dags att lägga sig i akterruffen, dvs, när fendrarna kommer på plats och när seglet/seglen tas ner. 

När vi sedan lagt till vid vår plats, då blir han så ÖVERLYCKLIG  och vet inte till sig av glädje! 

Själv tog jag inom loppet av fem minuter ett långt dopp i ett för dagen kristallklart hav, så underbart ljuvligt! 
Harry, denna så innerligt älskade kamrat, han blev rastad, fick mat och lade sig sedan och sov på bryggan.

Nu ligger han här på soffan Ektorp och sover igen. Det tar på krafterna att vara på utflykt. Många hundar - stora som små - att hålla koll på, nya rundor (även om Torekov är bekant) .,  annorlunda dofter. 

Oj, vad han har fått vara med om mycket de sista fem åren! 

Så många nya hamnar! Vindön, Björkö, Donsö, Gullholmen, Skärhamn, Mollösund, Grötvik, Glommen, Halmstad, Torekov, Mölle, Viken, Barsebäck, Borstahusen, Ven (bäst!), Helsingborg, Limhamn, Falsterbo, Gislövs läge, Abbekås och Ystad.

 

Bilden från Mölle, där det är nästan knepigast att lyfta upp Harry. Det var högt upp till kajen! Året var 2019.

 Dagens fönster …

…. visar utsikten från ”köket”/salongen /min sovplats. 


söndag 3 september 2023

Söndag i början av september ... 


Den kan se ut så här. Vaknar vid fem, lyssnar till reprisen av Naturmorgon. Det berättas om förekomsten av tonfisk i havet här omkring och tänk, en sådan såg jag i förrgår, under seglatsen hit. 

Första dagen här var hamnkontoret stängt och betalautomaten visade sig vara ur funktion. Det resulterade i att man då inte har någon kod till duschutrymmet, men det kan man ju klara, vi har ju havet. Offentliga toaletter finns också. 

Men igår, då plötsligt var hamnkaptenen på plats och nu på morgonen tog jag mig en härlig dusch med VARMT vatten! Ack, så ljuvligt. 

Så blev det frukost och därefter ett dopp i havet. Satt en bra stund på den träbänk som finns vid slänten, just innan stranden, och bara tog in alltsammans. Tog in hela sommaren, kändes det som. Kön till stegen ute på bryggan var ganska lång .., tio, femton personer kanske, många äldre-äldre och några kanske i vår ålder. De flesta kommer i par och kommer någon ensam, så är det en man. 

En kvinna går med krycka och rör sig försiktigt på bryggan .., det blir hastiga dopp, ingen är i vattnet särskilt länge, någon minut bara. Ett hastigt dopp .., tjopp i och raskt upp igen. Baddräkter tas av helt ogenerat och ingen krumbuktar sig bakom handdukar. Alla, säger alla, hälsar godmorgon, men det gör jag med. Det är en markant skillnad i jämförelse med i somras, rent språkmässigt .., nu hörs nästan enbart skånska.

Så blir det min tur. Var vågorna starka igår, är de än starkare idag och det är lätt att driva iväg. När jag är på väg upp för stegen, står fyra kvinnor och tänker sig att gå ner. 

"Kom ni, jag väntar ..!" säger jag och håller mig med ena handen i ledstången. Vattnet når mig till hakan ungefär och vågorna är så kraftiga att jag har all möda i världen att inte slås omkull. Men härligt är det. 

En kvinna beklagar sig över att vattnet inte är så kristallklart som det brukar vara. Vi tänker att det kanske är blåsten och allt regnandet som är orsak till det hela. 

Och nu är klockan snart halv elva och nu vill pv ta sig ett dopp. Ajöken, sa frölken .

Dagens fönster ....

 ... fångades på väg till Ica Nära, 1 kilometer kanske, från hamnen 

Vid något tidigare besök fångade pv den här bilden, med ett ditmålat fönster till höger och en mindre diskussion uppstod då huruvida fönstret var verkligt, eller inte. Nu vet jag med bestämdhet att det är en illusion; det ÄR målat. 

Helt fantastiskt bra gjort, dessutom. 

Huset, som är rejält stort och tycks tämligen skruttigt, är nu till salu. 

I skrivande stund är budgivningen uppe i 19 miljoner.

 

Här ser man lite mera av det hela. Nu blir det frukost. Inte dagsfärskt bröd, men väl gårdagens från Rapps bageri - och det gick inte av för hackor -.