lördag 20 maj 2023

         En bra lördag ...

 Idag blev det en sån där dag då det hände mycket. Först till återvinningen i Falkenberg (aldrig sett så många människor där!) och så till Varberg för att köpa plantor på torget. Det är helt otroligt så många stånd där finns och så mycket bra .., och billiga och frodiga plantor är det också. 

Av någon outgrundlig anledning tycker jag att människor är så mycket mer öppna i såväl Falkenberg som Varberg. Vi körde kustvägen och där var så vackert, så där så man nästan tappade andan och jag tänkte att detta ... vägen där man har havet på ena sidan - med stora gröna ängar/hagar mellan havet och vägen och röda, små längor med snickarglädje .., ja, men det är ju nästan ofattbart så fint det är! 

Efter att ha spenderat en hel del på torget (luktärter .., pelargoner, sockerärter .., sallatsplantor, en broderad tavla på loppis, samt sex nysilverskedar som var sååå vackra - kvinnan som sålde hette Britta, plus någon slags svindyr Brieost med getostsmak - tur att friherrinnan tyckte om den -), svängde vi in i Galtabäck där det finns en liten, grund hamn där vi - tyvärr - inte skulle kunna gå in med båten, men oj, det hade jag verkligen velat! 

Sååå gemytligt där var! Bilderna i collaget är därifrån. 

Och här kan man ta del av "Galtabäcksfyndet".

För två år sedan, när vi hyrde en liten enkel stuga på Vindön i Bohuslän, då hade jag också köpt plantor i Varberg och dessa fick följa med på liten holiday och jag ställde dem på rad på den lilla stugans träräcke och oj, som dom växte på tre, fyra dagar!

Bilden här ovanför är från stugan. 

Vi låg i varsin nederslaf i en våningssäng och det var trångt och bökigt och något hett kärleksliv blev det inte ., det var mest att lösa korsord eller läsa någon bok. 

Här utsikten från stugans "bro", eller veranda som många säger söderöver. Någon toalett eller dusch fanns inte i stugorna, men servicehuset låg inom räckhåll - kanske 1 minuts promenad det - så det gick ju bra ändå. 

Lägger in en länk till campingen, om någon skulle bli intresserad. Här är den.

Nåväl. Så kom vi idag hem till Stensjö och satte igång och planterade det mesta, men inte allt. Friherrinnan kom och drack kaffe med oss och fick - som tack för hjälpen med Sigge - ta med sig plantor och brieost hem och det blev en trevlig pratstund. 

Fortsattes sedan planterandet. 

Pv byggde en slags blomlåda i vilken socker, - och luktärter ska få slingra sig upp längs uterumsväggen och jag fick ont i ryggen och har i flera dagar haft ett bekymmer med höger höft, men det går väl över. 

Satte mig i solstolen och halvsov .. harry låg intill mig och sigge jamade och jamade .., han icke allenast önskade sig fisk till middag, nej, han KRÄVDE fisk och fick det till slut, då jag helt enkelt inte uthärdade det ständiga knorrandet. Sedan blev det  t y s t  på honom. 

Nu hockey .., Sverige mot Frankrike och tämligen ointressant, då di svenske leder med 4-0 i andra perioden. Det var väl det mesta det.

fredag 19 maj 2023

Igenkänningsglädje!

Nu finns underbara dokumentären "Solens mat" med Bo Hagström att se på svt.play. 

S o m  jag fullkomligt älskade den serien!

Här fick man som tittare följa med på den italienska landsbygden och Bo Hagström tycktes genuint intresserad av människorna han mötte och så var det då allt prat om mat. 

Här en länk, om någon känner för att titta.

Hemma igen .., DN:s Nutidsquiz och lite annat.

 

Efter att ha suttit i evighetslånga kö inför broöppning i Södertälje och därefter ännu längre köer efter en trafikolycka i närheten av Nyköpingsbro och så - sist av allt - en bloggmadame som totalt missade korsningen till Nissastigen (pv sov gott, det blev till att vända om någon mil), var vi så hemma vid sjutiden. 

Aldrig är väl vårt land så vackert, som i försommarskrud! Skir grönska .., blommande rapsfält .., maskrosor ..,  vilande kor och kalvar i hagarna .., lycracyklister i mängder och vattenglitter från små eller större sjöar. 

Men vilka underbara dagar vi har haft! 

Kom hem till äppelblom och ovanligt sen välkommen-hem-middag hos Eva och den halvlånge, nu på plats i Haverdal. 

När Eva (liten och tunn) stod vänd mot spisen - iklädd sin gröna sportväst - kunde man tro att hon var sjutton år, i stället för snart åttio!


 

Häpnade över hur det formligen hade exploderat i rabatterna

Oj, vad allt har vuxit och ändå har det inte varit särskilt fint väder här hemma. 

Planen är att köra till Varberg i morgon och köpa plantor .., aldrig har jag haft finare blommor än de jag köpt där på Torget. Billiga är dom också! 

Som synes har familjen Ormbunke/Bräken fullkomligt tagit över i rabatten. Nu ger jag nog upp .., slutar att jaga alla skott som tittar upp .., och testar och ser vad som blir av det hela. 

Om inte annat är det himla vacker grön färg på bladen! Nästan lite limefärgade.

Bilden. Inne i Eva och makens badrum, sitter den här inplastade teckningen på väggen. Jag ÄLSKAR den! Det är deras barnbarn Karin som står som konstnär och det var flera år sedan .., nu är hon ganska nyss fyllda tolv. 

Nutidskrysset gick förvånansvärt bra, trots att det varit skralt med nyhetsläsande under kvällarna i Väsby. Såväl pv som jag själv hade 9 rätt av 10. Båda hade fel på fråga 6 (Världen).

Sämre på orddelen: där hade jag 9/12. Pv har nog inte gjort sitt, men torde ha fler rätt. 

Så var det med det.

torsdag 18 maj 2023

     Dagens fönster ...

 ... fångades i det gula huset på kullen och det var i maj för sex år sedan.

onsdag 17 maj 2023

Lyssningstips ...

Låg nu på morgonen och lyssnade till Europapodden, vilken handlade om torkan i framför allt södra Europa, men även här, hos oss. O t r o l i g t  intressant och lika oroande. Nästan så att jag började förstå ungdomar som limmar fast sig på asfalten och retar livet ur bilister och andra. (Gäller mig också).

Inte visste jag t.ex att majs är en av de grönsaker som kräver mest vatten vid odling och det mesta av majsen går till djurfoder ....

Programmet tar upp så mycket kring detta .., där är intervju med en mangoodlare i Spanien som inte har det lätt just nu ..., och jag låg blick stilla i sängen och lyssnade. 

Här en länk till programmet, om någon är intresserad.

 Sista kvällen för den här gången ...


Då tar vi sikte på restaurang Nonnos vid Infracity. Anna ansluter och Emma också (hon har ju lägenhet i Solna) och så blir vi fem kring det runda bordet. Så underbart trivsamt! 

Ägaren är en pratglad herre som känner till Emma och Emil (och övriga familjen), men för oss andra är det första gången vi är där .

Det blir en sån fin kväll med ljuvlig antipasti med vitlöksbröd .., och därefter olika pastarätter (min med bläckfisk, musslor och scampi) och var man inte mätt redan efter olika ostar, skinka, burrata, ljuvliga små gröna oliver och annat .,. så blev man det. 

Det skiljer 21 år mellan Emma och Anna, men dom är verkligen nästan som syskon. 


Det där att sitta runt ett bord och äta tillsammans .., jag undrar om det finns nånting som jag tycker är trevligare? 

Är det egentligen inte det som är själva meningen med livet? 

Mycket surr förstås. Om vinster - eller inte vinster - på Triss, aktier eller Postkodlotteriet .., om sparande, vätgas, Libanon, Turkiet och Stocksund .,. om uppväxt med många syskon, om ägarens pigga 94-åriga mamma som nästan var dag kommer med taxi och äter lunch hos sin son, ja, allt möjligt handlade det om!

Och allt eftersom fylldes det med på med gäster och genom fönstret kunde vi se närapå karavaner av bilar vilka körde norrut, måhända till lantställen för att fira helg lite tidigare än vanligt?

Nu är klockan kvart över tio och vid köksbordet sitter Emil och Pv och spelar backgammon. Ställningen just nu 10 - 9 till pv:s favör, men ännu är inte matchen slut. (Jo, nu! Det står 12-11 till pv).Avgörande match i morgonförmiddag innan vi åker.

Hemresa tidigt i morgonbitti. 

Ajöken, sa fröken.

 Krångel med lite av varje ..

 Går inte att lägga in bilder .., tv:n krånglar .. ,men mobilen fungerar. 

 Ösregn ute. 

 Trötta hundar men husse och matte är pigga.

tisdag 16 maj 2023

Hästkrafter ...

Jo, jag har verklig respekt för hästar. Titta bara på låret och baken .., man kan ju tänka sig vad en kickspark bakåt kan göra. 

Eller när den sätter av i vild galopp (om den nu gör det). 

Och hur mycket fascineras jag inte av hur lättviktiga tjejer hanterar såna här ekipage med den äran! 

Det måste vara oerhört lärorikt och inte ett dugg förvånad är jag över att ungdomar som vuxit upp i stallet och lärt sig hantera hästar, ofta får ledande befattningar. 

I alla fall flickorna.

(Killar får det väl av bara farten ändå).

Dagens fönster ...... fångades av äldsta dottern, som just nu befinner sig på efterlängtad semester utanför Marbella. 

Tack Maria! 

Det var snällt av dig att tänka på din åldriga moder.

(Enligt SMHI behagliga +22 i Marbella idag. Skulle vara helt perfekt för min smak! I landet Uppland har det duggregnat.)

Spridda skurar från en måndagkväll på Färingsö ... 


Så trevligt det blev, detta att köra från Upplands Väsby till ridhuset/stallet i lantlig idyll, med postadress Skå på slutet.

Intressant bara detta att se det stora projektet "Förbifart Stockholm" och efter Drottningholm blev det enfilig väg och vi såg mängder av cykelgäng och som alltid fascineras jag av såna här projekt där stora trafikleder ska synkroniseras och tunnlar byggas och ja, det är bara så imponerande! 

Ingenjörer - ni har min fulla beundran -! 

Kom fram lagom tills Annas ridlektion skulle börja (dressyr) och i ridhuset stod då vänner och andra ryttare och tittade på. 

Mycket surr blev det .., om allt och inget.

Efteråt tårtkalas på en bänk utanför själva  stallet. S o m  jag log när jag tänkte på friherrinnan ; hon som alltid har med sig fin duk när det är dags för utflykt och det är väl bara tända ljus som fattas (om det nu vore vindstilla) .. , här är det rationellt värre och att en skata flög i väg med en assiett (hann hon norpa sig en bit av tårtan, tro ..?) vållade inga bekymmer. En sak är säker: hästtjejer måtte ha ett synnerligen gott immunsystem! Mod också! Och styrka. 

Såååå trivsamt var det!

Tre hundar fick vi träffa. Här på bilden Gus som är amerikan från början och som av och till är hos Anna, när matte Karin är upptagen med annat. 

Såg en ljuvlig bild igår där Annas två katter och denne Gus stod och väntade när hon var i sitt badrum .., alla tre på rad. 

Förutom pv är alla ryttare på bilden. 

Ja, det blev en sååå trevlig kväll och fort gick det att köra hem ., då hade trafiken  f r å n   Sthlm lagt sig, det var hur lugnt som helst. 

Emil var hemma när vi kom .., deppade efter den oavgjorda AIK-matchen mot Göteborg och något backgammon-spelande blev det int. Ställningen är fortfarande 4-2 till ynglingens favör. 

Om en timme är det klipptid för mig .., har ännu inte bestämt mig för hur mycket som ska åka av. Minns ännu chocken från i fjol när jag var så otroligt kortklippt och lockig och inte kände igen mig själv .., men hur jag någon månad senare trivdes sååå bra i det hela. Vi får se.

Ps. I mejlet från min syster i Australien, berättar hon om mannen som hon anlitat för att klippa gräset. Det visade sig att han är gift med en kvinna som är uppvuxen i Halmstad och tillbringar somrarna hemma i Halland! Ds.

måndag 15 maj 2023

Dagens fönster ...Ännu ett bidrag från hedgrenskan i Trelleborg, men när håven togs fram, befann hon sig i Helsingör i Danmark. 

Tack Kerstin! säger jag.

söndag 14 maj 2023

Och plötsligt söndag ...


Uppresan gick fint. Kanske borde man alltid köra längre sträckor på lördagar, då det knappt är någon trafik att tala om. Och allra minst långtradare!! 

Mest hela tiden körde pv och jag satt intill och googlade. När jag skymtade vatten på vänster sida, sa pv att det nog var sjön Åsunden, där han och hans äldre bror en gång köpte en optimistjolle (med vilken de senare kapsejsade till havs i Bohuslän). 

Googlade då på Åsunden och fann att där fick dåvarande riksföreståndaren Sten Sture den yngre en kanonkula i benet (vintern 1520 i krig mot danskarna) och avled senare av detta. Ni kanske hade stenkoll på detta, men se, det hade inte jag. 

Älskar Google! Så där höll det på och jag tycker att det är så fascinerande att man kan få ta till sig så mycket kunskap bara genom att klicka på några knappar. Bilden visar för övrigt Emil, nu 24 år. Backgammon-matcherna inleddes tio minuter efter att vi kommit och efter två matcher stod det 2-0 till den yngre. Idag står det 2-2 och pv har bestämt att nej, det blir inga kvällsmatcher, då Emil tydligen är mera på alerten då. 


Så här såg det 2008 när Emil (då nio år) gjorde mig och Kent (kompis från Växjö) sällskap till Samos.


Och samma resa .., ett telefonsamtal hem till mamma och pappa för att berätta hur han har det. Liiite längtade han nog hem 
Att resa med småttingar är ett sant nöje!

Åter till uppresan: titta, hur bagageluckan såg ut när vi stannade till. Mängder med pollen!! Vi såg också norska bilar vars bakrutor var helt igenmurade av vad vi trodde var vanlig smuts .., och vi sa "men var har dom varit när det blivit så geggigt ...?!" Sen förstod vi. 


Chaufförsbyte i Herrbeta, där tog jag över och där rastades Harry. 

På kvällen slötittande på Melodifestivalen och vi tänkte väl - som så många gånger tidigare - att vi är fel målgrupp. 

Nu solig söndag i Väsby. Vid halv fyra natten mot i morgon ska pv agera taxichaufför och skjutsa hundägarna med kompisar till Arlanda, 

Själva ska vi senare på eftermiddagen köra till AP och för-sent-fira hennes födelsedag, samt titta på dressyr-träning (häst). 

Som ett litet äventyr att åka bort. Alltid lika roligt!