lördag 28 juli 2018

Och så åkte vi till Vetlanda ...


Och någon grillning blir det förstås inte, ty det råder totalt grillförbud, men det går ju bra ändå .., det finns stekpannor och grönsakerna blir ugnsrostade och det är så vanvettigt gott, så det är inte sant!
Till förrätt får vi lite tapas .., stora gröna oliver, tapenade, ost, skinka .., ja, allt sånt! Och genast när vi kommer till det här trivsamma huset, bjuds vi på jättegod gräddtårta och kaffe!

Och det blir bad i Emån som uttalas Emmån, som med två m.
Så härligt - och lite ovant - att bada i en insjö .., vattnet är liksom brungult när man tittar ner mot botten, men det är skönt ändå. Värmen är närapå olidlig!


Frånsett ett parti kubb, så består kvällen mest av prat och ännu mera prat.


Allt möjligt avhandlas och på slutet vad vi har för tankar om det kommande valet .., vilka partiledare som vi tycker är förtroendeingivande ..,  och hur det ska gå för Sverigedemokraterna och kommer något parti att få tacka för sig?
Intressant.

Först fyra dagar till havs och så detta ...

Det blir en sen kväll. Harry, som i vanliga fall går i säng vid halv nio (alldeles självmant) är uppe till nästan midnatt och vid halv ett går åtminstone pv och jag själv i säng.

Fina Meja som opererats för cancer och är väldigt skröplig .., men världens finaste.

Meja däremot - hon som nog är inne på sista sommaren - hon är vansinnigt intresserad av detta med allehanda mat!
Kanske husse skulle kunna ...?
Harry är i det närmaste helt likgiltig när det gäller sånt här.

Getingen ....

Vid frukosten blir det livliga diskussioner huruvidan den lilla krabaten på bilden är ett bi eller en geting. Alla, utom jag själv, säger geting,  men jag tror dem inte, allra helst som där finns bikupor utplacerade bara hundra meter max från där vi sitter och äter ett ljuvligt nybakat bröd och allt annat smarrigt till frukost.

Till slut kontaktar jag mina livlinor; mian (Mari Friberg) och Gunnar i Jämtland.
Det är så spännande .,. tänk, nu ska jag få visa dem alla att jag har rätt!
Men det har jag inte .
Såväl Mari som Gunnar skriver: "Geting", Gunnar t.om. med utropstecken på slutet.
Jahapp, det är ju bara att lägga sig platt och erkänna att man har haft fel.
Och Gunnar säger att getingar har getingmidjor ., det borde jag tänka på.
Ja, just det ja.Frukosten är uppdukad i köket och det är ungefär som att komma ner till en hotellmatsal!
Underbart!
Och vid halv elva var det dags att tacka för sig och då ska party-taket vecklas ihop, det fungerar ungefär som när man viker ihop ett paraply! Genialiskt!


Titta bara, så finurligt!
Nu är det bara att binda om hela taket och sätta undan det till nästa kalas!

Vid min säng ....

Majas föräldrar bor i en enplansvilla som är designad med tanke på Majas storasyster som föddes multihandikappad. Helt ärligt tror jag att det är det mest smakfulla hem jag någonsin satt min fot i. Inte en pryl för mycket .., så vilsamt och fint! Och små kvistar av färska blommor nästan överallt.
Såväl Majas mamma som pappa är nyblivna pensionärer och om detta, det nya och annorlunda livet, blir det en hel del prat.

Och vid sängbordet hittar jag en bok om "Omvårdnad".
Majas mamma har arbetat på ett gruppboende och jag ligger en stund och bläddrar i boken som är fylld med olika patientexempel och det är så intressant så det är inte klokt!
Jag minns att min mamma - frireligiös och allt - redan på 60-talet tyckte att kronikerpatienter som låg på sjukstugan i åratal, borde få vin till maten eller ta sig en snaps till helgen och det här med att inte fick ge stark smärtlindring i livets slutskede, det tyckte hon var helt galet. Vad spelar det för roll om man blir beroende, när det är kort tid kvar? Det viktiga var ju att patienten hölls smärtfri! 
I den här omvårdnadsboken togs just såna här ämnen upp!

Jo, men det kändes bra hela alltet, den här kvällssamvaron!
Bekvämt.
Tryggt.
Och jag älskar såna här pratkvällar!

När vi sedan tackat för oss, ja, då tar vi en sväng förbi kyrkan i Bäckseda .., och vi stannar till vid Nydala Klosterruin .., men nu stoppar jag .., för annars blir ni väl galna av så mycket text!
Resten kommer i morgon.

Dagens fönster ....


... kommer från Wadköping och det var Ulrika som hade håven redo!

Tack snälla!

fredag 27 juli 2018

Fyra dagar till havs ...


Så blir det då den andra svängen tillsammans med pv ombord på båten som inte har något namn.
Vi lämnade hamnen i Skallkroken i måndags på förmiddagen och satte kurs mot Torekov.
Harry var med förstås.
Lugn och fin seglats till en början, men halvvägs blev det rejäl sjögång och man fick verkligen spjärna med fötterna för att hålla sig på plats. Och jag fick samma kramp på höger sida av magen som när jag tappade minnet i ett par timmar i vintras (efter samma smärta), men jag djupandades och djupandades ännu mera och försökte strääääcka ut (vilket var svårt på en liten båt), men det ordnade sig.
Framme i Torekov vid tolvtiden på dagen och möttes av den mest fantastiska hamnvärd; en ung kvinna - Fiddeli - som kom springande och dirigerade alla nytillkomna, visade var man skulle lägga sig och var servicehuset fanns och allt sånt. Makalöst duktig!!

Vi fick plats mitt i smeten, nära restauranger och annat och det var ett herrans liv (eller ett oherrans) på natten med musik och skratt och stoj, men det gick bra ändå. Två andra segelbåtar kom in senare på natten och hamnade utanför vår, så jag vaknade vid halv två av att någon promenerade på båttaket .., jaha ja, nån som skulle ta sig på kajen! 

Bilden visar hamnen i Torekov, men den sista kvällen, då vi själva lade oss sist i raden, närmast hamnutloppet - det är pv:s båt längst nere till höger -!


Torekov i dagsljus.


Den andra övernattningen i Torekov (det blev två nätter där, först på vägen söderöver och så när vi vände kosan hemåt) då blev det perfekt. Då låg vi ju som på första bilden .., det var lugnt och fridfullt och kanske femtio meter till en badstege! Helt underbart!
Och Harry .., han slappnade av .., låg ibland på piren och brydde sig inte det minsta när andra hundar passerade .., hoppade lätt som en plätt av och på båten, vig som han är.


Och överallt andra turister med små eller stora hundar!


Och Harry på restaurang som kikade ut genom en öppningen i markisen.
Såååå spännande!
Bra miljöträningen för harry det här .., det blev så många hundmöten och inget revir att bevaka, så allt bara flöt på! När två småhundar skällde hysteriskt på honom, tittade han på dem en stund och så kom ett "voff" .., så där så dom skulle fatta att ja, ja, jag är inte rädd och då blev det tyst på dom små.


Och att dom här två är bästa-bästa-bästa-kompisar, därom råder ingen tvekan.
Alltid tillsammans.


Kväller i Torekov.
Jag avslutade dagen med kvällsdopp .., en lång simtur. Vilken lycka!

Andra dagen blev det seglats till Mölle, som ju är en pärla i Skåne.
E n o r m t  med folk i hamnen och pv vände efter att ha kollat hur där såg ut, men så upptäckte han en liten, liten springa mellan två större båtar och jag tänkte att han är komplett galen som siktar in sig där, men han hävdade att det skulle gå bra (båtarna går ju att flytta på i sidled, sa han) och jodå, det gick bra .., jag fick hoppa fram i fören och försiktigt styra undan båten på den vänstra sidan och en man som jag senare kallade mr Ewing, han satt behagfullt tillbakalutad i nåt som liknade en direktörsstol uppe på sin stora båt .., han lämnade stolen och i mina ögon tittade han på oss som vore det råttor som kom och lade till. Hu, så hemskt det var!

Nåja, mycket handlade också om min stress just då .., jag trodde inte att pv skulle fixa det och mr Ewing var förstås bara rädd om sin båt.


Det blev alltså två övernattningar i Torekov och en i Mölle och hela tiden var det så extremt varmt ute, så bara detta att gå till en butik och handla, var kämpigt. Hela tiden letade vi skugga .., bytte trottoarer för att om möjligt slippa den gassande solen!

I Torekov handlade vi i en liten Ica Nära-butik och stackars personal .., det var så varmt i butiken, så där så en ur personalen visade hur Marabous chokladkakor smälte - precis som hos oss innan vi fick igång vår AC - och i kassan satt rödblommiga kassörskor och försökte se svala ut. Arma personal!


Med så oerhört många turister följer nedskräpning.
Så hemskt det såg ut igårmorse när jag var på väg till och från servicehuset!
Sprängfyllda och helt överfyllda soptunnor .., skräp på marken och ja, det var hemskt!


Jag ser att det här inlägget blir så splittrat, men det må vara.
I Mölle träffade vi på kvällen en kvinna som visade sig vara från Luleå och hennes man från Vännäs i Västerbotten (en annan kvinna i Torekov var också från Vännäs!) och hon tipsade oss om Krukmakeriet längre upp i samhället, där skulle det finnas härliga pizzor.

Så dit gick vi och det var verkligen så fint där inne och hund fick man ha med sig och på bordet snett framför oss satt en herre som jag kände igen .., men vem var han ...???? Nån tv-man, jo, det var jag bombsäker på .. och jag tänkte på Arkitekturens pärlor .., nej, det stämde inte, men så lade jag ut bilden på Instagram och den STORARTADE madamen i Göteborg, hon visste; det var ju han som är expert i Antikrundan!

Det var oehört trångt där i trädgården och vi fick sällskap vid bordet av en sympatisk man från Samsö i Danmark - Fleming - kanske i 55-årsåldern - som seglade ensam och som förgyllde vår middag.
Kul med alla dessa möten!

Nu blir det frukost här i det gula huset (det finns så mycket att berätta, men jag måste sortera ut i hjärnan lite .., när jag inte bloggar kontinuerligt, då svämmar det över ..,  det är det jag saknar mest när jag inte har tillgång till min dator .., det här att kunna rensa ut alla intryck och gå vidare!) och i dag åker vi till Vetlanda till Anders svärföräldrar som bjudit Anders syskon och föräldrar med respektive på en grillkväll i just Vetlanda.

Ajöken, sa fröken!

måndag 23 juli 2018

Dagens fönster ...


... kommer från Järle station och det var Ulrika som höll i håven!

Tack snälla! säger jag.

söndag 22 juli 2018

Tomt ...


Efter att i en dryg veckas tid haft mer eller mindre fullt i huset, är nu allt som vanligt.
Fem ungdomar - varav två barnbarn - tog då sitt pick och pack och försökte med gemensamma krafter få in stora resväskor i bilens bagageutrymme och så var det tack och hej och kram och vi ses nästa år!

Jag försökte att räkna ut antalet gäster.
Först dotter med måg förra lördagen, sen på söndagen - lagom till VM-finalen - kom deras vänner T och M och låg över en natt, därefter kom töserna (tre stycken) och så middag med andra vänner till dottern (fyra härliga människor + flickorna), sen kom fyra killar som sov över (flickorna var kvar) och en tös från Ånge .., ja, nu har jag tappat räkningen, men ååå, så roligt det har varit att sitta många runt matbordet! 

Det som en gång var Hildas rum, översvämmades av platt, - och locktänger, hårtorkar, make-up-väskor, resväskor och Gud-allenast-vet-allt! 
Och på bordet i uterummet ligger anteckningsblock med resultat från kortspel och omgångar med Yatzy och så resultaten från fem golfrundor - men det var pv och svärsonen Peter som stod för den biten -.
Nu snurrar lakan och örngott i tvättmaskinen .., och ungdomarna har kört norröver.
Två av dem ska vidare till Sundsvall, så det tar sin tid.


Och så blir det sedvanligt förmiddagsfika tillsammans med friherrinnan.
Vi sitter i skuggan under ett av körsbärsträden och kalasar på bitar av vattenmelon och fetaost, och så Marias smarriga bullar. Allt möjligt pratar vi om, medan ungdomarna kämpar med att få bagageluckan stängd.

Segelbåten har uinder ett par dagar varit ute på egna äventyr, ja, med pv:s brorson Anton som skeppare och dom yngre är ju tekniskt bevandrade och har fixat och donat med gps:en, så nu har pv ännu större glädje av den!
Och inte syns det nånting av skärmen heller, ja, ja, ni förstår väl.


Och i morgon bär det av ut på havet igen; nu söderut, mot Torekov och Mölle.
Kris på jobbet .., så B undrade om jag kunde tänka mig att arbeta onsdag och torsdag (söndag har jag redan ett pass) och jag sa att torsdagkväll kan jag ta. Stackars den som är ansvarig för schemat, det är inte alldeles enkelt att få ihop det när sjukdom kommer in i bilden hos mer än en i personalstyrkan.
Och det är verkligen  r o l i g t  att hoppa in när man själv får välja om man vill säga ja eller nej.
(Fast jag är urusel på det där nej-andet).

Alltså har jag nu stekt lammfärsbiffar som vi ska ta med oss i kylväskan .., pv ska åka in till stan och försöka få fatt i min blodtrycksmedicin och kanske en bättre och mer lätthanterlig flytväst till Harry (såg att Monica i Lysekil hade en som verkade sååå mycket bekvämare!) och så blir det till att packa båten ikväll. Nu blir det ingen skärgård att gömma sig bakom, måtte jag klara mig från sjösjuka!

Har just sett på nån youtubefilm eller möjligen facebook, hur väl mottagna dom polska brandmännen blir av svenskar som står och vinkar och hejar och andra som tutar .., ja, sånt kan få tårarna att flöda hos den som är lättrörd. Till den gruppen hör jag.
Underbart att få hjälp från andra!
Tösen från trakten av Ånge, hennes föräldrar bor inte alls långt från lågorna .., man kan ju bara ana oron!
Söndagsfönstret ...


Ulrika har besökt Järle station och hade samtidigt med sig fönsterhåven.
Det blev en fin fångst .., och jag börjar med den här bilden.

Tack snälla, rara! säger jag.
Och så har hon flyttat.
Hit.